Joop

In de ongevaccineeerde Biblebelt stijgt het aantal coronagevallen verontrustend snel

  •  
11-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
Minder bezoekers voor diensten Hersteld Hervormde Kerk Staphorst

© STAPHORST - Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. Bij de zondagse diensten in de kerk mogen minder bezoekers naar binnen dan de zeshonderd d

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus neemt in het hele land toe maar stijgt vooral in de Biblebelt zorgwekkend snel, meldt De Telegraaf.
"Staphorst is daar een voorbeeld van. De Overijsselse plaats heeft, na Urk, de laagste vaccinatiegraad onder 12-plussers in het hele land. In de afgelopen zeven dagen zijn 205 inwoners positief getest. Buurgemeente Zwolle, met bijna acht keer zo veel inwoners, had in dezelfde periode 136 positieve tests. Omgerekend naar het aantal inwoners telde Staphorst afgelopen week bijna 1188 positieve tests op elke 100.000 mensen. In Nederland als geheel waren er 90 positieve tests per 100.000 inwoners. Een week eerder had Staphorst nog ’slechts’ 75 bevestigde besmettingen. Het aantal nieuwe gevallen is dus met 173 procent gestegen."
In het Altena, een gereformeerde gemeente in West-Brabant, steeg het aantal besmettingen met 176 procent. In het Gelderse Barneveld 44 procent. In Veenendaal 36 procent.
De uiterst religieuze bevolking van de Biblebelt weigert zich te laten vaccineren, met een beroep op bijbelse teksten van 20 eeuwen geleden. De fundamentalistische christenen vatten de woorden van Jezus letterlijk op toen hij bij wijze van vergelijking gezegd zou hebben dat niet de gezonde mensen maar de zieken een dokter nodig hebben. De joodse stichter van het christelijk geloof legde met de metafoor uit waarom hij zich op armen en zondaars richten en niet op vrome volgers. Voor een deel van zijn aanhang blijkt dat te hoog gegrepen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

Tweernbudel
Tweernbudel12 okt. 2021 - 8:57

Ik heb een paar websites bekeken en nergens lees ik iets over verplichte vaccinatie, 3G of 2G met betrekking tot Covid-19 in de surveillancestaat Volksrepubliek China, die door vele aanhangers van lockdowns en verplichte vaccinaties wordt gewaardeerd als een "rolmodel". Volgens Wikipedia heeft de regering in Peking ooit als doel gesteld om eind juni 40% van de bevolking te vaccineren. Wat ermee is gebeurd, wordt niet gecommuniceerd, er is ook nieuws dat de regering in Peking in april de lokale autoriteiten heeft opgeroepen geen vaccinaties te eisen en waar dat is gebeurd, moet dit worden gecorrigeerd. Volgens de "Straitstimes" (https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/china-calls-for-halt-to-mandatory-covid-19-vaccines-amid-inoculation-push) gaf de regering in Peking in april het volgende bekend: "China has urged local authorities to halt compulsory coronavirus vaccinations as the central government tries to balance the urgency of its inoculation efforts and possible backlash from a hesitant population. "Some areas are making the vaccination rather simplified, and even mandatory for everyone. This approach must be corrected," a spokesperson for the National Health Commission said at a Sunday (April 11) briefing. The directive appears to be aimed at curbing the heavy-handed tactics of some local authorities to ramp up vaccinations after the government set a target of vaccinating 40 per cent of the population, or some 560 million people, by the end of June. In one example, Wanning, a city in the southern province of Hainan, warned residents could be blacklisted from receiving government benefits or using public transport if they failed to get vaccinated. China will adhere to the guideline that people get vaccinated voluntarily, according to Mr Wu Liangyou, a senior official at the National Health Commission." We hebben dus niet alleen gelijkgetrokken met China, wij zijn het al lang voorbijgeschoten. Bedankt meneer Rutte, meneer de Jonge, mevrouw Merkel, meneer Macron, meneer Biden, meneer Draghi, meneer Trudeau, fantastisch!

Effie2
Effie212 okt. 2021 - 7:35

Dode dogma's van een kerk, die werkelijk alles deed wat God verboden had, die karma en reïncarnatie in de ban deed, en in plaats daarvan hel en verdoemenis preekte, om rijkdom en macht veilig te stellen; met deze gemanipuleerde fossielen, die krampachtig God's wil, de evolutie van de mensheid, het bestaan van de levende Christus ontkenden, ...hoe serieus moeten we zo'n kerk dan nemen?

1 Reactie
adriek
adriek12 okt. 2021 - 12:14

Kerken hebben allerlei privileges en veel invloed op de maatschappij. Toch maar beter serieus nemen die kerken.

Jaco38
Jaco3811 okt. 2021 - 20:21

En om de zin of onzin (u bepaalt het zelf maar) te illustreren: naast Urk worden nog wat van die “fundamentalistische” bolwerken genoemd zoals Altena, waar het aantal besmettingen steeg met maar liefst 136% en Veenendaal en Barneveld. Altena heeft een vaccinatiegraad van 76%, in Barneveld is dit 68% en in Veenendaal 77%. In het Telegraaf artikel worden dan nog andere bolwerken genoemd waar de besmettingen ook zijn gestegen zoals Ede (77%), Renswoude (71%), Zwartewaterlanden (71%), Scherpenzeel (74%). Telegraaf meldt ronkend dat in Renswoude het aantal besmettingen maar liefst 340% is gestegen. De aantallen worden nergens meer genoemd, maar alleen nog percentages, anders zou duidelijk worden dat het gaat om enkele besmettingen meer in een plaatsje met een paar duizend inwoners. Bah, populistisch is dit. Even in perspectief: Rotterdam 68%, Amsterdam 74%, Den Haag 71%, Almere 73% etc. Rest my case….

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 okt. 2021 - 9:59

Klopt., had ik ook al geconstateerd. Het blijft toch de Telegraaf, een krant die hier anders uitgekotst wordt maar nu ineens blind geloofd wordt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 okt. 2021 - 15:56

[ anders zou duidelijk worden dat het gaat om enkele besmettingen meer in een plaatsje met een paar duizend inwoners. ] En dat schrijft de Telegraaf dan ook: "... maar daar gaat het nog om redelijk lage aantallen."

Jaco38
Jaco3811 okt. 2021 - 17:19

Motivatie om niet in te enten is in plaatsen als Urk is vaak niet-religieus gemotiveerd, is een veel te makkelijke aanname. Urk heeft een hele eigen cultuur waarbij de motivatie om niet in te enten vaak gemotiveerd is vanuit een wantrouwen jegens de overheid dan religieus. De insider weet dat in de protestants christelijke hoe slechts smaldeel van de kerken inenten afwijst, zelfs onder SGP stemmers zal een groot deel (in elk geval) geen religieuze bezwaren hebben. Een vergelijking met typische SGP bolwerken als bijv Barneveld, Rijssen of Kampen levert een veel zuiverder beeld op van het aandeel niet ingeënte dat dit religieus motiveert. In deze plaatsen is het verschil met het landelijke gemiddelde veel kleiner.

1 Reactie
Jaco38
Jaco3811 okt. 2021 - 17:25

Blijft opmerkelijk hoe Urk steeds als maatgevend wordt gezien voor hoe een gemiddelde orthodoxe christen / SGP stemmer denkt. Urk is en blijft een bijzonder kind en dat is het.

Eid
Eid11 okt. 2021 - 16:49

Weer de Biblebelt. Een terecht stuk. En nu nog een stuk over de olifant in de kamer: Minderheden in NL die ook zwaar achterlopen mbt vaccinaties, of is dat weer te gedurfd en kiezen we alleen het makkelijkste slachtoffer: De gereformeerden..

7 Reacties
Jaco38
Jaco3811 okt. 2021 - 17:41

Eid, ik hou er sowieso niet van om bepaalde groepen, in dit geval de Urkers, of orthodoxe christenen, op deze manier in beeld te brengen. Het is voer op de molen voor populisten. Zoals je hier ook ziet. Punt is dat er veel aandacht uitgaat naar Urk, maar de echte zorgen als het gaat om de vaccinatiegraad echt niet op Urk zit. 40-60% van de mensen die met COVID opgenomen worden in het ziekenhuis heeft een migratieachtergrond. https://www.parool.nl/nederland/experts-geef-weerwoord-aan-niet-westerse-groepen-die-vaccinatie-weigeren~bd6c2b13/

Ik weet het wel
Ik weet het wel11 okt. 2021 - 17:54

Is er werkelijk een olifant in de kamer. Ik denk dat in het geval van de minderheden gaat over gebrek aan voorlichting en daardoor een zekere angst. In hetmgeval van de gereformeerden is het gewoon domheid gebaseerd op een sprookjesfiguur.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 okt. 2021 - 18:10

Ja, vraag het eens aan Rutte. Die ..kuch .. weet waar men het accent moet leggen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2021 - 22:37

'Punt is dat er veel aandacht uitgaat naar Urk, maar de echte zorgen als het gaat om de vaccinatiegraad echt niet op Urk zit.' Dat klopt. Het probleem heeft zich gelijkelijk verdeelt onder de bevolking. Fundamentalistische christenen, zoals op Urk. Antroposofische zwevers. Slecht voorgelichte immigranten. En bovenal: De aanhangers van het Forum voor Democratie en hun gekozen volksvertegenwoordigers. Die laatste groep -de politici- zou echt beter moeten weten, maar doet dat bewust niet, uit politiek opportunisme. Dat is de ware olifant in de kamer.

Jaco38
Jaco3812 okt. 2021 - 10:48

Molly, bij migranten zouden natuurlijk ook religieuze motieven een rol kunnen spelen, maar mijn punt is vooral dat getalsmatig de niet gevaccineerden uit orthodox christelijke hoek echt te verwaarlozen zijn in het totaal van niet gevaccineerden. Ook qua sterfgevallen. De grote getallen vind je in de grote stad en met name onder Nederlanders met een migratie achtergrond. En dan wordt je hier en in de Telegraaf voortdurend om de oren geslagen met Urk waar de bevolking ook nog eens uitzonderlijk jong is. Telegraaf maakt het helemaal bont door bij hele kleine plaatsjes op de bible belt het aantal besmettingen alleen procenten uit te drukken en over een hele korte periode. Dat soortgelijke cijfers zijn te leveren voor willekeurig welk andere gehucht wordt niet gezegd. Ik kan dit anders uitleggen dan opzettelijk een bepaalde groep in een kwaad daglicht willen zetten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 8:43

De VK meldt dat het niet de laagopgeleide moslimouders zijn die iets tegen vaccineren hebben maar de "mondige" kinderen. Geen gebrek aan voorlichting.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 9:04

Refo's kunnen zich gewoonlijk niet beroepen op onvoldoende kennis van de Nederlandse taal.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -11 okt. 2021 - 15:57

Bible Belt ... tja. Waren het lichte besmettingen met een positieve test en verder niets aan opnames? De Jonge heeft vooruitziende blik gehad : iedereen die ook beetje besmet is geweest met Corona krijgt een valide QR-code. Nu nog een smart-fone en de hele Bible Belt kan weer op reis en samenzingen.Probleem opgelost.

2 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2021 - 12:16

Ik neem aan dat Internet en smartphones de komende decennia nog als werktuigen van de duivel gezien worden in de biblebelt? TV werd tenslotte pas na vijftig jaar geaccepteerd...

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 9:06

Het Reformatorisch Dagblad heeft een website. Op zondag dicht, dat wel.

Thuru
Thuru11 okt. 2021 - 15:20

Kerk gemeente in mijn dorp laat het de mens zelf moet uitmaken of wel of niet vaccinatie. Deze staat daar dus neutraal in.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 okt. 2021 - 18:05

Was die kerk gemeente ook 'neutraal' gedurende de bezetting? Neutraal is verder anno nu nogal onbarmhartig: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3312087/alle-hens-aan-dek-door-torenhoge-coronacijfers-in-altena-noodkreet-in-de-kerken

Tjeempie2
Tjeempie211 okt. 2021 - 13:30

Alleen jammer voor dit hele verhaal dat het aantal ziekenhuisopnames nog steeds rond de nul?! ligt. Voor het journalistieke gemak wordt dat maar even niet vermeld. Het zijn positieve tests, geen dood- en doodzieke mensen.

8 Reacties
Eid
Eid11 okt. 2021 - 16:51

Ja nog jammerder is dan vooral niet te kijken naar de ziekenhuis 'vertegenwoordiging' onder voormalig immigranten...

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten11 okt. 2021 - 18:47

@Eid: Dat is helemaal niet geheim: https://nos.nl/artikel/2381750-corona-problemen-bij-migranten-hadden-eerder-erkend-moeten-worden . Dat is al heel lang geen geheim. Allochtonen en migranten worden relatief vaak geraakt door corona (net als autochtone laagopgeleiden). Ze zijn minder gezond, leven vaak dicht op elkaar in kleine woningen, hebben banen waarbij je contact minder gemakkelijk kan mijden, o.a. Oost-Europese migranten wonen en werken vaak in slechte omstandigheiden waarbij de baas weinig oog heeft voor hun veiligheid. Ook zijn er aanwijzingen dat sommige gewoonten, zoals familie- en religieuze feesten waarbij men met grote gezelschappen bij elkaar komt, minder gemakkelijk worden gemeden. Tot slot hebben het zwabberbeleid en de gemende boodschappen rond vaccinatie voor wantrouwen gezorgd, naast gebrek aan kennis. Van principes is geen sprake. Net als bij autochtonen kan hier informatie+toegankelijkheid veel oplossen. Dat is een verschil met zwarte kousen. Er is meer sprake van principiele motieven en minder van situationele.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl11 okt. 2021 - 19:48

SpijkerMaarten ziet iets over het hoofd: "Ze leven vaak dicht op elkaar in kleine woningen / sommige gewoonten, zoals familie- en religieuze feesten waarbij men met grote gezelschappen bij elkaar komt, minder gemakkelijk worden gemeden." Dit heeft er inmiddels aantoonbaar toe geleid dat groepsimmuniteit veel eerder kon worden gerealiseerd. Waarom zou er anders in de vroege uitbraakgebieden (zoals Noord-Italië en Tirol en elders ook buiten Europa) nu geen vuiltje meer aan de lucht zijn? Voor sommige conclusies is slechts plaats op pagina 15 onderaan en helaas niet op voorpagina's...

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij11 okt. 2021 - 21:26

[ dat het aantal ziekenhuisopnames nog steeds rond de nul?! ligt. ] Waar haal je dat in vredesnaam vandaan? De afgelopen week werden er per dag ongeveer 40 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er liggen er totaal rond de 500 in het ziekenhuis, waarvan 140 op de IC. https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/

Jaco38
Jaco3812 okt. 2021 - 10:58

Frans, ik neem aan dat bedoeld wordt het aantal ziekenhuisopnames in Urk. Kunnen we zeggen dat het aantal ernstige COVID slachtoffers in Urk relatief hoog ligt? Spijker, met u eens dat er een verschil is tussen iemand die weloverwogen op religieuze of andere levensbeschouwelijke overtuigingen zich niet laat inenten en iemand die dit niet doet omdat hij slecht geïnformeerd is. Hierbij wel opgemerkt dat niet-vaccineren op Urk ook een mengelmoes is van religie maar zeker ook passend hij de anarchistische inslag. In andere orthodox christelijke gemeenten ligt daar de vaccinatiegraad beduidend hoger dan op Urk, meestal net iets onder het landelijke gemiddelde. Er speelt daar op Urk dus nog wel iets anders

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 okt. 2021 - 12:27

[ ik neem aan dat bedoeld wordt het aantal ziekenhuisopnames in Urk.] Het artikel gaat niet alleen over Urk, maar over de Biblebelt en Urk en Altena en zo voorts. Over welke plek het dan ook gaat, zonder cijfers plus plaatsduiding klopt de bewering van Tjeempie voor geen meter.

Jaco38
Jaco3812 okt. 2021 - 15:30

Franss, eens, maar de suggestie dat in orthodox christelijke bolwerken het aantal ziekenhuisopnames relatief hoger ligt dan elders is net zo onbezonnen. De vaccinatiegraad in de meeste orthodoxe bolwerken is vergelijkbaar of zelfs hoger dan die van grote steden als Rotterdam of Amsterdam.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 okt. 2021 - 16:08

[ de suggestie dat in orthodox christelijke bolwerken het aantal ziekenhuisopnames relatief hoger ligt dan elders is net zo onbezonnen. ] Wie suggereert dat? Niet de Telegraaf. Ik ook niet. Bovendien weten we dat een stijging in ziekenhuisopnamen pas na een week of twee volgt na een stijging in besmettingen, dus het is onzin te stellen dat er nul ziekenhuisopnames zijn. Dat de Telegraaf niet dieper duikt in de grote verschillen in vaccinatiegraad is weer een ander ding.

adriek
adriek11 okt. 2021 - 13:11

Ik ben toch benieuwd hoeveel mensen die (zeggen te) geloven in het woord van Jezus wachten op een wonder bij een beenbreuk, hartinfarct of gewoon een versleten heupgewricht.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 14:57

Je bedoelt te zeggen dat gelovigen zo hypocriet als de pest zijn? Helemaal eens.

JoepJos
JoepJos11 okt. 2021 - 15:39

Bij een vaccin ben je nog niet ziek, maar probeer je dit juist te voorkomen. Bij een beenbreuk, hartinfarct of versleten heupgewricht wordt men als echt ziek bestempeld door de gelovigen. Dan mag je dus wel naar de medische hulp.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 12:20

Dus je mag niet voorkomen dat God je straft met iets verschrikkelijks, maar als je overkomt mag je zijn prachtige werk wel ongedaan (laten) maken, zelfs op zondag (wachten tot maandag negen uur is in geval van een hartinfarct onpraktisch). Maar dan moeten we de dijken in Zeeland afbreken, dat is preventie tegen de prachtige werken van God! Alle veiligheidsvoorzieningen uit alle auto's (scheelt gewicht, dus goed voor het milieu), geen sloten op de deuren, geen reddingsboeien/zwemvesten een noodseinen meer op de vissersboten. Of begrijp ik dat dan ook weer verkeerd?

Zandb
Zandb13 okt. 2021 - 8:18

Eirda U zult zich verbazen over het feit, hoeveel gelovigen zich dan wel hebben laten vaccineren, zonder dat ze ook maar ergens de noodzaak zouden hebben kunnen vinden, erover na te denken, wat hun god er van zou vinden. Juist vanwege uw beenbreuken, hartinfarcten en dergelijke. Norsemen U zegt weer iets, waar als ik dat dan terecht als onzin benoem, u vervolgens klagerig tegen in breng, dat ik u verkeerd zou begrijpen. Wat mij betreft, stopt u daarmee. Zonde van uw nobele streven om de mensen die uw kritiek WEL verdienen, te bereiken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2021 - 12:59

Wat is dan de vaccinatiegraad precies? In een stad als Rotterdam is deze iets van 55-60%. Dat zal in steden als Amsterdam niet anders zijn. Dan kan jezelf terug rekenen dat alles buiten de randstad en de biblebelt het eigenlijk buitengewoon goed is gesteld met de vaccinatiegraad. En omdat we buiten de biblebelt dingen niet willen benoemen, stel ik dan maar een terug naar normaal vast buiten deze eerder genoemde regionen.

4 Reacties
adriek
adriek11 okt. 2021 - 13:16

Toen ik 'vaccinatiegraad per gemeente' in google intypte verwees het derde resultaat naar Urk, "9 Sep 2021 — De vaccinatiegraad in de gemeente Urk blijft flink achter bij de rest van Nederland. In het vissersdorp is slechts 23 procent van alle..." Ik hoefde de link niet eens aan te klikken. Dezelfde zoekwoorden in bing gaf vrijwel dezelfde tekst in het zevende resultaat, in duckduckgo in het vijfde resultaat.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2021 - 14:13

@Eirda Je kan ook googlen hoeveel inwoners urk heeft en hoeveel dat er zijn in Adam of bijv Rotterdam. Ga er vanuit dat heel de biblebelt zich niet inent en stel dat dan voor het gemak even gelijk aan de SGP stemmers. Praat je over 2% Ik bedoel maar, dat is en blijft relatief weinig

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 okt. 2021 - 17:06

@RaymondenJoop De delta-variant heeft een R0 van 5-8; drie keer zo veel als de eerste variant. Dus het is irrelevant of het er weinig zijn; het worden er uiteindelijk velen.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 12:23

@Raymond: het gaat niet om absolute aantallen maar om principes. Die Urkers zijn principieel (behalve als het hen niet goed uitkomt natuurlijk).

Gaz Typari
Gaz Typari11 okt. 2021 - 12:07

"De fundamentalistische christenen vatten de woorden van Jezus letterlijk op toen hij bij wijze van vergelijking gezegd zou hebben dat niet de gezonde mensen maar de zieken een dokter nodig hebben." Waarom dat interpreteren als een gebod om ziek te worden? Er staat toch gewoon dat je niet naar de dokter moet als je niet ziek bent? Laat je inenten, voorkom ziekte en voorkom doktersbezoek. Tenzij je onverhoopt toch ziek wordt ondanks inenting, dan ben je in ieder geval minder ziek en bespaar je de dokter een hoop werk, waardoor hij tijd overhoudt voor nog ziekere patiënten. Ben ik nou zo slim......?

5 Reacties
Volrin
Volrin11 okt. 2021 - 13:17

Zij zien inenten dus ook als naar de dokter gaan.

Gaz Typari
Gaz Typari11 okt. 2021 - 15:10

Dat is dus een verkeerde interpretatie van het woord.

Roel2
Roel211 okt. 2021 - 18:38

'Dat is dus een verkeerde interpretatie van het woord.' Zo'n beetje de basis van elke religieuze twist. Niets nieuws onder de zon dus...

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 okt. 2021 - 10:43

thuisvaccinatie is de oplossing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 15:02

[thuisvaccinatie is de oplossing. ] twijfelachtig. De dokter kwam vroeger ook alleen aan huis als je ziek was. Wat nu als de vaccinaties niet gezet worden door een arts maar door een verpleegkundige?

RainB
RainB11 okt. 2021 - 11:37

Ik vind de oproep om maar wat aan deze mensen te doen stuitend. Laten we dan ook wat doen aan iedereen die zijn of haar leven lang slecht leeft, slecht leeft en zorg voor vervuiling en de klimaat wisselingen. Dit zijn de hoofdredenen voor alle ellende en deze mensen kosten uiteindelijk het meeste geld. Vooral omdat het gemeengoed is. Laten we hen maar even duidelijk maken wat zij de maatschappij aandoen. Laten we die idioten maar niet meer tolereren. (Uitspraken van mijn mede reageerders.) Probleem is, dan wordt het wel heel erg stil in Nederland. Misschien dat we dan nog een paar 100 of paar 1000 mensen overhouden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen11 okt. 2021 - 11:37

"In het Altena, een gereformeerde gemeente in West-Brabant, steeg het aantal besmettingen met 176 procent." "De uiterst religieuze bevolking van de Biblebelt weigert zich te laten vaccineren, met een beroep op bijbelse teksten van 20 eeuwen geleden." In Altena is 73% volledig gevaccineerd, in Barneveld 65% en in Veenendaal 74%, in Staphorst helaas slechts 56% Ter vergelijk, in Rotterdam is 66% volledig gevaccineerd.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf11 okt. 2021 - 15:47

Ja maar Dick, Christenen mag je op een hoop gooien en collectief beledigen, volgens sommigen. Grappig genoeg heb ik - prima - collega’s met een sgplidmaatschap die volledig gevaccineerd zijn (zagen op tv dat dit verstandig was). Daar gaat het vooroordeel van sommigen

Norsemen
Norsemen12 okt. 2021 - 13:08

En volgens andere mag je religie niet beledigen maar mag je weer wel homo's en vrouwen discrimineren. Denken dat het verkeerd is om religie te bespotten is een groot gevaar voor een vrije samenleving.

Phantom3
Phantom311 okt. 2021 - 11:01

Dit is volkomen logisch. In die gemeenten word er nu veel meer getest om een QR code te krijgen. In andere gemeenten speelt dit niet of veel minder. Waar meer getest word stijgt het aantal bekende positieve gevallen. Die waren er daarvoor wellicht ook al, maar dan onbekend.

2 Reacties
itsme3
itsme311 okt. 2021 - 13:02

Het is eerder zo dat de coronapas er niet gehandhaafd wordt. https://www.destentor.nl/urk/burgemeester-urk-handhaaft-niet-op-coronapas-in-horeca~a8e5bc1c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

adriek
adriek11 okt. 2021 - 13:19

Dat 'meer testen betekent meer Corona' is al bijna zou oud als Corona zelf en wordt ook al bijna net zo lang ontkracht. In officiele reportages wordt voor de duvel en zijn ouwe moer gecorrigeerd, ook voor de test-opkomst-percentages.

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 okt. 2021 - 10:55

Uiteraard ongelovige NIET gevaccineerde.

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 okt. 2021 - 10:51

Beste is álle vaccinatieweigeraars te wijzen op wat ze de maatschappij aandoen, uitgezonderd die om medische redenen niet gevaccineerd zijn. Een ongelovige gevaccineerde is net zo erg.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 14:55

Niet helemaal Poeh, Poeh De rede waarom je iets (niet) doet kan zeker wel meetellen. we hebben niet voor niets de termen verzachtende en verzwarende omstandigheden.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl11 okt. 2021 - 16:04

Poeh, poeh hangt de advocaat uit: "Beste is álle vaccinatieweigeraars te wijzen op wat ze de maatschappij aandoen" Probleem is wel een beetje dat eigenlijk helemaal niet zo duidelijk is wat de maatschappij precies wordt aangedaan. Nu die weigeraars geen zalen, kroegen en theaters meer vullen kunnen ze moeilijk bijdragen aan de verspreiding, niet dan?

Wappie Kappie
Wappie Kappie11 okt. 2021 - 10:47

Onder alle niet-gevaccineerden ligt de besmettingsgraad hoger dan gemiddeld. Rotterdam springt er als grote stad boven uit. Onder de recalcitrante facebook-dames gaat het ook niet echt lekker.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 16:38

@Jantjuh Uiteraard alle religieuzen. Alle wereldreligies zijn even achterlijk.

Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 10:46

Hoe lang tolereren we deze idioten nog? En voordat er weer iemand begint te janken. Er zijn tig groepen die in een samenleving niet getolereerd worden, denk aan racisten en pedofielen. Het wordt tijd dat we streng religieuzen ook op die manier gaan zien. Deze mensen zijn op alle manieren schadelijk, en nog het meest voor hun eigen kinderen.

10 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.211 okt. 2021 - 11:45

Ik en velen met mij zullen het recht van mensen om te geloven wat zij willen geloven, om vrij te mogen zijn in hun denken en uiten, tot de laatste snik verdedigen, letterlijk als het moet. Als jij gelovigen wilt criminaliseren en vervolgen, dan zul je niet de eerste zijn. Ook Mao en Stalin hebben dat geprobeerd. Het is ze niet gelukt, en ook jou zal het niet lukken, maar je speelt met vuur door alleen al dit soort weerzinwekkende en intolerante gedachten ongegeneerd uit te kramen.

adriek
adriek11 okt. 2021 - 13:27

Religieuzen (of juist ongelovigen) in de ruimste zin van het woord) uitroeien is door de eeuwen heen vaak geprobeerd, met weinig succes, al zijn er nog maar erg weinig die in de Germaanse goden (Wodan en Donar en Frija, wie kent ze nog?) lijken te geloven en zo zullen er ongetwijfeld nog vele geloven verdwenen zijn. Zo beschouwd moet het een kwestie van tijd zijn voor de huidige gelovigen ook tot het inzicht komen dat ze slechts een hersenschim najagen.

ton14024
ton1402411 okt. 2021 - 13:42

M, jij maakt de vergelijking met Mao en Stalin dus jij mag bovenaan hangen.

Zandb
Zandb11 okt. 2021 - 14:08

Norsemen Hoe lang denkt u dan nog getolereerd te worden met die oerdomme discriminerende opvattingen waar u zo ongepast mee te koop loopt? Denkt u dan niet dat wat u wilt niet voor u zal gelden? U hebt in werkelijkheid geen poot om op te staan: Wie niemand kwaad doet mag net zo religieus, pedofiel of racistisch zijn als die wil. En doet iemand kwaad, dan hoeft dat alleen maar bewezen te worden en klaar is Kees. Simpel toch!

Sam V
Sam V11 okt. 2021 - 14:28

@ Norsemen Moeten ze wel eerst iets strafbaars hebben gedaan of gewoon per definitie?

Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 14:49

@Marcus A. Mensen vervolgen, ze verplicht iets wel of niet laten denken, en criminaliseren laat ik aan jou en je religieuze vrienden. Jij en je geloofsvriendjes hebben immers al honderden jaren laten zien daar heel erg goed in te zijn. Ik heb het over het beschouwen van religie als iets schadelijks ipv iets goeds, net zoals drank en roken. Vanaf je 18e mag je een krat bier en een pakje sigaretten kopen en helemaal los gaan, maar iedereen snapt dat je kinderen geen whisky en een sigaar moet geven. Hetzelfde zou voor religie moeten gelden. Er wordt actief door de overheid een ontmoedigingsbeleid gevoerd mbt alcohol en roken. Hetzelfde zouden ze voor religie moeten doen.

Jantjuh2
Jantjuh211 okt. 2021 - 15:23

@Norsemen Alle religieuzen? Of is het makkelijker voor Norsemen om bepaalde religieuze wél of niet te bekritiseren?

Norsemen
Norsemen11 okt. 2021 - 15:38

@Sam V Hoe streng religieuzen hun kinderen opvoeden vind ik eigenlijk al per definitie kindermishandeling. Maar voor de duidelijk, ik wil religie niet verbieden.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl11 okt. 2021 - 16:06

Norsemen foetert uit zijn nek: "Hoe lang tolereren we deze idioten nog?" Nou... ik denk steeds dat vaccinatie beschermt en dat intussen bijna 80% vaxinaal is beschermd. Waar ben je zo bang voor in je ongenuanceerde foeteren?

Norsemen
Norsemen12 okt. 2021 - 9:14

@Ötkan Amahl Sinds het begrip religie bedacht werd heeft de geschiedenis laten zien dat religie een plaag voor de mensheid is. Dat lijkt me toch evident.

Division Bell
Division Bell11 okt. 2021 - 10:31

Een goede waarschuwing voor de weigeraars in de rest van het land die ook allerlei uitvluchten zoeken om zich niet te laten vaccineren.

VaderTijd
VaderTijd11 okt. 2021 - 10:29

Hun heer geeft, maar neemt meer. Onder het mom van: als je maar goed en veel bidt, komt alles goed (in dekist)!

Jantjuh2
Jantjuh211 okt. 2021 - 10:20

Maar, hoe zit het met het aantal opnames in het ziekenhuis? Want daar gaat het toch om?

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend11 okt. 2021 - 12:54

Precies !! Het aantal besmettingen ligt waarschijnlijk nog veel hoger dan dat nu gemeten wordt want alleen sommige ongevaccineerden laten zich testen. Gevaccineerden doen dat bijna niet of slechts in het zeldzame geval dat ze klachten hebben. Het aantal ziekenhuisopnames ligt echter bijzonder laag: <500 op een bevolking van 17+ miljoen. Maar het zorgsysteem kraakt nu in al haar voegen en om de werkelijke oorzaak daarvan te verdoezelen (enkele decennia neo-liberaal afbraakbeleid) moeten we als afleidingsmanoeuvre weer in de paniekstand.

Zandb
Zandb11 okt. 2021 - 10:15

Mensen die de 'metafoor' die Jezus gebruikte niet als metafoor maar letterlijk gebod nemen, die snappen maar niet dat ze slechts geloven dat dat was, wat Jezus bedoelde. En dat er geen andere mogelijkheid is, om te geloven dat Jezus ook wel wat anders bedoeld kan hebben. Dat zijn dus mensen, die het nog beter weten dan Jezus, die ze gebruiken om hun ideeën als het de licht, de weg en de waarheid te projecteren. Niet voor niets zegt een van de geboden: Gij zult de naam van uw Heer niet IJDEL gebruiken, wat zo dom verstaan wordt als 'vloeken'. Wellicht helpt het iets, wanneer je begrijpt dat ijdel hier veel meer als leeg, zonder inhoud, of als machtsmiddel (via projectie bv) gebruikt wordt. Oftewel, denk ik als ongelovige dan maar, wanneer je dan zo nodig in Jezus of god moet geloven, je mag hem niet gebruiken om anderen je wil op te leggen. Een SGP-er dacht in de hemel te komen. Maar daar dacht Petrus een beetje anders over. En hoe de SGP-er ook probeerde aan te tonen dat hij goed was geweest voor zelfs medemensen, zelfs niet de zijnen, Petrus was niet te vermurwen. Maar toen hij al z'n bonnetjes van zijn financiële donnaties als teken van z'n goede werken toonde, leek Petrus even van z'n stuk. "Nou vooruit", zei hij, "normaal doen we dat niet maar hier hebt u uw geld terug."

5 Reacties
ton14024
ton1402411 okt. 2021 - 13:32

Haha, uw geld terug, haha, prachtig.

Mohawk2
Mohawk211 okt. 2021 - 13:52

@Zandb Een 10+ en een duimpje omhoog!

Andre6
Andre612 okt. 2021 - 5:31

@ Zandb: "Een SGP-er dacht in de hemel te komen. Maar daar dacht Petrus een beetje anders over. En hoe de SGP-er ook probeerde aan te tonen dat hij goed was geweest voor zelfs medemensen, zelfs niet de zijnen, Petrus was niet te vermurwen. Maar toen hij al z’n bonnetjes van zijn financiële donnaties als teken van z’n goede werken toonde, leek Petrus even van z’n stuk. “Nou vooruit”, zei hij, “normaal doen we dat niet maar hier hebt u uw geld terug.” Grappig, alleen is er geen een SGP-er die denkt in de hemel te komen door goede werken te doen, ofwel de hemel te verdienen. Juist zij weten dat geen mens de hemel kan verdienen maar daar alleen kunnen komen door het zoenoffer wat Jezus Christus bracht. Dus door genade, niet door eigen verdiensten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2021 - 12:58

Dat was zeker Wopke Hoekstra!

Zandb
Zandb13 okt. 2021 - 8:25

Andre Hoe je leeft is de sleutel tot de hemel. De hemel moet je verdienen. Je gaat me toch niet vertellen, dat SGP-ers de wil van god proberen te volgen, zodat ze dan maar niet uitverkoren worden? Nog daargelaten, dat menige SGP-er denkt uitverkoren te zijn! Ik spreek ook en juist specifiek van een SGP-er, omdat dat ook nog iemand is, die meent, dat je anderen (in nota bene seculiere regels en wetten) op kunt leggen, wat dat dan uitgelegd moet worden als gods wil. Dat mag u hier niet vergeten.