Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik zag hem zitten in de Tweede Kamer

  •  
01-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Debat over mislukte formatieverkenning

© ANP BART MAAT

Hij was niet meer van deze tijd.
Ik zag hem zitten in de Tweede Kamer. Er hing een grote eenzaamheid om hem heen. Hij was zijn eigen vleesgeworden doctrine. Het kan snel gaan: de man die zich tien dagen terug nog triomfantelijk opmaakte om de formatie naar zijn geroutineerde hand te zetten, was over de  houdbaarheidsdatum heen. Hij was niet meer van deze tijd.
Hij was de enige fractievoorzitter in het hele parlement die het deksel op de pan wilde houden. De anderen begrepen dat zij de geur op moesten snuiven van wat de verkenners hadden toebereid, hoe onaangenaam die ook mocht zijn. Daar had Pieter Omtzigt voor gezorgd, die eventjes naar Den Haag was gekomen, om zich als Kamerlid te laten beëdigen. “Die notitie is niet geschreven. Iemand heeft die geschreven”, zei hij.
‘s Avonds legde Sywert van Lienden bij Op1 uit waarom het nog weken duurt voor scholen coronasneltests binnen krijgen. Ze moeten eerst uit de bulkverpakking worden gehaald. Daarna worden ze in kleinere doosjes verpakt. Het scheelt een dubbeltje per set als je dat in Oost-Europa laat doen. Alle tests gaan eerst per truck heen en weer, twee lange ritten dwars door ons werelddeel. Niemand vroeg wie precies voor deze aanpak verantwoordelijk was.
De vaccins stapelen zich op in de koelhuizen terwijl in de prikstraten de rust heerst van het kerkhof, dat de eindbestemming zal zijn van duizenden ouderen extra als het zo door gaat.
Tegelijkertijd vonden er in het Amsterdamse Westerpark en op het Museumplein wilde feesten plaats. Het Vondelpark was al eerder door de politie leeg geveegd.
De overheid stelt hoge eisen maar ze levert niet. De mensen dansen samen de lente tegemoet. Het kan ze niets meer schelen. Geen fuck.
Ik zag hem zitten in de Tweede Kamer. Er hing een grote eenzaamheid om hem heen.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.
Update, donderdag 18.30 uur: Hij heeft Nederland een hele middag bezworen dat hij geen leugenaar was. Hij heeft het door een onberaden bekentenis nog moeilijker voor zichzelf gemaakt. Je zag hoe hij tijdens een schorsing in zijn bankje stond te praten met Sigrid Kaag. Zijn voormalig politiek assistent Sophie Hermans, nu gedoodverfd fractievoorzitter VVD, luisterde toe. Kaag voerde daarna bedachtzaam het woord. Zij hield haar kaarten voor de borst. Wopke Hoekstra, de valse vriend van Pieter Omtzigt, sprak met vuur maar richtte zijn pijlen op de afgetreden verkenners en probeerde hen zoveel mogelijk buiten zijn betoog te houden. Straks geven in de late nanacht of als je wilt de vroege ochtend Kaag en Hoekstra hem zogenaamd voor de laatste keer genade. Als ze dat doen laat de braverik Segers zich wel lijmen. Dan is het toch gelukt. Witte Donderdag en Goede Vrijdag, dagen van verraad en kruisiging, maar wel met de verrijzenis in het verschiet. Huuu..Here geef mij ongelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (92)

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 apr. 2021 - 6:46

"Dan is het toch gelukt. Witte Donderdag en Goede Vrijdag, dagen van verraad en kruisiging, maar wel met de verrijzenis in het verschiet. Huuu..Here geef mij ongelijk". Ik heb geen kristallen bol maar alles wijst er naar. Grote honden bijten elkaar niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 6:06

Hij zag er zeer eenzaam uit, was op weg naar het schavot, maar vriendin Kaag sleepte hem voor het schavot weg. Ze deed dat van harte, je zag het al aankomen, datzelfde gedraai als van Rutte. Vanmorgen opgestaan met een politieke kater van jewelste. Ja toch, je hoopt zo dat je het verkeerd hebt, dat het toch om het vertrouwen in de politiek gaat, ook al is het tegen beter weten in.... Als ze denken dat hier het vertrouwen in de politiek mee gebaat is? Daar is het Kaag nooit om te doen geweest, dat zal haar aan haar reet roesten, dat is een neo-liberaal onwaardig. Nieuw leiderschap, open en transparant, fris en fruitig, het klonk wel leuk toch. Het kwam wel van een diplomate. Dat alle lesbiennes, homoseksuelen en transgenders blij mogen zijn. Ze zijn allemaal gelijk, in lief en in leed, in rijkdom en armoede, in ziekte en gezondheid.....Ik ga 's zondags maar weer naar de kerk....

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 6:08

Hoe kan het ook anders; Ollongren had er 'geen herinnering aan'. Waar hebben we dat eerder gehoord. Nieuwe wijn in oude zakken. Maar goed dat ik niet op ze gestemd heb.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2021 - 5:46

En ze hebben het bij Hans Woord gehouden. Kaag houdt Rutte heel stevig vast. Dat heet nieuw leiderschap. Dat staat op voor transparantie. Ik was gedurende de pauze op de hele late avond, in de nacht bedoel ik, de laatste pauze bedoel ik, in slaap gevallen en jawel hoor Kaag sleept Rutte weg voor het schavot. Bedankt D66, meteen duidelijk waar D66 staat, wel een beetje laat. D66 is nooit links geweest, door dat te beweren hebben de media veel schade aangericht. Ik neem ze dat zeer kwalijk. Steek je nieuwe leiderschap en transparantie, eerlijke en open politiek maar in je......Maar ja ze zijn wel vriendelijk voor mensen van iedere identiteit, ook voor beleggers en multinationals............ Ollongren: "Ik heb er geen herinnering aan".......dat type. Vanmorgen met flinke hoofdpijn en spijt wakker geworden. Was ik gisteren maar naar het Vondelpark gegaan....het was mooi weer... al was het mooi weer spelen ergens anders te doen.... Succes met je nieuw links...met D66 als linkse partij, met je nieuwe leiderschap, ze lachen je vierkant uit!

1 Reactie
johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:30

Minoes, Ook al geheugenpromblemen bij Ollongren. Het is duidelijk besmettelijk. We moeten de motie van wantrouwen voor Rutte ook zien als een motie van wantrouwen voor Ollongren. Maar voor haar waarschijnlijk geen vangnetten. .

johannn2
johannn21 apr. 2021 - 20:05

Han, Ik weet het, jij weet het, alleen de hoofdpersoon beseft het nog niet echt. .

2 Reacties
Poeha
Poeha2 apr. 2021 - 6:27

Kijk eens naar andere landen. Drama’s gewoon. Zitten in volledige lockdown. Scholen dicht, etc. Hier maken we ons druk of het in de parken te gezellig wordt.

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:26

Poeha, Ik denk dat je je reactie op de verkeerde plek hebt geplaast. .

Poeha
Poeha1 apr. 2021 - 17:46

Het gaat juist prima. Kijk naar Frankrijk, alles dicht. België? Zware lockdown. Duitsland? De roep om een lockdown van de artsen, omdat ze het niet aankunnen. Nederland? Flesjes rose drinken in het Vondelpark. Hier maken we ons druk of het niet te druk wordt in het park met te veel gezelligheid met uitzicht op het torentje. Ik heb genoten afgelopen dagen. Velen met mij.

3 Reacties
LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 5:41

Het ontbreekt kouwe drukte dus eigenlijk maar aan één ding. En met hem geldt dat voor vele anderen.

Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 6:56

Poeha Een premier die niet de waarheid wil spreken, moet zijn verantwoordelijkheid nemen. En wanneer hij dat aan 'ons' overlaat, dan kan het nog zo'n goede premier zijn maar dan is hij z'n ambt - leiding geven aan onze democratische rechtsstaat - niet waard. Helaas is premier zijn niet alleen maar dat je het land goed bestuurd, je bent ook een lichtend voorbeeld. U en ik hebben het niet voor het zeggen maar we hoeven het Rutte ook niet nog makkelijker te maken om weg te komen met amoreel gedrag. (Nogmaals; bij leugens, al is het om bestwil, die 'uitkomen' past alleen het erkennen en koesteren van de waarheid.

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:24

Zandb, Een minister - ook een MP - is openheid en verantwoording schuldig aan de Kamer. Bovendien is het de Kamer die formeert, niet een partijleider en/of demissionaire MP. De Kamer heeft daarom nu expliciet het recht van informatie en formatie teruggenomen. Dat was nodig na alle voorbeelden van alleenheerschappij van Rutte. .

Viso
Viso1 apr. 2021 - 14:49

Omtzigt lijkt al een burn out te hebben voordat hij aan de volgende klus moet beginnen. Ollongren deed een Matje Herben. Wie liever Rutte aanrekent dat Omtzigt mogelijk beter wat anders kan gaan doen alleen maar vanwege het feit dat men Rutte graag ziet vertrekken laat zich wel heel erg kennen. En dat politici liegen en draaien is ook geen nieuws.

5 Reacties
LaBou
LaBou 1 apr. 2021 - 15:43

En dat viso onzin zit te vertellen is in ieder geval duidelijk.

Viso
Viso1 apr. 2021 - 19:34

Ik heb beschreven zoals het is, op voorhand dat Rutte Omtzigt minister wilde maken wat niet verstandig lijkt, maar gezien je inhoudloze reactie voel je je aangesproken?

LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 5:44

Viso wil blijkbaar erg ver gaan om zijn held rutte te verdedigen. En misschien moet hij wat aan zijn pikkie laten doen want er wordt nogal snel op getrapt.

Zandb
Zandb2 apr. 2021 - 7:08

Viso U beschrijft het niet zoals het is. Ten eerste hebt u daar geen idee van. Ten tweede vindt u gewoon maar wat. En mijn bewijs is simpelweg, dat in ieder geval LaBou en ik (al dan niet om dezelfde redenen) het niet met u eens zijn. En ten derde is uw eerste reactie, minstens even inhoudsloos als die van LaBou en is uw tweede reactie een stuk dommer.

Viso
Viso2 apr. 2021 - 16:44

LaBou, Ik wist niet dat ik helden had in de politiek? Ik weet wel wie jouw antiheld is waar je voorlopig toch nog weer evenjes tegenaan mag kijken. Zandb, Ik heb zomaar het idee dat je om dezelfde reden zoals LaBou reageert. Het bewijs is simpel. Dezelfde onuitstaanbaarheid.

Buitenstaander
Buitenstaander1 apr. 2021 - 14:00

.... en de Tweede Kamer die in al z'n 'ijver' de inhoud van vertrouwelijke gesprekken wil weten. Hoe naief.... Net RTL Boulevard

3 Reacties
LaBou
LaBou 1 apr. 2021 - 15:44

De tweede kamer die denkt een controlerende taak te hebben. Dat is volgens norm blijkbaar naïef.

Buitenstaander
Buitenstaander2 apr. 2021 - 6:17

@LaBou Naief denken is, dat wanneer vooraf gesprekken als vertrouwelijk bestempeld zijn, dus alle gesprekken, niet alleen de opmerking Omtzigt, dat de Kamer in eens het 'recht' heeft de inhoud van die vertrouwelijkheid te weten. Dan gaat niemand ooit meer iets zeggen, behalve off-the record, bij het koffieappraat, want je weet nooit. Nou 'hoera' met de achterkamertjes politiek.

LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 10:21

Norm denkt: ik ben toch al betrapt, laat het dan maar extra duidelijk maken: die tweede kamer moet gewoon doen wat de baas zegt en verder niet zo zeuren.

johannn2
johannn21 apr. 2021 - 12:42

Han, Hij verkeerd nog in de ontkenningsfase. De persoon zelf is doorgaans de laatste die het wil inzien. .

1 Reactie
johannn2
johannn21 apr. 2021 - 15:34

correctie: verkeert .

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 11:21

Karma; hij had na de toeslagenaffaire natuurlijk al niet door mogen gaan. Het is hem alleen om de macht te doen en om Lubbers te "verbeteren" als langstzittende premier. Niets meer en minder. Mensen kunnen hem niets schelen. Nu liegt hij weer (nog erger dan Trump denk ik wel eens) en kan hij gewoon niet behouden blijven. Nieuwe verkiezingen derhalve.

Libertain
Libertain1 apr. 2021 - 10:59

Ondanks alle negatieve berichten in de geoliede media blijft Omtzigt steeds erg scherp: ("“Die notitie is niet geschreven. Iemand heeft die geschreven”, zei hij.") De notitie werd klaar voorgelegd en daarom direct bovenop het stapel papier van Ollongren gekomen, met bekende gevolgen van dien.

3 Reacties
GHS
GHS1 apr. 2021 - 12:11

En iemand heeft bedracht, dat O met die notitie "openlijk" buiten moest lopen en een slimme journalist had dat in de gaten ( of wist dat) en nam een foto. ( of was het een stommiteit van O?)

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2021 - 18:28

'en daarom direct bovenop het stapel papier van Ollongren gekomen' Tuurlijk, en Ollongren dacht natuurlijk: ik offer mijn politieke carrière er voor op.. Ooit van heuristiek gehoord?

Libertain
Libertain2 apr. 2021 - 5:37

@Joe, moet je alle aangeboden notities meteen gaan lezen of kies je eerst naar huis te gaan en dan rustig gaan doornemen wat er op het papier staat geschreven?

Editing
Editing1 apr. 2021 - 10:31

"Er hing een grote eenzaamheid om hem heen." ? Is mij niet opgevallen. Moet het suggestieve plaatje uw indruk bevestigen? De gedachte aan het begrip "zwaktebod" dringt zich op. En is Rutte "niet meer van deze tijd" omdat D66-uilskuiken Ollongren zich ernstig vergaloppeerd heeft?

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 apr. 2021 - 10:40

Hier zit je goed naast. Rutte heeft wel degelijk Omtzigt genoemd en hij loog dus.

Paul250371
Paul2503711 apr. 2021 - 11:42

Nee omdat het een leugenaar is. Een misdadiger.

johannn2
johannn21 apr. 2021 - 12:47

Editing, Het begint er juist steeds meer op te lijken dat het Rútte is die zich vergaloppeerd heeft. .

ton14024
ton140241 apr. 2021 - 10:29

Het debat begint wel, het debat begint niet... Rondvraagje, een demissionair kabinet in vrije val noem je...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 apr. 2021 - 9:46

"Tegelijkertijd vonden er in het Amsterdamse Westerpark en op het Museumplein wilde feesten plaats." Doet er helemaal niet toe, iedereen weet toch dat alleen gereformeerden elkaar besmetten als ze met een paar honderd man in een gigantische kerk zitten.

7 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 10:30

Natuurlijk doet dat er wel toe! Beide groepen dienen zich aan de regels te houden. Of discrimineer jij graag?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 apr. 2021 - 10:58

"Beide groepen dienen zich aan de regels te houden." De kerkgangers doen dat voor wat betreft de coronaregels. Alleen volgen ze de adviezen soms niet op. "Of discrimineer jij graag?" Ik niet, maar ik vang hier op Joop geluiden op van mensen die dat wel graag zouden willen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 12:10

Dick, Mijn excuses, ik interpreteerde je antwoord verkeerd. Nu snap ik het.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 12:35

Dat is een zelfgefabriceerd frame Dickie. Iedereen die zich niet aan de regels houdt, zij het in de kerk, op een demonstratie of al feestend, is een eikel. En dat zie je ook over het algemeen in de reaguurpanelen verwoord. Dat christenen óók langs die lat gelegd worden, lijkt me niet meer dan normaal. Dat ze daarbij een beroep op hun geloof(svrijheid) doen, maakt ze alleen een tikkie erger in veel ogen, en dat kun je verwachten op een linkse site. Als je daar een probleem mee hebt, moet je lekker op een refo-site gaan zitten of zo

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 13:11

@Karingin Het gaat verder dan harde kritiek, uit veel reacties spreekt een diepe haat tegen de mensen uit de biblebelt. Dat wordt nog versterkt door zwaar gefrustreerde ex-refo's als Marinus C. Terwijl men aan de andere kant wel erg tolerant richting misstanden in andere orthodoxe groepen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 apr. 2021 - 14:36

"Iedereen die zich niet aan de regels houdt, zij het in de kerk, op een demonstratie of al feestend, is een eikel." Klopt. Alleen is het verschil tussen regel en advies voor de meesten niet duidelijk. Dus ben je geen eikel als je 's morgens een bezoeker ontvangt en 's middags weer of met zijn tweeen bij oma op visitie gaat.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 apr. 2021 - 16:20

"Dat wordt nog versterkt door zwaar gefrustreerde ex-refo’s als Marinus C." Ik ben geen ex-refo, dat geloofje had ik al verworpen voor ik van de middelbare school was. Kinderen zijn niet gereformeerd, die worden hooguit gereformeerd gemaakt. Verder ben ik altijd heel expliciet geweest over het feit dat mijn afkeer van de gereformeerde sekten een sterk persoonlijk element heeft. Maar dat betekent niet dat mijn argumentatie onjuist zijn. Het feit dat je het nodig hebt achter mijn rug om op de man te spelen, doet vermoeden dat je wat moeite hebt met echt formuleren van tegenargumenten.

chwiedijk
chwiedijk1 apr. 2021 - 9:32

De Jonge is liever met zijn schoenen bezig.

1 Reactie
johannn2
johannn21 apr. 2021 - 12:51

Niet Omtzigt zou een andere positie moeten krijgen maar De Jonge. Schoenverkoper misschien. .

korheiden2
korheiden21 apr. 2021 - 8:55

Ik denk dat niet alleen Rutte, maar een flink gedeelte van de bureaucratische wolk van ambtenaren, bestuurders, adviseurs en dergelijke over de datum is. Als een multinational geleid zou worden de manier waarop de zaken in ons land gaan zou deze reeds lang failliet zijn. Een zakenkabinet met echte deskundigen, dat lijkt me een begin van een oplossing. Nog veel te vaak zien we dat vele benoemingen vooral politiek zijn.

6 Reacties
JoostdeV
JoostdeV1 apr. 2021 - 9:45

Het hardnekkige misverstand dat een overheid bestuurd zou moeten worden als een multinational is de reden dat de overheid aan alle kanten slagkracht tekort komt. Een multinational is een dictatoriaal aangestuurde organisatie. Als je het niet eens bent met de top van de organisatie dan mag je opstappen. We hebben net gezien waar deze 'bedrijfscultuur' toe heeft geleid bij de belastingdienst. Een ambtenaar staat niet in dienst van een paar steenrijke eigenaren maar van alle burgers van het land. Uit efficiency overwegingen is er een grote hoeveelheid kennis bij de overheid wegbezuinigd of via privatisering uitbesteed. Managers op het ministerie van volksgezondheid hebben sinds het uitbreken van de pandemie de grootste moeite om ondersteuning te bieden in de vorm van aansturing en coördinatie. Ze blijken onvoldoende grip te hebben op wat er echt speelt in het werkveld. Ons land is gebaat bij een veel transparanter bestuurlijk politiek bedrijf. Deze politieke rel zou een klein stapje in de goede richting kunnen zijn. Gooi het formatieproces wat mij betreft maar helemaal open.

Paul250371
Paul2503711 apr. 2021 - 11:44

Een zakenkabinet. De minderheden en de mensen die op het laagste inkomensniveau leven komen van de regel in de drup.

GHS
GHS1 apr. 2021 - 12:14

Korheiden: Het boek van Hr. Omtzigt "een nieuw sociaal contract"?

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 12:29

Onze regering moet beginnen met het welzijn van burgers, álle burgers, dus ook de misfits, voorop te stellen. Als dat het uitgangspunt is moeten er hele andere keuzes gemaakt worden

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 13:08

@JoostdeV Los van Rutte is de ambtenarij per definitie traag en weinig doortastend, dat is inherent aan de bureaucratie. Bureaucratie is een noodzakelijk kwaad om willekeur te voorkomen maar heeft ook grote nadelen. Behalve de inherente traagheid en besluiteloosheid geeft het bureaucraten ook te veel macht over mensen. En macht corrumpeert. Voor de duidelijkheid: ik heb het hier over bureaucraten en beleidsambtenaren, niet over leraren, politiemensen, brandweerlui etc. die heel nuttig werk doen. En natuurlijk over de verstikkende leemlaag van consultants met hun zinloze onderzoekjes en uurtje, factuurtje.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 13:14

Boris Johnson begreep dat hij de vaccinatie van de Britten niet moest overlaten aan "trage ambtenaren", daarom schakelde hij topwetenschapper en durfondernemer Kate in en troefde en passant daarmee zelfs het efficiente Duitsland af.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -1 apr. 2021 - 8:46

Politiek kan hard zijn en ik heb de indruk dat Omtzigt daar best tegen kan; uiteraard is hij een moment uit het veld geslagen maar die komt er heus wel bovenop ... en sterker. Wat ik triester en erger vind is dat Kaag D66 in de verkiezingsperiode een prioriteit van halvering van de veestapel heeft gemaakt en dat dat punt er bij de formering er als eerste uitgeknikkerd wordt. Evenals Klaver GL van immigratie en klimaat. Dat is schokkend. Ben benieuwd naar het debat maar begin eea toch met een korreltje zout te nemen.

jantje
jantje1 apr. 2021 - 8:45

Voor een dubbeltje per set goedkoper.. Wat kost het dan om al die sets per vrachtwagen te vervoeren, alsof de chauffeurs gratis werken en de wagens op water lopen. Men misgunt de Nederlandse werknemers op deze manier ook nog dat stukje arbeid. Het zou vele uitkeringen schelen als hier ook mensen aan het werk zouden kunnen blijven. Met alles zo.. Nederlanders hebben van oudsher b.v. Phillips gesteund door hun producten te kopen. Dezelfde bedrijf die Nederlandse werknemers als een baksteen laat vallen door naar goedkope lonenlanden te gaan. Garnalen worden nu ook in Zoutkamp gepeld.

2 Reacties
ton14024
ton140241 apr. 2021 - 13:18

Misschien met meerdere sets in één vrachtwagen? Slimme jongens die Polen.

GHS
GHS1 apr. 2021 - 13:27

En die zelftesten? Mijn hulp hoorde dat ze in gezelschap was geweest van iemand die positief was. Snel een zelftest gekocht in het ziekenhuis (€ 7,)Die was wat onduidelijk, het streepje was niet goed te zien. Voor alle zekerheid 2 dagen thuis gebleven. Toen een zelftest in de winkel gekocht. ( € 10), Bleek negatief te zijn. Maar zij had 2 dagen niet kunnen werken, en moest 2 testen betalen. Testen zijn een momentopname. Je kunt beter een goede electrische koortsthermometer kopen en die iedere dag tegen je voorhoofd houden. Bij koorts, thuisblijven en de dokter waarschuwen.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:41

In een artikel in Trouw wordt uit de doeken gedaan hoe populair Pieter Omtzigt in het Oosten van het land is. Hij kreeg in Enschede 5 keer zoveel stemmen als Wopke (8000 vs 1500). Hij is ook zeer populair bij de boeren en andere plattelandsbewoners. Na de boerenprotesten van 2019 zagen bepaalde groepen hun kans schoon en wilden de klimaatproblematiek gebruiken om de boeren aan te pakken. Maar door corona is de aandacht verschoven naar nijpender problemen. Wie weet nog wie Greta is? Als Pieter aan de macht komt, is dat gunstig voor de boeren en komt er geen halvering van de veestapel, wel een geleidelijke afbouw op basis van vrijwilligheid. https://www.trouw.nl/binnenland/van-steunmars-tot-omtzigt-for-president-borden-het-oosten-komt-op-voor-stemmenkanon~b6ae0c74/

sjaak5
sjaak51 apr. 2021 - 8:36

'Nog weken voor de scholen coronasneltests binnen krijgen. Niemand vroeg wie precies voor deze aanpak verantwoordelijk was." Belachelijk. Ze doen maar wat en niemand wordt iets gevraagd. Net als de nieuwe regels hier op Joop. Wie heeft het verzonnen dat bepaalde reageerders vanaf vandaag nog maar 1 reactie per topic mogen posten. Van enige discussie is dan toch geen sprake meer? Hieronder meer over de nieuwe regels en hoe je bezwaar kan aantekenen. https://yoors-media-uploads-adsfairbv.netdna-ssl.com/34302/photos/1-april1491027979.jpg

Eric Minnens
Eric Minnens1 apr. 2021 - 8:22

Rutte is "over zijn houdbaarheidsdatum heen". Dus wordt er 'ergens' dit scenario bedacht: Ollongren positief getest. Spoedt zich naar buiten. Bijeengegraaide spulletjes onder de arm. Fotograaf op zijn post. Toeval bestaat niet. (Geloof je het zelf Eric? Nee, ik geloof juist het tegenovergestelde.)

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 9:21

Iets menen dat je niet bedoelt te zeggen is een stijlfiguur, Eric. Dat heet geloof ik ironie. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Een beetje spottend, Heel heel moeilijk vooral. Als je me niet gelooft vraag het Bert Brussen Bert Brussen was eens het ikoon van de online perstkoppen, bijgenaamd "Her monster van Blogness" en ie kreeg er knap last mee. Hij is dus maar uit een ander vaatje gaan tappen. Ik las het in een ouwe VN.

Eric Minnens
Eric Minnens1 apr. 2021 - 10:28

@Bouwman "Iets menen dat je niet bedoelt te zeggen is een stijlfiguur, Eric. Dat heet geloof ik ironie." Je hebt gelijk Bouwman, maar ironie wordt op internet heel vaak niet begrepen. Het wemelt er van slechte verstaanders. En voor je het weet, zijn er dan reacteurs die er gewoon serieus op in gaan, zo van 'O, dus jij gelooft in toeval?'. Om dat te voorkomen, plaatste ik die aanvulling tussen haakjes, als er een soort disclaimer dus. Je kunt niet duidelijk genoeg zijn. Blij dat ik toch een serieuze reactie heb gekregen, van jou nog wel, (her)kenner van ironie bij uitstek.

GHS
GHS1 apr. 2021 - 13:31

Neen, toeval bestaat niet. O. deed het met opzet? en de journalist wist dit.( het was namelijk een buitengewoon alerte journalist, die dat in de gaten had, vond u ook niet?)

johannn2
johannn22 apr. 2021 - 15:36

Eric Minnens 1 april 2021 at 10:22, Maar je eindprodukt blijft wel: Rutte is “over zijn houdbaarheidsdatum heen” ? .

Martin108
Martin1081 apr. 2021 - 8:12

Die opmerking vorige week dat er geen debat over kon komen is zo kwalijk. Ik hoop toch dat hij daar heel stevig over aan de tand wordt gevoeld. Alsof hij dat in zijn eentje zou kunnen beslissen.

2 Reacties
Jozias2
Jozias21 apr. 2021 - 10:54

Dat heeft hij niet gezegd. Hij heeft geantwoord op de vraag of de regering hier verantwoording over gaat afleggen aan de kamer. Hij antwoordt dat de verkenners zijn aangesteld door de Kamer en dat er dus niemand van de regering zich gaat verantwoorden.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 12:24

Nee, hij zei dat níemand hier uitleg over gaat geven

HarrieV2
HarrieV21 apr. 2021 - 8:10

Daar mogen we Ollogren toch wel voor bedanken, niet? De actie was vermoedelijk niet zo bedoeld, maar ze heeft er zo wel voor gezorgd dat de deksel van de pan gaat en de fractievoorzitters met de billen bloot moeten. Pluimpje waard naar mijn idee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 8:09

[bulkverpakking] Doet denken aan de noordzeegarnalen die eerst naar Marokko worden gereden om daar te worden gepeld en het vee dat in Europa wordt rondgesleept.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 8:59

U bedoelt , dat er rondgesleept wordt met gedachten en gevoelens en dat de lasten de baten wel eens verre zouden kunnen overtreffen ? Dat het hier een gevalletje manipulatie van de mindset betreft? Een inspirerende gedachte, mevrouw.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 12:11

Dat is precies waar ik aan dacht, het is toch van de pot gerukt dat het goedkoper is om iets 3 keer de wereld over te slepen dan het lokaal te verwerken

Libertain
Libertain1 apr. 2021 - 7:37

De Tweede kamer ten voeten uit: ("Niemand vroeg wie precies voor deze aanpak verantwoordelijk was."), in verband met die vaccins. Volstrekt disfunctionele vertoning van het Parlement - die helemaal naar de hand van de neoliberalen is gaan draaien, zonder enige betekenis. Plaatsvervangend voel ik grote schaamte ervoor.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman21 apr. 2021 - 10:07

Wat ik nou zo verbazingwekkend vind is dat de Koning aan de kan werd geschoven. En zo ruw. Terwijl al die formaties na de oorlog toch door de Koning zo uitstekend werden begeleid. Nooit maar een enkel probleem. Maar de Kamer wist het weer eens beter. Het hoogste democratische orgaan. Ik hoorde het Omzigt duidelijk zeggen. Toen dacht ik: Baudet,..... het hoogste orgaan?

Roel2
Roel21 apr. 2021 - 7:21

Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van dit debat. Er zijn fractievoorzitters die peentjes zweten en met de billen bloot gaan, de kiezer komt er eindelijk achter wat er daags na de verkiezing met zijn stem gebeurt.

4 Reacties
mjansen2
mjansen21 apr. 2021 - 7:57

Nou als het voorproefje, het wegpromoveren van Omtzigt ondanks zoveel voorkeurstemmen van kiezers, representatief is voor de rest van het proces belooft dat natuurlijk niet veel goeds.

adriek
adriek1 apr. 2021 - 8:02

Dat weet de kiezer al lang. Maar dat maakt niet uit voor zijn stemgedrag.

Peter Stans
Peter Stans1 apr. 2021 - 9:20

Als kiezers dat nu pas weten zijn ze ontstellend dom. Natuurlijk worden er in kamertjes dealtjes gesloten. Dat zouden die kiezers ook doen... alsof wij, kiezers, elkaar wel vertrouwen. Het zou ook raar zijn als alle partijen dezelfde belangen hebben.. Als dat zou zo zijn hadden we niet 17 partijen en partijtjes....

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 11:55

Deals en compromissen sluiten is nog wel wat anders dan wat hier is gebeurd. Hier is de schijn gewekt dat een gekozen politicus weggewerkt moest worden - en dat denk ik nog steeds, ondanks de uitleg die nu gekomen is. Erg geloofwaardig vind ik die niet want niemand zou het raar vinden als Omzigt een ministerspost krijgt

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 7:17

Als dit het beste antwoord van onze jonge stads- of landsgenoten kan zijn op falend politiek beleid in Den Haag, nou dat voorspelt dan niet veel goeds voor de toekomst vrees ik. Want als dit nou die unieke talenten zijn, die door de politiek in vele rapporten (gentrificatie) opgevoerd werden als lichtend voorbeeld om jouw of je volksbuurt uit een achterstandspositie te gaan lopen onttrekken. Dan zou ik nou als beleidsmakers die daarmee wel de sociale cohesie in volkswijken hebben lopen afbreken, die juist nu bij een pandemie zo goed van pas zou kunnen gaan komen, ik bij het zien van deze beelden mijn ogen uit mijn kop zou gaan lopen schamen.

5 Reacties
EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:33

@frankie48 "Gentrification" is de enige manier om volkswijken/krachtwijken met zeer grote problemen aan te pakken. Gentrification wil niet meer zeggen dan het aantrekken van mensen uit de middenklasse door oude slechte sociale huurwoningen te vervangen door koopwoningen en het verkopen van de duurdere sociale huurwoningen. Dat betekent ook dat er mensen uit die buurten moeten verhuizen,maar die pil kun je vergulden door voor hen woonruimte elders te zoeken en ze een riante verhuisvergoeding te geven. Soms komt gentrifcation spontaan opgang zoals in Amsterdam-Noord, soms zijn de problemen zo groot dat er heel veel geld en mankracht in geïnvesteerd moet worden, zoals in Rotterdam-Zuid. Voor de sterke groei van de steden in de tweede helft van de negentiende-eeuw woonden de bevolkingsgroepen veel meer door elkaar, gentrifcation is dus herstel van een meer evenwichtige situatie. Je kunt natuurlijk ook de boel de boel laten en het geld elders investeren. Maar dan moet je niet zeuren over achterstanden en problemen. "You cannot have the cake and eat it".

Stientje2
Stientje21 apr. 2021 - 8:43

Maar dat wisten wij toch allemaal dat de politiek sinds Rutte aan het stuur staat, een leugenachtige situatie is!! Is dat ook niet onze eigen schuld? Kiesrecht...................een lachertje. De burger is niet belangrijk, maar wél de economie.

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 11:06

Beste EenMening, Onzin, het is niet meer dan het verplaatsen van het probleem geweest. En je verhaaltje over onze sociale huurwoningen is een pure leugen. Spontaan gebeurd er niks, als daar niet de voorwaarden voor gecreëerd waren. in 1602 wordt de VOC opgericht en in 1621 wordt begonnen met de aanleg van onze Grachtengordel.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 11:48

Gentrificatie werkt zelden zoals bedoeld, maar dat heeft natuurlijk nix te maken met illegaal feestende lui. Het heeft ook helemaal geen zin om te appelleren aan het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen, er zullen nou eenmaal altijd mensen zijn die daar geen zin in hebben en die slepen dan weer anderen mee. Daar moet je gewoon rekening mee houden, de massa laat zich maar beperkt controleren. Anders hadden we geen toezicht en handhaving nodig hè, duh

frankie48
frankie481 apr. 2021 - 16:06

Beste Karingin, Het heeft natuurlijk alles met die opwaardering van onze volksbuurten te maken, anders begrijp je niet welk probleem moest worden opgelost. Na de renovaties van onze grote sociale huurvoorraad in de zestiger, zeventigere en de jaren tachtig moest het massale verzet van de arbeiders die voor hun rechten bleven opkomen in de volksbuurten, die moest gebroken worden, en daar werden heel slim de sociale & economische omstandigheden voor gebruikt. Wat natuurlijk vreemd is, als nu leraren of verpleegkundige en noem alle andere arbeiders die een stad nodig hebben en daar voordien gewoon woonde, daar nu omdat het onbetaalbaar is geworden niet meer kunnen wonen!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 7:10

Han, Waarom nu één zinnetje over de wilde feesten die in vele parken in Nederland waren, met veel drank? Diverse vechtpartijen, agenten bekogeld met flessen, duizenden mensen die zich niet aan de regels hielden. De afgelopen dagen veel stukken over de gereformeerden hier op deze site. Als journalisten deze losgeslagen mensen in het park op dezelfde manier hadden benaderd als in Urk en Krimpen waren er veel grotere rellen geweest. Waarom selectief verontwaardigd?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 apr. 2021 - 8:09

Werd die gereformeerden een strobreed in de weg gelegd? Door wie dan?

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 apr. 2021 - 9:12

En toch, Han, vertolkt de Tweede kans een probleem. De onderwerpen hier zijn zeer selectief. Evenals reacties. Maar ik lees jouw stukjes graag hoor.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 10:47

Han, De journalisten van Powned liepen achter de kerkvezoekers aan en bleven vragen stellen. Ja, sommigen reageerden agressief en dat veroordeel ik 100%. Net zoals ik het gedrag van veel parkbezoekers veroordeel. Zuipen in het park terwijl alle terrassen gesloten zijn, lachgas gebruik wat ook voor agressie zorgde, maar bovenal complete lak hebben aan de afstandsregel. De ene groep wordt hier op Joop compleet afgefikt en de andere is zielig want zij missen zoveel. Iedereen heeft de mond vol van racisme en discriminatie maar hebandelen zelf groepen compleet anders. Ik vind dat beide groepen onverantwoord bezig zijn. Eind April staat mij een zware operatie te wachten. Ik hoop dat die door kan gaan omdat ik ook een paar dagen op de IC zal moeten verblijven. Ik hoop niet dat mijn operatie uitgesteld moet worden omdat er dan een paar gereformeerden of jeugdigen de bedden bezet houden die doelbewust de regels overtreden hebben.

Karingin
Karingin1 apr. 2021 - 11:37

De column gaat over Rutte en het slechte functioneren van zijn regering, niet over rellende of feestende mensen, die dienen slechts als voorbeeld van dat slechte functioneren. Misschien zelf columns gaan schrijven, dan kun je zelf het onderwerp bepalen en zover afdwalen als je zelf wil. Wel eerst even een cursusje volgen, zodat je begrijpt wat hoofdzaak en bijzaak is, en kop, lijf en staart van een artikel

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!1 apr. 2021 - 12:56

Karingin, Han haalt dit zelf aan in zijn stuk en daar reageer ik op. Het spijt mij dat dit voor ongemak zorgt bij jou. Ik kan ook als jij van alles wat er gebeurt de schuld leggen bij rechts maar in mijn ogen schiet dat niet op. Hoofdzaak/bijzaak, kop, lijf en staart... Wat zal ik ervan zeggen? Ik zal proberen jouw stukjes beter te lezen en hopelijk leer ik daar wat van.

Ecclesia
Ecclesia1 apr. 2021 - 6:39

Weg met De Gladjanus. Moge we de neppe glimlach nooit meer zien (dus God behoede ons dat Rutte een leuk baantje in Europa krijgt, dan blijven we zijn kop nog 10 jaar op tv zien...). Ik heb ook enorme medelijden met deze jonge mensen: 'Sinds september 2006 is Mark Rutte tevens docent aan de Johan de Witt - Zusterstraat en Hooftskade in Den Haag (voormalig op de Johan de Witt Scholengroep - Varias College).[9][48] Hij geeft daar eenmaal per week het vak maatschappijleer.' Deze jonge zieltjes zijn voor de rest van het leven getekend door zijn lessen...

3 Reacties
Thuru
Thuru1 apr. 2021 - 6:51

Niet zo overdrijven.

Paul250371
Paul2503711 apr. 2021 - 12:00

"Deze jonge zieltjes zijn voor de rest van het leven getekend door zijn lessen…" Voorgoed verpest. De leugendoctrine die Rutte implementeert, overal 24/7, non stop is funest voor ieder kind.

MAD1950
MAD19502 apr. 2021 - 5:04

"De regering is de uitvoerende macht. Het parlement is de... de.... de.... ik heb er even geen herinnering aan."