Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik maakte mee hoe de overheid zich laat bedriegen door handige jongens, over de ruggen van mkb'ers

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4739 keer bekeken
  •  
51506589572_9ec21e45d5_k

© cc-foto: Jernej Furman

Ik ben boos. En zeer teleurgesteld. Moedeloos ben ik ook. Want ik geloof er niet meer in dat ons wrang systeem ooit zal veranderen.

Het ging zo.  Zij belden mij steeds op. “Om een afspraak te maken.”
“Hoezo? Wie bent u? Ik heb niemand gevraagd om een afspraak.”
Vaak hing ik op. Maar zij wilden niet opgeven. Om mij te overtuigen, om me over te halen die afspraak in te plannen.  
Het bleek dus een bedrijf te zijn dat energierapporten maakt. Of het slechts een bedrijf is, dat weet ik niet. Verschillende nummers zie ik steeds op mijn iPhone. Allemaal 085- en nog wat.

Vorige week liet ik zo'n iemand van dat 085- en nog wat nummer zijn verhaal afmaken. Vol enthousiasme vertelde de stem mij dat onze overheid een pot geld beschikbaar heeft gesteld om mkb'ers te helpen hun zaken te verduurzamen. Om zo de Europese klimaatdoelen te bespoedigen. “Wij maken een energierapport en stellen een advies op over hoe u minder stroom kunt gebruiken. Maatregelen die wij zouden adviseren, daarvoor zou u een subsidie kunnen krijgen. En ons energierapport is voor u kosteloos. Het kost normaal gesproken 900€, 80% wordt betaald uit die subsidiepot en 20% bekostigen wij.”

En ik dacht, waarom niet? Een deskundige langs laten komen om de energie (dis)balans in mijn zaak te onderzoeken zodat ik inderdaad mijn energieverbruik ga verminderen en zo ook bijdraag aan de redding van ons klimaat en onze planeet. Want ik ben me er zeker van bewust dat wij een groot probleem hebben. En als kleine ondernemer neem ik al wat maatregelen, zoals met het water dat gasten niet opdrinken de planten verzorgen. Licht uit zodra het niet meer nodig is. Vaatwasser alleen aan als die moet draaien. Et cetera, et cetera.  

Maar goed. Die afspraak was op 29 juni. Om 12:00 waren zij er, netjes op tijd. Ik was druk in de zaak. “Dit is het. Kijkt u maar rond, wees vrij en doe uw werk!”, zei ik tegen hen. Ik verwachtte een degelijk onderzoek. Wat ik kreeg is een lange introductie van hoe, wat en waarom en een vlugge vraagstelling. Hoeveel lampen zijn er? Zijn ze LED? En of ik een cv-ketel heb.  

Ja, daag! Ik werd boos, echt. “Dit onderzoek slaat nergens op. Ik ben nu waardeloze vragen aan het beantwoorden, het kost mij tijd die ik niet heb, zodat jullie 900€ kunnen verdienen nota bene!” Het waren twee jongens. Een oogde niet ouder dan 25, de andere maximaal 30. Op de site vertelt het ME-Rapport het volgende over zichzelf (‘over ons’):  “ME-Rapport bestaat uit een gemotiveerde bevlogen groep adviseurs met ruim 10 jaar ervaring in de verduurzaming.”

“Zij doen maar wat hen is opgelegd,” zei ik tegen een gast die bevreemd naar dit hele tafereel keek. Uiteindelijk schreven de jongens wat gegevens van mij op, KvK, IBAN… De jongste heeft de lampen op het plafond geteld. Ik moest nog een cadeau uitkiezen, maar om daar even over na te denken, nee dat kon niet, want het moest meteen.  Ik kon kiezen uit 4 verschillende cadeau's. Geen een had ik nodig.

"De meeste mensen kiezen of voor de wifi versterker of voor de led panelen."
"De eerste heb ik al en wat zijn de led panelen?"
"U kunt ze ophangen op het plafond."
De jongens wilden per se dat ik een cadeau koos.
"Oké, doe die led panelen maar." Ik moest verder met mijn werk, de zaak kan niet zonder mij draaien en ik wilde ook af van dit gedoe.

Om 12:11 viel het rapport al in mijn mailbox. 12:11!  De jongens wilden dat ik alles meteen ging lezen en ondertekenen.  “Wat?” Net als de stemmen vanuit die 085- en nog wat nummers, drongen zij nu ook aan.  
“Nee, sorry. Ik heb nu geen tijd en ik kan niet zomaar iets tekenen.”
“Maar wanneer denkt u dat wel te kunnen? Wat kunnen wij doorgeven wanneer u de documenten zult tekenen?”
“Ik probeer het eind van de middag.”
“Ok. Dan geven wij dat door.”

In de loop der middag kreeg ik een mail: “Vergeet niet uw energierapport te tekenen.” Om 18:10 belden zij mij weer. Ik zag het 085- en ik nam niet op. De volgende dag zag ik twee gemiste oproepen van onbekende 06-nummers. Zoals altijd belde ik terug. Het bleken de deskundigen van ME-Rapport (Mijn Energie Rapport).
“U hebt nog niet getekend…”
Ik werd blind van woede. Wat is dit in hemelsnaam? In wiens belang is dit alles?

Wat blijkt? Eind vorig jaar heeft onze rijksoverheid de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) ingevoerd. Looptijd is van 1 oktober 2021 tot 30 september 2022 of totdat de pot leeg raakt, in totaal €28.200.000. “Op 1 juni 2022 was er nog ongeveer 85% van het budget beschikbaar.”, lees ik op de site van RVO

En dan denk ik, waar is ons gemeenschapsgeld naar toe gegaan? Miljoenen. Voor energierapporten als die van mij? Voor ledpanelen die ik niet eens nodig had maar wel als cadeau had moeten aannemen. Die vervolgens in het ME-Rapport ingevoerd zijn als gerealiseerde maatregel. Ik citeer: “TE NEMEN MAATREGEL(EN):  Tijdens ons onderzoek heeft de klant aangegeven zich verder te willen verdiepen in de aangekaarte maatregelen. (Wat ik niet heb gezegd, ZD) De klant heeft daarnaast besloten om de volgende maatregel direct bij ME-Rapport af te nemen: 4 Ledpanelen 60x60 4000k. Deze maatregel wordt direct geleverd na afronden subsidie aanvraag. De investering voor deze maatregel bedraagt € 150 excl. BTW en je bespaart 274 kg CO².”

Met andere woorden, die ledpanelen zijn voor mij gratis maar wel en degelijk betaald door onze overheid. Ik hoef ze niet, ik heb al alleen maar ledlampen. Dat zei ik ook tegen de ME-rapporteurs, maar zij wilden ze te gretig aan mij geven, of beter gezegd verkopen. Niet aan mij, wel aan de overheid via SVM-subsidies en dan door mij als mkb'er daarvoor te gebruiken. In 11 minuten hebben zij ruim €1100 verdiend. Voor niks. Via mijn rug. En de overheid financiert dit schaamteloos bedrog en maakt het ook nog mogelijk.

Voor de zoveelste keer maak ik mee dat we geld beschikbaar stellen om het op te laten rapen door handige jongens. Die onzin-onderzoeken gaan verrichten, onzin-rapporten gaan schrijven (binnen een paar minuten notabene), onnodige attributen gaan verkopen en de overheid die deze ruimhartig inkoopt.

Het pijnlijke van mijn verhaal is dat het geld, al die miljoenen waarmee handige jongens zich verrijken, eigenlijk van ons is. En ik ben boos. Ja. En ook teleurgesteld en best moedeloos. Echt. Gaat ons wrang systeem ooit veranderen?   

Naschrift: In een donderdag op de site geplaatste mededeling stelt ME Rapport: "Helaas is onze naam door een niet aan onze organisatie gekoppeld call center misbruikt bij het maken van afspraken". Het bedrijf roept benaderden op contact op te nemen en stelt als gevolg van een stroomstoring telefonisch onbereikbaar te zijn.

cc-foto: Jernej Furman 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Ewan
Ewan16 jun. 2023 - 21:49

Bij mij zijn ze op de zaak gekomen in 2022 en hebben ze gezegd dat ik in 2023 een energierapport van de zaak hebben moeten opgesteld en zeiden ze dat ik niks hoefde te betalen en dat het een vergoeding van de staat is, 8 maanden later krijg ik telefoontjes binnen van een deurwaarder dat ik 1085 moet betalen aan de energiebedrijf voor het rapport? Heb gezegd dat ze geen rooie cent krijgen en neem niet meer op maar tot hoe verre kan dit incassobureau mij aan doen het is algemeen bekend dat het een oplichting is geweest. De gene van het incassobureau zei zelf het klopt dat er een gat in de markt was en daarom hebben hun op gehandeld maar wij hebben daar niks mee te maken je moet ons betalen

Alex78
Alex788 okt. 2022 - 12:18

Voor ons hetzefde, blijven bellen. Rapport heb je totaal niets aan, helemaal niet onderbouwd. Maar wij hebben het alleen genomen omdat als het verplicht wordt dan heb ik het, want daar schermde ze mee dat we het volgend jaar verplicht moeten hebben en dan is er geen subsidie. wij hebben een loods die redelijk slecht is geisoleerd en het dubbelglas wat er in zit is prima. Heeft weinig nut dit te vervangen door HR++ als de rest lek is. tevens ons gas verbruik klopt niet we hebben aangegeven dat we geen gas gebruiken (hebben een tank) alleen voor warm water (cv is er wel nog maar alleen voor nood). Wij hebben gekozen voor zonnepanelen en dan electrisch verwarmen door airco's. Dmv salderen zijn wij al CO2 neutraal, wij leveren zelfs meer terug. Dit is heel snel verdient door ME rapport. uurtje afspraak de rest een standaard uitdraai, zonde belasting geld.

Jason100
Jason10030 sep. 2022 - 21:06

Zijn zij bij me rapport oplichters ? Schakelen zij echt een incassobureau in ?

DBenschop
DBenschop31 aug. 2022 - 6:42

Exact het zelfde mee gemaakt met ME-Rapport. Zogenaamd een smoes dat er op dit moment een gratis rapport opgesteld wordt. Wat volgend jaar verplicht wordt en een hoop kosten met zicht mee zou brengen als ondernemer. Of ik niet een afspraak zou willen maken voor een "gratis" rapport. Ik stort nog liever de gehele € 750,- terug naar het RVO dan deze boeven maar ook een euro te betalen. Ik ben echter wel benieuwd of mede ondernemers uit eindelijk de facturen voldaan hebben of dat er inderdaad incasso bureau's ingeschakeld zijn..

Verna123456
Verna1234568 aug. 2022 - 9:04

Bijna exact hetzelfde verhaal, ze hebben niet gebeld maar zijn meteen langsgekomen. Hij vertelde dat gratis was en dat er 750 euro subsidie te krijgen is. Wat niet zo is, later werd dat bekend gemaakt met een factuur van boven de €1100. Nu zijn ze aan het dreigen met de Incassobureau (debtt), incassobureau is waarschijnlijk ook helemaal mee met hun scam want ze komen steeds terug met het akkoord op hun contract ( het is alleen getekend omdat het gratis en geld te krijgen valt.) Het bedrijf is 100% in voor het geld.

2 Reacties
DBenschop
DBenschop31 aug. 2022 - 6:45

Goedemorgen Verna, Is het uiteindelijk zover gekomen dat hun een incassobureau hebben ingeschakeld?

Jason100
Jason10030 sep. 2022 - 21:20

Hebben zij een incassobureau ingeschakeld en zijn zij oplichters ?

Martijnk79
Martijnk7914 jul. 2022 - 13:14

Exact dezelfde ervaring met deze partij (ME rapport). Erg dwingend en aandringend om een subsidie pot leeg te trekken op basis van een flut rapport. Ze zijn in totaal 10 minuten in onze winkel geweest om een energierapport op te stellen, onzin bedrijf alleen gericht op het cashen van subsidie geld. De melding op hun website dat er een call center hun naam misbruikt is natuurlijk onzin en pure misleiding. Alle emails over de rapporten komen namelijk wel van @me-rapport.nl email adressen.

Wie o Wie
Wie o Wie1 jul. 2022 - 15:04

Ben wel benieuwd wat er verder nog aan aanbevelingen stonden in het rapport. De ledpanelen komen vast goed van pas bij iemand die nog geen led-lampen heeft. Zeker met de hoge energieprijs.

Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2022 - 13:05

De reactie: Helaas is onze naam door een niet aan onze organisatie gekoppeld call center misbruikt bij het maken van afspraken". Vreemd! Waarom zouden de call center jongens namens dat bedrijf op pad zijn gegaan? Bedrijven huren wel degelijk andere bedrijven in om klanten te werven of producten te verkopen.

Joop  den Uil
Joop den Uil1 jul. 2022 - 11:43

een sywertje heet dat tegenswoordig; spoedig op te nemen als znw in de Digitale Van Dale. Zo maken goede kans ook : een Jongie (oftwel 15 jaar wachtlijst woning) een Kuipertje (je wekenlijkse booster zonder dwang), een Rutje (leugentje om bestwil) een Kaagje (dagelijks veranderen van mening) een Omtzig (dat je je huiswerk erg goed moet doen) een Wobbiger (uren praten zonder wat te zeggen)

Piet Helmons
Piet Helmons1 jul. 2022 - 10:55

Uitstekend artikel hoe er geld over de balk wordt gegooid.

LaBou
LaBou 1 jul. 2022 - 10:31

Het is niet voor niets dat er nog zoveel mensen zijn die begrip hebben voor Sywert v.d L.

Jopie666
Jopie6661 jul. 2022 - 10:30

Welkom in Nederland waar bv en nv fraude en andere fraudes kinderspel zijn. Pakkans is 1 op 10.000 en je moet gewoon vele kleine bedragen doen en niet met tienduizenden of 100 duizenden faillissement fraude plegen. Want de dienst die het moet controleren is uitgekleed, dan wel dat de overheid het actief sponsert zelf.