Joop

In coronacrisis is kloof armer-rijker extra zichtbaar

  •    •  
14-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
rdamzuid

© foto: Joop

Ondertussen houden veel mensen met de laagstbetaalde salarissen onze samenleving draaiende met lonen op het minimumniveau, waar feitelijk nauwelijks van rond te komen is
De afgelopen jaren heb ik  als vicevoorzitter van de FNV zowel als voorzitter van de Sociale Alliantie op verschillende manieren de kloven in de samenleving aangekaart. De kloof tussen arm en rijk, de kloof op het gebied van onderwijs, de kloof in het kader van het klimaatbeleid, de kloof tussen ziek en gezond, tussen man en vrouw. En soms hebben groepen mensen in onze samenleving  met meerdere van die kloven tegelijkertijd te maken. De huidige coronacrisis – met al die honderdduizenden mensen die flexibel werk hebben of zzp’er zijn – legt de onzekere arbeidsmarkt in al zijn lelijkheid bloot. Maar door de crisis worden ook de andere scheidslijnen in onze samenleving nog eens extra zichtbaar.
Werk gaat gewoon door De ongemakken van #blijfthuis zijn voor de meeste mensen met een goed inkomen eigenlijk prima te verdragen: zij wonen vaker in een ruim huis, met een tuin waar de barbecue op een mooie lentemiddag kan worden aangestoken, en kunnen zich veroorloven om het eten uit hun favoriete restaurant gewoon thuis te laten bezorgen. Een doktersbezoek eventueel met test is, voor zover de schaarsheid van middelen dat toelaat, geen enkel probleem. En het werk verschuift van kantoor naar de keukentafel, waar hun kinderen huiswerk maken op de laptop. Toegegeven: dat is voor niemand ideaal en het leidt overal tot extra spanningen, maar hun kinderen hébben tenminste een laptop met werkende internetverbinding, de onderwijsachterstand blijft beperkt en via beeldbellen en mail gaat het werk gewoon door.
Wrang Die situatie is heel anders voor grote groepen mensen. Quarantaine in een kleine, slecht geïsoleerde woning driehoog achter in de grote stad is feitelijk niet te doen. En zeker niet als het warmer wordt. Het hamsteren mag dan wat geluwd zijn, maar wrang blijft het dat het goedkope eten als eerste weg was en sommige voedselbanken gesloten zijn vanwege tekorten. En wat te denken van daklozen: waar kunnen zij terecht als van ons als samenleving wordt verwacht dat we in huis blijven. De leerachterstand van kinderen zonder laptop: in percentages lijkt het een gering probleem, in absolute getallen lopen tienduizenden kinderen uit minderbedeelde gezinnen dat risico. Het leven met een uitkering is altijd al een dagelijkse strijd om rond te komen, laat staan gezond te blijven. En is het echt waar dat de minister van Volksgezondheid op zijn standpunt blijft dat de coronatest ten laste gaat van het eigen risico?!
Nauwelijks rondkomen Ondertussen houden veel mensen met de laagstbetaalde salarissen onze samenleving draaiende met lonen op het minimumniveau, waar feitelijk nauwelijks van rond te komen is. Denk aan de distributiecentra, de schoonmaak, maar ook aan de verzorgenden die – overigens zonder de benodigde bescherming – onze ouderen met gevaar voor eigen leven verzorgen. Het is niet voor niets dat we als FNV bezig zijn met onze campagne voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur.
Kloven overbruggen Deze kloven zijn geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van politieke keuzes. De coronacrisis zal worden gevolgd door een economische, zoveel is wel zeker. In het verleden kwamen de gevolgen daarvan ook het hardst neer bij de financieel zwaksten. Op het verloop van het virus hebben we maar beperkt invloed, op de verdeling van de economische pijn des te meer. Laat dat een startpunt zijn voor een eerlijke arbeidsmarkt met kansen voor iedereen en leefbare lonen. Waarin de welvaart eerlijker wordt verdeeld, wantrouwen de deur uit wordt gedaan en kloven worden overbrugd.
Een utopie? Het kan wel degelijk als we breken met het beleid van de afgelopen decennia en we lessen leren uit deze moeilijke tijd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2020 - 12:16

Een utopie? Inderdaad met de FNV aan het stuur wel. Hebben overal aan meegewerkt.

1 Reactie
rhizoma
rhizoma16 apr. 2020 - 22:09

Eens

Jozias2
Jozias214 apr. 2020 - 21:57

Het hele stuk komt op mij heel warrig over. Er worden veel dingen gesuggereerd waarbij ik me afvraag of deze wel kloppen. Lijkt me een voorbeeld van een wellicht terecht punt (verhogen minimum loon) misbruikt wordt met suggestieve beelden en de huidige crisis en wat losse kreten alsof er nu geen kansen zijn voor iedereen. Een aantal voorbeelden: "Ondertussen houden veel mensen met de laagstbetaalde salarissen onze samenleving draaiende met lonen op het minimumniveau, waar feitelijk nauwelijks van rond te komen is" Komt een tikkeltje demagogisch over, de mensen in de distributiecentra en schoonmaak zullen inderdaad niet heel veel verdienen en doen best belangrijk werk maar om de link te leggen dat juist zij de mensen zijn die de samenleving draaiende houden is wat overdreven als stelling. Je kunt ook stellen dat de IC artsen, verpleegkundigen, NS personeel, RIVM medewerkers, journalisten ook stuk voor stuk groepen mensen zijn die belangrijk werk doen in deze crisis maar nu niet echt een minimumloon verdienen. En om nou te zeggen dat de schoonmakers van kantoren (die nu leeg staan) en het distributiecentrum van Coolblue de samenleving draaiende houden... "met al die honderdduizenden mensen die flexibel werk hebben" inmiddels is duidelijk dat de grootste uitzender in Nederland (Randstad) alle flexwerkers waar nu geen werk voor is vanwege COVID toch maandenlang uitbetaald ondanks dat daar contractueel geen verplichting voor is. Ik denk dat de flexwerkers na de crisis ook weer als eerste weer aan het werk zijn dus het is maar de vraag of deze categorie het kind van de rekening is, denk dan eerder aan MKB'ers zoals de detailhandel en de horeca. "Die situatie is heel anders voor grote groepen mensen" verwijzend naar kinderen die huiswerk maken op een laptop met internet verbinding. Terecht punt maar het zijn geen hele grote groepen mensen die geen internet hebben en er zijn door het hele land al maatregelen genomen vanuit scholen en gemeentes om dit op te lossen.

4 Reacties
Rob Marijnissen
Rob Marijnissen15 apr. 2020 - 14:57

Dat ze de maatschappij draaiende houden komt omdat ze alles schoonhouden van ziekenhuiskamers tot treinen, ouderen thuis verzorgen, jouw een kop koffie inschenken, je hotelbed en kamer schoon houden, kinderopvang, koffers sjouwen, beveiligers, jouw bestellingen op internet regelen. en ik vergeet er heel veel ongetwijfeld Bruto met € 14,- kom je uit op € 2130,- per maand. Dat inkomen hebben heel veel mensen niet. Als ze allemaal het werk neer zouden leggen, wordt het direct duidelijk. Hopelijk hoeft het zo ver niet te komen.

Jozias2
Jozias215 apr. 2020 - 19:44

@rob, De maatschappij dat zijn we met zijn allen dus ik kan nog honderden beroepen noemen die belangrijk zijn. En zoals ik zei kun je best een discussie voeren over de hoogte van het minimumloon maar de relatie met de Corona crisis vind ik grotendeels gezocht.

rhizoma
rhizoma16 apr. 2020 - 22:07

Ik denk niet dat ze het heeft over ' schoonmakers van kantoren die leegstaan' hè onbenul. Dat jij logischerwijs even vergeet dat er in de zorg, van ziekenhuis tot door de thuishulp ook schoongemaakt wordt, en in depots alle ziekenhuisbedden, thuiszorgbedden, matrassen, hulpmiddelen ook gereinigd worden. En veel , op de ziekenhuisschoonmakers na, zónder voorzien te worden van adequate bescherming terwijl de omloop sneller is dan anders...Dat je je dit geen moment realiseert zegt genoeg over de rest van je - hoor- mij- es - kletsverhaal. Geen ervaring, geen idee. Je illustreert haar bewering treffend.

Jozias2
Jozias217 apr. 2020 - 19:23

@Natasha, De schoonmakers in de ziekenhuizen doen inderdaad belangrijk werk. Maar desondanks is de strekking van het artikel te kort door de bocht. Ten eerste zijn de schoonmakers in de zorg maar een kleine groep van alle schoonmakers en zijn er dus ook heel veel schoonmakers die Nederland nu niet perse 'draaiende houden'. Naast de schoonmakers in de zorg zijn er momenteel ook veel goed betaalde artsen die 'Nederland draaiende houden'. De suggestie dat 'de mensen met de lage lonen nu Nederland draaiende houden' is daarmee mijn inziens een eenzijdige en deels onjuiste weergave van de werkelijkheid. Daarmee zeg ik dus niet dat er in het geheel geen mensen met lage lonen nu een bijdrage leveren.

DaanOuwens
DaanOuwens14 apr. 2020 - 18:16

Weer een hopeloos FNV/SP verhaal. Terwijl er met het doel, minimumloon naar 14 euro niet zo veel mis is. Zelfs binnen de VVD is daar draagvlak voor. In ieder geval tot voor corona. Maar de belachelijke manier waarop dit verhaal wordt verkocht is een van de redenen waarom dat nog niet is gebeurd. De banen waarvoor mensen een loon van 9,50 per uur krijgen moeten gewoon verdwijnen. Van dat inkomen kan niemand leven in Nederland. Het is op of onder het bijstandsniveau. Dus een inkomen onder het absolute bestaansminimum in Nederland. Dat soort banen sloopt mensen. Dus de logistiekmedewerkers, callcenter medewerkers, productie medewerkers, medewerkers in de tuinbouw, verkeersregelaars en soortgelijke BS-jobs die banen moeten gewoon weg. Er is in die sectoren tegen een normaal salaris voor bedrijven geen businesscase. Niet erg, dat soort bedrijvigheid levert niet veel op en de werkgevers kunnen gewoon vertrekken naar een ander EU land. In Griekenland zijn ze vermoedelijk van harte welkom. Geeft de economie daar ook weer een boost. Er blijven veel minder van dit soort banen over. Die worden inhoudelijk meer uitdagend en er staat een beter salaris tegenover. Denk aan logistiek medewerkers die tevens bezorgen en mogelijk apparatuur bij mensen thuis aansluiten. Meer service, dus een grotere meerwaarde, dus meer salaris. Veel van de distributiebedrijven zitten al in die ontwikkeling. De landbouw sector moet toch gesaneerd worden dus iedere aspergeteler die dit jaar zijn akkers niet leeghaalt kan gelijk stoppen, spaart ook weer overbodige steun uit. De FNV hangt vervolgens weer een lul en leugenverhaal op over de salarissen in de zorg. De ziekenverzorgenden IG in de verpleeghuizen, en dat zijn de mensen die zorgen voor de besmette ouderen krijgen bruto tot 2850 per maand. Geen super salaris maar meer dan redelijk voor een MBO-3 baan. Die horen dus niet genoemd te worden in dit verband. Die groep verdient namelijk geen 9,50 per uur. https://www.youchooz.nl/beroepen/verzorgende-ig/salaris Dat is dus het probleem met dit soort quasi linkse mensen. Ze doen de linkse zaak met kwaad dan goed. Er is alles aanwezig voor een goed overtuigend verhaal. Maar Kitty gooit liever haar eigen glazen in. Verder houden die lui met die laptopjes thuis nu gewoon de Nederlandse economie gaande. Het is allemaal wellicht niet erg effectief maar in die sectoren wordt ook nog gewoon geld verdiend.

14 Reacties
Evert5
Evert514 apr. 2020 - 20:59

Ik heb geen zin om voor mijn dagelijkse boodschappen helemaal naar Griekenland te gaan.

Evert5
Evert514 apr. 2020 - 21:21

Asperges, daar ben ik dol op. Moeten ze wel vers zijn.

Sam V
Sam V14 apr. 2020 - 22:46

@DaanOuwens Met een minimumloon van €14 verdwijnen deze baantjes vanzelf omdat het dan inderdaad niet rendabel is voor de ondernemer, mits er geen overheidstegemoetkoming in welke vorm dan ook voor de ondernemer tegenover staat. Oftewel graag niet weer een extra poot aan een ondoorzichtig belastingstelsel. Ik deel je mening deels wel, maar wat doen we met de mensen die niet mee kunnen met meer uitdagende banen en hoe krijg je de ondernemers zo ver dat ze meer investeren aan de onderkant? Hoewel ik nog niet weet hoe we dan de schoonmaak van kantoorpanden gaan opkrikken, anders dan door het concept kantoorpand rigoureus te veranderen.

Polletje2
Polletje215 apr. 2020 - 1:40

Volgens Daan Ouwens moeten dus de banen waarvoor mensen een loon van 9,50 per uur krijgen, "dus de logistiek medewerkers, callcenter medewerkers, productie medewerkers, medewerkers in de tuinbouw, verkeersregelaars en soortgelijke BS-jobs gewoon verdwijnen", want van dat inkomen kan niemand leven in Nederland en de werkgevers kunnen gewoon vertrekken naar een ander EU land. En "de ziekenverzorgenden IG in de verpleeghuizen, en dat zijn de mensen die zorgen voor de besmette ouderen, krijgen bruto tot 2850 per maand. Geen super salaris maar meer dan redelijk voor een MBO-3 baan." Nou, dat is dan opgelost.

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2020 - 2:26

@Ouwens: Dus de logistiekmedewerkers, callcenter medewerkers, productie medewerkers, medewerkers in de tuinbouw, verkeersregelaars en soortgelijke BS-jobs die banen moeten gewoon weg. ---------------------------------------------- Leuk voor al die logistiekmedewerkers, callcenter medewerkers, productie medewerkers, medewerkers in de tuinbouw en verkeersregelaars om te horen dat ze bullshitbanen hebben. En als die banen weg moeten, wie levert dan de productie, wie helpt mensen dan telefonisch met hun computer, wie regelt dan het verkeer? Dat ik hier nog serieus op in ga...

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2020 - 9:25

@ Sam V Jij schrijft: maar wat doen we met de mensen die niet mee kunnen met meer uitdagende banen Ik wil sowieso af van het idee dat iedereen een betaalde baan moet hebben. Er valt zat nuttigs te doen laat mensen dat soort taken oppakken. Nu worden er een soort nepbanen gecreëerd voor deze groep. Het levert vrijwel niets op en het kost zelfs geld om de arbeidsplaatsen te creëren. @ EricDonkaew Jij schrijft: En als die banen weg moeten, wie levert dan Het grootste deel van die arbeidsplaatsen kan anders ingevuld worden. Dat schrijf ik ook. Een verkeersregelaar bij een bouwterrein dat 8 uur lang tegen zijn fiets geleund en op zijn telefoon te kijken. De verkeersregelaars bij Ikea zijn medewerkers van het verdrijf die op topdagen worden ingezet over de chaos op het parkeerterrein in goede banen te leiden. Ik weet dat je dit niet onder ogen wil zien, dus van mij hoef je niet te reageren. @ Polletje Jij schrijft: Nou, dat is dan opgelost. Inderdaad.

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2020 - 9:26

@ Evert Jij schrijft: Ik heb geen zin om voor mijn dagelijkse boodschappen helemaal naar Griekenland te gaan. en Asperges, daar ben ik dol op. Moeten ze wel vers zijn. SP-humor, daar trek je ook geen stemmen mee dus.

LaBou
LaBou 15 apr. 2020 - 9:56

@Polletje: ik had een wat andere reactie geplaatst. Maar die mocht niet.

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2020 - 10:24

Ouwens ----------------------------- Jouw stukje lijkt op een persiflage van jouw eerdere bijdrages. Je begint een karikatuur van jezelf te worden.

Evert5
Evert515 apr. 2020 - 13:23

@DaanOuwens: [SP-humor, daar trek je ook geen stemmen mee dus.] Hoeft ook niet. U zorgt al voor genoeg reclame voor de SP.

Rob Marijnissen
Rob Marijnissen15 apr. 2020 - 15:03

Beste Daan, Fijn verhaal voor al die mensen die de maatschappij draaiende houden omdat ze alles schoonhouden van ziekenhuiskamers tot treinen, ouderen thuis verzorgen, jouw een kop koffie inschenken, je hotelbed en kamer schoon houden, kinderopvang, koffers sjouwen, beveiligers, jouw bestellingen op internet regelen. en ik vergeet er heel veel ongetwijfeld Bruto met € 14,- kom je uit op € 2130,- per maand. Dat inkomen hebben heel veel mensen op dit moment niet. Jij gaat niet meer buiten de deur eten of een bak koffie pakken. Jij ruimt overal zeker je eigen troep op. Als ze allemaal het werk neer zouden leggen, wordt het direct duidelijk. Hopelijk hoeft het zo ver niet te komen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2020 - 15:12

@ EricDonkaew Jij schrijft: Je begint een karikatuur van jezelf te worden. Jij mag die opvatting hebben, ik vind van niet. @ Evert Jij schrijft: Hoeft ook niet. U zorgt al voor genoeg reclame voor de SP. Dan lijkt het mij verstandig dat jij mij jouw reacties bespaard, tenzij jij de SP geen warm hart toe draagt.

Polletje2
Polletje215 apr. 2020 - 17:37

LaBou - Dat overkomt mij ook regelmatig en meestal is totaal ondoorzichtig waarom. Gewoon nog een keer proberen en niet zelden is 3x scheepsrecht.

Evert5
Evert515 apr. 2020 - 23:14

@DaanOuwens 15 april 2020 at 17:12 [Dan lijkt het mij verstandig dat jij mij jouw reacties bespaard, tenzij jij de SP geen warm hart toe draagt.] De SP een warm hart toedragen..... Tja ik weet het nog niet hoor. De SP is toch de partij die de sociale werkplaatsen wil openhouden? Tja dat vindt u geen goed idee he. Kost een hoop geld. En de mensen die daar werken, gaan dan alleen maar denken dat ze gelijkwaardig zijn aan andere. En u vindt dat ze dat natuurlijk niet zijn. Ze denken dat ze belangrijk werk doen maar u vindt het natuurlijk bullshit wat ze daar doen.

Linkse Meid
Linkse Meid14 apr. 2020 - 15:51

Niet alleen rijkdom, ook gezondheid. Dankzij de imperialisten, hebben wij de neo-liberalisme kunnen invoeren, zodat de kapitalisten het voor het zeggen hebben. Daarmee samenhangend kunnen de rijkeren zich afzonderen van de klootjesvolk, de werkenden zeg maar, en lopen zij het minst risico om besmet te worden. Neem inderdaad het eisen risico, de rijkeren kunnen zich dat veroorloven. De armen zullen minder snel om hulp vragen, want dat kost geld. In één keer al je spaargeld kwijt, aan iets waar de imperialisten had kunnen voorkomen.

8 Reacties
I am Legion
I am Legion14 apr. 2020 - 20:10

Nou Linkse Meid. Al die honger die wereldwijd zo ongekend sterk verdreven is, de gezondheid die overal zo is toegenomen, samen met de overal enorm toegenomen levensverwachting, de welvaart idem dito, ook in de eerder nog veel armere delen van de wereld, allemaal zaken waar de liberale markteconomieën, vooral waar ze samengingen met een liberale democratie en rechtstaat door gekenmerkt werden met hun invloed, en slechts daar minder of zelfs niet waar die liberale vooruitgangskracht i.c.m. rechtstaat en democratie door plaatselijke onderdrukkers uit eigenbelang en/of dogmatische politieke ideologie of religie tegengehouden werd. Maar dat heb je allemaal niet echt meegekregen in de linkse madrassa's zoals anderen horende doof en ziende blind blijven in de koranscholen.

Pommetje3
Pommetje314 apr. 2020 - 21:39

Ik kan gezondheidszorg prima betalen. Maar toen k laatst naar de spoedeisende poli van het VU ging, heb ik 9 uur moeten wachten. Er werden geen steekpenningen aangenomen.

Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 22:34

Een wat verward verhaal om aan het oog te onttrekken dat alle verbeteringen van de levensomstandigheden zijn te danken aan de technische vooruitgang en dat het neo-liberalisme daarbij slechts gezorgd heeft voor een steeds groter wordend verschil tussen arm en rijk.

LaBou
LaBou 15 apr. 2020 - 5:33

Waren de leestekens op de bon lego? Afgezien van de eerste zin is dat toch niet te lezen. En natuurlijk achteraf op allerlei manieren uit te leggen.

I am Legion
I am Legion15 apr. 2020 - 7:52

@Polletje In Nederland zijn zoals ik al aangaf de verschillen, oftewel spreiding, tussen lager en hoger betaalden, waarbij voor laatsten de normale beroepsgroepen gelden, internationaal gezien laag, en bovendien zijn de lagere inkomens inclusief de besteedbare kracht ervan hoog in vergelijking met de rest van de wereld, inclusief de westerse. @LeBou Je "kritiek" beperkt zoals immer op de vorm als het niet, nog beperkter vooral een ad hominem is. Meer, laat staan inhoud, kun je ook niet verwachten van een kleurloos tweedimensionaal figuurtje.

Polletje2
Polletje215 apr. 2020 - 9:47

I am Legion - En uit de link die ik gaf onder jouw vorige reactie blijkt dat dat een leugen is. En anders dan de leugens die jij steeds weer herhaalt is dat stuk keurig onderbouwd.

LaBou
LaBou 15 apr. 2020 - 10:01

Laten we wat afspreken lego: jij schrijft duidelijk en precies wat je bedoelt en dan zal ik daar op reageren. Zolang je kwakkels schrijft die onleesbaar zijn én op meerdere manieren uitgelegd kunnen worden zodat jij je aan ongewenst commentaar kunt onttrekken laat ik je dat weten, zelfs als je dat niet leuk vindt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 apr. 2020 - 12:15

De hogere inkomens idem dito, maar daar wil Legion niet aan natuurlijk. In Afrika wonen ze soms ook nog in gevlochten hutten, zou hem ook niet misstaan. Wat een non-argumenten.

I am Legion
I am Legion14 apr. 2020 - 15:17

Je kunt natuurlijk om je gelijk te halen de meest extreem hoge, maar evenzo uitzonderlijke inkomens tegenover de laagste inkomens gebruiken om een beeld te creëren dat er een deerlijke inkomenskloof is maar dat is voor de dommen die dat niet doorzien als een vals beeld. De uitzonderlijke topvoetballers, mediasterren, CEO's, of kunstenaars die dergelijke uitzonderlijk hoge inkomens hebben vormen in geen geval een beroepsgroep maar betreft uitzonderlijke talenten buiten een veel grotere groep die zover nooit komen met de normale beroepsgroepen. En die normal beroepsgroepen variëren van vakkenvuller tot notaris of medisch specialist. Dáár moet je mee vergelijken. Bij die exorbitante inkomens als die Mathijs van Nieuwkerk van de publieke omroep moet deze niet onderscheiden worden van een bankdirecteur als Ralph Hamers (ING), de gemiddelde (!) Nederlandse voetballer met ±300.000 euro bruto per jaar om de toppers onder hen nog niet eens te noemen, of een succesvolle VJ als een Tiësto. Het gaat van bepaalde CEO's tot mediasterren om niet in de vergelijking mee te nemen uitzonderingen. Als je vergelijkt naar de lijst van vakkenvuller tot notaris, en medisch specialist dan blijkt dat de gemiddeld al welvarende Nederlanders volgens de Gini-index die de spreiding van inkomens van landen weergeeft beperkte inkomensongelijkheid weergeeft. Bij de landen die dan een nog lagere Gini-coëfficiënt hebben moet meegewogen worden dat het gemiddelde Nederlandse inkomen er in gevallen vaak hoger is. Buiten dat zitten er een aantal oorden bij waar mensen met een zeker inkomen zich verzameld hebben waardoor de Gini-coëfficiënt er laag is.

1 Reactie
Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 18:42

Weggedefinieerd inkomen onttrekt tweedeling en grotere ongelijkheid aan het zicht - https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/weggedefinieerd-inkomen-onttrekt-tweedeling-en-grotere-ongelijkheid-aan-het-zicht

JaapBo
JaapBo14 apr. 2020 - 15:02

Door het hyperkapitalisme is er een steeds grotere groep mensen die je het "precairiaat" kunt noemen. Zij moeten hard werken voor een lag loon, en bij een kleine tegenslag komen ze al in problemen. Door de dagelijkse stress zijn ze veel minder goed in staat de juiste keuzes te maken (die goed zijn op de lange termijn) en lopen hun kinderen gemakkelijk een achterstand op. Deze mensen verdienen veel beter! Hun kinderen verdienen veel beter! En voor de samenleving als geheel is het ook veel beter als ze meer krijgen. Een hoger loon en meer zekerheid lost heel veel problemen op. En laten we eerlijk zijn: het kapitaal klotst tegen de plinten op, dus het kan ook gemakkelijk betaald worden!

Zwerfstein
Zwerfstein14 apr. 2020 - 15:01

Las hier vandaag een goede illustratie van, een arts die volledig ingepakt met beschermende kleding een verzorgingshuis binnen loopt en daar tot zijn verbazing een medewerker tegenkomt die zonder enige vorm van bescherming met een bewoner bezig is. Dat was waarschijnlijk een flex-medewerker die het zich simpelweg niet kan veroorloven om zich beschermende kleding te dragen.

2 Reacties
gimli55
gimli5514 apr. 2020 - 19:54

Ik sprak vandaag een thuiszorg medewerkster. 4 van haar collega's zaten thuis met zeer waarschijnlijk Covid19, maar ja testen dat is nergens voor nodig. Zij had van haar eigen geld maar wat mondkapjes en handschoenen gekocht voor €135,-. Een stuk duurder dan een paar weken geleden, toen betaalde ze voor hetzelfde €25,-. Normaal werkte ze 20 uur in de week, nu al 4 weken 55 uur in de week. Niet aanwezige beschermingsmiddelen, dit is de volgende ramp na de verpleeghuizen. Ze had last van een overbelaste rug, dus ging ze maar lopend boodschappen doen, dat ging beter dan fietsen. Die mensen zie je niet, die hoor je niet, die blijven gewoon doorbuffelen tegen beter weten in en die zijn ook een stuk eerder versleten. Nu even zichtbaar voor het moment met de stem van Rutte op de achtergrond als goedkope propaganda. Wat een staatsman is het toch, barf barf.

4Vier!
4Vier!14 apr. 2020 - 20:39

Zwerfstein 14 april 2020 at 17:01 "Dat was waarschijnlijk een flex-medewerker die het zich simpelweg niet kan veroorloven om zich beschermende kleding te dragen." Die moet het zich niet "kunnen veroorloven", die moet het gewoon door de werkgever verstrekt krijgen. Staat los van salaris.

EricDonkaew
EricDonkaew14 apr. 2020 - 15:00

Ik denk niet dat er heel veel zal veranderen na de Coronacrisis, maar hopelijk wordt het werk dat door lager- en middelbaar opgeleiden en zelfs ongeschoolden wordt gedaan, meer gewaardeerd, zowel moreel als financieel. Deze crisis heeft ons geleerd dat, zoals vaker gesteld, ons land vooral door deze mensen draaiend wordt gehouden. Geldt ook voor de boeren overigens, onmisbaar als ze zijn als het buitenland om welke reden dan ook wegvalt als leverancier van voedsel. Geldt eveneens voor medewerkers van de sociale werkplaats die ik bij Post.nl op de sorteerafdeling heb zien zwoegen om postpakketjes bij de juiste chauffeur af te leveren. Niks geen 'bullshitbanen' voor 'domme mensen' die hun salaris niet waard zouden zijn. Dit in tegenspraak tot wat ook op dit forum vaak wordt beweerd door lieden die hun dedain voor dit soort werkzaamheden niet onder stoelen of banken steken. Hopelijk hebben deze reaguurders - ik noem geen namen - van de huidige crisis wat opgestoken.

6 Reacties
MountEverest
MountEverest14 apr. 2020 - 17:16

@Eric Jouw commentaar is me uit het hart gegrepen, Met name jouw opmerking over de boeren. De mensen die neerkijken op lager opgeleide mensen met vitale banen, hebben, als ze al werken, meestal een BS baan.

Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 18:40

EricDonkaew is er nog altijd niet achter dat de Nederlandse boeren lijden aan een enorme overproductie, die ze nu niet kwijt kunnen. En over ‘bullshitbanen’ voor ‘domme mensen’ gesproken: hoeveel verlies heb je al geleden op die 10k extra aandelen die je begin februari gekocht hebt?

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2020 - 2:01

@polletje: hoeveel verlies heb je al geleden op die 10k extra aandelen die je begin februari gekocht hebt? ----------------------------- Pfff, kinderachtig. Maar ik zal het je vertellen. Ik heb in een dalende markt ingekocht, de aandelen staan inmiddels weer (vrijwel) op het niveau van de inkoop. En ik heb vorige week 1000 euro gecasht en tien dagen ervoor ook, gewoon door handig te manoeuvreren in een uiterst volatiele markt. Er staan nog wel wat aandelen onder water, maar ik wacht met verkopen tot de crisis voorbij is en ze dan zonder twijfel gestegen zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2020 - 2:30

@Polletje: EricDonkaew is er nog altijd niet achter dat de Nederlandse boeren lijden aan een enorme overproductie, die ze nu niet kwijt kunnen. --------------------------------------------- Er kan een moment komen dat we, om wat voor reden dan ook, niet meer zeker kunnen zijn van voedselleveringen uit landen als Oekraïne, Marokko en noem maar op. Dan is het verdomd handig als we onszelf kunnen bedrijven. Een soort back-up dus.

EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2020 - 2:33

bedrijven = bedruipen natuurlijk.

Polletje2
Polletje215 apr. 2020 - 17:47

EricDonkaew: "Zoals gezegd is de angst voor het Corona-virus veel gevaarlijker dan het virus zelf. Er is duidelijk sprake van een dubbele financiële agenda en dan heb ik het nog niet eens over de gewenste uitschakeling van China als handelsconcurrent." Het lijkt me verstandiger van jou geen financiële adviezen aan te nemen.

Appelsap2
Appelsap214 apr. 2020 - 14:42

"Het is niet voor niets dat we als FNV bezig zijn met onze campagne voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur." Heeft de FNV zich ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als deze 14e/u minimumloon-actie daadwerkelijk zou lukken (ik vermoed niet vanwege het weinig kansrijke karakter van de campagne)? 'Arbeid' in Nederland wordt een aanzienlijk duurdere factor... 1a) De kans dat 'goedkoop' werk naar het buitenland verhuist wordt hierdoor (nog) groter; niet bevorderlijk voor de werkgelegenheid van de mensen die de FNV zegt te vertegenwoordigen; 1b) Werken in Nederland wordt (nog) aantrekkelijker voor Europeanen in zuid/oost Europa. Het zal niet meevallen deze te weren. Wederom niet bevorderlijk voor de werkgelegenheid van de mensen die de FNV zegt te vertegenwoordigen; 1c) Arbeid wordt duurder, maar het 'groot-kapitaal' zal niet willen/kunnen inboeten op haar winst-marges, dus producten worden duurder.. Waar de minimumloner voorheen met 2 euro 2 broden kon kopen, kan hij straks met 3 euro 2 broden kopen. 1d) Uitkeringen zijn verbonden aan het minimumloon en stijgen dus mee. Linksom of rechtsom zal dat betaald dienen te worden..

2 Reacties
Polletje2
Polletje214 apr. 2020 - 18:34

Heeft Appelsap zich ooit afgevraagd wat er gebeurt als de stijging van de lonen geen gelijke tred houdt met de stijging van de arbeidsproductiviteit? Zoals in de afgelopen 40 jaar.

gimli55
gimli5514 apr. 2020 - 20:13

De Covid 19 crisis is nog niet voorbij en het neoliberale rechts neemt de macht weer om de vitale beroepen niets te gunnen. Het wordt duidelijk tijd voor iets anders, als de vitale beroepen nog met hun laarzen in de stront staan, en nu al duidelijk wordt dat ze nergens op hoeven te rekenen volgens de bekende asociale reageerders. Ze beschrijven de gang van zaken van de laatste 40 jaar, waardoor nu 350.000 kinderen onder het bestaansminimum leven, er 300.000 mensen hun ziektekosten premie niet kunnen betalen. Het enige waar ze mee komen is een baten kosten plaatje, waardoor de vitale beroepen met de laagste salarissen Nederland aan het redden zijn, en de mensen die ze het minst gunnen thuis zitten te niksen en te reageren op Joop.

P Haan
P Haan14 apr. 2020 - 14:29

Op televisie is de goed inkomen variant het beeld van thuiswerkend Nederland. En toen ik het gezien had, kon ik het niet meer ongezien krijgen. Wat woont Nederland mooi, met vleugels in de kamer. Alle ruimte voor yoga, en vooral: Allemaal blank. Leuke kinderen ook, eigenlijk leuker dan die van mij. Het plezier straalt er van af, en wat zijn ze creatief met elkaar! En het zijn ook nog leukere vrouwen dan die van mij, met leukere mannen dan die van mijn vrouw. Ik denk dat ik mijn gezin in ga ruilen! Dus toch fake news, er zijn helemaal geen arme mensen. Doorlopen mensen, niets aan de hand.

1 Reactie
gimli55
gimli5514 apr. 2020 - 20:04

@PHaan Natuurlijk zijn die er, alleen het komt de politiek niet uit dat die zichtbaar zijn. Je ziet de voedsel banken en als je mazzel hebt een klant die heel dankbaar zijn verhaaltje mag houden Alle reclame spotjes zijn gevuld met blije mensen, geen sores en geen gedoe. Een beetje piepen maar met de boodschap : Hier komen wij doorheen. De verpleeghuizen zitten op slot, geen beelden van overledenen of het gebrek aan beschermingsmateriaal en een minister die ons verzekert dat hij er alles aan doet. Je moet je altijd afvragen, wat hoor ik niet en wat zie ik niet. Het is de taak van de journalistiek om daar onderzoek naar te doen. Helaas komen die niet verder dan de geijkte propaganda en goede doelen meuk op de tv Vandaag weer de uitleg waarom vandaag het sterfte cijfer opeens weer een stuk hoger lag dan gisteren. De weekelijkse maandag en dinsdag soap.