Ik weet ook een hervorming: nationaliseer de banken
• 21-04-2012
• leestijd 3 minuten
Banken hebben zich te zeer misdragen, over tien jaar maar zien of ze weer naar de markt mogen
Vestia moet al anderhalf miljard aan zekerstellingen ophoesten. De banken eisen dat geld op omdat financiële topman Marcel de V. op grote schaal derivaten in huis haalde om het rendement van de woningbouwcorporaties op te voeren. Volgens de Volkskrant kwamen woningbouwdirecteuren uit heel Nederland op bezoek bij het hoofdkantoor om te zien hoe het financiële genie hem dat flikte. Daarna gingen velen van hen het ook proberen.
Het hoofdkantoor van Vestia is overigens gevestigd in het Ronde Gebouw, een prachtig wederopbouwmonument dat verscholen achter moderne duizend in een bebouwing staat vlakbij station Rotterdam Centraal. Het is een initiatief van de grote K.L. de Vries, schepper van het Bouwcentrum en het wordt nu door de aanwezigheid van Vestia bezoedeld. Maar dit terzijde.
Derivaten , lees je dan in de krant, zijn complexe financiële producten. Je kunt er heel rijk van worden maar ook heel arm. Niettemin willen banken ze blijkbaar graag verkopen. Volgens de Telegraaf bracht Marcel de V. maandelijkse bezoeken aan Londen, waar hij op kosten van Deutsche Bank en ABN AMRO naar de hoeren ging en dan geen tippelaars. Eenmaal werd hij in een Japans restaurant aangetroffen met tien call girls, niet allemaal voor hemzelf – laten we eerlijk zijn, want er zaten ook van die gezellige bankvriendjes mede aan.
Banken verkopen derivaten zo graag dat zij bereid zijn tussenpersonen grote provisies te geven. Marcel de V. maakte daar handig gebruik van. Hij schoof een tussenpersoon uit zijn relatienetwerk naar voren – schrijft de Volkskrant op zaterdag – die zonder veel tegenprestatie de provisies inde en vervolgens voor een belangrijk gedeelte doorsluisde naar de V. Die werd er miljonair van. Deze tussenpersoon kreeg onlangs last van een kwaad geweten en stapte naar de politie.
Nu komt de crux: de Vestia derivaten maakten hun duikvlucht omdat de rente in Europa de laatste jaren zo is gedaald. Daarvoor is de Europese Centrale Bank verantwoordelijk die dat doet om de financiële sector in de lidstaten overeind te houden. Anders stort de hele economie in elkaar.
Het spel van De V. en Vestia kon niet langer verborgen worden gehouden vanwege deze reddingsoperatie. Nu is het ineens – wat ABN AMRO betreft sinds 2010 – afgelopen met de feestjes. Of Vestia – en menig andere corporatie – maar even bij wil storten. Als het echt helemaal fout gaat, is het zelfs mogelijk dat banken de macht krijgen in een groot deel van de Nederlandse corporatiesector.
Eerst hebben de banken op allerlei manieren Vestia volgepompt met financiële producten waarvan zij wisten dat zij heel risicorijk waren. Nu de rente om diezelfde banken te redden kunstmatig laag wordt gehouden, strekken zij hun wurgende vingers uit naar de klanten voor wie ze eerst graag de luxehoeren betaalden als er maar een handtekening wordt gezet.
De laatste tijd hoor je steeds, dat in heel Europa hervormingen nodig zijn. Ik weet het meest urgente werkterrein voor een hervorming: de banken. Nationaliseren allemaal. Ze hebben zich te erg misdragen. En dan zien we over een jaar of tien wel of we ze voor een gedeelte of zo weer naar de markt brengen.