Joop

Importeer de Rotterdamse identiteitspolitiek niet

  •    •  
20-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14728531484_18bfd85cfb_z

© cc-foto: Roman Boed

Dat levert alleen maar patstellingen en stilstand op
Het lijkt wel of Rotterdam model staat voor Nederland, zoveel aandacht als de media besteden aan de raadsverkiezingen daar. Maandagavond was het weer raak. Nieuwsuur organiseerde een debat tussen de politieke kemphanen van de Maasstad. Als het om spectaculaire televisie ging, had de redactie groot gelijk. Rotterdam staat met zijn vergiftigde sfeer op en rond het stadhuis voor spektakel. Ondertussen is wat daar gebeurt, op geen enkele manier representatief voor Nederland. In vrijwel alle andere gemeentes gaat de verkiezingsstrijd echt om de lokale problemen en niet over allerlei symboolvragen.
Wie geluisterd heeft naar de laatste podcast van Joop , heeft al het een en ander gehoord over de Schiedamse gemeentepolitiek. De opname werd gemaakt toen in het Stedelijk Museum van die stad het grote verkiezingsdebat plaats vond met vertegenwoordigers van alle dertien partijen. Lokatie: een kwartier tot twintig minuten met de tram van de Coolsingel. Het debat was bijna saai. De woordvoerders hadden het allemaal over gemeentelijke aangelegenheden en problemen die de burger in hun dagelijks leven raakten. Zij voerden geen culture war , zij hadden het over de stad, ook de kandidaat van DENK. Dat komt omdat in Schiedam geen enkele partij etnische tegenstellingen op scherp wil zetten, ook al is de samenstelling van de bevolking net zo divers als bij de grote buurgemeente.
Om iets te laten merken van het verschil: ook in Schiedam is voor bepaalde wijken de Rotterdamwet ingevoerd. Alleen hebben raad en college het inkomenscriterium eruit gesloopt. Bij ons kun je uit bepaalde wijken worden geweerd wegens gebleken asociaal gedrag, niet omdat je arm bent. De consensus in Schiedam is namelijk dat je aan iemands portemonnee niet kunt zien of hij zich als een goede buur zal gedragen. In Rotterdam krijgen alle senioren gratis openbaar vervoer. In Schiedam geldt dat voor alle minima, oud of jong.
En zo proberen we er met zijn allen wat van te maken. Niet dat het allemaal koek en ei is. Ik woon in de wijk Nieuwland en daar waren bij de laatste kamerverkiezingen DENK en de PVV de grootste partijen. Toch gaan de mensen goed met elkaar om of liever gezegd: zij leven zonder problemen langs elkaar heen want het contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen houdt niet over.
Nieuwland kent een bloeiende winkelstraat – de mgr. Nolenslaan. De afkomst van de ondernemers weerspiegelt de diverse samenstelling van de bevolking. De dropjes bij de drogist zijn gelatinevrij wat een hele geruststelling is voor snoepers met de Koran. Onze drogist heeft het vak van zijn vader geleerd die een zaak had in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Hij leerde thuis al dat je het aanbod moest aanpassen bij de vraag uit de wijk en daarom houdt hij zich schitterend staande.
In dit Schiedam is alles bespreekbaar omdat niemand geneigd is van praktische problemen een principe te maken en omdat we niet zo gauw de vlaggen van de identiteit uitsteken. In de meeste gemeentes van Nederland is dat ook zo. Laten we dat koesteren. Importeer de identiteitspolitiek van Rotterdam niet. Dat levert alleen maar patstellingen en stilstand op.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

ErikDien
ErikDien21 mrt. 2018 - 9:11

Han, wat moet het toch fijn om in Schiedam te wonen en niet in Rotterdam. Bij ons in de gemeente heb je de ouderwetse politieke partijen en de plaatselijke. Gelukkig gaat het daar niet over de identiteit maar nemen ze je zoals je bent. Gelukkig geen PVV en FvD en Denk. Dat zijn geen partijen die oplossingen voor staan maar alleen maar problemen. Laat iedereen gewoon naast elkaar leven ongeacht kleur, geloof of ras. Je hebt elkaar toch nodig om er uit te komen. Je hebt niets aan partijen die heel erg links of heel erg rechts zijn. Je hebt sowieso niets aan partijen die alleen maar opmerkingen hebben en niets oplossen. Schreeuwen is makkelijk oplossen met elkaar heel moeilijk voor heel veel mensen. Helaas. Ik denk maar zo: alles je veel oneens bent met dingen en veel schreeuwt en ontevreden met: wat ben je ongelukkkig dan.

1 Reactie
Libertain
Libertain21 mrt. 2018 - 10:58

(" Ik denk maar zo: alles je veel oneens bent met dingen en veel schreeuwt en ontevreden met: wat ben je ongelukkkig dan.") Inderdaad heb ik hetzelfde reactie jarenlang (meer dan 10 jaren) richting het aanhang van PVV gehad, met mijn eigen consequente opmerking erbij dat dergelijke ongelukkige mensen onze samenleving blijven verzuren, was het enige resultaat alweer jarenlang het met deze situatie tevreden smoel van de geblondeerde CultLeider Wilders op alle Nieuwsprogramma's dagelijks te zien kletsen. @ErikDien, ben u dan zeker dat onze mediavolk het überhaupt kunnen begrijpen wat u in uw reactie neerlegt?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik421 mrt. 2018 - 8:08

Duidelijke zaak. Is d'r behalve Erasmus ooit iets goeds uit Rotterdam gekomen? Nou dan. De Rottedrammer zit in de houdgreep van de angst dat-ie iets tekort komt. Daar gunt men de ander het licht in de ogen niet; - dat wil zeggen: als die ander geen notabele is en van ver komt; - daar kan men de zon niet in het water zien schijnen; - wat heel lastig is voor een havengebied. De Rottedrammer vertegenwoordigt het slechtste, het beroerdste, het rottigste van Nederland. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2018 - 7:53

Mooi Han, dus zo kan het ook! Gelukkig lijkt niet heel Nederland op Rotterdam al lijkt het daarop soms wel bij de PO.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2018 - 7:41

De media geeft nu eenmaal graag aandacht aan rechts. Zag je gisteren aan de tenenkrommende debatjes, die niet eens zo mogen heten in mijn beleven, ook weer.

Davy ????
Davy ????21 mrt. 2018 - 7:16

Amsterdam wordt ook vaak gebruikt als model voor Nederland.

Blijf
Blijf20 mrt. 2018 - 22:27

Hoop doet leven, maar ben je niet bang dat hier de wens de vader van de gedachte zal blijken te zijn? Vroeger leefden de bevolkingsgroepen in Saint Denis ook zonder problemen langs elkaar heen, hoewel het contact niet over hield.

Sonic2
Sonic220 mrt. 2018 - 22:15

Identiteitspolitiek? Het is volgens mij de enorme obsessie die de media er vooral mee heeft. De media en wat rechts radicale drammers( en hun islamitische tegenhangers) doen niets anders als dit op de agenda drammen. De overgrote meerderheid wil gewoon betere zorg, meer woningen, een beter vangnet en meer veiligheid op straat. De media en ook rechts radicale partijen moeten eens stoppen met het beeld te schetsen dat in Nederland de mening van 12 % drammers leidend zou zijn. En de mening van DENK, NIDA en Bij1 is helemaal niet leidend. Het is allemaal bubbel geneuzel. Helemaal met Vincent Karrremans eens. Dat is notabene VVD"ers. Al dat geneuzel.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann21 mrt. 2018 - 9:49

100% mee eens!

Edwin8
Edwin821 mrt. 2018 - 13:15

Ik las gisteren dat 0,2% van de jeugd stemt op FvD. ik denk dat de cijfers voor andere one issue partijen niet anders zijn. Maar ze hebben meer dan genoeg aandacht gekregen. De media zit in een bubbel.

Edwin8
Edwin820 mrt. 2018 - 22:10

Han, Bij ons in Overijssel is het lekker gemoedelijk, en dat gaan we ook zo houden. Alle partijen zijn het op veel standpunten wel eens, alleen wil de ene per onderwerp wat meer geld wat uittrekken dan de ander en discussiëren we over de vraag of het centrum autoluw moet blijven of autovrij moet worden. Het is een genot om in een wat kleinere provincie stad te wonen waar het leven soms nog lekker eenvoudig is.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 mrt. 2018 - 21:38

Ik hoop echt dat Leefbaar Rotterdam morgen niet de grootste partij zal worden in Rotterdam. Wat betreft Joost Eerdmans, wat een ontzettend afschuwelijke en verwerpelijke man die de verschillende bevolkingsgroepen in zijn stad blijkbaar zeer bewust tegen elkaar opzetten en ophitsen, echt een schande in dit vrij en beschaafd land, anno 2018. Wat betreft zijn optreden bij de twee debatten bij Pauw en Nieuwsuur, ik moest bijna overgeven toen ik zijn bijna eindeloze zeer discriminerende uitspraken hoorde, brrr. In vergelijking met zijn bombastische uitlatingen, kwamen de PvdA, Nida, Denk, D66 en zelfs de VVD wat meer gematigd over. Een heel fijne avond verder.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mrt. 2018 - 21:35

Dit vind ik weer een geweldig stukje van Van der Horst. Hij brengt de problemen en tegenstellingen weer terug tot kleine proporties. Mooi zoals hij dat doet. Zo'n constatering als de dropjes bij de drogist zijn gelatinevrij. Dat is inderdaad ook alles. In Rotterdam zou dat leiden tot een Leefbaar protest. Maar achter die kleine dingen gaat wel iets groots schuil. Laat elkaar in zijn waarde en leg anderen niet jouw normen op. Maar meer is het niet inderdaad. En toch is het verschil met Rotterdam reusachtig.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2018 - 9:14

Hangt van de normen af. Al ben ik achteraf blij dat ik toentertijd die job in Rotterdam niet kreeg, men wilde geen tweede vrouw in het team. Vegetariers willen trouwens ook graag drop zonder gelatine kunnen kopen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2018 - 20:26

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Vegetariers willen trouwens ook graag drop zonder gelatine kunnen kopen. Ja dat is natuurlijk ook zo. Maar mij punt is dat Leefbaar zou protesteren omdat het product daarmee geschikt zou zijn voor moslims. Die vegetariërs zouden nooit genoemd worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2018 - 21:19

"Die vegetariërs zouden nooit genoemd worden." Dat denk ik ook niet. Het is overigens heel erg lastig "varkensproducten" te vermijden. Maar ook dat zal de leefbaren wel worst zijn.