'We weten ook wel dat wat wij doen niet echt werkt, maar we kunnen nu niet anders'
“In Washington vond de somberste IMF-vergadering plaatst sinds het vallen van de crisis in 2008”, schrijft NRC. Afgelopen week kwamen de financiële wereldleiders, bankiers en investeerders bijeen om te praten over de wereldeconomie. Daar viel volgens NRC op dat iedereen achter de schermen ‘uiterst kritisch’, maar ook erg somber is over het systeem dat hij zelf bestendigd.
Er zijn genoeg redenen om somber te zijn. De economische groei in Duitsland die lange tijd in Europa de economie aantrok, lijkt te stagneren. Het betekent weinig goeds voor de Europese partners. In Amerika dreigt de economie ook minder te gaan groeien en in Japan en China zijn er nauwelijks positieve ontwikkelingen gaande die een positieve draai kunnen geven aan een groeiende economie.
Dat de groei overal ter wereld stagneert is niet de grootste zorg van de financiële wereldleiders, zo bleek op het luxueuze congres. Tot nu toe is getracht het systeem overeind te houden doordat centrale banken hun rentes verlaagden en geld rondpompen om de economie aan de gang te krijgen. Al dat geld heeft de koersen van aandelen en leningen enorm opgejaagd en nu gaapt er een gat tussen de onhoudbare beloften die in de opgeblazen koersen besloten liggen. De winsten zullen fors stijgen of de koersen storten in als de groei uitblijft. Daarmee bevindt de huidige wereldeconomie zich op een zeepbel die ieder moment kan knappen. En dat gebeurt als mensen vertrouwen verliezen. Als iedereen tegelijkertijd weer zijn aandelen zal willen verkopen, stort de markt in. Vooral op de schaduwmarkten in China is weinig inzicht, een ontwikkeling waar topeconoom Alan Sheard van kredietbeoordelaar Standard&Poor’s vooral voor waarschuwt in NRC. Een andere nauw betrokkene op de IMF-top zei tegen de krant: “We weten ook wel dat wat wij doen niet echt werkt, maar we kunnen nu niet anders.”
De conclusie is dat de hoeveelheid geld, krediet en effecten in de wereld nog altijd groter zijn dat de werkelijke economie. Een ontwikkeling die de afgelopen twintig jaar uit de hand liep en na jaren deppen en nathouden nog steeds niet is opgelost.
NRC: Op IMF-top kruipen de leiders samen onder een deken van doem (betaalde editie)