Joop

Illegale held

  •    •  
29-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18
Mamoudou vond het heel logisch om naar boven te klimmen terwijl er tientallen omstanders stonden toe te kijken en filmen
Wat je in Frankrijk niet allemaal moet doen om als vreemdeling geaccepteerd te worden. Het land, dat zich in welvarend West-Europa het meest rigide en onwelkom opstelt ten opzichte van buitenlanders, kon gisteren dankzij Mamoudou Gassama goede sier maken. Tientallen miljoenen mensen zagen hem als een aap tegen een flatgebouw klimmen om een kind te redden. Nog dezelfde dag bleek de Franse bureaucratie door de president hoogstpersoonlijk zo te worden gebogen dat deze illegale geveltoerist held én ingezetene van Frankrijk werd. Wellicht zullen de rechtse roeptoeters de behendigheid van Mamoudou aangrijpen om iets lelijks te zeggen over misdaad en dat de mensen in de betreffende flat zich minder veilig voelen. Immers hoe eenvoudig lijkt het om bij iemand die op de vijfde verdieping zijn balkondeur open laat staan een handvol papiergeld uit de suikerpot te halen.
Ik sprak gisteren met Francisco van Jole over angst. De angst die onze maatschappij beheerst. Hij was het weekend in Purmerend, ik op Texel. Het was me opgevallen dat er in die Nederlandse buitenplaatsen weinig kleur was te ontdekken, als ik op Texel de roodverbrande blondines en Duitsers even niet meereken. Toch was Texel goed voor bijna 10 procent PVV stemmers en werd de VVD de grootste partij en won in Purmerend de PVV drie zetels in de raad.
Angst voor buitenlanders heeft dus niets te maken met de aanwezigheid van mensen met een andere huidskleur dan blank, het is eerder andersom, constateerden we. Mamoudou vond het heel logisch om naar boven te klimmen terwijl er tientallen omstanders stonden toe te kijken en filmen. Het zou fijn zijn als de mensen die bij ons een veilig heenkomen zoeken wat minder hoeven te doen om geaccepteerd te worden.

Meer over:

frankrijk, texel, opinie, pvv
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

JanVG2
JanVG230 mei 2018 - 10:51

Aan de ene kant natuurlijk waar dat iedereen geaccepteerd moet worden die zich aan de regels houdt. Toch wringt er ook iets aan deze bijdrage. Zoals ter rechterzijde gemakkelijk elk negatief bericht wordt gebruikt voor de eigen propaganda, zo geldt omgekeerd dat een positief bericht ook "propagandistisch" wordt ingezet. Is op zich geen ramp, maar je moet het ook met mate doen omdat het anders zijn impact verliest. Ter illustratie: het verhaal van Mamoudou wordt volledig in een "zwart - wit" tegenstelling gerukt. De werkelijkheid is iets grijzer. De schrijver laat impliciet meeklinken dat een immigrant wel klimt, maar de omstanders (impliciet de niet-immigranten) alleen maar filmen en toekijken. Probleem: als je goed naar het filmpje kijkt zie je dat er meer mensen klimmen. Verder speelt dit zich af in een wijk met heel veel migranten en de meeste (filmende) omstanders zijn juist zelf ook migranten. Dus ja, fantastisch dat Mamoudou het heeft gedaan .. en ook goed dat Macron (en andere hotemetoten) hem daarvoor belonen. Dat hoort historisch gezien bij zo'n heldenactie en wordt oprecht gedaan - hoewel als extraatje het feit dat hij een migrant is, propagandistisch gezien ook voor Macron en co niet onaangenaam is. Wat betreft het kiezersgedrag, ja, algemeen bekend dat de meeste plekken met het hoogste percentage "anti-migratie" kiezers juist niet veel migranten tellen (hoewel dat niet helemaal 1 op 1 geldt). Leuk, wat doe je daarmee? Ga je uitzoeken WAAROM mensen in die situatie zo reageren? Of ben je trots op jezelf dat jij "beter" bent, kijkt een beetje neer "op dat volk" en gaat over tot de orde van de dag? Het is een verhaal dat we nu al een paar decennia horen, maar pogingen om mensen tot een ander kiezersgedrag te brengen door die mensen te OVERTUIGEN zijn zeldzaam, zeer zeldzaam. Het is net zo goed "ons" tegen "hen" als de retoriek ter rechterzijde. De loopgravenoorlog gaat lekker verder en een kerstvoetbal-wedstrijd zit er echt niet in.

Hiltermann
Hiltermann29 mei 2018 - 21:54

Gassama vond helemaal niets toen hij spontaan tegen de balkons van het flatgebouw omhoog klom. Hij zag een kind in een noodsituatie en deed wat in zijn vermogen lag om het kind te redden. Hij houdt van kinderen en kon door in te grijpen het gevaar afwenden voor het jongetje dat aan het balkon bungelde. In onze verworden samenleving kijken mensen liever weg en nemen geen risico. Ingrijpen moet vooral een ander doen. Mooi dat het redden van dit kind door de Fransen is gewaardeerd. Mooi dat Gassama nu niet langer illegaal is. Nu nog even een mentaliteitsverandering in het xenofobe Frankrijk die aan nieuwe Fransen de kans geeft een bestaan op te bouwen in Frankrijk.

Monty2
Monty229 mei 2018 - 11:41

Waarom zou een uitgeproceerde migrant geen goed hart hebben? Of geen goed mens zijn? Dat snapt zelfs de gemiddelde PVV-er wel.... Okay, te kort door de bocht. Dat snapt ook een VVD-er nog wel. Echter, iemand kan een goed hart hebben en toch niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Klaas Punt
Klaas Punt29 mei 2018 - 9:50

Deze man was ervan overtuigd dat hij het kon en deed het. Hij werd natuurlijk in eerste instantie beloond door het feit dat het kind weer ongeschonden op het balkon stond. Dat de president hem z'n illegaliteit af nam is niet meer dan terecht. En dat is in mijn beleving het verschil met ons land, denk maar niet dat Rutte cs in zo'n geval er maar overgepiekerd zouden hebben om de man te laten blijven.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew29 mei 2018 - 17:05

Weet ik niet hoor. Rutte is pr-man pur sang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 23:33

Kwestie van wederkerigheid toch. Maar nu even niet 'normaal' volgens Dijhof.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 23:34

Dijkhoff. Tweemaal ff is eigenlijk teveel van het goede voor die man, heeft hij niet verdiend maar gewoon gekregen.

OlavM
OlavM31 mei 2018 - 16:21

@ Minoes&tuin: [.....heeft hij niet verdiend maar gewoon gekregen.] Zo, da's ff snel geconcludeerd! Maar,als je het mij vraagt, is er slechts sprake van één maal "ff"! ("Dijkhoffff" staat een beetje raar).

Henri Zwols
Henri Zwols29 mei 2018 - 9:25

> Mamoudou vond het heel logisch om naar boven te klimmen terwijl er tientallen omstanders stonden toe te kijken en filmen. Waarvan het gros fysiek helemaal niet in staat was om te doen wat Mamoudou deed.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 11:59

Dat is ook juist. Dan is het ook niet zo slim om te proberen naar boven te klimmen.

Juppé🎗
Juppé🎗29 mei 2018 - 21:18

Die zijn wel matrassen , kussens , lakens en alles wat zacht is gaan halen....

Wiewatwaar2
Wiewatwaar229 mei 2018 - 9:22

"Het zou fijn zijn als de mensen die bij ons een veilig heenkomen zoeken wat minder hoeven te doen om geaccepteerd te worden." Er zit, uiteraard, een beschuldiging onder dat Nederlanders ook moeite zouden hebben met hardwerkende chinezen in Nederland of met hindoestaanse Surinamers maar dat is niet waar. Nederlanders (behalve linkse Nederlanders en wetenschappers) hebben moeite met allochtonen die de criminaliteitsstatistieken aanvoeren waardoor ook zwembaden als onveilig worden ervaren (jaren rondom Fortuyn). PVV-stemmers hebben ook moeite met immigranten die de sharia eigenlijk beter vinden dan de democratie, of mensen bij wie de loyaliteit meer bij Erdogan of Turkije ligt dan bij Nederland. Ik ken zelf ook vluchtelingen en die ik ken weten hoe ze zich moeten gedragen: net zoals de chinezen of Hindoestaande Surinamers in Nederland zich gedragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Appie Fries
Appie Fries29 mei 2018 - 9:11

Zozo een vergelijking met een aap en dat op Joop.nl. En dan dit [Angst voor buitenlanders heeft dus niets te maken met de aanwezigheid van mensen met een andere huidskleur dan blank] Wouw, dat is een snelle conclusie. Denk maar aan Almere en Lelystad, daar is de PVV wel aardig aanwezig en daar wonen heleboel medelanders. Dus dan zou de conclusie weer zijn dat het wel degelijk met medelanders te maken heeft. Texel en Purmerend zien waarschijnlijk wat er om hun heen gebeurd en willen dit voorkomen. Daarbij denken zij dat de PVV een oplossing zou kunnen zijn. Niet dat PVV ergens een oplossing voor zou kunnen zijn, maar daar komen ze later dan we weer achter.

Zeeuw2
Zeeuw229 mei 2018 - 9:06

Mensen in plattelandsgemeenten stemmen PVV omdat het dus bange witte mannen zijn. Wel erg kort door de bocht, er spelen namelijk verschillende motieven. Gezien de hechte binding in en met de gemeenschap bestaat er inderdaad een angst voor het vreemde en een afkeer van verandering en vooruitgang. Echter, meer rationele motivaties spelen ook een rol: De leefomgeving is veilig en de criminaliteitscijfers vaak laag. Een instroom van grote hoeveelheden immigranten heeft hier eigenlijk altijd een negatief effect op (je kunt dit wel discriminatie noemen of ombuigen naar sociaal-economische oorzaken, maar het verband is er nu eenmaal). Ook staat in deze gemeenschappen de eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel, m.a.w. van “immigranten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt” moet men niet veel hebben. Men is op het platteland dus gesteld op een veilige omgeving en heeft een afkeer van het oneigenlijk gebruik van sociale voorzieningen & het onbetaalbaar worden ervan. Wellicht is men in de meer stedelijke gebieden in Nederland er helaas aan gewend dat dit daar al lang niet meer de standaard is, maar mijns inziens is het dat nog wel. Niet vragen naar bronnen of onderzoekscijfers, bovenstaande is gebaseerd op een leven op het platteland.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 mei 2018 - 8:55

Gisteren Pauw nog gezien? Klaas Dijkhoff had het niet gedaan, die Mamadou zomaar een verblijfsvergunning Gegeven. Frankrijk is in staat tot grootsheid ons land profileert zich door lulligheid.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 11:57

Tja en die man heeft het dan over wederkerigheid en moet de slimste man van Nederland zijn. Aan die man klopt werkelijk helemaal niets...hij is ook niet zo geinig als hij lijkt. Aan die man is helemaal niets echt!

Hiltermann
Hiltermann29 mei 2018 - 22:04

"Dijkhoff had het niet gedaan, die Mamadou zo maar een verblijfsvergunning gegeven " Dat zei Dijkhoff helemaal niet. Hij zou Mamadou mogelijk ook een verblijfsvergunning gegeven hebben alleen niet met zoveel publiciteit er om heen. Dat siert Klaas Dijkhoff die daarmee kritiek uitte op de feestelijke manier waarop president Macron blijk gaf van zijn generositeit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 12:44

Hiltermann Dat kwam er pas heel laat uit, eerst zei hij iets anders. Het slot was dat 'als' hij het gedaan had, dan zonder bekendheid daaraan te geven. Dat is m.i. iets anders. Of dat hem siert. Misschien doet hij het gewoon zo om zijn achterban niet voor het hoofd te stoten.

NedBall93
NedBall9329 mei 2018 - 8:42

Er zijn natuurlijk een paar honderd Franse terreurdoden gevallen in de afgelopen jaar. Beetje flauw daarom om zo een sneer te geven naar Fransen. Het is wel zo dat in wijken met weinig allochtonen de PVV het goed doet. De partij deed het echter ook goed in zeer gemixte wijken. Misschien is de correlatie tussen inkomen en PVV sterker dan de correlatie tussen PVV stemmers in gemêleerde wijken. Dat allemaal terzijde het is toch gewoon heel mooi om te zien hoe zo iemand beloont wordt voor een exceptionele daad.