Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Implosie Forum voor Democratie is straf van god’

  •  
26-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
6943518390_e546967cd6_o

© cc-foto: AegirPhotography

De ideologische grondlegger van Forum voor Democratie, Paul Cliteur, is een aanhanger van de zogeheten Meatball Brotherhood, een geheimzinnige cultus die uit Amerika is komen overwaaien
Niet antisemitisme, maar een religieuze twist ligt ten grondslag aan de ruzies binnen Forum voor Democratie. Dat achterhaalde journalist Karst Albers, kenner van de partij.
De ideologische grondlegger van Forum voor Democratie, Paul Cliteur, is een aanhanger van de zogeheten Meatball Brotherhood, een geheimzinnige cultus die uit Amerika is komen overwaaien. De pastafarians, zoals ze zichzelf ook wel noemen, zijn meestal niet als zodanig herkenbaar, hoewel ze soms een vergiet als hoofddeksel dragen wanneer zij privileges willen opeisen. Vaak ontkennen zij zelfs hun lidmaatschap, een praktijk die bekend staat als taqqiatela. Zo kunnen ze onherkenbaar in de samenleving hun doelen nastreven.
‘Toen Cliteur elders geen poot aan de grond kreeg, omdat men hem een rare kwibus vond, heeft hij zijn eigen partij laten oprichten’, aldus onderzoeksjournalist Albers, die werkt aan een boek over Forum voor Democratie. ‘Ik zeg bewust laten “laten oprichten”, want de MB schuift graag onverdachte stromannen naar voren als boegbeeld. Thierry Baudet voldeed aan alle eisen voor het holle vat: jong, ijdel, vlotgebekt, met zoveel geloof in eigen kunnen dat hij niet doorhad slechts het doorgeefluik van Cliteurs pastafarische ideeën te zijn.’
Ondertoon De problemen voor Forum begonnen toen aanzienlijke aantallen fascisten lid werden van de partij. Zij verwachtten klassieke jodenhaat, maar kregen bizarre boreale toespraken en rare frasen in het Latijn waarvan de religieuze ondertoon hen ontging. Dat leidde tot spanningen met de oude garde.
‘Het lijkt erop dat Baudet de oren teveel heeft laten hangen naar de jonge antisemieten die zich religieus meer identificeren met ultraconservatieve katholieke bewegegingen alc Civitas Christiana dan met de MB’, analyseert Albers. ‘Daardoot kwam Cliteurs project voor een pastafarisch kalifaat in gevaar. Toen er geen redden meer aan was, heeft de goeroe uit Leiden het bijltje erbij neergegooid. Sindsdien doolt Baudet doelloos rond.’
Volgens Albers ziet Cliteur de ondergang van Forum als een straf van zijn god: ‘Vermoedelijk denkt hij dat de partij te lang gezwegen heeft over haar diepste beweegredenen, zodat voor de buitenwacht het antisemitisme de overhand kreeg. De bijnaam van de pastafarische god is niet voor niets “Het Monster”. Zijn toorn is nedergedaald op de partij om verdeeldheid en vernietiging te zaaien. Ik schat in dat Cliteur de komende maanden zal mediteren om met zijn eigen fouten in het reine te komen. Daarna komt hij ongetwijfeld terug met een nieuw initiatief.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Liefde Voll
Liefde Voll27 nov. 2020 - 18:27

Pastafarisme heeft geen politieke kleur of richting maar is een anti reli sausje met 'piraten zijn heilig' vanwege het gat in de ozon laag. Waar zouden we zijn als we geen humor meer hadden en niet om onszelf konden lachen? In dit gevalletje kwam de bestraffing wat later, wij moesten wel ingrijpen achter de schermen, om de schone schijn van zijne heiligheid, zijnde het vliegend spaghetti monster, in stand te houden. Onze god heeft liever niet dat de brallende ballen het verknallen...het is ook zijn feestje, zijn saus. Proef het verschillende smaken van de sarcasmeballetjes die hij tegen het gehemelte gooit en weer geraakt door zijn noedlige appendage...Ramen Ps. tis vrijdag...dan mag het!

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2020 - 12:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
1503010
150301027 nov. 2020 - 16:48

Als jij nou even de tijd had genomen de tags onder het artikel te gelezen, had je kunnen zien daar "satire" staat

Libertain
Libertain27 nov. 2020 - 7:26

Net als Martin Heidegger toen, zal Cliteur straks gaan verkondigen dat zijn adhesie aan het FvD (Forum Nationaal) is het "grootste Domheid" in zijn leven geweest. En vervolgens op naar het lidmaatschap van de volgende ultra-rechtse partij, die tussentijds door ons land geproduceerd worden, net als een kip eieren produceert.

Rick Hofland
Rick Hofland27 nov. 2020 - 6:20

Iedereen die met goden en religie zwaait neem ik bij voorbaat niet serieus.

Greendutch
Greendutch26 nov. 2020 - 20:25

wie is Karst Albers? niets te vinden over waarom hij forumtegendemocratie zou moeten kennen? hoewel ik niet bekend ben met de -blijkbaar ondermijnende- gehaktballenclub vraag ik me af wie hier nou een gehaktbal op een invloedrijke plek in onze democratie wil? het is - als ik bovenstaande goed interpreteer- wel een knotsgekke club en ik vraag me af waarom toch allemaal van die achterlijke ideeën vanuit de usa overgewaaid komen?

3 Reacties
Paulus3
Paulus326 nov. 2020 - 23:29

Voor luie zelfzuchtige politiekers is het nu eenmaal makkelijk en goedkoop om riool en roddel politiek uit de VS te kopieren. Thierry wil een soort Bannon spelen. Het past helemaal niet aan Nederland of andere Europeesche landen maar ondanks de onzin nemen de pers en media het zo mee. Mischien is Karst Albers een anagram van iets?

LaBou
LaBou 27 nov. 2020 - 8:16

Met het risico een open deur in te trappen: heb je wel eens van satire gehoord?

MAD1950
MAD195027 nov. 2020 - 19:16

Karst Albers is Chris Aalberts, die op The Post Online regelmatig analyses van politieke partijen geeft, en dat behoorlijk kritisch. Zijn favoriete doelwit is Forum voor Democratie. Daar deugt in zijn ogen weinig van. Ik heb hem nooit erg serieus genomen, maar nu moet ik toch toegeven: Aalberts had nog gelijk ook.

Grietje Genot
Grietje Genot26 nov. 2020 - 16:35

Ook leuk: https://sargasso.nl/voor-de-buhne-2/#more-323295 En/of: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/weg-met-die-antisemiet-baudet-leve-de-antisemiet-nanninga.html

1 Reactie
OlavM
OlavM26 nov. 2020 - 21:06

Inderdaad rake columns. Het is bizar zoals velen doen voorkomen alsof ze verrast zouden zijn door de racistische, antisemitische, fascistische opvattingen van Th. Baudet en zijn meelopers. Terwijl die stank al zo lang uit die beerput komt.

Mokker
Mokker26 nov. 2020 - 16:26

Het woord 'pastafarians' is een gebruikelijke benaming voor volgelingen van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, waar hier geprobeerd wordt een soort pastiche op te maken. Maar omdat de namen overlappen en bijna identiek aan het origineel zijn, wordt het maar niet grappig. Misschien een ander Italiaans gerecht als uitgangspunt nemen? Sorry, maar de wat meer serieuze stukjes van Christian vind een stuk beter van kwaliteit dan deze poging tot satire. PS typo: "bewegegingen alc" = bewegingen als?

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 9:18

Tja, het is en en blijft zuur voor sommigen. Het enige wat je dan nog rest is roepen dat je het een slecht stukje vindt. Typisch....

Paul250371
Paul25037126 nov. 2020 - 16:12

Zou zo maar kunnen.

Paulus3
Paulus326 nov. 2020 - 15:34

Er word zoveel onzin door populisten naar de media gestrooid, en de media neemt het nog serieus ook., want die onzin verkoopt. Zo is de media een doorschuif luik. Behalve Jongeneel. Die denkt, ik schrijf gewoon absurditeit TERUG. Dus hij pakt een schaar, bewerkt met dat ding wat texten uit de afgelopen dagen over Forum, Groen Links en SP, en plakt er een nieuw stukje uit. A la Burroughs of Bowie of zo. Het word dan ook tijd dat iemand een spiegel tegen de onzin ophoudt.

2 Reacties
Timtatoe
Timtatoe27 nov. 2020 - 12:39

Beste Paulus, media is het meervoud van medium. Eén krant is een medium, 2 of meer kranten zijn media.

Paulus3
Paulus310 dec. 2020 - 14:28

Dank je.

Vincent Dam
Vincent Dam26 nov. 2020 - 15:31

Zijn hier bronnen voor of is dit speculatie? Ik zou het namelijk graag delen maar ik vindt geen informatie die deze stelling ook maar een klein beetje bevestigen

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet26 nov. 2020 - 16:59

Serieus?

NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 9:19

@Jerry Bidet 26 november 2020 at 17:59 Serieus? Misschien is het wel satire die Vincent bedrijft

Rutger Groot
Rutger Groot26 nov. 2020 - 15:31

Ik begrijp dit betoog niet helemaal. Is dit satire of een slechte poging om de pastafari als net zo gevaarlijk te bestempelen als de moslimbroederschap? Pastafari kallifaat? laat me niet lachen, lees anders het leuke betoog even van Bas Geboers op DWARS over pastafari https://dwars.org/overdwars/onbegrepen-geloof-pastafarianimse/

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗26 nov. 2020 - 18:08

Toch denk ik niet dat dhr Geboers hoog de lijst van GL zou komen als hij daar met een vergiet op zijn hoofd zou uitleggen dat hij de politiek van GL onderschrijft vanuit deze god en profeet.

HarrieV2
HarrieV226 nov. 2020 - 15:06

Zet er voortaan even bij dat het fictie is, dan hoef ik me niet de moeite te nemen om dit soort flauwekul te lezen. Kan me niet voorstellen dat dit soort onzin bij een iemand een glimlach oproept. Bij mij roept dit, op een normaal inhoudelijke site als Joop, alleen maar ergernis op.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 9:21

@HarrieV 26 november 2020 at 16:06 Bij mij roept dit, op een normaal inhoudelijke site als Joop, alleen maar ergernis op. Zuurpruim...

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 9:21

Als je een beetje zou opletten, had je geweten dat Christian hier vaker satire schrijft, en 't staat ook nog in de tag