Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Immoreel winstbejag maakt de zorg kapot

  •  
25-09-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
gommers
Ik schrok van de hoeveelheid werk die een wijkverzorgster moet verrichten.
Terwijl op zaterdag 18 september in een Hilversumse kazerne Diederik Gommers aanwezig was om de Nationale Zorg Reserve een hart onder de riem te steken was op enkele kilometers afstand Johan Remkes bezig Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra zodanig te kneden dat ze met elkaar in zee willen gaan om een nieuw kabinet te formeren. Remkes zal zeker zijn denkbeelden over de samenleving tijdens deze heisessie te berde brengen. Zo is hij ervan overtuigd dat het huidige politieke systeem drastisch moet veranderen. Het is een systeem waarin neoliberale waarden hoog in het vaandel staan. Vooral de vrije markt.
Hugo de Jonge verklaarde in 2019 dat ‘de marktwerking in de zorg is doorgeslagen’. De vrije markt is nog steeds bezig zich in de haarvaten van onze samenleving te nestelen. Zowel de woningmarkt, de energiemarkt en de gezondheidszorgmarkt lopen daardoor vast. Veel mensen kunnen geen betaalbaar dak boven het hoofd krijgen, straks de energienota niet meer betalen en slaan de dure tandarts maar over. Een 92-jarige man die zich meldde bij het ziekenhuis met gezondheidsklachten kreeg meteen te horen dat hij niet gereanimeerd zou worden. Een 73-jarige vrouw die niet op de IC geplaatst kon worden omdat alles bezet was overleed. De afgelopen decennia is het aantal IC bedden dan ook drastisch verminderd.
Ik zie de marktwerking in mijn eigen omgeving. Zelfs taken die traditioneel waren voorbehouden aan de civil society zijn nu opgepakt door bedrijven. Ze zien er brood en winst in. Als buffer tussen staat en markt is er idealiter een zorgzame, solidaire civil society. Maar ook hier proberen winstgerichte bedrijven een voet aan de grond te krijgen. Ik noem er enkele. Bijvoorbeeld ‘Senior Service’, die betaald gezelschap biedt aan eenzame ouderen. Of ‘Gezinnen voor gezinnen’, een initiatief van een bedrijf dat vastgelopen, disfunctionele gezinnen koppelt aan vrijwilligers. Traditionele amateur sportclubs maken langzamerhand plaats voor een nationaal opererend ‘Sport Service’, een bedrijf met winstoogmerk dat zich bezig houdt met het bevorderen van de fysieke gesteldheid van o.a. bewoners van Hollands Kroon. Het neoliberale gemeentebestuur gaat daar volop in mee.
Multinational Incluzio schermt intussen met de term ‘nuldelijns’, wat zoiets moet betekenen als preventieve aanpak van gezondheidsproblemen, al vóór de eerstelijns huisarts in het zicht komt. Het web van invloed van dit zorgbedrijf met winstoogmerk breidt zich zelfs uit tot de spreekkamer van de huisarts en de lokalen van basisscholen. Incluzio heeft in Hollands Kroon de volledige Wmo- en Jeugdzorg in handen en bepaalt óf, hoe en hoeveel hulp er wordt verstrekt. Voor de thuishulp huurt de multinational de diensten van een eigen BV in.
Het neoliberale gemeentebestuur heeft een groot deel van het sociaal domein volledig in handen gegeven van een particulier bedrijf waarvan een miljonairsfamilie eigenaar is. Maar de marktwerking gaat nog verder. Kortgeleden heeft onze huisarts haar praktijk verkocht aan een investeerder. Blijkbaar vond ze haar roeping minder belangrijk dan een flinke zak met geld. Veel Hollands Kroners zijn nu opgezadeld met een in het hele land opererend bedrijf met winstoogmerk. Er is een gepensioneerde huisarts aangetrokken die alleen op vrijdag spreekuur houdt. ‘Wij werken met invallers’ staat op de site van ‘Co-Med’ te lezen. In hoeverre is de term ‘huisarts’ nog van toepassing?
Diederik Gommers bedankte in de Hilversumse kazerne afgelopen zaterdag een aantal zorgreservisten voor hun inzet tijdens de crisis. Het is de bedoeling in iedere veiligheidsregio, dus ook in Noord-Holland Noord, zo’n 35 zorgreservisten paraat te hebben die kunnen inspringen als de zorg tijdens een crisis dreigt vast te lopen. Vorig jaar meldden zich een groot aantal (ex)zorgmedewerkers toen er met de actie ‘extra handen voor de zorg’ een beroep op ze gedaan werd om personeelsproblemen tijdens de corona pandemie op te lossen. Dat initiatief mondde tenslotte uit in de politieke wens een Nationale Zorg Reserve (NZR) op poten te zetten. Hier werd een flink bedrag voor beschikbaar gesteld en inmiddels hebben zorgreservisten uit verschillende regio’s proefgedraaid in zorginstellingen om knelpunten in kaart te brengen. Ook in Schagen werd proefgedraaid in Magnushof, een vestiging van ‘Samen’.
Zelf mocht ik in Warmenhuizen meelopen met een medewerkster van de wijkzorg. Het beeld dat ik had van wijkzorg klopte totaal niet met de werkelijkheid in ‘Angelapark’. Ik schrok van de hoeveelheid werk die een wijkverzorgster moet verrichten. In korte tijd moet zij zeer veel cliënten helpen. Het is een haasten van adres naar adres, waarbij er nauwelijks sprake is van persoonlijk contact. Het lijkt bijna uitsluitend om somatische zorg te gaan. De communicatie blijft grotendeels zakelijk. Een mevrouw stond al geheel ontkleed klaar om gewassen te worden. Blijkbaar voelde ze de tijdsdruk van de verzorgster goed aan. Angelapark blijkt een voormalig verzorgingshuis te zijn dat geheel is geprivatiseerd. Alle wooneenheden worden verhuurd aan ouderen door een investeringsmaatschappij.
De grote personeelstekorten in de zorg hebben tot gevolg dat de werkdruk zeer hoog is. Dat gekoppeld aan een veelal laag salaris maakt dat een loopbaan in de zorg voor velen niet aantrekkelijk is en veel zorgmedewerkers het daarnaast voor gezien houden. Het zijn symptomen van een zorgstelsel dat kraakt in al zijn voegen. Een zorgstelsel dat niet veel langer houdbaar is en duidelijk aan hervorming toe is. Een zorgstelsel dat een kind is van een verregaande (neo)liberalisering van  de maatschappij. De staat heeft al decennialang het principe van marktwerking toegepast op de gezondheidszorg met alle gevolgen van dien. De verschillen in inkomsten van zorgmedewerkers en zorgondernemers zijn enorm. Sommige thuiszorgers in Hollands Kroon kregen in 2019 nog geen 12 euro per uur betaald. Een zorgonderneemster in Hollands Kroon beurde in 2019 omgerekend ongeveer 216 euro per uur aan salaris en dividend. Een zorgonderneemster in Den Helder lukte het zelfs zichzelf 277 euro per uur toe te kennen. Zulke hoge bedragen gaan altijd ten koste van de onderkant van het loongebouw.
In de Hilversumse kazerne was een hoge ambtenaar van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) aanwezig die opmerkte dat een Nationale Zorg Reserve niet marktverstorend mag zijn, hetgeen ook betekent dat zorginstellingen het inzetten van reservisten niet als een goedkope oplossing gaan gebruiken om personeelstekorten op te lossen. Kolonel Jeroen Hulst van Defensie, die zich bezighoudt met het opleiden van militaire reservisten (Natres), merkte op dat een organisatie als de Nationale Zorg Reserve hoe dan ook veel geld zal gaan kosten. Kortom, een Nationale Zorg Reserve zal niet gaan functioneren als een soort uitzendbureau of werkbemiddelaar, maar idealiter als onafhankelijke organisatie in de Zorg die een taak krijgt bij gezondheidsbedreigende rampen. Op de bijeenkomst in Hilversum kwam de oorzaak van het vastlopen van het gezondheidszorgsysteem slechts impliciet aan de orde. Het bleef bij eufemistische omschrijvingen als bijvoorbeeld ‘veenbrand’ en ‘Angelsaksisch model’. Hopelijk weet Remkes de politieke kopstukken zodanig om te turnen dat zij immoreel winstbejag in de komende jaren uit de zorg willen bannen. Zorg hoort niet geheel aan een doorgeschoten markt overgelaten te worden. Dat ben ik geheel met Hugo de Jonge eens. Kolonel Hulst meent dat mensen (politieke) systemen kunnen veranderen. Mensen zoals Remkes, Rutte, Kaag, Hoekstra en ook de zorgreservisten die de moeite namen afgelopen zaterdag in Hilversum aanwezig te zijn. Maar bovenal de kiezer…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2021 - 10:28

Immoreel winstbejag maakt alles kappot!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2021 - 14:10

kapot!

frankie48
frankie4826 sep. 2021 - 8:55

Extravagante winstbejag van bedrijven en een oneerlijke beloning voor arbeid aan de onderkant van onze arbeidsmarkt, daar hebben onze arbeiders in de jaren vijftig, zestig en zeventig na de wederopbouwperiode in ons land tegen proberen te strijden. Die strijd werd gebroken door overheid en werkgeversorganisaties met het binnenvliegen van gastarbeiders die niets van deze binnenlandse strijd tegen dit onrecht konden begrijpen, en daar komt die zogenaamde vrije markt in de EU voor het vrije verkeer van werknemers dan ook uit voort. Niet omdat het u als Nederlandse arbeiders enige vrijheid zou gaan geven om tegen onrecht te kunnen strijden, als de lonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt hier weer niet een eerlijke afspiegeling van de bedrijfswinsten zouden laten zien, maar voor werkgevers om als instrument te blijven fungeren om mogelijk verzet tegen dit onrecht altijd de kop in te kunnen blijven drukken, door het blijven binnenhalen van goedkopere arbeidsmigranten.

6 Reacties
Joopinie
Joopinie26 sep. 2021 - 11:00

Deze bedrijven zetten als vluchteling erkende migranten bewust zeer snel aan het werk. Dat verklaard meteen waarom ze zo snel gehuisvest worden. Maar hoe kàn dat nou. Stel dat je echt net uit een oorlogssituatie komt uit een gebied met een totaal andere maatschappelijke structuur, dus even daargelaten of een migrant een gelukszoeker is of niet. Dan heb je hier je onderbroeken nog niet in de kast gelegd of je krijgt verplicht een werkleertraject in een bijna andere wereld dan waar je vandaan komt. Sociale omgang, rechten en plichten, cultuur, het is totaal anders. Effe snel werkende Nederlander worden is echter de opdracht. De nep is dat "wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen" dat arbeid het beste helpt tegen trauma's en psychische klachten. Dit is neoliberale enge waanzin. De volkswoede over de woningenschaarste en te lage lonen voor schoolverlaters neemt met de dag toe. Ze negeren het gewoon en eisen van steeds bozer wordende onvrijwillig werklozen dat ze taalmaatje van zo'n nietsvermoedende nieuwkomer worden. Samen aan de slag in de wijk. Niemand ontkomt er aan.

GHS
GHS26 sep. 2021 - 12:24

Frankie: En welke politieke partij heeft hier nu eens aandeacht voor gevraagd? Of nog beter: geeist, dat dit niet voor mag komen, dus overheid grijp in.

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 22:59

GeenHersenS: Al in 2017 hebben GL, PvdA en SP samen (!) een inititatiefnota geschreven: https://www.sp.nl/sites/default/files/initiatiefnota-geneesmiddelen-def.pdf Maar domrechts en andere lafaards houden al jarenlang vast aan de welwillendheid van deze bedrijven om zich aan een gedragscode te houden - een ziekte waar ze al decennialang aan leiden en die vrijwel never nooit ergens toe leidt, ook niet in andere branches. Off topic maar illustratief voorbeeld; statiegeld op kleine petflesjes is zo'n 25 jaar lang tegengehouden door de levensmiddelenlobby, want echt heus, verbetering is onderweg, we doen er álles aan - ja, dunne kutflesjes produceren met minder kuntstof, die amper open te krijgen zijn en waar de cola vervolgens uitgutst over je schone kleren en je dure laptop...maar die even massaal in de berm, het bos en de maag van dieren belanden. Nu het eindelijk is ingevoerd, zijn bij de laatste landelijke opruimingsactie - oh wonder! - significant minder lege frisdrankflesjes opgevist. Tot nog toe zijn er maar weinig bedrijven die oprecht begaan zijn met maatschappelijke belangen boven winst, en die gaan dus ook NOOIT uit zichzelf veranderen. Alleen wettelijke maatregelen, of een overweldigend negatieve publieke opinie (maar dan alleen als het écht ten koste van hun marktaandeel en/of winst gaat - de rest is gewoon nutteloze en misleidende greenwashing), kunnen serieuze positieve verandering teweegbrengen. En de idioot die die maar blijft blaten dat dit in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de consument is, dat die de wet van vraag en aanbod bepaalt en in stand houdt, die snapt níets van het systeem en menselijk gedrag. In feite zijn jullie communisten, met een heilig geloof in een systeem waarbij mensen desnoods hardhandig in het gareel gedwongen kunnen (moeten) worden. Behalve als individu zonder exorbitante middelen of macht dan hè, die staat boven de wet

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 23:08

"waar ze al decennialang aan [leiden]=lijden - sorry, bubbles! (Het is een beetje feest, wegens de familieuitbreiding met de verbazingwekkend vlot aangepaste, overweldigend liefhebbende, pluizige en zeer ondeugende Freddie en Delilah - oeps daar gingen mijn bril en telefoon van tafel! Gelukkig staan de bubbels veilig!)

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 23:10

https://www.youtube.com/watch?v=vuXnFN2kByM

Karingin
Karingin27 sep. 2021 - 0:19

Damn it hahaha...[ zonder exorbitante middelen of macht...] moet zijn [MET exorbitante middelen of macht]. Solly, nix voor mij, zoveel fouten in een post, ondanks de bubbels. Snuffelende, luid knorrende, oorbijtende en all-over-body-climbing dondersteentjes helpen ook niet echt voor de concentratie natuurlijk

Effie2
Effie226 sep. 2021 - 8:45

Het is nog erger dan ik al dacht. En neoliberale ex-politici nemen intussen weer nieuwe strategische posities in om dat rampzalige beleid nog een tandje krachtiger door te voeren. Kan iemand mij uitleggen waarom de peilingen uitwijzen dat we hier dan tóch voor blijven kiezen? De hele overheid kampt met schrijnende tekorten. En overal zijn er lange wachtlijsten ontstaan, terwijl de economie floreert. Zijn we soms ziende blind? Wordt ook de burger niet of bewust verkeerd geïnformeerd?

Norsemen
Norsemen26 sep. 2021 - 8:06

Wanneer is winstbejag immoreel?

7 Reacties
Zandb
Zandb26 sep. 2021 - 8:21

Zo gauw je vindt dat er sprake is van "bejag". Zo gauw je vindt, dat iemand de situatie uitbuit enkel en allen voor eigen gewin. Omdat zoiets niet hanteer baar is, stellen we normen (wetten en regels) en dat heeft tot gevolg dat mensen menen dat zo lang ze maar aan die normen voldoen, dat ze goed bezig zijn. Maar iets 'het moreel' laat zich niet in normen vatten.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl26 sep. 2021 - 8:21

"Wanneer is winstbejag immoreel?" Als in naam van gemeenschappelijk nut datzelfde gemeenschappelijk nut schade wordt berokkend.

Norsemen
Norsemen26 sep. 2021 - 15:27

Een farmaceut is immoreel? Elk commercieel bedrijf dat levert aan de gezondheidszorg is immoreel?

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 21:24

Ja het gros van de farmaceuten is immoreel, omdat ze publiek gefinancierd onderzoek voor een fractie van de verwachte opbrengsten opkopen (want voor doorontwikkeling en productie is geen publiek geld beschikbaar. Ze kopen (bijna) verlopen patenten op en de prijs vervolgens 3 of meer keer over de kop laten gaan. Ze hebben geen interesse in het genezen van zeldzame ziektes want die kunnen nooit winstgevend zijn. Ze creëren bewust verslavende medicijnen, en hebben 't gore lef om als "oplossing" een anti-dote (zoals Naxalon) te introduceren - niet om het probleem op te lossen maar om dat juist in stand te houden. Preventie is de dood in de pot en wordt desnoods actief tegengewerkt. Ze manipuleren serieus onderzoek als dat niet in hun straatje past, kopen kleinere bedrijven met veelbelovende resultaten die wijdverspreide (en dus winstgevende) ziektes kunnen genezen of voorkomen, om die resultaten onder de pet te kunnen houden. En door die hele vercommercialisering in combinatie met racistische vooroordelen, worden medici en wetenschappers uit bijv. ontwikkelingslanden met cruciale kennis over en ervaring met epidemische of andere ernstige ziektes compleet genegeerd, ondermijnd en/of hun bevindingen glashard gejat. Het is een van de smerigste commerciële branches ter wereld, die letterlijk over lijken gaat. Wat mij betreft vergelijkbaar met de wapenhandel, misschien nog wel erger

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 7:09

De zorg zag er 50 jaar geleden heel anders uit dan nu maar oud worden is in Nederland nooit erg leuk geweest. Tot aan de jaren '60 waren er nauwelijks voorzieningen, wie niet door eigen kinderen kon worden verzorgd, was vaak arm, eenzaam en verwaarloosd. De haren 70 bejaardenhuizen waren ook niet ideaal. Niks mis met winstoogmerken mits de dienstverlening aan de regels voldoet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 7:09

haren=jaren

Norsemen
Norsemen28 sep. 2021 - 13:42

@Karingin Zonder die immorele farmaceuten waren er voor heel veel ziektes en aandoeningen geen medicijnen geweest.

Petra Privacy
Petra Privacy26 sep. 2021 - 7:54

Zaterdag 25 september is de landelijke campagne voor 'De Onmisbaren' van start gegaan in Rotterdam. Onderdeel van de beweging van sociale en positieve mensen. Die niet meer wachten op de overheid omdat het geen zin meer heeft, want die komen niet verder dan ruzie maken. Wij beseffen dat we het samen ook en wel kunnen organiseren. Dus bouwen we weer zelf onze huizen, de Tiny House beweging, wonen we ecologisch en/of duurzaam, onderhouden we weer zelf onze gezondheid met echte voeding, beweging, rust en regelmaat, want zo kan het ook. En zondag 17 oktober is het volgende Woonprotest in Rotterdam. En aan de jeugd de vraag om ook aanwezig te zijn, want wonen is een recht. Maar dat vraagt wel om inzet, solidariteit en samenwerking. En het besef dat je als volwassene verantwoordelijk bent voor je bestaan en dat je samen dat kan bereiken wat je als mens nodig hebt. Maar wat doet dit volk? Ze laten zich inspuiten met een gevaarlijk virus, roken stug door (longen kan je niet kopen in de supermarkt maar tabak nog steeds) en wachten gelaten op een nieuwe regering, die het volk mag blijven uitbuiten. Bij de 'Beweging van Sociale en Positieve mensen' doen we daar niet aan mee. Wij organiseren weer samen het bestaan en iedereen is van harte welkom om mee te doen!

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 sep. 2021 - 8:31

Lees ik nu hier dat de "Beweging van Sociale en Positieve mensen" anti-vax is? "ze laten zich inspuiten met een gevaarlijk virus" Dat klinkt voor mij nou niet echt als sociaal en positief.

Berend22
Berend2226 sep. 2021 - 6:49

Oef wat een deprimerend artikel en helaas zo herkenbaar. Ik werk zelf in een zorg bedrijf en zie dat de focus vooral op de buitenkant ligt, de beeldvorming, het aantrekken van nieuwe klanten. Zijn de klanten eenmaal binnen dan verslapt de aandacht drastisch. Mensen die inhoudelijk werk doen, het werk dus waar de klant uiteindelijk voor betaald worden enkel als kosten post gezien en enig beleid om de inhoudelijke kwaliteit omhoog te brengen is er totaal niet, tenzij klanten massaal weglopen, dan kan er even wat.

Freddy2
Freddy226 sep. 2021 - 6:40

Er is geen marktwerking in de zorg. Dat is een grote leugen. De regering bepaald wat er vergoed wordt en dat is overal hetzelfde. De regering bepaald groottendeels wat er betaald moet worden en de regering bepaald ook het eigen risico. Vrije markt met je armen en benen op je rug gebonden en je mond dichtgeplakt. En dan ook nog een keer die verplichting... Daar is niets vrij aan. Probleem is dat we allemaal weten dat alles wat de overheid aanraakt kapot gaat, dus ook dit weer.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 sep. 2021 - 8:22

Freddy U hebt zo overduidelijk weer geen idee waar u het over heeft, dat ik het dit keer daar maar bij laat.

Paul250371
Paul25037126 sep. 2021 - 20:37

Hoe kan er dan een ziekenhuis failliet gaan? Nitwit.

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 20:53

Mwah, ik denk dat de vele zorgcowboys het niet met je eens zijn

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 21:03

Oh ja, de bizarre middelingen in de vergoedingen voor zware en makkelijke behandelingen...kweenie of je dat wel of geen marktwerking moet noemen, maar dat het zeer ernstige gevolgen heeft voor die eerste groep is voor iedereen duidelijk. Het is een administratieve vereenvoudiging, dat wel, ogenschijnlijk efficiënt ook, alleen op de lange duur drijft het zowel de maatschappelijke als financiële kosten enorm op. Dus domrechts kortetermijndenken is het in elk geval wel

Joopinie
Joopinie25 sep. 2021 - 19:19

Alle genoemde bedrijven hebben eigen websites, ook Facilicom waar Incluzio onderdeel van is. Gemeenten, zorgverzekeraars, zelfstandige sportclubs, artsen, uitkeringsinstanties, wijkteams (waar GGZ en politie deel van uitmaken) gaan contracten aan met deze op neoliberale grondslag werkende bedrijven. Die gaan uitmaken wat jij nodig hebt omdat ze eerst de tent overgenomen hebben in je hele stad. Het gaat over arbeid, jeugdzorg, participatie, integratie van nieuwkomers, de hele reutemeteut. Het collectivisme werd eerst door neoliberalisme vernietigd. Hun bedrijven wrongen zich daarna via de achtergelaten maatschappelijke leegten massaal bij mensen hun persoonlijk leven binnen. Ze sturen voortdurend bij tot ze een modelburger, zorgconsument en werktuig worden in hun eigen wijk. Het lijkt wel een peulenfilm. Daarom is er dus geen geld meer voor hulpvragers. Dat geld ligt bij de bestuurders en managers van deze ontzorgbedrijven. Daarom wijzen gemeenten burgers naar hun moer: de burger gaat maar worshippen in de wijk in ruil voor brood en spelen. Beste Kees Zwaan, enorm bedankt voor je artikel. Wat zijn ze stiekem. Wat zijn ze al ver. Dit artikel is een waarschuwing voor heel Nederland.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037126 sep. 2021 - 20:58

Klopt. Ik zag een reclamefilmpje van het sociaal wijkteam. Ze helpen bij scheiding, huiselijk geweld, depressies, kinderproblemen, dakloosheid etc. Met alle respect, ze zijn een verlengstuk van de gemeenten en enige aanspreekpunt. Binnen de gemeenten spreek je bijna niemand meer, zij (sw) zijn de buffer. Het zijn veelal beperkte mensen die als psycholoog worden ingezet. in de meest hectische situaties. Het eerste wat ze moeten doen, ongeacht het probleem, is mensen, ondanks alles, te stimuleren zelfredzaam te zijn. En dan heb ik het niet over geestelijk. Die mensen zijn totaal niet gekwalificeerd maar de wachtlijst bij psychologen moet verdoezeld worden dus Jan Tien van het wijkteam (nogmaals, met alle respect) lost agressie in het huwelijk wel op. Iedere politieke partij is schuldig aan het verkwanselen van alle sociale voorzieningen door te vermarkten. De markt levert geen product om te helpen aar om te verdienen. De dienstverlening is gesloopt en de slopers zijn telefonisch niet te bereiken. Rechts en met name het CDA en de VVD hebben het land verkocht en laten het rot achter. Op elk vlak. Of het nou gaat om onderhoud van de bruggen, de dijken, het elektriciteitsnet, of de ziekenhuizen in te richten voor de volgende covid, het maakt geen fuck uit. De kwaliteit van alles gaat naar goot en de aandeelhouders krijgen betaald. Misdadigers.

EenMening
EenMening25 sep. 2021 - 19:08

Een uitzondering is Buurtzorg van Jos de Blok. Een buitengewoon succesvolle organisatie die met kleine zelfsturende teams werkt en weinig overhead heeft. De formule van Buurtzorg vindt ook in het buitenland steeds meer ingang.

5 Reacties
EenMening
EenMening25 sep. 2021 - 19:29

De helft van alle wijkverpleegkundigen werkt voor Buurtzorg.

Zandb
Zandb26 sep. 2021 - 8:26

Mening Maar hoe ziet het met de verdiensten van dat personeel? Ik citeer: "De met publiek zorggeld gefinancierde Stichting Buurtzorg heeft minstens 1 miljoen euro naar Nederlandse bedrijfjes van topman Jos de Blok gesluisd. Ook heeft de thuiszorginstelling leningen verschaft aan buitenlandse bedrijven, waarin De Blok belangen heeft. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z."

DaanOuwens
DaanOuwens26 sep. 2021 - 10:10

@ EenMening Jij schrijft: Een buitengewoon succesvolle organisatie die met kleine zelfsturende teams werkt en weinig overhead heeft. Misschien moet je ook eens nadenken over de keerzijde van wat je hier opschrijft. Die zelfsturende teams moeten dus ook echt zelf sturen. Dat kost tijd en energie. En het zorgt voor conflicten in de teams. De afwezigheid van management zorgt ervoor dat zaken kunnen escaleren en dat dit erg lang kan doorgaan. In veel teams komt het vele extra werk terecht bij enkele teamleden. Maar er zijn meer problemen. Normale werkgevers functies staan op een laag pitje. Het opleiden van nieuwe ziekenverzorgenden en verpleegkundigen vind nauwelijks plaats binnen buurtzorg. En zorgwerkgever zou ongeveer 5% van formatie moeten invullen met leerlingen. Buurtzorg parasiteert dus op andere werkgevers. Door het onderwijs op afstand van Buurtzorg is overigens ook het rendement van aanvallen cursussen heel laag. Buurtzorg medewerkers moeten alles zelf uitzoeken. En niet iedereen gaat dat goed af. Overigens zijn veel wijkteams ingericht met innovatie budget. Een externe adviseur ondersteunde de inrichting van een team om het vervolgens weer los te laten. Buurtzorg heeft dus de overheid laten betalen voor het implementeren van hun werkwijze. Kortom een beetje beter kijken voordat je een methode idealiseert

Karingin
Karingin26 sep. 2021 - 20:45

Toch is het idee van Buurtzorg op zich best goed, ik denk alleen dat er een ondersteuner moet zijn voor de administratieve zaken die eventueel ook op dat gebied bevoegdheden krijgt - geen manager dus maar iemand op min of meer gelijk niveau. En op een manier dat geld zo min mogelijk weglekt naar partijen die niets bijdragen aan de daadwerkelijke zorg. Hoe dat precies vorm moet krijgen zal in de praktijk moeten worden uitgevogeld

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 7:17

Hoe doen "kleine zelfsturende teams" dat buiten de grote steden op het platteland waar de clientele verspreid woont over een vrij groot gebied en de verzorgers veel tijd besteden aan reizen.

Nina4
Nina425 sep. 2021 - 17:25

Goede voorbeelden van commerciële zuigers. Mogelijk gemaakt door politici. Komen er de komende tijd een hoop bij in het onderwijs om de miljarden binnen te harken. Deze mensen hebben eigenlijk helemaal niets in de zorg en het onderwijs te zoeken Het zijn speculanten oftewel zuigers.