Joop

Ik Vertrek: pannenkoeken bakken in Gambia

  •  
14-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gambia is een klein en straatarm land aan de Afrikaanse westkust. Ongeveer de helft van de twee miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens. Het werd de afgelopen 22 jaar met ijzeren hand geregeerd door YahYa Jammeh die in 1994 via een staatsgreep aan de macht kwam maar eind vorig jaar tot ieders verrassing, niet in het minst die van hemzelf, de verkiezingen verloor. Een modelstaat is het niet. De media worden streng gecontroleerd en kritische journalisten worden al snel opgepakt. Om de kritiek verder te smoren worden onwelgevallige websites geblokkeerd. Maar Gambia heeft ook een smalle strook kust aan de Atlantische Oceaan, met zandstranden waar Westerse toeristen onbekommerd komen luieren. Dus is het een ideale locatie voor het amusementsprogramma Ik Vertrek. Dit keer worden Theo en Jolanda uit Emmeloord gevolgd die het plan hebben opgevat om in het land een pannenkoekenrestaurant te beginnen. Ze nemen er een oude snackbar over en gaan aan de slag.
Op Twitter leidde de aflevering tot een hausse aan commentaar.

Meer over:

video, ik vertrek,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

omaoeverloos
omaoeverloos16 jan. 2017 - 10:22

Heerlijke mensen, tegendraads, verliefd, innovatief en een beetje gek, exact de juiste combinatie om in een afrikaans land te kunnen aarden. (en hollandse pannenkoeken verkopen in Gambia is natuurlijk exact hetzelfde als Vietnamese loempia's verkopen in Nederland)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2017 - 21:13

Tsja ik zou ook niet weten wat er mis is met pannekoeken in Gambia maar HvanderHorst weet zo te zien voorlopig van geen ophouden. Als Gambia ze een werkvergunning geeft, waar bemoeien we ons dan nog mee?

RoBru
RoBru15 jan. 2017 - 11:13

Lijkt me prima te vergelijken met Chinezen die hier een loempiakraam of Aziatisch restaurat beginnen, of Turken die een shoarmatent beginnen. Multiculturele samenleving die werkt, omdat mensen het zelf doen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2017 - 10:33

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans15 jan. 2017 - 16:35

Ik denk dat het probleem is dat het geen social justice warriors zijn, geen subsidie krijgen en niet voor een NGO werken. Als ze nu gewoon over de arme mensen in Gambia hadden getwitterd en daar het Westen de schuld van hadden gegeven, dan was er niks aan de hand. Maar nee, ze moesten zo nodig zelf naar Gambia om er hun eigen spaargeld te investeren en rijkdom en banen te creëren. Waar halen ze het lef vandaan.

Haastig
Haastig15 jan. 2017 - 18:50

Peterrr 15 januari 2017 at 11:33 "Maar wat is nou het probleem dat deze mensen daar een Pannenkoekenrestaurant zijn begonnen?" Je moet uit Afrika vluchten, niet er naar toe verhuizen omdat het er je bevalt. We noemen dat ook wel "nationalisme", als mensen denken dat hun land het beste land is...

Haastig
Haastig15 jan. 2017 - 19:29

Haastig 15 januari 2017 at 19:50 Nâwh jah Mw Haastig, wat zeg je nu? Het moet natuurlijk "chauvinisme" zijn.....!

madmansjob
madmansjob16 jan. 2017 - 8:58

Het is in bepaalde kringen een not done om naar een ontwikkelingsland te gaan en een bedrijf(je) op te zetten, met als hoofddoel je eigen geluk en levensonderhoud. Helaas mist men in diezelfde kringen vaak het inzicht dat wanneer er meer mensen zouden zijn die eigen kapitaal zouden investeren in een ontwikkelingsland om daar te ondernemen, de problemen in zo'n land weer een stukje kleiner zouden zijn.

Oemmukke
Oemmukke15 jan. 2017 - 10:24

Tja, ik werd hier een beetje triest van. Mensen komen naar Nederland, laten huis en haard achter, hun geliefden om zich het vege lijf te redden. Deze mensen laten hun moeder hun kinderen moedwillig achter omdat ze in Gambia verwende toeristen van een pannenkoek willen voorzien en als het lukt willen ze af en toe pootje baden in de zee. Die man had zulk dankbaar werk in Lelystad, hij betekende echt iets voor die mensen.....slechte ruil!

4 Reacties
Pieter Jansen
Pieter Jansen15 jan. 2017 - 14:13

Ze hielden nu 4/5 mensen aan het werk die anders geen inkomen hadden, Dat lijkt me maatschappelijk waardevoller dan een stelletje jongens en meiden die al onderhouden worden door de staat van een bezigheid te voorzien.

Pieter Jansen
Pieter Jansen15 jan. 2017 - 14:22

Dus als je op vakantie ga ben je een verwende toerist?? Geldt dat ook als ik in een café wat drink? Want dan laat ik ook iemand een glas bier voor me halen tegen betaling. Die mensen zijn helden,geven twee goeie banen op om daar op microniveau iets aan ontwikkelingshulp te doen. Want het was wel duidelijk dat je voor dat kabouterrestaurantje geen 5 man personeel nodig had. In Nederland doet een serveerster/ober dat met twee vingers in zijn neus.

Don Quichote
Don Quichote16 jan. 2017 - 4:55

Dus het is slecht om een droom na te jagen en in een ander land iets nieuws op te willen bouwen?

Oemmukke
Oemmukke19 jan. 2017 - 10:45

Laat me niet lachen, ze zijn daar echt niet om 5 mensen van werk te voor zien. En sorry in welke droom staat een nul sterren pannekoekenrestaurant met muizen en kakkerlakken op nr 1? En ze betalen daar €500 pm met 20.000 euries goodwill voor? Met de huidige ontwikkelingen zijn die twee zo weer thuis...ik hoop dat zn baas hem terugneemt.

kingfishererik
kingfishererik15 jan. 2017 - 8:53

Reis van Noord India naar Australia, over land, bezoek alle toeristenoorden onderweg en wat kan je echt overal eten: pannenkoeken. De banana-pancake lijkt wel staple food voor al die rugzaktoeristen. Dus een logische keuze. En dan nog wat Gambianen aan een baan helpen, goed bezig!

Wittemuis2
Wittemuis214 jan. 2017 - 22:37

Ik heb het mogen aanschouwen, het was me wel een koppel, nog volop verliefd, luxe deerde hen niet en het zaakje liep ook nog. Mooiste vond ik dat zij tussen de lokale gingen wonen en dat prachtig vonden om te doen. Bijzonder om te zien.......

Ari pas
Ari pas14 jan. 2017 - 21:24

Mooi om te zien hoe andere mensen naar een ander land gaan om daar hard te werken en de lokale economie en werkgelegenheid te stimuleren.

Henriette3
Henriette314 jan. 2017 - 19:33

Deze 2 Nederlanders dragen (weliswaar op microniveau...maar toch) een stukje bij aan de economische ontwikkeling van Gambia ( belasting, omzet voor groothandel, verhuurder en werkgelegenheid voor eigen personeel). Wat dragen alle mensen met een negatieve reactie bij aan de ontwikkeling van Gambia?

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jan. 2017 - 19:11

Ik vroeg mij af hoe het in Gambia met vestigings- en verblijfsvergunningen staat. Wie zich met dit soort plannen in Nederland meldt wordt meteen als kansloos en gelukszoeker aangemerkt. Ik bedoel: tegen dit soort mensen is de grootste partij van het land opgericht, nietwaaar?

26 Reacties
Haastig
Haastig14 jan. 2017 - 22:42

HanvanderHorst 14 januari 2017 at 20:11 "hoe het in Gambia met vestigings- en verblijfsvergunningen staat. Wie zich met dit soort plannen in Nederland meldt wordt meteen als kansloos en gelukszoeker aangemerkt." Ik heb toch de indruk dat als je faalt in Gambia, je daar niet naar de staat kan om daar een bijstandsuitkering te cashen... maar ik kan me vergissen natuurlijk.

Henriette3
Henriette315 jan. 2017 - 0:35

Dit is appels met peren......deze mensen betalen en maken alles met eigen middelen en kunde. Zo zijn ook de Nederlanders vlak na de oorlog in Canada en Australie begonnen; met taalcursussen voor emigratie en een hele grote zak zuur verdiend geld om een bestaan op te bouwen. En redde je het niet? Dan kon je vertrekken; terug naar Nederland en geen beroep doen op wat dan ook. Dus Han, ik snap jouw vergelijking niet!

JanMer2
JanMer215 jan. 2017 - 3:56

Klopt niets van Han. Wie als buitenlander in Nederland een innovatief bedrijf op wil zetten kan zelfs om die reden een verblijfsvergunning krijgen en daar heb ik nog nooit iemand over horen klagen. Nou is een pannenkoekenrestaurant in Nederland natuurlijk niet innovatief, maar in Gambia zeker wel (het is de enige). Zie: https://ind.nl/werken/Paginas/Zelfstandig-ondernemer.aspx

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2017 - 10:14

Beetje flauw Han. De meeste expats in Gambia werken voor NGO's. Deze lui nemen risico's, maar in Nederland zijn er teveel pannenkoekenhuizen, in Gambiaanse toeristenoorden zou er best behoefte aan kunnen zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2017 - 12:20

Knap toch hoe mensen zich in bochten wringen om te zeggen dat Nederlanders zich vanzelfsprekend overal mogen vestigen terwijl dit voor buitenlanders in Nederland niet het geval hoort te zijn. Ha Ha. Dubbele standaarden. Met twee maten meten. Dat is Nederland anno 2017.

Kees Kolenboer
Kees Kolenboer15 jan. 2017 - 14:02

Wie heeft er dan gezegd dat buitenlanders zich niet in Nederland zouden mogen vestigen? Nou? En aangezien we toch met slappe omkeringen aan de gang zijn, hou zouden de Gambianen het vinden als er duizenden Nederlanders naar Gambia kwamen, waarvan zo'n 70% nooit aan het werk zou gaan?

Confirmation Bias
Confirmation Bias15 jan. 2017 - 14:02

" Ha Ha. Dubbele standaarden. Met twee maten meten. Dat is Nederland anno 2017. " Lijkt me eerder andersom; u probeert twee verschillende zaken met de maat te meten. " Knap toch hoe mensen zich in bochten wringen om te zeggen dat Nederlanders zich vanzelfsprekend overal mogen vestigen terwijl dit voor buitenlanders in Nederland niet het geval hoort te zijn. " Dat lees ik nergens in de reacties. En bovendien zo "knap" is het niet om de verschillen te zien tussen Gambia en NL, en het verschil tussen het aantal asielzoekers dat zich meldt bij de NL grenzen en de grenzen van Gambia. Ook is het makkelijk om te zien waarom er voor die landen verschillende toelatingseisen zijn. Als je dat allemaal negeert vraag ik me af wat daar de motivatie voor is.

JanMer2
JanMer215 jan. 2017 - 14:12

@Han Nederlanders zijn op veel plekken op de wereld welkom zolang ze maar geld opbrengen. Of kunt u me 1 plek op de wereld noemen waar een Nederlander die geld kost ook met open armen wordt ontvangen?

Hank Nozemans
Hank Nozemans15 jan. 2017 - 14:43

Wake up call meneer vd Horst. Nederlanders mogen zich niet overal vestigen. Ik heb hier ook niet het tegenovergestelde gelezen. Als je je ergens wil vestigen, moet je aan de eisen van het land van vestiging voldoen. Deze mensen voldoen blijkbaar aan de eisen in Gambia. Ik begrijp niet waarom u daar moeite mee heeft. U bent namelijk de persoon die zich in bochten wringt om hier een probleem van te maken en niet andersom.

aburrido
aburrido15 jan. 2017 - 14:57

Is mr HanvanderHorst bang voor een aanzuigende werking? De Gambianen spreken al van een tsunami van Nederlandse gelukszoekers.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2017 - 16:14

Jullie denken twee dingen: jullie denken dat het heel normaal is voor Nederlanders om in een vreemd land neer te strijken teneinde daar een zaakje te openen. Dat is een gezonde gedachte. Jullie denken ook dat het heel normaal is om mensen aan de Nederlandse grens tegen te houden, als zij in ons land ook zoiets zouden willen proberen. Daar is namelijk die partij tegen opgericht. Nou,dat is een hele ongezonde gedachte.

Haastig
Haastig15 jan. 2017 - 17:04

HanvanderHorst 15 januari 2017 at 13:20 "Ha Ha. Dubbele standaarden. Met twee maten meten. Dat is Nederland anno 2017." Dat noemt elk land ter wereld gewoon "voorwaarden". Gemiddeld genomen houdt dat in dat je welkom bent in een land voor de duur van je (tijdelijk) dienstverband, dan ook alleen als je werkgever de positie lokaal niet kon invullen, of als je een zak geldt meebrengt voor een onderneming, of als je een zak geld meebrengt en gaat rentenieren/pensioneren, dan vaak nog de aanvullende eis: bewijs van goed gedrag, soms zelfs een medische keuring (HIV-vrij). Dan nog zijn er landen waar je als buitenlander geen vastgoed mag kopen. Als luie scholier hoop je op een leraar van het type vd Horst: iemand die principieel geen 2 geeft omdat hij vind dat voorwaarden -voor cijfer-beoordelingen- getuigen van dubbele standaarden.....haha?

Beppy2
Beppy215 jan. 2017 - 17:16

@ HanvanderHorst Als Nederlanders zich in het buitenland vestigen zullen ze zich aan de wetten van dat land moeten houden. Doen ze dat niet, dan zullen ze het land uit gekieperd worden. Als buitenlanders die zich in Nederland willen vestigen zich aan de regels houden, en aan alle criteria voldoen krijgen ze een , al dan niet permanente, verblijfsvergunning en is er niets aan de hand. Er is ,helaas, een grote groep buitenlanders die dat niet doen. Die verpesten het voor de rest ( denk aan Oost Europeanen die ver onder de Nederlandse lonen werken en daarmee hele beroepsgroepen hebben "overgenomen", buitenlanders die voor de vertrekpremie uit veilige landen komen en asiel aant te vragen Of de Bulgaren die even de huurtoeslag kwamen innen e.d.) Idd die laatste groep is men liever kwijt dan rijk, logisch toch? Ik heb nergens gelezen dat Nederlanders tegen ALLE buitenlanders zijn. Wel tegen de uitvreters onder hen, maar om nu elke Nederlander die naar het buitenland verhuist met deze groep te vergelijken .....

Haastig
Haastig15 jan. 2017 - 18:40

HanvanderHorst 15 januari 2017 at 17:14 "Jullie denken twee dingen: jullie denken dat het heel normaal is voor Nederlanders om in een vreemd land neer te strijken teneinde daar een zaakje te openen. Dat is een gezonde gedachte." Yep. En wat bij die gezonde gedachte hoort -in elk willekeurig andere land- is dat je vervolgens het land uitgeknikkerd wordt als het zaakje niet zo loopt, of het werk ophoudt. Daar schijnt echter bij sommigen de dubbele maten meterij flink op te spelen. Logisch is het dan opeens dat expats vreemde landen uit geknikkerd worden als de job erop zit. Maar hier? Nee, hier mag dat niet, dan is het "zielig". Kennelijk zit er een stukje nationalisme in verscholen, waar het alleen zielig is als je Nederland uitgeknald wordt. Of zijn het de centen? Verholen materialisme, waar het wel zielig is als je een niet zo dikverdienende baan had is het wel zielig het land te moeten verlaten, als je goed verdient is het opeens geen issue het land te moeten verlaten. Afkopen? Overigens, binnen ons koninkrijk hebben we inderdaad wel dubbele standaarden. Als in het Caribisch gebied geboren Nederlander mag je je vrij vestigen & werken in Nederland, als in Nederland geboren Nederlander mag je niet zomaar wonen en werken in bv Curaçao.

JanMer2
JanMer215 jan. 2017 - 18:40

"Jullie denken ook dat het heel normaal is om mensen aan de Nederlandse grens tegen te houden, als zij in ons land ook zoiets zouden willen proberen." In de eerste plaats kent Nederland de mogelijkheid op een verblijfsvergunning voor buitenlanders die op eigen kosten iets nieuws en innovatiefs willen proberen. In de tweede plaats is maar een fractie van de immigranten niet van plan direct bij aankomst gebruik te maken van de sociale voorzieningen die Nederland biedt.

Hank Nozemans
Hank Nozemans15 jan. 2017 - 18:49

"Jullie denken twee dingen: jullie denken dat het heel normaal is voor Nederlanders om in een vreemd land neer te strijken teneinde daar een zaakje te openen" Nee, u denkt blijkbaar dat wij dat heel normaal vinden. Om een zaakje te openen in het buitenland moet je aan voorwaarden voldoen, wat meestal neerkomt op 'een toegevoegde waarde zijn'. Zo heeft elk land zijn voorwaarden. Deze mensen voldeden blijkbaar aan de voorwaarden van Gambia. Nederland heeft weer zijn eigen voorwaarden. Waarom heeft u daar zo'n moeite mee?

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden15 jan. 2017 - 19:09

De heer van der Horst ziet geen verschil tussen Nederlanders die in den vreemde de handen uit te mouwen steken en wereldburgers die in Nederland de handen ophouden. Het is om moedeloos van te worden.

Hysterische Historicus
Hysterische Historicus15 jan. 2017 - 20:36

Geachte heer Van der Horst. Het is in het algemeen ten zeerste aan te raden niet in benevelde toestand te reageren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2017 - 21:28

De creativiteit van de xenofoben kent werkelijk geen grenzen. Je moet echt niet proberen om hier een eethuisje te beginnen als je uit het verkeerde land komt. Echt niet. Dat zijn keiharde onweerlegbare feiten. Maar dat wordt allemaal unverfroren ontkend terwijl tussendoor even alle vluchtelingen en migranten voor handophouders worden uitgemaakt. Dit wordt inderdaad een benepen en eng land. Daar heeft Max Westerman groot gelijk in. \

Hank Nozemans
Hank Nozemans16 jan. 2017 - 0:13

Kijk eens, meneer heeft geen argumenten dus gaat iedereen die het niet met hem eens is voor xenofoob uitmaken. Waar baseert u dit op? Hoe zijn mijn reacties xenofoob?

Kees Kolenboer
Kees Kolenboer16 jan. 2017 - 5:13

"Je moet echt niet proberen om hier een eethuisje te beginnen als je uit het verkeerde land komt. Echt niet. Dat zijn keiharde onweerlegbare feiten." Kunt u deze bewering ook met voorbeelden onderbouwen, Han van der Horst?

madmansjob
madmansjob16 jan. 2017 - 8:48

"Je moet echt niet proberen om hier een eethuisje te beginnen als je uit het verkeerde land komt. Echt niet. Dat zijn keiharde onweerlegbare feiten." Ik woon in een dorp met c.a. 10.000 inwoners, we hebben 2 shoarma/kebab 3 pizzeria's, en een Surinaams restaurant. Daarnaast nog 2 chinees/indische restaurants. Allemaal worden ze gerund door niet-westerse allochtonen. In omringende dorpen is het niet anders. Ik vraag me werkelijk af waar u het vandaan haalt. "Maar dat wordt allemaal unverfroren ontkend terwijl tussendoor even alle vluchtelingen en migranten voor handophouders worden uitgemaakt. Dit wordt inderdaad een benepen en eng land. Daar heeft Max Westerman groot gelijk in." Niemand hier maakt alle vluchtelingen uit voor handophouders. De trieste realiteit is dat niet iedereen die zich vluchteling noemt ook werkelijk vlucht voor gevaar. Pak vervolgens de bijstandscijfers er eens bij. Daarbij zou het interessant zijn om te onderzoeken voor hoeveel procent van deze mensen de bijstand het einddoel was. Maar door je dat alleen al af te vragen ben je natuurlijk al een racist, xenofoob, etc. Ik ben wel benieuwd hoeveel Nederlanders er in Gambia in de bijstand zitten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jan. 2017 - 11:38

Dit echtpaar is met het vliegtuig naar Gambia gekomen en heeft daar een leuk zaakje geopend. Zij verdienen onze bewondering. Hoeveel meer bewondering verdienen dan niet de bikkels die met dezelfde ambitie eerst op open vrachtwagens door de Sahara rijden, onderweg mishandeld worden en dan tenslotte hun leven wagen in een niet zeewaardig bootje omdat zij iets dergelijks zouden willen in ons land. Maar dat is ze niet gegund. Dan staat iedereen ineens op zijn strot. Dan denken de dorpers aan het bestormen van het gemeentehuis. Walgelijk meten met twee maten. Bot ontkenningsgedrag om dit voor zichzelf te rechtvaardigen, zoals uit veel reacties hier blijkt, Resten van een kwaad geweten zijn blijkbaar toch nog aanwezig.

omaoeverloos
omaoeverloos16 jan. 2017 - 13:39

Beste Han, een Gambiaanse verblijfsvergunning is geldig voor 22 dagen, daarna verlengen bij een politiepost voor 150 dalasi. (ongeveer 6 euro). Dit kun je welhaast onbeperkt blijven doen, het is ook mogelijk om dit voor langere tijd te regelen, maar elke drie maanden moet je in ieder geval naar een politiepost toe om je te melden. Gambiaan worden kan ook maar de meesten zien dat niet zitten, daar je dan je Nederlanderschap moet opgeven. Wanneer je weilt werken heb je een werkvergunning nodig, deze kost 40000 dalasi voor een jaar. Met vestigingsvergunningen etc. heb ik nooit te maken gehad.

madmansjob
madmansjob16 jan. 2017 - 13:39

HanvanderHorst, Dus hoeveel moeite iemand moet doen om in een ander land te komen is maatstaf voor.. ja voor wat eigenlijk? Daar gaat de hele discussie niet over, hier niet en in de rest van Nederland ook niet. Het gaat er in het artikel hierboven om dat er op Twitter nogal wat reacties zijn van (zichzelf moreel superieur voelende) mensen die afgeven op een Nederlands stel dat in een derde wereld dictatuur een oer-Nederlands product proberen te slijten. En vervolgens wordt er zonder nuance gedaan alsof die 2 hetzelfde zijn als de gemiddelde vluchteling die zich in Nederland meldt.

Haastig
Haastig16 jan. 2017 - 19:45

HanvanderHorst 16 januari 2017 at 12:38 Waar het dus eigenlijk op neerkomt is dat je vindt dat er geen onderscheidt in toelating zou moeten zijn tussen (tijdelijke) kennismigranten, intra-concern-verblijf, asielzoekers en economische vluchtelingen? Dus eigenlijk voor een grenzenvrij-Nederland, toelating voor iedereen die dat wil, bijstandsuitkering voor iedereen die dat wil: kom maar binnen? Een grenzenvrij Nederland is inderdaad een optie als we bereidt zijn de zorgstaat op te heffen. Dat kan, dat kunnen we natuurlijk bespreken. Als we niet bereidt zijn de zorgstaat op te heffen, moet je dus nadenken over de consequenties van een grote influx van mensen die beperkte kwalificaties hebben. Wat ik vooral als verschil constateer tussen u en mij is dat ik vooraf nadenk wat ik wel of niet wil en dus verantwoordelijkheid voor wil nemen. Ik zou geen bezwaar maken tegen een AZC in mijn wijk. Dat heb ik ook eerder gemeld in een discussie over bv Geldermalsen. U vindt daarentegen dat Geldermalsen niet moet zeuren. Niemand mag zeuren, maar ondertussen heb ik u nimmer horen zeggen: hier, in mijn wijk kan het wel. En als we het daar over hebben, ik zal niet (snel) zeggen "mijn huis staat open voor een vluchteling", waarom niet? Ik heb er over nagedacht en besloten dat ik vind dat ik daar te weinig ruimte voor heb: ik heb 2 kleine slaapkamers, waar je door de ene moet lopen om in de andere te komen. Je hebt dus weinig ruimte en geen privacy. Ik vind dat niet prettig. Kan het? Natuurlijk kan het. Wil ik het? Nee, zolang ik nog een "keus" heb niet. Ik realiseer me echter dat ik dus een keus maak, waar (voorlopig) mijn grens ligt. Als ik echt had gewild zouden er minstens 20 mensen in mijn appartement kunnen. Je zou er niet vrolijk worden maar het kan wel. Dan komen we gelijk op een eerdere discussie, wat dichtbij is is makkelijker: ik stel mijn huis makkelijker open voor een vriendin wiens huis is afgefikt, dan de onbekende dakloze man. Jij vindt mij een harteloze bitch omdat ik dit zeg. Jij noemt mij om dezelfde reden xenofoob. Ik vind mezelf reëel, ik durf te erkennen dat ik deze keuzes maak en wentel die niet op anderen af. Ik zou er vast leuker bij je hebben op gestaan als ik op TV had verkondigd mijn zolder vrijstond en ik die openstelde voor een vluchtelingen-gezin, om vervolgens een twitter de lucht in te gooien met een verzoek om een gratis geplaatste badkamer. Zelf noem ik dat een voorbeeld van de hypocrisie. Maar, weet je wat, als jij daar blij van wordt dan wil ik me wel aanpassen hoor: ik stel mijn huis open voor een vluchtelingen-gezin ! #wiebouwtgratiseenaanbouwaanmijnhuisandersbenjexenofoobenmaterischenanderspasthetniet. Wat jij wil. Wat doe jij eigenlijk?

Bickle
Bickle14 jan. 2017 - 18:20

Ik kijk nog maar heel weinig TV. Als iemand zich afvraagt waarom dat is, dan is een programma als "Ik vertrek" daar een mooie vingerwijzing bij.

Piet de Geus
Piet de Geus14 jan. 2017 - 18:16

Dat programma trekt toch ook geen kijkers maar ramptoeristen.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra15 jan. 2017 - 3:11

Dit zijn eerder gelukszoekers. Naïeve sukkels. Wie het geluk zoekt verdient een ramp. Had je maar niet zoiets raars moeten zoeken, vindt je ook niet?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jan. 2017 - 9:40

[Dit zijn eerder gelukszoekers.] De ramptoeristen zitten aan de andere kant van de buis.

Piet de Geus
Piet de Geus15 jan. 2017 - 11:11

"De ramptoeristen zitten aan de andere kant van de buis." Precies. En die zien dit keer een stel dat het financieel wel redelijk op orde heeft, tamelijk soepeltjes om weet te gaan met cultuurverschillen, niet maalt om luxe, zichzelf niet grenzeloos overschat en wat leuke jaartjes tegemoet gaat waarin ze nog een bijdrage leveren aan de lokale economie ook. Kennelijk lukt het die ramptoeristen niet om om te schakelen, teleurgesteld dat er dit keer geen mensen op pad gaan die zichzelf grenzeloos overschatten en van de ene ellende in de andere terechtkomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2017 - 18:44

Daarbij is het best een goed idee dat er mensen de Nederlandse overbemenste postzegel vrijwillig verlaten om elders iets nuttigs te gaan doen.

Haastig
Haastig14 jan. 2017 - 18:14

"Als het andersom was geweest waren ze deel van de asielplaag." Vragen ze asiel aan dan? Ben benieuwd op welke grond.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood15 jan. 2017 - 9:12

Economische vluchteling dan?

Haastig
Haastig15 jan. 2017 - 16:38

Vuurrood 15 januari 2017 at 10:12 "Economische vluchteling dan?" Mensen die een economisch gezonde en veilige werkomgeving achterlaten t.b.v een risicovolle onderneming waar het te verwachte inkomen lager ligt, noemen we gemiddeld genomen geen "economisch vluchteling". Maar ik denk dat je ook graag "gelukzoekers" wil zeggen en daar kan ik het eens zijn: gelukzoekers. Mooi-weer-zoekers.

Machielse932
Machielse93214 jan. 2017 - 18:11

Zie het probleem niet zo. Lijkt me dat ondernemen alleen maar aan te moedigen is. Het boycotten en isoleren van landen doet vaak meer kwaad.

timblanks
timblanks14 jan. 2017 - 17:51

Gambia is ook een toeristenbestemming. En laat deze twee mensen nu net met bijzonder weinig problemen deze nieuwe start gemaakt hebben. Verder zie ik niet veel verschil met een andere toeristenbestemming als Turkije. Ook een dictatuur zonder persvrijheid.

Rugby Union
Rugby Union14 jan. 2017 - 17:35

Kritiek is makkelijk, maar deze mensen hebben in Gambia iets opgebouwd en een aantal Gambianen een baan gegeven. Wat hebben al hun critici voor Gambia gedaan?