Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

In de waterschappen is de Partij voor de Dieren een zinnige keuze

  •  
17-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Het wordt tijd dat er weer eens een wild bruisende bron ontspringt die al dat stilstaande water in beroering brengt en van nieuwe zuurstof voorziet
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn een volksraadpleging over het kabinetsbeleid. Daar hebben de Haagse politici voor gezorgd door zichzelf en hun vermeende verdiensten in de stembusstrijd op de voorgrond te plaatsen. Met de waterschappen ligt dat anders. Ze hebben de stations weliswaar volgeplakt met sympathieke affiches die op hun nuttige functie wijzen maar daar gaan waarschijnlijk alleen de harten van hun eigen medewerkers sneller van kloppen.
Dat alléén is voldoende reden om woensdag het stembiljet voor de waterschappen niet te laten liggen. Versterk deze nuttige bestuurslaag door hem democratische legitimering te geven. De vraag is alleen: waar moet je dan in hemelsnaam op stemmen?
Waterschappen hebben hun werk traditioneel in alle rust kunnen doen. Het oog van de media of van de publieke opinie was nooit zo op hun werk gericht. Hoe vreemd dan ook mag klinken in een land als het onze: een slordige omgang met de kracht van het water brengt immers het leven van miljoenen Nederlanders direct in gevaar. Om de een of andere reden denken de burgers dat die waterschappen ver van hun bed zijn en dat het wel goed zal zitten met hun activiteiten. Tegelijk zijn hun belastingaanslagen wel hinderlijk maar niet hoog genoeg om er werkelijk voor in beweging te komen.
Zo kon in de kantoren van de waterschappen een technocratische mentaliteit groeien. Van echt politieke debatten of een kritisch volgen van de bestuurders is nog maar zelden sprake. Eerder heerst er een luie consensus, eerder bewandelt men de platgetreden paden, die vaak al eeuwen geleden zijn aangelegd.
Daarom zijn de waterschappen gediend bij een kritisch, antitechnocratisch geluid, niet van buiten maar van binnen. Het wordt tijd dat echte nieuwkomers met lak aan de eeuwenoude tradities vragen durven stellen die het establishment al lang vergeten is.
Daarom hoop ik dat de Partij voor de Dieren een goede uitslag maakt. Het wordt tijd dat er weer eens een wild bruisende bron ontspringt die al dat stilstaande water in beroering brengt en van nieuwe zuurstof voorziet. Geen leven in de brouwerij maar leven in de waterschappen. Voor staten- raads- of kamerverkiezingen zou ik niet gauw met zo’n advies komen maar in dit geval wel. Laten we zeggen: ik voel het aan mijn water.
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Brauswasser
Brauswasser17 mrt. 2015 - 13:30

Waarom zit de -W- in RWS ?

eeweew
eeweew17 mrt. 2015 - 13:30

Is het voor waterschapsbestuur niet heel belangrijk de juiste ervaring te hebben, en te weten waar je het over hebt. Alleen al vanuit dat oogpunt lijkt het mij niet verstandig de machtspositie van Water Natuurlijk te doorbreken, ook om te voorkomen dat links versnippert en rechts met het water aan de haal gaat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2015 - 13:30

[Daarom hoop ik dat de Partij voor de Dieren een goede uitslag maakt. Het wordt tijd dat er weer eens een wild bruisende bron ontspringt die al dat stilstaande water in beroering brengt en van nieuwe zuurstof voorziet.] Ruim baan voor de Muskusrat, koop maar vast een roeiboot!

pietdeg2
pietdeg217 mrt. 2015 - 13:30

"Daarom hoop ik dat de Partij voor de Dieren een goede uitslag maakt." Que? Omdat ze ook daar met een stortvloed van kansloze moties die slechts voor de bühne bestemd zijn voor roering zullen zorgen? Lees: mensen die wel iets willen bereiken van hun werk afhouden? Groene en blauwe partijen en belangenorganisaties hebben er niet voor niets voor gekozen om het waterschap niet als podium te gebruiken om zichzelf over de rug van een ander te profileren, daarvoor zijn de waterschappen te belangrijk. Vandaar dat ze gezamenlijk de coalitie Water Natuurlijk hebben gevormd. Dat is pas een zinnige keuze: polderen in plaats van holle praatjes verkopen.

Jachtargumenten
Jachtargumenten17 mrt. 2015 - 13:30

Een bruisende nieuwe bron, misschien! Ik weet niet of dat nodig is. Maar om daarvoor nu een partij aan te bevelen, die jarenlang de meest absurde nonsens verkondigt en weigert met de realiteit te leven! Goed zijn ze wel in het bespelen van sentimenten en de publieke opinie. Kennelijk hebben ze zelfs Han van der Horst een rad voor de ogen kunnen draaien. Inderdaad: vrij baan voor de muskusrat - de natuur regelt onze dijken vanzelf wel. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30014/

lembeck
lembeck17 mrt. 2015 - 13:30

Als vegetariër niet een van mijn meest geweldige stukjes, maar muskusrat heet bij onze zuiderburen: waterkonijn en is kennelijk erg lekker. In plaats van vallen die je na dagen pas leegmaakt moet je er veel sneller bij zijn, zodat de dieren voor consumptie geschikt blijven. Biologisch vlees, zodat we met minder bio industrie kunnen voldoen wellicht? http://www.foodlog.nl/artikel/deense_oproep_vang_en_eet_waterkonijn/

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 mrt. 2015 - 13:30

De sportvissers zullen dit stemadvies niet waarderen. http://www.sportvisserijnederland.nl/over_ons/feiten_en_cijfers/?page=ruim_2_miljoen_sportvissers

wouteroortman1
wouteroortman117 mrt. 2015 - 13:30

Geen goed doordacht advies. De PvdD moet niets te zeggen krijgen over het waterschap! Daar krijgen wij alleen maar ellende van. Deze partij is toch niet in staat om een rationeel beleid te voeren zonder emoties? Dus stem niet op de PvdD, tenzij u wilt dat morgen u huis onder water staat!

Armagaddon
Armagaddon17 mrt. 2015 - 13:30

>>> Ben persoonlijk niet van geporteerd de waterschappen te politiseren..!! >>> Daar de politiek in het algemmen, zeker de grotere partijen te veel verweven zijn met de syndiaten van de baken en economische grootmachten.. >>> Dus de kat uit de boom kijken en voorzichtigheidshalve stemmen op de >>> Algemene Waterschapspartij, bij de eventuele vogelende verkiezing mogelijk op een politieke partij...dus wait and see'''! http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Waterschapspartij

Teuntje2
Teuntje217 mrt. 2015 - 13:30

Van een waterschap verwacht ik kennis over water; van een politieke partij verwacht ik 'kennis' over politiek !

CharlesdeValois
CharlesdeValois17 mrt. 2015 - 13:30

Wat is in vredesnaam mis met consensus. En een luie consensus wat is dat?

JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 mrt. 2015 - 13:30

Voor wat nuance.: https://waterschappen.partijvoordedieren.nl/contact Goeie tip Han. Was het niet zo dat 'ons' democratisch besef begon bij de waterschappen?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2015 - 13:30

[Was het niet zo dat 'ons' democratisch besef begon bij de waterschappen?] Zo is dat, en als er partijen in de waterschappen aan de macht komen die de verkeerde keuzes maken, dan zal daar ook het besef vandaan komen dat het volk niet overal iets over te vertellen moet hebben. Ik ga liever met de lift naar de voordeur dan met de boot, dus laten er vooral deskundigen zitten, en geen politici.

wouteroortman1
wouteroortman117 mrt. 2015 - 13:30

Als mede-historicus schaam ik mij voor het feit dat u adviseert om te gaan stemmen op de PvdD. U als geen ander zou moeten weten wat voor gevaren een populistische partij met zich meebrengt. De PvdD speelt in op emoties van de onwetende burgers. Ze gebruiken de leus 'hou vast aan je idealen'. Welke partij in de geschiedenis was nog meer populistisch, maakte gebruik van de emoties van de onwetende burger en hield zich vast aan haar idealen? U weet het antwoord!

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 mrt. 2015 - 13:30

Begin nou niet over de Roomsch Katholieke Staats Partij te zeuren.