Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Ik was een 'negerwijf'

  •  
03-12-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2226 keer bekeken
  •  
sha_300.jpg
Wat er gebeurt als je als blanke vrouw een zwarte vriend hebt, een persoonlijk relaas
Huidskleur speelt in Nederland geen rol, is het heersende idee. Maar hoe reageert je omgeving als je als blanke vrouw een zwarte vriend krijgt? Sharah Mak doet een boekje open over haar ervaringen.
Ik ben niet in Nederland geboren. Dus Sinterklaas was voor mij niet vanzelfsprekend. Als kind woonde ik een tijdje bij mijn grootouders in Capelle aan den IJssel terwijl mijn ouders in Australië en Indonesië bleven. Mijn oma had een enorm leuk boek, van Anton Pieck. Ik verdween in de wereld van de kabouterfantasieën, zo leuk en zo mooi. Uren was ik zoet met dat boek.
Begin december, mijn eerste winter in Nederland, gingen we naar wijkcentrum De Koperwiek want daar zou iets ‘gezelligs’ gebeuren. Hele horden mensen stonden op het plein voor het gebouw. Opeens viel mijn mond open. Ik wees en riep naar mijn oma en tante ‘kijk, een kabouter op een paard!’ ‘Nee, dat is nou Sinterklaas’, zei mijn oma. 
Heel lief werd ik door de omstanders uitgelachen. Alles werd vervolgens een beetje spannend uitgelegd. Wie die gezellige figuren waren die snoep tegen mijn hoofd gooiden bijvoorbeeld. Dat waren dus zwarte pieten. Ik vond het allemaal héél interessant. 
Een tijd later arriveerde mijn vader in Nederland en ik liep met hem over de Oudedijk door de Rotterdamse wijk Kralingen. ‘Kijk! Zwarte piet!’ Ik wees met mijn vinger naar de overkant van de straat. Mijn vader duwde direct mijn arm omlaag. ‘Niet wijzen joh!’ en hij fluisterde me toe ‘dat is geen zwarte piet. Dat is een zwarte.’ Ik snapte het niet, hoezo geen zwarte piet? Ik heb ze toch op het plein zien springen? En toen waren het zwarte pieten. ‘Ja maar’, zei mijn vader die me al eerder verteld had dat de Sint niet bestond, ‘je noemt zwarten geen zwarte piet. Dat is niet aardig.’
Zwarten Ik vind de term ‘zwarten’ eigenlijk een beetje raar klinken in het Nederlands. Als je kritiek hebt op het woord ‘zwarten’ krijg je vaak te horen dat donkere mensen elkaar onderling ook zwart noemen. Ik ken dat vooral uit het Engels en dat klinkt op de een of andere manier toch anders. Minder negatief.
Mijn opa had het over zwarten op de Kruiskade. De Kruiskade was voor hem een no-goarea want het zag er zwart. Toen ik met mijn vader op vakantie naar Amerika ging moest ik volgens opa in New York echt uitkijken want dat was de Kruiskade in het kwadraat met al die zwarten. Ik vond New York daarentegen net een film en kan me alleen de stad herinneren, geen mensen, laat staan de huidskleur die ze hebben. 
Eenmaal een beetje volwassen voelde ik me wel aangetrokken tot donkere mannen en luisterde ook graag naar hip-hop. De manier waarop je door hen benaderd werd was gewoon veel spannender, meer sexy. Dus ja, ik had wat ‘gekleurde’ vriendjes, zonder daar verder bij na te denken. Totdat ik via via opeens hoorde dat ik de status van een soort onbereikbare had. Niet omdat ik zo begeerlijk spannend was. Of dat ik ‘hard to get’ was. Nee, omdat ik met zwarten omging. Ik kreeg een naam, een stempel. Negerwijf. Ze doet het met negers, met zwarten. En daar werd ik best vaak door mijn witte mannelijke medemensen fijntjes op gewezen. Alsof ik raar was, niet bij mijn verstand. Want op deze manier zou ik zeker als een uitkeringtrekkend zielig figuur op de bank eindigen, werd me te verstaan gegeven.
Dansen Op vakantie in Spanje belandde ik in een heel vervelende situatie, alleen omdat ik op de dansvloer bekenden uit Rotterdam tegenkwam. Wij waren blij verrast elkaar helemaal in Spanje tegen te komen en dansten er argeloos vrolijk op los. Plots werd ik aan mijn haren van de dansvloer getrokken door mijn Spaanse vriendje, die ik net een paar dagen kende. Waarom? Ik stond met een zwarte te dansen. Mijn Nederlandse vriendin toonde begrip. Voor het vriendje nota bene! Ze zei me dat het ook eigenlijk echt niet kon, zo met die zwarten dansen. Mijn Spaanse vrienden spraken nadien niet meer met me. Oké, dit was in de jaren ’90, wellicht dat dictator Franco nog te vers in het collectieve geheugen zat.
Jarenlang leek het alsof ik mezelf steeds moest verdedigen omdat ik wel eens een donker vriendje had. Op de sportschool waar ik les gaf werd vaak over me gezegd dat ik ‘het’ alleen met zwarten deed. In discotheken merkte ik het. Niet alleen van blanken. Donkere meisjes moesten vaak niks van me hebben want, zo vonden ze, ik pikte al hun mannen in. Terwijl ik er toch echt met maar met ééntje stond te dansen. Relaxed was het niet, eigenlijk was ik op de dansvloer best bang voor die meisjes. 
Op mijn dagelijkse werk werden er ook grapjes gemaakt. Alsof ik een compleet doorgedraaide nymfomane was die altijd op zoek ging naar een maatje meer. ‘Is het zeker weer een neger?’ En wanneer ik een blank vriendje had hoorde ik overal reacties in de trant van ‘ben je weer terug bij ons?’, ‘sinds wanneer val jij op blank?’ en ‘hij zal wel groot geschapen zijn’.
Mijn blanke vriendje ging tegen me tekeer. Als het ooit ‘uit zou gaan’ zou ik zeker wel met negers dit en met negers dat. Soms ontblootte zich wel eens onzekerheid want ik zou wel andere, betere, seks gewend zijn?
Wanneer ik vertelde dat ik het met een jongen bij een ontmoeting wilde laten en verder niks, leidde dat tot het bijtende commentaar dat hij zeker niet zwart genoeg was. Het kon nog bizarder. Een Marokkaans vriendje was verbijsterd toen hij hoorde dat ik vóór hem een relatie met een zwarte jongen had gehad. Hij maakte de verkering gelijk uit.
Bounty Jaren later werd ik verliefd op een lichtbruine jongeman. En dit keer was het echt serieus. In Nederlandse kring ging hij door voor een bounty : zwart van buiten maar wit van binnen. Dat telt dan weer niet als echt zwart. Maar toen onze dochter eenmaal geboren was en hij me binnen een jaar inwisselde voor een tien jaar jonger fotomodel werd de schuld door mijn omgeving toch weer bij mij gelegd: dat heb je als je een kind van een neger krijgt, van zo’n  zwarte. ‘Wel fijn dat je dochter zo blank is uitgevallen, je hebt vast sterke genen’, kreeg ik te horen. Gewoon echt niet te winnen dit.
Ik heb in mijn 43 jaar meer blanke flirts gehad dan donkere maar op de een of andere manier domineert een relatie met een donker persoon in de beeldvorming. En die beeldvorming is bepaald niet positief. Ik weet niet of je het racisme moet noemen maar vreemd is het wel.
Gelukkig is het op de dansvloer inmiddels veel vrijer geworden.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 dec. 2013 - 15:29

Wordt een blanke Nederlander per definitie geaccepteerd in de Surinaamse maatschappij als hij op een mooie Surinaamse vrouw wordt verliefd? Aan de andere kant geld maakt mensen blind, als een donkere man met erg veel geld wordt zo en zo geaccepteerd door blanke schoonouders, is hij blut heeft pech! Andersom ook. Welke blanke Nederlander die niet weigert te trouwen met de mooie zus van Machiel Jackson ? bestaat niet. Het leven is vol dagelijks hypocrisie en geld maakt de hypocrisie helemaal duidelijk waar de mensen blind van worden en kunnen niets zien!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 dec. 2013 - 15:29

Sorry fout, inhoud! Ik bedoelde niet '' niet weigert'' maar ik bedoelde: Welke Nederland die weiger te.....

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 dec. 2013 - 15:29

Ik zou er geen ander woord voor weten dan racisme. En ik vind het afschuwelijk dat dit door zoveel mensen "normaal" wordt gevonden.

LucyG
LucyG3 dec. 2013 - 15:29

Nederland doet zich voor als mulicultureel en tolerant.. maar is het zeker niet. Ik heb zelf een latijns amerikaanse vriend en krijg daarbij gelijk de opmerking; ach meid wat zonde van je toekomst.. en nog meer van zulke mooie varianten. Pas op het moment dat ze weten dat we allebei de universiteit hebben afgerond, een goede baan hebben en hij nederlands en ik spaans praat.. worden sommige mensen iets milder.. Prima als mensen er een andere mening over hebben, maar Nederland multicultureel en tolerant.. nee. En die stempel, die krijg je! van iedereen, ook van je vrienden (onbewust).

PeterDraman
PeterDraman3 dec. 2013 - 15:29

Van opinie zo naar hoofditem, terwijl je nu niet echt kunt stellen dat dit artikel meer aan het debat toevoegt dan anekdotische verklaringen.

JoopSchouten
JoopSchouten3 dec. 2013 - 15:29

Dit lijkt me typisch gevalletje jaloezie in combinatie met vreemdelingenangst.

Beisser
Beisser3 dec. 2013 - 15:29

Mooi verhaal. Heel herkenbaar. Veelzeggend ook wat betreft het intellectuele niveau van de mensen waarmee mevrouw Mak te maken had. Toont weer eens aan hoe sterk het wij-zijgevoel kan zijn en hoe wijd verbreid en diep geworteld het domme vooroordeel in de Nederlandse samenleving ingebakken zit. Zo gemakkelijk tot echt racisme op te fokken.

Fogwill
Fogwill3 dec. 2013 - 15:29

Tragisch

isalala
isalala3 dec. 2013 - 15:29

In mijn vriendenkring/omgeving zijn gemengde huwelijken/relaties heel normaal, niemand die daar een opmerking over maakt. Nee ik woon niet in Amstercity. Daarmee wil ik zeker geen afbreuk doen aan het persoonlijke relaas van mevrouw Mak!! Spijtig en zeer kwetsend dat dit u overkomen is. Of het representatief is voor heel Nederland is de vraag. Waar ik moeite mee heb is dat een dergelijke berichtgeving doet voorkomen alsof het de huidige tendens is onder Nederlandse bevolking. Ik geloof daar niet in. Racisme bestaat. Zeker. Zal ik niet ontkennen. Overigens niet alleen onder autochtonen. Of het als een griepvirus heerst onder blanke Nederlanders waag ik te betwijfelen. Het zijn steeds de excessen (die ik ten zeerste veroordeel) waar media aandacht aan besteedt. Jammer. Want ik woon in een multiculturele stad waar men na de nodige aanpassingen/verkenningen wederzijds met/naast/voor elkaar leeft wat ik (en zeker niet ik alleen) als bijzondere verrijking ervaar.

RobertJ1973
RobertJ19733 dec. 2013 - 15:29

@ Tjeerd Kok Volgens u is de is reden een religieuze en niet racistisch. Helaas is dit niet mijn ervaring. Ben bekeerd, dus die argumentatie gaat niet op.

juliusvold
juliusvold3 dec. 2013 - 15:29

Ooit een marokkaanse vriendin gehad. Geen idee of de familie aardig was. Ze wilden me niet ontmoeten omdat ik geen moslim was. Racisme en discrminiatie is bepaald niet voorbehouden aan autochtone Nederlanders. Integendeel.

Leprechaun
Leprechaun3 dec. 2013 - 15:29

Ik moet zeggen dat er wel degelijk een verschil zit in een huidskleur en/of een ras. Ik denk dat het vaak niet zozeer de kleur is waar mensen een afkeer van kunnen hebben, maar eerder de fysieke kenmerken die men niet aanstaat bij een ander(evt. in combinatie met de kleur). Zo zijn kende ik in het verleden een aantal Marokkaanse jongens die weliswaar bruin (donkergekleurd/Arabisch) maar geen negers waren. Zij waren erg in trek bij zowel de blanke autochtone meiden als de meiden van andere nationaliteiten. Ook de donkere jongens zonder sterke negroïde trekken als (kroeshaar, dikke lippen, brede platte neus, grijs/donkerbruine tot zwarte huid) scoorden goed. Als ik dan vroeg aan de meiden waarom ze wel donkere mannen leuk vonden maar geen negers, Waren steevast de antwoorden dat ze ze vies eng en lelijk vonden. Zijn ze dan racistisch? aangezien ze wel gecharmeerd waren van personen met een donkerdere huid uit verschillende etnische groepen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen

1 Reactie
WilWortel
WilWortel3 dec. 2013 - 15:29

Wat bedoel je hiermee?

Meta Foor
Meta Foor3 dec. 2013 - 15:29

Nederland is groter dan Amsterdam ; platteland is stukken toleranter dan dat aggressieve amsterdamse (op de grachtengordel na dan , want daar worden wetten en meningen gemaakt)

2 Reacties
WilWortel
WilWortel3 dec. 2013 - 15:29

De (West)Kruiskade is Rotterdam.

TonNoort
TonNoort3 dec. 2013 - 15:29

'platteland is stukken toleranter' Ach nee joh, als het nergens erger dan op het platteland. Ja, in je gezicht zijn ze aardig, maar achter je rug ben en blijf je een buitenstaander. En dan is iedere roddel over een buitenstaander een manier voor de dorpelingen om aan elkaar te laten zien dat ze er bij horen. Dan liever de stad waar je recht in je gezicht duidelijk wordt gemaakt of ze je mogen of niet.

Florian2
Florian23 dec. 2013 - 15:29

Word ons nu even racisme aangepraat? Een relaas (hoe spijtig ook) is onder geen enkel beding representatief voor de Nederlandse samenleving.

1 Reactie
denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Klopt maar veel van dit soort vertellingen vormen wel iets waar over gesproken kan en wat mij betreft dient te worden.

Rootman
Rootman3 dec. 2013 - 15:29

OK, ook een generalisatie, maar een bekend Amerikaans spreekwoord: 'once you go black, you won't go back' Toch is het waar, maar een kleurtje voldoet ook: er is ook nog zoiets als Ware Liefde - ook al duurt het maar een half uur!

1 Reactie
Heine2
Heine23 dec. 2013 - 15:29

'once you go black, you won't go back' Dit is duidelijk een racistische opmerking, maar daar leest de goegemeente hier natuurlijk graag overheen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

Heerlijk zo een website die eenzijdig discriminatie aan de kaak stelt.

1 Reactie
denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Dit is een forum waar mensen vrijwillig met elkaar debatteren over maatschappelijke onderwerpen en als je daaraan deel wil nemen graag maar je verwonderen over het agenderen van items die je wellicht niet bevallen suggereert volgens mij dat er iets achter dat ongenoegen schuil gaat dat ik wel graag van je zou willen weten.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

Ik woon mijn leven lang in Amsterdam. Overal om mij heen worden gemengde relaties tussen blank en zwart geaccepteerd. Het spijt me heel erg voor de ervaringen van deze mevrouw maar deze zijn toch echt meer een uitzondering dan een regel. Ik geloof het verhaal wel hoor, maar moeten wij ons laten leiden door de uitingen van enkele extreme dwazen die het niet ziet zitten dat een ander(!) liefde ervaart op de manier hoe hij of zij dit het liefste ziet en met wie? Als je het over racisme hebt dan zul je toch ook het licht laten schijnen op de Islamitische maatschappij, de Hindoestaanse of de Afrikaanse. (Daar is nog een hoop werk te verrichten) In mijn ervaring (22 jaar professioneel actief in A'dam Oost) gaan de Surinaamse en de (in iets mindere mate) Antilliaanse cultuur heel goed samen met de autochtone blanke bewoner van deze zeer gemengde buurt. Plus, wat is de meerwaarde van dit verhaal (uit de jaren 80?) Moet dit bewijzen hoe vreselijk het gesteld is met het vermeende racisme in NL? Ik weet niet goed wat voor effect JOOP en/of de schrijfster nu wil bereiken met dit stuk. Medelijden misschien?

1 Reactie
denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Dat jij je als inwoner van Amsterdam, een stad die in mijn ogen over het algemeen door de meest open en vrije en kosmopolitische mensen bewoond wordt die ik ken in dit land, vind ik het jammer dat je dat aspect niet benadrukt maar over het onderhavige onderwerp meteen in de stress en verdediging schiet, dat vind ik nogmaals erg spijtig Mick.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas3 dec. 2013 - 15:29

“Het is duidelijk dat de auteur in haar leven grotendeels omringd is geweest met racistische tokkies.” Ik ken de familie Tokkie niet en weet niet hoe racistisch ze zijn. Graag meer info daarover, want ik vind de manier waarop u hun familienaam gebruikt nogal onbeschoft.

sjaakie2
sjaakie23 dec. 2013 - 15:29

Inderdaad, ik herken echt helemaal niks van dit artikel.

RobGeurtsen
RobGeurtsen3 dec. 2013 - 15:29

Erwin volgens mij is voor de waarde van het verhaal van Sharah het helemaal niet relevant of jij het je niet kan voorstellen. En kun je daaruit ook geen conclusies trekken. Overigens - als je ouders of opa en oma nog leven... vraag hen hoe het vroeger, toen er nog duidelijke verzuiling was, en mensen buiten hun kerkelijke of politiek/sociale kring huwden, tussen kennissen, buren en vrienden toeging.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

"Ik vind de term 'zwarten' eigenlijk een beetje raar klinken in het Nederlands. Als je kritiek hebt op het woord 'zwarten' krijg je vaak te horen dat donkere mensen elkaar onderling ook zwart noemen." Dat ben ik helemaal met je eens. Maar als iemand van een wat oudere generatie kan ik je verzekeren dat dat ons door "zwarte mensen" werd opgedrongen met de mededeling dat je een racist bent als je dat woord niet wil gebruiken. In mij n jeugd werden woorden als neger (biologisch neutrale term), kleurling (door Zuid Afrikaanse apartheidssysteem in diskrediet gebracht) of gekleurde medemensen (ook niet helemaal redelijk omdat je uiteraard niet over allerlei kleuren maar alleen over schakeringen van bruin spreekt). Maar hetzelfde is de laatste jaren gebeurd sinds allerlei mensen nu vinden dat wij blanke mensen ons niet meer zo mogen noemen maar ons met de lijkkleur "wit" moeten laten benoemen. In mijn jeugd was "zwart" verbinden aan met name Vlaamse uitdrukkingen als "geld voor de arme zwartjes in Afrika" inzamelen. Op die manier is het een denigrerend woord. Maar wij leerden juist op school dat NIEMAND zwart is maar dat iedereen een lichtere of donkerder schakering van BRUINE huid heeft. En dat het gebruik van zwart dus een karikatuur is, dus feitelijk racistisch. Maar goed, alles wat je in de Engelse taal zegt is voor ons Nederlanders heilig en op tien treden hoger staand dan wat in onze eigen taal gezegd wordt. Het doet me wel denken aan iets anders: we hebben de neiging om dingen waar we een negatief gevoel bij krijgen steeds van naam te laten veranderen. Een eeuw geleden sprak men bijvoorbeeld nog van de ziekte "tering", maar juist omdat dat zulke nare associaties gaf werd voor het 'dure woord" tuberculose gekozen. Maar na verloop van tijd was ook dat woord besmet en werd het afgekort naar "t.b.c.". En uiteindelijk, in mijn jeugd, werd dat ook een besmet woord en werd het afgekort tot "t.b." Maar daarna kwam het moment dat het in Nederland voor uitgebannen werd verklaard en golden al die benoemingsregels ineens niet meer zo. Ik vind het wel iets om over na te denken. Hoe je ook over mensen met een donkerder huidskleur wit spreken, welke naam je hen ook wil geven, om steeds meer woorden als het ware te taboeïseren ben je feitelijk al racistisch bezig omdat je via een achterdeur het ene na het andere woord als onuitspreekbaar gaat beschouwen. Want feitelijk praat je dan over hen als over een ziekte, over iets wat je alleen maar in de nieuwst aangenomen versie mag omschrijven. En dat is pas echt racisme, toch te gek voor woorden? Zelf denk ik dat de meest eerlijke en juiste manier van spreken zou zijn dat je het hebt over mensen met een bruine huidskleur, bruine mensen dus. En dat heeft niets negatiefs want half Holland probeert elke zomervakantie zo bruin mogelijk te worden. Maar het uiteindelijke oordeel moet niet van ons komen maar van hen die het betreft, dus mij past als blanke mens een beleefd zwijgen hierover.

2 Reacties
JensM
JensM3 dec. 2013 - 15:29

Ik snap zelf niet zo goed waarom Sharah Mak 'zwart' raar vind klinken specifiek als het over de Nederlandse taal gaat. Ik neem aan dat dat zij naast Nederlands minstens ook Engels spreekt. Ik heb eerder het idee dat Sharah zich ergert aan de wijze waarop zij mensen het woord 'zwart' hoort uitspreken en heeft zij geen vervelende conotatie bij de Engelse variant gewoonweg, omdat ze niet het soort Engelstaligen tegenkomt bij wie het woord 'black' er met eenzelfde neerbuigendheid of afgunst uitkomt als bij menig Nederlander of Belg. Ik vind persoonlijk bruin overigens veel raarder dan zwart en ik ben toch zeker niet van de oudere generatie.

Beisser
Beisser3 dec. 2013 - 15:29

[“Het doet me wel denken aan iets anders: we hebben de neiging om dingen waar we een negatief gevoel bij krijgen steeds van naam te laten veranderen. Een eeuw geleden sprak men bijvoorbeeld nog van de ziekte "tering", maar juist omdat dat zulke nare associaties gaf werd voor het 'dure woord" tuberculose gekozen.”] Hier zijn twee mechanismen aan het werk: ‘tering’ wordt ‘tuberculose’, wordt ‘tbc’ wordt ‘tb’. Dit gebeurt ook met andere ernstige of dodelijke ziekten, zoals kanker of de pest. Dit heeft te maken met het oude bijgeloof dat je het kwaad oproept als je het benoemt. Je verzint dus een eufemistische term in de hoop dat je zo het kwaad om de tuin leidt. Daarom bestaan er ook zoveel eufemistische namen voor ‘duivel’. En zijn gelovigen bang om Te vloeken Bij woorden als ‘neger’ of ‘zwarte’ speelt een ander mechanisme een rol: Elke groep, etnisch, religieus, cultureel of maatschappelijk, ziet zichzelf als superieur aan ‘de ander’. Dat weten die groepen van elkaar. Het woord dat die ‘ander’ aanduidt: ‘zwarte’, ‘chinees’, ‘homo’ ‘rooie’ en ga zo maar door, krijgt hierdoor al heel gauw een negatieve gevoelswaarde voor degene die ermee wordt aangeduid en moet dan, om aan te geven dat je het niet negatief bedoelt, vervangen worden door een ander, minder beladen woord, dat binnen de kortste tijd weer dezelfde negatieve lading krijgt, omdat het mechanisme erachter niet verandert. Daarom kunnen ‘zwarten’ elkaar ook rustig ‘zwarte’ noemen. En jij en je collega’s elkaar die bijnamen geven. Ze (jullie) zitten in dezelfde groep, je bent gelijkwaardig. Je bedoelt het dus per definitie niet negatief.


[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

wees maar blij dat u blank en westers bent. Dan heeft u nog wel de minste negatieve kritiek te verduren. Een Marokkaanse meisje met een blanke of donkere jongen. Een surinaams meisje met een blanke vriend etc etc. Racisme zit overal echter in bepaalde bevolkingsgroepen en stuk meer dan bij de autochtone nedelandse man-vrouw

1 Reactie
GingerTed
GingerTed3 dec. 2013 - 15:29

Verreweg de meeste Marokkaanse of Turkse meisjes zullen hoe aangetrokken zich ook voelen tot een blozende autochtone jongen geen relatie met hen durven aan te knopen. Een zwarte jongen, hoe islamitisch ook, is zo mogelijk nog veel erger. Het gevolg van een gebrek aan acceptatie uit eigen kring. Bij blanke meisjes is het allang zo dat als ze een relatie hebben met een donkere jongen er inderdaad nog vervelende ervaringen zijn vanuit het minder ontwikkelde deel van de bevolking, al is dat niet eens alleen door blanke tokkies, maar dat dit toch veel meer en breder geaccepteerd wordt, zeker in de meer ontwikkelde kringen.

RobertJ1973
RobertJ19733 dec. 2013 - 15:29

Doe eens raden wat er gebeurt als ik (autochtoon) met mijn marokkaanse vrouw door Amsterdam (west) loop? Idd, een hoop racistische bagger en niet van autochtonen voor de duidelijkheid!

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie23 dec. 2013 - 15:29

Ja maar jij bent blank en dan is het minder erg volgens sommige zogenaamd politiek correcten op deze site. Ik als onafhankelijke intellectueel vindt het even erg als iemand wordt uitgescholden vanwege een blanke huidskleur, als iemand wordt uitgescholden vanwege een donkere huidskleur of alles daartussen. Hoe mensen überhaupt tegen liefde kunnen zijn begrijp ik sowieso niet, echt bizar dat blijkbaar zowel autochtonen als allochtonen zich hier schuldig aan maken.

denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Niet van witte Nederlanders dat kan kloppen en het is uiteraard verwerpelijk dat jullie zo bejegend worden en mensen die dat doen zouden wat mij betreft gewoon opgepakt en berecht dienen te worden. Ik ben blij dat je hier melding van maakt al is het "off topic" maar wat als je jouw Marokkaanse vrouw onaangekondigd meeneemt naar een verjaardag van je witte oom die het niet zo heeft op allochtonen, wat denk je dat er dan gebeurt en hoe zullen de gasten reageren?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 dec. 2013 - 15:29

Ik zie aan het gros van de reacties dat men in Nederland nog steeds in een soort waas leeft: in Nederland is geen racisme, de verhalen zijn niet waar, iemand is omringd met racistische tokkies etc. Als blanke die in het buitenland geboren is en opgegroeid heb ik in de afgelopen jaren in Nederland meer racisme meegemaakt dan al die jaren in het buitenland. Het gevoel dat ik hier heb is er een van: wij Nederlanders hebben het allemaal goed voor elkaar, wij zijn humaan, wij zorgen voor onze medemensen etc. racisme/discriminatie bestaat bij ons niet. Als ik opmerkingen maak in mijn omgeving dat ik zwarte piet helemaal niks vind en ik het inderdaad een racistische traditie vindt, kijken mensen mij aan met ogen als schoteltjes en een blik van: ja maar jij bent toch een van ons? Waarom neem jij het op voor de "andere kant". Heel simpel omdat ik in het buitenland ook het schandalige gedrag van bijvoorbeeld Nederlandse mariniers en heb moeten aanzien terwijl de omstanders naar me keken met zo'n blik van: "dat zijn jouw mensen". Er is niets erger dan generaliseren. Een individu moet je op zijn merites beoordelen (en voor diegenen die roepen dat de schrijfster van het artikel - met wie het helemaal mee eens ben - het ook niet helemaal doet, soit het moet maar om de boodschap over de buhne te brengen). Met de zwarte pietendiscussie hoop ik dat Nederlanders eens beginnen met zichzelf tegen het licht te houden en proberen het goede van andere culturen te zien en niet altijd uitgaan van hun eigen gelijk. Ik ben blij dat er zoveel migranten naar Nederland komen, dat geeft een beetje kleur aan Nederland!

2 Reacties
latenwelekkerlinkgaandoen
latenwelekkerlinkgaandoen3 dec. 2013 - 15:29

In welk buitenland ben jij dan geboren en opgegroeid, als ik vragen mag?

DonCarlos
DonCarlos3 dec. 2013 - 15:29

Sterker nog,,in Nederland komt racisme niet alleen niet voor, we worden ook altijd wereldkampioen voetbal,,als we niet in de poule des doods zitten natuurlijk,,corruptie komt alleen in de zuidelijke landen voor en hier loopt de volksgezondheid, bij welke ramp dan ook,geen enkel gevaar. O ja de zondheidszorg is in Nederland ook het beste ter wereld,,net zo als de kaas trouwens. En als we doodgaan als Nederlander wordt het allemaal nog beter,, waar hebben we het toch aan verdiend,,zou Reve zich afvragen.

Heinz2
Heinz23 dec. 2013 - 15:29

"Toont weer eens aan hoe sterk het wij-zijgevoel kan zijn en hoe wijd verbreid en diep geworteld het domme vooroordeel in de Nederlandse samenleving ingebakken zit. " Correctie : Toont weer eens aan hoe sterk het wij-zijgevoel kan zijn en hoe wijd verbreid en diep geworteld het domme vooroordeel bij sommigen ingebakken zit.

1 Reactie
Beisser
Beisser3 dec. 2013 - 15:29

["Toont weer eens aan hoe sterk het wij-zijgevoel kan zijn en hoe wijd verbreid en diep geworteld het domme vooroordeel bij sommigen ingebakken zit."] Wijd verbreid bij sommigen??

sjaakie2
sjaakie23 dec. 2013 - 15:29

Hoe komt het eigenlijk dat je veel vaker een blanke vrouw met een donkere man ziet dan andersom? Houden de meeste blanke mannen niet van negroïde vrouwen of houden negroïde vrouwen niet van blanke mannen?

3 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 dec. 2013 - 15:29

Alleen maar nette mensen nooit gelezen?

BioMike
BioMike3 dec. 2013 - 15:29

Hier een recent onderzoek, wat mogelijk je vraag kan beantwoorden (het bevestigd in ieder geval je aanname): http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2511049/Online-dating-app-reveals-race-matters-romance.html

EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2013 - 15:29

Er zijn in ons land meer donkere mannen dan donkere vrouwen, omdat donkere vluchtelingen meestal - bijna altijd zelfs - man zijn. Toch is mijn ervaring dat niet-islamitische donkere vrouwen voor een witte man net zo 'krijgbaar' zijn als andersom. Alleen de combinatie islamitische vrouw met een witte man zie je bijna nooit. Dat komt door voorschriften uit de Koran.

RobertJ1973
RobertJ19733 dec. 2013 - 15:29

@Dennis In mijn familie is geen onvertogen woord gevallen over mijn vrouw. Ik heb dus ook geen racistische witte ooms of tantes enz. Aan mijn kant van de familie zijn ze allemaal blij met haar evenals met mijn Turkse schoonzus. Helaas kan ik dat niet zeggen over (de meerderheid) van mijn schoonfamilie. De meeste hebben mij nooit willen ontmoeten.

1 Reactie
denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Robert mijn oprechte medeleven met wat jij meemaakt en ik kan zeggen dat ik dat zelf niet meemaak met mijn schoonfamilie waarmee ik duid op de familie van mijn ex die mij net als zij bij mijn familie ervaren heeft en nog doet als persoon nooit enige vorm van afwijzing of tegenwerking heeft ervaren. Ik begrijp dat je geen oom hebt die er anders over denkt en sorry dat ik dat voorbeeld op jouw situatie projecteerde maar ik heb hetgeen ik ten onrechte op jou situatie betrok vaker meegemaakt heb dan me lief is vandaar en nogmaals mijn verontschuldiging en ik wil hierbij mijn waardering en respect voor jou en je vrouw uiten en jullie veel morele steun, moed en sterkte toewensen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

Ik weet niet of de dansvloer vrijer is geworden. Ik zie bijvoorbeeld nooit een marokkaanse met een blanke dansen.

3 Reacties
Heine2
Heine23 dec. 2013 - 15:29

U slaat de spijker op zijn kop. Voor velen is racisme pas racisme als het door blanken wordt gepleegd

mees.
mees.3 dec. 2013 - 15:29

In wat voor kleine wereld leef jij dan?

DonCarlos
DonCarlos3 dec. 2013 - 15:29

Hahaha,zijn Marrokanen geen blanken dan?. Nou ja,nooit te oud om te leren.

RobGeurtsen
RobGeurtsen3 dec. 2013 - 15:29

Terwijl ik één van de weinig zwakke nummers in Jeroen Willems zingt Brel kijk en luisterde werd mijn aandacht afgeleid door het verhaal van Sharah Mak en ben ik verloren. Zal ik toch reageren. Ik kijk naar de reacties en schrik. Sharah's afwijzings-ervaring zij is die slet van zwarten lijkt normaal gevonden te worden. De grote voorvechter van Zwarte Piet is afwezig in de commentaren. Ach arme reageerders die de belachelijke reacties die Sharah kreeg normaal en acceptabel vindt, u bent niet te benijden, welke angst moet u hebben om 'anderen', u kan hetzelfde overkomen als er maar genoeg 'andere' mensen in uw omgeving komen. Leer er maar vast mee leven u vormt een pathetische minderheid. Of zou U nou toch gered worden door politici die zeggen dat uw angst terecht en begrijpelijk is, en niet nodig had moeten mogen hoeven zijn? Ja wel, in nederland zijn er bijna geen partijen die u niet begrijpen en willen redden. Nee, er is geen institutioneel racisme volgens Han van der Horst... is dan de overeenstemming dat Sharah's ervaring vooral een probleem is voor haar critici, dat zij er last van hebben en politieke steun verdienen, dat we zelfs vandaag nog maatregelen ter bescherming van ons mensen moeten nemen, nee niet de gediscrimineerde is het slachtoffer maar de racist, de anti-liefde mensen die slechts liefde onder gelijke gedogen en intussen wel postuum een kroon op het hoofd van de kampioen van de racistische hufterigheid meneer Fortuin plaatsen en straks de levensgevaarlijke Wilders een vertrouwensvotum geeft waardoor iedereen in standpunten die op die van hem gelijken vluchten. Sharah's ervaring is niet vreemd, maar simpelweg cultureel geïnstitutionaliseerd racisme. Wat is daarop uw commentaar meneer van der Horst - als zwarte piet het niet was, wat is dit dan volgens u?

2 Reacties
analbersxs4allnl
analbersxs4allnl3 dec. 2013 - 15:29

Beter kan niemand het verwoorden, dank van mijn kant.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 dec. 2013 - 15:29

[Sharah's ervaring is niet vreemd, maar simpelweg cultureel geïnstitutionaliseerd racisme.] Als het dat al is dan geldt dat toch zeker voor alle bevolkingsgroepen (ongeacht kleur). Er zijn zoveel voorbeelden van racisme uit andere groepen dan autochtoon blank. Als we het hebben over racisme in Nederland, prima, maar dan wel over alle racisme. Dat lijkt me niet meer dan een logisch, rechtvaardig principe vanuit de gedachtengang dat mensenrechten voor iedereen zouden moeten gelden.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

Mooi voorbeeld, je kunt met dit verhaal overigens alle kleuren gebruiken. Als je als blanke man met een negering gaat, dan ben je een wigger, mijn zoon is ooit verliefd geworden op een Marokkaanse schoonheid, maar de relatie was niet toegestaan voordat hij Moslim werd en ga zo maar door. Ook in mijn familie omdat ik met een Hollandse vrouw waren er problemen, o wacht even, met haar familie absoluut geen problemen, die vonden het een verrijking. Waar het om gaat is dat mensen het liefst hebben dat je met je eigen soort mengt. Dat dit nu als voorbeeld gebruikt wordt met Nederland, dat is puur toevallig. Rassistisch? Dat ligt aan waar je de NUL lijn legt. Laten we dan maar zeggen dat Nederland over het algemeen gezien heel erg weinig rassistisch is. Er zijn landen bij waar je hiervoor wordt afgemaakt. Ergo er zijn landen zoals de VS waar gebieden zijn waar je hiervoor wordt afgemaakt. Het valt hier dus wel mee.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt3 dec. 2013 - 15:29

"Mooi voorbeeld, je kunt met dit verhaal overigens alle kleuren gebruiken." Er staan flink wat kleuren in.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2013 - 15:29

Representatief dit verhaal? Ik herken het niet. Ik heb verschillende donkere vriendinnen gehad (de langste relatie 5 jaar) - nooit zoiets meegemaakt (en zij ook niet bij mijn weten). Nooit rare, negatieve reacties gehad van wie dan ook. Wel was ik op familie feestje vaak het mikpunt van spot - blanken kunnen niet dansen, blanken zitten onder de plak van hun vrouw, blanken lusten alleen kip zonder saus etc. Heb ik altijd wel om kunnen lachen - al zouden velen hier dat volgend de huidige panieknormen racistisch moeten vinden (of geldt zoiets van zwart naar wit niet als racistisch; alleen andersom?). Mijn ervaringen zeggen me dat er heel weinig wit / zwart racisme is. Er is wel meer racisme naar EN door de 'nieuwe' culturen denk ik. Ooit heb ik een relatie gehad met een prachtige Turkse - maar alleen stiekem. Naar haar familie ging ze in degelijke kleding - en zelfs de gedachte over een Nederlands vriendje was onbespreekbaar daar. Racistisch? Ik heb het nooit zo bekeken, ik vond het vooral stom. Al met al denk ik dat deze racisme hype er toe leidt dat het begrip racisme een leeg containerbegrip wordt. Wanneer alles als racistisch gezien wordt is iedereen logischerwijs racistisch: blank, zwart, bruin, geel - iedereen. Niet zo overdrijven en aanstellen zou ik zeggen.

2 Reacties
Beisser
Beisser3 dec. 2013 - 15:29

[“Al met al denk ik dat deze racisme hype er toe leidt dat het begrip racisme een leeg containerbegrip wordt. Wanneer alles als racistisch gezien wordt is iedereen logischerwijs racistisch: blank, zwart, bruin, geel - iedereen.”] Helemaal waar. Dit bedoel ik als ik stel dat we onderscheid moeten maken tussen racisme als kwaadaardige en moedwillige visie op de medemens en allerlei andere uitingen van vooroordeel en onopzettelijke discriminatie. Je noemt zelf al een paar voorbeelden: [“Wel was ik op familie feestje vaak het mikpunt van spot - blanken kunnen niet dansen, blanken zitten onder de plak van hun vrouw, blanken lusten alleen kip zonder saus etc.”] met -volgens mij- precies de goeie reactie van jouw kant Ik heb het al vaker geprobeerd uit te leggen, maar ik doe het toch nog maar eens: Wij-zijdenken (groepsdenken), generaliseren, denken in stereotypen en vooroordelen zitten de mens in de genen. Ooit was dat een heel belangrijk overlevingsmechanisme voor de mens, in een onbegrepen en gevaarlijke wereld (hier komt godsdienst overigens ook vandaan, maar dat is een ander hoofdstuk). Tegenwoordig weten we veel meer over de wereld. Die is niet meer gevaarlijk, maar het mechanisme is er nog steeds. Het is een oerinstinct in het kader van ‘instandhouding van de soort en instandhouding van het individu’ Een algemene, maar foutieve bijgedachte hierbij is de vreemde misvatting dat ‘anders’ synoniem is met ‘inferieur’. Beschaafde mensen begrijpen dit en laten dit oerinstinct hun denken en doen niet beïnvloeden, of hoogstens per ongeluk en incidenteel. Een goed gesprek is dan meestal voldoende om het incident op te lossen. Ik denk dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking goedwillend genoeg is, maar lang niet altijd in de gaten heeft dat zijn handelen bevooroordeeld, kwetsend, beledigend of vernederend voor ‘de ander’ is. Ik denk dat de problemen alleen op te lossen zijn met een (onmogelijke) drastische omvorming van de samenleving, maar we kunnen beginnen met intensieve opvoedings- en voorlichtingscampagnes. Helaas zijn er twee mechanismen die hierin belemmerend werken. Allereerst zijn er de kwaadwillige volksmenners die deze onderbewuste vooroordelen aanwakkeren, versterken met gevoelens van afkeer en zelfs haat en richten op de doelgroep die zij willen treffen: moslims, ‘zwarten’, homo’s, vrouwen, en ga zo maar door. Zij doen dit om macht voor zichzelf te genereren. Het “verdeel en heers” principe Deze volksmenners zijn de hele geschiedenis door en in alle geledingen van de samenleving te vinden: politici, religieus leiders, opvoeders, leraren, groepsaanvoerders opiniemakers, binnen de media enz. Het tweede mechanisme is aan de andere kant van het probleem te vinden: Mensen die veel te snel, veel te heftig, veel te emotioneel en veel te luidruchtig de ‘racismekaart’ trekken. Zij jagen de argeloze, goedwillende meerderheid van de bevolking (ook in eigen kring) tegen zich in het harnas. En het is koren op de molen van de kwaadwilligen. De denkbeelden verharden en het probleem escaleert. Dit is volgens mij wat er hier en nu gaande is. En ook deze discussies op Joop zijn te ongericht en te emotioneel om aan een oplossing bij te kunnen dragen. Jammer.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten3 dec. 2013 - 15:29

Ook ik kan me hier volledig bij aansluiten. Ik heb 6 jaar samengewoond met een Surinaamse vrouw. Gescheiden en met een kind van 6 jaar. Haar ex had Indonesische roots, maar was een beetje laat uit de kast gekomen. Nooit geen wanklanken gehoord. Voor mijn ouders was het in eerste instantie even slikken (ja, wat wil je. Ik was voor in de 20 en dan een serieuze relatie met een gescheiden vrouw met kind), maar na een korte gewenningsperiode gewoon opgenomen. Bij haar familie, die groot was, haar ex-schoonfamilie en haar ex met zijn vriend ontzettend warm onthaald. De relatie is stuk gegaan, maar ik denk nog altijd met warmte terug aan die periode in mijn leven. Wat een hartelijkheid, gezelligheid, gastvrijheid en ja, geborgenheid. Daar kunnen blanken nog een puntje aan zuigen zei ik toen regelmatig.

techneutje2
techneutje23 dec. 2013 - 15:29

R&D staat i.h.a.g. voor Reseach & Development . Mevr S. Mak zou in dit 'vakgebied' manager zijn? Mogen wij weten welke opleiding zij heeft gedaan en op welk gebied zij nu werkzaam is?

1 Reactie
denmol
denmol3 dec. 2013 - 15:29

Waarom wil je dat weten John of anders gesteld wat voor meerwaarde heeft het ?