Joop

Illegale Israëlische nederzettingen maken waardig Palestijns bestaan onmogelijk

  •    •  
15-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
800px-Israeli_soldiers_blocking_street_in_Hebron

© cc-foto: Wikimedia Commons

Om nog maar te zwijgen over de repressie en het geweld tegen Palestijnen door het Israëlische leger, wat in het voorjaar weer een tragisch dieptepunt bereikte in Gaza
De Palestijnen hebben recht op een onafhankelijke en levensvatbare staat. Dat is de consensus in de internationale gemeenschap en is ook opgenomen in het regeerakkoord van kabinet Rutte-III. Maar de realiteit is dat door de Israëlische bezetting, die inmiddels al meer dan vijftig jaar duurt, een tweestatenoplossing vrijwel volledig uit zicht is.
Dat werd ook pijnlijk duidelijk toen ik eerder dit jaar in bezet gebied was. Er worden geen stappen gezet richting Palestijnse zelfbeschikking. De ontwikkeling is juist de andere kant op. Illegale Israëlische nederzettingen op gestolen grond worden steeds verder uitgebreid. Inmiddels wonen daar al meer dan 600.000 mensen. Tienduizenden Palestijnse gebouwen zijn de afgelopen decennia gesloopt en duizenden andere worden met sloop bedreigd. Erger nog, Israël dreigt hele dorpen met de grond gelijk te maken en bewoners te deporteren, zoals Khan-al Ahmar, dat ten oosten van Jeruzalem ligt.
Op talloze andere manieren wordt het de Palestijnen eveneens onmogelijk gemaakt een waardig bestaan op te bouwen. Denk aan de illegale muur die grotendeels in bezet gebied is gebouwd en soms dwars door gemeenschappen heen loopt en op plekken boeren scheidt van hun grond. Ook zijn er tal van checkpoints die ervoor kunnen zorgen dat iets eenvoudigs als naar school een paar kilometer verderop gaan uren kan duren. Om nog maar te zwijgen over de repressie en het geweld tegen Palestijnen door het Israëlische leger, wat in het voorjaar weer een tragisch dieptepunt bereikte in Gaza.
Wie Palestina bezoekt, kan niet om een pijnlijke conclusie heen: als de status quo niet verandert, zal Palestijnse zelfbeschikking nooit gerealiseerd worden. De Israëlische regering, die sinds het aantreden van president Trump onvoorwaardelijke steun vanuit de VS geniet, zit daar niet mee. Maar Nederland en de EU dienen zich dat wel aan te trekken.
Steeds opnieuw wordt Israël vanuit Europa veroordeeld, soms ook in heel stevige bewoordingen, voor onder meer de uitbreiding van illegale nederzettingen, sloop van Palestijnse gebouwen en disproportioneel geweld tegen de inwoners van Gaza. Ook wordt een ontmoedigingsbeleid gehanteerd, waarmee bedrijven wordt ontraden economische banden aan te gaan met de nederzettingen.
Verder is er een differentiëringsbeleid, dat onder andere betekent dat de nederzettingen niet mogen profiteren van handelsvoordelen die voor Israël gelden. In het verlengde hiervan gelden regels voor correcte etikettering van producten uit nederzettingen. Daarop mag geen misleidende informatie over de oorsprong staan, zoals ‘made in Israël’. Of dit laatste werkt is zeer de vraag. Nog nooit heeft iemand een product in het schap van de supermarkt gevonden waarop staat dat het afkomstig is uit bezet gebied.
Het doel van dit Europese beleid is een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat. Het resultaat staat hier haaks op. Stevige veroordelingen zijn belangrijk en broodnodig, maar te vaak holle retoriek gebleken. Dat moet veranderen, want het perspectief van nog vijftig jaar bezetting is voor de Palestijnen simpelweg ondraaglijk. Het roer moet om.
In Ierland zijn interessante ontwikkelingen die ook in Nederland kunnen inspireren om op woorden daden te laten volgen. In dat land is afgelopen zomer de senaat akkoord gegaan met een verbod op de import van producten uit en investeringen in nederzettingen in bezet gebied. De gedachte hierachter is een logische: als nederzettingen illegaal zijn, dan betekent handel daarmee dat bijgedragen wordt aan de instandhouding hiervan. Met maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft dat niets te maken.
Een verbod op handel met nederzettingen – jaarlijks importeert de EU naar schatting voor een paar honderd miljoen euro producten hieruit – sluit ook aan bij Veiligheidsraadresoluties, zoals 465 uit 1980. Daarin worden alle staten opgeroepen Israël met betrekking tot de nederzettingen op geen enkele wijze te assisteren. Ook ligt het in het verlengde van resolutie 2334, die twee jaar geleden nog werd aangenomen.
Zo’n verbod sluit ook aan bij EU-beleid richting Rusland. Toen dat land in 2014 de Krim annexeerde van Oekraïne werd import van producten uit dat schiereiland verboden, evenals investeringen in dat gebied. Tenslotte roepen ook mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, ertoe op import van nederzettingenproducten aan banden te leggen.
Het zou Nederland, dat zichzelf met Den Haag graag ziet als hoofdstad van het internationaal recht, sieren om heel serieus te kijken maar de ontwikkelingen in Ierland en dit goede voorbeeld te volgen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Joker51
Joker5117 nov. 2018 - 16:25

Oorlogsmisdadiger Ariel Sharon is destijds de laatste eer bewezen door de regering Rutte-Asscher-II, middels een minister van staat naar de begrafenis te sturen. Toont de eenzijdige manier van de Nederland aan.

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 11:06

Goed artikel van Sadet Karabulut. [Het doel van dit Europese beleid is een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat. Het resultaat staat hier haaks op. Stevige veroordelingen zijn belangrijk en broodnodig, maar te vaak holle retoriek gebleken.] Ik geloof er dan ook niets van dat het werkelijke doel van het Europese beleid een "onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat" is. Integendeel, let's face it: Europa, en zeker ook Nederland, onderwerpt zich, alle mooie woorden ten spijt, de facto slaafs aan de Amerikaanse en Israëlische hardlinerspolitiek. En heeft Nederland ooit Israël aangesproken op het vernietigen van de Palestijnse havenvoorzieningen, die met Nederlandse financiële steun tot stand zijn gekomen? Het is een en al schone schijn en bedrog.

Realist4
Realist416 nov. 2018 - 9:07

Ik snap t betoog wel, maar het voegt helaas niet zoveel toe aan alle oproepen over de afgelopen jaren. Ben echt bang dat boycotten averechts werken, althans alle negatieve druk op Israel of Hamas bracht ons niet verder. Wellicht kan de SP met een iets origineler voorstel komen, dat echt beide partijen aan tafel brengt, want of we het leuk vinden of niet, dat zal uiteindelijk de enige oplossing zijn. Elkaar voor havikken, oorlogsmisdadigers, terrorist uitmaken maakt dat iedereen zich steeds verder ingraaft. Dat zie je toch bij alle discussies, kijk bij ons in NL de afgelopen weken...

14 Reacties
JaapBo
JaapBo16 nov. 2018 - 9:41

Er is eigenlijk nauwelijks sprake van druk op Israël terwijl dat juist de sleutel tot de oplossing van het conflict is. Israël is de onderdrukker, het Apartheidsregime. Daar moet een einde aan komen en dan gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen als oplossing!

LaBou
LaBou 16 nov. 2018 - 10:51

Je noemt jezelf wel ze maar je bent het blijkbaar niet: realist. Er is al zo vaak geprobeerd beide partijen op basis van gelijkwaardigheid aan tafel te krijgen en elke keer blijkt dat van Israëlische kant daar geen belangstelling voor te bestaan.

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2018 - 11:05

[Ben echt bang dat boycotten averechts werken] Een boycot is het enige wat werkt. Onderhandelingen hebben niks opgeleverd omdat Israël tijdens die onderhandelingen gewoon doorging met de bouw van illegale kolonies. Gewapend verzet helpt niet omdat Israël militair duizend keer sterker is. Internationale resoluties en veroordelingen zijn belangrijk maar uiteindelijk trekt de agressor zich daar niks van aan. Massa-verzet helpt in die zin dat de ogen van wereld weer gericht raken op de openlucht gevangenis Gaza. Maar Israël schiet met alle liefde ongewapende burgers dood, inclusief verplegers, kinderen en mensen in rolstoel. Het enige wat de internationale gemeenschap kan doen om de druk op de illegale bezetter/kolonisator/Apartheidsstaat op te voeren is een boycot. Het is niet voor niks dat Israël daar met name bang voor is. De BDS-beweging wordt door Netanyahu als een ‘strategische bedreiging’ gezien. Over de hele wereld probeert ze, in samenwerking met de aan haar gelieerde Lobby, de boycotbeweging te ondermijnen. Net als bij Zuid-Afrika is een boycot een van de middelen waarmee de Apartheidsstaat uiteindelijk op de knieën gebracht kan worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 16:10

Mooi, dat Wilderiaanse 'echt' in 'echt bang'. Hartstikke lekkere soep moet je eten als hij gloeiend heet is En dan de herhaling van de onderstreping in 'echt beide partijen aan tafel krijgen'. Ik had inmiddels het idee dat het Realist ernst is met het oplossen van de Israelische bezetting. Maar met de 'of we het leuk vinden of niet' zaait dan weer twijfel? Wil hij eigenlijk wel echt beide partijen aan tafel krijgen. Of bedoelt hij hier te zeggen dat de oplossing begint met praten in een post waar hij iemand anders verwijt met 'meer van hetzelfde te komen? Zoals de paus het altijd zo mooi kon zeggen: dank u wel voor de open deuren.

Realist4
Realist416 nov. 2018 - 18:47

@ Stock Gelukkig weet u het. In ieder geval 1 mens op de wereld, 'aan wal', die het proces een stap verder helpt.

Realist4
Realist416 nov. 2018 - 18:55

@ La Bou Fijn dat we nu weten dat u meer realist bent, maar ach in de stal, vlak naast de os stond de..... ? juist :-) Maar oke, laten we even simpel aannemen dat een boycot gaat werken: Israel trekt zich terug, en de wereld bestaat uit Israeliers en Palestijnen, vlak naast elkaar met zoveel geschiedenis; Moeten er dan niet alsnog minimaal twee partijen om de tafel? dat bedoel ik. Neem het voorbeeld uit Z-Afrika: Hoe ging het daarna en nu? daar hoor ik niet zoveel mensen over.....Nog steeds een drama tussen ANC en de rest....

LaBou
LaBou 17 nov. 2018 - 6:39

@realist, misschien gelijk even (met betere argumenten) reageren op de andere mensen? En als je dan toch bezig bent, noem dan even al die gelegenheden waar de Israelische regering zonder enig voorbehoud geprobeerd heeft om aan de Palestijnse wensen te voldoen. En ga dan ook even wat dieper in op de Israelische reactie (namelijk totaal geen reactie) n.a.v. de tot 3 x toe op tafel gelegde voorstellen van de Arabische Liga.

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2018 - 7:12

@Realist [Neem het voorbeeld uit Z-Afrika: Hoe ging het daarna en nu? daar hoor ik niet zoveel mensen over] Jij had nog graag Apartheid gezien daar?

Realist4
Realist417 nov. 2018 - 9:20

@ LaBou Ben blij dat u zoveel afweet van het Palestijns Isrealisch conflict. Ook dat u in een zo'n complex verhaal blijkbaar nog steeds geloofd dat de VN resoluties en de Arabisch Liga zoveel gaan bijdragen aan de oplossing. Heeft u ook alternatieven die meer zoden aan de dijk zetten, of blijft u gewoon repeteren en dan maar hopen…. Ooit in het Midden Oosten geweest, en de complexiteit werkelijk onder ogen gezien? De Arabische Liga..... u heeft wel humor, dat moet ik u nageven….

Realist4
Realist417 nov. 2018 - 9:24

@Mark " jij had nog graag Apartheid gezien daar" Beetje flauw antwoord, vindt u niet? U snapt ook wel dat ik bedoel dat met een boycot en de (gelukkige) afschaffing van Apartheid we nog steeds verre van de werkelijke oplossing waren… Dat bewijst de situatie van nu wel. Dus, nog even terug naar mijn oorspronkelijke betoog: uiteindelijk moeten partijen om de tafel, en een boycot schept meestal niet de beste voorwaarden om elkaar te gaan vertrouwen....

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2018 - 10:50

@Realist [U snapt ook wel dat ik bedoel dat met een boycot en de (gelukkige) afschaffing van Apartheid we nog steeds verre van de werkelijke oplossing waren…] Niemand zal ontkennen dat er grote problemen zijn in Z-A. Net als dat er grote problemen zijn in tal van andere andere landen. Die problemen hebben echter niks te maken met de boycot van destijds. [Dus, nog even terug naar mijn oorspronkelijke betoog: uiteindelijk moeten partijen om de tafel, en een boycot schept meestal niet de beste voorwaarden om elkaar te gaan vertrouwen….] Volgens mij heb je je niet echt verdiept in Zuid-Afrika of Israël/Palestina. Zuid-Afrika: het Apartheidsregime is juist naar de onderhandelingstafel gedwongen onder druk van de boycot. Israël/Palestina: er is ongelooflijk veel onderhandeld met nul (0) resultaat. Hoe komt dat? Omdat er geen enkele druk uitgeoefend werd op het Israëlische regime. Tijdens en rond de verschillende onderhandelingsrondes ging Israël gewoon door met het illegaal volbouwen van Palestijns land. De vergelijking die wel eens gemaakt wordt is die van twee mensen die onderhandelen over hoe ze een pizza verdelen terwijl een van de twee ondertussen de pizza opeet. Conclusie: om de tafel zitten heeft geen zin zolang de agressor geen enkele druk voelt om consessies te doen. Dat is de realiteit, 'realist'.

Klaas Punt
Klaas Punt17 nov. 2018 - 10:59

@Realist - over Zuid-Afrika, in eerdere discussies heb ik dat ook al gemeld maar ik kan je vertellen dat de toestand daar ten zeerste verbeterd is. Bij mijn laatste bezoek aan Kaapstad kon je daar gewoon over straat, een terrasje pakken, geen Apartheidsgevoel meer. En dan is er een staat als Israel dat ras en geloof wettelijk gebruikt om de positie in de maatschappij te definieren. Ik haat dat. Het is voor mij dan ook volkomen ongelooflijk dat de Europese TV maatschappijen een belangrijk evenement als Eurosongfestival in Israel organiseren, een Apartheidsland, dat note bene niet eens in Europa ligt.

Jaap12342
Jaap1234217 nov. 2018 - 16:43

Complex? Hoezo complex? De ene partij (Israël) probeert stelselmatig te jatten van de andere partij (Palestijnen). Land, water, gas, lebensraum. De ene partij verdient onze veroordeling en tegenwerking, de andere onze steun. Erg simpel...

LaBou
LaBou 17 nov. 2018 - 18:12

& realist, ik mis nog steeds je argumenten plus je antwoorden op de andere reacties. Het enige wat ik tot nu toe zie zijn ongefundeerde sneren. Ik mag dus aannemen dat je niet beter weet dan het napraten van de Israelische propaganda.

JaapBo
JaapBo16 nov. 2018 - 8:15

Het probleem is niet alleen de bezetting en de kolonisatie, maar Israëlisch anti-Palestijns racisme in het algemeen zoals blijkt uit de geschiedenis van etnische zuiveringen en racistische wetten in Israël. De oplossing is simpel: volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen!

4 Reacties
M7
M716 nov. 2018 - 12:41

Eens, voorafgegaan of gevolgd door een erkenning van de staat Israel door de palestijnse autoriteiten. Overigens weet ik niet waar uw opmerkingen :" de geschiedenis van etnische zuiveringen en racistische wetten in Israël." op slaat. Israel als staat bestaat pas sinds de jaren ' 50 en de ethnische zuiveringen waarover u spreekt zijn mij onbekend: Palestijnen zijn destijds ( ca 700000 waarvan nog ca 30000 mensen leven ) gevlucht en inmiddels door een overdadig geboortecijfer is het "vluchtelingenaantal )zijn het er inmiddels ca 5,1 mio. In de eeuwen daarvoor zijn er ethnische zuiveringen uitgevoerd op joden door ze in grote getale te verdrijven uit hun oorspronkelijke woongebied in israel, culminerend in de shoah voor en tijdens WW II . Vele socialistische regeringen in Israel vanef de jaren 50 zullen ongetwijfeld allerlei wetten hebben aangenomen , maar ik ben niet bekend met" racistische wetten" . Graag iets voorzichtiger formuleren cq meer fact based argumenteren

Bram van Geneugten
Bram van Geneugten16 nov. 2018 - 16:01

M laat de staat Israel nu in 1948 zijn opgericht en erkend door de voorgangen van de VN. In die tijd zijn ook de bekende kampen ontstaan, door verdrijving van de Palestijnse bewoners uit hun dorpen. Dat noemt men etnische zuivering. Deze zuivering gaat tot op de dag van vandaag door het inpikken van land, woongebied in het deel van de Westelijke Jordaanoever waar Israels haar nederzettingen bouwt. Zo kort lesje M. Laat ik nu denken dat je dit wel weet. Maar voor het gewten is het altijd beter te doen of je iets niet weet. Een taktiek van velen waarbij je geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor daden die je wellicht had kunnen voorkomen.

JaapBo
JaapBo16 nov. 2018 - 16:05

@M: Huichelaar, je weet best dat Israël >80% van de Palestijnen in 1948 etnisch zuiverde, bijv. alleen al door de vluchtelingen niet terug te laten keren, en ook Israëls 65+ racistische wetten kunnen je niet onbekend zijn: https://www.adalah.org/en/content/view/7771

JaapBo
JaapBo16 nov. 2018 - 19:02

@M: fijn dat je het eens bent met gelijkwaardigheid voor Joden en Palestijnen. Dat betekent bijv. ook dat Israëls "Wet op de Terugkeer" niet alleen (racistisch) voor Joden geldt, maar ook voor Palestijnse vluchtelingen.

Dre Simons
Dre Simons16 nov. 2018 - 6:01

Ik denk niet dat men daar vrede wil. Zowel de Israeliers niet als de Palestijnen eerlijk gezegd. Sinds Israel steeds strenger is geworden zijn de aanslagen geminimaliseerd in Israel en zij ziet dit als bewijs dat zij het goed doet. De Palestijnen hebben nu wel uit het handvest dat de vernietiging van Israel het primaire doel is, maar dat is ook alleen maar op papier. Dat het gevecht oneerlijk is.... dat staat buiten kijf. Maar het doel van een stenengooier is hetzelfde als die van de militair die er tegenover staat. Ze hebben elkander in een houtgreep en zodra de 1 wat toegeeft, slaat de ander toe. Waarom de Krim er dan weer bijgehaald wordt en het illegaal annexeren van Kosovo en geven aan de terroristische groep UCK weer niet, laat duidelijk zien dat het westen niet inziet dat zij eigenlijk net zo erg is als diegene waar ze tegen vecht. Dit kan dan ook weer de reden zijn waarom we ons eigenlijk, feitelijk geen moer interesseren voor de Palestijnen.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2018 - 11:16

[Ik denk niet dat men daar vrede wil.] De kwestie van vrede is gekoppeld aan de kwestie van het internationale recht. Zolang Israël Palestina illegaal bezet en illegaal koloniseert zal er geen vrede kunnen zijn. Zolang het land elke resolutie van de VN aan zijn laars lapt is het onmogelijk om tot een vergelijk te komen. Daarom is de boycot zo belangrijk. Het land moet gedwongen worden om te stoppen met haar illegale praktijken. Feitelijk zijn er twee oplossingen die vrede brengen. Eerste oplossing: twee staten langs de lijnen van 1967, gedeelde hoofdstad, recht op terugkeer vluchtelingen. Dat is de oplossing die de internationale gemeenschap al decennialang voorstelt en waarmee de Palestijnen en de Arabische wereld instemmen. Tweede oplossing: één democratische seculiere staat voor het hele gebied Israël/Palestina met gelijke rechten voor alle inwoners. Omdat Israël de eerste oplossing in de praktijk onmogelijk heeft gemaakt met de continue bouw van illegale kolonies op Palestijns gebied, blijft de tweede oplossing over: een democratische bi-nationale staat.

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2018 - 11:20

'zijn illegale praktijken'

klaassen2
klaassen217 nov. 2018 - 5:52

we geven vaak het Westen hier van de schuld maar waarom word hier nooit ook het feit besproken dat de omringende Arabische landen ook geen moer om de Palestijnen geven,misschien omdat zij als geen ander beseffen dat Palestijnen enkel uit zijn op de vernietiging van de staat Israël en geen enkele stap in de goede richting willen zetten,miljarden en nog eens miljarden zijn door de internationale gemeenschap gedoneerd aan Palestina en wat heeft het gebracht ? enkel de machthebbers en hun getrouwen leven in weelde en luxe, ze hebben zelfs een mega duur regeringsvliegtuig ,lol terwijl de stumpers op de straat moeten hopen dat een van hun kinderen word doodgeschoten door een soldaat om de rest van hun leven hiervoor een beloning te krijgen, ik ben niet pro Israël maar wel pro redelijkheid ,niet alleen Israël is de boosdoener, maar deze mening word helaas in deze panelen niet zo gewaardeerd,

Sachs
Sachs17 nov. 2018 - 11:20

@ klaassen [we geven vaak het Westen hier van de schuld maar waarom word hier nooit ook het feit besproken dat de omringende Arabische landen ook geen moer om de Palestijnen geven] Omdat het niet klopt en irrelevant is: het onderwerp is de Israëlische bezetting van Palestina. [misschien omdat zij als geen ander beseffen dat Palestijnen enkel uit zijn op de vernietiging van de staat Israël en geen enkele stap in de goede richting willen zetten …] Dat gokken gaat u slecht af. As we speak wordt Palestina vernietigd door Israël, exact het tegenovergesteld van uw absurde suggestie. [terwijl de stumpers op de straat moeten hopen dat een van hun kinderen word doodgeschoten door een soldaat om de rest van hun leven hiervoor een beloning te krijgen] Het ontmenselijken van de Palestijnen is bij u in goede handen. Wat wilt u hier mee bereiken? [ik ben niet pro Israël maar wel pro redelijkheid] Daar blijkt niets van. Ik zou uw tekst willen kenschetsen als suggestieve onzin, bedoeld om de aandacht af te leiden van het besproken onderwerp.

klaassen2
klaassen216 nov. 2018 - 4:21

als de Palestijnen hun wapens wegdoen heerst er vrede ,als Israël dit doet word het vernietigd

5 Reacties
toshiba
toshiba16 nov. 2018 - 9:51

de eeuwige drogreden die door CIDI maar al te graag en zijn volgers wordt gehanteerd. 1) niemand vraagt dat israel zijn wapens weg doet 2) de dreiging komt niet van de palestijnen maar hooguit vanuit Iran en daar kan IDF zich prima tegen beschermen 3) palestijnen vragen alleen wat hun rechtmatig toekomt. hun land en hun toekomst. als israel de wapens laat zwijgen, de palestijnen hun land geeft wat in meerdere int overeenkomsten is vastgelegd en toegezegd, dan is er vrede. let wel: de palestijnen zijn de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Niet de joden.

Paul250371
Paul25037116 nov. 2018 - 11:12

Het tweede geloof ik direct. Het eerste is onzin. Israel heeft absoluut geen behoefte aan vrede met de Palestijnen. Israel is schandalig bezig met hun soortgelijke Heim ins Reich politiek

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2018 - 11:16

Eigenlijk bedoel je te zeggen: Als de Palestijnen ophouden te bestaan dan heerst er vrede.

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 11:41

@ klaassen: Natuurlijk! De Palestijnen moeten zich geheel neerleggen bij hun verdrijving uit Palestina, bij de bezetting van en het steeds meer beroofd worden van hun leefgebied. Ze moeten zich geheel aan de zionisten onderwerpen. Dat niet iemand eerder op dit lucide idee gekomen is.....

Bram van Geneugten
Bram van Geneugten16 nov. 2018 - 15:53

dit is poppenkast praat.

Janpastoor
Janpastoor15 nov. 2018 - 23:16

Los van de discussie wie van oudsher de echte Palestijnen zijn moeten wij van Links keihard de kant voor de Islamitische arme mensen kiezen. Israël is rijk geworden door deze arme mensen uit te buiten. Daarom hebben deze mensen het recht hun leven wijden aan de strijd tegen Israël. Zodra de strijd gewonnen is hebben zullen ze terecht Israël mores leren. Pas daarna zal er vrede zijn in het Midden Oosten. Uiteindelijk zal heel het Midden Oosten net zo dynamisch, succesvol en rijk worden als Israël nu is. Zeker weten!

4 Reacties
M7
M716 nov. 2018 - 11:20

Nu ben ik geen fan van de huidige israelische regering , maar wanneer er zoveel onzin wordt verteld in een bijdrage , moet daar toch even op gereageerd worden. " Israël is rijk geworden door deze arme mensen uit te buiten. " Welke uitbuiting en hoe dan ? De meeste palestijnen wonen in de palestijnse gebieden en komen graag naar israe; omdat daar tenminste nog werk is : werk wat in het Midden oosten gemiddeld gesproken afwezig is door het gevoerde rampzalige beleid. En dan is het natuurlijk fijn en comfortabel om je eigen misere te kunnen buiten aan het joodse volk, omdat je dan niet hoeft na te . denkn of het misschien ook iets van doen zou kunnen hebben met eigen onvermogen , gierende corruptie in de leiderskringen van het palestijnse bewind, Fatah en Hamas en pure onwil van de buren. Alle staten in het MO belijden met de mond wel de sympathie met de palestijnse zaak , maar doen de facto nauwelijks iets om ze te helepn. En uw opmerking " ....moeten wij van Links keihard de kant voor de Islamitische arme mensen kiezen. " is ook natuurlijk ook een gotspe. De joodse staat is eertijds opgericht door socialisten en kolchoze mensen en werd decennialang geregeerd door de Arbeiderspartij, een seculiere partij die sterk de nadruk legt op de bestrijding van de inkomensongelijkheid. Zeg maar de pendant van onze Partij van de Arbeid. Niet verwonderlijk dat er vanuit de socialistische kringen in nederland al decennialang sterke en persoonlijke banden bestonden en bestaan met de ideologisch broeders in Israel. Dus iets posten is prima, maar dan wel graag inhoudelijk en met name gericht op feiten en wat minder de niet gefundeerde onderbuikgevoelens te veel laten prevaleren.

M7
M716 nov. 2018 - 11:29

Ter aanvulling : de combinatie van de technologische kennis van de Israeli van bijv de landbouw in droge gebieden, de ontziltingsstechnologie , waardoor drink- en bevloeingswater plentiful aanwezig is, etc etc , zou een gouden match zijn met de armzalige toestanden in de omringende landen. Nu al vinden de meeste palestijnen , voorzover ze werk hebben, dat werk in israel en dat zou hierdoor nog verder kunnen stijgen. Een wederzijds belang wordt hiermee gediend:de sterke economische groei van Israel zou dan niet langer belemmerd worden door de schaarste op de arbeidsmarkt in israel en de armzalige financiele positie van de palestijnen zou enigermate verlicht kunnen worden doordat de werkloosheid daalt. Dat is de ratio : de emotie brengt met zich mee dat dan eerst de corrupte leiders van de palestijnse gebieden moeten opstappen en dat wordt nogal een dingetje. Wellicht dat de detente in de verhoudingen tussen SA en Israel hierbij gaat helpen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 18:59

Ik vond het een merkwaardig bericht, klikte dus maar even op uw andere berichten. Het riekt onfris in de bovenkamer van m'neer Pastoor. Maar die lucht is er niet uit te krijgen ben ik bang.

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2018 - 7:27

@stokkickhuysen Ja, Jan Pastoor probeert een parodie op linkse reacties te geven. Uiteraard is dat voor links vrij makkelijk te doorzien. Maar het is fijn voor een rechtse pro-Israël reageerder als @M omdat die volop in gevecht kan met een stroman.

Paul250371
Paul25037115 nov. 2018 - 21:38

Wat Israël flikt is een grote schande.

Appi Mohamud
Appi Mohamud15 nov. 2018 - 20:19

Waneer gaan we stoppen om symptomen te bestrijden in deze kwestie en zeggen niet gewoon waar het probleem ligt? Het probleem is Israel en de haviken in de regering, dat zijn mensen die opgegroeid zijn en zelf deel hebben genomen aan oorlogsmisdaden waar we nu verwachten dat ze zich aan de mensenrechten houden. Dat is ongeveer hetzelfde als een mafibaas de leiding geven over de landelijke politie, gaat nooit goed komen. En zolang terroristen van het eerste uur nog leiding geven aan Israel hoef ook niet te verwachten dat de staat zal stoppen met zijn slachting.

14 Reacties
M7
M715 nov. 2018 - 21:44

Het komt mij voor dat de palestijnen weliswaar een moeizame relatie hebben met de Israelische Overheid, maar dat de echte vijand van de palestijnen eerder de andere Palestijnen zijn. Zie hoe Hamas en Fatah de palestijnse bevolking in beide gebieden onderdrukken en elkaar dwars zitten met als inzet / speelbal de palestijnse bevolking. En echte vrienden in het MO ,( anders dan met de mond beleden ) hebben de palestijnen ook al niet. En met de stille diplomatie van SA en Israel , lijkt er een soort monsterverbond te ontstaan in het MO met als gezamenlijke vijand Iran. En ook hiervan zullen de Palestijnen de dupe worden. Kortom, het is begrijpelijk en makkelijk om Israel overal de schuld van te geven , maar dat is denk een beetje te kort door de bocht.

Thuiszitter
Thuiszitter15 nov. 2018 - 22:14

Oh dat is nieuw de Israeli zijn terroristen . En wat is de Hamas ? vrijheidsstrijders ? En wat zijn de Europeanen die ervoor gezorgd hebben dat de Joden na de oorlog massaal het continent dienden te verlaten .? .......

datdanweerwel
datdanweerwel16 nov. 2018 - 7:28

"Ruim vierhonderd raketten vanuit Gaza op zuiden van Israël. Na deze vrij beperkte aanval vanuit Gaza volgde maandag een veel grotere reeks beschietingen. Inclusief dinsdagochtend zijn naar schatting minstens vierhonderd raketten op plaatsen als Ashkelon, Be’er Sheva en Sderot in Zuid-Israël afgevuurd. Een appartement in Ashkelon werd maandag in puin geschoten, waar later een dode Palestijnse man werd gevonden, afkomstig uit de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Ook werd een bus getroffen, waarvan de inzittenden net voor de inslag waren uitgestapt. Er viel één zwaargewonde. In de berichtgeving loopt het aantal Israëlische gewonden uiteen van tien tot vijftig." Nu verwacht u waarschijnlijk dat de regering van Israel dat ze Hamas (U weet wel dat clubje dat uit is op de vernietiging van de staat Israel) uitnodigen voor een bakkie thee en vervolgens gezamenlijk Koembahja gaan zingen, in de grote mensen wereld werkt dat echter niet zo.

toshiba
toshiba16 nov. 2018 - 9:53

M 15 november 2018 at 22:44 je vergeet te zeggen dat israel de PLO onder de duim heeft. de financiele stromen worden door israel onder controle gehouden en als de PLO niet knipt en buigt naar israel, dan worden alle fondsen afgeknepen Is al een paar keer gebeurd. israel heeft er zelf een handje van om de huidige status quo te handhaven In gaza zouden er allang nieuwe verkiezingen gehouden moeten zijn. echter israel blokkeert dat. ook daar houdt israel de status quo in stand. zo doende kan ze partijen tegen elkaar uit spelen en worden naieve mensen zoals jij opzichtig in de maling genomen

toshiba
toshiba16 nov. 2018 - 9:56

datdanweerwel 16 november 2018 at 08:28 israel is zelf verantwoordelijk voor het geweld. als je mensen onderdrukt, zonder proces gevangen zet, mensen standrechterlijk op straat executeert, huizen en dorpen sloopt, de voedsel, water en medische voorzieningen bewust afknijpt etc, dan moet je niet vreemd opkijken dat mensen / groepen daarin tegen in opstand komen. Ja ook middels geweld. het is meermalen aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen het geweld van israel en dat van hamas. waarbij elke keer israel de partij is die het geweld aanwakkert. er is maar een schuldige in dit conflict en dat is israel

Paul250371
Paul25037116 nov. 2018 - 11:17

datdanweerwel In die bus zaten soldaten las ik ergens. En is het jou ook opgevallen dat na iedere opstand tegen de bezetting er altijd vele malen meer Palestijnen sterven dan Israëliërs. Maar ga maar doen of Israel hier de David is ipv de Goliath.

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 11:23

@ M: Welnee, Israël doet er juist alles aan de Palestijnen verdeeld te houden. De VS en Israël hadden aangedrongen op democratische verkiezingen in Gaza, maar toen die -na vertrek van de bezettende Israëlische militairen- in 2006 inderdaad waren gehouden en de uitkomst -overwinning van Hamas- hen niet beviel, werd de uitslag gesaboteerd, werden leiders gedeporteerd, werd Gaza geblokkeerd, enz., zodat een openluchtgevangenis is ontstaan. Hiernaast heeft Israël voortdurend stukken land ingepikt op de Westoever, volstrekt in strijd met het internationale recht en de resoluties van de VN, en maakt het er een soort Bantoestan van. Hoezo "een moeizame relatie met de Israëlische overheid" -kan je het nog eufemistischer uitdrukken?-, hoezo zou de oorzaak van de situatie primair bij Hamas en Al-Fatah liggen?

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 11:31

@ Thuiszitter: [Oh dat is nieuw de Israeli zijn terroristen] Dat is helemaal niets nieuws. Je moet het natuurlijk wel willen weten. Niet alleen hebben zionisten allerlei terreuraanslagen in Palestina gepleegd, al lang voordat de Israëlische staat werd uitgeroepen, niet alleen hebben zionisten honderdduizenden Palestijnen uit het gebied verdreven waarin zij al eeuwenlang woonden, om nog maar te vooral niet te zwijgen over het vermoorden van duizenden Palestijnen en het vernietigen van Palestijnse dorpen, ook hebben de zionisten dood en verderf gezaaid in Gaza in diverse oorlogen.

Satya
Satya16 nov. 2018 - 11:35

'En met de stille diplomatie van SA en Israel , lijkt er een soort monsterverbond te ontstaan in het MO met als gezamenlijke vijand Iran. En ook hiervan zullen de Palestijnen de dupe worden.' Beide met wapens gesteund uit het westen. Hamas is een vervloeking waar niemand beter van wordt.

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 11:36

@ datdanweerwel: Het is je uiteraard geheel ontgaan dat de nieuwe escalatie is ingezet door de Israëlische regering, die een geheime infiltratiemissie had ingezet, en ook dat, zoals gewoonlijk, het aantal doden en gewonden aan Palestijnse zijde door het disproportionele geweld van Israël een veelvoud is van die aan Israëlische zijde,

Thijs Schokland
Thijs Schokland16 nov. 2018 - 11:41

@ Olav M, u schrijft "Welnee, Israël doet er juist alles aan de Palestijnen verdeeld te houden." Oftewel, dat de Palestijnen elkaar in de haren vliegen komt door Israël! Als er ooit een Nobelprijs te vergeven is voor 'slachtofferschap' heb ik wel een idee waar deze naar toe moet. Zeldzaam dit.

M7
M716 nov. 2018 - 12:31

@ sataya : ".... Beide met wapens gesteund uit het westen. " Om het probleem iets ingewikkelder te maken : Israel beschikt ( uit nood ontstaan ) over een enorme high tech defensie - industrie en hoeft daardoor maar mondjesmaat oorlogstuig af te nemen uit de USA. Defensiematerieel is een van de top vijf exportartikelen van Israel, goed voor 20% van de export . Dat Hamas een vervloeking is , waar niemand beter van wordt ,: daar zijn we het over eens

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 16:53

Thijs Schokland: Helaas niet zo zeldzaam, jouw reactie. Ach ja, je bent nooit te oud om er wat bij te leren. Inderdaad: Israël heeft er belang bij dat de Palestijnen die in Israël wonen, de Palestijnen die op de Westoever wonen, en de Palestijnen, die in Gaza wonen, verdeeld zijn. Het is voor hen uiterst moeilijk om tussen Israël en de Westoever te reizen, en tussen Gaza en de Westoever. Israël wil niet één Palestijnse staat, laat staan één land Palestina waarin zowel Palestijnen als Joden wonen. Zie ook b.v.: https://www.mo.be/reportage/Isra%C3%ABl-maakt-gezinsleven-voor-Palestijnen-onleefbaar. (-"Het Israëlische verdeel- en heersbeleid reikt tot in de slaapkamer." -"Door Palestijnse gezinnen op te splitsen met een complex en onvoorspelbaar bureaucratisch systeem, probeert Israël de Palestijnse populatie onder controle te houden en zo veel mogelijk in aantal te beperken." -"Palestijnen uit Gaza kunnen enkel om uitzonderlijke humanitaire redenen naar de Westelijke Jordaanoever. Omgekeerd kan iemand uit de Westelijke Jordaanoever enkel naar Gaza om daar voor altijd te gaan wonen.") Gek, hè.

OlavM
OlavM16 nov. 2018 - 16:57

@ M: [Israel beschikt ( uit nood ontstaan ) over een enorme high tech defensie – industrie en hoeft daardoor maar mondjesmaat oorlogstuig af te nemen uit de USA.] Om je uit de droom te hepen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/recordbedrag-voor-militaire-hulp-vs-aan-israel-34-miljard-euro~b7eb8054/ Citaat: "De Verenigde Staten geven Israël in een nieuwe overeenkomst over een periode van tien jaar bijna 34 miljard euro militaire hulp. Niet eerder hebben de VS een land zo veel militaire hulp toegezegd."