Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

'In de VS is een coup aan de gang en het aantal deelnemers groeit'

  •  
12-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
trump
Timothy Snyder, vooraanstaand historicus en expert op het gebied van dictaturen, waarschuwt dat Republikeinen in de Verenigde Staten bezig zijn met een illegale machtsovername. Zo gebruiken daarvoor methodes die eerder succesvol zijn toegepast door dictatoriale bewegingen, zoals die van de nazi’s.
Snyder zet in een artikel in de Boston Globe uiteen hoe verliezers die weigeren hun verlies te accepteren door de geschiedenis heen altijd hun toevlucht zoeken tot leugens. Hij wijst op de Duitse legerleiding die niet wilde inzien dat ze de Eerste Wereldoorlog verloren omdat de geallieerden militair veel sterker waren. In plaats daarvan kwamen ze met de complottheorie dat linkse politici en joden verantwoordelijk waren voor het verlies. Die mythe staat bekend als de ‘dolkstootlegende’ en werd steeds populairder onder conservatieven en nationalisten. Dat geloof baande de weg voor Hitler en zijn aanhangers die er eenmaal aan de macht de vervolging en uitroeiing van linkse Duitsers en joden mee rechtvaardigde.
“Wat we nu zien in de VS is een nieuwe Amerikaanse wedergeboorte van de oude leugen: dat het verlies van Donald Trump niet is wat het lijkt, dat er stemmen van hem gestolen zijn door binnenlandse vijanden, door een linkse partij. ‘Waar het er toe deed, stalen ze wat ze moesten stelen”, twitterde hij. Hij beweert dat al zijn stemmen ‘legale stemmen’ zijn alsof de stemmen op zijn opponenten dat per definitie niet zijn.”
Volgens Snyder moeten mensen stoppen Trump te onderschatten. “Met uitlachen krijg je hem niet weg anders was hij decennia geleden al verdwenen.” Ook een beroep op de democratische traditie gaat hem niet weg krijgen. Trump zal blijven volhouden dat hij niet verloren heeft, dat hij het slachtoffer is van een complot. Een nieuwe dolkstootlegende kan zo een eigen leven gaan leiden in de Amerikaanse politiek en de toekomst gaan bepalen.
Beweren dat de verkiezingsuitslag ongeldig is, is beweren dat je aan de macht kunt blijven. “Er is een coup aan de gang en het aantal deelnemers neemt niet af maar groeit.” Snyder wijst er op dat maar heel weinig belangrijke Republikeinen erkennen dat de strijd gestreden is. Belangrijke figuren als senaatsleider Mitch McConnell en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo lijken de kant van de coup te kiezen. Ondertussen weigert het Witte Huis mee te werken aan de overdracht van de macht aan Biden. De minister van Defensie die weigerde het leger in te zetten tegen de eigen burgerbevolking is ontslagen. Het ministerie van Justitie gaat zich, zonder enige wettelijke basis, bemoeien met het tellen van de stemmen. Snyder noemt nog een hele reeks soortgelijke ontwikkelingen op en zegt “hoe langer dit doorgaat, hoe groter het gevaar voor de Republiek.”
De hoogleraar wijst er op dat de Republikeinen weten dat hun beweringen over stembusfraude leugens zijn. Immers dan moeten de stemmen die zijn uitgebracht op Republikeinen in het parlement, waar ze vooralsnog winst mee boekten, ook vals zijn. Die stemmen stonden immers op dezelfde biljetten. “Maar complottheorieën als de dolkstootlegende hebben een kracht die voorbij iedere logica gaat. Psychologisch onderzoek wijst uit dat burgers vooral gevoelig zijn voor complottheorieën in verkiezingstijd. Trump snapt dat.”
De geschiedenis wijst uit wat de gevolgen kunnen zijn als burgers op grote schaal gaan geloven dat de verkiezingen gestolen zijn. In 1922 werd na een nek-aan-nek race in Polen een centrumkandidaat president. Hij werd door de conservatieven neergezet als een geheim agent van de joden. De president werd twee weken na zijn beëdiging vermoord bij een aanslag. “Als je denkt dat je verraden bent dan is alles geoorloofd. Beweren dat een verkiezing vuil spel is, is de opmaat naar een verkiezing die vuil spel is. Als je kiezers ervan overtuigt dat de andere partij de boel bedriegt dan beloof je ze dat jij de volgende keer hetzelfde zal doen.” Uiteindelijk ontstaat er een klimaat waarin iemand onverwacht de macht kan grijpen, zoals Hitler in Duitsland.
In het gezaghebbende weekblad The New Yorker wordt beschreven hoe gevaarlijk het onderzoek is dat minister van Justitie Barr is gestart naar verkiezingsfraude voordat alle stemmen geteld zijn. Het wekt de indruk dat Justitie er op uit is een bepaalde gewenste uitslag te willen afdwingen.
foto: White House

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (258)

MAD1950
MAD195013 nov. 2020 - 19:25

Ik lees net dat het advocatenkantoor Porter Wright Morris & Arthur, dat voor Trump procedeert tegen de verkiezingsresultaten in Pennsylvania, zich heeft teruggetrokken uit die rechtszaak. Ik denk niet dat die advocaten dat doen omdat ze zoveel perspectief zien in de zaak.

henk-alexander
henk-alexander13 nov. 2020 - 16:27

Trump traineert de boel door zich te beroepen op formaliteiten. De vraag is of dat zin heeft. Het is zoals met een voetbalwedstrijd die pas gespeeld is als de scheidsrechter heeft afgefloten - Trump met z'n Duitse genen gaat fanatiek door tot het einde. Speculeren over een coup in de USA is ook zinloos. Hoewel de Amerikanen op het gebied van couppogingen een internationaal track record hebben opgebouwd, zullen ze die in eigen huis niet openlijk een putsch toestaan. Want voorlopig kunnen de neoons en oorlogshitsers van beide partijen tevreden zijn met wat ze al decennia op hun wenken bedient.

1 Reactie
The Apple
The Apple13 nov. 2020 - 18:04

henk-alexander: "Trump traineert de boel door zich te beroepen op formaliteiten. De vraag is of dat zin heeft." Here Comes President Gus - https://www.youtube.com/watch?v=QA9ak5rKmOY

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2020 - 14:18

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 15:00

"Als er rare dingen zijn gebeurd moet daar naar worden gekeken." En dat is het nou net. Er zijn geen rare dingen gebeurd. Er zijn al verschillende zaken 'waar naar gekeken is' en het is je reinste flauwekul. Als je toch leugen op leugen stapelt, pers boycot en beschuldigt die je niet aanstaat, hooggeplaatste figuren ontslaat en/of beschuldigt omdat ze niet jouw mening volgen........... begint dat toch aardig op dictatoriaal gedrag te lijken. Of niet?

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 nov. 2020 - 18:15

@Mark Misschien moet je dat stuk van Snyder eerst even lezen? Wat jij hier te berde brengt heeft niets te maken met zijn betoog. [ Iedereen heeft toch baat bij eerlijke en transparante verkiezingen ] Ja, en die zijn nu voorbij. Al meer dan een week. Trump is de verliezer. Get over it.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 nov. 2020 - 13:34

Enige onderbouwing met bronvermelding is altijd wel nuttig om zo'n artikel boven het niveau van complottdenken uit te laten komen.

1 Reactie
The Apple
The Apple13 nov. 2020 - 14:48

Ga naar: The Apple 12 november 2020 at 19:32 en je vindt een shitload aan achtergrondinformatie over de verschillende spelers -met bronvermelding- en die is niet geruststellend.

JaapBo
JaapBo13 nov. 2020 - 13:05

Het wordt hoog tijd dat de politiek in de VS weer de belangen van de burgers gaat behartigen i.p.v. de belangen van hun geldschieters. Zolang dat niet verandert zal de VS blijven afglijden.

Visionair NL
Visionair NL13 nov. 2020 - 12:43

Een hoopvol bericht. "Statement from the Trump Accountability Project The Trump Accountability Project was started because we believe restoring democratic norms are vital to protecting America's future. A critical part of making sure the nation never finds itself in this position again is to make sure those members of the Trump administration responsible for loosening the guardrails of our democracy are not rewarded with book deals, TV contracts, or six-figure salaries in the private sector based on that experience. Ultimately, however, the goal of the project was to play a part in restoring the soul of the nation, and we'll follow President-elect Biden's lead to get us there. Accordingly, in the spirit of the President-elect's call to build a more united country, this project will no longer be active." Het kan niet genoeg onderstreept worden hoe belangrijk dit is. Door het stopzetten van dit rancuneuze project, waardoor het voor de Trump-aanhangers erop of eronder werd, worden de schepen achter de Republikeinen niet meer verbrand. De vooruitzichten voor de "state of the Union" worden hiermee een stuk positiever.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 nov. 2020 - 11:59

Er druppelen steeds meer Republikeinse reacties binnen dat het echt over is voor Trump. Zelfs kopstukken als Karl Rove, adviseur van Bush, senatoren Lankford, Grassley en de gouveneur van Ohio DeWine. Lankford zegt zelfs dat hij zich persoonlijk met de kwestie gaat bemoeien als Biden dit weekend zijn 'Security briefings' niet krijgt. Trump roept zijn horden op maar ze blijven weg. Op een enkele vlaggenzwaaier na zijn de straten leeg. Geen massale steun voor de Orange Man. Een onderzoek dat gisteren verscheen liet zien dat 80% van de Amerikanen vind dat Biden heeft gewonnen. Slechts 3% gelooft dat Trump eigenlijk heeft gewonnen. Twaalf aanklachten zijn overhandigd en even snel verworpen als ze werden neergelegd. Trump betaalt zijn advocatenkantoren vele miljoenen om nog meer zaken op te stellen. Maar advocaten beginnen daar zenuwachtig van te worden. Een aantal van hen heeft van de rechters te horen gekregen dat ze zich goed moeten realiseren dat ze strafbaar zijn als ze zaken neerleggen met een 'fraudulent intent'. Het kan ze hun licentie kosten. Volgens Peter Alexander van NBC zegt een hoge functionaris in het WH dat Trump heel goed weet dat er geen pad is naar wat voor overwinning ook maar dat hij vindt dat de 70 miljoen die op hem stemden een gevecht verdienen. Daarom doet hij alsof hij in een enorme strijd gewikkeld is. Verder is het curieus dat hij zegt voor kerst bekend te maken dat hij in 2024 voor een tweede keer een gooi doet naar het presidentschap. Daarmee geeft hij in feite de strijd om herkozen te worden in 2020 op. Het is helemaal curieus want blijkbaar denkt Trump dat er geen gerechtigheid bestaat en dat die niet achter hem aan komt. Die gerechtigheid kost hem een groot deel van zijn zakenimperium maar ook zijn familie en hijzelf zullen er niet aan ontsnappen. Het Southern District in New York maakt zich klaar om de Cohenzaak nieuw leven in te blazen door suspect no.1 zoals hij in alle rechtstukken genoemd wordt aan te klagen wegens knoeien met campagnegeld.

GoudenBergen
GoudenBergen13 nov. 2020 - 11:38

Het is voor de VS en de rest van de wereld goed dat Biden is gekozen. Landen moeten geregeerd worden door gematigde mensen, zodat veranderingen geleidelijk doorgevoerd kunnen worden en de stabiliteit gegarandeerd wordt. Laat je de extremen hun gang dan krijg je dictatuur. We hebben in de twintigste eeuw kunnen zien tot wat voor enorme rampen communistische, fascistische en nazi-dictaturen hebben geleid. Maar ook nu proberen autoritaire en totalitaire leiders de macht te grijpen of te houden. Dat is het geval in Polen, Hongarije, Venezuela, Nicaragua, Cuba, Noord-Korea, India, Turkije, Rusland, Filipijnen, China, Thailand en Wit-Rusland. Maar ook veel Afrikaanse landen en de meeste islamitische landen zijn hele en halve dictaturen. Fascisme, marxisme en islamisme zijn nu eenmaal de doodsvijanden van de liberale democratie. De democratie is net als in de jaren dertig in het defensief gedrongen. In onzekere tijden roepen veel mensen om een sterk man. De situatie is zorgelijk maar niet hopeloos. Uiteindelijk is ook het Derde Rijk verslagen en het communisme in elkaar gestort. Wij kunnen niet stemmen in de VS maar wel volgend jaar maart in eigen land. Stem dan op een gematigde partij en maak het midden groot! Zodat er weer een stabiele coalitie mogelijk. Misschien Kaag I of Asscher I maar waarschijnlijk Rutte IV.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen13 nov. 2020 - 11:38

hun gang = hun gang gaan

Biertje2
Biertje213 nov. 2020 - 11:00

Trump is wel een erge bewonderaar van dictators en potentaten. Hij noemt ze allemaal zijn vriend. Misschien heeft hij tips van Putin gehad.Dan moet Joe Biden er op verdacht zijn niet vergiftigd te worden met novitsjok! RTL bracht gisteren , dat Trump eigenlijk failliet is en zodra hij president af is, de schuldeisers op de stoep staan en er diverse aanklachten geactualiseert worden: Hij kan zich helemaal niet veroorloven geen president meer te zijn! De oproep tot burgeroorlog van zijn zoon duidt er wel degelijk op dat de machtsovername van Trump wel degelijk al aan de gang is! Maar als er niks aan de hand is en Trump toch zijn ondergang tegemoet gaat en het witte huis verlaat, dan zou ik op wraakacties van deze narcisrt rekenen als ik Biden was Als hij in het witte huis komt, zou ik de boel goed laten schoonmaken en letten op contactgifsoorten en radioactieve bronnen en bobytraps. Ook zijn er afluisterapparaten, die pas later actief gemaakt kunnen worden. dus eerst niet aanwezig lijken. ik zou Trump niet vertrouwen en de boel goed scannen en schoon laten maken op meerdere niveaus dus. Is de EU voorbereid op een fascistische dictator in het witte huis? kan de Navo zonder USA, of wordt europa met gemak door Putin ff in een weekendje veroverd? Wat zijn de consequenties van een dictator in de USA? Gaat Europa de USA dan bevrijden?

Shaheem
Shaheem13 nov. 2020 - 10:37

Iedereen die dit plausibel acht is per definitie een complotdenker, en dat zijn er zo te zien een heleboel ???? ???? ????

Max6
Max613 nov. 2020 - 10:19

Trump gaat na nog een aantal weken/maanden mopperen gewoon opgeven (en iedereen, behalve hemzelf, de schuld geven)... de verschillen zijn inmiddels veel te groot. Misschien dat de republikeinen (via rechtszaken) nog gaan proberen de schade in de senaat te beperken, maar de positie van Trump is hopeloos. Hopen dat Biden de polarisatie wat kan verminderen... hopelijk gesteund door meer gematigde republikeinen.

Kuifje3
Kuifje313 nov. 2020 - 10:12

Nee, geen coup. De zittende president wil zijn verlies (nog?) niet toegeven, maar als de tekenen mij niet bedriegen is dat nog slechts een kwestie van tijd. Hij kan uiteindelijk niet anders. Wat mij meer stoort is dat media zich steeds meer bevinden in het kamp van de ene of de andere kant. CNN zit overduidelijk in het ene kamp en FOX in het andere kamp. Er is dus van beide kanten totaal geen enkele sprake meer van onafhankelijke berichtgeving. De ene kant meldt over massale fraude en de andere kant (zie het bericht waar we hier op reageren) trekt vergelijkingen met Nazi-Duitsland. Dat is allebei compleet gestoord. Als er vermoedens zijn dat er niet correct is geteld is het normaal dat we voor de zekerheid nog even de stemmen natellen. Dat is natuurlijk nog lang geen fraudeonderzoek en ook iets totaal anders dan wat er in de aanloop naar WO2 gebeurde. Kom nou toch. Het is van beide kanten pure en onnodige stemmingmakerij. Als de rook is opgetrokken dan is het inmiddels vrij zeker dat de stokoude Trump het stokje overdraagt aan de nog oudere Biden. Het zou best kunnen dat deze hoogbejaarde man het erg goed zal doen. Wie weet gaat hij daarin verrassen. Nu nog niet, maar over een aantal jaren zal blijken of wat Trump gedaan heeft de wereld wel of niet een stukje veiliger heeft gemaakt.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot13 nov. 2020 - 10:51

' CNN zit overduidelijk in het ene kamp en FOX in het andere kamp. ' Dan heb je slecht opgelet. Fox en CNN hebben Biden beiden tot winnaar uitgeroepen. Fox heeft Trump inmiddels laten vallen en afgelopen week zelfs een persconferentie weggedraaid van zijn woordvoerder Kayleigh McEnany vanwege de flauwekul die ze liep uit te kramen. 'Dat is allebei compleet gestoord.' Niet bepaald. Iedereen die zich goed heeft ingelezen kan die overeenkomsten duidelijk zien.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 11:26

'Nee, geen coup. De zittende president wil zijn verlies (nog?) niet toegeven, maar als de tekenen mij niet bedriegen is dat nog slechts een kwestie van tijd.' Dat moet je eens uitleggen. Welke tekenen wijzen er op dat Trump zijn verlies ooit gaat toegeven? Dat is iets wat absoluut niet in zijn karakter ligt. Bovendien krijgt hij steeds meer steun binnen eigen partij bij zijn staatsgreep. Het meest verontrustende is dat veel mensen die heel goed begrijpen dat Trump de verkiezingen heeft verloren en dat deze verkiezingen eerlijk zijn verlopen, de andere kant op te kijken terwijl de democratie onder hun neus vandaan wordt gekaapt. Dat zijn de tekenen. Dat belooft niet veel goeds.

Maxim4
Maxim413 nov. 2020 - 9:47

Een coup? Laat me niet lachen. Natuurlijk komt Trump niet terug, hij wil voor zijn achterban en eigen ego strijdend ten onder gaan zodat hij de schuld aan alles en iedereen kan geven behalve aan hemzelf. Maar een coup? pff, waar zijn de Democraten afgelopen 4 jaar dan mee bezig geweest? Sinds het verlies van Gore zijn ze al bezig. En de republikeinen net zo hard trouwens. Het bipartisan systeem daar is compleet verrot, dat is dankzij of ondanks Trump des te duidelijker geworden.

4 Reacties
Zandb
Zandb13 nov. 2020 - 10:15

Maxim Uit uw reactie komtslechts één vraag bij me op: Waarom acht u nu precies een coup onmogelijk in een land met een "compleet verrot 'bipartisan' systeem".

Deugkeizer
Deugkeizer13 nov. 2020 - 10:25

@Zandb: Nee het Nederlandse partijenkartel is lekker goed opgebouwd. In de US heeft de kiezer tenminste controle over het senaat, indien zijn stem bevestigd wordt. In Nederland ben je altijd vertegenwoordigd met je stem maar de formatie begint later pas en wordt niet gefilterd met de meerderheid. En er zitten ook veel niet vertegenwoordigde tussen die door een partij zijn aangewezen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 10:54

'Een coup? Laat me niet lachen. Natuurlijk komt Trump niet terug(...)' Trump komt niet terug, want Trump gaat niet weg terwijl hij de verkiezingen heeft verloren. Dat is de coup.

Maxim4
Maxim413 nov. 2020 - 12:55

@Zandbergen, zowaar een nette gewone vraag van u, of ik moet zo dom zijn het sarcasme niet te herkennen. Daar ga ik maar niet vanuit en gewoon uw vraag beantwoorden, zoals het hoort. Vooraf kan er al geen sprake zijn van een coup omdat een coup een staatsgreep is om de zittende macht te verwijderen. Biden is nog geen zittende macht. Als toch even uitgaan van een coup in voorbereiding dan is het enige dat een coup onderscheid van andere machtsovernames de dreiging van geweld. Die is er bij Trump zeker wel, maar zeer miniem, de extreemrechtse groep proud boys heeft niet meer dan een paar duizend leden. Trump heeft zeker het leger niet met zich mee. Lees anders dit artikel eens van de WP: https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/11/11/coup-trump-election-concede-military/

Rs75
Rs7513 nov. 2020 - 9:05

Mensen houdt een beetje vertrouwen in de democratie en de rechtstaat. De suggestie dat Trump een coup zou gaan plegen lijkt me wat voorbarig. Afwachten lijkt mij verstandiger. Wat wel wat verwondering oproept is dat als iemand een andere kijk op zaken heeft dat dit bij een aantal reacties oproept dat ze door een wesp zijn gestoken.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 10:50

'Afwachten lijkt mij verstandiger.' Afwachten tot de coup een voldongen feit is lijkt mij het domste dat nu kan worden gedaan. Democratie is niet iets 'gewoons'. Democratie is kwetsbaar. Eenmaal afgeschaft komt ze niet meer terug. Trump zal altijd kiezen voor de vlucht naar voren. Nu is hij president en heeft de verkiezingen verloren. Waarheen moet hij vluchten? Naar achteren is geen optie, dat past niet bij zijn karakter. Daarom streeft hij ernaar te worden wat hij in zijn diepste binnenste altijd al is geweest. Een dictator. Zijn partij fluit hem niet terug. Steeds meer Republikeinen ondersteunen zijn leugen dat de verkiezingen zijn gestolen. Daarom ligt de bal nu bij de de mensen die Biden hebben gekozen. Net als in Wit-Rusland moeten ze de straat op om vreedzaam te demonstreren.

Cave Canem
Cave Canem13 nov. 2020 - 10:52

Vindt u het erg dat ik iets meer waarde hecht aan het verhaal van de gezaghebbende Timothy Snyder in de Boston Globe dan van de eerste de beste buitenstaander die iets roept zonder ook maar een flinterdunne onderbouwing?

Rs75
Rs7513 nov. 2020 - 12:42

@molly veenstra afwachten is volgens mij het enige wat je kan doen aan deze kant van de oceaan @Cave Canem nee totaal niet erg, deze heeft echter ook geen voorspellende gave vrees ik

Bernie2
Bernie213 nov. 2020 - 8:47

Klinkt plausibel en is ook hetgeen hier vorige week in vriendenkring aan de orde was. Bedenk wel dat Trump, ondanks dat hij nu zijn minister van defensie en Pentagon-top heeft vervangen door handlangers, op de loyaliteit van van elk militielid, militair, politiedienst etc. moet kunnen rekenen om de coup op poten te kunnen zetten. Ik geloof niet dat de rat zover komt. Een horrorscenario voor de VS... Het is eerder omgekeerd: militairen halen de autocratische racist -desnoods met geweld- uit zijn hol om hem naar de gevangenis te slepen zodat de aangetaste democratie kan worden hersteld.

frankie48
frankie4813 nov. 2020 - 7:45

Zou de schaduwmacht in de VS die door deze president tot op het bot beledigd en beschimp werden dan niet in staat zijn om deze president in discreet te gaan brengen!

1 Reactie
Biertje2
Biertje213 nov. 2020 - 11:04

hahah, ja goeie, als hij de coup kan plegen bewijst hij zelf, dat hij al die tijd onzin heeft uitgekraamd ja. lol, goed gevonden!

De Mooi
De Mooi13 nov. 2020 - 7:39

Eindelijk een goed en reëel stuk over de acties van Trump en de Republikeinen die geen afstand willen nemen van zijn ingeslagen weg. Het is verontrustend en schokkend dat de mensen die noodzakelijke actie kunnen nemen dit niet doen! de Mooi

Tom7
Tom713 nov. 2020 - 7:26

Geinig filmclipje over hyena,s, jakhalzen (woefff, woeffff) en een Leeuw (boehhhh????) Lion speech ~ Cristopher Walken ~ https://www.youtube.com/watch?v=zIiA4SM3LEY Wie zich wat wil verdiepen in de sterk beïnvloedde machinerie van de bagger spuitende riool journalistiek, zou naar de op Youtube door miljoenen bekeken Joe Rogan,s afleveringen met Democratisch president kandidateTulsi Gabbard of die met Filmmaker Olivier Stone kunnen kijken.

Deugkeizer
Deugkeizer13 nov. 2020 - 7:00

Trumps enige kans zal hem erin zitten genoeg wanorde te crieeeren zodat het leger moet ingrijpen. Morgen schijnt er een rally van trumpaanhangers te zijn er zullen zien wie zich laat uitdagen.

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:40

@ Fidelio Ekiz: De situatie was toren heel anders. Citaat uit het door jou zelf gelinkte artikel: "In alle vier is het aantal aanhangers van Al Gore waarschijnlijk veel groter dan van George W. Bush. De Kiesraad in Florida maakte gisteravond laat bekend dat de Republikein officieus een voorsprong heeft van 1784 stemmen na het hertellen in 53 van de 67 districten. Persbureau AP peilde ook de districten die hun resultaat nog niet hadden ingediend, en meldde een verschil van 362 na hertelling in 64 districten. In de eerste telling van dinsdag was het gat tussen Bush en Gore 1793 stemmen." De Democraten hadden dus alle reden om wantrouwig te zijn. De verschillen waren miniem en bepaald niet eenduidig. Overigens de hertelling in Florida nooit voltooid. Zie verder mijn reactie onder: Frans Kwakman 12 november 2020 at 14:36

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 23:04

brandhout: "Kan het ook zijn dat de coup van links komt en dat Trump deze nu aanpakt?" Nooit gedacht dat er zoveel Trump-fans zouden zijn in Nederland. Is dit nou representatief of oefent Joop een speciale aantrekkingskracht uit op rechtse trollen? Als je de peilingen mag geloven dan beginnen zelfs de FvD-stemmers in te zien dat het gaat om volksverlakkerij. Ik kan me van vroeger herinneren dat er ook kinderen waren die dol waren op belletje trekken, maar je zou toch denken dat ze daar overheen groeien.

1 Reactie
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout13 nov. 2020 - 11:37

Apple: Is dit nou representatief of oefent Joop een speciale aantrekkingskracht uit op rechtse trollen?' Ja, trollen, die dansen hier samen rechtsom omdat impulsieve bestrijding van progressieve meningsuiting wordt georkestreerd door hun groteske meesters.

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 22:47

Het is heel goed dat gewezen wordt op de gevaren van een illegale machtsovename aan de kant van de Republikeinen. Vooralsnog denk ik niet dat ze die kans werkelijk krijgen, en dat de meerderheid van de bevolking, bestaande maatschappelijke instituties (inclusief het rechtswezen en de sterke arm (naast eventueel militairen en de Secret Service)) in staat zijn het gevaar te keren. Misschien ben ik te optimistisch. Als de Republikeinen werkelijk op dit pad blijven doorgaan delegitimeren ze zichzelf in elk geval als legitieme partij in een democratisch bestel.

8 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 23:15

73% van de Amerikanen heeft inmiddels Biden's overwinning geaccepteerd. 13% niet. Ik denk ook dat de democratische krachten in de USA sterk genoeg zijn om een coup nicht im Frage te stellen. Trump is er misschien gek genoeg voor, maar hij zal (veel) steun tekort komen.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 23:18

Het zal wel op 't hooggerechtshof aan komen, en wat dat betreft zijn de kaarten niet best voor de Dems, maar je weet 't nooit, het zou kunnen dat die lui de democratie hoger achten dan Trumptastophe

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 0:23

'Misschien ben ik te optimistisch. Als de Republikeinen werkelijk op dit pad blijven doorgaan delegitimeren ze zichzelf in elk geval als legitieme partij in een democratisch bestel.' Nu al zijn de VS een van de meest ondemocratische democratieën ter wereld. Gaan de Republikeinen op dit pad door, dan is er straks helemaal geen sprake meer van een democratisch bestel.

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 1:10

@ Karingin: Zelfs door Trump gepushte rechters zullen niet automatisch zijn politieke grillen volgen. Zij zijn nog steeds wel ervaren, in het recht getrainde juristen, die, hoe conservatief ze ook mogen denken, toch ook als professionals moeten worden beschouwd.

The Apple
The Apple13 nov. 2020 - 1:42

Ik denk dat ze -Trump, Pompeo, Barr- gewoon kijken hoever ze kunnen komen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 nov. 2020 - 7:42

Eens Olav. Dat Trump een soort coup wil lijkt me duidelijk. Maar het aantal medestanders lijkt eerder af dan toe te nemen. Trump heeft veel vijanden gemaakt. Ook binnen de GOP. Veel Republikeinse stemmers hebben dat gedaan uit afkeer van de Democraten en niet zozeer pro-Trump. Tot op heden volgen ook alle Republikeinse rechters en gouverneurs de wet en niet de grillen van Trump. Vraag me wel af wat de juridische konsekwenties zijn voor Trump en z'n coterie. Opruiing met het doel de maatschappelijke orde te ondermijnen en zelfs opstand en muiterij lijken me op voorhand bewezen.

tempest
tempest13 nov. 2020 - 8:19

@Karingin “Het zal wel op ’t hooggerechtshof aan komen....” Lijkt me extreem voorbarig. Voorlopig heeft Trump nog helemaal niets substantieels weten aan te leveren waarvoor het oordeel van de rechter uberhaupt van belang gaat zijn. En gezien de incompetentie van het juridische team van Trump denk ik niet eens dat ze het boven water zouden kunnen krijgen.

Biertje2
Biertje213 nov. 2020 - 11:09

@Karingin Wat nou als trump in het hogergerechtshof nou specifiek mensen heeft uitgekozen, die hij kan chanteren? dan beheerst hij dat hof helemaal! kan alles al helemaal geplanned hebben toch?

JanB2
JanB212 nov. 2020 - 22:43

Trump nu al afschrijven kan een vervelende anticlimax opleveren. Biden heeft pas gewonnen op het moment dat dat officieel is. De media roepen geen winnaar uit. Biden roept geen winnaar uit en Trump roept geen winnaar uit. Het kiescollege doet dat. Bij monde van de kiesmannen die afgevaardigd worden door de staten die zij vertegenwoordigen. En in die vijver vist Trump momenteel waarschijnlijk. De uitslag per staat moet wettelijk op 8 december vastliggen. Zo niet dan beslist het Huis van de betreffende staat! En daar zit de adder onder het gras. In een paar staten die tot op heden too close to call bleken of net naar Biden zijn gegaan hebben de republikeinen een meerderheid in de Huizen van Afgevaardigden. Laat zich raden hoe die zullen stemmen. Dat is waar Trump op mikt. Het is zijn enige kans maar het is een reële kans. Hij stuurt aan op vertraging. Afdwingen van hertellingen, andersoortige rechtzaken, van dat soort dingen. En natuurlijk past het daar niet in dat je je nederlaag toegeeft, je opvolger toegang geeft tot fondsen en andere middelen. Low profile houden, beetje golfen, je inhouden om niet nog meer onzinte gaan tweeten, terwijl achter de schermen de mogelijkheden van de wet

7 Reacties
JanB2
JanB212 nov. 2020 - 22:47

(ShitIpad, we gaan verder) worden uitgebuit en je tegenstander in het ongewisse wordt gelaten. En als alles verloopt volgens plan dan is op 8 december de beer los. Met ongetwijfeld enorme maatschappelijke onrust tot gevolg. Het kán in theorie.

Paulus3
Paulus313 nov. 2020 - 10:05

De kiezers besluiten welke kiesmannen een staat activeren. En dat zijn er rond de 290 voor Biden. Dat genoeg veranderen is niet mogenlijk. Het huis van afgevaardigen van Pensylvania heeft al er aan herinnert dat ze niet tegen de stemmen in gaan, en in Pensylvania zijn dat er zat, en het nummer kiesmannen is beslissend. De andere huisen zullen ook ook niet de stemmen veraden. Dit alles is nu om een nieuwe mythe te creeren voor conspiracy nuts (eg birtherism) en om geld te werven voor de partij.

Biertje2
Biertje213 nov. 2020 - 11:12

Kiesmannen ZOUDEN moeten stemmen , zoals de bevolking heeft bepaald, maar dat hoeven ze niet. het is al vaker gebeurd, dat obstinate kiesmannen gewoon op iemand anders hebben gestemd. Trump kan kiesmannen mogelijk manipiuleren voor hem te stemmen ja, het kan.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 12:58

Wel opletten hoor Jan . "De media roepen geen winnaar uit". De grote media HEBBEN al Biden tot winnaar uitgeroepen. De pogingen tot rechtszaken zijn tot nu allemaal mislukt. En de voorsprong van Biden wordt alleen maar groter.

JanB2
JanB213 nov. 2020 - 22:25

@ Paulus Als de uitslag in een staat niet op 8 december vastligt dan MOET het Huis van de betreffende staat de beslissing nemen. Zo zit de amerikaanse wet in elkaar.

JanB2
JanB213 nov. 2020 - 22:35

@ vdBemt De media roepen geen winnaar uit in die zin dat één en ander juridisch bindend is. Dat denken sommigen, maar afgezien dat zoiets ook zeer onwenselijk is is het ook volslagen onzin. Wel wordt de sociale onrust natuurlijk des te groter wanneer de snode plannen van Trump slagen want in het Biden kamp is men al aan het feestvieren geslagen. En Trump kan nog slagen, althans in theorie. Hoe groot de preciese kans op een succesvolle “juridische coup” door Mad Donald is dat is een open vraag. Maar die kans is niet nul.

vdbemt
vdbemt14 nov. 2020 - 13:02

@JanB. "De media roepen geen winnaar uit in die zin dat één en ander juridisch bindend is. " Dat klopt. Dat is voor de Amerikanen volstrekt duidelijk, want dit gebeurt bij iedere verkiezing. Op het moment dat het 99,99 % zeker is, komen de grote media met deze uitslag. Wetende dat hij niet formeel is. "Dat denken sommigen (in Nederland misschien, mensen die eea niet zo goed volgen) maar afgezien dat zoiets ook zeer onwenselijk is is het ook volslagen onzin" Deze opmerking van jou is dus onzin.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 nov. 2020 - 21:28

Als politici liegen is er altijd nog een rechtsstaat. Als het een goddelijk fantasiefiguur betreft, kijken we weg De rechtsstaat is soms gebrekkig, maar functioneert. Straks ook in de USA. Met wegkijken wordt het een ander verhaal.

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2020 - 21:05

@Molly Veenstra "Van karakter veranderen of van schrijfstijl is natuurlijk lastig, maar wacht eens…Een nieuw pseudoniem wellicht? Het wordt weer eens tijd ????" Zeker. Maar... Al is een nickname nog zo snel, een Joper achterhaalt hem wel. ????

Oki Doki
Oki Doki12 nov. 2020 - 20:57

Dat zou wel heel vervelend zijn als de VS in een dictatuur zou veranderen.

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 20:40

Ook CNN gaat er nu vanuit dat Trump zich neerlegt bij de uitslag, al zal hij dat waarschijnlijk nooit toegeven: citaat: -------- "But surveyed by CNN, nearly everyone close to Trump said they believed it was only a matter of time before he finds some way to acknowledge he will not be president come January 20 -- and said he was likely to pin blame on his baseless claims of a rigged election." https://edition.cnn.com/2020/11/12/politics/trump-election-future-white-house/index.html Er wordt al over gespeculeerd dat hij in 2024 weer een gooi zal doen naar het presidentschap.

4 Reacties
OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 1:04

@ GoudenBergen: [Er wordt al over gespeculeerd dat hij in 2024 weer een gooi zal doen naar het presidentschap.] Dat zou inderdaad kunnen. Misschien schuift hij dan wel een zoon (b.v. die welke repte over "total war") of een schoonzoon (zionist Kushner) naar voren, achter wiens rug hij kan manipuleren. En Dick Cheney-rol, zeg maar.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 2:03

@GoudenBergen en OlavM --------------------------------- Daar zat ik ook al aan te denken. Maar dan heeft hij zijn kansen toch maar mooi vergooid met zijn gedrag sinds het moment dat hij overduidelijk de verkiezingen aan verliezen was. Over en uit dus voor onze gele schelm. Misschien dat dochter Ivanka een kans krijgt, zijn zoons zijn volgens mij nu al veel te impopulair.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 nov. 2020 - 7:48

Idd Olav Een combi van iemand die Joseph Goebbels parafraseert en een hardcore zionist. Lijkt me vanuit Trump's perspectief het ideale horror-koppel om de boel weer eens goed op stelten te zetten.

GoudenBergen
GoudenBergen13 nov. 2020 - 11:17

@OlavM Een al dan niet hardcore zionist is een mogelijkheid. Persoonlijk ben ik pro-Israël. Ik ben blij dat de joden in 1948 een eigen staat hebben gekregen en dat ze hun vijanden keer op keer hebben verslagen. De Arabische staten zien nu in dat de terror-staat Iran veel gevaarlijker is dan Israël en gaan daarom met Israël samenwerken, tot wederzijds voordeel. De Palestijnen raken daardoor steeds verder geïsoleerd en kunnen beter eieren voor hun geld kiezen en een realistische oplossing accepteren.

Kriticos
Kriticos12 nov. 2020 - 20:20

Ik vond de verkiezingsuitslag op zijn minst ook verbazingwekkend, zeker als je de opkomst zag bij Biden en Trump. Bij Biden stonden er dan 20 man uitgespreid over een veldje, met een parapluutje, bij Trump stonden ze met duizenden bijeen gepakt in regenkleding en petjes op. En Trump zijn reactie is natuurlijk niet verrassend , nadat hij 4 jaar lang is beschuldigt van dingen die niet waar bleken te zijn. Maar waarom de schrijver het (weer ) moet vergelijken met de opkomst van de NSDAP snap ik niet helemaal. Deze vergelijking loopt helemaal scheef. En de NSDAP waren socialisten, dat is Trump niet. En in Nederland is Pim Fortuin vermoord, lopen er knokploegen op straat met een zwarte armband, en die roepen op tot het vermoorden van een andere politicus, Thierry Baudet. Ik snap het ophitsen niet. Waarom niet gewoon de feiten afwachten. Is er fraude gepleegd, wordt deze gevonden , dan is het zo. Wordt er niets gevonden, dan is dat ook zo. Stel dat er fraude gepleegd is, dan is dat toch goed dat het wordt gevonden ?

15 Reacties
adriek
adriek12 nov. 2020 - 21:00

Kom eens uit je bubbel. Het gaat niet meer om verkiezingen en al dan niet fraude. Het gaat om massabeinvloeding, leugens en het omverwerpen van een democratisch systeem. Er zijn geen miljoenen vervalste stembiljetten. De logistieke operatie om die in omloop te brengen zonder dat ergens iemand klikt en zonder dat het statistisch opvallende resultaten geeft is niet te organiseren. Er zullen ongetwijfeld foute stemmen uitgebracht zijn, op naam van overleden mensen bijvoorbeeld, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat meer door democraten dan door republikeinen gepleegd zou zijn, noch dat het relevant is voor de uitslagen. De hele hetze is enkel en alleen bedoeld om zaken op scherp te zetten en, als de druk hoog genoeg is, een staatsgreep te plegen. Ja, dat kan, ook in Amerika.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2020 - 21:01

Gulliblos Covid is echt. En daar moet je naar handelen. Over de aanhudende claims over T's onschuld: https://medium.com/@dojalumni/statement-by-former-federal-prosecutors-8ab7691c2aa1

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 nov. 2020 - 21:21

Schaapskleren ...

JanB2
JanB212 nov. 2020 - 22:28

Nou, Kriticos is al ten prooi gevallen aan de komplotdenkers en de desinformatie. De NSDAP waren socialisten. Ja dag! Neem maar een andere nickname. Want als criticus moet je kritisch kunnen denken en door goedkope retoriek heen kunnen kijken.

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 22:36

Kriticos: "Maar waarom de schrijver het (weer ) moet vergelijken met de opkomst van de NSDAP snap ik niet helemaal. Deze vergelijking loopt helemaal scheef. En de NSDAP waren socialisten, dat is Trump niet." De NSDAP waren nationaal-socialisten, dat is Trump wel, -snap je het nu?

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 23:09

Dat ik toch iedere keer weer verbaasd ben over de wonderlijke wereld waarin sommige mensen leven...en dat noemt zich dan kriticos...nou ja, dat zal wel weer ironie zijn. O wacht, dat is 't ook!

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 1:00

Te lachwekkend om een serieuze reactie te geven.

Mohawk2
Mohawk213 nov. 2020 - 1:02

"Bij Biden stonden er dan 20 man uitgespreid over een veldje, met een parapluutje, bij Trump stonden ze met duizenden bijeen gepakt in regenkleding en petjes op." Biden heeft geen verkiezingsrally's gehouden vanwege covid-19. Geen Democratische massa-bijeenkomsten in aanloop naar de verkiezingen. Biden heeft zijn achterban geadviseerd daar waar mogelijk per post te stemmen. Trump heeft sinds covid-19 gedaan alsof covid-19 niet bestaat. Uit de aantallen mensen die daardoor naar Trumps rally's kwamen kun je daarom niet de conclusies trekken die jij hier doet. "de NSDAP waren socialisten" Nee, de Nazi's waren géén socialisten, dat is een frame van Martin Bosma van de PVV. De Nazi's waren alles behalve socialisten... eerder het tegendeel hiervan. Heel eenvoudig zelf te checken door je wat in te lezen in al decennia lang algemeen aanvaarde bronnen over de opkomst en het succes van Hitler.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 nov. 2020 - 7:53

" En Trump zijn reactie is natuurlijk niet verrassend , nadat hij 4 jaar lang is beschuldigt van dingen die niet waar bleken te zijn" Volgens mij lees jij zelfs de sites van de Russische trollenfabrieken van achteren naar voren.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 8:19

Wat Eirda zegt: kom eens uit je bubbel. "verrassend , nadat hij 4 jaar lang is beschuldigt van dingen die niet waar bleken te zijn. " Zeer verrassend. Deze, zo vredelievende man, helemaal niet haatdragend, opruiend, racisten en fascisten de hand boven het hoofd houdend, lovend over de pers, neemt mensen hemelprijzend aan om ze een half jaar later kafferend, 'worst ever', te ontslaan. "Ik snap het ophitsen niet". Nee, als je niet ziet dat het dat is wat Trump de hele tijd doet, en de reactie daarop wel ophitsend vindt, dan snap je het niet.

gimli55
gimli5513 nov. 2020 - 8:55

De NSDAP waren nationaal socialisten en hadden inhoudelijk niets te maken met de socialisten. Bekende frame van rechtse aanhangers, zoals gewoonlijk geen inhoud.

DiederikZeeman
DiederikZeeman13 nov. 2020 - 9:39

Ja, een complot is altijd beter dan een logische verklaring. De alledaagse verklaring dat Trump-aanhangers en Biden-aanhangers een compleet andere opvatting hebben over het gevaar van massa-bijeenkomsten, is natuurlijk veel minder leuk voor wie een complot wil suggereren. Het treurige van complotdenkers is dat hun verknipte logica volstrekt tegenstrijdig is, maar dat ze te dom of te gehersenspoeld zijn om dat te zien: A. Biden-aanhangers zijn idioten, want ze laten zich angst aanpraten voor een virusje. B. Het is verdacht dat er weinig mensen op Biden-rally's waren C. Het is ook verdacht dat zoveel Biden stemmen per post kwamen. Terwijl het voor mensen met gezond verstand volstrekt duidelijk is dat B en C voorkomen uit de overtuiging (A) van Biden-aanhangers dat het virus gevaarlijk is en dat je contacten moet vermijden. Anyway, beste Kriticos, ik moet stoppen met schrijven. Want ik moet het tekort aan chemtrails gaan aanvullen. Want allemaal leuk, die virus-hoax van de illuminati, Soros, Gates, Rutte en Annie M.G. Schmidt (ze is niet dood; onderzoek het maar!), maar door de luchtvaartcrisis heb ik nu wel een achterstand in het maken van chemtrails.

Abma
Abma13 nov. 2020 - 9:58

Kriticos....U lijdt aan het Chamberlain syndroom. Daarnaast adviseer ik u om eens feiten te gaan bestuderen. Als u De NSDAP onder socialisten schaart bent u toch echt niet op de hoogte. En verraad aan alle socialisten die vanaf 21 maart 1933 in kampen zoals Dachau eerden gevangen gezet, mishandeld en vermoord.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 11:17

'En de NSDAP waren socialisten, dat is Trump niet.' Twee vergissingen in één zin. In de eerste plaats was de NSDAP geen socialistische partij. Dat is een kwestie van liegen met de naam, iets wat je wel vaker ziet in de politiek. Dat de nazis zich 'socialistisch' noemden zegt niet zo veel, er zijn wel meer partijen in de politiek die niet zich anders gedragen dan je op grond van hun naam zou mogen verwachten. Zo hebben we in Nederland een partij die in náám voor de vrijheid staat, maar daar alleen de éigen vrijheid mee op het oog heeft. En een partij die ieder kritisch geluid in eigen gelederen effectief smoort, noemt zich het 'Forum voor Democratie'. Wat de NSDAP heel slim deed, was inspelen op de primaire behoeften van de gewone man, omdat die door 'de elite' werd genegeerd. Het is in principe niet zoveel anders als wat Trump doet, die in 2016 veel kiezers had onder fabrieksarbeiders die hun baan waren verloren en in armoede moesten leven zonder ziektekostenverzekering ten gevolge van een keihard neoliberaal beleid.

TimoovanEsch
TimoovanEsch13 nov. 2020 - 12:39

Sorry? COVID-19 was de reden daarvoor. Biden wilde geen superspreader events. En de DNC was uitermate succesvol, alles remote. Die paar duizend aanhangers op manifestaties zegt he-le-maal niets over de verkiezingsuitslag. NSDAP waren fascisten, in het leven geroepen als reactie op de heersende socialistische arbeiderspartij (hence the name). Zij waren géén socialisten. Op dit moment wijst alles erop dat er géén fraude is gepleegd; elke staat bevestigt dat. Dat betekent -dus- dat dotard & zijn gevolg de boel aan het ophitsen zijn.

TwoTone
TwoTone12 nov. 2020 - 20:18

Reaguurders, maar vooral ournalisten zouden zich eerst eens in de wetten per Staat in de Vs moeten verdiepen voordat ze alkemaal impulsieve verhalen opschrijven. Alles wat er daar nu gebeurt is binnen de wet. Mensen die denken dat als Trump nu zijn nederlaag erkend meteen president af is en gelijk zijn immuniteit verliest hebben zich zo ie zo niet verdiept hoe het werkt. Als Trump verliest zoals de uitslag is nu dan verliest hij gewoon zijn job in januari. Trump kenners weten dat hij dan gewoon met wat lawaai opstapt en weer verder gaat als ondernemer. Easy as that, Trump is geen oorlog gestart in zijn ambtsperiode omdat hij dat te duur vond. Bij verlies gaat hij gewoon weg, mark my words.

7 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2020 - 21:03

'Bij verlies gaat hij gewoon weg, mark my words.' Definieer 'gewoon' tot nu toe is het allmeaal nogal ongewoon, behalve voor hen die in willen wegkijken of downplayen dat dit echt heel veel te ver gaat.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 21:28

Ik mark jouw words als onwetend en naïef, hij heeft nog 3 maanden om de hele tyfuszooi op z'n kop te zetten en daar is hij al aardig mee op weg. Misschien geeft ie op een goed moment zijn verlies wel toe, als het echt niet anders kan, maar reken maar dat hij alles op alles gaat zetten om voor 't zover is zoveel mogelijk kutgeintjes uit te halen. Zoals dat hij nog ff snel 3 mensen laat executeren - ongehoord! En onomkeerbaar, net als de benoeming van die miep in 't Hooggerechtshof, en zo zal ie nog wel de nodige zaken regelen die 't Biden nóg moeilijker gaan maken. Allemaal binnen de wet natuurlijk, maar zo immoreel als de pest en ook bepaald niet in 't landsbelang. Dat zal zijn legacy zijn; de president die liever 't land kapot maakte dan dat ie zijn nederlaag toegaf

Pindaklaas
Pindaklaas12 nov. 2020 - 21:31

sowieso!

JanB2
JanB212 nov. 2020 - 22:29

Ja, Hitler werd ook gekozen. Allemaal binnen de wet.

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 0:56

@ Karingin: Natte droom van Trump: Nero Trumpus draagt een gedicht voor over het eens brandende Rome, terwijl het protesterende volk in de straten van de steden wordt weggemaaid, en hij zal vervolgens een Gouden Huis (Domus Aurea) bouwen op de plaats van het Witte Huis.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 15:05

"Bij verlies gaat hij gewoon weg, mark my words." Maar hij hééft al verloren. Al zijn de tellingen nog niet klaar, het is al duidelijk. Alle reden om 'gewoon' de overdracht in gang te zetten. Dat doet hij niet. Van 'gewoon weggaan' kan allang geen sprake meer zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen13 nov. 2020 - 21:53

@OlavM Nero kwam op een nare manier aan zijn eind. De Senaat zette Nero af. Toen men hem kwam arresteren dreef hij na lang aarzelen een dolk in zijn keel, onder het spreken van de woorden Qualis artifex pereo (Welk een kunstenaar sterft er met mij...). Waarschijnlijk was de steek niet dodelijk en heeft Epaphroditus, een vrijgelatene van Nero en een van de weinigen die hem tot het einde toe trouw waren gebleven, hem uiteindelijk de fatale steek toegediend. Hij liet het Rijk bankroet en in totale chaos achter. De senaat vervloekte zijn nagedachtenis met de damnatio memoriae.

Thuiszitter
Thuiszitter12 nov. 2020 - 20:11

Een coup aan de gang nog wel . Net de Washington post, New York times erop nageslagen . Van de week met een kennis die in New York woont geappt. Trump is een rare snuiter en ook zou hij een coupe willen plegen is dat haast onmogelijk voor elkaar te krijgen. Ik geloof er niet in dat dat gaat gebeuren.

2 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 21:18

Wake up dude, het is beslist mogelijk, en Prima Donald maakt er niet eens een geheim van dat hij vindt dat hij als president "kan doen wat hij wil"...zie mijn link beneden naar youtube - John Oliver opent je misschien de ogen

Thuiszitter
Thuiszitter13 nov. 2020 - 12:24

Karingin - ik had je linkje bekeken reeds. Neem dan zelf ook de moeite eens de dagbladen in de vs erop na te slaan en misschien heb je een bekende wonen in de USA en vraag diens mening is . Natuurlijk lees ik ook de berichten van een mogelijke coup , alles op een rijtje gezet denk ik dat dat niet gaat gebeuren. Het zou niet best zijn voor de wereld als dat wel gebeurde dat moge duidelijk zijn.

brandhout2
brandhout212 nov. 2020 - 19:01

Kan het ook zijn dat de coup van links komt en dat Trump deze nu aanpakt? Trump heeft 10 miljoen stemmen meer gekregen dan in 2016. Je kan moeilijk zeggen dat zijn beleid is afgekeurd door het volk. Dat Biden een absoluut record heeft gevestigd met een ogenschijnlijk simpele campagne is fenomenaal en ongeloofwaardig tegelijk. Het is anders dan het lijkt. Maar ja de MSM (en ook onze eigen NOS) hebben nog nooit iets positiefs gebracht over Donald. En als je maar vaak genoeg herhaalt dat hij slecht is dan gaan de mensen dit geloven. Dat gebeurde vroeger ook al zoals beschreven in het artikel. Even wat andere gedachten aanbrengen in dit verhaal kan geen kwaad volgens mij.

13 Reacties
Iliana
Iliana12 nov. 2020 - 20:16

Dat zou ook goed kunnen brandhout. En dat is natuurlijk precies wat een Trump-fan zou tegenwerpen. Dat is het beetje het niveau waar we op zitten. Een andere mogelijkheid is dat we naar een toneelspel zitten te kijken, waar we doen alsof het om democratische verkiezingen gaan, en het in werkelijkheid niet zoveel uitmaakt of het nu Trump of Biden is, behalve wie je vindt dat de good guy en de bad guy is. Misschien zijn ze allebei de bad guys, of the good guys. En zo kunnen we eeeeeindeloos ouwehoeren over dat wat we niet kunnen weten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2020 - 21:06

Kan het ook zijn dat de coup van links komt en dat Trump deze nu aanpakt? Alles kan: koffiekan, mekkan, m'neer pastoor kn maar die mag niet. Aan het oefenen voor desinformant?

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 21:15

Hahahaaha OMG ROTFLMAO - we hebben een échte complotdenker in ons midden! Arme jongen, wat zul jij een kutleven hebben

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 nov. 2020 - 21:33

@brandhout 'Maar ja de MSM (en ook onze eigen NOS) hebben nog nooit iets positiefs gebracht over Donald' Nou ja, nog nooit door de NOS? Het kost heul veul moeite, maar nog nooit is wat overdreven.

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 0:44

@ brandhout: Wat een brandhout! [Je kan moeilijk zeggen dat zijn beleid is afgekeurd door het volk. Dat Biden een absoluut record heeft gevestigd met een ogenschijnlijk simpele campagne is fenomenaal en ongeloofwaardig tegelijk]. Kennelijk heeft de meerderheid van de Amerikaanse kiezers wel haar afkeuring uitgesproken. Je vergeet dat veel mensen zijn opgekomen om te stemmen die dat de vorige keer in (veel) mindere mate hebben gedaan, zoals jongeren, vrouwen en zwarten. Het resultaat van Biden is zowel toe te schrijven aan juist de eenvoud van zijn campagne (in tegenstelling tot schreeuwerige, opgetrommelde rally's met simplistische slogans) en zijn campagnevoering via internet, als aan de haat die tegen Trump ontstaan vanwege zijn politiek handelen.

Mohawk2
Mohawk213 nov. 2020 - 1:18

"Trump heeft 10 miljoen stemmen meer gekregen dan in 2016." Inderdaad... heel scherp gezien van je. En Biden heeft meer dan 12 miljoen meer stemmen gekregen dan Clinton, die Trump met ruim 3 miljoen meer stemmen in 2016 versloeg. Wat nu? Trump dan maar wéér als winnaar uitroepen? Dat kan deze keer niet, want Biden is nu het aantal van 270 kiesmannen al ruim gepasseerd & Trump bij lange na niet...

Paulus3
Paulus313 nov. 2020 - 2:12

Nee, dat kan niet. De stemmen per staat laten zien dat Biden gewonnen heeft, en er is geen bewijs getoont dat de wettelijke macht dat niet juist gedaan heeft en geen bewijs mogenlijk dat die marges in al die staten niet echt zijn. Maar ja, dat maakt leugenaars niet uit.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 10:19

"Kan het ook zijn dat de coup van links komt en dat Trump deze nu aanpakt?" Alles 'zou kunnen'. Naar dit IS niét het geval. " Trump heeft 10 miljoen stemmen meer gekregen dan in 2016." Dat is waar. En Biden heeft er nog méér. Meer dan OOIT tijdens verkiezingen zijn gehaald. Ondanks die fenomenale, virusnegerende en - verspreidende campagnes van Trump. Die waarheid moet je niet weglaten. En daarvoor de leugens van Trump in de plaats als waarheid gaan zien.

Rearden7
Rearden713 nov. 2020 - 12:38

@brandhout 12 november 2020 at 20:01 Fijn dat JOOP ook dit geluid laat horen, waar bovengetekende het overigens grondig mee eens is. De hartelijke felicitaties van de door Obama immuun verklaarde oorlogsmisdadiger George W. Bush (1) aan Joseph Biden (2) laten weer eens zien tegen welke politieke kliek Donald Trump het moe(s)t opnemen. Weinigen lijken door te hebben dat zowel Trump, Biden, Bush als Obama voor Nederlandse begrippen (ultra)rechtse politici zijn, met het verschil dat Biden en de democraten internationalisten/globalisten zijn, terwijl Trump een nationalist is. De race naar de bodem, zegge goedkope buitenlandse arbeidskrachten en goedkope (Chinese) productie, kan weer gestaag verder gaan onder de Biden administratie. Het door COVID-beleid onstane leger van werklozen in VS en EU moet nu onder een globalistische kliek (zegge een Sigrid Kaag) gaan concurreren met nog goedkopere werkloze arbeidskrachten uit de rest van de wereld. Het Westerse precariaat/proletariaat komt momenteel nog mondjesmaat in opstand, gelukkig voor beleidsmakers is in Nederland net op tijd en ook internationaal noodwetgeving van kracht die hele volksstammen verbiedt samen te komen en thuis opsluit. Noem het gerust een complot, helaas wel een zeer tragisch complot dat zich voor eenieder die het wil zien voltrekt. 1. https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/aug/31/obama-justice-department-immunity-bush-cia-torturer 2. https://www.nytimes.com/2020/11/08/us/politics/george-w-bush-congratulates-biden-on-his-victory.html

vdbemt
vdbemt13 nov. 2020 - 15:09

@Rearden. Serieus?

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 nov. 2020 - 16:42

@Rearden 'die het wil zien' En Rearden wil het maar al te graag. De 'kliek' waartegen T het moest opnemen .... Hij moest helemaal niks, en die kliek waar je het over hebt zijn zijn 'politieke tegenstanders'. Als je standpunten zo ver verwijderd zijn van wat maatschappelijk aanvaardbaar is (bijvoorbeeld de resultaten van de verkiezingen niet accepteren en kinderen administratief kwijtraken en dat met een 'they were brought by coyotes' proberen af te doen) dan vind je waarschijnlijk alleen nog een luisterend oor bij de Reardens van deze wereld. Die willen het wel zien.

Rearden7
Rearden713 nov. 2020 - 17:53

@stokkickhuysen 13 november 2020 at 17:42 "Hij moest helemaal niks...", behalve zich 4 jaar lang verweren tegen een wereldwijde negatieve mediacampagne, impeachment, Russiagate, beschuldigingen van sexuele intimidatie, etc. etc., allemaal gefaald overigens, ga er maar aan staan. Dan nu de media over enige verdachte gedragingen van Biden en familie (bijv. in Oekraine): oorverdovende stilte. Het valt nog mee dat Trump 50% van de stemmen heeft ontvangen, de helft van de Amerikaanse kiezers ziet blijkbaar in dat media een kwalijke casus van onterechte karaktermoord proberen te plegen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 nov. 2020 - 19:23

@Rearden Je haalt er weer van alles bij zonder te lezen. De impeachment ging erover of T hulp had gevraagd aan een buitenlandse leider om US verkiezingen te beinvloeden. Dat had hij, dat staat op tape. Dat Republikeinen wegkeken doet daar niet aan af, maar heeft helemaal niks te maken met de feiten, en die staan keurig op band. Mueller heeft de hele gng van zaken van het T team met Russen uitgebreid gedocumenteerd. Lees het. T is niet onschuldig en iedere andere Amerikaan zou zijn aangeklaagd. https://medium.com/@dojalumni/statement-by-former-federal-prosecutors-8ab7691c2aa1 En nog zijn er mensen te vinden die denken dat het een heksenjacht is, een wereldwijd mediacomplot.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 18:48

Bij CNN werd dat een paar dagen geleden al geopperd! Het is zeker mogelijk! Ergo, het zou mij niet meer verbazen!

JoostdeV
JoostdeV12 nov. 2020 - 18:35

Het zal de Republikeinse junta heel goed uitkomen als grote groepen Trump en Biden aanhangers komende maand de straat op gaan en slaags raken. Als hij het vuurtje hoog genoeg opstookt, kan hij een algehele noodtoestand uitroepen en de machtswissel uitstellen. Bestuurders bij defensie die bij de BLM betogingen weigerden om het militaire apparaat de steden in te sturen zijn afgelopen week gedwongen om te stappen. De Republikeinen kunnen de komende 70 dagen nog veel narigheid uithalen.

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 18:32

De minister van Defensie (Mark Esper) die weigerde het leger in te zetten tegen de eigen burgerbevolking is ontslagen. Het ministerie van Justitie (William Barr) gaat zich, zonder enige wettelijke basis, bemoeien met het tellen van de stemmen. Richard Pilger, die verantwoordelijk had moeten zijn voor het uitvoeren van de opdracht van William Barr heeft daarop direct ontslag genomen. Het commentaar van John Brennan - https://edition.cnn.com/videos/politics/2020/11/11/john-brennan-trump-election-power-wolf-vpx.cnn Afgezien van Mike Pompeu is William Barr de gevaarlijkste van het stelletje: "From 1973 to 1977, Barr was employed by the Central Intelligence Agency during his schooling years. In 1989, Barr, as the head of the OLC, justified the U.S. invasion of Panama to arrest Manuel Noriega. Barr as attorney general in 1992 authored the report The Case for More Incarceration, where he argued for an increase in the United States incarceration rate. In 1992, Barr launched a surveillance program to gather records of innocent Americans' international phone calls.The DoJ inspector general concluded that this program had been launched without a review of its legality. According to USA Today, the program "provided a blueprint for far broader phone-data surveillance the government launched after the terrorist attacks of Sept. 11, 2001. In October 1992, Barr appointed then retired New Jersey federal judge Frederick B. Lacey to investigate the Department of Justice and the Central Intelligence Agency handling of the Banca Nazionale del Lavoro (BNL) Iraqgate scandal. House Banking Committee Chairman Henry B. González called for Barr's resignation, citing "repeated, clear failures and obstruction" by the Department of Justice in allegedly delaying an investigation of the BNL-Iraqgate case. Under Barr's advice, President George H. W. Bush in 1992 pardoned six officials involved in the Iran–Contra affair. During his ongoing term, he has received criticism from some for his handling of several challenges, including his mischaracterized summary and selective redaction of the Mueller report, interventions in the guilty convictions and sentences of former advisors to President Trump, Roger Stone and Michael Flynn, and allegations of political interference in the removal of Geoffrey Berman from his Southern District of New York attorney position in a matter pertaining to the indictment of Turkish bank Halkbank, a bank with close personal ties to Recep Tayyip Erdogan." Het commentaar van Lawrence Walsh inzake de beslissing om de 6 betrokkenen van de Iran Contra affaire gratie te verlenen, in het geval van Casper Weinberger nog vóórdat deze veroordeeld was: "The Iran–Contra cover-up, which has continued for more than six years, has now been completed." Walsh noted that in issuing the pardons Bush appears to have been preempting being implicated himself in the crimes of Iran–Contra by evidence that was to come to light during the Weinberger trial, and noted that there was a pattern of "deception and obstruction" by Bush, Weinberger and other senior Reagan administration officials - https://www.c-span.org/video/?36617-1/reaction-iran-contra-pardon

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman12 nov. 2020 - 19:48

@The Apple Behalve Esper zijn er nog drie hoge functionarissen van het Pentagon vervangen door Trump-getrouwen. Ik vraag me af of Trump gaat proberen de spanningen met Iran op te voeren. De journalist Max Blumenthal maakte twee dagen geleden melding van het feit dat Elliott Abrams naar Israël is gevlogen, daarna naar Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Abrams is Trumps’ speciale gezant voor Venezuela en Iran en iemand met een lange geschiedenis in het organiseren en toedekken van provocaties, coups en bloedbaden.

The Apple
The Apple12 nov. 2020 - 22:31

Elliot Abrams was naast Caspar Weinberger een van degene die gratie werd verleend in het Iran-Contra schandaal, op voorspraak van William Barr. "Abrams is widely remembered in Central America, but particularly from his time in the Reagan administration, when he tried to whitewash a massacre of a thousand men, women and children by US-funded death squads in El Salvador, when he was assistant secretary of state for human rights - https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/26/elliott-abrams-venezuela-us-special-envoy In mei van dit jaar hebben ze nog een knullige poging gedaan om met 13 terroristen een opstand te ontketenen in Venezuela - https://www.aljazeera.com/news/2020/5/6/pompeo-no-us-govt-involvement-in-venezuela-overthrow-plot Jordan Guy MacDonald Goudreau is a Canadian-American mercenary who claimed responsibility for organizing the Macuto Bay incursion into Venezuelan territory on 3 May 2020. He is the owner and operator of a private security firm based in Florida called Silvercorp USA, which he set up in 2018 - https://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_Goudreau Jordan Goudreau uploaded video of himself attending a Trump rally in Charlotte, N.C., on Oct.26, 2018. He is seen wearing an earpiece and scanning the crowd. On Wednesday, Secretary of State Mike Pompeo said the U.S. had no "direct involvement" in the armed incursion last weekend but will use "every tool" available to secure the return of the captured Americans- https://www.nbcnews.com/news/world/mind-blowing-story-ex-green-beret-who-tried-oust-venezuela-n1201981 Oftewel - Never believe anything until it is officially denied.

Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2020 - 13:48

Abrams speelde ook een centrale rol in een poging om een burgeroorlog in Gaza te ontketenen die tot omverwerping van de democratisch gekozen Hamas-regering zou moeten leiden: https://www.vanityfair.com/news/2008/04/gaza200804 “But the secret plan backfired, resulting in a further setback for American foreign policy under Bush. Instead of driving its enemies out of power, the U.S.-backed Fatah fighters inadvertently provoked Hamas to seize total control of Gaza.”

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 nov. 2020 - 18:19

Het zal wel los lopen net zoals die andere indianenverhalen van de afgelopen vier jaar. Er was geen Russisch plot, er kwam geen oorlog, de treinen gingen niet rijden, het licht ging niet uit en er zal vast ook geen rare coup komen. De verkiezingen zijn over wanneer het over is. Media zijn niet gemachtigd om iemand tot president elect te benoemen. Dat Trump de waarschijnlijke winnaar nog niet wilt feliciteren is horkerig maar zeker niet onconstitutioneel

1 Reactie
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 21:11

Het weigeren van het faciliteren van de president elect is niet gewoon horkering, en dat geldt voor vrijwel alles wat ze daar op dit moment flikken - er is wel degelijk een coup gaande, of die lukt is een tweede. Maar als strax blijkt dat ik hierin gelijk had (en ik durf er wel om te wedden), ga jij natuurlijk zeggen dat de Dems het bewijs daarvoor gefabriceerd hebben uit rancune en haat tegen Genghis Can't, of je ontkent dat 't sowieso illegaal was wat er nu gebeurt, of...nou ja, zoveel fantasie heb ik niet, ik laat 't aan jou over om andere theorieën uit de lucht te grijpen

Dave Velzen
Dave Velzen12 nov. 2020 - 18:02

Het zou mij niets verbazen hoor. Dan is het wel over en uit voor Amerika. Wel jammer voor onze pensioenfondsen en degenen die schuld papieren hebben van Amerika. Amerika was einmal en ik hoop dat de techbedrijven dan vluchten naar de laatste vrije bastions.

Jonathan2
Jonathan212 nov. 2020 - 17:59

De gebruikelijke valse vergelijkingen van sommige Trump-fans. Maar het is toch heel normaal dat er een onderzoek door de overheid naar de rechtmatigheid van de verkiezingen wordt ingesteld voordat men de uitslag erkend? Nee, het is volkomen abnormaal dat de federale overheid een onderzoek instelt naar de legitimiteit van een verkiezingsuitslag, en al helemaal niet als er geen feitelijke onderbouwing is. Ik kan geen enkele vergelijking met welke democratie dan ook waar dat heeft plaatsgevonden. Dus help mij even. Dit zijn dingen die slechts gebeuren als opmaat naar of in een autocratie. Maar Clinton dan in 2016? Die erkende de dag na de uitslag haar nederlaag. De overgang naar regering Trump verliep normaal en hij kreeg alle hulp van Obama. De juridische legitimiteit van de verkiezingsuitslag is nooit in twijfel getrokken, er heeft geen rechtszaak plaatsgevonden om die ongedaan te maken. Het Rusland-onderzoek is ingesteld door FBI, Mueller door Rosenstein op basis van ontslag Comey, en werd gesteund door beide partijen. Dat de ontdekking van mogelijke strafbare feiten door de president tot zijn afzetting kan leiden, is geen aanslag op de democratie maar een bescherming tegen een almachtige president, die zo tot de verantwoording kan worden geroepen.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan212 nov. 2020 - 18:01

de uitslag erkent ...

Voor Joop
Voor Joop12 nov. 2020 - 21:00

U zou hier even naar kunnen kijken om te zien wat Mueller zei over de reden dat hij geen aanklacht uitbracht over samenwerking met Rusland tegen Trump (vooral na 1:30): "Mueller Clarifies Testimony On DOJ Guideline Against Indicting Sitting President | NBC News" https://www.youtube.com/watch?v=Gzqzr1O-E7E

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 17:58

De berichten zijn wisselend. Volgens de Volkskrant ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders in cruciale staten verkiezingsfraude: "Tot woede van Trump ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders kiesfraude Steeds meer Republikeinse bestuurders in cruciale staten bestrijden dat er verkiezingsfraude is gepleegd ten nadele van president Trump. Volgens een hoge Trump-adviseur zal de president zich na de rechtszaken tegen de uitslagen uiteindelijk gewonnen geven maar nooit zijn nederlaag openlijk erkennen. " https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tot-woede-van-trump-ontkennen-steeds-meer-republikeinse-bestuurders-kiesfraude~b847361c/

8 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 18:12

Ik ben overigens van mening dat de hier aanwezige marxisten het woord *democratie* beter niet in de mond kunnen nemen. Zij zijn immers voorstander van de dictatuur van het proletariaat?

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 19:27

@ GoudenBergen Jij schrijft: Volgens de Volkskrant ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders in cruciale staten verkiezingsfraude: En vandaag op de voorpagina van de Volkskrant: Steeds openlijker speculeren Republikeinen over een tweede termijn voor Donald Trump, ook al heeft hij volgens de huidige tellingen van Joe Biden verloren en wijst niets op grootschalige stembusfraude. Daarmee zetten zij nieuwe stappen op het pad van een machtsgreep. Het probleem met die linkjes van jou is dat ze volgens jou dienen als bewijs voor een bewering die jij wil doen. Maar als je niet integer omgaat met je argumentatie krijg je dit soort dingen. Jij voert de Volkskrant op als een onverdachte partij die jouw stelling steunt. En in werkelijkheid beweert de Volkskrant exact het tegenover gestelde. En je schrijft: Ik ben overigens van mening dat de hier aanwezige marxisten het woord *democratie* beter niet in de mond kunnen nemen. Er zullen ongetwijfeld marxisten tekstjes schrijven op deze website. Er zijn er mogelijk nog enkele. Maar ook die gaan toch een stuk netter om met met de waarheid dan jij in dit tekstje. Alle aanleiding voor je om voor deze merkwaardige mening eens excuses aan te bieden. Want jij laat hier zien dat je met democratie weinig op hebt.

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 20:21

@Daan Het artikel uit de Volkskrant dat ik citeer laat zien dat er in de swing states door Republikeinse functionarissen wordt aangegeven dat er geen sprake van verkiezingsfraude is. Zelfs spindoctor Karl Rove bevestigt dat. In het zelfde artikel wordt een hoge Trump-adviseur opgevoerd, die zegt dat Trump zich uiteindelijk neer zal leggen bij de uitslagen. Het is dus voorbarig om te speculeren over een op handen zijnde staatsgreep in de VS. Het is een bekende truc van o.a politici om, als de argumenten ophouden, de betrouwbaarheid en integriteit van mensen in twijfel te trekken. Dat wordt ook wel karaktermoord genoemd. Uit jouw stukjes doemt een persoon op die hetzes voert, tegen boeren, tegen orthodoxe protestanten. Maar je bent toch vooral een zedenpreker, die anderen continu de maat neemt. En zedenpredikers zijn, zoals bekend, zedenbedervers.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 21:02

"Zij zijn immers voorstander van de dictatuur van het proletariaat? " Nou ik weet niet wie jij hier onder Marxisten schaart, maar dat standpunt is toch echt typisch een slechts dingetje; je weet wel, boze witte man Henk en zijn hoogblonde Ingrid naar wie zogenaamd beter geluisterd moet worden. Ook dat hele idee dat de "wil" van de meerderheid democratie is, vind je juist bij de fanboys van o.a. K-mart Caesar Het idee achter wat wij democratie noemen is bij uitstek links te noemen

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 0:29

@ GoudenBergen: Jij hebt kennelijk geen idee. Hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. "Dictatuur van het proletariaat" is een oud, uit de 19e eeuw stammend idee -ten tijde van de ontwikkeling van het industriële kapitalisme en imperialisme- binnen het toenmalige marxisme. In de vorige eeuw hebben ook veel mensen (in allerlei lagen van de bevolking) zich in meer of mindere mate laten inspireren door de grondslagen van het dialectisch en historisch materialisme (wat een juistere benaming is). Daarbij werden veel nieuwe en andersoortige analyses en opvattingen ontwikkeld, ook in combinaties met diverse wetenschapsgebieden. "Dictatuur van het proletariaat" is geen actueel, en volgens mij door nog zeer weinig mensen aangehangen begrip.

Mohawk2
Mohawk213 nov. 2020 - 1:27

@ Daan +10 voor je reactie!

Mohawk2
Mohawk213 nov. 2020 - 1:53

"Ik ben overigens van mening dat de hier aanwezige marxisten het woord *democratie* beter niet in de mond kunnen nemen. Zij zijn immers voorstander van de dictatuur van het proletariaat? " Ah... juist... het aloude, platgetreden dogma & frame. Als je een Marxist -- wat dat containerbegrip dan ook precies moge betekenen -- bent, ben je per definitie geen democraat! Je zult er versteld van staan te ontdekken hoezeer Marx, onder serieuze zwaargewicht-economen over de hele wereld sinds de crisis van 2008, wel niet gerehabiliteerd is vanwege zijn analyses van het kapitalisme. Toch ironisch, of nie? Wel ff nieuwsgierig zijn & zelf op onderzoek gaan, GoudenBergen...

DaanOuwens
DaanOuwens13 nov. 2020 - 11:03

@ GoudenBergen Jij schrijft: Het is een bekende truc van o.a politici om, als de argumenten ophouden, de betrouwbaarheid en integriteit van mensen in twijfel te trekken. Het is niet dat de argumenten ophouden het is de omschrijving van jou gedrag. Ik noem daarvan twee aspecten. Je voert de Volkskrant op terwijl daar gisteren op de voorpagina werd betoogd dat een coupe van Trump niet onmogelijk is en dat vele belangrijke republikeinen zich achter de extreme koers van Trump scharen. Jij hebt dus een link gegeven volstrekt in tegenspraak met de meest recente opvatting in deze krant. Kortom een leugen. En doelbewust. Ook ben ik ingegaan op jouw manier van linkjes plaatsen. Je zoekt keer op keer met google naar een tekstje dat past bij jouw opvattingen en als je lang genoeg zoekt vind je altijd wat. Het is niet de informatie die jou standpunt bepaalt je zoekt de tekstjes die bij je vastgeroeste standpunten passen. En valt daarmee anderen aan. Ik wijs jou daar op en doe dat tamelijk frequent. In die zin heb je gelijk ik ben een zedenpreker. Ik hou niet van leugens en gemanipuleer zoals jij doet. Tot zeden bederf kan het echter niet leiden. Bederven en verrotting zijn onomkeerbare processen. Dat wat verrot is wordt niet meer fris en fruitig. Dus die illusie heb ik helemaal niet. Ik vind het wel noodzakelijk kanttekeningen te maken bij jou tekstjes die vaak niet erg fris zijn.

Welp2
Welp212 nov. 2020 - 17:56

Gisteren Nieuwsuur gekeken en vond de verklaring van Koen Petersen (1) toch wel waarschijnlijker dan de coup d'état-theorie. Tot nu toe breekt Trump alleen met fatsoensnormen ; de gepoogde rechtszaken vallen allemaal nog gewoon binnen de wettelijke lijnen. In Georgia zijn 5 januari (opnieuw) verkiezingen voor 2 senaatszetels. Voor de Republikeinen (en Trump) is het van belang dat 'de achterban nog geprikkeld genoeg blijft' om ook dan nog massaal te komen stemmen. En daar past de huidige show die Trump opvoert heel goed bij. Ook helpt 'de show' om ook de achterban aan zich verbonden te houden, mocht hij een media-emperium proberen op te bouwen EN/OF een Trump of Trump-getrouwe in 2024 een gooi naar het presidentschap doen. (1) https://www.npostart.nl/nieuwsuur/11-11-2020/VPWON_1310971?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik (na ongeveer 6 minuten)

Grietje Genot
Grietje Genot12 nov. 2020 - 17:50

Ik heb "The road to Unfreedom" gedeeltelijk gelezen. Geen groot stylist, die Snyder, wel aardige inzichten. Wat die republikeinen doen, daar lusten de honden geen brood van. Nog zo'n inkijkje in de psyche van deze troglodieten: https://www.nybooks.com/articles/2020/11/05/enabler-in-chief/

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot12 nov. 2020 - 19:49

..stilist...

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 0:14

Snyder zal ook wel geen groot stylist zijn..... :)

P Haan
P Haan12 nov. 2020 - 17:32

If you can't beat them? Snuggere manier van doen zou voor kamp Biden zijn er gewoon aan mee te doen. De verkiezing van Trump is altijd ter discussie gesteld met allerlei complot theorieen, hier hebben ze de kans om een schone start te hebben. Omarm het, tel mee, stel alles open en voorkom dat er achteraf twijfels blijven. Die paar weken geen toegang tot de geldpers met je vriendjes overleef je ook wel weer, maar daarna kan je ook gewoon vooruit. Of hebben ze wat te verbergen? :)

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 17:29

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: .... er een gevaar is voor een ontsporing ontken ik overigens ook niet. Maar dat is dan ook vanwege een wederzijds op de spits drijven. Dat is exact wat jouw tekstjes bewerkstelligen. Zij doen het ook. Dat je het gevaar niet ontkent en vervolgens zelf exact doet waarvan jij het gevaar erkent maakt deze tekst echt volslagen idioot. Het verschil tussen Bush en Gore was destijds enige honderden en nu staat een staat ter discussie waar het verschil 14.000 is. Als die twee situaties volgens jou vergelijkbaar zijn ben je de weg kwijt. Dit soort reacties zoals van jou zijn buitengewoon zorgwekkend. Het is niet wezenlijk anders als wat extreem rechts in de VS beweert.

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 nov. 2020 - 17:23

@Fidelio Je begint steeds meer op een grijsgedraaide grammofoonplaat van lang geleden te lijken. Altijd maar hetzelfde liedje. Van karakter veranderen of van schrijfstijl is natuurlijk lastig, maar wacht eens...Een nieuw pseudoniem wellicht? Het wordt weer eens tijd ;)

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 17:20

'@Joe O ja? Is Gore president geworden dan of hebben onafhankelijke onderzoekers in opdracht van OM en rechters dan niet verklaard dat de uitslag legitiem was dat Bush gewonnen had en er van die beweerde fraude weinig overbleef? ' Nou kan je het nog tig keer herhalen, beide situaties zijn onvergelijkbaar. Kortom, appels en peren! Zie eerdere reacties van Daan Ouwens, ondergetekende, e.a.

Ryan2
Ryan212 nov. 2020 - 17:19

Wat en onzin. Als het moment daar is, slepen ze Trump gewoon uit het Witte Huis. Het land bulkt van de militairen. Bewapende burgerbendes beginnen daar helemaal niets tegen. Verder zit het militaire apparaat ook niet op een burgeroorlog te wachten.

3 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 20:18

Daar zit 't probleem niet, of niet alleen in elk geval. The checks and balances have checked out, thát's the problem

prgrssf
prgrssf13 nov. 2020 - 6:26

Coup, staatsgreep, burgeroorlog, vind ik ook te grove termen. Maar de minister van Defensie is van de week al wel vervangen, dus je moet ook niet heel naïef zijn. Ik denk dat Trump rellen verwacht en het leger dan wil kunnen inzetten. De ontslagen minister was daar zover ik begreep kennelijk behouden in bij de BLM protesten.

Karingin
Karingin13 nov. 2020 - 9:13

Waarom denkt iedereen meteen aan een militaire coup?? Via juridische procedures kunnen ze een heel eind komen hoor

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:08

Quack quack...is hier de enige juiste reactie

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:49

Wat gebeurd er eigenlijk als Biden tussen nu en 20 januari zou komen te overlijden. Mag trump dan blijven zitten? Wordt het dan Harris? Komen er nieuwe verkiezingen?

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 19:07

Dan wordt de VP op 20 januari 2021 president. Dus president Kamela Harris. Voor alle zekerheid zou je de Amerikaanse Constitutie erop na kunnen slaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 20:34

Ingewikkeld. Geen enkele van de vele mogelijke “what-ifs” heeft zich voorgedaan sinds Horace Greeley stierf na Election Day 1872, en hij had verloren. Dus dat was geen probleem. Mocht Biden 20 januari niet halen dan is begreep ik niet in graniet gehouwen dat Harris Biden vervangt.

GoudenBergen
GoudenBergen12 nov. 2020 - 20:49

@Danielle Dat klopt. Het is een nogal ingewikkeld verhaal. Het moment van overlijden is bepalend: voor de stemming in het Electoral College, na die stemming maar voor de "congressional certification" of na de congressional certification: Als een president overlijdt VOORDAT het Electoral College bij elkaar komt om te stemmen, kan de Democratische Partij een nieuwe kandidaat aanwijzen. De Democraten kunnen ook de overleden presidentskandidaat op de ticket laten staan, dan wordt de VP in principe de president. Als de kandidaat overlijdt NA de stemming in het Electoral College maar VOOR de de bevestiging van de kandidaat door het Congres (congressional certification), kan het Congres bezwaar maken tegen de verkiezingsuitslag. Als zowel de Senaat als het Huis ermee akkoord gaan, kunnen ze zelf een kandidaat benoemen, zelfs de tegenkandidaat! Na de congressional certification maar VOOR de inauguratie op 20 januari om 12:00, treedt het Twintigste Amendement op de Constitutie in werking. https://www.lawfareblog.com/how-resolve-contested-election-part-2-how-congress-counts-electoral-votes https://finance.yahoo.com/news/happens-president-elect-dies-inauguration-165736616.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20vc2VhcmNoP3E9cHJlc2lkZW50K2RpZXMrYmVmb3JlK2luYXVndXJhdGlvbiZzcmM9SUUtU2VhcmNoQm94JkZPUk09SUVTUjRTJnBjPUVVUFBf&guce_referrer_sig=AQAAAC-nYx4heJYu97qc4wETdak0UDNMBDzLDtOyrWiymrZJ28HqeunBug8lTN_uOBgQrpUBvsBSKskCbmWPx6ZuqlnsbBck4bnRW27Pq2U-rTMO36j1QJypq2mwUv4fg4Xwlxot-nIsuVE90uGitOaJLpDRJXwHkljDQVmqTfuNBVtD

Kuifje3
Kuifje312 nov. 2020 - 16:46

Een coupe? Nee dat geloof ik niet. Het is simpel: Of er is fraude gepleegd en wordt door hertelling de omvang daarvan vastgesteld, of er is niets aan de hand en is dit een storm in een glas water. Jammer dat hertelling niet overal een standaardonderdeel is van het systeem. Dan was deze hele discussie overbodig. Een discussie die uiteindelijk één hele grote verliezer zal kennen (buiten Trump) en dat is het vertrouwen in het systeem. Er worden nu procedures gevolgd die het aanzien van het systeem zwaar beschadigen. Nou ja, het is wat dat betreft al veel langer bal.

2 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 20:15

Oooh, dus het is heel normaal dat Biden toegang wordt geweigerd, en dat de zittende "president" het volk elke dag meer ophitst, o.a. door te blijven roepen dat alle stemmen op Biden illegaal zijn. Nee, dan had ik 't verkeerd begrepen

OlavM
OlavM13 nov. 2020 - 0:09

Een "coupe"? Dat is het oranje kuifje van Trump.

Buitenstaander
Buitenstaander12 nov. 2020 - 16:39

Mag toch hopen dat rechters deze engnekken een halt toeroepen. Het lijkt exact op de nadagen van Rome met hun keizertwisten. Had ik nog hoop op redelijk denkende republikeinen in de VS, maar blijkbaar gaat de loyaliteit, en het krampachtig vasthouden aan posities, naar de partij, verder dan de bedoeling van de grondwetten..... Wat een reclame voor democratie.

1 Reactie
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 20:10

Gewone rechters vooralsnog wel, het probleem zit hogerop

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:35

@Fidelio Ekiz 12 november 2020 at 17:01 Als jij e.a. nu nog steeds volhouden dat Bush door fraude president is geworden. Je raakt het een beetje kwijt. Waar beweert Joe dat dan en welke anderen? Je raakt een beetje verstrikt in je eigen leugens. Tijd om even een pauze te nemen of een andere nick.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2020 - 16:22

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 19:12

Je bent het levende bewijs van het feit dat de propagandamachine van Trump helaas goed werkt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 nov. 2020 - 19:23

Hoe komt u er nu bij dat de Democraten de verkiezing van Trump aanvochten? Kom toch niet met zulke doorzichtige leugens. "After networks called Pennsylvania for Donald Trump, putting him with 264 electoral votes while he had a five-point lead in Arizona, which gives eleven electoral votes that would put Trump above the majority of 270, Clinton realized she had no chance to win the election and called Trump early Wednesday morning to concede defeat.[369] Clinton was unable to make a public concession that night, as she had no concession speech written.[370] On Wednesday morning at 2:30 a.m. Eastern Time (ET), it was reported that Trump had secured Wisconsin's 10 electoral votes, giving him a majority of the 538 electors in the Electoral College, enough to make him the president-elect of the United States,[371] and at 2:50 a.m. Trump gave his victory speech.[371] Later that day, Clinton asked her supporters to accept the result and hoped that Trump would be "a successful president for all Americans."[372] In his speech, Trump appealed for unity, saying "it is time for us to come together as one united people", and praised Clinton as someone who was owed "a major debt of gratitude for her service to our country."[373]" (wikipedia)

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 20:07

Me dunkt dat hier een kwak kwak op zijn plaats is. Of is 't meer sputter sputter...?

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 nov. 2020 - 16:17

Op het moment dat Trump zijn nederlaag toegeeft en op het moment dat Biden officieel is uitgeroepen tot president-elect verliest Trump de immuniteit die verbonden is aan zijn ambt. Op dat moment kunnen er juridische stappen tegen worden ondernomen tegen alle strafbare feiten en misdrijven die hij de afgelopen vier jaar heeft begaan. Bovendien kunnen de schulden die hij heeft, worden opgeeist. Na zijn presidentschap wacht hem armoede en de gevangenis. Dat is de reden dat hij zich vastklampt aan de macht met alle legale en illegale middelen die hij heeft.

4 Reacties
Loebkesman
Loebkesman12 nov. 2020 - 21:06

“ Op dat moment kunnen er juridische stappen tegen worden ondernomen tegen alle strafbare feiten en misdrijven die hij de afgelopen vier jaar heeft begaan.“ Welke dan precies?

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 0:01

@Loebkesman 'Welke dan precies?' Dat is haast niet bij te houden. Je hebt het nieuws toch wel gevolgd de afgelopen jaren? De bekendste is natuurlijk de obstructie van het onderzoek dat is ingesteld door Robert Mueller. Verder: Belastingfraude, bank en verzekeringsfraude, overtreding van de wet op campagnefinanciering, omkoping en moord door schuld (ivm Covid-19). Er ontbreekt vast nog wel iets. Bron: https://theintercept.com/2020/10/18/trump-election-crimes-prosecution/

Maxim4
Maxim413 nov. 2020 - 10:01

Trump zal gezien zijn leeftijd waarschijnlijk niet de gevangenis ingaan. Daarnaast moet je ook wel een beetje lef hebben om iemand die door 73 miljoen landgenoten gesteund is in de gevangenis te zetten. Veel waarschijnlijker is dat hij gewoon voor belastingfraude veroordeeld wordt en een boete krijgt.

Loebkesman
Loebkesman14 nov. 2020 - 22:21

Volgens mij is het niet bewezen en bij elkaar gelogen. En over dat Covid. Hoezo schuld van Trump? De burgemeester van New York gaat vrijuit bij jou??

Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 16:16

Ja, ik vrees het dus ook. Trump erkent zijn verlies niet. Ik vrees dan voor een burgeroorlog, in de VS. Trump zegt, ze hebben gerotzooid met stemmen. Ja, dat kan je altijd wel zeggen. Het valt moeilijk te bewijzen. Punt is dat zijn achterban ook massaal bewapend is. Nu ben ik niet tegen wapens, per se. Maar, het wordt in deze context wel een beetje gevaarlijk. Trump heeft nog liever oorlog, dan dat hij zijn verlies erkent. Trump kennende. Hij kan niet tegen zijn verlies. Als VS in de burgeroorlog geraakt, hoop ik dat het ons niet teveel aantast.

Sonic2
Sonic212 nov. 2020 - 16:12

Dat krijg je ook als je op het gif stemt wat nationalisme heet. 100 duizend keer hier voor gewaarschuwd. En op andere sites al eerder. Gelukkig krijgen we de komende 2 maanden een soort "reclame" voor het oog van de hele wereld hoe giftig deze ideologie is. In Amerika is het allemaal al veel te laat. Mensen die waarschuwden voor het gevaar van Trump zijn zowel hier als daar zeer grof en onbehoorlijk behandeld. Voornamelijk door al die hooligans die er op stemmen. En nu is het 25 over 12. En bijna niet meer te redden. Cave Canem heeft het vrees ik bij het rechte eind. Dat gaat nog een heel gedoe worden om de enorme bende die nationalisten achter laten op te ruimen. Laat het een keer een les zijn voor Nederland. Want ook hier zijn die 2 nationalistische oplichters nog veel te groot.

8 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:28

Beste Sonic, Heel af en toe zeg je wel eens zinvolle dingen maar meestal blijft het bij ongefundeerd gebral. Ook nu weer want ik zie geen enkele onderbouwing van wat je zegt. Er is niets wat erop wijst dat er geen normale overdracht zal volgen van het presidentschap maar pas als alle rechtszaken achter de rug zijn en stemmen geteld. Beetje rustig aan dus zou ik zeggen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet12 nov. 2020 - 17:29

Je kunt waarschuwen, maar er zijn maar weinig stemgerechtigde in Amerika op deze site....????

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 nov. 2020 - 18:20

Behalve in enkele NW-Europese landen is (een beetje) nationalisme helemaal geen vies woord in de rest van de wereld. Misschien moeten we ook niet overdrijven.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 18:55

'Behalve in enkele NW-Europese landen is (een beetje) nationalisme helemaal geen vies woord in de rest van de wereld. ' Dat geldt slechts voor een beperkt deel van de bevolking. En dat zijn zeker niet de slimsten. Noem mij één voorbeeld waar nationalisme ooit tot iets goeds heeft geleid. Ik kan ze niet bedenken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 nov. 2020 - 19:15

@Speedboot Ik wel. De meeste koloniën verkregen hun onafhankelijkheid - iets goeds - na de oorlog dankzij nationalistische bewegingen die in het begin van de vorige eeuw ontstonden en groeiden.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 19:54

Frans: Tjonge jonge dude, een onderdrukte bevolking vergelijken met machtsgeile nationalisten die juist uit zijn op onderdrukking...het is bijna knap, zo'n kronkel als jouw hersenen maken

Sonic2
Sonic212 nov. 2020 - 20:17

@ Dezeeuwgerard Wat ik beschrijf gebeurt de afgelopen tientallen jaren in Amerika. Of vind u het normaal om eerst rechtszaken te voeren? En dan noemt u mijn gebral ongefundeerd? Trump had in 2016 het geluk dat het net de goede kant op viel in de swing states. En nu viel het de verkeerde kant op. Ik snap dat u verdrietig bent. Dat uw grote held heeft verloren. Ga lekker in het bos wandelen en reageer het niet op mij af;) @ Jerry Bidet Haha. Ik heb inderdaad niet de indruk dat er 1 Amerikaan is die zijn of haar stemgedrag van mij laat afhangen. Wat we nu zien is een gevolg van bepaald stemgedrag. Dat wil ik maar zeggen. @ RechtdoorZee93 Ik heb nationalisme nog nooit ergens zien werken. Misschien dat je het door de war haalt met conservatisme. Dat is de wat minder schadelijke variant. Macron wordt soms een patriot genoemd. Of Bolkestein. Socialisme of communisme heeft nog een signaalfunctie. Het dwong de PvdA naar links. En hield het neoliberalisme op. De signaal functie van nationalisme zie ik niet. En zeker in handen van Trump, Orban en dergelijke. Zie ik ook weinig terug van dat beetje nationalisme. In een ander topic over Zwarte Piet wordt dat duidelijk. Waarin een bepaald reageerder het heeft over dat onze hele cultuur op het spel staat. Nationalisten hebben nooit een rem en dat is de reden dat het ook nooit werkt. En dat het altijd tot conflicten leidt en tot wrijvingen. En verzandt in ideologisch gezwam. En samenwerken kunnen ze ook nooit goed. Maar afgeven op links is kennelijk veel makkelijker. Het vermogen tot zelfreflectie hebben ze nooit. En dat is hun valkuil. En dat zou ik u niet eens moeten en hoeven vertellen. Dat zouden ze zelf eens moeten weten. En er eens wat mee doen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 nov. 2020 - 10:43

'De meeste koloniën verkregen hun onafhankelijkheid – iets goeds – na de oorlog dankzij nationalistische bewegingen' Appels en peren want die vochten tegen buitenlandse onderdrukkers en sloegen daarna trouwens niet zelden door in heksenjachten op minderheidsgroeperingen. Wangedrag waar nationalisten vanuit hun primitieve tribale denken patent op hebben.

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 nov. 2020 - 16:01

@Fidelio 'Al deze feiten zijn eender als de situatie in 2000 toen de Democraten o.l.v. Gore...' Etcetera. Dezelfde suggestie heb je inderdaad al eerder gedaan en is weerlegt door DaanOuwens 11 november 2020 op 13:53 Helaas heb je destijds niet de moeite genomen om hier op te reageren. In plaats daarvan herhaal je jezelf en dat was niet voor het eerst. Dus laat ik ermee volstaan (een deel van) de reactie van Daan te herhalen. "Er waren destijds wel aantoonbare onregelmatigheden en het verschil in stemmen tussen Bush en Gore was 500 stemmen in Florida. Je hebt dit tekstje inmiddels meerdere keren opgeschreven en het is meerdere keren weerlegt. Maar je volhard in deze leugen. In Florida was sprake van een falende telmachine. En de hertelling werd stilgelegd terwijl is nog een minimaal verschil was tussen Gore en Bush. Kortom er was een duidelijk zichtbaar probleem in een specifieke staat en dat was onderwerp van discussie. De huidige situatie is geheel anders. De uitkomst van de verkiezing staat ter discussie zonder dat er een duidelijk probleem is aangewezen door de republikeinen. Dus zonder enige grond wordt een fatsoenlijke machtsoverdracht gesaboteerd. Bovendien speelt mee dat door deze opstelling wordt getracht de Trump achterban tot de mening te brengen dat deze verkiezingen op slinkse wijze gestolen zijn door de democraten. Er valt dus helemaal niets te winnen met jouw suggestie. Die is slechts in het belang van Trump en niet in het belang van Biden of de burgers in de VS. Het is zeker niet je eerste hypocriete tekstje en zal helaas ook niet je laatste zijn."

tempest
tempest12 nov. 2020 - 15:55

Vind dit voorlopig toch nog te ver gezocht. Al het politieke geschreeuw moet je met een flinke korrel zout nemen. Immers alleen relletjes krijgen media-aandacht. De Democraten hebben ook 4 jaar lang de uitslag van de 2016 verkiezingen in twijfel getrokken met uitgebreide onderzoeken naar Russische inmenging, waarbij nooit bewezen kon worden dat de pogingen van externe mogendheden daadwerkelijk resultaat hebben gehad. Men kwam niet verder dan dat men niet kon geloven dat mensen Trump zouden kiezen en dus moest de buitenlandse inmenging wel hebben gewerkt (zo simpel is het dus niet, want dat is een drogreden). En ook toen schreeuwde een groot deel van Amerika moord en brand over het einde van de democratie, maar uiteindelijk zijn er toch ook weer verkiezingen geweest met een normale machtsoverdracht. Extra onderzoeken en hertellingen is toch geen probleem? Die hebben in 2016 ook plaats gevonden. En als eruit komt dat wel is gefraudeerd, dan is het alleen maar goed dat het aan het licht komt. Vermoedelijk komt er niet genoeg uit om een wezenlijk verschil te maken en is Trump inderdaad de verliezer. Op grote schaal frauderen met stemmen is ook in deze situatie niet heel makkelijk: het valt snel op en te veel mensen moeten er kennis van hebben om het grootschalig, gecoördineerd te doen. Het karakter van Trump inschattende zal hij tot aan zijn dood roepen dat de verkiezing gestolen is (net als Clinton overigens). Nou en? in januari loopt zijn termijn af en dan heeft hij geen keuze meer.

7 Reacties
NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:29

En weer de leugens herhaald....

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 nov. 2020 - 16:31

'Immers alleen relletjes krijgen media-aandacht.' Een staatsgreep in het rijkste en militair sterkste land ter wereld een 'relletje' noemen is het toppunt van understatement. De media-aandacht hiervoor is tot nu toe veel te bescheiden geweest. Voor het behoud van de democratie is het niet te hopen dat dit zo blijft.

Jonathan2
Jonathan212 nov. 2020 - 17:25

Je haalt alles doorelkaar. Om te beginnen. 1. De legitimiteit van de verkiezingsuitslag werd niet in twijfel getrokken door de Democraten. Clinton erkende binnen 24 uur haar nederlaag. Obama heeft van het begin meegewerkt aan de overgang naar regering Trump en alle hulp geboden. Zoals gebruikelijk is. Deed Bush ook. .2 Een onderzoek naar de legitimiteit van de verkiezingen door de federale overheid komt nooit meer voor in de VS. Moeten we echt heel ver in de geschiedenis teruggaan. Een onderzoek door de federale overheid zonder dat er feitelijke bewijs was, heeft bij mij weten nooit plaatsgevonden. Dus, nee die hebben in 2016 niet plaatsgevonden. 3. Het onderzoek naar Russische inmenging is ingesteld door de FBI op basis van binnenlandse veiligheidsissues, Mueller door Rosenstein( door Trump zelf aangesteld) met steun van beide partijen, doordat Trump Comey had ontslagen. De uitkomst is dat de Russen Trump geholpen hebben, maar strafbare collusion heeft men niet vastgesteld, ook omdat men daar simpelweg niet middelen voor had. Wel kan naar alle waarschijnlijk obstructie van de rechtsgang bewezen worden. Maar al deze uitkomsten trekken niet de juridische legitimiteit van de verkiezingsuitslag in twijfel. Je hebt ook geen Democraat een rechtszaak zien aanspannen om de uitslag ongedaan te maken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 18:34

'Nou en? ' Hij is een op en top demagoog en heeft 70 miljoen kiezers achter zich staan die hij bewezen uitstekend weet te manipuleren. Dat is een niet te onderschatten cocktail.

JoostdeV
JoostdeV12 nov. 2020 - 18:44

"De Democraten hebben ook 4 jaar lang de uitslag van de 2016 verkiezingen in twijfel getrokken met uitgebreide onderzoeken naar Russische inmenging," Er zijn ook aanwijzingen gevonden en er zijn mensen veroordeeld. Trump beweert nog steeds dat de verkiezingen van 2016 vals waren. Na de verkiezingen heeft hij meteen een commissie benoemd die een half jaar heeft moeten zoeken naar 3 miljoen valse stemmen die Hillary Clinton de popular vote hadden doen winnen.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 19:47

Ik word zo langzamerhand doodmoe van de relativeerders die types als Hair Furher het voordeel van de twijfel blijven geven, of nog geloven dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen...het loopt allang met een rotgang en dit soort wannabe-dictators is uitstekend in staat om een machtsovername voldoende legitiem te doen lijken

tempest
tempest13 nov. 2020 - 8:31

@Karingin “Ik word zo langzamerhand doodmoe van de relativeerders die types als Hair Furher het voordeel van de twijfel blijven geven, ....” Kom op zeg. Ik word zo langzamerhand moe van mensen die bij elke stomme Tweet van Trump volledig uit hun panty schieten en met allerlei complotten komen. Notabene nadat hij is verslagen bij de verkiezingen! Ja, Trump is een zeer opmerkelijke President die graag publiekelijk de bestaande normen negeert voor eigen belang, maar dat maakt hem geen dictator en zeker geen Hitler. Voorgaande presidenten zoveel beter? Bush is een oorlog begonnen voor eigen politiek gewin, als je dan toch vergelijkingen met Hitler gaat maken...

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 nov. 2020 - 15:51

Wat een wilde en ongefundeerde speculaties. De VS is een stabiele democratie en rechtsstaat en er zijn voldoende "checks and balances" om te voorkomen dat Trump weigert om plaats te maken voor zijn opvolger. Dit soort verhalen neigen IMO ook naar een soort van complottheorieën.

3 Reacties
Berend5
Berend512 nov. 2020 - 16:53

Nou ja stabiel? Komende 4 jaar krijgen we een Democraat die alle Republikeinse beslissingen terug draait en over 4 jaar weer een Republikein die alle beslissingen van Biden terug draait enz...

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 18:02

@ Nou ja, kijk... Jij schrijft: en er zijn voldoende “checks and balances” om te voorkomen dat Trump weigert om plaats te maken O ? Heb je het artikel in de Boston Globe gelezen dat helder beschrijft hoe die checks and balances omzeild kunnen worden om te voorkomen dat Trump plaats moet maken? En je schrijft: Dit soort verhalen neigen IMO ook naar een soort van complottheorieën. Bijzonder wat deze theorieën zijn gebaseerd op wat serieuze media dagelijks laten zien. Waar jij ook zelf gewoon kennis van kan nemen. Wat is de reden dat jij dit probleem ontkent?

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 19:41

Ach ja, dat hoorde je in 't begin de hele tijd, van die checks and balances. Die zijn dan ook voor een groot deel vakkundig om zeep geholpen, je moet wel stekeblind zijn als je dat niet is opgevallen. En met de grondwet in de hand kunnen ze nu alle macht naar zich toe trekken, want 't Hooggerechtshof is op hun hand

Sarajlija
Sarajlija12 nov. 2020 - 15:50

Dat is geen verassing jammer genoeg. Trump is een gewetenloze schaamteloze man die niks met enige vorm van democratie heeft. Hij is nog steeds president en in komende 2 maanden kan hij alles uitvreten. 71.000.000 mensen hebben op hem gestemd en veel van zijn stemmers hebben wapens. Stel eens voor dat 1 % dat gaat gebruiken om hem aan de macht te houden. Inktzwarte scenario.

Deugkeizer
Deugkeizer12 nov. 2020 - 15:49

Het zal toch nog wel meevallen. Ondanks hij de minister van defensie heeft ontslagen, moet hij de Joint chiefs of staff ook overtuigen. In Amerika weten inlichtingen en veiligheidsdiensten heel goed hoe een coup werk door de media te beheersen zoals Trump met twitter probeert en door het leger te beheersen. Hij is nu alleen heel optimistisch, omdat hij waarschijnlijk heel wat modder heeft verzamelt van mensen die hij kan inzetten. Maar dat zal niet genoeg zijn.

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan212 nov. 2020 - 17:28

Hij kan zelf de bazen van de CIA en FBI ontslaan en er loyalisten neerzetten. De huidige leiding is ook door Trump aangesteld.

harmmeijer
harmmeijer12 nov. 2020 - 15:47

De foto die boven de tekst is geplaatst doet je huiveren.

2 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:30

oja? Die vind ik wel mooi en stijlvol.

Ecclesia
Ecclesia12 nov. 2020 - 17:16

Snap het. Als je Obama op die foto zou zien, en de rest onveranderd, toch een stuk minder enge foto. Duidelijk wat de stoorzender is...

henk-alexander
henk-alexander12 nov. 2020 - 15:26

'(...) Ze gebruiken daarvoor methodes (sic!) die eerder succesvol zijn toegepast door dictatoriale bewegingen (...)'. Snyder vergeet hier te vermelden dat in veel gevallen de ‘methodes’ die de coupplegers toepasten door de CIA met succes werden aangeleerd – het aantal door de VS gesteunde staatsgrepen niet gering. De ‘democratie’ - als een ideaaltypische maatschappelijke bestuurs- en beheersvorm met de pijlers 'participatie' en 'transparantie', bleek in het Interbellum geen ultieme garantie te bieden tegen reactionaire en fascistoïde groepen en hun dictatoriale woordvoerders. In Italië en Duitsland wisten fascisme en nazisme volgens democratische procedures de staatsmacht naar zich toe te trekken en een totalitaire staat te smeden. Hetzelfde gebeurde toentertijd in Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Kroatië waar zich autoritaire regiems de macht grepen; ze hebben later troepen geleverd voor nazi-Duitsland (vgl. Operatie Barbarossa). Deze autoritaire regiems legden de economische machthebbers geen strobreed in de weg. Niet verwonderlijk daar de nazi’s in Duitsland al vroeg financiële steun kregen van grote bedrijven (o.a. IG-Farben, Thyssen). De vraag is of de Republikeinse reactionairen nu op vergelijkbare steun kunnen rekenen.

Cave Canem
Cave Canem12 nov. 2020 - 15:16

Bij de verkiezingen in 2.000 in Florida ging het vooral ook om het vermeende complexe stembiljet (het zgn. vlinderformulier) dat in Florida werd gebruikt. Vooral veel onoplettende bejaarden die op Gore dachten te stemmen hadden niet in de gaten dat ze feitelijk hun stem op de onafhankelijke kandidaat Pat Buchanan uitbrachten, die daardoor ca. 1,8 % van de stemmen verwierf. Uit de exit polls van die staat kwam dit stemgedrag uiteraard niet te voorschijn, waardoor het aanvankelijk leek dat Gore had gewonnen. Protesten achteraf van de Democraten tegen dit stemformulier haalden niets uit, waarna de enige resterende optie die van een hertelling was. En die viel inderdaad in het voordeel van Bush uit, waarmee hij de staat en de verkiezing won.

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 15:10

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: Deze feiten zijn na te gaan uit diverse bronnen waarvan m.i. de Trouw van destijds wel als betrouwbaar gezien kan worden: Bij herhaling hetzelfde leugen van jou. Geen feit maar een leugen. In het Trouw artikel gaat het over Florida en gerichte kritiek op de telling. Bij Trump gaat het niet om concrete kritiek maar om de vage verdachtmaking dat de verkiezingen gestolen zijn zonder concreet bewijs. Overigens is er later een documentaire gemaakt over Florida waarin het aannemelijk blijkt dat de democraten gelijk hadden. Wat jou verweten kan worden is dat je net als Trump keer op keer een kwaadaardige tekst neerschrijft. Je beweert dat Trump iets doet wat democraten eerder deden. Een leugen van jou.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 15:09

'Al deze feiten zijn eender als de situatie in 2000 toen de Democraten o.l.v. Gore en ' Lego doet een Trumpje. Volgens mij heb je dat fake news nu al 10x verteld en het is hier al even zovele malen weerlegd.

Cave Canem
Cave Canem12 nov. 2020 - 15:06

Tot ongenoegen van menigeen heb ik hier al meermalen verkondigd dat Trump zich onder geen beding uit het Witte Huis laat verdrijven. Daarvoor weet hij zich veel te krachtig door zijn aanhang gesteund, die - veel meer dan die van Biden - bereid en in staat is desnoods de wapens op te nemen. De verkiezingsuitslag, hoewel nog niet formeel vastgesteld, is voor hem en zijn aanhang volstrekt irrelevant. Het blijft dan ook keer op keer verbazen hoe vanzelfsprekend in de media steeds wordt vooruitgelopen op het te verwachten beleid onder een presidentschap van Biden. Kennelijk heeft men nog steeds niet in de gaten dat dit presidentschap een illusie zal blijken, ingegeven door onvoldoende gevoel voor in de VS levende en explosief gegroeide haatsentimenten onder grote delen van de bevolking, die niet never nooit zullen toestaan dat Biden het Witte Huis betreedt. Voor menige regering is het dan ook beter om nu alvast te anticiperen op een langere periode van een toestand waarin de democratie in de VS aan de wilgen is gehangen. In de geschiedenis is al veel te vaak beleid op wensdenken en valse illusies gebaseerd geweest in plaats van op trieste realiteit. Churchill was een van de weinigen die dit vroegtijdig voorzag. Naar hem werd helaas veel te laat geluisterd. Het is echt niet zomaar dat de gezaghebbende historicus en journalist Timothy Snyder dit artikel in de Boston Globe schriijft.

4 Reacties
tempest
tempest12 nov. 2020 - 16:06

Ik zeg niet dat het niet waar is, maar waarom is de situatie deze verkiezing ineens onoverkomelijk? Omdat Trump een Twitter-account heeft en stomme dingen loopt te zeggen? Vroegere verkiezingen waren ook heel hard, lees de kranten er maar op na. Het overgrote deel van de stemmers op beide partijen zijn hele gewone mensen zoals jij en ik. Die hebben nul interesse om de wapens op te pakken. Trump heeft ontzettend veel mensen bij de politiek betrokken, voor- en tegenstanders, de enorme opkomst is daar bewijs van en dat is juist positief. Het lijkt me veel waarschijnlijker dat Trump de komende 4 jaar langs de zijlijn zal blijven roepen en in 2024 een nieuwe poging doet om president te worden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:31

volslagen ongefundeerde onzin en bangmakerij van Canem

Cave Canem
Cave Canem12 nov. 2020 - 18:39

@tempest Blijkbaar ontgaat het u dat het geestelijk klimaat in de VS in de afgelopen vier jaar fundamenteel is gewijzigd ten opzichte van decennia daarvoor. Aanhangers van Trump accepteren in grote getale geen nieuwe Democratische president, daar waar men zich vroeger, weliswaar knarsetandend, voegde naar het accepteren van een nederlaag. Ik ben het afgelopen jaar nog driemaal in de VS geweest en onder grote aantallen Republikeinse aanhangers proefde ik een macabere mentale instelling, die bij mij de indruk wekte dat men bereid is desnoods te vechten voor het behoud van Trump aan de macht. Dat de democratie hiermee op de vuilnisbelt wordt gekwakt is voor die lieden alleen maar mooi meegenomen.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 19:35

Nee Tempest het is omdat Cinnamon Hitler alleen nog maar ja-knikkers en even machtsgeile types als hij zelf benoemd heeft op alle belangrijke posten, en omdat elke Rep met enige autoriteit zich achter hem schaart. Ze hebben nog altijd de Senaat en het Hooggerechtshof is 3 tegen 6 op handen van de GOP, én ze hebben bijna de helft van het electoraat achter zich. Hij heeft erg zijn best gedaan om alle democratische middelen die hem in de weg zouden kunnen staan om zeep te helpen, en hij is daar grotendeels in geslaagd. Als ze echt willen, dan nemen ze de boel over en is 't einde democratie

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 nov. 2020 - 15:06

Dit soort berichten houdt mij uit mijn slaap. Ik las een vergelijkbaar artikel van Michael Person in de Volkskrant afgelopen nacht - kon al niet zo goed in slaap komen - en voelde het bloed naar mijn hoofd stromen. Het gevolg: een halve nacht alle onrust liggen verbijten. Kort daarvoor hoorde ik John Brennan, oud CIA directeur zeggen dat de komende weken wel eens bepalend zouden kunnen zijn voor de toekomst van de VS. Hij had het niet zo zeer over een machtsgreep maar over de geheime informatie die Trump al jaren deelt met leiders als Poetin en Abe om goede sier te maken en wat hij daar allemaal mee doet als hij aftreedt. Hij had het ook over het mogelijk wegsturen van Gina Haspel als directeur van de CIA omdat ze bang is nog langer die informatie met Trump te delen. En over de hoge functionarissen in het Pentagon die Trump op het laatste moment vervangt door totale nitwits. Is dit een opzet om het leger straks in te zetten tegen iedereen die tegen hem opstaat? De verhalen kun je in elkaars verlengde leggen end e uitkomst is zeer verontrustend. Daar tegenover staat dan weer het bericht op Politico dat laat zien hoe Trump nu in allerhaast met allerlei besluiten komt die Biden in zijn eerste periode gaan dwarsbomen bij de uitvoering van zijn plannen. Het geeft wel aan dat Trump intern allerlei zaken wil regelen voor het te laat is. Dat hij er rekening mee houdt 20 januari weg te zijn. https://www.youtube.com/watch?v=hPG4sAGNtZQ over Brennan. https://www.politico.com/news/2020/11/12/trump-lame-duck-concession-436146

1 Reactie
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:33

Beste Martin, Rustig maar, komt allemaal goed! plakje hasjcake doet wonderen voor de slaap!

TwoTone
TwoTone12 nov. 2020 - 14:48

Domme verhalen allemaal. Bij de inauguratie van Trump is hij aangesteld als president tot een datum ergens in januari 2021. Dan vervalt zijn aanstelling. Bij bepaalde staten wordt er wettelijk automatisch herteld als de uitslag te dicht bij elkaar ligt, bij andere staten mag je het via de rechter aanvragen. Tot die datum kan hij nog van alles roepen....

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 15:27

@ TwoTone Jij schrijft: Domme verhalen allemaal. en: Tot die datum kan hij nog van alles roepen…. Jij schrijft hier een hele domme tekst. In de tekst staat dat het helemaal niet gaat om wat Trump roept. Het gaat om een reeks van acties die kunnen leiden tot een tweede termijn van Trump. En een serieus onderwerp. Voorpagina Volkskrant van vandaag. Toch een van de beste Nederlandse kranten. Niet zo maar een dingetje van enkele complotdenkers dus. Een serieus probleem waar ook jij eens over zou moeten nadenken. Hoe ziet jouw wereld er uit als de VS een dictatuur zijn? Wat is de invloed op jouw vrijheden? Hoe zullen mondiale verhoudingen veranderen? En als de VS geen probleem zijn waarom zouden China, Rusland en Turkije dan wel problemen zijn? Kortom ook voor mensen zoals jij alle reden om eens na te denken.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:37

Beste Daan, Ook voor jou geldt dat je soms best goede dingen zegt maar je bent in paniek en dat is nooit een goede emotie voor reacties op Joop. Het feit dat je de volkskrant 1 van de beste kranten van Nederland noemt is al een voorbeeld van tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid. Ben met je eens dat het geen domme verhalen zijn maar verhalen die volslagen onnadenkendheid geschreven worden. Zie mijn eerdere bijdragen op dit thema.

Jonathan2
Jonathan212 nov. 2020 - 14:34

Het loyaal maken van instituties die de democratie moeten beschermen, aan een persoon of groepje personen, en niet meer aan de grondwet is de opmaat voor dictatuur. En dat is in de VS onder Trump al langer aan de gang, en is nu versneld bezig bezig. De contouren waren natuurlijk al veel langer zichtbaar daar. Hij heeft een persoonlijke fixer zitten op justitie die zijn vrienden uit de cel heeft gehouden, en de ene na de andere politieke leugen heeft geuit. Hij gebruikt nu de overheid om voor hem ongunstige verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Ongekend voor een democratie, en zelfs voor de VS. Ministerie van defensie wordt volgepropt met gestoorde Trump-loyalisten. Er zijn grote zorgen in het Pentagon. En ook daar wordt dit door sommige omschreven als de contouren van een dictatuur. Men vreest dat hij ook de bazen van de FBI en CIA gaat ontslaan.

harmmeijer
harmmeijer12 nov. 2020 - 14:28

Fascisme begint met groepen mensen tegen elkaar op te zetten. Dat doet Trump, al 4 jaar lang. Een vijand creëren: de Democraten en hun vrienden de media (allemaal communisten en socialisten). De signalen waren er al vanaf de eerste weken sinds Trump president werd. Zijn MAGA-rally’s en zijn constante waarschuwing dat de communisten en socialisten (Democraten) een gevaar zijn voor de VS. Zo herkenbaar zoals in de de jaren ‘30 van de vorige eeuw in Duitsland. Een gestoorde narcist aan de macht past in het scenario. Het gaat erom hoe het leger en andere zeer invloedrijke industriëlen en rijken hierop gaan reageren. Het zou zomaar kunnen dat de VS in een autocratie veranderen.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer12 nov. 2020 - 14:40

https://hyperallergic.com/593098/trumps-mussolini-moment/

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 16:40

Ha Merel, Vervang fascisme voor een socialistische dictatuur en je beschrijving klopt ook precies. Bijvoorbeeld Venezuela, of de USSR, of ....

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2020 - 14:22

wel ja, ga maar weer angst zaaien. Een burgeroorlog is in Amerika net zo min mogelijk als in Nederland. Overal bevinden zich mensen die met passie de strijd willen aangaan, maar uiteindelijk gaat de revolutie in evolutie verder. De Republikeinen verschillen niet zo veel van Democraten, ze zijn beide Amerikanen. In een consrvatief politiek land is het altijd handig om niet voor de troepen ut te lopen. Je hebt elkaar altijd nodig. Inmiddels zijn de schotten al weer verwijderd, de revolutie is tot nader orde uitgesteld.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra12 nov. 2020 - 16:06

"Inmiddels zijn de schotten al weer verwijderd, de revolutie is tot nader orde uitgesteld." Heb ik iets gemist? Heeft Trump inmiddels zijn nederlaag toegegeven en werkt hij mee aan een vreedzame machtsoverdracht?

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2020 - 18:32

Hi Molly, je bent te gehaast. Uiteindelijk rijden de verhuiswagens vóór bij the White House en is het "all well that's ends well." ( Shakespeare) Ik nodig je uit voor koffie en browneys op 21 januari bij Corona. The day after...Ik hoop dat je het niet mist. I pay the check, as usual... .

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:51

@ Bouwman: [Een burgeroorlog is in Amerika net zo min mogelijk als in Nederland.] De geschiedenis leert anders. [De Republikeinen verschillen niet zo veel van Democraten,.....] Dan zou je je eerst eens wat beter in de Amerikaanse politieke geschiedenis moeten verdiepen, voordat je zo'n loze bewering doet. [Inmiddels zijn de schotten al weer verwijderd, de revolutie is tot nader orde uitgesteld.] Ook loos. Een extreem-rechtse coup is helaas nog steeds niet onmogelijk, zij het volgens mij waarschijnlijk onhaalbaar.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 nov. 2020 - 0:12

@Bouwman Ook een slecht georganiseerde machtsgreep is niet gedoemd te mislukken, mits genoeg mensen de andere kant opkijken en geloven dat het vanzelf allemaal wel goed komt, bijvoorbeeld omdat ze er rotsvast in geloven zoiets niet mogelijk is in de VS. Is de machtsgreep eenmaal een voldongen feit, valt er niets meer aan te doen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout12 nov. 2020 - 14:11

Trump zou hebben gewonnen, zo wordt er geproclameerd door de clique van loyalisten die hij naarstig bij elkaar sprokkelt. Een coup zou op handen zijn, naar hun zeggen. 71 miljoen volgelingen zouden op Trump hebben gestemd. Dat is niet mis, dat zijn meer stemmen dan Hitler kreeg. Een massa in vervoering van een Messias. In jubelende ootmoed bukt het begeesterde volk voor haar Meester om door Hem gezegend te worden. Een miserabel genant tafereel. Desalniettemin is het verontrustend, deze obsessief-compulsieve begunstiging van antidemocratische denkbeelden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 nov. 2020 - 14:06

Ik kreeg ook steeds meer het gevoel dat er iets niet klopte aan dit hele gebeuren. Vooral de smalende lachjes van Mc Connell en Pompeo deden het ergste vermoeden. Nu begint het langzaam tot iedereen door te dringen. Het is zo onvoorstelbaar dat veel mensen denken dat het ondenkbaar is. Dat is het dus niet. Trumps adoratie voor mannen als Poetin en Kim was geen sullige gekkigheid van een oude man met waanideeën. Het wordt nu werkelijkheid als niemand ingrijpt. Blijkbaar zijn de republikeinen zo bang voor de koerswijziging die Biden gaat inzetten dat ze naar dit middel grijpen. Oh boy, dat we dit mogen meemaken, het ontstaan van een autocratie in de grootste en machtigste democratie. Arme democraten.

1 Reactie
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:28

Tangerine Jesus is anders al een tijd bezig om zijn alleenheerschappij te vestigen, gesteund door Barr-thasar. Dat we dat niet zo meekregen is waarschijnlijk omdat er zóveel gaande is... Maar John Oliver gaat hier vrij uitgebreid in op Att. Gen. Barr, machtswellusteling en groot voorstander van dictatuur: https://www.youtube.com/watch?v=sE63HmOYGps

Sailor2
Sailor212 nov. 2020 - 14:05

Dolkstootlegende check Slachtofferschap check Totalitaire leider check Gemuilkorvde partijleden check Complotdenkers check Milities cq blind volgende gekkies. Trump en Geert lijken best wel op elkaar.

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 13:45

Goed dat deze tekst er is. Volgens mij is dit een beschrijving van wat er gebeurd in de VS. Of het een geplande samenhangende actie is weet ik niet. Daarvoor is het te complex en is Trump en aanhang te dom. Maar dit zou heel goed het resultaat kunnen zijn van de verschillende processen die nu plaats vinden. En in ieder geval wordt de winst van Biden zwaar beschadigd. Het is totaal onmogelijk geworden de aanhang van Trump te overtuigen van het feit dat de verkiezingen verloren zijn. Ze blijven gestolen wat er ook gebeurd. Dus een grote groep burgers zal altijd de legitimiteit van Biden ter discussie stellen wat hij ook doet.

1 Reactie
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:15

Ik denk dat 't wel degelijk gepland is, Bratman werkt hier al een hele tijd naar toe, hitst al tijden zijn aanhang op en heeft ze daarmee voorbereid op wat er nu gebeurt

prgrssf
prgrssf12 nov. 2020 - 13:43

Er is jarenlang al een soort van, wat ik dan toch noem, fascisme aan de gang met de opkomst van internet en sociale media. Op een gegeven moment krijgt dat dus toch echt ook wel body. En hoe Donald Trump reageert is daar een voorbeeld van. Maar er zijn ook goede mensen die het goed bedoelen. Ik heb nog hoop dat het goed komt.

2 Reacties
Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 15:43

@ prgrssf Betreft niet alleen wat u fascisme noemt (geen idee wat u er dan onder verstaat), maar het betreft alle extreme meningen. Door internet en de wijze waarop de gevestigde orde en media daarmee omgaan krijgen extreme ideeën meer publiciteit en worden ze steeds groter gemaakt. Totdat mensen het maar vaak genoeg horen en dan gaan denken dat het ook echt zo is. Met acties als tegengaan voor ”fake news” wordt het zelfs nog groter gemaakt. Immers weer aandacht. Negeren is het beste, maar ja, media en politiek leven op de jacht naar de scoop. Scoren lijkt soms de belangrijkste drijfveer te zijn. Het houdt elkaar in stand.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:12

Negeren werkt helemaal niet, want in deze tijd heb je geen MSM nodig om je boodschap bij een breed publiek te doen landen. Zonder weerwoord zijn er nog meer mensen die erin trappen. Bovendien zegt de conspiracy nut dan "zie je wel, we worden genegeerd en iedereen is tegen ons" en graaft zich nog dieper in

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 nov. 2020 - 13:36

Maar was er ook niet iets soortgelijks aan de hand met Bush? Ik meen mij te herinneren dat er groot stampei over de uitslag in Florida was waar uiteindelijk de hoge raad nog aan te pas gekomen is. Had in elk geval een hertelling tot gevolg. Koekje van eigen deeg?

4 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:04

Nee, toen was de uitslag echt heel nipt en dat is 't nu niet. Je zult echt verder moeten zoeken om de Dems in een slecht en de Reps in een gunstig daglicht te zetten in dezen. Ik zou je daarbij wijsheid toewensen, maar dat zou futiel zijn...het is zo evident wat hier gaande is, dat je niet wijs bent als je denkt dat er ook maar iets te legitimeren valt aan het gekonkel en gehits van de Reps

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:30

@ Frans Kwakman: De situatie was toen heel anders. Er was toen een zeer miniem verschil tussen de aanvankelijk getelde, op de kandidaten uitegbrachte stemmen. Sommige persorganen hadden aanvankelijk zelfs de Democratische presidentskandidaat Al Gore als winnaar "geprojecteerd". De broer van de Republikeinse kandidaat G.W. Bush was toentertijd gouverneur van Florida.... Het Federale Hooggerechtshof beval dat het hertellen van stemmen moest stoppen, omdat de grondwettelijke termijn daarvoor dreigde te worden overschreden. Het hertellen in Florida is daardoor nooit voltooid! Al Gore liet het erbij (toen op dat moment tijdens de hertelling G.W. Bush toevallig zo’n ruim 500 stemmen voor stond!) om een constitutionele crisis te voorkomen. Na de inauguratie van Bush hebben onderzoeksjournalisten ontdekt, dat Gore in werkelijkheid de meeste stemmen in Florida had gekregen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 nov. 2020 - 10:27

Dank Olav, ik heb het toen wel gevolgd maar wist niet meer dat Al Gore eigenlijk gewonnen had in Florida. Karingin, ik begrijp dat dit onderwerp je opwint. Maar ik heb deze keer geen enkele voorkeur, dat was Bernie en heb mij daarna niet meer voor die zaak geinformeerd. In de VS regeert het geld, of het nu T of B is. Mijn insteek is dat in zo'n verdeeld land het moeilijk is een zeer machtige president te kiezen. Ze kunnen de zaak beter splitsen. O, ja, wijs zal ik nooit worden, die hoop heb ik opgegeven.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 nov. 2020 - 11:33

Karingin, sorry, opwint moet opwindt zijn.

Djennica
Djennica12 nov. 2020 - 13:35

Wanneer is er eigenlijk een verkiezingsuitslag in de VS? Als de kiesmannen hebben gestemd? Als je als zittend president rechtszaken mag aanspannen staat Trump (nog) in z'n recht.

3 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 17:01

Nou nee hoor, ook een president heeft niet 't recht een coup te plegen, en dat is dus wel waar ie mee bezig is - er is geen andere reden waarom hij zó hardnekkig blijft volhouden dat deze verkiezing ongeldig is, terwijl daar echt NUL bewijs voor is

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 nov. 2020 - 17:11

Voor rechtszaken moet wel een serieuze grond bestaan. Wat tot nog toe naar voren is gebracht door Trumpianen valt in de categorie " frivolous lawsuit". Dat is niet triviaal: advocaten kunnen boetes en ander straffen krijgen van rechters als deze van mening zijn dat er misbruik van recht wordt gepleegd.

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:24

@ Djennica: Inderdaad bepalen de kiesmannen (vertegenwoordigers van de staten) wie de gekozen president is. Dat pleegt geheel volgens de lijnen van de uitslagen in de diverse staten te verlopen. Zoals bekend hoeft de zo aangewezen president niet per se de meeste van het totale aantal stemmen in het hele land (de "popular vote") te hebben gehaald, zoals ook bij Trump het geval is geweest. Biden heeft wel ook de "popular vote" gewonnen.

Visionair NL
Visionair NL12 nov. 2020 - 13:33

De Republikeinen vechten nu voor hun voortbestaan, omdat radicale Democraten een bijltjesdag voor Trump-aanhangers willen organiseren. Ook de Democraten maken zich terecht zorgen, want het Trump-kamp is bezig om de strijdkrachten over te nemen, wat inderdaad lijkt te duiden op een soort van coup. Er is maar één scenario dat een burgeroorlog voorkomt: een soort van regering van nationale eenheid. Dit is helaas tegelijkertijd ook het minst realistische scenario, want beide kampen koesteren een rabiate haat tegen elkaar.

2 Reacties
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 16:58

Bijltjesdag? En waar blijkt dat uit? En hoe rijmt dat met de speech en algehele houding van Biden, zoals je weet behalve president elect ook chief Democraat...? Je visie is minstens wat blurry "kuch"

Visionair NL
Visionair NL13 nov. 2020 - 12:22

Ontwikkelingen als het Trump Accountability Project. https://www.wsj.com/articles/canceling-trump-alumni-11604962923 Gelukkig is deze club nu ontmanteld. Dat maakt de kans op een burgeroorlog vele malen kleiner, omdat er nu nog maar een handjevol mensen is dat niets te verliezen heeft.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard12 nov. 2020 - 13:32

Ik vind Joop een leuke linkse website maar inmiddels bereikt de onzin die uitgekraamd wordt nu wel een hoogtepunt met dit artikel. Dit is gewoon ongefundeerde bangmakerij. Trump mag wettelijk de uitslag aanvechten en daarmee mag hij wachten tot het moment dat de vermeende fraude onderzocht is met het feliciteren van Biden. Dat gaat mogelijk nog een paar weken duren maar daarmee is hij nog geen coup aan het voorbereiden.. Ik weet niet wie deze onzin publiceert (staat geen naam bij) maar zou de JOOP redactie willen meegeven wat meer rekening te houden met nieuws en niet met bangmakende onzin.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2020 - 15:46

Geeuw De opinie in de Boston Globe, dat is waar Joop naar verwijst. De schrijver van de opinie is Timothy Snyder. Van het internet: 'Timothy David Snyder is an American author and historian specializing in the history of Central and Eastern Europe, and the Holocaust. He is the Richard C. Levin Professor of History at Yale University and a Permanent Fellow at the Institute for Human Sciences in Vienna.' Best wel goeie credentials. Kun je jouw deskundigheid wat meer onderbouwen?

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 16:50

Gerard neemt blijkbaar zeer selectief het nieuws tot zich, dat hij nog niet weet wat een ongelooflijke bull shit het REP-kamp de wereld in slingert, wat voor totaal gefantaseerde aanklachten ze aan de rechter voor leggen. Ik heb fragmenten gezien van zaken - die tot nu toe allemaal naar de prullenbak zijn verwezen - en het is echt lachwekkend waar ze mee aankomen...ware het niet dat ze in plaats van afdruipen er nog een paar tandjes bij zetten. Het constante hameren op "stealing the election" is normaal al niet verstandig, maar in 't huidige klimaat levensgevaarlijk. Wat nou bangmakerij, gast, in dat land worden dagelijks mensen om minder kapot geschoten. Als de helft van de Amerikanen echt denkt dat ze verraden zijn, staat er binnen de kortste keren nix en niemand meer overeind.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 17:32

'Dit is gewoon ongefundeerde bangmakerij.' Waarom ongefundeerd? Iets zegt me dat Snyder, zeker niet de eerste de beste, aanzienlijk meer weet van de Amerikaanse politiek dan jij.

White Knight
White Knight12 nov. 2020 - 13:28

Ik heb nog nergens een officiële uitslag gezien van de presidentsverkiezingen. Wel wat voorlopige uitslagen van media, waarvan sommige een duidelijke bias hebben (CNN). Tot het electoral college heeft gesproken mag iedereen het zijne vinden. Overigens zou deze "vooraanstaand historicus" beter goedkope vergelijkingen met de nazi's achterwege laten en kijken naar bijvoorbeeld de presidentsverkiezingen van 2000. Daar gaf Al Gore zijn verlies pas na 12 december (dat is dus over een maand) toe, nadat het Supreme Court zijn bezwaren had verworpen.

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia12 nov. 2020 - 16:59

Je kunt toch tellen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2020 - 18:51

'Overigens zou deze “vooraanstaand historicus” beter goedkope vergelijkingen met de nazi’s achterwege laten en kijken naar bijvoorbeeld de presidentsverkiezingen van 2000.' Dat zou nogal dom zijn omdat het gedoe rond de verkiezingen in 2000 niet te vergelijken is met wat er nu aan de hand is. Ook getuigt het van gebrek aan kennis om de reputatie van Snyder in twijfel te trekken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2020 - 20:58

@ecclesia Niet zulke moeilijke vragen stellen

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:15

@ Whitye Knight: [Daar gaf Al Gore zijn verlies pas na 12 december (dat is dus over een maand) toe, nadat het Supreme Court zijn bezwaren had verworpen.] Nee, het federale Hooggerechtshof beval dat het hertellen van stemmen moest stoppen, omdat de grondwettelijke termijn daarvoor dreigde te worden overschreden. Het hertellen in Florida is daardoor nooit voltooid! Al Gore liet het erbij (toen op dat moment tijdens de hertelling G.W. Bush toevallig zo'n ruim 500 stemmen voor stond!) om een constitutionele crisis te voorkomen. Na de inauguratie van Bush hebben onderzoeksjournalisten ontdekt, dat Gore in werkelijkheid de meeste stemmen in Florida had gekregen.

Miss Piggy
Miss Piggy12 nov. 2020 - 13:12

Dat Trump zich niet bij de nederlaag neerlegt, dat had ik wel verwacht. Maar het wordt pas gevaarlijk als hij gelijk zou krijgen bij de rechters. Wat tot nu toe niet gebeurd is, elk juridisch bezwaar tegen de uitslag is tot nu toe afgewezen.

Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 12:46

“De hoogleraar wijst er op dat de Republikeinen weten dat hun beweringen over stembusfraude leugens zijn. Immers dan moeten de stemmen die zijn uitgebracht op Republikeinen in het parlement, waar ze vooralsnog winst mee boekten, ook vals zijn. Die stemmen stonden immers op dezelfde biljetten. “Maar complottheorieën als de dolkstootlegende hebben een kracht die voorbij iedere logica gaat. ...” Zo zie je maar dat het hoogleraarschap en logica niet echt samen hoeven te gaan. Helaas wel een hoogleraar die parallellen trekt tussen vroegere gebeurtenissen en het heden met veel oorzaak-gevolg relaties. Mijn hoop ligt in het niet zo logisch nadenken bij deze hoogleraar. Dan valt het hopelijk ook mee met de werkelijkheid. Hoewel die natuurlijk niet aan elkaar gerelateerd zijn. Maar hoop doet leven, zullen we maar zeggen.

16 Reacties
Mohawk2
Mohawk212 nov. 2020 - 13:14

"Zo zie je maar dat het hoogleraarschap en logica niet echt samen hoeven te gaan." Want? Complottheorieën hebben een kracht die niet voorbijgaan aan ieder logica? De stemmen op de Republikeinen in het Huis & de Senaat zijn niet vals maar de stemmen op de Democratische presidentskandidaat daarentegen wel, hoewel ze op hetzelfde stembiljet stonden? De Republikeinen weten niet dat hun beweringen over stembusfraude leugens zijn?

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 13:27

@Sam V 12 november 2020 at 13:46 Helaas wel een hoogleraar die parallellen trekt tussen vroegere gebeurtenissen en het heden met veel oorzaak-gevolg relaties. Parallellen moeten er juist getrokken worden om te laten zien wat er kan gebeuren en om te voorkomen dat het weer gebeurd.

Peter Stans
Peter Stans12 nov. 2020 - 13:33

Ik zie NUL tegenargumenten van je................

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 13:41

@ Sam V Jij schrijft: Zo zie je maar dat het hoogleraarschap en logica niet echt samen hoeven te gaan. Zo zie je maar dat jouw teksten en logica niet samen gaan. Je begrijpt niet eens de hele simpele werkelijkheid die deze hoogleraar schetst. Je kopieert zelfs de zinssnede waar het over gaat. Het is natuurlijk niet vast te stellen of het kwaadaardigheid of domheid deze tekst van jou. Maar meer dan deze twee smaken zijn er niet.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 13:48

Je ziet het voor je ogen gebeuren, maar jij vindt de conclusie die daar logischerwijs op volgt onlogisch...tja

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 13:51

@SamV Nee dat is inderdaad geen sterke vergelijking van deze hoogleraar, met fraude is er toch juist sprake van bedrog, dus om dat te verhullen zou je ook alleen de keuze voor Trump in Biden kunnen veranderen en de parlementsstem onaangeroerd kunnen laten. Daarmee zeg ik niet dat er fraude is gepleegd hoor, dit is aan Trump om te bewijzen. Ik verwacht dat dit hem niet gaat lukken. Het is heel dom geweest om massaal te stemmen per post, dit gezeik was te verwachten. Als je even naar de supermarkt kan, kun je ook wel even naar het stembureau.

Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 14:00

Vervelend he al die parallellen met het verleden?

Mohawk2
Mohawk212 nov. 2020 - 15:17

LBNB "(...) dus om dat te verhullen zou je ook alleen de keuze voor Trump in Biden kunnen veranderen en de parlementsstem onaangeroerd kunnen laten" Zie je het al voor je? Al die honderden en honderden stemmentellers in meerdere staten die in het complot zitten om na de opening van enveloppen van al die stembiljetten (die allemaal in dubbele enveloppen zitten zodat van buiten niet te zien of mensen op de Dems of Reps stemmen) bij juist de biljetten van Rep-stemmers te gaan zitten uitgummen of typexen en de hun stem voor Trump in Biden te veranderen... zonder dat dat iemand maar ook een beetje opvalt? (de republikeinse controleurs bijvoorbeeld die in elke stemlocatie aanwezig zijn geweest) Kom op zeg...

Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 15:24

@ Mohawk, DaanOuwens, Karingin, Het betreft hier een hoogleraar die in de laatste zin die ik citeer, de logica erbij haalt ten aanzien van complottheorieën. Daarmee een verwijzing in de zinnen daarvoor. In die zinnen probeert hij zelf een logische redenering te houden dat als persoon 1 zegt dat er stembusfraude is gepleegd door persoon 2 dan ook de stemmen voor persoon 1 als vals moeten worden beschouwd omdat ze beide op hetzelfde biljet staan. Dat is echter alleen als het biljet zelf door degene die roept dat het fraude is als frauduleus wordt bestempeld. Het biljet zelf staat hier echter toch niet ter discussie, maar de wijze waarop met de biljetten is omgegaan? Maar ik hoor graag waarom zijn voorbeeld wel logisch is. @ NoahAmber, Paul250371 Ik ben zeker voorstander van leren van het verleden, maar als ik me zorgen maak om het logisch redeneren van de persoon die die parallellen trekt, maak ik mij ook zorgen om de inhoud, waarvan door de aard van het onderwerp de waarschijnlijkheid grotendeels afhankelijk is van de wijze waarop deze persoon blijk geeft van het kunnen trekken van logische gevolgtrekkingen. Het zijn immers geen harde feiten, daarmee ook niet te controleren. Maar aannames die geloofwaardig moeten zijn. Tot slot toch maar weer de verbazing over de toon van sommigen hier.

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 16:34

LBNB: Blijkbaar heb je geen idee hoe 't gaat in de VS. Daar betekent fysiek gaan stemmen soms dat je een hele dag kwijt bent, met dank aan voornamelijk de GOP die het expres zo moeilijk mogelijk maakt voor bepaalde bevolkingsgroepen. Laat dat nou de groepen zijn die geen dag werk kunnen missen. En stemmen per post gebeurt altijd, het is volledige legaal en de vele onderzoeken ten spijt is er nog nooit serieuze fraude aangetoond. Sam: Je uitleg is vrij moeilijk te volgen... Wat die man zegt is dat als een biljet ongeldig wordt verklaard wegens fraude, niet alleen de stem op Biden verloren gaat, maar ook de stem op senatoren die op hetzelfde biljet staan. Maar over die uitslag hoor je ze uiteraard niet, duh. Wat ze dus feitelijk zeggen is dat niet het stembiljet ongeldig is, maar alléén de stem op Biden op zo'n biljet. En dat is ook precies wat Pixie Fingers zelf de hele tijd roept; alleen de stemmen die op hem zijn uitgebracht zijn legaal, al het andere per definitie niet. Daarin wordt hij door hoe langer hoe meer engnek-REPs gesteund - en de aanhang slikt 't als zoete koek. Als dit zo doorgaat komt er echt oorlog, ik hou m'n hart vast

NoahAmber
NoahAmber12 nov. 2020 - 16:41

@Sam V 12 november 2020 at 16:24 @ NoahAmber, Paul250371 Ik ben zeker voorstander van leren van het verleden, maar als ik me zorgen maak om het logisch redeneren van de persoon die die parallellen trekt, maak ik mij ook zorgen om de inhoud, Ah OK, parallellen trekken mag dus wel, alleen ze moeten wel in het straatje van Sam V passen. Duidelijk Sam V, ik weet nu hoe ik je bijdrages moet uitleggen

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 16:52

@karingin Je hebt gelijk, ik had de aantallen verkeerd onthouden. Ik verkeerde in de veronderstelling dat in 2016 vijf miljoen poststemmen waren uitgebracht, waren er 50.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 nov. 2020 - 17:20

@Sam [ Het biljet zelf staat hier echter toch niet ter discussie, maar de wijze waarop met de biljetten is omgegaan? ] De Trumpisten eisen in Pennsylvania al dagen dat het tellen wordt gestopt, ook van poststemmen en provisional ballots die volkomen legaal en uiterlijk op verkiezingsdag zijn binnen gekomen. En dus staan wel degelijk de biljetten zelf - en met name de daarop uitgebrachte stemmen voor Biden - centraal. Overigens beschrijft Snyder in zijn citaat heel duidelijk hoe autoritaire types als Trump hun devote aanhang een rad voor ogen draaien met leugens die alle logica tarten. Dat jij daar vervolgens een potje van maakt zal ik je niet te zwaar aanrekenen: je bent per slot van rekening geen hoogleraar.

Sam V
Sam V12 nov. 2020 - 21:06

@ Karingin Nu begrijp ik de verwarring en was mijn uitleg inderdaad niet helder. Maar laat ik dan niet afgaan op de vertaling van Joop, maar de oorspronkelijke tekst erbij pakken. De tekst zoals de betreffende hoogleraar het zelf heeft opgeschreven: “If the votes against the president were fraudulent, then Republican wins in the House and Senate were also fraudulent: The votes were on the same ballots.” Dat is een niet logische conclusie. Twee problemen. Hij vergelijkt hier twee ongelijke grootheden: stemmen en winst. Hij doet daarnaast een aanname dat mensen zowel op Biden als een REP kandidaat voor een kamer hebben gestemd (daar zou hij toch geen inzicht in hebben gekregen, hoop ik) of hij probeert hiermee te beweren dat de Republikeinen alle stemmen op Biden als frauduleus bestempelen. Dat zal zeker niet de inzet van de rechtszaken zijn. Deze aannames of halfware beweringen, geven mij geen goede hoop op goed onderbouwde stellingen op zijn vakgebied en het geeft mij nog veel meer het gevoel dat het politiek gedreven is. Ik ben dan ook niet bang voor oorlog. Ik zie slechte verliezers die nog wat proberen. Ook terecht tegenreacties krijgen. Maar het zo groot maken als dat deze hoogleraar het maakt, lijkt mij niet voor de hand te liggen.

OlavM
OlavM12 nov. 2020 - 23:08

@ Sam V: Wat zit jij te raaskallen. 1. De stemmen op de gewenste president en senatoren worden per kiezer op een en hetzelfde stembiljet uitgebracht. Als de Republikeinen beweren dat met de stembiljetten waarop Biden staat aangekruist is geknoeid (een meerderheid), zou dat ipso facto ook moeten zijn gebeurd met dezelfde biljetten waarop Republikeinse senatoren zijn gekozen, en met dit laatste hebben ze juist winst geboekt. Maar tegen dit laatste maken ze geen bezwaar. 2. Trump heeft meermalen duidelijk geroepen: als ik geen meerderheid behaal, is fraude gepleegd, en zelfs: ik heb gewonnen, wat de officiële uilslag ook is. Compleet antidemocratische "logica".

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 nov. 2020 - 0:09

@LBNB [ Ik verkeerde in de veronderstelling dat in 2016 vijf miljoen poststemmen waren uitgebracht, waren er 50. ] Och hemeltje. Daar vergist ons corona-orakel zich zomaar een factor 10. Maar ja, hij had een excuus. Hij verkeerde namelijk in een veronderstelling.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 nov. 2020 - 12:43

Inderdaad heel eng, bedreigend.

Joop Schouten
Joop Schouten12 nov. 2020 - 12:41

Plausibel verhaal maar het lukt Trump niet om zijn gelijk te halen. Het is een zuiger die het optimale uit zijn verlies haalt.