Joop

In beeld van een buitenwettelijk surveillancenetwerk

  •    •  
05-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
11858831543_206651e69f_k

© Cc-foto: Silvision

'Er ontstaat een ontluisterend beeld van een publiek-private samenwerking, waarin de surveillance-industrie welig tiert op een aangewakkerd onveiligheidsgevoel'
De Washington Post maakte vorige week bekend dat 405 Amerikaanse politiedepartementen een contract hebben gesloten met Amazon-dochter Ring, in Nederland vooral bekend van de ‘slimme’ deurbellen. De samenwerking vindt plaats in de Neighbors app, waar buurtgenoten praten over misdaad en veiligheid in de wijk. Ring heeft de politie uitgenodigd hieraan deel te nemen. De politie krijgt ook toegang tot een Law Enforcement Neighborhood portal, een interactieve kaart met alle Ring camera’s in de stad. Dit maakt het makkelijker videobeelden bij bewoners op te vragen.
Promotie De politiedepartementen hebben toegezegd dat zij het gebruik van Ring camera’s zullen promoten. In ruil voor deze reclame krijgt de politie gratis producten en toegang tot de portal. Er is zelfs een ‘Ring Reward Program’ gedraaid. De politie zou 20 Ring surveillancecamera’s uitdelen onder bewoners die bereid waren aangifte te doen van een misdaad en te getuigen in de rechtszaal. Ring heeft de Amerikaanse politie suggesties gestuurd hoe zij het beste de surveillanceproducten van het bedrijf op sociale media kan promoten. Lokale overheden en de politie hebben Ring benaderd voor lijsten met mensen die beveiligingssystemen hebben aangeschaft. Zo kunnen ze optimaal gebruikmaken van het private en informele surveillancenetwerk dat deze camera’s vormen.
Er ontstaat een ontluisterend beeld van een publiek-private samenwerking, waarin de surveillance-industrie welig tiert op een aangewakkerd onveiligheidsgevoel. Het creëren van een onveiligheidsgevoel bij burgers is in deze dynamiek zowel vereiste als consequentie. Het bedrijf huurt inmiddels zelf misdaadverslaggevers in om geen kans te missen haar gebruikers meer angst aan te jagen. Lees hier wat mijn collega Barry Smit onlangs schreef over achterdocht als verdienmodel.
Nederland En denk nu niet: dat is Amerika, een ver-van-mijn-bed-show. In Nederland zien we steeds meer reclame voor Nest-producten van Google en de Ring-videodeurbel van Amazon. Sommige van deze systemen zijn zelfs uitgerust met gezichtsherkenning. Steeds meer mensen plaatsen een camera bij hun deur om te zien wie er aanbelt, en over de stoep loopt. De politie heeft reclame gemaakt voor de app Nextdoor en neemt soms deel aan Whatsapp buurtpreventiegroepen. Maar Ring heeft ook de Nederlandse politie weten te vinden. Het bedrijf geeft aan de korpsen te hebben “ondersteund bij hun inspanningen om criminaliteit terug te dringen en buurten veiliger te maken.”
In het project ‘Camera in Beeld’ roept de politie particulieren op hun camera bij de politie aan te melden. Ze komen in een databank die nu al meer dan 200.000 camera’s telt. Op een kaartje ziet de politie welke delen van de openbare ruimte in beeld worden gebracht, en bij wie zij de beelden kunnen opvragen. Al klinkt opvragen misschien iets te vriendelijk, zoals Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, eerder aankaartte. De beelden moeten namelijk door de officier van justitie worden gevorderd. Als de eigenaar van de camera deze vervolgens weigert af te geven is dit een misdrijf waar gevangenisstraf op staat. Dit vermeldt de politie niet als ze burgers oproept om hun camera’s aan te melden.
Openbare ruimte In de landelijke overheidscampagne ‘Excellent Cameratoezicht’ wordt erop ingezet de beelden van private beveiligingscamera’s te verbeteren. Wie een scan aanvraagt om de kwaliteit van de beelden te laten analyseren, wordt direct aangemeld voor ‘Camera in Beeld’. Wat goede kwaliteit is wordt bepaald op basis van negen punten, opgesteld door de politie en het Openbaar Ministerie. Onder deze punten valt ook de hoek waaronder wordt gefilmd, en dus wat er precies in beeld is. En dat mag best een stukje van de openbare ruimte zijn, aldus projectleider Karel Van Engelenhoven.
Volgens de privacywetgeving is het enkel toegestaan een klein stukje van de openbare weg mee te filmen als dit onvermijdelijk is voor de beveiliging van het object. Er moeten dan maatregelen worden getroffen om het filmen van openbaar terrein tot het minimum te beperken. De politie geeft nu echter het signaal af dat men het niet zo nauw hoeft te nemen, en maakt vervolgens gebruik van de beelden die een overtreding oplevert. Zo vermeldt de projectleider expliciet dat burgers niet bang hoeven zijn dat met de aanmelding bij Camera in Beeld aan het licht komt dat zij met hun cameratoezicht de AVG overtreden, omdat het programma niet op handhaving van de privacywetgeving is gericht.
Er ontstaat momenteel in Nederland een enorm informeel surveillancenetwerk dat elke wijk en straks bijna elke straat beslaat, zonder dat hierover een fatsoenlijke maatschappelijke of politieke discussie is gevoerd. De zorgvuldige toetsing die vooraf hoort te gaan aan het plaatsen van een camera in de openbare ruimte wordt binnen no time een dode letter in de wet. Niet het democratisch proces, maar de gretigheid van de politie en de surveillance-industrie bepaalt momenteel in hoeverre we nog onbespied over straat kunnen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Tom7
Tom78 sep. 2019 - 9:59

De kop luid `In beeld van een buitenwettelijk surveillancenetwerk`. Dat betekend volgens mij dat er onrechtmatig door overheidsinstanties gebruik van camerabeelden, in het stuk wordt dat vervolgens uitgelegd en onderbouwd. Daarnaast is het zo dat er allerlei technieken worden ingevoerd en al toegepast, waarbij de Overheid een belangrijke informatie taak zou moeten vervullen, de technieken kunnen immers onze privacy en onze veiligheid beinvloeden. Daarnaast zullen bepaalde technieken gigantische veranderingen op het arbeidsproces geven, of die al hebben.. Ze kunnen consequenties hebben, waardoor functies verdwijnen uit het arbeidsproces, maar ook hoe je door die veranderingen met een functie om zou moeten gaan. Er wordt door die nalatigheid in voorlichting een kloof tussen de ongeinformeerde gewone man-vrouw en een bepaalde groep z.g.n intellectuelen gecreëerd. Er ontstaan dus weer nieuwe klasses, dit zien wie al terug in bewoning van de steden. Dus naast dat de Overheid het toestaat dat er gebruik wordt gemaakt van onrechtmatige uitvoeringen van bepaalde technieken, is de overheid ook nalatig wat betreft informatievoorziening aan de complete samenleving.

1 Reactie
Tom7
Tom78 sep. 2019 - 11:05

Kijk net naar het interview van Peter Jan Hagens met de Directeur van Phillips, hoe stuitend wordt tijdens dit interview aangeven,. Over hoe een directeur probeert de noodzaak van informatie en het erbij betrekken van zowel zijn werknemers als de hele samenleving, in een hoek gefrommeld en geframed wordt door een totaal zinloze en herhalende vraagstelling, die dus elke feeling met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen mist, en dat van mijn belastinggeld

Anoniempje5
Anoniempje56 sep. 2019 - 15:47

Wacht maar tot 5G landelijk is uitgerold, overheid wil het niet voor niets zo graag en bereid om geld aan uit te geven. En omdat het bereik van 5G niet zo ver is wordt elke lantaarnpaal zo ongeveer accespoint(surveillance) post. China is de proeftuin waarna ook onze overheden verlekkerend kijken, wacht maar af. Sociaal punten systeem wat bij ons ook je kredietwaardigheid punten systeem kan gaan heten.

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2019 - 9:27

Ik geloof niet in dit soort kritiek. Het afwijzen van dit soort systemen is weinig realistisch. Beter is de kritiek te richten op deze wijze van toepassing van de informatie. De wens om dit soort camera's te gebruiken is een gevolg van de veranderende samenleving. Mensen worden individualistischer en meer anoniem. De onderlinge sociale controle is verdwenen. Zeker in grote steden in het westen en de VS. Het verdwijnen van die sociale controle heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is de toegenomen vrijheid. Een individu kan zijn wie hij wil zijn en zich binnen marges gedragen zoals hij wil. Die vrijheid is enorm toegenomen en velen hechten daaraan. Het gevolg is echter ook dat elkaar aanspreken veel moeilijker is geworden. Mensen letten minder op elkaar en accepteren niet dat ze aangesproken worden en dat maakt de samenleving veel kwetsbaarder. Nu zijn er mensen die terug willen naar de goede oude tijd, anderen willen dat niet. Als vervanging voor dat vroegere informele toezicht van de omgeving ontstaan nu de camera's die zicht kunnen houden op het gedrag van het individu in de massa. Er is een enorme hoeveel informatie beschikbaar. Ik zou liever zien dat bit of freedom zich hard zou maken voor het eigenaarschap van die data, in plaats van het verzamelen van de informatie fundamenteel af te wijzen. Ik denk namelijk dat die camera's ook een noodzakelijke rol zullen spelen om de veiligheid van individuen te waarborgen.

16 Reacties
Libertain
Libertain6 sep. 2019 - 10:42

("Beter is de kritiek te richten op deze wijze van toepassing van de informatie. ") Alsof wij over een of andere middel ter controle over de toepassing van de informatie beschikt? Je redenering is dan erg weinig realistisch te noemen.

Katootje2
Katootje26 sep. 2019 - 12:36

Libertain - Je moet niet op alle slakken zout leggen. En we kunnen onze eigen overheid toch wel vertrouwen? Dus wat is er nu tegen als die toegang hebben tot alle data die bij Google, Facebook, Microsoft en Apple worden opgeslagen? Daartoe zouden ze eigenlijk verplicht moeten zijn. Het is zelfs niet meer nodig om daar maar één naam voor te gebruiken, zoals "Alexa" of "Big Brother". Tegenwoordig kun je gewoon alle stemmen gebruiken die zijn opgeslagen: "Daan, dit is je moeder."

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2019 - 16:46

@ Libertain Jij schrijft: Alsof wij over een of andere middel ter controle over de toepassing van de informatie beschikt? Dan moeten we zorgen dat we die krijgen. Deze benadering heeft geen zin. @ Katootje Jij schrijft: En we kunnen onze eigen overheid toch wel vertrouwen? Ik wel.

Katootje2
Katootje26 sep. 2019 - 18:55

DaanOuwens - Dat verbaast me niets, wie houdt er nou niet van zijn moeder en zijn grote broer? They are watching you en dat geeft zo'n veilig gevoel...

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2019 - 21:11

@ Katootje Jij schrijft: DaanOuwens – Dat verbaast me niets, wie houdt er nou niet van zijn moeder en zijn grote broer? Een overheid is een organisatie van duizenden, tienduizenden mensen. Veel mensen zijn te vertrouwen ook bij de overheid. Ik vertrouw erop dat mistanden uiteindelijk naar buiten komen vanwege die betrouwbare mensen. Het gaat uiteindelijk altijd om vertrouwen. En mensen die je wel en niet kan vertrouwen. Ik zou bijvoorbeeld Libertain vertrouwen. Niet omdat ik hem ken of dat ik het met hem eens ben. Ik ben het helemaal niet met hem eens en ik ken hem niet. Maar ik begrijp zijn gedachtegang en hij accepteert dat anderen andere opvattingen hebben als hij. Dat vertrouwen heb ik niet in jou, ik zou je ook nooit vertrouwen, omdat jij geen vertrouwen in anderen hebt. Anderen zijn fout en de vijand dat blijkt uit jouw honderden tekstjes hier. Dus het heeft niets met mijn moeder of broer te maken die je zo nodig onderdeel van deze discussie moet maken, maar met vertrouwen. En dat is er soms wel en soms niet. Dit soort ingewikkelde zaken zijn zo nu en dan verbijsterend simpel.

LaBou
LaBou 7 sep. 2019 - 5:50

" Dit soort ingewikkelde zaken zijn zo nu en dan verbijsterend simpel." Zalig zijn de simpelen van geest. Ze hebben niet in de gaten hoe ze worden gepiepeld.

Katootje2
Katootje27 sep. 2019 - 8:26

"Ik vertrouw erop dat mistanden uiteindelijk naar buiten komen vanwege die betrouwbare mensen." Uit de verhalen van sommige klokkenluiders blijkt dat dat niet zo is; dan zouden er namelijk al tientallen aangiftes moeten liggen vanwege onoorbare praktijken bij instanties zoals de NSA en de AIVD. Andere misstanden komen niet zelden naar buiten door klachten van de slachtoffers. En meestal is het dan al te laat. Tenslotte is jouw "vertrouwen" er ook alleen maar op gebaseerd dat de overtreders achteraf gepakt zullen worden. En last but not least: wie heeft er nu meer vertrouwen, degene die iedereen -maar dan ook iedereen- wil (laten) bespieden of degene die van mening is dat er een redelijk vermoeden moet zijn dat het vertrouwen niet gerechtvaardigd is, om dit vervolgens voor te leggen aan een rechter, die dan moet beslissen of dat bespieden wel gerechtvaardigd is? In werkelijkheid ben jij degene die niet te vertrouwen is Daan. Niet omdat je kwaad in de zin zou hebben, maar omdat het je ontbreekt aan de intelligentie die nodig is voor een goed en zuiver oordeelsvermogen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2019 - 13:39

@ Katootje Jij schrijft; Uit de verhalen van sommige klokkenluiders blijkt dat dat niet zo is; Uit publicaties van de ombudsman, colleges van beroep, klachtencommissies en vergelijkbare organen blijkt dat het wel zo is. Tienduizenden zaken waarin falende medewerkers en falend overheidsbeleid wordt vastgesteld en veroordeeld. Niet alleen veiligheidsdiensten, maar ook politie, sociale zekerheid, vergunningen en het handelen van justitie. Het zijn niet tientallen aangiftes het gaat om tienduizenden zaken waarin het optreden van de overheid kritisch wordt benaderd. Met het optreden van de AIVD heb ik sowieso weinig problemen die staan niet aan mijn deur maar bij die van rechtsextremisten, radicale moslims en wellicht mensen zoals jij die nogal ontsporen met hun opvattingen. Daar lig ik inderdaad niet wakker van, waarom zou ik. En je schrijft: maar omdat het je ontbreekt aan de intelligentie die nodig is voor een goed en zuiver oordeelsvermogen. Dat dit oordeel van jou iets met intelligentie te maken heeft is uitgesloten. Jouw bewering impliceert dat bijna 1.000.000 mensen werken direct op indirect in overheidsdienst. Die zijn volgens jou geen van allen te vertrouwen. Als je iets dergelijks zou beweren over de aanhang van de SP heb je wellicht gelijk. In deze context slaat het nergens op. Denk er nog maar eens goed over na.

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2019 - 13:42

@ LaBou Jij schrijft: Zalig zijn de simpelen van geest. Ze hebben niet in de gaten hoe ze worden gepiepeld. Het zijn nooit de intelligente mensen die dit soort beweringen doen.

Katootje2
Katootje27 sep. 2019 - 15:07

Daar hoef ik niet lang over na te denken Daan, mijn bewering impliceert helemaal niets. Ik ben van mening dat er geen enkele reden is en geen wettelijke basis bestaat om alle burgers, noch de bijna 1.000.000 mensen die direct of indirect in overheidsdienst werken, onder permanent cameratoezicht te plaatsen. Ik ben daarentegen van mening dat er voor dergelijk verregaande inbreuken op de privacy een redelijk vermoeden van schuld moet bestaan, dat in ieder geval -individueel- aan de rechter dient te worden voorgelegd, om te beoordelen of de verdenking gerechtvaardigd is en om eventuele maatregelen te legitimeren. Bovendien wil ik er ten overvloede op wijzen dat dergelijk vereisten al noodzakelijk werden geacht vanaf het allereerste begin van de rechtsstaat om de macht van de overheid binnen de perken te houden en willekeur te voorkomen, dus al 200 jaar geleden en nog lang voordat de overheid kon beschikken over dezelfde technische middelen als tegenwoordig. Die noodzaak is derhalve gegroeid en niet minder geworden. Ik begrijp heel goed dat jij pissig wordt omdat ik dat ondoordachte geklets van jou regelmatig onderuit haal, maar als je denkt door schelden steun te krijgen voor je standpunten, dan getuigt ook dat niet van intelligentie.

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2019 - 16:43

@ Katootje Jij schrijft: Ik ben van mening dat er geen enkele reden is en geen wettelijke basis bestaat om alle burgers, noch de bijna 1.000.000 mensen die direct of indirect in overheidsdienst werken, onder permanent cameratoezicht te plaatsen. Jammer dat je niet lang genoeg hebt nagedacht. Ik schreef dat er in Nederland 1.000.000 mensen direct of indirect voor de overheid werken. Ik schreef niet dat deze mensen onder camera toezicht geplaatst moeten worden. Dat zijn de mensen die naar de beeldschermen kijken als medewerker van de overheid. Dit is toch weer een moment waarop je oogkleppen maken dat je niet kan lezen wat er werkelijk staat. Dat maakt dan ook dat je weer totale flauwekul op schrijft. De nederlandse overheid bestaat inderdaad uit zoveel mensen. En daar zijn er genoeg onder die opstaan voor de individuele vrijheden van burgers. Dat zijn dus de mensen die beseffen dat vanaf het allereerste begin van de rechtsstaat de macht van de overheid aan regels gebonden moet zijn. Ik gebruik doelbewust jouw formulering niet want die is dezelfde als die van extreem rechts in de VS. Daar is de overheid per definitie de vijand van alle burgers. De overheid moet de belangen van alle burgers behartigen ongeacht hun maatschappijvisie. En een groot deel van die 1.000.000 medewerkers van de overheid heeft die taakopvatting. Ik begrijp wel dat in jouw maatschappijvisie de medewerkers van de overheid moeten doen wat het politbureau beveelt, echter die variant komt vrijwel nergens ter wereld nog voor. En je schrijft: Ik begrijp heel goed dat jij pissig wordt omdat ik dat ondoordachte geklets van jou regelmatig onderuit haal, Het is raar dat je dat begrijpt, want het is niet wat je doet. Ik probeer mijn tekstjes zodanig op te stellen dat er een kans is dat jij begrijpt waar ik het over heb. Daar moet ik moeite voor doen. En dat is niet eenvoudig bij iemand die slechts de echo's van haar eigen wanen wil horen. En dat is wat jouw reactie nu weer laat zien.

LaBou
LaBou 7 sep. 2019 - 16:55

Ik had, gezien je reactie op Katootje niet de verwachting dat je het zou snappen. Ik had dan wel weer verwacht dat je, zoals gebruikelik zou gaan schelden.

Peterrr2
Peterrr28 sep. 2019 - 9:22

@LaBou, dat is geen schelden hoor, tenminste dat vind Hij zelf tenminste niet. Je moet het meer zien dat Hij de moeite neemt om het gepeupel deel te maken van Zijn gedachtegoed. En dat kan volgens Hem alleen maar in Jip en Janneke taal, anders snappen wij Zijn boodschap niet. Dat jij dit schelden noemt is in Zijn ogen dus een gotspe.

Katootje2
Katootje28 sep. 2019 - 10:40

Daan beweert dat ik gesteld zou hebben dat 1 miljoen overheidsdienaren niet te vertrouwen zijn en als ik dan antwoord dat ik geen enkele reden zie om ze onder permanent cameratoezicht te plaatsen, dan werpt hij tegen dat hij dat nooit heeft gezegd. Ik stel heel duidelijk dat ik geen wettelijke basis zie om alle burgers (inclusief 1 miljoen overheidsdienaren) onder permanent cameratoezicht te plaatsen en gebruik daarbij gewoon de formuleringen zoals die gebruikelijk zijn in de Nederlandse wetgeving. Die formuleringen kent Daan wel, maar hij gebruikt ze doelbewust niet, want die zijn dezelfde als die van extreem rechts in de VS. Daan heeft nog niet begrepen dat de grondgedachte van de democratie is, dat vrije mensen uit hun midden personen kiezen om de macht uit te oefenen, op voorwaarde dat ze zich controleerbaar opstellen en dat zelfs dat niet betekent dat ze zich daarvoor 24/7 onder cameratoezicht zullen moeten plaatsen. Laat staan dat je dat van vrije mensen kunt verwachten. LaBou heeft gelijk: we mogen niet verwachten dat Daan dat zal snappen, dus wachten we gewoon af of hij weer gaat schelden

Peterrr2
Peterrr28 sep. 2019 - 12:45

@Katootje, in dit geval is Hij met een hoofdletter. Dat is erg slordig van je ;-)

Oranje2
Oranje218 sep. 2019 - 4:30

Daan Ouwens.denkt nog steeds dat er controle mogelijk is op het handelen van mensen in overheidsdienst zoals politie belastingdienst etc. Ik heb nieuws voor hem: die controle bestaat niet. De klachtenregeling bij de politie werkt niet. Aangifte doen van strafbare feiten tegen politie is alleen mogelijk wanneer de politie dat zelf nodig vindt. Klachten over de belastingdienst komen als je een advocaat kunt vinden die daar aan begint pas na jaren voor de rechter die op de hand is van de overheid. De nationale ombudsman doet niets en kan ook niets. Nederlanders zijn een schietschijf geworden van de overheid. Verweer is niet mogelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 sep. 2019 - 9:20

De overheid neemt het niet zo nauw met haar eigen wetten. Dat is op vele vlakken zo! De rechtelijke macht ligt ook al op haar gat. Daar investeren we bij voorbaat niet in! En dan laat Nederland zich voorstaan op een rechtsstaat! Zijn we dat nog dan?

Frits Jansen
Frits Jansen6 sep. 2019 - 9:15

Een tijdlang zat ik in de WhatsApp groep van mijn wijk. Maar het is eigenlijk een ordinaire kliklijn. Als je bij mij de straat binnenrijdt staat er wel een reclamebord voor die groep - met opvallend het WhatsApp logo. Dat is pure reclame voor FaceBook - die WhatsApp opkocht. Ik moet nog eens vragen of dat juridisch in de haak is, ZIjn er geen regels voor reclame in de "openbare ruimte"? Moet daar geen belasting over worden betaald ("precariorechten"?).

Katootje2
Katootje26 sep. 2019 - 6:49

Binnenkort zullen ze wel komen met een uitbreiding van het verbod op gezichtsbedekkende kleding, dat zo is geformuleerd dat herkenning op alle plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn, ten allen tijde mogelijk moet zijn.

3 Reacties
WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas6 sep. 2019 - 8:04

Ja verschrikkelijk. Ik mag al niet met een vuurwapen over straat, en nu moet ik m'n balaclava ook nog inleveren. Dit land heeft een structurele haat tegen struikrovers, dat is nu wel duidelijk.

Katootje2
Katootje26 sep. 2019 - 9:32

Zo erg, dat ze zichzelf opsluiten in de gevangenis als het moet, want daar heb je tenminste 24/7 bewaking.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2019 - 23:22

Nu kun je er nog van op aan dat er een mevrouw onder die burka zit, maar dat zal binnenkort wel anders zijn en zullen deze dames als Early adapters gelden.

Bert de Vries
Bert de Vries5 sep. 2019 - 20:20

Bedrijfsleven en overheid hebben, bijna per definitie, een gemeenschappelijk doel, namelijk het verzamelen van zoveel mogelijk infomatie over de consument / respectievelijk de burger. Reden is, dat inormatie bijdraagt aan controle over het gedrag van de burger / de consument. Omdat de info van de ene partij ook van belang kan zijn voor de andere partij, ligt samenwerking bij het verzamelen van informatie voor de hand. En zeker in een samenleving waarin het verzamelen, opslaan en analyseren zo massaal en zo eenvoudig is, is het risico op manipulatie enorm. Dat dit systeem zich kan ontwikkelen buiten de openbaarheid om, is trouwens al lang bekend. En dat D66 lange tijd de privacy-waakhond heeft aangestuurd, hoeft niemand te verbazen.

4 Reacties
de Boer2
de Boer26 sep. 2019 - 10:51

U zegt, meneer De Vries dat het doel van de Overheid het verzamelen van informatie over de burgers is.Maar is dat wel zo? Dat is vrij logisch, dat de Overheid wil weten waar u verblijft om praktisch redenen. Ze wil weten of u zich wel een beetje aan de wet houdt en zo niet dan weet de Overheid u te vinden.Dat kan in dat geval best onaangenaam zijn.Ook wil de Overheid graag weten of u zich een beetje solidair opstelt en daarom stuurt ze u een aangiftebiljet toe en slaat ze u aan of keert ze uit aan u. Alles omwille van een homogenere maatschappij met gelukkige en vooral tevreden burgers. . . U schetst een negatief beeld van de Overheid dat andere beduidend positievere beelden van haar moet doen vervagen. En u bent niet alleen, u weet zich gesteund door de publiek opinie.Die net als u de Overheid als vijandig ziet. Maar de Overheid heeft het algemeen belang op het oog. Niet speciaal het uwe. Elk overhemd wordt op den duur gelig, en de grote vergeler, die blijft op de deuren bonken om toelaten te worden. Hij zet de voet al tussen de deur, dus gewoon terugduwen. Met vereende kracht. .

Bert de Vries
Bert de Vries6 sep. 2019 - 17:34

Meneer de Boer, wel eens (bijvoorbeeld) gehoord van de sleepwet, de kritiek daarop, wat er met die kritiek is gedaan? Allemaal in het belang van onze samenleving?

Katootje2
Katootje26 sep. 2019 - 19:05

de Boer - Als je dan bedenkt hoeveel belasting we uitgeven om te zorgen dat het parlement de regering controleert. Het is eigenlijk gewoon een schande, dat geïnstitutionaliseerde wantrouwen. Tenslotte heeft de overheid alleen maar het algemeen belang op het oog, omwille van een homogenere maatschappij met gelukkige en vooral tevreden burgers. We kunnen die parlementaire controle dan ook maar beter afschaffen, nergens voor nodig. De pers kan zich trouwens ook maar beter uitsluitend richten op de advertenties, in plaats van dagelijks wantrouwen te zaaien met fake-nieuws. Ome Donald zei het laatst nog.

Ced11215
Ced112159 sep. 2019 - 20:27

De overheid en een bedrijf hebben één ding met elkaar gemeen: Het zijn allebei machten die totale controle willen hebben op de omgeving waar ze afhankelijk van zijn. Zo wilt ieder gezond bedrijf geen competitie, maar een monopolie met gedwongen winkelnering om winstmaximalisatie te bereiken. De overheid is er omdat men heeft gestreden voor één enigszins te controleren partij met geweldsmonopolie die kan investeren in de maatschappij waar andere partijen dit niet willen doen. Een overheid wilt echter zoveel mogelijk belasting naar binnen harken (winstmaximalisatie) en brave burgers die precies doen wat zij willen en hierdoor voorspelbaar en ongevaarlijk zijn. Het alternatief is: concurrerende maffia-families op straat die het leven duur en onveilig maken en waar de doorsnee burger zich slecht tegen kan verzetten. Ook zie ik de maffia niet met uitkeringen of een soort Rijkswaterstaat komen, maar wel met leuke cadeautjes voor de onderdanen en op iedere hoek van de straat een nieuwe tolweg. Ikzelf ben absoluut niet tegen concepten zoals die van een overheid of bedrijven, maar je moet wel weten met wat voor machten je te maken hebt. Een overheid die niet wordt teruggefloten door de burger zal uiteindelijk vanzelf een jaknikker worden van het bedrijfsleven en zelfs de maffia.

Klaas Punt
Klaas Punt5 sep. 2019 - 19:02

Lotte, natuurlijk denk ik niet dat die amerikaanse methode niet naar hier komt overwaaienl De recente eis, ja eis, van de poliiechef maakt dat wel duidelijk. Qua aftappen en geheime informatieverzameling zijn we de DDR reeds lang gepasseerd denk k, alleen zit er niemand meer op zolder Ik denk dat je van goede huize moet komen om dit te stoppen.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen6 sep. 2019 - 9:18

Kom kom, de Stasi werd vooral berucht door de "inoffizielle Mitarbieter". Zelfs echtelieden bespioneerden elkaar, in het belang van de socialistische heilstaat, die alleen kon voortbestaan dank zij een reusachtig repressie-apparaat. Nou ja, voorbestaan, in '89 ging de DDR failliet.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 sep. 2019 - 15:54

Frits, wat wil je hiermee zeggen?