Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik heb medelijden met ons

  •  
24-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
32388177296_3487108f93_c

© cc-foto: Guido van Nispen

Beste mevrouw Nanninga. U keert zich nu tegen uw eigen kind. Het kind dat u weliswaar niet gebaard hebt, maar waarvoor u het bedje wel degelijk gespreid hebt.
Wat valt er nog te zeggen? Nadat er zo veel al is gezegd. De wereld staat op ontploffen. De leugens en manipulaties gaan over en weer en wij vangen alles op, wij slikken en stikken er in, het werkt door, het rijst op en zonder te (kunnen en willen) beseffen staan wij toe dat de beschaving verdwijnt.
Nee.
Alstublieft niet.
De dure, deftige woorden heb ik niet. De mens in mij spreekt met tranen van wanhoop. Wat zijn wij aan het doen, in hemelsnaam?
Ik richt me tot u. U, die het verschil maakt.
Beste mevrouw Nanninga , U keert zich nu tegen uw eigen kind. Het kind dat u weliswaar niet gebaard hebt, maar waarvoor u het bedje wel degelijk gespreid hebt. “Nee. Too little. Too late.” Inderdaad. De smalle wieg werd steeds groter. Het begon bij u. U, de moeder, u gaf het voorbeeld. En zij keken tegen u op. Zij bewonderden en, zoals elk kind hun (groot)ouders volgt, gingen zij u nadoen. Grapjes maken over Hitler en zijn ovens , over “dobbernegers”, de “omvolking” willen bevechten… Uw gedachtengoed heeft u (met succes) overgebracht, uw kroost heeft u zelf (op)gevoed en nu knipt u de navelstreng door. Waarom?
U bekleedt inmiddels drie stoelen die linea recta met duizenden euro’s per maand uw eigen portemonnee vullen. Zonder echt veel te moeten doen, geen inspanning qua scholing, geen vereiste ervaring, geen tests, screening, geen sollicitatiegedoe. Gewoon hupsakee, die nobele banen waren van u, drie, DRIE, en u, U, die het de eigen kroost wijsmaakte zich te moeten verzetten tegen de “partijcarrousel” oftewel “baantjescarrousel”, u stapelt de baantjes juist op.
Onze democratie heeft dit alles gegund en mogelijk gemaakt. De gedachte erachter was echter niet hitsen en splitsen, maar juist door ieders stem te laten horen wilde de democratie ons verenigen en tot een gezamenlijk hoogtepunt/ belang samenbrengen. U kwam hier op de bezem, u wilde de vuile boel schoon vegen, uw kroost deed u na, en dat u nu van hen afstand neemt, zegt dat iets over hen of u? En dan, op welk standpunt bent u nog te vertrouwen? Weet uw (volwassen) kroost ondertussen wel waarheen u hen meesleept? O, arme, arme Thierry’s en Freeken.
Beste Nourdin El Ouali Het spijt me, maar was u juist niet diegene die “ de moslims voor de bus weer gooit ”? U kwam op voor een vrouw met de hoofddoek die uw “broederschap”-aspiraties toch niet lijkt te delen. Haar hoofddoek gaf u het recht om over haar te spreken. Hoewel zij u om geen mening heeft gevraagd, noch steun. Hoewel zij een ander soort broederschap lijkt na te streven, namelijk de band tussen alle niet-verwanten, een wereld waar eenieder gelijkwaardig is en volwaardig meedoet.
U bent een “moslimbroeder”, zegt u. U citeert verder de NOS: “De moslimbroederschap streeft naar ‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’”. En toen was ik u kwijt. Toen leek het mij dat u de broederschap met mij niet hoeft. Een democratie hoort en moet zich te allen tijde baseren op de democratische principes, oftewel de ruimte en de lucht voor allen die samen een democratie vormen. De leus om uw “principe” aan mij te willen opleggen door middel van democratie voelt als bedrog, of erger nog het misbruik. De democratie heeft als doel om de rechten van iedereen in bescherming te nemen en niet het principe van “heersende” macht of ideologie aan de anderen op te leggen. Onze samenleving richt ik graag samen met u in. Voor uw principe pas ik. Dat parkeer ik. Net als u die van mij. Die verschillen nogal, maar laten we het gemeenschappelijke doel voor ogen houden. De vrede. De saamhorigheid. Ik wil er mogen zijn. Ik wil dat u er ook bent. Wij. Geen huppelepup broederschap, maar gewoon dit, deze, de enige. Ons Nederland.
Beste meneer Wilders , U was boos, he. U wilde meer PVV-burgemeesters , snap ik heel goed. Maar “u haalt de kikkers en de oma’s door elkaar”, zeggen wij in de verre cultuur. En wat u nog doet, en waarom ik in een klap omval, is dat u uw achterban zo misleidt, zo misbruikt. Door hen te misleiden, hen met desinformatie te voeden, door al uw praatjes puur om te praten, om uiteindelijk je eigen doel na te streven – in het zadel te blijven. Pfff. Uw kiezer hoort te weten… Dat…
Om burgemeester te worden moet de man/vrouw eerst solliciteren. Een brief schrijven met een curriculum vitae erbij. De criteria zijn hard. En scherp. Bewaakt en getoetst door de democratisch gekozen gemeenteraad. U, beste Geert, u doet alsof uw partij tekort wordt gedaan. Uw nakomelingen geloven elk woord. Maar als u hen de waarheid vertelt, over hoe het echt zit, misschien slaan zij dan een andere weg in. Wat u niet echt wil. Neen. U hebt hen nodig, dat snap ik. Door hen voor de gek te houden, misleiden, manipuleren, houdt u uw zadel vast. Soms weet ik niet waar het bij u om draait, het zadel of het volk. En het meeste medelijden heb ik dan met het volk. Omdat het volk het venijn incasseert. Ooit, nu en altijd.
Beste God,   Bent u soms niet moe en klaar met ons? Wij doen de dingen en roepen van alles in uw naam. Volgens ons wilt u dat wij ons zus en zo gedragen en zo kleden, dit wel eten en dit niet drinken. Wij gebruiken u om elkaar te pesten. Er worden in uw naam gedood. Wij zeggen het en wij prijzen het. Dat het uw wil was. Met het ene kind tussen ons in. Dat zonder zijn vader moet opgroeien. Een zoontje dat ooit een puber wordt. Om uiteindelijk door te hebben en te beseffen dat zijn vader is onthoofd. En ja. Ik heb medelijden met ons. Maar vooral met dit kindje. O, God, laat de aarde een slag terugdraaien. Alstublieft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 16:44

Ik heb nog nergens gelezen dat u goede column hebt geschreven, een erg goede. Ik hoop dat die wat oplevert.

Wilco4
Wilco424 nov. 2020 - 21:04

Nou, vooruit dan maar: https://youtu.be/Ig9rlZLK0PE

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 nov. 2020 - 19:09

Ik vind dat het Wilders toch wel echt een punt heeft over die burgemeesters. Op papier kiest de direct verkozen raade de burgermeester (klinkt democratisch). In de praktijk is het een onderonsje (stemmen jullie op onze kandidaat in gemeente Y dan stemmen wij op jullie kandidaat in gemeente X). De oververtegenwoordiging van enkele partijen spreekt boekdelen.

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans24 nov. 2020 - 23:00

Dan kun je wel de hele gemeenteraadsverkiezingen afschaffen. Is dan ook een onderonsje.... Dus niet. Zo werkt het niet. Beste middel is die gemeenteraad. Die kiezen we, die hebben uiteindelijk de stem in het B&W, waarvan de burgemeester in the end ook maar de voorzitter is. Niks gekozen figuur. Straks zitten we met Peppie en Kokkie.

Mokker
Mokker25 nov. 2020 - 12:11

@Peter Want de uitgerangeeerde politici die via dit circuit aan een baantje worden geholpen zijn zonder uitzondering toppers? Is best wat voor te zeggen dat de plaatselijke bevolking de burgemeester kiest, het is zeker niet noodzakelijk dat het weer iemand van de gevestigde partijen is die men in Den Haag kent.

poeslief
poeslief24 nov. 2020 - 18:23

" Een democratie hoort en moet zich te allen tijde baseren op de democratische principes," In een democratie vormt het soevereine volk de Staat. Welke democratische principes?

JasDon
JasDon24 nov. 2020 - 18:23

Ik heb geen enkel probleem met mevrouw Nanninga, heeft bij Skepsis gezeten en het was bij FvD niet echt een natuurlijke fit. Naast wijzen op een paar oude, grove uitspraken van haar kan men haar niet van een bruine ideologie beschuldigen. Ze is in de Amsterdamse gemeenteraad vaak de enige persoon die zinnige oppositie voert, wat hard nodig is want onder Groot Wassink vliegen de deugmiljoenen over de balk.

15 Reacties
LBNB
LBNB24 nov. 2020 - 18:44

@jasdon Inderdaad, zij maakte vroeger grove grappen als columnist en op Twitter meer niet. Harde grappen moeten kunnen, vooral over beladen onderwerpen.Verder heb ik haar nooit op fascisme of iets kunnen betrappen.

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 20:22

Beter de deugmiljoenen dan de deugnietmiljoenen.

Sachs
Sachs24 nov. 2020 - 21:12

[Verder heb ik haar nooit op fascisme of iets kunnen betrappen.] Tuurlijk niet. Mevrouw is slechts een antisemiet. https://twitter.com/ottomanius/status/1330639500754743298

LBNB
LBNB24 nov. 2020 - 22:14

@theapple Deugmiljoenen aan organisaties die alleen maar willen uitleggen dat het westen bijna overal schuldig aan is. @Sachs [Tuurlijk niet. Mevrouw is slechts een antisemiet. https://twitter.com/ottomanius/status] Ik geloof niet dat zij antisemitisch is. Zij nam alles en iedereen in de maling in die tijd. Samen met d66 amsterdam heeft zij nota bene het joods akkoord op de agenda gezet en uitgevoerd. Als je ergens een harde grap om maakt betekent dit niet meteen dat je achter dat beleid staat, dat willen de linkse moralisten maar niet begrijpen. Daarnaast heeft ze een half jaar een homoseksuele vluchteling opgevangen in haar huis. Wat hebben de verontwaardigde Twitter moraal ridders vanuit hun blanke wijken voor dit soort mensen betekend?

Peter Stans
Peter Stans24 nov. 2020 - 23:02

Lid worden van de fvd doe en deed je niet omdat ze zulke lekkere appeltaarten bakken. Dat boreaalse gelul en omvolken is er niet voor niets gekomen en toen heb ik op Otten na vrij weinig mensen erover gehoord. Ook Nanninga niet en voor haar zogenaamde grappen over de jodenvervolging, nooit excuses voor gemaakt.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon25 nov. 2020 - 2:30

@Sachs Ik lees alleen zeer smakeloze grappen. Betekent niet dat ze een antisemiet is. Verder vind ik haar ongeschikt voor een politieke functie.

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 6:12

@sachs Ja dat tonen haar acties in de gemeenteraad ook wel aan, dat Nanninga een *antisemiet* is... Haar handelingen in de gemeenteraad van Amsterdam laat vooral zien dat zij de Joden vooral steunt: ‘Nee hoor, prima, maar ik heb dat jaren geleden en bij herhaling al ontzenuwd. Kijk dan ook naar onze daden in bijv de raad. Steun aan Joods akkoord, erfpachttegoeden, namenmonument, een (aangenomen) plan tegen antisemitisme ingediend, etc’ https://twitter.com/ANanninga/status/1257295432914526208?s=20

Satya
Satya25 nov. 2020 - 6:58

Ze sloot zich slechts bij Baudet aan die een zeer dubieus rijtje contactpersonen heeft.

LBNB
LBNB25 nov. 2020 - 7:46

@PeterStans [Lid worden van de fvd doe en deed je niet omdat ze zulke lekkere appeltaarten bakken. Dat boreaalse gelul en omvolken is er niet voor niets gekomen en toen heb ik op Otten na vrij weinig mensen erover gehoord. Ook Nanninga niet en voor haar zogenaamde grappen over de jodenvervolging, nooit excuses voor gemaakt.] Waarom zou je voor provocerende harde grappen en uitspraken die je 8 jaar terug, toen je voor een shockerend blog als GeenStijl werkte, persé je excuses moeten maken?

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 nov. 2020 - 8:38

Ik heb mevrouw Nanninga kunnen betrappen op lidmaatschap van een politieke partij waarvan al jaren duidelijk is (of zou moeten zijn) dat er Nazisympathieën en andere Bruine invloeden voorkomen tot in de hoogste echelons van die partij. Die Bruine invloeden zitten daar vooral ook omdat leden van deze politieke partij, Baudet voorop, dergelijk gedachtengoed al jaren min of meer openlijk uitdragen. Maar zoals ik in een andere post al aangaf, misschien is Nanninga gewoon te dom om te zien wat voor sommigen van ons al jaren duidelijk is. Zoals ik ook al aangaf, ik denk zelf niet dat Nanninga zo dom is, ik denk dat ze zich daar wel in kan vinden. Deugmiljoenen zijn een concept wat volgens mij alleen maar bestaat in de hijgerige fantasie van mensen die liever geld uitgeven aan zaken als "Gestapo-Kliklijnen tegen Links-Subversieve Leraren in het Onderwijs".

LBNB
LBNB25 nov. 2020 - 10:41

@marinuscalamari [Ik heb mevrouw Nanninga kunnen betrappen op lidmaatschap van een politieke partij waarvan al jaren duidelijk is (of zou moeten zijn) dat er Nazisympathieën en andere Bruine invloeden voorkomen tot in de hoogste echelons van die partij.] Dit zou kunnen, los van de JFVD zie ik echt niks 'Bruins' terug in FVD. In sommige kringen ben je al een nazi als je gecontroleerde immigratie wilt.

Satya
Satya25 nov. 2020 - 11:19

Maxmax Dus de Joodse gemeenschap een aanslag toewensen omdat een Joodse mevrouw solidariteit met vluchtelingen bepleitte vind jij normaal? https://www.frontaalnaakt.nl/archives/een-dode-jood-voor-annabel-nanninga.html Naast het je aansluiten bij een partij die met KKK ideologen sprak. Persoonlijk snap ik dat niet. Ik vind ook haar interview met Irving duidelijk een witwassen, Irving is zielig ipv een kritisch gesprek.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 12:26

LBNB "Dit zou kunnen, los van de JFVD zie ik echt niks ‘Bruins’ terug in FVD. In sommige kringen ben je al een nazi als je gecontroleerde immigratie wilt." Verbaast mij niets dat je niets "bruins" terug ziet in de FVD. Een typisch geval van wij van wc eend verbaast mij niets. Met gecontroleerde immigratie bedoel je daarmee dat Europa dominant Blank moet blijven, gecontroleerde immigratie is dat de Omvolkingstheorie? Is dat een toespraak bij de IJzerwake houden? Is dat etc etc etc. En maar doen of je fatsoenlijk (naar woord he) bent / stemt.

LBNB
LBNB25 nov. 2020 - 13:48

@Paul [Met gecontroleerde immigratie bedoel je daarmee dat Europa dominant Blank moet blijven, gecontroleerde immigratie is dat de Omvolkingstheorie? Is dat een toespraak bij de IJzerwake houden? Is dat etc etc etc.] Ja Europa moet dominant blank blijven in de zin dat onze blanke westerse cultuur dominerend moet blijven in onze eigen landen. Overigens blijken verschillende mensen, zoals Chinezen, Vietnamezen en Indonesiërs hier prima in te passen. Gecontroleerde immigratie bedoel ik het Australische model, wij bepalen wie binnen komt.

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 15:22

@LBNB Het is vooral Paul's onderbuik die dat denkt.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 16:21

De democratie wordt bedreigd door openlijk destructieve partijen als FVD en de PVV. Daarnaast zijn er sluwe figuren met een geheime agenda, die zijn minstens zo gevaarlijk zijn. Dan heb je het over DENK, NIDA en andere personen die connecties hebben met Mili Görüs, Erdogan en de Moslimbroederschap.

6 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 nov. 2020 - 17:31

Zijn dat nu juist niet de partijen waar PVV/FvD zoveel moeite mee hebben? Ik heb nog nooit iemand van één van die partijen horen zeggen dat ze vredelievende moslims met een Nederlands paspoort die normaal meedoen met onze samenleving en de Nederlandse wet respecteren willen deporteren.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 17:51

En natuurlijk de zolderkamermarxisten die recent uit de SP gegooid zijn. Islamisme en marxisme gaan absoluut niet samen met democratie. De zogenaamde radendemcoratie, die sommige marxisten prediken, is een truc waarmee de gestaalde kaders de oppositie uitschakelen en de macht grijpen. In een aflevering van "In Europa" met de titel "De gesmoorde revolutie" komt een ex-fabrieksarbeider aan het woord die zegt: "Een revolutie lost niets op, want dan komt toch weer hetzelfde soort mensen aan de macht. We onthoofden een koning, we kregen een keizer". https://www.npostart.nl/in-europa-de-geschiedenis-op-heterdaad-betrapt/15-11-2020/VPWON_1285538

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 18:09

Vanaf 18:10: "Machtsomwentelingen pakken zelden goed uit. Het zijn altijd de sterken die winnen. Het zijn altijd degenen met wapens die winnen. Revoluties die goed eindigen, ken ik niet. We hebben ooit een koning onthoofd en kregen een keizer terug. Een revolutie gaat niet... Het hoort stapje voor stapje te gaan." Deze aflevering werd nota bene aangehaald door @Apple.

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 18:11

Bij "sluwe figuren met een geheime agenda" denk ik altijd op de eerste plaats aan mensen die naar anderen wijzen om hun eigen intenties te verbergen.

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 20:25

"Deze aflevering werd nota bene aangehaald door @Apple." Dat klopt en laat je door de citaten vooral niet misleiden: het is een MUST !

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 19:10

@The Apple De door mij geciteerde fabrieksarbeider is wat ouder en wijzer dan de jongere activisten, die nog niet door hebben dat sluwe mensen hen misbruiken om een dystopische marxistische dictatuur te vestigen waar de sluwen de baas spelen. Jij zou dat ook wel willen maar je bent gewoon niet sluw genoeg.

tinekea2
tinekea224 nov. 2020 - 15:43

Mijn reactie is: "Ehhh, wattuh"?

MarcoG
MarcoG24 nov. 2020 - 14:45

U bent vergeten zich te richten tot de heer Asscher. En je tot een onbestaand figuur richten voor hulp gaat ook niet lukken.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf24 nov. 2020 - 18:12

Daar heb je groot gelijk in. Asscher zijn carrière is die van de klassieke zeemeeuw. Overal komt hij krijsend onder het genot van de loftrompet binnen gefladderd. Hij schijt de hele troep op en fladdert doodgemoedereerd weer verder onderwijl een grote bende nalatend. Met de toeslagenaffaire heeft hij zichzelf overtroffen.

Aart van de aap
Aart van de aap24 nov. 2020 - 14:42

U bekleedt inmiddels drie stoelen die linea recta met duizenden euro’s per maand uw eigen portemonnee vullen Ja precies en dan tegen elitaire politici zijn hahaha. Wij bekostigen deze 'rebel', van onze BTW.