Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik gun de wereld betere leiders

  •  
14-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3599 keer bekeken
  •  
iStock-1330620223

Met een groter hart. Meer wijsheid.

Ik gun het Israëlische volk betere leiders. Ik gun het Israëlische volk leiders die verdediging en veiligheid boven wraak laten zegevieren. Die voorleven dat emoties na de afschuwelijke beelden van moord, sadistisch geweld en ontvoering niet te verdragen zijn voor een volk, doch toch verdragen zullen moeten worden door leiders. Ik gun het Israëlische volk het weten, dat in de verre toekomst slechts rechtvaardigheid veiligheid zal brengen en onderdrukking nooit.

Ik gun het Palestijnse volk betere leiders. Ik gun het Palestijnse volk leiders die bescherming van burgers boven opoffering laten zegevieren. Die hun vluchtenden beschermen. Die snappen dat vrijlating van gijzelaars en een staakt het vuren met elkaar verweven zijn. Die schaarse middelen inzetten ten behoeve van het overleven. Ik gun het Palestijnse volk het weten, dat een oproep tot van de kaart af vegen nooit met vrede beantwoord zal worden door de wereld.

Ik gun ons in Nederland wijze leiders. Die de waarde uitdragen dat wij in Europa en Nederland de schoonheid van elk mensenleven koesteren. Die in wijsheid recht doen aan grote emoties van alle betrokken partijen. Die geloven dat je zelfs tijdens vrijheidsstrijd, uit zelfverdediging en in oorlog de menselijkheid hoog tracht te houden. Die de waarde van proportionaliteit herhalen en in het donkerste duister van revolutie en oorlogsvoering geen enkele ruimte geven aan sadisme en wraak. Leiders met een hart voor burgers die zich in Nederland ontheemd, ongehoord en verlaten voelen. Leiders die snappen dat de komende verkiezingen voor sommige mensen over de duistere demonen van ons gebroken gevoelsleven gaan. En daar zacht voor zijn.

Ik gun ons dat wij stoppen met vlaggen zwaaien en leuzen roepen naar elkaar. Stoppen met wedijveren om wie het grootste slachtoffer is. Dat wij stoppen de haat van daar te transporteren naar hier. Dat we niet met elkaar gaan vechten als kinderen, waarvan de ouders niet wijs genoeg zijn om ons te leiden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Satya
Satya15 nov. 2023 - 11:21

Ik gun ons mensen als Raf Daenen als leiders. Ik ben het lang niet altijd met de beste man eens maar dat is een mens die oprecht is in zijn zoektocht mensen een goed leven toe te wensen.

Radio-Head
Radio-Head15 nov. 2023 - 8:16

Zwak Universeel Humanisme is het ontkennen van de natuurlijke werkelijkheid. Het nu uitspreken over gunnen is het wegdraaien van een grove misdaad, en in woorden een voorschot geven om over het inter-nationaal recht heen te springen. Er valt hier niets te gunnen, er valt hier juist iets af te pakken wat ooit gegund is, namelijk het bestaansrecht van de Staat Israel. ~Burn~ The Cure (Glastonburry live 2019) - soundtrack muziek "The Crow"- https://www.youtube.com/watch?v=3fSPMezUj9Q "Oh don't talk of love, the shadows purr" "Every night I burn Scream the animal scream Every night I burn Dream the crow black dream"

Robvp
Robvp15 nov. 2023 - 8:15

Ik gun de aarde de afwezigheid van mensen

JaapBo
JaapBo14 nov. 2023 - 21:06

Ik gun iedereen gelijkwaardigheid. Als Israël dat ook zou doen zou het conflict heel snel voorbij zijn!

1 Reactie
linksert
linksert14 nov. 2023 - 23:56

Bam!

Sententia
Sententia14 nov. 2023 - 20:47

"Ach kom nou we doen wat we doen" zong Astrid Nijgh vroeger al, en zo is het maar net. Wie de mens wil begrijpen kan die beter vanuit het perspectief van een bioloog dan dat van een antropoloog bekijken.

ELLuitsz
ELLuitsz14 nov. 2023 - 20:44

Ik gun de witte-fosforbommen piloten die weigeren die uit te strooien boven kinderen. Ik gun de bunker busters een last minute opleving van menselijkheid. Ik gun de ontmenselijking een moment van reflectie. Ik gun de leugen een spiegel die beslaat van schaamte. Ik gun de menselijkheid schrijvers die niet bang zijn te schrijven over dat wat er gebeurt.

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 20:02

Ik gun de leiders betere kiezers ;)

1 Reactie
linksert
linksert15 nov. 2023 - 1:44

Helaas zijn er veel rechtse kiezers in dit land die voor deze ellende kiezen.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 20:01

Zolang mensen in grote getale rechts stemmen wordt het alleen maar erger. Kijk maar naar onze eigen verleden. Van steun aan de leugens om de oorlog tegen Irak te steunen, die ons IS hebben opgeleverd, tot Decenia lange steun voor de fascistische praktijken van Israël, die ons Hamas hebben opgeleverd.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen15 nov. 2023 - 5:12

Tot de dag van vandaag is kritiek op Israël taboe, uit schaamte over de holocaust. Als holocaustontkenning verboden is, dan moet het ook verboden zijn te pas en te onpas te verwijzen naar de holocaust.

Dehnus
Dehnus14 nov. 2023 - 19:28

Ik wou dat de 1% en hun hondjes in de politiek eens ophouden problemen als klimaatverandering and armoede te bagatelliseren en eens echt wat deden. Maar nee, oorlogen zijn belangrijker en wij als klootjesvolk laten onze instincten wel opzwepen met vreemdelingen haat wereldwijd. Om je dood te schamen voor die primaten die de mensheid voor moeten stellen. Maar Raytheon haalt weer kwartaal winsten hoor. Gvdme.

TheunT
TheunT14 nov. 2023 - 19:01

I gun de wereld een niet-antropocentrische mensheid.