Joop

'Ik geloof niet in wetenschap'

  •  
14-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
10634317804_329928f1ef_k

© cc-foto: AvZ https://flic.kr/p/hcHEbY

In deze pandemische tijd worden we overweldigd door de wetenschappelijke twijfel en het nog-niet-weten van onze virologen en artsen
Ooit verslond ik de boeken van Isaac Asimov die hij zo tussen 1940 en 1980 schreef. De joods-Russische biochemicus en sciencefictionschrijver Asimov voorspelde en beschreef ‘The Cult of Ignorance’. De cultus van onwetendheid. Daarmee voorzag hij dat er zo rond deze tijd een beweging, een religieusachtige sekte zou ontstaan, die zich ideologisch en fundamenteel zou verzetten tegen de wetenschap. Tom Nichols, Amerikaans academicus internationale zaken en oorlogvoering, beschreef in 2017 in ‘The Death of Expertise’ het fenomeen van het openlijk belijden van weerzin tegen kennis en expertise. Internet, social media, een cultuur aangedreven door Google en You Tube, zou iedereen het gevoel geven expert te zijn. Het verschil tussen leken en experts wordt weggehoond.
Ik observeer dat we die cultus van onwetendheid aan het benaderen zijn. Anti-vaxxers, 5G-verzet, Virus Waanzin en zelfs academici in eigen kring die tweeten: ‘ik stel vragen bij’, of: ‘wetenschap is ook maar een mening’ nemen hand over hand toe in aantal en invloed. Slechts de witte gewaden en heilige boeken ontbreken nog om er een ware cultus van te maken.
Wetenschappelijke twijfel Het cultiveren van onwetendheid en anti-intellectualisme als ideologie is wezenlijk iets anders dan een wetenschappelijke publicatie in twijfel trekken of het voeren van debat in de academische arena. De claim van de wetenschap was nooit en te nimmer om de waarheid in pacht te hebben. Wetenschappelijke twijfel en het bevragen van elkaars resultaten en hypothes wordt elke wetenschapper met de paplepel ingegoten. Het lijkt of met de toegankelijkheid van de wetenschap, de publieke claim om ‘de waarheid te vertellen’ groter is geworden. En weet je het niet, dan ben je ‘af’.
Laatst had ik een boos vriendinnetje aan de lijn, naar aanleiding van een publicatie over de vraag of psychisch lijden al dan niet genetisch is bepaald. Een lang en uitvoerig onderzoek was gedaan, volgens alle geldende academische standaarden. De uitkomst beviel mijn vriendin niet en dus ‘was het een kut- en biased onderzoek’. En was wetenschap überhaupt belachelijk. Ze vertrok naar de dark side van de cult of ignorance. Wetenschappelijke twijfel is inherent aan de academische cultus. Dat is iets anders dan anti-intellectualisme, dat alle expertise per definitie weg zet als gevaarlijk, onbetekenend en biased.
Corona In deze pandemische tijd worden we overweldigd door de wetenschappelijke twijfel en het nog-niet-weten van onze virologen en artsen. Wat willen we graag eensluidende antwoorden over aerosolen, of het beestje nu wel of niet op voorwerpen blijft plakken, of kids nu wel of niet verspreiden, welke schade het virus precies veroorzaakt.
We willen uitkomsten, resultaten en duidelijkheid. Omdat het belang voor het volk zó groot is, kijken meer mensen dan ooit mee in de academische arena rond corona. En dat politici de wetenschappelijke twijfel direct moeten interpreteren en vertalen naar coronamaatregelen, maakt diffuus wat waarheid is en wat wens. Sommige mensen lukt het om ‘mee te hangen in het ondertussen’. Die zijn senang met het niet weten en verdragen dat het nog even duurt totdat steeds meer stukjes kennis op hun plaats zullen vallen. Tegelijk parkeren steeds meer mensen de wetenschap als onnuttig. De weg wordt geplaveid voor een cult of ignorance.
Middeleeuwen De cultus van onwetendheid heeft middeleeuwse trekken. Kenmerken van volkeren waarin religie en ideologie verheven zijn boven kennis en expertise. Het brengt ons terug naar de tijd van voor de Verlichting en is gebaseerd op het verkeerde idee dat democratie betekent dat ‘mijn onwetendheid net zo goed is als uw kennis’. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling.
Respect Het lijkt mij een goed idee als we kinderen weer leren luisteren naar kennis van docenten. Voorzichtig zijn met onderwijskundige bewegingen die ideologisch propageren dat alle kennis spelenderwijs en zelf ontdekkend tot kinderen kan komen. Laten we op scholen en universiteiten en in de krant uitleggen dat wetenschappers eerst onderzoeken en niet alwetend zijn, voordat ze tot resultaat kunnen komen. Dat het in crisistijd heel wijs is om naar alle stemmen in de samenleving te luisteren én dat je experts hebt die gewoon wat meer weten, al zoeken ze nog verder. Laten we experts toevoegen aan onze politieke arena, omdat ook poltici getroffen lijken te worden door het virus van anti-intellectualisme. Laat academici hun titels weer gebruiken. Respect voor kennis en jarenlang vergaarde wijsheid koesteren.
Zo niet, dan breekt de era aan van kabouters en elfjes. Van de gruwelen van Griekse gden en Supermanpresidenten. Van schavotten en onthoofdingen op het dorpsplein van al wat ons onwelgevallig is. Als we ons limbisch oerbrein boven de prefrontale cortex gaan verheffen, stappen we terug in de tijd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (99)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden18 sep. 2020 - 19:16

Feynman on Scientific Method: "If it disagrees with experiment, it's wrong. And that simple statement is the key of science. It doesn't matter how beautiful your guess is, it doesn't matter how smart you are who made the guess, or what it's name is, if it disagrees with experiment, it's wrong. That's all there is to it. - https://www.youtube.com/watch?v=EYPapE-3FRw

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer19 sep. 2020 - 6:47

De uitspraken binnen de wetenschap zijn erg mooi. Ik ben er altijd fan van geweest. Kom wel steeds meer tot de conclusie dat het deels holle woorden zijn. Goed onderzoek kost nu eenmaal veel geld. Data verzamelen van plekken die veel geld kosten om te verkrijgen wordt bijna niet gedaan. Waardoor je veel halve onderzoeksresultaten hebt. Door kosten en sterk beperkte verzamelmethodes is de wetenschap in realiteit niet zo precies als men beweert te zijn.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 sep. 2020 - 16:51

Deugkeizer - Jammer dat jouw Engels zo slechts is.

Deugkeizer
Deugkeizer27 sep. 2020 - 20:39

@ /vrije-geluiden Door dit soort antwoorden denk ik alleen: volgens mij heeft de mens In zijn algemeen de top van zijn kunnen bereikt .Meer wil men gewoon niet horen.

Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 16:18

Wetenschap in zijn huidige vorm is beter dan geloof, maar het blijft een geloof. Dat komt omdat we nu gewoon stoppen met informatie verzamelen totdat het in ons straatje past. Vroeger deden we niet eens aan verzamelen. Sommige nemen Occams scheermes als we maar 30% van alle data hebben om conclusies te trekken en noemen het een feit. Er is geen schande in niet weten. Er is wel schande bij onverstandig gedrag. Er is een perverse maatschappelijke run ontstaan om zo snel mogelijk conclusies te trekken op basis van zo weinig informatie. Mensen die zich er het best doorheen bluffen, mede door afkomst zijn het succesvolst en besmetten alle lagen van de samenleving met deze verzamel luiheid die veel maatschappelijke kokervisies veroorzaakt en op ten duur de maatschappelijke ontwikkeling stilleggen op alle fronten. Het enige wat nu dus verbeterd is is dat we nu conclusies kunnen trekken op feitelijke basis. Maar veel mensen snappen niet dat de hoeveelheid informatie die in dat proces stopt heel erg afhankelijk is voor de uitkomst. Je krijgt een soort self fulfilling filter. Dat is een ook een soort religie uiteindelijk. Het heeft ook een verband met mensen die de domste complotten verspreidden en geloven. Ze trekken alleen snel conclusies op basis van achterdochtig bewijs.

7 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 16:30

Wat je eigenlijk ziet en ik zie het eigenlijk al heel lang. Is dat de mensen die vragen stellen waarom bepaalde onderzoeksmethodes zijn gebruikt en bepaalde gegevens zijn verzameld en andere niet in groepen vaak onnodig tegengewerkt worden of er niet geprobeerd wordt om er kritisch naar te kijken samen en uitleg te geven. Kijk bijvoorbeeld is naar de Corona cijfers en wel beeld die geven. Waarom wordt er gedaan alsof de data representatief is voor de hele bevolking? Een steekproef is alleen goed als je kan aantonen dat het je gehele uitkomst kan verklaren.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 sep. 2020 - 19:10

Deugkeizer 16 september 2020 at 18:30 [ Kijk bijvoorbeeld is naar de Corona cijfers en wel beeld die geven. ] Misschien moet je eerst eens wat specifieker zijn. Welke coronacijfers? Welk beeld? Wie doet alsof data representatief zijn? Over welke data heb je het? Hier is geen chocola van te maken.

Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 20:07

@Nick the Stripper Ik heb het over de testcijfers toen de corona net begon. Ik heb toen de besmettingsdiagrammen bekeken. Welke dat precies waren weet ik niet meer. De cijfers waren echter heel onduidelijk gepresenteerd.Maar het regelmatig voor. Volgens mij zegt o.a Jensen er ook iets over en maurice de hond ook. Van Jensen ben ik overigens geen fan en veel dingen die hij hier over verteld zijn onzin. Maar wat hij over de cijfers zegt bevat een deel van waarheid. Het staat je vrij om me niet te geloven. Maar je uitdrukking dat je erg geen chocola van kan maken vind ik erg overtrokken en precies hetgene wat ik bedoel te zeggen. Ik zeg kijk is om je heen op die plek. Jij zegt inweze bewijs het maar anders bestaat het niet. Je weigert bij voorhand om de informatie te verzamelen. Dat is precies de houding waar ik op doel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 sep. 2020 - 7:25

Deugkeizer 16 september 2020 at 22:07 @Nick the Stripper [ Je weigert bij voorhand om de informatie te verzamelen. ] Welnee. Jij roept hier lukraak iets over cijfers en nou blijkt dat je zelf niet eens meer weet welke. En dan vind je dat iemand anders maar moet uitzoeken over welke namen en rugnummers het gaat? Bekijk het nou even. Dat je daarbij verwijst naar Jensen en De Hond maakt het er niet beter op.

Deugkeizer
Deugkeizer19 sep. 2020 - 7:08

@ /nick-the-stripper Welnee ik geef alleen maar aan als men in wetenschap zegt alle zwarte zwanen te onderzoeken op grootte. Er dan vaak ergens achterin staat dat het alleen zwarte zwanen betrof die ouder dan een bepaalde leeftijd zijn. Vaak kijken wetenschappers hier niet eens naar bij een peer review. De naam en de uitkomst, en de logische onderbouwing is veel belangrijker dan de reikweidte van de onderzoek. Vaak wordt er bij een falsificatie meer beweerd dan het onderzoek daadwerkelijk onderzocht heeft. Dat komt door conclusieziekte. Zo snel mogelijk selectief conclusies krijgen maar niet verzamelgericht werken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2020 - 22:46

@Deugkeizer 'Wat je eigenlijk ziet en ik zie het eigenlijk al heel lang. Is dat de mensen die vragen stellen waarom bepaalde onderzoeksmethodes zijn gebruikt en bepaalde gegevens zijn verzameld en andere niet in groepen vaak onnodig tegengewerkt worden of er niet geprobeerd wordt om er kritisch naar te kijken samen en uitleg te geven. ' 'Ik heb toen de besmettingsdiagrammen bekeken. Welke dat precies waren weet ik niet meer. De cijfers waren echter heel onduidelijk gepresenteerd.Maar het regelmatig voor.' Die cijfers waren niet het enige dat onduidelijk was gepresenteerd, dat heb ik dan al weer lang gezien. Wie is eigenlijk 'samen'?

Deugkeizer
Deugkeizer27 sep. 2020 - 20:47

@ /stokkickhuysen et all Je kan tot de eeuwigheid ontkennen dat mensen aanvoelen dat er iets ontbreekt aan de wetenschappelijke methode en wetenschappelijke integriteit of je kan ze voor altijd neer blijven zetten als leken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 8:22

Geloven en wetenschap gaat ook niet goed samen.

6 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas16 sep. 2020 - 13:22

Onzin! De Koran draagt ons op om onderzoek te doen en je intellect te gebruiken. Falsificatie test in Islam was er al lang voordat wetenschap bestond. Koran staat dat wij naar de geleerden moeten gaan als wij vragen hebben en zelfse deze moeten onderzoeken/bevragen. Wie doet dit nog tegenwoordig? Meeste feiten die wij als feit zien zijn blind overgenomen. Wat u zegt is hetzelfde als dat men zegt dat alle geloven hetzelfde zijn wat natuurlijk ook nergens op slaat. En een reactie daarop als, "heeft u dan alle geloven bestudeerd?" nog minder. Dan heeft u nul kennis van "geloven" en er nooit zelf over nagedacht.

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 sep. 2020 - 14:20

@Minoes&tuin,  16 september 2020 at 10:22, "Geloven en wetenschap gaat ook niet goed samen." Geloof is onderdeel van de wetenschap, als een kant van de medaille (wetenschap). Medaille. Binnen de wetenschap is er theorie en praktijk, ratio en empirie, ideeën en realiteit, model en werkelijkheid. De koppeling en de (eventuele / gedeeltelijke) analogie tussen beide wordt gevormd door de wetenschappelijke cyclus. Wiskunde als fantasie. Wiskunde wordt hierbij gebruikt voor de theorie of model vorming. Wiskunde is een taal. Een taal bevat Fictie en Non Fictie. Als Non Fictie vormt wiskunde vaak / meestal een benadering. Wiskunde kan heel goed fantasie zijn of een onbereikbaar ideaal. Oppassen dus, met het toepassen van wiskunde (o.a. optimalisering, statistiek) in o.a. de menselijke maatschappij. Woeki Hypo.

Tom Meijer
Tom Meijer18 sep. 2020 - 7:07

Helemaal waar. Dat klopt.

Tom Meijer
Tom Meijer18 sep. 2020 - 7:11

Ik reageerde op Minoes&tuin, bepaald niet op andere reageerders.

Tom Meijer
Tom Meijer18 sep. 2020 - 7:22

Als er iets onzin is dan zijn het die zogenoemde 'heilige' boeken. Die hebben al meer dan zat ellende gebracht, geen een uitgezonderd. Ik houd niet van boekverbrandingen maar toch. Die zogenaamde 'heilige' boeken zijn ons ooit op deze wijze opgedrongen, laten zij dan zelf ook maar die weg gaan.

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 sep. 2020 - 14:10

We zijn tegenwoordig een kennis maatschappij. Religie is vervangen door het heilige boek wetenschap. Geloof kan misbruikt worden, ook het aspect van geloof (of van (inter)subjectiviteit) in de wetenschap. Met de institutionalisering van de wetenschap kan wetenschap alle negatieve aspecten van een kerk gaan vertonen. We kunnen dan o.a. ontmoeten arrogantie, agressie, corruptie en hypocrisie. De huidige gang van zaken m.b.t. o.a. censuur, HCQ en vaccins is daar volgens mij een voorbeeld van. Woeki Hypo.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2020 - 9:46

Een gedeelte van de wetenschap (fysica) heeft wel in zich te denken dat ze vanuit de wetenschap de volledige werkelijkheid kunnen beschrijven. Dick Swaab die gaat bepalen als hersenwetenschapper of er zoiets als vrije wil bestaat slaat bijvoorbeeld nergens op.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt15 sep. 2020 - 12:36

Ja. En dat is een ......uitspraak, gebaseerd op ......... jouw mening. Die wetenschappelijk gestaafd wordt door........ jouw mening. Ik denk dat we allemaal maar jouw standpunt moeten innemen. Die is goed gegrond.

Le Chat Botté
Le Chat Botté15 sep. 2020 - 13:53

[Dick Swaab die gaat bepalen als hersenwetenschapper of er zoiets als vrije wil bestaat ] Dat doet Schwaab ook niet. Hij onderzoekt het brein en stelt vast dat het brein overwegend onbewuste processen (scripts) herbergt, die voortdurend onze bewuste processen beīnvloeden. Hij 'bepaalt' m.a.w. helemaal niets, maar stelt vast dat er weinig ruimte voor vrije wil in de thans bekende brein processen terug te vinden valt. Zoals het een wetenschapper betaamt, laat Schwaab zich graag overtuigen door nieuw, wetenschappelijk bewijs, maar houdt hij zich verre van aannames en wenselijkheden. Jouw interpretatie is typisch die van een leek die zich een mening aanmeet, zonder gehinderd te worden door wetenschappelijke precisie, noch door wijsgerige bescheidenheid.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2020 - 13:56

Je lijkt mijn reactie niet te snappen vdbemt. Als je er voor open staat raad ik je deze lecture aan. https://youtu.be/jjAFqo67yuU

Norsemen
Norsemen15 sep. 2020 - 16:19

Le Chat Botte Ik zou bijna zeggen wat je zegt ben je zelf. Swaab die uitspraken doet over vrije wil, Icke die een praatje houdt over het begrip niets. En ongewild leg jij eigenlijk prima uit wat het probleem is. Namelijk dat een praatje van Swaab over vrije wil, het praatje van een leek is.

Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 17:02

Ja het zijn vaak allebei dwaallichten. Waar de complotters vaak een totaal verhaal probeert te fabriceren op basis van hele losse feiten en daarbij waar zou kunnen zijn, naast 100 andere uitkomsten. Dwingen ze mensen die het niet weten niet om toch een keuze te maken. Bij de wetenschap is dat anders die toetst zijn beweringen ook. Vaak met onvolledige data, waar een excuus voor verzonnen wordt, elke kritiek op onvolledigheid word de mond gesnoerd.Die moet maar ook iets beweren zegt men dan. Je krijgt een totaal bluf systeem. Kritiek op onvolledigheid aankaarten Iets wat overal in de maatschapij veelste makkelijk gaat. Als men aangeeft dat er meer moet zijn, omdat.... Maar vaak verbied de wetenschap het om een standpunt in te nemen van onwetendheid. Omdat je dan moet zeggen dat er meer is. En meer neigt naar .....geloof...fantasie. Dat vind ik toch wel frappant. Dat men ook niet snapt dat men dit in de academische wereld zelf veroorzaakt door zijn houding tegenover minder gekwalificeerden.

Mostafa
Mostafa15 sep. 2020 - 9:28

Een toevallig gesprekje tussen een Kerkvoorganger en een zeer bekende viroloog bij een mooie groene bos, het was een hele mooie dag met een lekker weer. Deze twee lagen met veel plezier op hun buik wel met 1; 5 meter afstand, in het mooie gras onder een vijgenboom!.. Viroloog : ‘ hallo ...ik ben Kees viroloog en wetenschapper in de gezondheid..’ Kerkvoorganger : ‘ ik ben Johan en ik ben Kerkvoorganger’ Kees: ‘ aangenaam...wij leven in moeilijke tijd he...met Corona’ Johan lachend : ‘ met andere woorden, u geeft het op als viroloog tegen Corona toch? Ik dacht altijd dat jullie alles kunnen om mensenlevens altijd redden‘ Kees : ‘ ja, wij zijn nog steeds mee bezig, het is een nieuwe fenomeen...onbekende virus.....jij met je makkelijk praten.’ Johan : ‘ ik makkelijk praten ? het zijn de feiten....vroeger vragen wetenschappers ook hulp bij God en de natuur om nog wijzer te maken en Inderdaad werd alles met succes uitgevonden voor de mensheid door wetenschappers in de gezondheid , en zoals je weet , de succes vol wetenschappers in de geschiedenis waren gelovigen’ Kees : ‘ waarom moet ik eerst in God geloven dan mag ik pas viroloog worden?’ Johan : ‘ u als viroloog heb rust in je hart nodig en je moet accepteren dat sommige dingen boven je kracht en wijsheid zijn en de geestelijke rust kun je alleen bereiken via het geloof , want een gelovige accepteer alles wat het leven voor hem doet, goed en slecht. Kees stak zijn hand in een draagbare koelkast- je : Johan.... ‘ biertje?’ Johan : ‘ nee dank je wel.....dat doe ik graag thuis, anders moet ik hier wild gaan plassen en dat doe ik niet, want ik zie hier geen toiletten....ik respecteer de natuur” Kees beetje verbaast : “ Ben ik zo meteen een wildplasser ? Johan : “ Ja nee...nee ja...ik weet het niet...misschien wel toch niet...weet ik niet. Kees boos : “ho maar ho maar ...ik ga even plassen.” Johan : “ ja dat bedoelde ik maar....goede middag Kees..”

GoudenBergen
GoudenBergen15 sep. 2020 - 8:55

Soms lijken wetenschappelijke experimenten flauwe kul, maar vaak zitten er een zeer originele gedachte achter. Toen de euro in 2002 werd ingevoerd, kwam iemand op het idee de diffusie van munten te onderzoeken, door de deelnemers aan dit experiment op gezette tijden de inhoud van hun portemonnee te laten doorgeven: welk soort euromunten, het aantal en het land van herkomst. Interessante landen waren Finland en Ierland omdat die niet grenzen aan eurolanden. Dit “Euro Diffusie Project” is een goed voorbeeld van een natuurlijk experiment. Het Euro Diffusie Project vond ook navolging in andere landen. https://www.researchgate.net/publication/46622677_The_euro_diffusion_project

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 17:18

Toch zijn wetenschappers vaak lui. Conclusies moeten op basis van weinig data getrokken worden. Een reikwijdte of scope onderzoek van een onderzoeksvraag wordt maar zelden en nauwelijks gesteld. Alleen de uitkomst wordt geloofd! Het is heel materialistisch en zeker niet de manier hoe men in de jaren 30 in de wetenschap stond.

Tom Meijer
Tom Meijer18 sep. 2020 - 7:59

"Toch zijn wetenschappers vaak lui." Dat betwijfel ik. Wel weet ik dat wetenschappers vaak in een financiëel keurslijf zitten en moeten voldoen aan eisen die niets met wetenschap te maken hebben waardoor de kwaliteit naar beneden gaat. Veel zaken die eigenlijk gedaan zouden moeten worden kunnen niet omdat daar geen financiële ruimte voor is.

Deugkeizer
Deugkeizer27 sep. 2020 - 20:51

@ lood-om-oud-ijzer Klopt bedoelde het ook op die manier. Maar ook op een manier dat dit keurslijf zijn blijvende stempel drukt op de wetenschap en de manier waarop het uitgeoefende word in toekomst. Steeds reductionistische en kostenbesparend.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer15 sep. 2020 - 7:37

Niet Beta-wetenschap is simpelweg ook geen wetenschap.

8 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer15 sep. 2020 - 9:38

Ja, die belachelijke mening kom je wel meer tegen bij beta-ers. Dat geeft toch wel heel erg te denken over hun kennis en begrip.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2020 - 9:48

Waar komt de beta-wetenschap uit voort?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 10:28

Als jij iets niet begrijpt, betekent dat niet dat het geen wetenschap is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2020 - 14:45

Beta's zijn (niet alllemaal natuurlijk) gewend om het belang van andere niet-beta wetenschappen te onderschatten.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer15 sep. 2020 - 20:26

Nee, laten we vooral die tienduizenden peer-reviewed "onderzoekjes" op basis van "statistische datasets" voor wetenschappelijk gedegen onderbouwd aannemen... Daarom wisselen we de volgende stellingen bijvoorbeeld elke 6 tot 12 maanden af in de media: "2 glazen alcohol per dag is gezond", "elke slok is er 1 te veel". Iemand die wil betogen dat een bal die op aarde omhoog gegooid wordt niet naar beneden zal vallen???

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 sep. 2020 - 20:32

Dat is een mening van menig gymnasiast van een jaar of vijftien. Zelf een bèta, vond ik uiteindelijk de discussie of er nu wel of niet informatie verloren gaat in een zwart gat een stuk minder interessant en relevant dan de discussie of 'de mens' (wow!) nu een uitvinding is of niet. Laat ik dat toelichten: we vinden onszelf uit om er vervolgens onder te lijden. Soms denk ik zelfs dat het delegeren van het lijden naar een opperwezen zo zijn charme had ... als ik naar sommige nummers van Vivaldi uit die concertzaal op mijn hoofd luister ...

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 8:25

Arjan Cernhout Ze krijgen toch ook niets anders meer voorgeschoteld? Het is eendimensionaal denken. Je komt het al in het studie-aanbod economie tegen op[ de universiteiten opa het gebrek daaraan. Het schijnt tegenwoordig eenrichtingverkeer te zijn heb ik begrepen. Men maakt amper nog kennis met andere richtingen en denkwijzen.

Deugkeizer
Deugkeizer16 sep. 2020 - 17:30

Jaja en alleen Ajax kan kampioen worden. Droom verder. Er is geen magische alwetende methode of vakgebied. Alleen door samen te werken tussen de meest verdienstelijke expertisen en door te ontwikkelen als samenleving komen we tot nieuwe inzichten.

Fredje3
Fredje315 sep. 2020 - 5:48

Tja, maar als je al zovaak bent voorgelogen door de wetenschap, wat verwacht je dan? Wetenschap heeft ons verslaafd gemaakt aan suiker. Elke reclame boodschap van niets zeggende niet werkende producten beginnen met "Wetenschappelijk aangetoont".... Wetenschap heeft ons verslaafd gemaakt aan drugs die ze medicijnen noemen om een miljarden industrie te ondersteunen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.......

9 Reacties
JoostdeV
JoostdeV15 sep. 2020 - 7:17

Lekker snugger van je om klakkeloos aan te nemen dat je wetenschappelijke claims in reclames voor waar kan aannemen. Het zijn niet de wetenschappers maar de opdrachtgevers van de reclame makers die je halve waarheden of hele leugens voorschotelen. Er wordt grof geld verdiend met de dagelijkse bedrijfs propaganda die we reclame noemen. Verder gaat het in veel media niet meer om het zoeken naar waarheid, maar om het presenteren van content die de meeste mensen het liefste vreten. Dat dit een corrupt wereldbeeld oplevert zal deze mediaboeren een zorg zijn, als er maar pegels binnenkomen Je laat je leiden door geschreeuw in de media van mensen met een grote bek die wel even denken te weten hoe het zit. Jouw probleem is niet de wetenschap maar het feit dat je blijkbaar niet in staat bent om je te verdiepen in zaken die misschien anders kunnen liggen dan op het eerste gezicht lijkt. Waar denk je dat jouw idee over de schadelijkheid van suikers in onze producten vandaan komt? Wie zijn het denk je die aan de bel hebben getrokken dat bepaalde pijnstillers een veel te sterke verslavende werking hebben? Het komt van wetenschappers die bijvoorbeeld een leven lang bezig zijn met het uitzoeken van onze eetgewoonten en de gevolgen van beïnvloeding van deze eetgewoontes, bijvoorbeeld via reclame.

Sustainaboy
Sustainaboy15 sep. 2020 - 7:24

Nou nou, dat is natuurlijk niet de wetenschap die daarvoor verantwoordelijk is. Je wordt voorgelogen door de marketing van bedrijven die handig misbruik maken van.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 7:26

Alleen iemand die heel erg dom-rechts is kan denken dat die man in de witte jas die tandpasta aanprijst echt een wetenschapper is. Misschien omdat in onze maatschappij de wetenschappers niet voor ons werken, maar voor de hoogst biedende -het bedrijfsleven- om producten te maken die het meeste winst opleveren, ook al zijn ze schadelijk en/of is het nut twijfelachtig? Daar ben jij toch een voorstander van?

vdbemt
vdbemt15 sep. 2020 - 7:37

...met het vertellen van enorme flauwekul. Wetenschap liegt niet voor. Wetenschap is voortdurend onderweg feitelijke kennis te vergaren. Wat een idiote uitspraak dat de wetenschap ons verslaafd maakt aan suiker, of wat dan ook. "Elke reclame boodschap van niets zeggende niet werkende producten beginnen met “Wetenschappelijk aangetoont”…." DAT zijn de leugenaars: de leveranciers van producten. De reclame-boodschap is een leugen. En jij stinkt daar zo erg in dat je de wetenschap er de schuld van geeft dat men verslaafd raakt aan suiker, vet, snoep. Het is niet de wetenschap die verslavingen veroorzaakt. Het zijn geldwolven, die verslavingen veroorzaken, leugenachtig verwijzend naar de wetenschap.

GoudenBergen
GoudenBergen15 sep. 2020 - 8:03

@Fredje Alle wetenschap begint met nieuwsgierigheid. Een onderzoeker met daarnaast creatief zijn, out-of-the-box kunnen denken en over zeer veel doorzettingsvermogen beschikken. Wetenschap is ook een zoektocht. Soms wordt in de verkeerde richting gezocht en blijken theorieën niet te kloppen. Maar uiteindelijk komt men wel weer op het juiste spoor. Het klopt wel dat de virologen niet altijd goed wisten hoe ze met de pandemie moesten omgaan. "Het komt niet naar onze streken", buiten wordt je niet besmet, wel of geen masker dragen. Maar dat komt vooral omdat er niet voldoende tijd was op zaken grondig uit te zoeken en de juiste adviezen te geven. Wetenschap is immers een proces van lange adem. Nu wordt er volop gewerkt aan een vaccin en medicijnen tegen corona. Maar dat kost veel tijd. Wetenschap wordt helaas ook misbruikt voor commerciële doeleinden. Jammer genoeg laten sommige wetenschappers zich verleiden door het grote geld en gaan hier in mee.

Tom Meijer
Tom Meijer15 sep. 2020 - 9:44

Voorgelogen door de wetenschap? Je leidt aan een gebrek aan onderscheidingsvermogen. Daar moet je echt wat aan doen anders ga je constant de mist in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2020 - 15:11

Gewoon eerst maar eens klagen bij de reclamecodecommissie.

zeeman aan wal
zeeman aan wal15 sep. 2020 - 16:24

dat was marketing, reclame en de vrije markt, gecombineerd met hebzucht. wetenschap had daar niets mee te maken.

Tom Meijer
Tom Meijer15 sep. 2020 - 19:32

Voorgelogen door de wetenschap? Je leidt aan een gebrek aan onderscheidingsvermogen. Daar moet je echt wat aan doen anders ga je constant de mist in.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 4:38

Een groot probleem vormen de politici die -als voorbeeld- roepen dat mondkapjes niet helpen, omdat ze het hebben nagelaten om er voldoende in te kopen. Dat is niet eens "politisering van de wetenschap", maar pure volksverlakkerij. Een nog groter probleem vormt de "economisering van de wetenschap", waardoor bijvoorbeeld het onderzoek naar corona-virussen jaren geleden nagenoeg werd stilgelegd, omdat er geen directe economische noodzaak toe bestond, noch de mogelijkheid om er geld mee te verdienen. Dat er grenzen zijn aan de groei weten we al 50 jaar, maar dat werd onder tafel geveegd door de politici in samenwerking met het bedrijfsleven. Het is dan ook volstrekt onjuist om met de vinger te wijzen naar "onderwijskundige bewegingen die ideologisch propageren dat alle kennis spelenderwijs en zelf ontdekkend tot kinderen kan komen", ten bate van een autoritair model waarin het gezag van de wetenschap boven elke twijfel verheven is, want dat is niet de wortel van het probleem. Ik kan me nog goed de schok herinneren toen ik in 1967 "Silent Spring" las. DAT leerde je niet op de middelbare school.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo15 sep. 2020 - 9:15

@Vrije Geluiden,  15 september 2020 at 06:38, Jij lijkt je opmerkingen over politiek en economie in de wetenschap en een autoritair model niet toe te passen op jouw opvattingen m.b.t. HCQ. Jij lijkt hier (m.b.t. HCQ) de huidige autoritaire Mainstream te volgen. Zie je reactie onder mijn subdraad hieronder van 14 september 2020 at 23:34. Woeki Hypo.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 10:21

In dit stukje wordt een pleidooi gehouden ten voordele van ten van een autoritair model, omdat de andere onderwijsvormen zouden leiden tot een "era aan van kabouters en elfjes. Van de gruwelen van Griekse goden en Supermanpresidenten. Van schavotten en onthoofdingen op het dorpsplein van al wat ons onwelgevallig is." Jij ziet daar een kans in om je favoriete propaganda-praatje over HCQ te houden en het gevaar bestaat dat weer anderen er een kans in zien om een komende Elfstedentocht aan te kondigen. Ik denk dat de wetenschappelijke grondslag voor die beweringen ontbreekt, maar daar gaat het helemaal niet om. Ik geloof niet dat het aan de vorm van onderwijs ligt die jullie hebt genoten. Ik heb inderdaad geen zin heb om me in dit verband in te laten op een discussie over HCQ of het klimaat, daar heb je gelijk in.

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 sep. 2020 - 21:34

‘Ik geloof niet in wetenschap’ (2) De huidige gang van zaken rond (o.a.) HCQ is een (zeer) triest voorbeeld van wetenschap, welke in de praktijk niet werkt *). Deze wetenschap moet zich schamen. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Onafhankelijk van de vraag of HCQ wel of niet voldoende werkt, in een juiste combinatie, in de juiste fase van de ziekte / in o.a. de eerste lijn, voor de juiste doelgroepen (zonder contra indicatie).

5 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 4:08

Woeki Hypo weigert nu eenmaal om aan te nemen dat wetenschappelijk onderzoek al lang heeft aangetoond dat HCQ -op geen enkele manier werkt- als het gaat om covid-19. Daar is al genoeg onderzoek naar gedaan. Kenmerkend in dit soort gevallen dat mensen dan altijd komen met de beweringen van wat overspannen dissidenten, maar nooit met een grootschalig vergelijkend onderzoek, om hun beweringen te onderbouwen. Woeki Hypo komt helemaal nergens mee, die roept maar wat.

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 sep. 2020 - 8:48

@Vrije Geluiden,  15 september 2020 at 06:08, 1 Onder een andere opinie had ik een korte discussie met jou. Na mijn volgende reactie: Hierbij een (recent) interview (deel 2 van 4) met Professor Christian Perronne (een Fransman in het Engels). Iemand met andere ervaringen en een andere visie. https://youtu.be/qchW2Dvub6g Einde reactie. kreeg ik o.a. de volgende reactie: “Sorry Woeki, maar ik heb weinig zin om me op die discussie in te laten.” Maar ook hier start jij zelf deze discussie weer. 2 Nu o.a. met woorden als "wat overspannen dissidenten". "Woeki Hypo komt helemaal nergens mee, die roept maar wat." Dat klopt niet exact. Blijkbaar ben ik gekomen met een verwijzing naar "een wat overspannen dissident". "Dissident", dat is jouw niveau van discussie (op de persoon). Woeki Hypo. Woeki Hypo.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 sep. 2020 - 10:23

Woeki Hypo - Ik vroeg om een grootschalig vergelijkend onderzoek, niet om overspannen dissidenten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2020 - 14:38

"Dissidenten" zoals Peronne en ook huisarts Zelenko en guru Didier Raoult kunnen hun claims niet waarmaken. Zelenko is verwikkeld in een federaal onderzoek wegens het verspreiden van nepnieuws en iets soortgelijks zou Raoult ook boven het hoofd kunnen hangen. Hopelijk houden de Nederlandse huisartsen zich aan het advies van het NHG. Wel zo veilig. https://forbetterscience.com/2020/05/27/didier-raoult-fin-de-partie/

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 sep. 2020 - 13:02

@Vrije Geluiden, 15 september 2020 at 12:23, “Ik vroeg om een grootschalig vergelijkend onderzoek, niet om overspannen dissidenten.” Jij bedoelt zeker een (dubbelblind) RCT. Dat is hier de juiste vraag, om een probleem duidelijk te maken. Gezegde: Een gek kan meer vragen, dan 10 professoren kunnen beantwoorden. Mijn verwijzing. In mijn verwijzing komt dit probleem ook aan de orde. In de inhoudsopgave direct voor het begin van het interview staat o.a.: When are Randomized Placebo Controlled Trials justified? The widespread misinterpretation of evidence-based medicine. Wetenschap, filosofie, politiek, economie. De vraag is dus wat je onder aantonen of bewijs kunt, mag of moet verwachten, in een gegeven situatie / binnen een (onderdeel van een) bepaalde fase van een wetenschappelijk proces. Ook i.v.m. ethiek en risico’s (filosofie). Te stellig. “Woeki Hypo weigert nu eenmaal om aan te nemen dat wetenschappelijk onderzoek al lang heeft aangetoond dat HCQ -op geen enkele manier werkt- als het gaat om covid-19. Daar is al genoeg onderzoek naar gedaan.” Onvolledigheid / desinformatie. Deze uitspraak is daarom (vermoedelijk) veel te stellig (niet genuanceerd genoeg), en daarom (vermoedelijk) eigenlijk ook desinformatie volgens onze EU, omdat vermoedelijk alleen naar bepaalde ideale onderzoeken (met de bijbehorende ideale methodologie (RCT)) gekeken is of naar observationele onderzoeken met niet passende parameters en factoren. Tegenvoorbeeld. Daarom blijft de vraag open staan: waar is het tegenvoorbeeld, dat HCQ (of een equivalent middel) niet voldoende werkt, in een juiste combinatie, in de juiste fase van de ziekte (in o.a. de eerste lijn), voor de juiste doelgroepen (zonder contra indicatie). Woeki Hypo.

Welp2
Welp214 sep. 2020 - 21:06

Twijfel is binnen de wetenschap nou juist een van de drijvende krachten binnen de wetenschap geweest. Het is zelfs deel van wat we de 'wetenschappelijke methode' noemen. Door te kijken wat een bepaalde stelling/hypothese tegenspreekt, moet je ook kijken of je tegenargumenten kan weerleggen. Eventueel kijk je of jezelf een experiment/onderzoek weet op te stellen dat die stelling weerlegt. Vervolgens kan je dan een nieuwe hypothese/stelling opzetten die je op dezelfde manier probeert te weerleggen. Houdt de oorspronkelijke stelling stand, dan kijk je tot welk bereik de hypothese/stelling 'geldig' is. Vervolgens ga je weer kijken of je dat bereik weet uit te breiden met een nieuw experiment/onderzoek. Het probleem van de 'wetenschappelijke methode' is dat het indruist tegen het algemene denkpatroon van mensen. Men is nou juist geneigd 'stelling te nemen' en vervolgens niet meer van zo'n standpunt af te wijken. Laat staan de stelling te toetsen. Overigens zijn wetenschappers in dat opzicht ook gewoon mensen. 'De wetenschap' is niet iets wat door een enkele wetenschappers gebezigd wordt ; uiteindelijk is 'de wetenschap' het uiteindelijke resultaat. In die zin zie ik ook het ontbreken van gezag voor experts/wetenschappers in hun vakgebied. Een expert/wetenschapper kan iets mis hebben, ook binnen hun vakgebied. Maar als je als niet-expert/wetenschapper je gaat mengen in een discussie over iets wat niet je vakgebied is, met iemand wiens vakgebied het wel is, is enige bescheidenheid toch wel gepast. Je kan gelijk hebben, maar ga goed alle argumenten EN tegenargumenten af, of je niet ergens in de fout zit.

Bert de Vries
Bert de Vries14 sep. 2020 - 20:08

Geloof in wetenschap is iets anders dan geloof in wetenschappers. Het zijn wetenschappers die het wetenschappelijk beeld van de werkelijkheid aanpassen aan eigen belangen. Er zijn er veel die dat doen. Maar lang niet alle. Wie dit niet ziet, en wetenschap en wetenschappers op één hoopt veegt, moet lid worden van FvD.

LBNB
LBNB14 sep. 2020 - 18:41

Er is juist veel te veel vertrouwen in wetenschappers. Af en toe lijken het wel half goden als je op tv ziet hoe ze met de fluwelen handschoenen worden aangepakt. Op puur wetenschap kun je geen beleid maken, ook niet tijdens deze corona crisis. Wetenschappelijk onderzoek duurt te lang, een wetenschapper kan pas iets echt met zekerheid stellen na lang onderzoek. Om beleid te maken moet je soms keuzes maken op basis van voorspellingen en vermoedens. Zo is niet 100 procent zeker dat er buiten geen kans is om corona over te dragen, maar de kans lijkt wel nihil te zijn. Iemand die beleid maakt zou de anderhalve meter buiten meteen moeten afschaffen op basis van deze ingeschatte kans.

10 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2020 - 21:45

[ Zo is niet 100 procent zeker dat er buiten geen kans is om corona over te dragen, maar de kans lijkt wel nihil te zijn. ] Iemand die zo'n on-zin kan opschrijven zou ik in elk geval verre houden van het beleid.

EricDonkaew
EricDonkaew15 sep. 2020 - 2:26

Exact.

LBNB
LBNB15 sep. 2020 - 7:38

@Nick the Stripper [Iemand die zo’n on-zin kan opschrijven zou ik in elk geval verre houden van het beleid.] Waarom is dit dan onzin? Kun je dit onderbouwen? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmetting-in-buitenlucht~b28c006b/ https://www.ad.nl/binnenland/virologen-handhaaf-buiten-minder-streng-besmettingen-vooral-binnen~acb5472f/ https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/coronavirus-verspreidt-zich-nauwelijks-buitenshuis/

vdbemt
vdbemt15 sep. 2020 - 7:48

Het mag duidelijk zijn dat jij de economie belangrijker vindt dan de mensen waarvoor die economie werkzaam moet zijn. (Het is dus andersom). "Om beleid te maken moet je soms keuzes maken op basis van voorspellingen en vermoedens. " Waar denk jij die voorspellingen en vermoedens op te baseren? Op niets ? Of doe je dat altijd op de kennis en inzichten die op dat moment voorhanden zijn? Met Corona was die nul. Ze neemt langzaam toe. Wat betekent dat het verandert. Wat betekent dat je dan wellicht ook je beleid verandert. "De kans lijkt wel nihil te zijn" (vind jij) Wow. Nattevingerwerk. En DAT wordt dan jouw basis voor de ingeschatte kans.

LBNB
LBNB15 sep. 2020 - 8:52

@VdBemt [“Om beleid te maken moet je soms keuzes maken op basis van voorspellingen en vermoedens. ” Waar denk jij die voorspellingen en vermoedens op te baseren? Op niets ? Of doe je dat altijd op de kennis en inzichten die op dat moment voorhanden zijn? Met Corona was die nul. Ze neemt langzaam toe. Wat betekent dat het verandert. Wat betekent dat je dan wellicht ook je beleid verandert. “De kans lijkt wel nihil te zijn” (vind jij) Wow. Nattevingerwerk. En DAT wordt dan jouw basis voor de ingeschatte kans.] Nee, die baseer je natuurlijk op verschillende onderzoeken. De kennis met corona was niet nul, er is al heel lang onderzoek gedaan naar coronavirussen en dit was inderdaad een nieuwe variant. Uit onderzoeken komt naar voren dat er buiten nagenoeg geen kans om besmet te worden(zie mijn bronnen hier boven). Hef het daar dan in ieder geval op, dit geeft de horeca etc al wat meer ademruimte. Beleid maken is ook durven. Ik denk daarnaast dat te weinig mensen nog beseffen dat een goede gezondheidszorg een luxeproduct is. Wij hebben hier een van de beste gezondheidszorgen ter wereld en dit komt omdat wij rijk zijn.

NoahAmber
NoahAmber15 sep. 2020 - 10:06

LBNB 15 september 2020 at 09:38 @Nick the Stripper [Iemand die zo’n on-zin kan opschrijven zou ik in elk geval verre houden van het beleid.] Waarom is dit dan onzin? Kun je dit onderbouwen? Elke keer weer kom je om je gelijk te onderbouwen met links die dat moeten onderbouwen. Blindelings ga je er van uit dat deze mensen gelijk hebben. Feit blijft dat tegenover elk artikel wat jij er bij haalt er zeker 10 zijn die dat weerspreken. Doe daar eens wat mee. Lees eens wat misschien niet in je straatje past

LBNB
LBNB15 sep. 2020 - 11:23

@NoahAmber [Elke keer weer kom je om je gelijk te onderbouwen met links die dat moeten onderbouwen. Blindelings ga je er van uit dat deze mensen gelijk hebben. Feit blijft dat tegenover elk artikel wat jij er bij haalt er zeker 10 zijn die dat weerspreken. Doe daar eens wat mee. Lees eens wat misschien niet in je straatje past] Dit is gewoon niet waar, ik heb ook nog is meerdere bronnen gebruikt. Kom jij dan aan met een onderzoek waaruit blijkt dat er buiten veel besmettingen plaatsvinden? Dat lukt je niet, maar je noemt het wel een 'feit' dat er hiervoor 30 artikelen zijn die het weerspreken..

vdbemt
vdbemt15 sep. 2020 - 12:43

@LBNB. "Nee, die baseer je natuurlijk op verschillende onderzoeken" Hoho. Lees ik dat goed? Hoe zit dat met "er is juist veel te veel vertrouwen in wetenschappers" ? Moeten we nou wél of niét uitgaan van wat wetenschappers ons bieden. Of maken we daar onze eigen keuzes zoals die ons welgevallig zijn? Zodat jij, met je eigen selectieve keuzes, 'verantwoord' kunt zeggen.: je moet in beleid risico's durven nemen.

LBNB
LBNB15 sep. 2020 - 13:15

[@LBNB. “Nee, die baseer je natuurlijk op verschillende onderzoeken” Hoho. Lees ik dat goed? Hoe zit dat met “er is juist veel te veel vertrouwen in wetenschappers” ? Moeten we nou wél of niét uitgaan van wat wetenschappers ons bieden. Of maken we daar onze eigen keuzes zoals die ons welgevallig zijn? Zodat jij, met je eigen selectieve keuzes, ‘verantwoord’ kunt zeggen.: je moet in beleid risico’s durven nemen.] Nou, wat ik bedoel is dat het met de wetenschap lang duurt voordat iets volledig onderzocht is, daarom kan je op puur wetenschap geen goed beleid voeren. In het begin van de coronacrisis werden wetenschappers juist op een voetstuk geplaatst, terwijl nu achteraf blijkt dat ze er ook vaak naast zaten. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat besmetting in de buitenlucht zeer zeldzaam is en uit praktijkvoorbeelden(hemelvaartsdag, BLM demonstratie, Pasen, demonstraties berlijn/londen) blijkt dat er geen tweede golf is gekomen na grootschalige evenementen in de buitenlucht. Dan kun je wel anderhalf jaar wachten op de wetenschap tot zij honderd procent zekerheid hebben, maar een goede beleidsmaker komt dan tot de conclusie dat het buiten onnodig is om restricties op te leggen. Zo geef je de samenleving meer lucht en laat je als overheid ook zien dat je bereid bent om nieuwe inzichten te gebruiken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 sep. 2020 - 19:05

LBNB 15 september 2020 at 13:23 [ Dit is gewoon niet waar, ik heb ook nog is meerdere bronnen gebruikt. ] Tsja, dat was, is en blijft een beetje het probleem met jou, he? Je kersenplukt uit verschillende bronnen, zonder het gewicht van de bronnen te kunnen wegen en zonder te weten wat nou eigenlijk je wel en niet weet. Dat is juist het verschil met wetenschappers, die systematisch de (in het geval van covid-19 overweldigende hoeveelheid) publicaties kunnen schiften. Een goede wetenschapper heeft een beeld voor ogen van hij (v/m/x) weet en vooral: wat hij niet weet. Op basis van de beschikbare onderzoeken en literatuur komen de wetenschappers vanuit verschillende disciplines vooralsnog tot de conclusie dat social distancing wenselijk blijft, óók in de buitenlucht. Als jij werkelijk denkt dat jij met jouw hapsnap gesurf het beter weet dan de wetenschappers is dat een loepzuiver gevalletje schromelijke zelfoverschatting.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 sep. 2020 - 18:39

De wetenschappers van het jaar 3000 lachen zich rot om onze kennis om er hun eigen onzin voor in de plaats te zetten. - Vladimir Nabokov Wetenschap is het beste gereedschap wat we hebben - Arjan Fernhout

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries14 sep. 2020 - 20:14

De taal is niet de werkelijkheid. - Korzybski De taal die het beeld van de werkelijkheid het minst vertroebelt, is de wiskunde. - Idem

BigB2
BigB214 sep. 2020 - 18:10

Pre-internet geloofden we iedere academicus op zijn of haar blauwe ogen. Nu levert Dr. Google voor elke wetenschappelijke stelling of onderzoek met één muisklik tien contraire stellingen of studies. Als dat het wantrouwen niet aanwakkert.... En dan de teleurstellingen: op sommige vlakken zijn we ontegenzeggelijk ver gevorderd, maar hoe lang vindt er nu al onderzoek plaats naar virussen? Dan komt er een uitbraak en ondanks die bibliotheken vol met studies kunnen zelfs de meest basale vragen (bijv. m.b.t. de verspreiding) niet beantwoord worden. Ik vind de huidige ontwikkelingen, die in het artikel geschetst worden, in dit licht bezien niet heel opmerkelijk. Misschien in sommige gevallen wel enigszins verontrustend, maar kritisch = goed. En laten we er vooral op vertrouwen dat de meeste mensen nog steeds gewoon helder kunnen nadenken.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 20:51

er werd op wetenschappen aangaande virussen ook flink bezuinigd

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2020 - 21:48

[ Dan komt er een uitbraak en ondanks die bibliotheken vol met studies kunnen zelfs de meest basale vragen (bijv. m.b.t. de verspreiding) niet beantwoord worden. ] Tsja, virussen hebben nou eenmaal de onhebbelijke gewoonte te muteren.

Tom Meijer
Tom Meijer15 sep. 2020 - 15:27

"Pre-internet geloofden we iedere academicus op zijn of haar blauwe ogen" Tot op zekere hoogte klopt dat. Nu kan dank zij internet iedere onbenul zijn/haar zegje doen. Veel beter.

Leontrotsky
Leontrotsky14 sep. 2020 - 17:26

Dankzij de grootste geleerde van de 19e eeuw de fransman Louis Pasteur hebben we ontdekt dat virussen pathogen zijn die in de lucht (kunnen) zitten en via lucht, luchtdruppels, oppervlaktes en aanrakingen overgedragen kunnen worden van subject A naar subject B. Dit is de zogeheten "germ theory of disease". Later werd deze theorie verder verdiept door Robert Koch. Dankzij Pasteur en Koch hebben we ook ontdekt dat vaccinatie de beste manier is om mensen immuun te maken voor de ziekten die virussen kunnen overdragen. Helaas was er in dezelfde tijd van Pasteur ook al een oplichter die Antoine Bechamp heette ook afkomstig uit Frankrijk, die steeds heeft geprobeerd de theorie en het onderzoek van Pasteur belachelijk te maken en te ridiculiseren. Gelukkig is dit deze Bechamp niet gelukt met diens (niet kloppende Terrain Theory). Je ziet het het in twijfel trekken van goede wetenschappers en goede wetenschap is door de eeuwen heen altijd al een probleem geweest en is iets van alle tijden.

NoahAmber
NoahAmber14 sep. 2020 - 17:09

‘Ik geloof niet in wetenschap’ Wetenschap is ook niets voor mensen die aan geloven doen. Next

2 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas15 sep. 2020 - 13:55

Geloof is een ander word voor vertrouw (op), overtuigd zijn (van), maar dat wist u zeker al hè! Vertrouwt u altijd in, ben u altijd overtuigd van, wat de wetenschap u voorschotelt? Weet u zeker dat uw grootmoeder uw biologische grotmoeder is? Gelooft u daar in? Vertrouwt u daarop? En uw vader en moeder? Heeft u een over over over grootmoeder? Gelooft u dat wel zeker? Het gaat er dus niet om wat u gelooft maar waarom u iets gelooft. ;)

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 sep. 2020 - 14:34

@NoahAmber,  14 september 2020 at 19:09, "Wetenschap is ook niets voor mensen die aan geloven doen." Zie mijn reacties onder: Minoes&tuin,  16 september 2020 at 10:22, Mostafa,  14 september 2020 at 18:45. Woeki Hypo.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 17:04

[Het lijkt mij een goed idee als we kinderen weer leren luisteren naar kennis van docenten.] Zou ik niet doen. Ik ga mijn dochter juist leren om alles wat in haar lesboeken staat kritisch onder de loep te nemen. Papa kan zelf ook wel een handje helpen bij vakken als geschiedenis. Wetenschap zelfs is ook getroffen door het neoliberalisme - bedrijven huren en betalen wetenschappers voor hun eigen belang en universiteiten moeten nu ook geld opleveren ten koste van kennis. Waarom zou een weldenkend mens de wetenschap vertrouwen momenteel ? Het draait tenslotte om geld en niet meer om kennis. En wat te denken van die mensen die hoogleraar zijn in bijvoorbeeld Leiden en de ene naar de andere racistische leugen de wereld inslingeren . Amerikaanse universiteiten waar de wokies besloten hebben dat de hele wetenschap de pot op kan omdat het een witte constructie is.

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 17:14

En dan de pseudowetenschappen die je kunt studeren aan elke universiteit - denk maar aan alle neoliberale marktgeloofswetenschappers . Kijk zowiezo eens wat voor rare dingen men tegenwoordig hoogleraar in is. Neem deze meneer als voorbeeld. Hij is hoogleraar fietsen maar dat heet op zijn hip Amerikaans hoogleraar Urban Mobility Futures. Deze meneer weet alles van fietsers. Tenminste dat doet hij voorkomen . Lees hier maar even zijn zweverige lulkoek over spreeuwen en ganzen. http://cyclingacademics.blogspot.com/2014/06/een-andere-kijk-op-fietsen-over.html Uiteindelijk bleek dat deze meneer zelf niet door weer en wind fietst uit noodzaak. Die man ziet hordes fietsers, geen mensen zoals ik die de slimme routes kent en wel uitkijkt om de stoplichtroutes te nemen. Die mag bij ons de gemeente voorlichten. Het zal u dan ook niet verbazen dat hier het fietsbeleid klote is .

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 18:12

Griezel Die lui pik je er toch zo uit? Je moet zelf alert blijven op signalen en die meenemen in je eigen beoordeling. Van vroegere pandemieën kunnen we al leren. als het de huidige aangaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 sep. 2020 - 18:39

'zweverige lulkoek over spreeuwen en ganzen.' Voor jou misschien zweverig, maar dat is het niet. De natuur zit vol met 'zwermen'. Dat gedrag wetenschappelijk bestuderen en begrijpen is uiterst waardevol.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 19:10

die man weet niks van spreeuwen en ganzen, hij is geen bioloog en daarbij zijn mensen geen vogels .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 19:15

De hele misvatting zit bij die vent al in die veronderstelling . Hij ziet op fietspaden groepen fietsers en trekt de conclusie dat een fietser een groepsdier is. Dat is een fietser niet, die wil zo snel mogelijk van a naar b . Andere fietsers zijn alleen maar irritant want die zorgen voor vertraging. Dat die route soms het snelste is via een bepaald fietspad veroorzaakt die groepen. Welke fietser vind het nu leuk dat ie steeds moet afremmen voor mensen voor hem, en de vele stoplichten die mensen neerplempen op fietsroutes. Beetje fietser gebruikt dat soort routes zo min mogelijk. Niks geen spreeuwen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2020 - 21:54

[ Die man ziet hordes fietsers, geen mensen zoals ik die de slimme routes kent en wel uitkijkt om de stoplichtroutes te nemen. ] Nou heb ik toevallig jaren op verschillende plekken in de buurt van de Jodenbree gewoond en zelfs voor een zelfbenoemde 'slimme fietser' als jij is het godsonmogelijk dat in die studie genoemde kruispunt bij de Filmacademie te vermijden. Mede op basis van die studie is die fietskruising een tijdje terug aangepast en dat was een hele verbetering.

GoudenBergen
GoudenBergen15 sep. 2020 - 8:19

@Griezel Soms lijken wetenschappelijke experimenten flauwe kul, maar vaak zitten er een zeer originele gedachte achter. Toen de euro in 2002 werd ingevoerd, kwam iemand op het idee de diffusie van munten te onderzoeken, door de deelnemers aan dit experiment op gezette tijden de inhoud van hun portemonnee te laten doorgeven: welk soort euromunten, het aantal en het land van herkomst. Interessante landen waren Finland en Ierland omdat die niet grenzen aan eurolanden. Dit "Euro Diffusie Project" is een goed voorbeeld van een natuurlijk experiment. Het Euro Diffusie Project vond ook navolging in andere landen. https://www.researchgate.net/publication/46622677_The_euro_diffusion_project

GoudenBergen
GoudenBergen14 sep. 2020 - 17:03

Wetenschap is uiterst belangrijk in een maatschappij als de onze: - de wetenschap moet een vaccin en geneesmiddelen ontwikkelen tegen Corona - de wetenschap moet helpen bij het aanpakken van de klimaatperikelen - de wetenschap moet de ontwikkeling van (nieuwe) vormen van hernieuwbare energie ondersteunen - de wetenschap moet ons inzicht geven in ons verleden, w(geschiedenis, archeologie) etc. etc. Er zij ook wetenschapsgebieden waarbij ik mijn twijfels heb, zoals politicologie die regelmatig ontaardt in politieke propaganda.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 sep. 2020 - 17:04

Daarom kan ik @Woeki Hypo niet altijd serieus nemen.

GoudenBergen
GoudenBergen14 sep. 2020 - 17:43

w(geschiedenis, archeologie) = (geschiedenis, archeologie)

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 sep. 2020 - 16:48

‘Ik geloof niet in wetenschap’ We zijn tegenwoordig een kennis maatschappij. En deze maatschappij is in een zeer ernstige morele crisis, veroorzaakt door hoogopgeleiden. Door de acceptatie van neoliberalisme met globalisme, een Restauratie en geen Verlichting en geen humanisme. Waardoor o.a. wetenschap gecorrumpeerd wordt. Dit slaat terug op de wetenschap en haar leden. De schrijfster moet eerst haar maatschappij analyse doen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Mostafa
Mostafa14 sep. 2020 - 16:45

Het juiste antwoord op Corona is : Een psychische rust is je verdediging en het bouwen van een goede weerstand is je aanval middel. Mensen die dachten dat het wetenschap is de vervangen van God zitten nu met gebakken peer! Gelovigen hebben nu meer rust nu dan ongelovigen. Mijn idee.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 17:58

God is zelf een produkt van wetenschap. Zonder de menselijke behoefte de wereld te verklaren was er geen religie geweest.

GoudenBergen
GoudenBergen14 sep. 2020 - 18:34

@Mostafa Je hebt helemaal gelijk. Ieder mens heeft een gat in zijn hart. Net als het beeld van Zadkine. De een vult dat gat met carrière maken, de ander met materiële zaken, de derde met feesten, de vierde met goede werken. Maar als mensen op zichzelf teruggeworpen worden, zoals tijdens deze pandemie, realiseren ze zich dat al hun zwoegen en zweten niet helpt, ze zijn bang, teleurgesteld en ontevreden. Geen van bovengenoemde zaken kan immers het gat in het hart vullen. Dat kan alleen een hogere macht die we ook wel God noemen. Daarom hebben gelovigen meer rust dan ongelovigen.

GoudenBergen
GoudenBergen14 sep. 2020 - 18:41

"Hij kan, èn wil, èn zal in nood, Zelfs bij het naderen van de dood, Volkomen redding geven."

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas16 sep. 2020 - 7:49

"God is zelf een produkt van wetenschap." ???????????????? Wetenschap houdt zich niet beizg met het metafysische. Daar is wetenschap niet de gereedschap voor. U doet alsof wetenschap een gereedschap is om alles te begrijpen en ontdekken. Sorry, maar dat is het niet. Vraag het de "beste" (bekendste) wetenschappers maar. "Zonder de menselijke behoefte de wereld te verklaren was er geen religie geweest." Ik dacht dat de wetenschap juist daarvoor in het leven was geroepen. Anyway.. Science never solves a problem without creating ten more. -George Bernard Shaw- Hier nog een interessante discussie: https://www.youtube.com/watch?v=uSwJuOPG4FI Lawrence Kraus is een inconsistente draaier die incest okay vindt zo lang beide personen instemmen. Dit soort mensen zullen ooit pedolfiliteit ook als normaal zien omdat het "aangeboren" is net zoals homoseksualiteit..toch?

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 sep. 2020 - 13:37

@Griezel in post-gezellig Nederland 14 september 2020 at 19:58, "God is zelf een produkt van wetenschap." Ik (niet religieus, agnosticus) ben het hier met Griezel eens. Men kan wetenschap beter zien als een (deel)evolutie van religie. Zie eerst de overeenkomsten en dan de verschillen. Belangrijk: er is ook geloof in de wetenschap. Dat moet een goed academicus herkennen. @Tamer Aslantas, 16 september 2020 at 09:49, "Wetenschap houdt zich niet beizg met het metafysische." Iedere wetenschap heeft een vakfilosofie. Metafysica is onderdeel van deze vakfilosofie. Men krijgt een vak wetenschap niet rond / sluitend zonder aannames, welke filosofisch van aard zijn. Deze moet een vak academicus herkennen. Bovenstaande is ook een reden dat wetenschap te vaak op (een starre) religie (of ideologie) kan gaan lijken *). Woeki Hypo. P.S.: *) Met volgens mij o.a. het huidige corona beleid (o.a. censuur, cancel cultuur, HCQ, vaccins) als een zeer triest voorbeeld.