Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ik wil hier niet sterven'

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Guantanamo_JTFGuantanamo_300
Relaas van een gevangene op Guantánamo Bay
‘Ik wil hier niet sterven’, schrijft de 35-jarige Samir Naji al Hasan Moqbel vanochtend in een opiniestuk in de New York Times. Hij zit al ruim 11 jaar zonder proces gevangen op Guantanamo Bay.
Moqbel zit sinds 2002 in Guantánamo Bay. Het artikel in de New York Times heeft hij dan ook niet zelf kunnen schrijven. Hij deed zijn relaas via een Arabische tolk aan zijn advocaten, die het aan de krant stuurden. Moqbel is een van de gevangenen die in hongerstaking is. Hij schrijft: 
Één man hier weegt slechts 77 pond (35 kilo, red.). Een ander 98 (44,5 kilo). De laatste keer woog ik 132 pond (60 kilo), maar dat was een maand geleden.
Afgelopen weekend liepen de spanningen in de Amerikaanse gevangenis Guantanámo Bay op, zo meldt NRC Handelsblad. De gevangenen zijn al sinds begin februari in hongerstaking uit protest tegen hun uitzichtloze gevangenschap en de omstandigheden op de basis op Cuba. Zaterdag braken gevechten uit.
Over die gevechten schrijft Al Hasan Moqbel niet. Wel probeert hij inzicht te geven in waarom de gevangenen zich tegen de bewakers keerden.
Moqbel zit al elf jaar en drie maanden vast. Er zijn hem nooit misdaden ten laste gelegd, een rechtszaak is er nooit geweest. Volgens hem had hij al jaren geleden thuis kunnen zijn, omdat niemand denkt dat hij echt een bedreiging is. Waarom hij daar dan nog steeds zit, blijft onduidelijk, zo vertaalt NRC.
Waarom hij überhaupt dan ooit daar terecht kwam? Volgens het leger was hij bewaker van Osama bin Laden. Maar volgens Moqbel is dat complete onzin. Sinds 10 februari is hij in hongerstaking: I will not eat until they restore my dignity. Maar van het herstellen van zijn waardigheid is geen sprake:
Vorige maand, op 15 maart, lag ik ziek in het gevangenisziekenhuis en weigerde ik te eten. Een team van het E.R.F. (Extreme Reaction Forde), een troep van acht militaire politieagenten met reluitrusting, stormde binnen. Ze bonden mijn handen en voeten aan het bed. Ze staken onder dwang een infuus in mijn hand. Ik ben 256 uur lang zo, een het bed gebonden, gebleven. Ik mocht in die tijd niet naar de toilet. Ze plaatsten een kateter, wat pijnlijk, vernederend en onnodig was.
Sinds die tijd wordt hij onder dwang gevoed. Genoeg personeel om de vele hongerstakers te voeden is er niet. Het moet dus snel gebeuren, waardoor het met meer pijn gepaard gaat. Dagelijks vallen de veertig mensen in hongerstaking volgens hem flauw van uitputting, en er lijkt geen einde aan de gevangenschap te komen, schrijft hij.
“Ik wil hier niet sterven, maar totdat president Obama en de president van Jemen iets doen, is dat wat ik iedere dag op het spel zet.
New York Times: Gitmo is killing me

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

dino_radja
dino_radja15 apr. 2013 - 10:15

sinds gitmo is voor iedereen duidelijk dat de VS geen rechtstaat is. Mensen worden willekeurig jarenlang vastgezet zonder proces.

hvwrd
hvwrd15 apr. 2013 - 10:15

De mensen die daar zitten zijn natuurlijke allemaal onschuldige lammetjes en de (hun) terreurslachtoffers kregen uiteraard allemaal een eerlijk proces........................

JanB2
JanB215 apr. 2013 - 10:15

Wanneer gaan we dit nu eindelijk eens een concentratiekamp noemen?

ElChe
ElChe15 apr. 2013 - 10:15

Gevangenisstraf zonder rechtspraak is een misdaad tegen de menselijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 10:15

Voor mij is het duidelijk dat de USA geen haar beter is dan de nazis vroeger.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen15 apr. 2013 - 10:15

Want? Wat is de analogie met Guantanamo Bay en de nazi´s?

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 10:15

In hongerstaking gaan en dan je gewichtsverlies als argument gebruiken dat je zo slecht behandeld wordt...raar. Wel een schande dat er zoiets als een Guantanamo Bay gevangenis is, daar zou Obama nu toch wel een einde aan gemaakt mogen hebben. Is nog een verkiezingsbelofte uit 2008 meen ik me te herinneren...Yes We Can, maar nu even niet. Obama heeft nu niets meer te verliezen en kan toch niet meer herkozen worden, lijkt me dat ie nu echt werk moet gaan maken van die sluiting. Zijn Nobelprijs voor de Vrede was al een aanfluiting maar zo wordt de smet op zijn presidentschap alleen maar groter en zwarter. Mooie speeches kunnen voordragen is niet genoeg Mr. President!

1 Reactie
toshiba
toshiba15 apr. 2013 - 10:15

Dat kan hij niet. Dat besluit dient door Congres goedgekeurd te worden en daar zitten de Republikeinen de boel tegen te houden. Dus heeft niet met gebroken belofte te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 10:15

"Er zijn hem nooit misdaden ten laste gelegd, een rechtszaak is er nooit geweest." Dat komt omdat deze meneer een krijgsgevangene is, en het is gebruikelijk om die pas vrij te laten als de oorlog voorbij is en de gevangenen in kwestie geen bedreiging meer vormen. De beste hoop voor deze meneer is dan ook dat Al Qaida snel vrede sluit met de V.S. Maar ik vrees voor hem dat dat niet gaat gebeuren op korte termijn.

3 Reacties
dino_radja
dino_radja15 apr. 2013 - 10:15

nee, het komt puur en alleen omdat de VS lak heeft aan mensenrechten, en nergens anders door.

toshiba
toshiba15 apr. 2013 - 10:15

Als het krijgsgevangenen zijn dan zouden ze volgens het internationaal recht behandeld moeten worden. Maar ook dat gebeurt niet. Van deze hele zaak klopt helemaal niets. Want met wie is de VS dan officieel in oorlog? Met niemand. Dan kan er geen sprake zijn van krijgsgevangenen. QB is de grootste schande van het Westen en dient direct gesloten te worden. Alleen dat zou recht doen aan de gevangenen. Helaas wordt Obama in deze tegengehouden door de Republikeinse meerderheid die het besluit van Bush in stand houden.

Lopez
Lopez15 apr. 2013 - 10:15

Wat een liederlijke flauwekul, Kikker. Van de helft van de gevangenen in Guantanamo is allang bepaald dat ze vrijgelaten moeten worden. De enige reden waarom dat niet gebeurt, is dat het Congres de fondsen die daarvoor nodig zijn blokkeert. Zoals het Congres ook Obama’s voornemen de overige ruim tachtig gevangenen in de VS zelf te laten berechten al jaren blokkeert. De kritiek op de schandalige behandeling van de gevangenen in Guantanamo is volkomen terecht. Temeer daar het de Amerikanen zelf waren die bijvoorbeeld Saddam er (overigens terecht) op hoge toon van beschuldigden burgers zonder aanklacht en zonder proces, zelfs zonder enige concrete verdenking, vast te zetten. In Irak, Afghanistan en Guantanamo deden en doen zij hetzelfde, op enorme schaal. Alleen al in Irak hebben vele tienduizenden burgers jaren zonder concrete verdenking, zonder aanklacht en zonder juridische bijstand in Amerikaanse gevangenkampen gezeten.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 10:15

Allemaal leuk en aardig en ongetwijfeld heel erg zielig, maar waarom houden de Amerikanen nog steeds dat stukje Cuba bezet ?

1 Reactie
ElChe
ElChe15 apr. 2013 - 10:15

Door een pachtovereenkomst te sluiten met de voormalige criminele heersers nadat Spanje verslagen was. (1898) In feite heeft de vs dit stuk grond ingepikt en weigert te vertrekken. Het mag duidelijk zijn dat dit niet met toestemming van de huidige regering gebeurt. De vs misbruikt het gebied voor illegale activiteiten en zeggen dat dit uiteindelijk Cubaans grondgebied is, waar de amerikaanse wet niet geldt. Het is dus gewoon een machtsspelletje van de vs om het gebied bezet te houden en daar allerlei illegale en criminele activiteiten te ontplooien.