Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Impasse dreigt: Europese leiders wijzen Brits brexit-plan af

  •  
21-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
39159947920_90933ac5b7_k
Een plan van de Britse premier Theresa May voor een brexit is door Europese leiders afgewezen. Wat de gevolgen hiervan zijn is nog niet te overzien, maar eerder deze week liet May al weten dat er wat haar betreft geen alternatief is; desnoods komt er geen deal. Verantwoordelijk minister Dominic Raab zei tegen de BBC dat er ‘geen geloofwaardig alternatief van Europese zijde op tafel lag.’
Vooraf zette Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, de verhoudingen op scherp door het plan af te wijzen. Hij wees op het ontbreken van een oplossing voor de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk en riep May op dit voor oktober op te lossen. Die liet daarop weten die deadline niet te kunnen halen en de afwijzing een vernedering te vinden. De Franse president Emmanuel Macron gooide ook nog wat olie op het vuur door de voorstanders van een brexit leugenaars te noemen. Hij sprak over Nigel Farage toen hij zei dat pro-brexiteers een dag na het referendum over een brexit hun handen er al vanaf trokken.
Mays zogenaamde Chequers-plan, dat tot stand kwam na gesprekken op het gelijknamige landgoed tussen Oxford en Watford, bestaat onder andere uit de volgende punten: Het Verenigd Koninkrijk treedt uit de Europese Unie per 29 maart 2019, er zal geen vrij verkeer van personen meer plaatsvinden tussen de Schengen-zone en het Verenigd Koninkrijk en er komt een vrijhandelszone tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Daarnaast zal het Verenigd Koninkrijk zich niet meer houden aan Europese landbouw- en visserijregels en zal het samenwerken met Europa op het gebied van defensie – althans, als het plan alsnog wordt aangenomen.
Inmiddels staat er een nieuwe top gepland over de kwestie in november, maar of die doorgaat is volgens Tusk onder meer afhankelijk van de vraag of May een oplossing bedenkt voor de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.