Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

In de netten van de bijstandsbureaucratie

  •  
09-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bijstandsaanvragers komen in een krankzinnige bureaucratische kermis terecht en moeten een enorme papierwinkel produceren
De afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Schiedam is bekroond. Op een feestelijke bijeenkomst nam clustermanager David van Maanen namens zijn mensen de Business Process Managament Best Practice Award 2012 in ontvangst.
Volgens een persbericht van de gemeentelijke voorlichting waren de ambtenaren erin geslaagd om vier miljoen te besparen, vooral op personeelskosten. Tegelijkertijd werden de achterstanden ingelopen. Bijna alle aanvragen worden nu, zo stelt het persbericht, binnen vier weken afgehandeld.
Het paar G.J. van Noorden en K. van Rossum behoorde blijkbaar niet tot die honderd procent, want hun pogingen om een bijstandsuitkering aan te vragen waren na drie en een halve maand nog niet met succes bekroond. Beiden schreven daarover een zeer uitvoerig verslag dat goed laat zien in welk een krankzinnige bureaucratische kermis bijstandsaanvragers terecht komen en wat voor een enorme papierwinkel zij steeds meer moeten produceren. Van Noorden en Van Rossum stuurden hun stuk naar zowat alle ambtenaren van wie ze de naam kenden. Tegelijkertijd brachten zij het stuk op Schiedamse websites in circulatie.
Van Rossum en Van Noorden vragen zich af of Schiedam de prijs wel terecht gekregen heeft. Dat hangt natuurlijk af van de criteria die de vakjury aanlegde en dat laten wij open. Echt interessant is wat hen daadwerkelijk overkomt en hoe zij steeds meer verstrikt raken in een bureaucratische logica die hen tot verdachten maakt en makers van misstappen. Wie wel eens Het Proces van Kafka heeft gelezen, herkent het allemaal.
Op de een of andere manier heb ik de indruk dat het document van Van Noorden en Van Rossum typerend is voor ons land vandaag de dag. Dat dit steeds meer mensen overkomt, lang niet alleen in relatie tot de dienst Werk en Inkomen, maar tot elke overheidsinstantie en trouwens ook elk groot bedrijf. Met andere woorden: het is een tijdsdocument van betekenis. Bewaar het bij uw bestanden.
Update : 
Binnen de  Schiedamse politiek begint het relaas van Kimberley van Rossum en Gert Jan van Noorden (zo, nu weten we ook hun voornamen). D66-raadslid Marcel Houtkamp  legde het voor aan PvdA-wethouder Mario Stam. Die zou navraag doen. Ook hebben Kimerley en Gert Jan woensdag een afspraak met wethouder Johan Grijzen, GroenLinks en oudgediende in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Wordt vervolgd en het nut van open in plaats van stille diplomatie is opnieuw bewezen.
Update: Kimberley van Rossum en Gert Jan van Noorden hebben woensdag drie kwartier gesproken met de Schiedamse wethouder Grijzen. Hij zegde toe dat ze vrijdag een beschikking krijgen. Ook worden hun klachten in behandeling genomen. Uiteraard komt daarbij ook de visie van de dienst Werk en Inkomen aan de orde.
De mooie vertalingen van Kafka’s Der Prozess zijn niet gratis op het internet te vinden, althans niet door mij.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

lembeck
lembeck9 jul. 2012 - 12:38

Oh, hier kan ik toch reageren. Bij zelf posters plakken mocht dat opeens weer niet. Raar. Sociale Diensten worden elk jaar meerdere malen geconfronteerd met aanpassingen, wijzigingen, algehele vernieuwingen e.d. Het is om gek van te worden, telkens alles opnieuw moeten omgooien. Diverse SD medewerkster hebben me dit uitgelegd. Ook bij mij gingen dingen fout en raakten formulieren kwijt IN het gebouw. Daarvan werd doodleuk gezegd dat ik, als 'klant' verantwoordelijkheid heb te dragen voor mijn maandelijkse formulier, totdat het verwerkt is. Al is dit alweer enkele stappen verder dan de mensen uit uw stuk, ook hier gebeuren nog steeds idiote dingen. De klinkklare onzin om ijskoud te beweren dat je verantwoordelijk bent voor je controleformulier, totdat het verwerkt is, houdt dan nl in, dat ook nadat je het formulier ingeleverd hebt, c.q. in de brievenbus gedeponeerd hebt, je nog altijd verantwoordelijk blijft voor wat er met dat formulier gebeurt. Dit was overigens in Rotterdam. Is diverse keren gebeurd. Als je een WWB uitkering aanvraagt, moet je ook formulieren ondertekenen. Eigenlijk lijkt dat wel wat op het tekenen van een arbeidscontract. Je hebt je aan dat contract te houden. Tot zover niets mis mee. Alleen wordt het contract jaarlijks verschillende malen gewijzigd, veranderd e.d., zonder dat je daar iets tegenin kunt brengen. Je hebt het maar te slikken. Ik heb alle begrip voor de werkdruk en telkens weer alles moeten aanpassen of wijzigen, terwijl je net gewend bent aan een nieuwe manier van werken. De meeste SD medewerkers doen dan ook echt hun uiterste best, denk ik. Maar als er iets mis gaat, dan gaat dat ook te vaak GOED mis. Bovendien loop je ook nog vaak tegen allerlei aannames aan over uitkerings'trekkers' .... Asocialen vind je overal. Mensen die overal onderuit proberen te komen, en/of frauderen ook. Van laag tot heel hoog. Maar wanneer je eenmaal in een mallemolen terecht gekomen bent, zoals deze mensen (en mijn verhuizing in 2010) dan kan je dat als 'klant' (ik blijf het zelf hardnekkig Cliënt noemen) vaak niet meer zelf oplossen. Ik adviseer ze dan ook naar ed plaatselijke Ombudsman te gaan, of het Ombudsteam van de PvdA erbij te halen. Die laatsten hebben ervoor gezorgd dat ik toch kon verhuizen, want de bewuste Klant Manager had alles fout gedaan wat maar fout kon gaan. Voor mij geldt dat ik nog 2jaar en 2maanden moet om er vanaf te zijn en te gaan genieten van de SVB...

BasVV
BasVV9 jul. 2012 - 12:38

Nou Han. Je ziet het. Je kunt altijd nog lasser worden:-)

WendyB2
WendyB29 jul. 2012 - 12:38

Met 'binnen vier weken afgehandeld' bedoelt de sociale dienst natuurlijk 'binnen 4 weken aanvraag afgewezen'. Omdat dat natuurlijk niet de gewenste uitkomst is voor dit paar duurt het daarna alsnog 4 maanden.

José
José9 jul. 2012 - 12:38

De weblog van René Paas, voorzitter van Divosa: http://www.divosa.nl/actueel/weblog/koning-klant

jonh16144
jonh161449 jul. 2012 - 12:38

Het is inderdaad triest gesteld. Ik heb zelf zo'n aanvraag proces moeten regelen voor iemand en ik kan je vertellen dat het meer dan een full-time baan betreft. Maar al die ruige rechtse rakkers zullen weer beginnen over gratis 'geld'. Maar als het werkelijk zo makkelijk was, waarom zie ik ze dan niet massaal gebruik maken van deze regeling?

wvdstraat
wvdstraat9 jul. 2012 - 12:38

Wie in die netten verstrikt raakt zal merken dat privatisering / verzelfstandiging / marktconforme werking NIETS heeft opgeleverd, in tegendeel, men krijgt het slechtste van alles. Men krijgt bureaucratie+wantrouwen+winstbejag en elkaar tegenwerkende instanties, wat uiteindelijke duurder uitpakt dan uitkering / onderwijs / zorg op zich kost. De logge overheidsinstellingen als ziekenfonds, arbeidsbureau etc, waren uiteindelijk veel goedkoper.

neutralist
neutralist9 jul. 2012 - 12:38

Respect voor deze bezuiniging zeg. En verder lees ik veel aannames. Ik neem dan ook maar iets aan: dat die mensen er gelukkig wel de tijd voor hebben om door de papiermolen te komen.

marietjejansen
marietjejansen9 jul. 2012 - 12:38

Je zou die rechtse rakkers soms bijna een bijstandsuitkeringsaanvraagprocedure toewensen, maar dat is wel heel gemeen. Dat wens je je ergste vijand nog niet toe. Hetzelfde geldt trouwens voor een PGB-indicatie, een cluster4-indicatieprocedure, of een indicatieprocedure voor bijzondere ziektekosten of -hulpmiddelen. Of probeer er eens achter te komen of je bij de BKR geregistreerd staat, en een foutieve registratie te herstellen. De Belastingtelefoon, da's ook zo'n feest der bureaucratie en incapabele medewerkers. Niet zo raar trouwens, met onderbetaalde MBO-ers als klantmanagers: http://www.jobbird.com/nl/vacature/517724/klantenservicemedewerker-belastingtelefoon-bij-start-people-in-groningen?utm_source=trovit&utm_medium=cpc&utm_campaign=trovit

bruces
bruces9 jul. 2012 - 12:38

Ik heb gisteren per post, een aanvraag bij een gemeente ingediend voor een eenmansbedrijfje (een vriend). Een pak papieren waar je u tegen zegt. De vingers blauw geschreven, want ze vragen 6 maal hetzelfde. Vervolgens een bijlage met 34 kopies, waarvan er 25 stuks niets met de aanvraag van doen heeft. Vragen als : kunt u geen geld lenen bij een bank, vrienden, familie of bekenden ? Zo neen, waarom niet ? Zijn er andere mogelijkheden dan de gemeente ? Dit moet toch via internet kunnen. Aanvinken, knippen, plakken, invullen, uitprinten en opsturen met handtekening.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel9 jul. 2012 - 12:38

Het is schrikbarend om te lezen de brief van het stel. Nog erger is dat hetgeen wat ze schrijft namelijk dit citaat; Een groot deel van de medewerkers is ronduit onbeschoft, praat tegen ons alsof we kleine kinderen zijn en liegt. Dat niet alleen in Schiedam voorkomt maar ook in andere steden zoals Haarlem. Het lijkt er steeds meer op dat op die posities mensen zitten die ooit hun diploma ooit maar es hebben verkregen zonder er ook iets maar voor hoeven te leren. Ik krijg sterk het gevoel dat de ambtenaar denkt dat wij er voor hem of haar zijn in plaats hij of zij voor ons. (ik bedoel hier alle ambtenaren van alle instanties mee) Want als je een ambtenaar moet hebben voor het een of ander dan moet je haast wel eerst je excuses aan hem of haar maken omdat je hem of haar lastig valt met iets. Wanneer wordt er eens gekwalificeert personeel neergezet binnen die posities binnen de ambtenarij?

kloek1
kloek19 jul. 2012 - 12:38

Hoewel Der Prozess vaak als synoniem voor ingewikkelde ambtelijke procedures wordt gezien: "kafkaiaans" zegt men dan, gaat het boek daar eigenlijk niet over. Geen aangeklaagde heeft zoveel goede kansen om heelhuids door het proces te komen als Jozef K. Maar iedere kans die hij krijgt verknoeit hij, vooral door arrogantie en eigenwaan. Der Prozess zou eigenlijk synoniem moeten worden gezien voor het consequent tegen je in het harnas jagen van ambtenaren, het misplaatst dragen van alu-hoedjes en iedere uitgestoken hand om te helpen, afwijzen. Dat is de grote lijn uit het boek. De arrogante persoonlijkheid van Jozef K, die uiteindelijk alleen maar kan leiden tot onherstelbaar verliezen van alles wat goed voor hem is.

marietjejansen
marietjejansen9 jul. 2012 - 12:38

Misschien nuttig: http://www.kafkabrigade.nl/index.php?page=home&hl=nl_NL

JoopSchouten
JoopSchouten9 jul. 2012 - 12:38

iets extra's over 'verdachtmakingen' van uitkeringsgerechtigden.: http://www.divosa.nl/actueel/nieuws/kennis-over-bijstandsfraude-ontoereikend-voor-algemene-uitspraken

adriek
adriek9 jul. 2012 - 12:38

Gelukkig zijn er ook altijd weer ambtenaren met engelengeduld die deze slachtoffers van de bureaucratie bijstaan op hun moeizame tocht, en daarmee ook weer brood op de plank hebben.

WendyB2
WendyB29 jul. 2012 - 12:38

De aanvragers die nog geld hebben, en het dus eigenlijk het minst nodig hebben, hebben de meeste kans op een uitkering. De mensen met financiële reserves kunnen het zich permitteren om een tijdje zonder inkomen te zitten, om moeilijk te gaan doen en om een advocaat te betalen. De mensen zonder geld die de bijstand het hardst nodig hebben worden ook het makkelijkste afgepoeierd. Juist de beroepsuitkeringstrekker kent all ins en outs n krijgt dus altijd wel een uitkering, terwijl een eerlijke gemotiveerde werkloze geen schijn van kans maakt. De VVD is er aardig in geslaagd om de 'sociale' dienst om te vormen tot een perverse karikatuur van wat 'sociaal' ooit betekende.

Mitosis
Mitosis9 jul. 2012 - 12:38

tsja, niks nieuws onder de zon? ik heb hier zelf ervaringen mee gehad in de gemeente Zwolle. had nondeju een advocaat nodig om mijn recht te behalen.

2 Reacties
Mitosis
Mitosis9 jul. 2012 - 12:38

ik moet trouwens wel zeggen, ik sta behoorlijk te kijken van het relaas. ik herken heel veel dingen uit mijn eigen situatie destijds. Wat ik echter niet snap is bijv dat de personen in kwestie geen gebruik willen maken van de bijzondere bijstand voor de aanschaf van een printer en wasmachine. daar is die regeling juist voor, gebruik hem dan ook. geld lenen om een printer te kopen, ik vind het een beetje raar. je kan gewoon naar een uwv werkplein kantoor om daar je spul te printen. de veelvoud aan kopieeen die verwacht wordt is idd bespottelijk. vwb de nutteloze sollicitaties, dat is afdeling werk & inkomen/UWV op zijn best. Het UWV en de gemeente hebben mij ooit aangeraden om toch vooral te liegen op mijn CV, I kid you not, het werd me letterlijk zo gezegd. het is een kut situatie voor van Rossum en van Noorden. Ze komen iig mondig en intelligent genoeg over om te denken dat het uiteindelijk wel goed komt. oftewel, succes!

Mitosis
Mitosis9 jul. 2012 - 12:38

http://www.epubbud.com/book.php?g=LDWHJHCW het boek van kafka.

FrederikVanE
FrederikVanE9 jul. 2012 - 12:38

Nederland is blijkbaar op alle vlakken doordrenkt met wantrouwen. Of het nu gaat om de roep naar grenscontroles, steeds verdergaande verzamelwoede van overheden over gsm- en internetgebruik, preventief opslaan van mobiliteitsbewegingen ('random' fotograferen op de snelwegen, gegevensopslag van de ov-pas, camera's op de invalswegen naar Nederland) of een eenvoudige bijstandsaanvraag. Steevast blijkt er een wantrouwen jegens de burger uit. Het Lubberiaanse adagium "calculerende burger" uit de jaren '80 heeft iets in werking gezet, wat de samenleving inmiddels ernstige schade toevoegt. Het vertrouwen is compleet zoek.

1 Reactie
harryo2
harryo29 jul. 2012 - 12:38

Over het wantrouwen dat je constateert: Omdat vertrouwen het bindende element is tussen vrijheid en veiligheid (twee lastig te verenigen begrippen) en gegeven het feit dat deze laatste twee begrippen in VVD- en PVV-kringen door niet de minsten onder hen zonder blikken of blozen als absolute waarden worden gepresenteerd klinkt het mij al sinds lang heel plausibel in de oren dat zulke partijen het wantrouwen in de samenleving bevorderen. Ja, en al afficheren zij zichzelf als liberaal, partijen die grote woorden als vrijheid en/of veiligheid in de naam zetten hoeven wat mij betreft niet als totalitair (of naar het totalitaire nijgende) te worden ontmaskerd.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2012 - 12:38

Tja, welkom in socialistisch Nederland, waar nutteloze baantjes worden gecreeerd om maar stemmen te kunnen verzamelen.. En volgens velen kan het nog veeeeel soosjalisischer..

1 Reactie
christiaane
christiaane9 jul. 2012 - 12:38

Sociaal is iets anders dan Socialistisch, je haalt het nogal eens door elkaar merk ik (expres?).

ANRandy
ANRandy9 jul. 2012 - 12:38

Ik kwam ooit, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, een karakteristieke, want aan de bar gezeten mistroostige klagende "kunstenaar" tegen die eindeloos jeremiëerde over al die formulieren die hij volgens de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) in moest vullen ten einde voor zijn "kunst", die hij anders aan de straatstenen niet kwijtraakte, zijn "verdiende loon" te ontvangen. Ik, die na een dag hard werken in een fabriek, en zin hebbend in een koud biertje, en niet zijn gezeur, wetende dat de man dagelijks weinig uitvoerde, antwoordde: "Dus heb je er toch nog iets voor moeten doen?" Hem zelden zo boos gezien, en volslagen uit het veld geslagen, de omstanders in het zeer alternatieve café ook zelden zo bevrijd hard horen lachen. Gelukkig kon hij dat zelf later ook wel. Je had me begrepen als je hem had gekend. Is het kortom niet leerzaam om te gaan met bureaucratische problematiek niet zelden voorkomend bij toekomstig werk, of aanzettend niet meer dan onnodig in de huidige situatie te beklijven, en bovendien, als je toch de tijd hebt? Maar inderdaad, wat mij betreft schaffen we de meeste van die ambtenaren, en zeker al die papieren af hoor, op een enkele van die ambtenaren na. We zijn er maar een paar nodig. Namelijk die de overalls en werkhandschoenen, werkschoenen, en overige benodigdheden uitdelen bij de ingang van de sociale werkverschaffing als alternatief van de sociale dienst. Dezelfde personen die de stempelkaarten en al meewerkend aan de door gemeenten, provincies, en rijk nodig geachte werkzaamheden deelnemen. Sorry, maar ik kan enige humor vermengd met enige ernst hierin niet laten. Het is namelijk een gezonde mix.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jul. 2012 - 12:38

Kun je nog even aanduiden waar de humor zit?

dino_radja
dino_radja9 jul. 2012 - 12:38

De kunstenaar werkte wel, want hij had kunst om te verkopen. hij kreeg dus niets betaald voor gedaan werk, als liberaal moet je daar toch tegen zijn.