Dat geeft een onveilig gevoel.
Omwonenden maken zich zorgen over het plan om buiten het rustieke dorp Borssele twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ze zijn bang dat hun kleine gemeenschap overhoop wordt gehaald door de enorme bouwactiviteiten, die ook nog eens zeker tien jaar zullen duren. Je kunt nog veel meer bezwaren tegen zulke nieuwe buren opperen. Dat gebeurt ook. Kernenergie blijft de meest controversiële remedie tegen de CO2-uitstoot.
Toch is één argument spectaculair afwezig in alle discussies. Het is niet slim twee kerncentrales naast elkaar te bouwen: daarmee creëer je een perfect doelwit voor raketaanvallen door de vijand.
De laatste dagen vond een belangrijke verschuiving plaats in de machtsverhoudingen. China bracht een verzoening tot stand tussen het Iraanse regime en dat in Saoedi-Arabië, die de afgelopen zeven jaar op voet van oorlog met elkaar leefden. Belangrijk detail: China is al lang de grootste klant van het staatsoliebedrijf Aramco. Dat versterkt de positie van Rusland dat in Iran momenteel een nuttige bondgenoot heeft. De wereld wordt iedere keer een stukje gevaarlijker voor de landen in het westerse bondgenootschap.
Oorlog in Europa is tegenwoordig een reële dreiging. We zien hoe Rusland in Oekraïne probeert met gerichte aanvallen op energiecentrales de samenleving te ontregelen.
Op dit soort risico's bereidt Nederland zich absoluut niet voor. Ons land zou ernaar moeten streven dat de opwekking van energie zo decentraal mogelijk geschiedt en dat buurten en dorpen zoveel mogelijk hun eigen elektriciteit opwekken. Er zijn hier en daar experimenten gaande met bezitters van zonnepanelen die hun overtollige energie niet terugleveren aan het net maar aan de buren. Men zou zich ook kunnen voorstellen dat windmolens hun stroom allereerst leveren aan de directe omgeving. Zo wordt het moeilijk met gerichte aanvallen op grote energiecentrales chaos te scheppen.
Ook op ander gebied wordt geen rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van oorlog. De Nederlandse landbouw – en dan in het bijzonder de veeteelt – zou in grote problemen raken als de invoer van voeders uit verre landen, bijvoorbeeld Brazilië, stokte. Boze boeren rijden wel met grote tractoren rond waarop staat "Geen boer, geen voer" en meer van dat fraais, maar dat is leugenachtige propaganda.
In een gevaarlijke wereld zou Nederland moeten beschikken over een boerenstand die de bevolking zoveel mogelijk met zijn producten kan voeden. Dat dient gevolgen te hebben voor wat er verbouwd wordt. Veeteelt heeft in zulke omstandigheden alleen een plaats als de dieren gevoed worden met plantaardig materiaal dat voor menselijke consumptie ongeschikt is, in ieder geval als de nood aan de man komt. Dat betekent een reusachtige transformatie van de landbouw. Uitgangspunt daarvan dient te zijn: aan het eind van het proces is iedereen die boer wil zijn, nog steeds boer. Vers twee is het verdienmodel.
Er is geen nationaal plan voor de bouw van schuilkelders. In plaats daarvan worden we vergast op een heleboel theoretisch gelul over de gunstige werking van militaire en burgerlijke dienstplicht op de karaktervorming van jongeren. Terwijl de vraag zou moeten luiden: kunnen wij dankzij deze dienstplicht de weerbaarheid van Nederland daadwerkelijk vergroten in plaats van dat wij veel energie besteden aan het onvoldoende opleiden van jongeren die tot niet veel meer kunnen dienen dan kanonnenvoer?
Voor de goede orde: hier wordt niet bepleit dat we oplossingen van de klimaat- of de stikstofcrisis geheel in het teken van oorlog en oorlogsdreiging moeten plaatsen maar wel dat militair-strategische overwegingen hun plaats verdienen in het nationale debat.
De politici gaan tot woensdag door met hun schijngevechten. Dat is irritant en heel vermoeiend. Erger: het geeft een onveilig gevoel.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Luister naar het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: het morele gezag van de Verenigde Staten.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De nieuwe koepels van de allernieuwste kerncentrale zijn toch bestand tegen een aanval met kernwapens! Kunnen ze meteen als schuilkelder fungeren voor de inwoners in de buurt.
Dus als de politiek niet gaat over een aanval van de Russen op NL voert de politiek schijngevechten? Kom nou toch.
Het hoeven de Russen niet te zijn. En de verkiezingsdebatten hadden sterk het karakter van schijngevechten.
Aha, niet de Russen, wie wel? Over de kwaliteit van de debatten kun je twisten, maar ik vind discussie over bijv. klimaat en stikstof, migratie, wonen geen schijngevechten.
Goed verhaal. Stuk voor stuk punten om grondig over na te denken en conclusies uit te trekken.
Met ingrijpende maatregelen is Nederland in staat zichzelf te voeden als import en export stil zouden vallen. Dat was de uitkomst van een Wageningse denkoefening tien jaar geleden (https://www.wur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-343338323639). Wat op tafel komt wijkt aanzienlijk af van het huidige dieet maar de bevolking overleeft wel en lijdt geen honger of gebrek. Zolang er landbouwgrond beschikbaar is en boeren en tuinders om die te bewerken is het mogelijk. Het is me niet duidelijk of Van der Horst nu vindt dat op een dergelijke situatie van autarkie moet worden vooruitgelopen of dat er, in theorie, alleen rekening mee moet worden gehouden.
Wat een bangmakerij allemaal. Alsof een kerncentrale 100km verderop de oorlogswinst gaat opleveren. In Nederland staat alles dicht bij elkaar. Je kan je geld maar 1 keer uitgeven en je kan beter weer de minima 10% erbij geven, dan inefficiënt 100km verderop de tweede centrale te zetten en schuilkelders te gaan bouwen. Bovendien, Rusland in niet eens in staat om Kiev te omsingelen. Hetgeen de auteur langer dan een jaar geleden voorspelde als de “modder” zijn intrede zou doen. Rusland mag blij zijn dat kiev Rusland niet binnenvalt. Laat staan dat wij ons druk moeten maken.
Nou Han dat van die kernve=centrales m.b.t. veiligheid ( Rusland bijv) heb ik al heel in het begin genoemd. "Ons land zou ernaar moeten streven dat de opwekking van energie zo decentraal mogelijk geschiedt etc" Hier ben ik het helemaal mee eens. Wat ik wel een probleem vind is dat onze groene energie in de buurt nu vooral gebruikt wordt voor buiten;andse datacenter. Dit terwijl de burgers daar overwegend de kosten voor betalen. Ze leveren ook nog weinig werkgelegenheid op. Daarnaast menen we nog steeds langs de wegen blokkendozen te moeten bouwen met verdeelindustrie ( of hoe noem je dat) Kunnen die werknemers niet iets nuttigers gaan doen. Bovendien worden ze daar enkel uitgebuit en moeten ook zij allemaal woonruimte hebben. Breng het werk daar waar ook de arbeidskrachten al zijn en de ruimte er is, de huizen voor de werknemer die zo bij hun gezin kunnen blijven wonen bijvoorbeeld in Polen. Koeien die grazen gebruiken prima voedingsmiddelen volgens mij. Weer landgebonden veeteelt dus gemengd met landbouw.
Veel maatregelen van Han van der Horst over de verdediging van ons land in oorlogstijd zijn niet nodig. Op een paar plaatsen de dijken kapot maken en half Nederland staat onder water.
Outsourcen van productie is wel enigszins een middel ter economische ontwikkeling voor veel regios.
Onderzoekers uit Wageningen hebben een aantal jaren geleden al eens uitgezocht of Nederland zelfvoorzienend kan zijn op het gebied van voedsel. Het kan maar vereist wel een verandering van het dieet. Het huidige bestaat voor het grootste deel uit import waaronder ook broodgraan en groenten die worden ingevlogen en waaraan ook een fiks milieukaartje hangt. Het moet uit zijn met varkensvlees.
@Danielle, dat broodgraan komt vnl uit Frankrijk en Duitsland (blijkbaar is graan van onze bodem niet lekker genoeg). Ik neem aan dat zelfvoorzienend op EU gebeid relevanter is dan alleen Nl.
De vraag aan Wageningen ging niet over Europa Uiteraard weet ik ook wel waar het broodgraan en de olijfolie vandaan komen. Laat onverlet dat de bioindustrie moet worden afgeschaft.
@ A little bit of sunshine - Om brood te bakken heb je baktarwe nodig, dat is tarwe met veel eiwit. Om veel eiwit in tarwe te krijgen heb je een bepaald aantal zonuren nodig. Het heeft dus niets met smaak te maken, maar met kwaliteit. Meelfabriek Koopmans is al vele jaren bezig met het ontwikkelen van Nederlandse rassen die gebruikt kunnen worden voor bakproducten en heeft aangetoond dat het wel kan. Maar de agrarische sector zelf is absoluut niet bezig met deze innovatie, en waarom? Nederlandse tarwe wordt gebruikt voor, jawel, veevoer. Met andere woorden we gebruiken de beste landbouwgrond die er is om kwalitatief mindere tarwe te produceren, die we vervolgens via een zeer inefficiënt en vervuilend proces omzetten in dierlijke eiwitten. Diezelfde grond kunnen we ook gebruiken voor producten die de mens direct kan consumeren. Dierlijke productie hoort alleen thuis in gebieden waar hoogwaardige akkerbouw niet mogelijk is.
Onze (veen)weiden zijn dan ook geschikt voor koeien. Zonder bijvoeren is er genoeg zuivel voor inlands gebruik.
@Middenman Nederlandse tarwe die geschikt is als broodgraan is niet concurrerend. Dat is al eeuwen zo. Pogingen om dat te veranderen zijn er wel maar met weinig succes. (https://www.zeeuwsevlegel.nl/over/).De Nederlandse akkerbouwer verbouwt tarwe vanwege het bouwplan, niet vanwege de verdiensten. Als wisselgewas na de teelt van aardappelen of suikerbieten.
Hier de link naar dat onderzoek. Het dateert uit 2013. https://www.wur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-343338323639