Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden

'Oorlog tegen het vuur' vereist Europese aanpak
Joop

‘In 1988 kondigde de VVD al aan dat de veestapel drastisch zou moeten inkrimpen’

  •  
03-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3098 keer bekeken
  •  
janneke

Druktemaker Janneke de Bijl neemt deze week bij De Nieuws BV de Nederlandse veehouders op de korrel. “Het dierenleed dat de intensieve veehouderij veroorzaakt is ongekend. De Dierenbescherming geeft de boeren hiervoor ook nog het ‘Beter Leven’-keurmerk. Een van de grootste fouten die de Dierenbescherming ooit heeft gemaakt. Beter is namelijk de vergrotende trap van goed, en daar heeft dit keurmerk niets mee te maken. Varkens met een een-ster-beter-leven-keurmerk hebben gemiddeld 1 m2 per varken, komen nooit buiten en hun staarten worden onverdoofd geamputeerd. Uit stress en verveling bijten ze elkaars oren stuk en ze hebben ontstoken ogen door de hoge concentraties ammoniak in de stal. Sinds ik dit weet durf ik niet meer zo goed te gaan eten bij een sterrenrestaurant. Ik ben doodsbang dat ik dan een bord kots met snotsaus krijgt, en dat de kok dan zegt: ja, maar we wilden eigenlijk het riool legen op je bord, dus vandaar dit toch een ster krijgt.”

“Voor hun dieronvriendelijke activiteiten ontvangen de veehouders jaarlijks miljoenen euro’s Europese subsidie, ondanks dat al jaren duidelijk is dat dit niet zo door kan gaan. In 1988 kondigde de VVD al aan dat de veestapel drastisch zou moeten inkrimpen. Nu gaat dit eindelijk gebeuren. Niet omdat we opeens empathisch zijn geworden naar de dieren toe, maar omdat we er zelf ook last van beginnen te krijgen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Gio Servas
Gio Servas4 aug. 2022 - 4:40

Is deze mevrouw gisteren geboren? Vooral dat stukje over dat de boeren niet willen praten en dat ze willen dat alles blijft zoals het was. Heeft zij dan echt geen enkel benul hoeveel er de afgelopen 30 jaar is geinvesteerd door de boeren? Heeft zijn dan geen wetenschap van het feit dat de boeren al 67% uitstoot vermindering voor elkaar hebben gekregen door deze investering en continue innovatie? Rutte vraagt dan wel vriendelijk om te praten, maar heeft tegelijkertijd ook aangegeven niet van gedachten en beleid te veranderen, dus waarom zouden de boeren wel praten? Als je zulke onwetende mensen belangrijk of grappig hoort doen, dan kan je als weldenkend mens niets anders dan achter de boer staan.

5 Reacties
Proletarier
Proletarier4 aug. 2022 - 10:16

Sorry hoor maar weldenken en achter de boer staan zijn twee dingen niet samen gaan. Ongeacht wat boeren hebben gereduceerd aan uitstoot is er gewoonweg nog steeds teveel uitstoot. Daarnaast lijkt mij persoonlijk dat weldenkende mensen niet achter bedreigingen en intimidaties zouden moeten staan van boeren. Dus dat laat ik bij deze even voor jouw rekening

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2022 - 10:41

Jouw kreet 'De boeren', wat voor bedrijven bedoel je daar mee? Kleine boeren of grote die je eigenlijk beter 'industriele vleesproducenten' kan noemen? of de boeren die de politiek tot aan vandaag de dag hebben kunnen beinvloeden om hen buiten schot te laten, en nu daarvan de rekening gepresenteerd krijgen (en dan samen delen: de industriele vleesproducenten en de kleine boer). En als je iets stelt (67% vermindering) dan wel graag een link erbij. Ik weet niet waar jij allemaal geweest bent op het net.

Mokker
Mokker5 aug. 2022 - 9:47

@stock Hoe is het mogelijk dat als het onderwerp je interesseert, je niet bekend bent met het feit dat er de afgelopen 30 jaar een hele grote stikstofreductie is gerealiseerd, zeker ook door de boeren? https://www.rivm.nl/stikstof

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2022 - 11:43

[Ongeacht wat boeren hebben gereduceerd aan uitstoot is er gewoonweg nog steeds teveel uitstoot. ] Inderdaad en voor het voorkomen van dierenleed is meer techologie ook geen oplossing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2022 - 11:44

technologie

Break on through
Break on through3 aug. 2022 - 19:30

Huidige vee situatie is zo dat we hier over produceren voor de rest van de wereld. Het "product" word verkocht en de Nederlandse maatschappij blijft met de rotzooi in de vorm van CO2, Ammoniak en gewoon stront zitten. Neoliberalisme ten top. Situatie is al een jaartje of dertig of zo aan de hand en bekend. Alleen maar veel erger geworden met wegvallen melkquotum bijv. en schaalvergroting.

Rode Diesel
Rode Diesel3 aug. 2022 - 16:55

De veestapel op het Nederlandse grondgebied inkrimpen, net als een deel van de landbouw, is een goed idee. Dat betekent niet dat die veehouderij en land- en tuinbouw minder wordt maar naar andere landen verplaatst wordt waar meer ruimte is dan in ons zeer dichtbevolkte land. Het betekent ook niet dat overblijvende boerenbedrijven en die elders verdergaan beter zouden overschakelen op zogenaamd biologische vormen omdat die wetenschappelijk bewezen natuur en milieu meer belasten dan moderne vormen van boerenbedrijf. De huidige Nederlandse boeren hebben minder CO2-uitstoot en watergebruik dan elders net als dat ze op andere gebieden, waaronder dus natuur- en milieuvriendelijk, ver vooruit lopen op boeren elders. Het betekent verder ook niet, als er meer Nederlandse boerenbedrijven zich naar elders verplaatsen, er vervolgens b.v. niet ook een stop komt op de jaarlijkse toename van ruim meer dan 100 000 Nederlanders wat een enorme bouwbehoefte veroorzaakt omdat dat natuurlijk averechts werkt op de bedoelde natuur- en milieudoelen. Tenslotte zou het ook een goed idee zijn om toeristisch vliegverkeer zeer zwaar te belasten zo niet te staken gezien het daarbij om een onnodige luxe gaat en sterk belastend is voor natuur, milieu, en leefbaarheid. Zakelijk vliegverkeer kan sterk teruggedrongen worden door belastingen waardoor bedrijven en zakenmensen vaker kiezen voor Zoom e.d. voor overleg.

WillemdeGroot
WillemdeGroot3 aug. 2022 - 15:33

Dat de intensieve veehouderij op haar laatste benen loopt, zal ieder weldenkend mens wel duidelijk zijn. Evenals de enorme subsidies die Europees besteed zijn aan de agrarische wereld (met name de 'industrie') dat zijn. Het zijn de politieke meerderheden die dat veel te lang in stand hebben gehouden. Ook dat zal duidelijk zijn. Een deel van de boerenstand heeft de laatste decennia met oogkleppen voor op de eigen weilanden en in de ligboxenstallen, kippenhokken en varkensstallen, etc. rondgelopen. Dat deel van 'de' boeren stemde voornamelijk op rechtse partijen als CDA en VVD die vanuit opportunistisch oogpunt de aardse werkelijkheid voor zich uit schoven. Tot nu, nu de wal, ook juridisch, de agrarische boot keert. Misschien is het goed om de standpunten van de VVD te bekijken in perspectief. De VVD van de latere jaren '80 was een andere partij dan die van de laatste 30 jaren (die steeds meer het neoliberalisme met zijn marktwerkingen en privatiseringen, gesteund door o.a. CDA en PvdA, omarmde). Ook daardoor werden de boeren bedonderd: investeren en uitbreiden waren de wenswoorden van de politiek. Vrijdagochtend zitten al die vertegenwoordigers op de blaren bij Remkes. Uiteraard bepaalde (groene) boerenorganisaties uitgezonderd. Hoe dwaas wil je het hebben?

3 Reacties
Halas
Halas3 aug. 2022 - 17:48

Een in de categorie, 'achteraf een koe in z'n kont kijken'. Na de wo2 wilde niemand meer honger in Europa, intensieve landbouw was t antwoord, en IEDEREEN at er vrolijk van mee. Misschien hadden we eerder tot bezinning moeten komen, maar als we t over oogkleppen hebben, en nog steeds door nog massaal goedkoop vlees te kopen, dan geldt dat voor nagenoeg 16 miljoen NLders. Behalve wat elite groen links partijen, waar t merendeel zich makkelijk kan veroorloven luxe standpunten in te nemen...

Sonic2
Sonic23 aug. 2022 - 18:42

De VVD was in 1988 helemaal niet anders als nu. Het beleid van de kabinetten Lubbers was super neoliberaal. We wisten alleen toen niet hoe verschrikkelijk slecht het zou uitpakken. Al was de jaren 20 van de vorige eeuw een goede duiding geweest. Als ze hadden willen luisteren. En als je de lijn toch doortrekt. Wiegel begon in de jaren 70 al met demoniseren van uitkeringsgerechtigden.

WillemdeGroot
WillemdeGroot3 aug. 2022 - 19:01

Dank, Halas, voor je reactie. Kijk, dat is nu net waar in een democratie het gekozen bestuur voor hoort te zorgen: het welbevinden van de burgers. Het is al heel lang duidelijk dat we met elkaar, wereldwijd, anders moeten gaan leven, willen we de mensheid in stand houden. Daarover hoeft geen discussie gevoerd te worden. Maar nu komt de zelfzuchtige mens om de hoek kijken, even generaliserend gesproken. Ik moet er geen (materieel) nadeel van hebben, ik dit en ik dat. Het is dus aan het landsbestuur om niet opportunistisch te besturen, maar in het belang van iedere burger. En dat belang is in de eerste plaats de gezondheid van die burger en het nageslacht. Dus weg van deelbelangen, op weg naar wezenlijke belangen voor de mens. Je laatste zin, Halas, bergt de hedendaagse argwaan in zich tegen 'de ' elite. Ben benieuwd naar je definitie van dat begrip. Graag uitleg. Sonis2. Zie net jouw reactie binnenkomen, dank. Het is bekend dat Wiegel al in de jaren '70 op een populistische manier alle sociale voorzieningen wilde afbreken. Het super-neoliberalisme, zoals jij het noemt (lees het boek Neoliberalisme van Mellink en Oudenampsen a.u.b.), was niet onder alle kabinetten Lubbers even overheersend. En pas onder Kok zetten privatisering en marktwerking met volle kracht in gang waar we nu de duidelijke gevolgen van zien. Dus, de VVD was 35 jaar geleden anders neoliberaal dan onder Kok en Rutte. Vandaar mijn reactie hierboven.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 14:17

Ik snapte al niet waarom Napoleon ooit margarine heeft laten uitvinden, hij was natuurlijk ook voor de vermindering van het aantal boeren avant la lettre. Sarcasme off.

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 aug. 2022 - 14:15

Er was een mogelijkheid geweest tijdens de paarse kabinetten want het is iedere keer het CDA geweest dat de andere partijen voor het blok stelde. De laatste keer was dat in Rutte 3 toen het CDA een bezoek regelde van de Agrolobby bij het Ministerie van landbouw. Daar werden de regels afgezwakt zodat het CDA niet hoefde te dreigen uit het kabinet te stappen.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt3 aug. 2022 - 15:13

En dus????

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 aug. 2022 - 17:17

Zullen we pas van de boeren af zijn met een kabinet zonder CDA.

Andre6
Andre63 aug. 2022 - 18:37

@Martin van der Linde 3 aug. 2022 - 19:17 "Zullen we pas van de boeren af zijn met een kabinet zonder CDA." Dus dat is waar u heen wilt: "van de boeren af zijn" Be careful what you wish for....

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 aug. 2022 - 10:48

André, van het gezeur met boeren, van de stikstof problematiek van boeren, etc. Je leest wat je wilt lezen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2022 - 10:58

'Dus dat is waar u heen wilt: "van de boeren af zijn" Be careful what you wish for....' Onbegrijpend lezen maakt meer kapot dan je lief is.