Nederland zou haar staatsschuld kunnen verdubbelen en dan nog niet in de problemen raken
De Nederlandse staatsschuld van 47 procent van het bbp, is helemaal niet verontrustend. Nederland steekt gunstig af bij een gemiddelde van 86 procent van het bbp van westerse industrielanden. Zelfs wanneer de huidige staatsschuld verdubbeld zou worden door een lening, behoudt Nederland het vertrouwen van financiële markten.
Uit een onderzoek van wetenschappers van het Internationaal Monetair Fond blijkt dat Nederland nog lang niet de gevarenzone heeft bereikt. De begroting dichten met bezuinigingen is volgens het IMF niet de enige oplossing. Nederland heeft 83,1 procent zekerheid dat het met een verdubbeling van de schuld niet in een schuldenspiraal terecht komt, meldt de Volkskrant.
De Nederlandse staatsschuld is vergeleken met 2006 verdubbeld, zo berekende het Centraal Planbureau in juni. Het bedrag is opgelopen naar 520 miljard euro, terwijl dat in 2006 nog maar 255 miljard was. Het is voor de overheid een signaal om fors te bezuinigen, maar het IMF berekende dat Nederland genoeg ruimte heeft om geld te lenen. “Het voordeel van een bankroet en een herstructurering van de schuld wordt door de financiële markten overschat. De daadwerkelijke kosten van staatsleningen zijn bij de huidige rentestand niet meer dan 3 procent van het bbp.”