Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ik wil een kerk voor de armen'

  •  
16-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Paus_300_01.jpg
Een onverwacht kijkje achter de schermen van paus Franciscus
Jorge Bergoglio gaan streven naar een sobere kerk. Dat maakte hij tijdens zijn ontmoeting met de internationale pers bekend. Hij wil zich in dienst van de armen stellen. Daarom koos hij voor de naam Fanciscus van Assisi. Hij was een symbool van vrede, soberheid en armoede.
Tijdens zijn speech onderbrak de paus zijn zinnen om een klein uitstapte te maken naar hoe hij in de Sixtijnse kapel op zijn naam kwam.
Franciscus:
“Ik zal jullie een verhaal vertellen…Toen het er gevaarlijk veel op begon te lijken dat er een tweederde meerderheid voor mij zou komen, werd ik gerustgesteld door mijn vriend, de Braziliaanse kardinaal Claudio Hummes.” “Hij omhelsde me, kuste me en zei dat ik de armen niet moest vergeten. En op dat moment kwam in mijn hart de naam Franciscus van Assisi naar boven.” “Sint Franciscus van Assisi was de man van de armen. De man van vrede. De man die Gods schepping liefhad. En in deze tijd hebben we niet zo’n goede band met de Schepper. De man die ons deze geest van vrede schenkt, de man die een armenkerk wilde.
Komende dinsdag is de inauguratie van Franciscus I. Daarbij zullen onder andere prins Willem-Alexander en premier Rutte aanwezig zijn. Volgende week zaterdag heeft hij ook een ontmoeting met zijn voorganger Benedictus XVI.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

JoopSchouten
JoopSchouten16 mrt. 2013 - 17:23

Er zit nog een positief element in het denken van Franciscus van Assisi. Hij verraste iedereen door te kiezen voor een verblijf in dienstbaarheid onder de Saracenen. 'Zijn vreedzame benadering van de islam, dialogisch avant la lettre geeft een volstrekt ander beeld van God: de God van de nederige dienstbaarheid, die uitnodigt om in een geest van vrede en geweldloosheid onder andere mensen te gaan, hun werk en leven te delen en zo te midden van hen, Zijn aanwezigheid te ontdekken. Een belangrijke regel van Franciscus in de omgang met andersdenkenden en andersgelovigen is o.a. de afwijzing van woordenstrijd. Armoede, dienstbaarheid, geweldloosheid zonder wapenen, zelfs zonder het wapen van het woord, gingen voor hem hand in hand en in dit perspectief ondernam hij in 1219 tijdens de kruistocht zijn persoonlijke vredesmissie naar de sultan van Damiate, waar hij hoffelijk werd ontvangen en spirituele gesprekken voerde.' Bron.: http://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_Assisi

adriek
adriek16 mrt. 2013 - 17:23

De RK kerk een kerk VOOR de armen... dat is nooit anders geweest. Spectaculair zou zijn als hij leider van een kerk TEGEN armoede zou willen zijn. Opmerkelijk toch dat in alle berichtgeving en speculaties rond de nieuwe paus bijna alles aan de orde is geweest, maar nauwelijks gesproken is over de invloed van God op het hele proces. Zouden ze er eigenlijk zelf wel in geloven?

politiekistuig
politiekistuig16 mrt. 2013 - 17:23

Even mijn complimenten aan Piet de Geus,hij is echt ontzettend in vorm,alle reacties zijn raak. Inhoud,humor om te lachen,en mooie zinsopbouw,het is belangrijk om van de kleine dingen in het leven te genieten en als ik weer eens op joop ga neuzen ben ik altijd het meest benieuwd naar PIet zijn reacties ,en daarnaast natuurlijk de emo-reacties van Joop Schouten,beide heel verschillend maar ontzettend fijn om te lezen zou willen dat ik de helft van jullie talent had om dingen zo te formuleren.

CorvusCorone
CorvusCorone16 mrt. 2013 - 17:23

Wat leuk! Een paus die van zijn met goud beslagen troon een gebedje doet voor de armen. Een bekende tactiek. De politieke heersers houden het volk arm, het volk vlucht naar de kerk, de kerk houd ze een sprookje voor en houd ze onwetend. Het het volk blijft rustig en de wereld blijft draaien. De rijken worden rijker, en de armen armer. De paus doet nog een gebedje voor de armen vanaf zijn gouden stoel in zijn paleis en iedereen vind dattie maar goed zijn best doet. Meer van dezelfde christelijke hypocrisie. http://i.imgur.com/sw67f.jpg

tm2000
tm200016 mrt. 2013 - 17:23

Volgens mij is de kerk al redelijk arm; ze hebben geld voor maar 1 boek. En om nou te zeggen dat dat een goede investering is...

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2013 - 17:23

Uiteindelijk is sint Franciscus het product van Giotto maar dat neemt niet weg dat iemand die de boodschap van solidariteit weer oppakt de visie heeft die we hier in dit landje zo node missen.

snapdatdan!
snapdatdan!16 mrt. 2013 - 17:23

Wil Frenske dat de kerk in dienst staat voor de armen zal ie eerst de hele godvergeten Curie eruit moeten lazeren. Maar , maar Frans toch,beetje overmoedig hoor deze uitspraak,men kon je er weleens morgen al op vastpinnen. hoe gaat dat ook weer ?nog voor de haan 3 x heeft gekraaid etc..

José
José16 mrt. 2013 - 17:23

Marc heeft gelijk dat de Nederlandse kerkprovincie nauwelijks relevant is. Daarom is het veel interessanter om te zien hoe deze nieuwe paus en zijn ideeën ontvangen wordt in landen waar de kerk er wél toe doet en een verschil kan maken. De bevrijdingstheoloog Leonardo Boff, die ooit een geweldig boek heeft geschreven over Franciscus van Assisi, oordeelt hoopvol: http://leonardoboff.wordpress.com/2013/03/16/pope-francis-called-to-restore-the-church/

JoopSchouten
JoopSchouten16 mrt. 2013 - 17:23

Paus Franciscus over arrestatie priesters tijdens Videlaregime: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/20/paus-franciscus-ik-heb-twee-keer-videla-gesproken-over-arrestatie-priesters/

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

Ergens in 1977 bezocht ik Italië, waaronder Rome, en zag ook het Vaticaan. Ik dacht, toen ik die gebouwen zag, 'hoeveel woningen voor arme mensen hadden, in plaats van deze gebouwen, gebouwd kunnen worden'. Ik ben dan ook niet katholiek, ook niet gelovig, zie mezelf als sociaal- democraat. Een 1600 jaar heeft de katholieke kerk elke vooruitgang voor gewone mensen kunnen tegen houden, behoudens, in de eerste eeuwen, de afschaffing van de slavernij op het Europese continent.

2 Reacties
hphilippens
hphilippens16 mrt. 2013 - 17:23

Dat denk ik ook als ik hier kantoren, vooral bankkantoren zie.

bEngel2
bEngel216 mrt. 2013 - 17:23

Ik struikel meer over al die (af)godsbeelden. Exodus 20 Het 2e gebod.. Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Toch wel ludiek dat juist de RKK vergeven is van afgodsbeelden. ...waar ze ook nog voor knielen en deze aanbidden. Dat zou normaal gesproken een mens aan het denken moeten zetten. Niet waar?

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

Heel positieve insteek nieuwe paus. Armoede en pappen en nathouden mag echter nooit maatstaf zijn, want dat blokkeert vooruitgang.

1 Reactie
Candide2
Candide216 mrt. 2013 - 17:23

'Armoede en pappen en nathouden mag echter nooit maatstaf zijn, want dat blokkeert vooruitgang.' Wat een wonderlijke en cynische opmerking over christenen. Vooral omdat de SGP jouw partij is geworden. Dus een christen mag zich niet bekommeren om armen en mensen, die het om een of andere reden slecht hebben? Gewoon laten stikken, want de rest is pappen en nat houden? En dat houdt de vooruitgang maar tegen? De Bergrede ter opfrissing van je geheugen, Wim :-( http://www.holyhome.nl/zaligsprekingen.html

Zjenny
Zjenny16 mrt. 2013 - 17:23

Er was nooit en zal nooit een kerk voor de armen zijn. Er is geen plaats of instituut op aarde dat zo ongelooflijke rijkdom geaccumuleerd heeft en beheerst dan deze kerk. Dit is NewSpeak. Hou je hand op de knip, de kerk komt eraan.

1 Reactie
Gogol
Gogol16 mrt. 2013 - 17:23

En dat was nou net de kritiek die Franciscus van Assisi had, in de 13e eeuw. En die kritiek uitte hij niet door holle retoriek, maar door te leven zoals hij vond dat je moest leven. Prediken door zelf het voorbeeld te zijn. Dat is een houding die de kerk alleen maar goed kan doen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

Ja hoor Jopie Wikipedia, kan iedereen op posten. Is niet relevant elke lul kan er wat opzetten. Hou op met je Wikipedia, kortzichtig mannetje.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer16 mrt. 2013 - 17:23

"Wikipedia, kan iedereen op posten" Het lijkt mij anders prima dat jij daar wegblijft.

Rootman
Rootman16 mrt. 2013 - 17:23

Wikipedia is een snelle manier om informatie te zoeken. Als het belangrijk ik lees ik nog wel een paar extra artikelen. Als in een diskussie een onderwerp niet goed belicht of controversieel blijkt kunt U altijd een link geven van een volgens u meer betrouwbare bron. Kritiek op wikipedia in deze vorm is een soort van op de 'persoon' spelen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

'Ik wil een kerk voor de armen' De paus moet zich wel bij zijn leest houden. Het is de taak van de kapitalist om de mensen arm te houden en die van de clerus om ze dom te houden. Me dunkt dat Jorge Bergoglio werk genoeg omhanden heeft als hij zich beperkt tot zijn core business.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen16 mrt. 2013 - 17:23

touché

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

'Ik wil een kerk voor de armen' De paus gaat dus alle rijkdommen van het vaticaan verdelen onder de armen. Poeh, dan is er niemand meer arm. Prachtig. Maar dan hoeft er ook geen kerk voor de armen meer te zijn. Conclusie: De paus behoudt alle rijkdommen van het vaticaan. De armen blijven arm. En zo behoudt hij zijn kerk voor de armen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 mrt. 2013 - 17:23

Goeie Anja. Verdeel de bezittingen en kapitaal onder armen. (Ik hoop wel dat ze wat geld opzij zetten voor onderhoud.) Zullen we Franciscus een mailtje sturen?.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

Een sobere kerk....dat was toch het idee van het Protestantisme?

1 Reactie
Gogol
Gogol16 mrt. 2013 - 17:23

Het protestantisme, met name het Calvinisme, was in het begin vooral populair onder de adel en de middenklasse.

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 mrt. 2013 - 17:23

'Ik wil een kerk voor de armen'. De fabrikant zegt tegen de pastoor: “Als jij ze dom houdt, dan houd ik ze arm”. De fabrikant is de “bad cop”, de pastoor is de “good cop”. De “good cop” is in dienst van de “bad cop”. Tegenwoordig geldt ook: De neoliberaal is de “bad cop”, de sociaal democraat is de “good cop”, De “good cop” is in dienst van de “bad cop”. Dit is de acceptatie van de neoliberale economie door de sociaal democraten, bijvoorbeeld de PvdA. Het doel van de “good cop” is om de mensen hoop te geven op verbetering, terwijl het slechte blijft bestaan of nog slechter wordt. In wezen is er door het secularisme en de wetenschap niets veranderd. De neoliberale economie is een topwetenschap en representeert mathematisch de “bad cop”. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4716 mrt. 2013 - 17:23

Zeggen is niets, doen is iets. (vertaling van een Frysk gezegde)

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

"Ik wil een kerk voor de armen" Armen willen echter geen kerk maar werk!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 mrt. 2013 - 17:23

[Armen willen echter geen kerk maar werk!] Was dat maar waar, dan zouden ze ophouden met bidden voor werk en in plaats daarvan soliciteren of een bedrijf starten.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

Ha,ha, Franciscus is voor de armen en zo gaat het hypokriete gezever van de Kerk maar door. Als hij echt voor de armen zou zijn, zou hij kondooms moeten uitdelen onder de armen, die hun aanzwellend kroost niet kunnen onderhouden, omdat de RK Kerk effektieve geboortebeperking verbiedt. De junta in Argentinie zette zich ook niet bepaald in voor de armen, terwijl hij in alle talen daarover zweeg. Nee, de armen werden eerder verdacht van subversief te zijn, vervolgd gefolterd, vermoord en in een aantal gevallen gedumpt in de zee. En Berdoglio stond erbij en keek er naar. Maxima heeft zich al genoeg gekompromitteerd met haar donatie. Dat zal dan waarschijnlijk de reden zijn, dat zij niet bij de inhuldiging van de nieuwe Paus aanwezig zal zijn, maar wel Rutte en Prins Pils, beiden vermaard om hun inzet en bekommernis voor de armen.

1 Reactie
nico1943
nico194316 mrt. 2013 - 17:23

En daar heb jij al de bewijzen van? Ik ben geen vaticaanfan. Maar een beetje fatsoenlijk gedrag is ook wat waard. Of hoeven Nederlanders dat niet? Die mogen alles roepen wel of niet te bewijzen?

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 17:23

God/allah/jaweh bestaat niet, hoeveel 'werk' je d'r ook aan kwijt bent.

1 Reactie
bEngel2
bEngel216 mrt. 2013 - 17:23

prima... maar dat is ook geloven. de vraag blijft of je gelijk hebt.

JoopSchouten
JoopSchouten16 mrt. 2013 - 17:23

Opnieuw reactionaire paus.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/03/13/katholieke-kerk-volhardt-opnieuw-reactionaire-paus

1 Reactie
neutralist
neutralist16 mrt. 2013 - 17:23

Joop het is nooit leuk iets te horen dat niet in jouw straatje past. Dat is ook zeer Nederlands. Wij laten ons door niemand de les lezen, wij weten het beter, ook vanuit moreel oogpunt. Maar ik durf het in twijfel te trekken. De leer van de kerk is bovendien al eeuwen hetzelfde. Waarom veranderen omdat het Nederland niet aanstaat? Dan zou het toch geen leer meer zijn? Je zou je moeten verdiepen in de materie alvorens meteen met SP tomaten te gooien. Jouw waarheid is ook maar jouw waarheid, net zoals de kerk er een mag hebben. De jouwe is niet meer waard.