Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In dit interview vertelt Donald Trump wat Amerika van hem kan verwachten

  •  
14-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
trump
President-elect Donald Trump heeft voor het eerst een interview gedaan met het kanaal CBS News. Daarin geeft hij een toelichting op alles wat hij geroepen heeft tijdens zijn verkiezingscampagne, waaronder de muur bij de grens van Mexico, het zogenaamd opsluiten van Hillary Clinton en het wegsturen van illegale immigranten.
Trump wil meteen beginnen met ‘illegale immigranten’ opsluiten of het land uit te sturen en hij wil nog steeds een muur bouwen om groepen mensen buiten te samenleving te sluiten maar die is inmiddels gedegradeerd tot ‘deels een hek’.
"Wat we gaan doen is de mensen die crimineel zijn en een strafblad hebben, bendeleden, drugdealers – en het zijn er waarschijnlijk twee miljoen, mogelijk zelfs drie miljoen – ons land uitzetten of opsluiten. Maar we zetten ze buiten, want ze zijn hier illegaal. Nadat de grens veilig is en alles genormaliseerd is kunnen immigratie-ambtenaren over hun lot beslissen. Maar eerst moet de grens veilig zijn."
Trump is ook nog steeds van plan de rechten van Amerikaanse vrouwen te schenden door het abortusrecht ‘Roe vs Wade’ in te perken. Velen gaan de straat op om te protesteren tegen zijn presidentschap die de bevolking verdeelt en specifiek over abortus scanderen vrouwen en mannen op straat: ‘mijn lichaam, mijn keuze’, ‘haar lichaam, haar keuze’.
Het invoeren van het homohuwelijk door het Hooggerechtshof zegt Trump ‘okay’ te vinden en niet terug te willen draaien, ondanks dat zijn vice-president homoseksualiteit een ziekte vindt en zich hard maakt voor het instellen van ‘bekeringstherapie’. Ook heeft de president-elect Reince Priebus, de notoire extreem-rechtse homofoob en conspiracy theorist van blog Breitbart als stafchef aangenomen.
Sinds de overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat is er een toename in geweld tegen minderheden en homo’s. Toen Trump daarover gevraagd werd, zei hij dat hij het geweld – dat hij zelf gemotiveerd heeft met zijn racistische campagne –  ‘betreurt’. En hij verzoekt zijn aanhangers om ‘ermee te stoppen’. Het is voor het eerst dat hij zich uitspreekt tegen de racistische tak van zijn aanhang, ondanks dat hij gedurende de verkiezingen door o.a. de KKK ondersteund werd.
"Het is vreselijk, want ik wil het land herenigen. Indien het helpt, zal ik recht in de camera zeggen: ‘stop ermee’."
In het interview vertelt Trump dat veel harde beloftes die hij tijdens zijn campagne heeft gedaan meer als voorstellen gezien moeten worden. Zo zal hij ‘erover nadenken’ of hij Clinton écht zal opsluiten, ondanks dat hij geen bewijs heeft van misdaden waarvoor dat zou moeten gebeuren. De president-elect voegde eraan toe dat je ‘dingen moet zeggen om mensen te motiveren’ en dat hij dat gedaan heeft tijdens zijn campagne, maar dat achteraf niet alles uit te voeren is.
Trump zegt ook goede en beschaafde gesprekken te hebben gevoerd met de Clintons. Hij betuigt zijn sympathie voor Hillary voor wie het, volgens hem, veel moeilijker zou zijn geweest om te verliezen. Tijdens de campagne riep hij constant dat het kiessysteem ‘vals’ was en dat degene met de meeste stemmen zou moeten winnen, in plaats van verkozen te worden door het aantal kiesmannen. De ironie is dat Clinton in principe de meeste stemmen heeft en daarbij de ‘popular vote’. Trump zegt nog steeds daarin te geloven en spreekt zich daarmee – bedoeld of onbedoeld – uit tegen zijn eigen presidentschap.

Meer over:

politiek, nieuws, trump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.