Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Illegale' Russische spionnen investeren wereldwijd jarenlang in dekmantels

  •  
04-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1294 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-01-04 om 11.37.24

In oktober vorig jaar arresteerde de Noorse politie de 44-jarige Mikhail Valeryevich Mikushin, een Russische spion. De Rus was werkzaam aan een Noorse universiteit en deed zich daar voor als de Braziliaanse wetenschapper José Assis Giammaria. In die hoedanigheid deed hij onderzoek naar militaire activiteit in het Noordpoolgebied.

“Giammaria” werkte sinds december 2021 bij de faculteit veiligheidsstudies aan de universiteit van Tromsø, waar hij lesgaf en onderzoek deed. Hoewel hij vloeiend Portugees sprak, merkten collega’s toch een licht en vreemd accent op. Ook de vele vragen die hij stelde en dat hij krampachtig alle gebruik van sociale media vermeed, riepen de nodige vragen op. 

Nieuwsuur besteedde deze week aandacht aan Mikushin, die onderdeel is van een bijzondere inlichtingentak van de Russissche geheime dienst. Deze spionnen worden ook wel de “illegalen” genoemd. “Zij leven en werken onder een valse naam en doorgaans onder een andere nationaliteit. Hun opdrachtgevers zijn bereid om vele jaren te investeren in het creëren van een dekmantel.”

Meer over:

rusland, nieuws, spionage
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.