Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IMF: Nederland, bezuinig niet te veel

  •  
20-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NLspaarvarken_300.jpg
Internationaal Monetair Fond verlaagt groeiverwachting
Het Internationaal Monetair Fonds heeft de groeiverwachting voor 2012 in de eurozone bijgesteld. Eerder verwachtte het IMF nog een groei van 1,7 procent, maar heeft dit cijfer nu bijgesteld naar 1,1 procent.
De groeiverwachting voor Nederland is 1,3 procent. Het IMF roept landen die er relatief goed voor staan als Nederland en Duitsland op om voorzichtig te zijn met bezuinigingen. Deze zouden wel eens ten koste kunnen gaan van de groei op korte termijn.
Het IMF waarschuwt dat de economische groei nog verder kan terugvallen als de schuldencrisis in Europa niet snel wordt opgelost. Ook voor de VS verlaagde het IMF de prognose van 2,7 naar 1,8. Het instituut wijst op de noodzaak van internationale samenwerking om te voorkomen dat de wereldeconomie een ‘verloren decennium’ tegemoet gaat.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

frankie50
frankie5020 sep. 2011 - 16:18

Bij dit kabinet is de waarschuwing van het IMF gericht tegen dovemansoren.

msj_meijerink
msj_meijerink20 sep. 2011 - 16:18

Kan iemand dit ook aan Markje en Jan Kees doorgeven, wellicht doen ze er iets mee (als ze het begrijpen).

lindenboom
lindenboom20 sep. 2011 - 16:18

Misschien kunnen we het beter hebben over het zoveelste kabinet Colijn.

1 Reactie
ElChe
ElChe20 sep. 2011 - 16:18

Wanneer is de demonstratie gras koken en eten?

denmol
denmol20 sep. 2011 - 16:18

"De groeiverwachting voor Nederland is 1,3 procent. Het IMF roept landen die er relatief goed voor staan als Nederland en Duitsland op om voorzichtig te zijn met bezuinigingen. Deze zouden wel eens ten koste kunnen gaan van de groei op korte termijn." Dit advies wat overal te horen is en zelfs een leek snapt wordt door dit daadkrachtige kabinet dat verblindt door ambitie, als een soort Joris die draak van de staatsschuld wil killen, alleen oog heeft voor bezuinigingen en daarmee de economie naar de knoppen helpt.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque20 sep. 2011 - 16:18

Ja . Dat is MAVO economie wat de regering niet begrijpt Echt dit is de domste regering die Nederland ooit gezien heeft na de oorlog

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2011 - 16:18

Wat een briljant plan weer. We laten onze kinderen betalen voor onze problemen... iemand voor deze socialistische oplossing hier?

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil20 sep. 2011 - 16:18

Gossie ja, het smoesje van de kinderen. Die hadden we inderdaad nog niet gehad.

Tom Meijer
Tom Meijer20 sep. 2011 - 16:18

"iemand voor deze socialistische oplossing hier?" Ga je geschiedeniskennis eens bijwerken zeg. Dit is toch echt een rechtse oplossing hoor. Heel 'liberaal'.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2011 - 16:18

Bezuinig niet te veel?? Verkeerde boodschap van het IMF! Geef gewoon eens een jaartje hetzelfde uit als dat er binnenkomt. Dat lukt de meeste bedrijven en gezinnen dus laten we nu eens een keer niet 2,9% tekort hebben... En laten we ook niet vergeten dat Nederland nog steeds (na Luxemburg) het best presterende land is in Europa! Dus minder zeiken met zijn allen en er wat van maken!

2 Reacties
denmol
denmol20 sep. 2011 - 16:18

"Bezuinig niet te veel?? Verkeerde boodschap van het IMF!" Jij bent vast een deskundige op dit gebied, want die IMF ach dat zijn allemaal koekenbakkers, dus vertel eens even waarom moeten we louw lijn aanhouden?

JanB2
JanB220 sep. 2011 - 16:18

En laten we ook niet vergeten dat Nederland nog steeds (na Luxemburg) het best presterende land is in Europa! Maar heb je je ook afgevraagd hoe Europa het als geheel doet in vergelijking tot, laten we zeggen, 10 jaar geleden. Hoe een land het in verhouding tot een groep andere landen doet zegt namelijk niet alles. Hoe is de koopkrachtontwikkeling in Europa als geheel veranderd? Nederland doet het bijvoorbeeld ook beter dan Mali. Alleen is Mali is niet de streefnorm.

Yggdrasil
Yggdrasil20 sep. 2011 - 16:18

Volgens minister de Jager gaan de meeste Nederlanders in 2012 de pijn voelen van de bezuinigingen, hiermee al toegevend dat niet iedereen hoeft in te leveren, De hogere inkomens bijvoorbeeld. Maar 2012 ? Wat gebeurt er dan in 2013 ? Gaat in 2013 de zorgpremie weer naar beneden ? Gaat in 2013 de huurtoeslag weer omhoog ? Gaat in 2013 de subsidie op kunst en cultuur weer omhoog ? Wordt de PGB in 2013 weer heringevoerd ? Gaat in 2013 de HRA eindelijk aangepakt worden ? Het past een beetje in het verhaal van de aardappel verwerkende industrie die de prijs van hun aardappelproducten in prijs verhoogt vanwege een mislukte aardappeloogst maar de prijs niet meer verlaagt als de aardappeloogst weer normaal is.

1 Reactie
cormol
cormol20 sep. 2011 - 16:18

Die pijn is voor een aantal gezinnen aanzienlijk hoger dan de regering nu voorspiegelt. Misschien dat Rutte's VVD achterban op de partijbijeenkomsten nog wat vragen kan stellen over de positie van de hardwerkende middengroepen, die door de stapeling van maatregelen ook fors getroffen worden en die de VVD pretendeert te vertegenwoordigen: MHP-berekeningen koopkracht 2012: Vooral middengroepen worden zwaar getroffen door kabinetsbeleid http://www.vakcentralemhp.nl/docs/MHP-notitie-koopkracht-2012.pdf

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2011 - 16:18

Het Internationaal Neoliberaalaal Monetair Fond verlaagt groeiverwachting... Tja. Het is maar welk uitgangspunt je hebt. Dit negatieve nevenproduct van liberalisme in Europa lost de sociale problemen rond de industrialisatie van ontwikkelde landen niet op maar verergert deze. Het socialisme (ook zo'n neveneffect) heeft meer goede 'eigenschappen' nagelaten (...). Maar oude staten, zoals de Sovjet-Unie hebben het woord bezoedeld. Zoals China en Noord-Korea dit op eigen wijze doen. Dit helemaal geen socialistische staten. Mensen die het tegendeel beweren moeten dat maar eens bewijzen. Ondertussen accepteren Sociaal Democraten het Neoliberalisme en proberen zo invloed uit te oefenen. Zij zoeken een compromis. Maar een compromis is onmogelijk. Water en olie mengen immers niet. Het wordt tijd dat denkers zich verzamelen (...). ... Fuck het IMF.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2011 - 16:18

Dit zijn helemaal geen socialistische staten

verkwisting
verkwisting20 sep. 2011 - 16:18

IMF het lieg-clubje, die EUssr politici de hand boven het hoofd houden, clown Barrosso voorop? Jullie grote socialistische leider ex IMF straus Kahn vertelde dit weekend dat griekenland niet meer te redden is. Dat mag natuurlijk pas als je niet meer lid bent van de elite baantjes carousel van brussel

1 Reactie
denmol
denmol20 sep. 2011 - 16:18

"Jullie grote socialistische leider ex IMF straus Kahn vertelde dit weekend dat griekenland niet meer te redden is." Kan je met jullie wat specifieker zijn maar hou mij er vooral buiten.