Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik hoop dat 'gelukzoekers' in 'gelukvinders' veranderen

  •  
31-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
clover

© cc foto: Rebecca VC1

Een vooruitblik op 2017
31 december. De dag bij uitstek om terug te blikken op een voorbij en vooruit te blikken op een nieuw jaar.
2016. Een jaar dat begon met berichten uit Keulen. Honderden asielzoekers zouden vrouwen en meisjes hebben aangerand, verkracht en bestolen. Achteraf bleken het enkele tientallen Noordafrikanen te zijn, die inderdaad asiel aangevraagd hadden in Duitsland, maar dit op grond van hun veilige land van herkomst nooit zullen krijgen. Maar de toon was gezet. Vluchtelingen zouden niets en niemand ontziende testosteronbommen en dieven zijn.
2016. Ook het jaar van de vele aanslagen in Europa, maar niet te vergeten; ook daarbuiten. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen. Het zijn er gewoon veel te veel. Eén aanslag was al te veel. Onschuldige slachtoffers, daarvan is er eentje al teveel. Of dat nu in Brussel, Nice, Berlijn of Aleppo is.
2016. Het jaar ook dat ik begonnen ben met mijn werk voor VluchtelingenWerk. In die twee maanden heb ik veel persoonlijke verhalen gehoord. Ook die ga ik, uit respect voor deze mensen, hier niet noemen. Maar ik kan u garanderen; ze waren stuk voor stuk niet fijn. Mensen vluchten niet zomaar. Verlaten hun land, hun vrienden, hun familie, hun identiteit, niet zomaar voor een onzekere toekomst. Ja, ze zoeken hun geluk. Mogen ze? Probeert niet iedere mens zijn hele leven lang geluk te zoeken? Hoe wanhopig moet een mens zijn om zijn geluk duizenden kilometers verderop in een ver, koud en nat land te zoeken? Om alles wat hij had, achter te laten. Zelfs zijn vrouw en kind. Omdat hij het geld niet heeft om ook hun die gevaarlijke reis te laten maken. En in de hoop dat zij op een dag op een veilige manier weer herenigd zullen worden. De starende ogen spreken boekdelen.
2017. Niemand weet wat de dag van morgen en de 364 dagen daarna ons brengen zal. Maar laten we één ding hopen: dat al die miljoenen mensen die hun geluk elders zoeken, dit geluk ook zullen vinden. En dat het woord gelukszoeker geluksvinder zal worden.
Gelukkig nieuwjaar!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Ryder
Ryder1 jan. 2017 - 10:43

Het jaar 2017 zou al heel wat mooier worden als met wat minder dedain zou worden gesproken over mensen van wie je geen idee hebt wat die meegemaakt hebben en evenmin over de beweegredenen om land, huis, vrienden en familie te ontvluchten.

nesje2
nesje21 jan. 2017 - 9:37

Niemand weet wat de dag van morgen en de 364 dagen daarna ons zal brengen. Denk wel dat we het alvast in kunnen vullen tenminste na de verkiezingen. tenminste als de peilingen gaan kloppen. U heeft een goed hart maar denk dat het grootste deel van Nederland het niet met u eens is..

Minoes2
Minoes21 jan. 2017 - 9:00

Al waren het achteraf geen vluchtelingen het waren evenzogoed asielzoekers op dat moment. .Niet kunnen bewijzen wil niet zeggen dat het er niet meer waren. Dat vind ik nu zo jammer.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 jan. 2017 - 21:47

Had u graag bewezen gezien dat het asielzoekers waren om uw vage vermoedens en wensen te bevestigen? En waarom dan wel?

Minoes2
Minoes22 jan. 2017 - 11:18

Niet mijn 'vage' vermoedens. Zoals ik niet invul en het beter weet dan de Duitse instanties het weten, zo zou ik ook verwachten dat u en Joop het niet beter weet dan zij het weten en naar buiten brengen. Het gaat me om het, bij welke beschuldigingen dan ook, steeds wisselen van termen en begrippen. Van het verschil tussen niet gebeurd en juridisch onbewijsbaar (bekendheid persoon of beelden) maar toch gebeurd en door wie. Ik richt me hier volledig op de Duitse instanties zelf. Suggesties heb je in vele soorten en maten. Ik wil het graag zuiver houden.

FactChecker
FactChecker1 jan. 2017 - 8:27

Er is een verschil tussen vluchteling en gelukzoeker. Ik wens vluchtelingen het beste en gun de gelukzoekers nada. (in ieder geval nada hier, ze mogen zoveel geluk zaaien en oogsten waar ze vandaan komen) Het zijn de gelukszoekers die het voor de vluchtelingen verpesten.

malou3
malou31 jan. 2017 - 5:35

We zijn allemaal zonder enige twijfel gelukszoekers (ook al is er misschien geen noodzaak meer toe het te zoeken) Daarom is het wel belangrijk te begrijpen dat ánderen nog geluk zoeken, dit willen vinden en ervaren. Als je het geluk hebt, dan gun je het een ander ook zou je zeggen... Maar dit blijkt niet zo te zijn, en dat komt omdat mensen die het geluk hebben -maar toch bang zijn dat het door een ander wordt afgepakt- in de kern angstig en ongelukkig zijn, en zo het leven van een ander dus ook bemoeilijken en ongelukkig maken. Mensen die graag hun best doen gelukkig te zijn (liever dan een ellendige dood te sterven) zijn een spiegel voor de mensen die zichzelf het geluk nog niet gunnen, en daarom ook een ander niet..Er valt veel te leren en te begrijpen van gelukszoekers, juist als je het afkeurt en gewend bent het geluk "te bezitten.." Het geluk in je leven -en dat van anderen- hangt dus af van de aard van je eigen gedachten.

2 Reacties
Minoes2
Minoes23 jan. 2017 - 4:32

malou Niemand is constant gelukkig. Het gevoel en de herkenning bestaat daaruit dat het tegendeel ook gekend is om het verschil te kunnen herkennen. Bovendien is waar dat geluk of ongeluk in zitten niet voor iedereen hetzelfde. Men heeft altijd de neiging altijd enkel de voordelen van dat wat een ander heeft te zien en de nadelen van dat wat men zelf heeft. Ik denk dat dat de mens eigen is.

Minoes2
Minoes23 jan. 2017 - 4:33

Men heeft altijd de neiging enkel de.....

Pater
Pater1 jan. 2017 - 3:07

De feiten rond Keulen 2015 zijn nooit 100 % duidelijk geworden, maar het ging wel degelijk om massale aanranding en diefstal. Tenminste ruim 1000 aangiftes en tenminste ruim 20 verkrachtingen. De waarschijnlijke daders waren niet enkele tientallen maar tenminste enkele honderden Arabisch sprekende jonge mannen, waarschijnlijk uit N Afrika afkomstig. Door nu de feiten kennelijk met opzet te minimaliseren doet het geachte gemeenteraadslid zijn zaak geen goed.

2 Reacties
rhizoma
rhizoma2 jan. 2017 - 1:27

Dus , de aangiftes op zich gelden in deze ook maar gelijk als het bewijs. Jaah ja. Nou nee. Schwarze Schmach 2.0

Minoes2
Minoes23 jan. 2017 - 4:36

Nee de aangifte op zich vormt noch het bewijs van het een noch het bewijs van het ander, althans het juridisch bewijs.

pierik2
pierik231 dec. 2016 - 21:44

Gelukzoekers mogen van mij alle geluk vinden, alleen hier even niet! Als je daar aan begint, stort hier in no time het hele sociale stelsel in. Voor zover dat nu al niet aan het gebeuren is.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood1 jan. 2017 - 9:32

Ons sociale stelsel stort in door de politiek van VVD en PVDA.

dickser
dickser31 dec. 2016 - 20:21

Omdat de vrouwen en meisjes niet door vluchtelingen maar door gelukzoekers zijn aangerand en verkracht zijn is het niet erg lees ik hier, bagataliseren, het maakt geen schil of je gebeten wordt door een wolf of een hond, beide zijn gevarlijk en zeer pijnlijk. En een azielzoeker die zijn vrouw en kinderen alleen in een oorlogssituatie in het gevaar achter laat en voor zichzelf een veilig heenkomen zoekt, hierbij 5-6 veilige landen doorkruist zonder daar aziel aan te vragen? Hoe serieus moeten we dan dat gevaar achten?

Bensel15
Bensel1531 dec. 2016 - 19:38

Geef mij AUB een gratis huis en auto. Immers, ik mag toch ook geluk zoeken? En als ik het niet krijg, ben ik zielig. Dus al te meer reden om mij deze zaken gewoon te geven. Dan vraag ik daarna of mijn familie dat ook kan krijgen, want ja, anders is het niet eerlijk. Zie je niet in hoe enorm gevaarlijk dit faciliteren van gelukszoekers is? Bijna iedere afrikaan heeft het slechter dan de mensen hier. We kunnen echter niet iedere gelukzoeker voorzien van gratis geld. Doen we dat wel, dan verworden wij ook uiteindelijk tot gelukzoeker. Beste wat deze gelukszoekers kunnen doen is hun eigen geluk creeeren. Dat is best mogelijk, als ze er wat moeite voor doen. Helaas blijkt men al te lang aan het infuus van 'ontwikkelingshulp' te liggen, waardoor men, ik zal het gewoon zeggen, lui is geworden. Waarom werken voor je geluk, als er apologisten zijn die het geluk wel voor je betalen? En als je het niet meer krijgt, dan reis je er heen. 'verlies' je identiteitspapieren, en je hebt bijna garantie om op kosten van een vreemde staat kost en inwoning te krijgen voor de rest van je leven. En je familie? die worden wel opgehaald. Want anders is het zielig. Ondertussen liggen onze eigen bejaarden, de mensen die gevochten hebben voor goede sociale voorzieningen, weg te kwijnen in een gevulde luier in een ver'zorg'ingstehuis, waar managers en vastgoed belangrijker zijn dan de bejaarde en de zorg. Maar ja, dat zijn autochtonen, en die kunnen automatisch gewoon niet zielig zijn, want ze zijn SCHULDIG aan het feit dat ze WIT zijn, en hun voorvaders, inmiddels 100 jaar dood, hebben ooit mogelijk meegedaan aan slavenhandel. Dus is het hun verdiende loon.

4 Reacties
pierik2
pierik21 jan. 2017 - 0:07

Sterk!

Vuurrood
Vuurrood1 jan. 2017 - 9:38

Sterk! Het compleet afbreken van sociale voorzieningen op het bordje van asielzoekers schuiven! Ooit een asielzoeker in het kabinet op het ministerie van Sociale zaken zien zitten?

Bensel15
Bensel151 jan. 2017 - 12:08

@vuurrood: nee, niet op asielzoekers. Die heb ik nooit benoemd. beter lezen, want je maakt jezelf hiermee belachelijk. Asielzoekers zijn welkom, maar die zouden we eigenlijk in Nederland niet zo veel moeten krijgen, want verdrag dublin. Dat we aanbieden aan landen als griekenland om daar de asielzoekers weg te halen omdat het niet te doen is qua instroom, vind ik ook geen probleem. Ik benoem het uitschot dat niet wil werken voor eigen geluk in eigen land, zoals onze voorouders ook gedaan hebben voor ons, en zoals wij doen voor onze kinderen. Wij zijn ons geluk ook niet gaan halen in andere landen na de 2e wereldoorlog. En de mensen die wel bijv richting canada gegaan zijn hebben zelf hun levens opnieuw moeten opbouwen, zonder hulp Ik zag op 9gag een foto voorbijkomen van een verwoeste stad in Syrie. En dat ze daarom niet terugkonden. Bullshit, heel europa lag in de 2e wereldoorlog plat, de economie lag op z'n gat. En dat is door onze ouderen weer opgebouwd. En kom nou niet aan met: ja maar Marshallhulp. Want geld voor wederopbouw is echt wel beschikbaar voor Syrie. Men moet eerst echter stoppen met vechten, met de stammenoorlogen, met de etnische oorlogen, met de religieuze oorlogen en de burgeroorlog zelf. En daarna dienen ze terug te gaan om hun land, waar ze hun roots hebben liggen, waar ze dezelfde cultuur hebben, weer op te bouwen tot het prachtige land dat het geweest is.

Achterhoeks
Achterhoeks1 jan. 2017 - 13:46

@Bensel15, "wij zijn ons geluk ook niet in andere landen gaan halen na de Tweede Wereldoorlog". Dat is niet alleen feitelijk onjuist, het is ook nog eens een vergelijk dat compleet mank gaat. De oorlog in Syrië ís namelijk niet afgelopen. Integendeel; nog dagelijks worden scholen, woonwijken en ziekenhuizen beschoten en gebombardeerd en volledige steden en dorpen afgesloten van aanvoer van voedsel en medicijnen.

aloha2
aloha231 dec. 2016 - 19:16

U betoog zal wel allemaal kloppen, maar ik vraag me af, is de islam dan niet in staat menswaardige gemeenschappen op te bouwen. De halve islamwereld wil inmiddels in een christelijk land leven. Ik heb nog geen een keer gehoord dat een moslim zich afvraagt; wat is met ons gebeurd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn. Waarom nemen rijke moslimlanden geen vluchtelingen op? Ik denk dan aan Saudi Arabie, Koeweit en andere MO landen die rijk zijn. Vooral Saudi Arabie geeft aleen maar geld uit om de islam te exporteren. Hoe meer hier hoe gemakkelijker Europa te islamiseren is. Het is een doelbewust plan.

4 Reacties
Clubber lang
Clubber lang31 dec. 2016 - 23:03

Dat krijg je als grote massa's mensen gehersenspoeld zijn, de islam en moslims zijn volgens hen onfeilbaar. Problemen worden verklaar dmv complottheorien, het komt door Israël, Amerika, Wilders of racisten die de islam haten. Je ziet die redenatie op dit forum ook vaak terug komen.

Vuurrood
Vuurrood1 jan. 2017 - 9:39

Clubber lang: het komt door Israël, Amerika, Wilders of racisten die de islam haten. Wat klopt hier niet aan?

Clubber lang
Clubber lang1 jan. 2017 - 11:30

@Vuurrood Alles het is ten eerste niet waar en ten tweede moeten de mensen daar naar zichzelf kijken om hun problemen op te lossen niet naar anderen.

FactChecker
FactChecker1 jan. 2017 - 12:50

Vuurrood 1 januari 2017 at 10:39 - het komt door Israël, Amerika, Wilders of racisten die de islam haten. Wat klopt hier niet aan? - De hele zin "het komt door Israël, Amerika, Wilders of racisten die de islam haten" klopt niet.

ruma ankka
ruma ankka31 dec. 2016 - 17:47

gelukeiser, zo worden ze op GS e.d. genoemd. Uiteraard met een omineuze ondertoon.

Nicolas Skeye
Nicolas Skeye31 dec. 2016 - 17:42

Het ziet er naar uit dat we 2017 zullen afsluiten met 35 miljoen inwoners in Nederland, waarvan de helft geluksvinders. Begin alvast maar met hamsteren.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood1 jan. 2017 - 9:41

Sterk! Goed onderbouwd ook!

FactChecker
FactChecker1 jan. 2017 - 12:52

Nicolas Skeye 31 december 2016 at 18:42 - Het ziet er naar uit dat we 2017 zullen afsluiten met 35 miljoen inwoners in Nederland, waarvan de helft geluksvinders. Begin alvast maar met hamsteren. - U hoeft zich geen zorgen te maken, Geert zal ons redden.

NooT2
NooT231 dec. 2016 - 17:23

Ach, ben zelf ook al mijn leven lang geluk(s)zoeker - de betekenis van dit woord is voor wat het vluchtelingenprobleem betreft alleen nét even anders: in dit kader wordt bedoeld mensen, die geen zin hebben om in eigen land er het beste van te maken, maar liever meeliften met vluchtelingen voor oorlog en geweld, in de hoop een graantje mee te pikken. Volstrekt verwerpelijk natuurlijk, maar het zou meehelpen als lieden, die zich met vluchtelingenhulp bezighouden (zoals de auteur), dit ook zouden uitdragen, in plaats van geluk(s)zoekers toe te wensen geluk(s)vinders te worden! Maar het zal wel goedbedoeld zijn allemaal, wellicht bedoelt de auteur de echte vluchtelingen en is zijn woordkeuze dus gewoon ietwat ongelukkig.