Joop

‘Ik was fan van Poetin, maar in zijn datsja ging het mis’

  •    •  
25-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4523 keer bekeken
  •  
RUSSIA-BELGIUM-PUTIN-VERHOFSTADT

© Belgian Prime Minister Guy Verhofstadt (L) and Russian President Vladimir Putin smile during a meeting at the presidential residence of Novo-Ogaryovo, outside Moscow 02 March 2007. President

Er groeide vriendschap tussen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en de Russische president Vladimir Poetin. Tot Verhofstadt een verkeerde vraag stelde. Daarna kwam hij op de zwarte lijst, hij mocht Rusland niet meer in. Dat vertelt de liberale Europarlementariër in de podcast Betrouwbare Bronnen.
Verhofstadt vreest dat Europa met de inval van Rusland in Oekraïne terugkeert naar het tijdperk van voor de val van de Muur. “Ik ben heel triest”, zegt hij. “Het probleem in dit conflict is niet Rusland. Het probleem is de kleptocratie rond Poetin.” De oorlog in Oekraïne is volgens Verhofstadt bedoeld om Poetins ‘kleptocratische regime’ te verstevigen.
Als leider van de liberalen in het Europees Parlement sprak Verhofstadt in 2014 de protesterende Oekraïense burgers toe op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De demonstranten wilden af van het Poetingezinde regime van president Janoekovytsj. “Men zei: je kan daar niet naartoe, er zijn scherpschutters. Daar waren 49 Oekraïense burgers gedood, die ochtend. Maar ik moest. Ik had een ongelooflijke drang die ik niet eerder heb gevoeld. Ik voelde geen angst. Die mensen wilden Europa! Europa was voor hen onafhankelijkheid en vrijheid, dat zag je in hun ogen.”
Verhofstadt was daar samen met de vorig jaar overleden VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, die de massa ook toesprak. “Voor hem was er geen scherfvest. Maar hij was dapper.” Het meest dramatische gebeurde ’s nachts, zegt Verhofstadt. “Een aantal leden van de partij van Janoekovytsj liep over naar de oppositie waardoor er een nieuwe meerderheid ontstond. Janoekovytsj vluchtte het land uit. Poetin heeft dit altijd beschouwd als een vernedering.” Als premier van België (van 1999 tot 2008) ontmoette Verhofstadt Poetin regelmatig. “In het begin was ik een grote fan van hem. Hij sprak van een Europese toekomst voor Rusland.”
Poetin was verschillende malen te gast op Europese toppen. “En ik kwam in het Kremlin en ook bij hem privé. De laatste keer was in zijn datsja bij Moskou. En toen brak er iets. Dat was enkele maanden na de moord op de journaliste Anna Politkovskaya, waarvan men denkt dat het Kremlin erachter zat.”
“Hij leidde mij rond in zijn datsja en toonde zijn pony waar hij verliefd op was. We zaten in van die grote zetels en vroeg hem: jij bent de heerser van Rusland, kun je die moord op Politkovskaya niet ophelderen? Toen merkte ik een breuk in het gesprek en in de relatie. Het is nooit meer goed gekomen.”
Verhofstadt is positief over de sancties die het westen instelt. “Daarnaast moeten we Oekraïne helpen, onder meer met wapens. En we moeten culturele banden aanhalen met Russische burgers, studenten bijvoorbeeld. Want de Russische cultuur en de taal maakt onlosmakelijk deel uit van de Europese cultuur. Rusland is een wezenlijk onderdeel van het Europese continent. We moeten er alles aan doen daar de vonk van de democratie weer te laten ontvlammen.”
40 procent van de gasinvoer in de Europese Unie komt uit Rusland. Sommige landen zijn er zelfs volledig van afhankelijk. Zoals vaak loopt Europa ook hier achter de feiten aan, verzucht Verhofstadt. “Als EU-regeringsleiders namen we zestien jaar geleden het besluit om een energie-unie op te richten. Die is er nog altijd niet.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2022 - 6:46

Grootheidswaan!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 feb. 2022 - 15:51

Toch verwijt ik ook mede mensen als Verhofstadt voor deze situatie. Het Westen had duidelijker moeten zijn tegen Oekraïne. We hebben ze een wortel voorgehouden en nu zitten ze in deze situatie.

Pater
Pater25 feb. 2022 - 14:55

Ik was blij met de Maidanrevolutie: Oekraïne koos voor een eigen toekomst ipv aan de hand van Rusland te blijven lopen. Maar Verhofstad was op de Maidan zeer onverantwoordelijk bezig. Als je de menigte opzweept met: "Europa staat achter jullie" moet je ook staan voor die beloftes. Militaire steun was echter ook in 2013 al uitgesloten. Het doet denken aan Radio Free Europe, dat in 1956 'keihard' achter de Hongaarse opstand stond.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2022 - 7:38

Dat bedoel ik!

Phil2
Phil227 feb. 2022 - 7:21

Laten we niet held op sokken Hans van Baalen vergeten, hoewel hij er niet meer is om zich hier te verdedigen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 feb. 2022 - 14:41

Complete zelfoverschatting en onderschatting van Poetin is het geweest. Dit maakt duidelijk hoe arrogant en hoog in z'n bol die Verhofstadt is.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...25 feb. 2022 - 14:42

hoe arrogant de man is en hoe hoog in z'n bol hij het heeft... (laatste zin)

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 feb. 2022 - 14:40

Ik snap wel dat ze het goed met elkaar konden vinden. Op een Poetin-achtige manier tracht deze man middels dit verhaal z'n straatje schoon te vegen.

Farmer 2.0
Farmer 2.025 feb. 2022 - 14:30

Samen met Van Baalen waren het ongelooflijke mafketels in 2014. Toen is misschien wel het zaadje gepland wat Poetin tot de huidige acties heeft gedreven ( die ook absoluut niet goed te praten zijn ) Het volk van Oekraïne is steeds de dupe. Verhofstadt doet me denken aan de katholieke zendelingen van vroeger. Blind overtuigd van hun eigen geloof en gelijk. Alle volkeren proberen te bekeren. Finland en Zweden zijn neutraal. Ik denk dat dit op termijn ook de beste oplossing voor de Oekraïne is. Alles is nu eenmaal niet mogelijk, ook al denken de Europese leiders/zendelingen dit wel.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...25 feb. 2022 - 15:07

Misschien?! Ik weet wel zéker!! Van Baalen, Verhofstadt, Rutte, Zijstra...allemaal krankzinnigen waar iedereen op de één of andere manier maar achteraan blijft lopen...

Nina4
Nina425 feb. 2022 - 13:11

"kun je die moord op Politkovskaya niet ophelderen?" Zelfs een moord kan een grappige wending krijgen als de dader met een pseudo-naïeve vraag schaakmat wordt gezet. Geen wonder dat die Poetin trollen zo'n hekel aan hem hebben.

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2022 - 11:04

Als Verhofstadt niet over Politkovskaya was begonnen, dan was hij dus nu nog vriendjes geweest met Putin. Een moord ging Verhofstadt te ver, maar in de rest van Putins politiek kon hij zich blijkbaar wel vinden.

3 Reacties
Peter Stans
Peter Stans25 feb. 2022 - 13:15

Nu kun je wel stoer doen, maar Verhofstadt en Van Baalen stonden daar wel. De rest van de apekool ga ik maar niet eens op in.

Zandb
Zandb25 feb. 2022 - 14:01

Al gezien Waarom legt u de verantwoordelijkheid bij Verhofstadt? Die ligt toch duidelijk bij Putin !

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 feb. 2022 - 15:10

Ze stonden daar wél... Ja, en wat hebben ze ermee bereikt? Een burgeroorlog ontketend, dat hebben ze ermee bereikt, en een knuppel voor Poetin om mee te slaan om de Krim te bezetten. Nou, wat stonden ze daar dapper, en ze hebben werkelijk niets waargemaakt van wat ze hebben gezegd. Ze hebben ze opgehitst en vervolgens in de ellende achtergelaten.

Rick Hofland
Rick Hofland25 feb. 2022 - 9:14

Poetin zijn manier van spreken (meer dan wat hij zegt) is voor mij het meest bevrezende momenteel. Hij lijkt zijn gebruikelijke ijskoude redenatie kwijt te zijn en meer vanuit emotie/woede te handelen. Het is voor het eerst sinds het einde van de koude oorlog dat ik de vrees van destijds weer voel, dat een aanval met een kernwapen niet ondenkbaar is op welk land dan ook.

10 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland25 feb. 2022 - 9:17

We dachten met het afscheid van Trump af te zijn van een door emotie gedreven machthebber die aan de knoppen van de kernwapens kon zitten, maar het lijkt er op dat Poetin een nog veel instabielere potentaat bijkt te zijn (is geworden). En ook nog eens 1 die volstrekt niemand om hem heen heeft die hem tegen durft te spreken.

Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2022 - 11:37

Ik zie meer een berekend leider met een schaakspel, dat jaren geleden is begonnen. De elementen van zijn misleiding zie je terug bij Forum. Poetins doema met Romeinse zuilen in het logo. Rome viel door “sociaal” te zijn. Anti klimaat en verduurzaming om ons afhankelijk te houden van Russische olie en gas. Pro bitcoin. De Russische hackers halen die bitcoins in het westen op. MSM in het westen nepnieuws noemen. Daarvoor in de plaats de verdeelde bevolking wijsmaken, dat zij door socialisten ofwel fascisten worden bestuurd, het “regime”. Antivaxers werden aangestuurd door een Poetin die zelf doodsbang bleek voor het virus…. Iedere minderheid wordt bereikt, de omkering van terminologie en de chaos is compleet. Poetin was zo sluw zich achter een vriendelijker façade te verschuilen. Ik zie een slapende vulkaan, die nu is uitgebarsten.

JanB2
JanB226 feb. 2022 - 8:20

"Hij lijkt zijn gebruikelijke ijskoude redenatie kwijt te zijn en meer vanuit emotie/woede te handelen" Precies. De situatie is ronduit griezelig geworden. Deze Putin lijkt niet meer de Putin van 20 jaar geleden.

JanB2
JanB226 feb. 2022 - 8:23

@ Grijsje Ik krijg meer indruk dat Putin langzaam is geradicaliseerd en nu is doorgedraaid. Hij is sowieso te lang aan de macht gebleven. Macht corrumpeert niet alleen, hij maakt op den duur ook krankzinnig.

Gerygrr
Gerygrr26 feb. 2022 - 13:01

Jan B, De puppets hier, Baudet en Engel zij hebben ons ondermijnd. Het nepnieuws omvatte ook het laten doorwoekeren van corona. Is dit niet zeer verontrustend? Waar Poetin als enige wereldleider wél ontzag heeft voor dit virusje?

JanB2
JanB228 feb. 2022 - 1:18

Mogelijk is Putin ziek (in fysieke zin) en heeft hij een aandoening die een coronabesmetting zeer gevaarlijk of zelf dodelijk maakt. Hij heeft dat opgeblazen hoofd gekregen in de laatste 2 jaar. Heb al van meerdere kanten de suggestie gehoort dat hij aan de prednison zou kunnen zijn (een ontstekingremmer die bij veel aandoeningen wordt voorgeschreven en waarvan het gebruik gepaard gaat met het vasthouden van vocht en daardoor gewichtstoename).

Gerygrr
Gerygrr28 feb. 2022 - 17:37

Jan B, Poetin beseft dus dat corona veel meer is dan een griepje! En dat besef was er al vanaf het begin van de pandemie….

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2022 - 21:38

Wellicht heeft Putin gezondsproblemen waarbij ook griep hem fataal kan worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 feb. 2022 - 21:45

gezondheidsproblemen

Gerygrr
Gerygrr1 mrt. 2022 - 11:51

Griep is simpel te voorkomen met een jaarlijkse griepprik!

Phil2
Phil225 feb. 2022 - 8:29

Aaah, de datsja. Als ik Halbe Zijlstra mocht geloven was het een va et vient van komen en gaan van Europese gasten.

adamgmail
adamgmail25 feb. 2022 - 8:15

Wat veel politici en militairen in het westen nog steeds niet hebben begrepen is dat Putin de doctrine van Primakov perfect toepast in zijn handelen. Ik heb het sterke vermoeden dat als je een belangrijke politicus of militair in Brussel vraagt: "Kent u de Primakov doctrine?" dan zul je geen positieve antwoord krijgen. Men is te druk met het creëren van oversteekplaatsen/zebrapaden in regenboogkleuren waardoor het reële gevaar zwaar wordt onderschat. En dan heb ik het niet alleen over Putin want de Chinese regering moet je ook niet onderschatten.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra25 feb. 2022 - 9:48

@adam - Het zou hebben geholpen als je had uitgelegd wat die Primakov-doctrine inhield en waarom deze van toepassing is op het denken van Putin. Primakov was een pragmatisch politicus die de Russische invloed wilde vergroten op een manier die zo min mogelijk kost. Oorlog is allesbehalve voordelig. Putin is de Oekraïne binnengevallen om emotionele redenen met een historisch kletsverhaal waarvan te vrezen is dat hij gelooft wat hij beweert. Als je had gezegd dat de militaire druk op de grenzen van de Oekraïne van de afgelopen maanden in lijn was met de Primakov-doctrine had ik me daar iets bij kunnen voorstellen. De inval van gisteren is juist een breuk daarmee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2022 - 8:00

Politkovskaya, niet de enige journalist die in de weg liep.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2022 - 8:06

Dat kun je wel zeggen!