Joop

'Ik zorg er voor dat u zich diep schaamt'

  •    •  
25-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een niet geschreven brief van de minister van Onderwijs
Aan leden van Colleges van Bestuur van HBO-instellingen en ROC’s,
U krijgt veel geld van mij. Dat geef ik u zodat u leerlingen en studenten onderwijs van een hoge kwaliteit aan kunt bieden. Dat zij dat krijgen is belangrijk. Voor hen zelf en voor de samenleving. Ik moet er op kunnen vertrouwen dat u het geld hiervoor gebruikt.
Op basis van dit vertrouwen hebben mijn voorgangers en ik u de ruimte gegeven meer zelf te gaan beslissen waarin u het geld investeert. U hebt tenslotte een beeld van hoe het bij u gaat, wat behouden moet blijven en wat verbeterd moet worden. 
Met de regelmaat van de klok neem ik waar dat u het belastinggeld besteedt aan zaken die geen relatie hebben met ‘goed onderwijs’. U besteedt het aan dure gebouwen om uw eigen aanzien te vergroten. U doet aan studiereizen en overnacht in dure hotels. Als u niet begrijpt wat ik bedoel, dan adviseer ik u de aflevering “De school als vastgoedmagnaat“ van 23 januari 2012 van het programma ‘De slag om Nederland’ eens terug te kijken. U hoeft niet de hele uitzending uit te kijken, na vijf minuten weet u precies wat ik bedoel.
Ik heb er genoeg van.
Bent u lid van een College dat meer aan zichzelf denkt dan aan de opdracht waarvoor ik u mijn vertrouwen heb gegeven, dan hoop ik dat deze brief er toe leidt dat u zich diep schaamt. Ik kan u vertellen dat ik elke klokkenluider zal beschermen die vroegtijdig melding maakt van opvallend hoge investeringen die niet in relatie gebracht kunnen worden met het verbeteren van het onderwijs. Dit moet iedereen aanmoedigen. Ook u om vanuit uw schaamte vanaf nu uw echte werk te doen.
Hoogachtend, J.M. van Bijsterveldt Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Deze column is tevens gepubliceerd op de website organisatieactivist. Volg Marc ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

ElChe
ElChe25 jan. 2012 - 22:29

En wie is het kind van de rekening van deze verspilzucht door deze doorgeslagen pronkzieke college's?

aLittleStrange
aLittleStrange25 jan. 2012 - 22:29

Marc heeft duidelijk geen idee waar hij over praat... Er is een ROC gevonden die misbruik heeft gemaakt van de subsidies. Dat zegt niets over de scholen in het hoger onderwijs. Deze scholen hebben jarenlang moeten fuseren tot grote leerfabrieken onder druk van de overheid. Daarbij hebben de scholen het voor elkaar gekregen om het onderwijsniveau vanaf de jaren 60 (democratisering v/h onderwijs) door de jaren heen geleidelijk te verbeteren. Incidenten met scholen als InHolland en Windesheim worden breed uitgemeten in de media terwijl dit fenomeen van alle tijden. Helaas wordt zelfs op een site als Joop.nl niet kritisch bericht over journalistiek en krijgen we columns van meeloop journalisten voorgeschoteld.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 22:29

Waar kan ik ondertekenen?

RikMin
RikMin25 jan. 2012 - 22:29

Geweldig. Zo is het precies.

msj_meijerink
msj_meijerink25 jan. 2012 - 22:29

Incidenten worden uitvergroot tot norm en het journaille richt zich steeds meer op 'populaire scoops'. Hoe kan ik als eenvoudige lezer nu nog een diepgravend onderzoek onderscheiden van een opgeblazen luchtballon?

Yggdrasil
Yggdrasil25 jan. 2012 - 22:29

In een ander topic had ik reeds aandacht gevraagd voor de genoemde uitzending waarin schoolbesturen geen school meer besturen maar vastgoedmagnaten worden. Het gaat ook niet enkel en alleen om het Arcus college in Heerlen maar over de diverse ROC-vestigingen over het hele land. Ook in de plaats waar ik woon, een gemiddelde provincie stadje in het Oosten van het land staat zo'n ROC gebouw, een mooi gebouw uit architectonisch oogpunt, een zeer vernieuwend futuristisch gebouw maar bepaald geen school. Het niet investeren door die diverse schoolbesturen in leerkrachten, in leerlingen en in leermiddelen maar wel in dure gebouwen is nu precies het gevolg waarom het volgende topic tot stand kwam: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/den_haag_dendert_door/ Het is een regelrecht misbruik van overheidsgeld en past naadloos in eerdere stellingen dat meer subsidie onder diverse instellingen niet automatisch leidt tot verbeteringen in die instellingen en haar doelgroepen. Extra wrang is dat er ergens een schoolgebouw wordt neergeplempt van een slordige honderd miljoen terwijl er aan de andere kant wordt bezuinigd op de schone kunsten, de cultuur en dat de jacht wordt geopend op bijstandsontvangers. Ga aan al die mensen maar eens uitleggen dat er voor hun geen geld meer is omdat je graag mooie en kekke schoolgebouwen wilt hebben waar niemand op zit te wachten.

BasVV
BasVV25 jan. 2012 - 22:29

En wat kost die verplichte studiereis van scholieren. Ze moeten in kudde ineen naar Parijs of Berlijn of naar Terschelling. Ek jaar opnieuw. Dat was prima toen geen van de studenten ooit in het buitenland kwam. Maar tegenwoordig worden zelfs babys al naar de meest vreemde landen vervoerd. Stoppen met die hap.

Biff Everwood
Biff Everwood25 jan. 2012 - 22:29

de gehele aflevering wordt helaas te niet gedaan door het wegfilteren van 'gefeliciteerd'. Toch weer het verschil tussen kwaliteit en vpro-vooringenomenheid. Neemt natuurlijk niet weg dat op plekken met veel geld en weinig controle in de regel wordt gesjoemeld. Ligt in de aard van de mensen die daarop afkomen.

DitBenIk2
DitBenIk225 jan. 2012 - 22:29

Hoe is het toch mogelijk dat er in schoolbesturen en gemeentebesturen zoveel volledig onbekwame figuren rondlopen? Schokkend

1 Reactie
BasVV
BasVV25 jan. 2012 - 22:29

Het hotelwezen zoet toch ook ergens van leven. Allemaal afgestudeerde VMBO en MBO. Schaam U om dat af te keuren.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2012 - 22:29

De VPRO staat niet bekend om zijn objectieve programma's. Zoals uitgebreidere artikels in Dagblad de Limburger vermelden speelt er toch echt meer dan dat het subjectieve programma van de VPRO wilt doen blijken. Overigens gaat het hier over een kwestie van meer dan 5 jaar geleden.

2 Reacties
eeweew
eeweew25 jan. 2012 - 22:29

Don't the messenger.

eeweew
eeweew25 jan. 2012 - 22:29

Don't shoot the messenger.

BasVV
BasVV25 jan. 2012 - 22:29

Nou zit ik regelmatg in hotels. Vreselijk. Maar okee. En inderdaad. Ik wordt geacht om iets te drinken met collega's. Maar meestal lig ik al om acht uurr in bed. Slaap beter dan als ik thuis kom. Moet ik altijd weer wat. Hier niet. Scheelt honderden euro's van mijn energie.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2012 - 22:29

Even een zijdelingse vraag waar ik beroepshalve in geïnteresseerd ben Bas. Welke dingen vind je precies zo vreselijk aan 'hotels' ? De inrichting? De sfeer ? Gebrek aan familie en vrienden om je heen?