Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Immuunsysteem valt bij sommige coronapatiënten eigen lichaam aan

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
Eerste coronapatient arriveert in Duitsland

© MUNSTER - Met een traumahelikopter arriveert bij het universitair hospitaal de eerste Nederlandse coronapatient tijdens de tweede coronagolf. Duitse ziekenhuizen springen bij door Nederlandse

Bij sommige mensen die Covid-19 hebben (gehad), valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat is een fenomeen dat bekend is van aandoeningen als lupus en reumatoïde artritis.
Uit de studie blijkt dat het immuunsysteem bij getroffen patiënten de aandacht bij op een zeker moment verlegt van het coronavirus naar genetisch materiaal afkomstig uit menselijke cellen, schrijft The New York Times.
Patiënten bij wie dit probleem zich voordoet, maken zogeheten auto-antilichamen aan. Deze reactie van het immuunsysteem kan ertoe leiden dat het verloop van Covid-19 heel heftig is. Het kan ook verklaren waarom sommige patiënten maanden blijven kampen met gezondheidsproblemen, zelfs als het ziekteverloop relatief mild was (‘long covid’).
Auto-antilichamen zijn vast te stellen met een test. Artsen zouden patiënten vervolgens behandelingen kunnen voorschrijven die nu al worden ingezet tegen lupus en reumatoïde artritis.
Het is al langer bekend dat het immuunsysteem bij coronapatiënten volledig op hol kan slaan. Om het verdedigingssysteem weer tot bedaren te brengen, geven artsen bij ernstige gevallen dexamethason. Onder meer president Trump kreeg dat middel toegediend.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JanB2
JanB230 okt. 2020 - 23:51

Dit nieuws is deels al meer dan een half jaar bekend. Cytokinestorm heet bijvoorbeeld het fenomeen bij meer infectie's vookomt maar dat al maanden geleden ook werd ontdekt bij sommige Covid patienten, bij wie het verantwoordelijk is voor de zeer ernstig verlopende longontstekingen. Covid lijkt gewoon ook met het immuunsysteem aan de haal te gaan.

1 Reactie
JanB2
JanB230 okt. 2020 - 23:54

PS Met de nadruk op lijkt. Verder onderzoek is nog nodig.

The Apple
The Apple29 okt. 2020 - 13:06

De NYT maakte al eerder melding van het feit dat bij covid-19 het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt - In a disturbing parallel to H.I.V., the coronavirus can deplete important immune cells, studies found. - https://www.nytimes.com/2020/06/26/health/coronavirus-immune-system.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage Opvallend is dat ook in het geval van lupus het niet goed functioneren van de thymus (zwezerik) een centrale rol lijkt te spelen in het falen van het afweersysteem - Thymus May Play Key Role in Myasthenia Gravis and Lupus Overlap, Case Series Suggests - https://myastheniagravisnews.com/news-posts/2018/07/19/thymus-may-play-key-role-mg-lupus-overlap-case-series/#:~:text=The%20thymus%20may%20play%20a,disorders%2C%20a%20case%20series%20suggests.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 okt. 2020 - 5:28

Hier de link naar het preprint artikel: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.21.20216192v2.full.pdf+html Het onderzoek is gedaan bij patiënten die een zeer ernstig COVID-19 beloop hadden ("critically ill"). Wat de auteurs concluderen is dat bij déze categorie patiënten auto-antilichamen gevonden worden. Ze opperen twee mogelijke oorzaken: de SARS-CoV-2-infectie lokt een auto-immuunrespons op door de combinatie van celsterfte en antilichamenaanmaak ofwel mensen met een ernstig ziektebeloop hadden al een onderliggende autoimmuunziekte, waarvan de antilichamen in het huidige onderzoek zijn aangetoond. Mensen met een mild ziektebeloop zijn in de studie niet onderzocht; het is dus niet bekend of die een vergelijkbare auto-immuunrespons zouden kunnen ontwikkelen (want, zo stellen de auteurs terecht: ze hebben niet bewézen dat de autoantilichamen door SARS-CoV-2 zijn veroorzaakt). Ook patiënten met lang aanhoudende klachten ("long covid") zijn niet onderzocht, ook niet is onderzocht of dit de oorzaak is van van die lang aanhoudende klachten. Die conclusie trekken is daardoor te kort door de bocht. Maar: het biedt wel een aanknopingspunt voor verder onderzoek bij mensen met lang aanhoudende klachten. Het zou fantastisch zijn als die met reuma-medicatie geholpen zouden zijn!

11 Reacties
LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 8:25

@Hanneke Ja ik zag het, de media heeft bij covid nogal de neiging om kritiekloos alles te posten. Het is vaak verstandig om door te klikken en zelf te zoeken, het is al erg genoeg dat dit moet.

Bouwman2
Bouwman229 okt. 2020 - 8:56

Dank je wel voor je uitleg, Hanneke. Ik steun al lange onderzoek. Auto immuunziekten werden lange tijd als ongeneeslijk beschouwd en waren sterk invaliderend. Dat is in relatief korte tijd verbeterd door onderzoek. De medische kennis is aanmerkelijk vergroot en de behandeling heeft aanwijsbare vorderingen gemaakt. Ik zeg dit maar om de paniek over coronavirus niet nog te verergeren. Degenen die de rust bewaren eijn altijd de verstandigste.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 9:21

LBNB 29 oktober 2020 at 09:25 [ Het is vaak verstandig om door te klikken en zelf te zoeken ] Als Hanneke doorklikt naar zo'n artikel snapt ze ook daadwerkelijk wat ze ook wat ze leest, want zij is arts.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 10:09

@Nickthestripper We kunnen toch lezen arts of niet? Net of alleen artsen een oordeel kunnen vellen..

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 10:19

@NdS: sommige mensen weten per definitie alles. Die hoeven verder niet na te denken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 11:06

Bedankt Hanneke.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 11:11

Voor het begrijpen van de meeste doorklikartikelen is leesvaardigheid niet de enige eis.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 okt. 2020 - 11:30

LBNB 29 oktober 2020 at 11:09 [ We kunnen toch lezen arts of niet? ] Bij een arts valt dat ergens in. Namelijk in een veeljarige opleiding. Jij pikt alleen die elementen er uit die van pas komen in jouw kraam. Maar dat heb jezelf niet door, natuurlijk. Dat is een van de kenmerken van tunnelvisie.

Gerygrr
Gerygrr29 okt. 2020 - 11:39

Geweldig, dat er nu eindelijk onderzoek is gedaan. Het is mij overkomen vanaf begin maart, uiteraard niet gezien noch behandeld door de huisarts. Het zou een veel grotere groep patiënten getroffen kunnen hebben dan nu bekend! Immers, zonder coronatest geen vastgestelde besmetting!

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 12:18

@nickdestripper Nee Nick het is geen tunnelvisie, het gaat mij alleen om het feit dat er conclusies worden getrokken die naar aanleiding van het feitelijke onderzoek niet getrokken mogen worden.

JanB2
JanB230 okt. 2020 - 23:54

Maar: het biedt wel een aanknopingspunt voor verder onderzoek bij mensen met lang aanhoudende klachten. Klopt. Wetenschappelijk onderzoek levert zelden instantaan een doorbraak op maar vaak door voort te bouwen op eerdere resultaten en aanwijzingen te onderzoeken daar waar dat opportuun lijkt.

Paul250371
Paul25037128 okt. 2020 - 21:03

Dat is de eigenschap van Corona. Het geeft een signaal aan het immuunsysteem dat er Mayhem aan de hand is waarop het immuunsysteem, niet meer kijkt of de cel met Corona geïnfecteerd is of "eigen" is. Het vernietigt beide. Althans, zo werd het mij middels een youtube filmpje grafisch uitgelegd.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr29 okt. 2020 - 11:40

Zo voelde het inderdaad, elke virale infectie (tijdens strikte isolatie) was bij mij terug te voeren op een vroeger doorlopen ziekte of vaccinatie!