Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Ik ga op de ChristenUnie stemmen

  •  
10-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
cufons
Korte column: Zou nu het populisme eindelijk een nekslag worden toegebracht?
Soms zou je bijna geloven dat het kantelpunt al daar is. Het kantelpunt waarop de gevestigde orde eindelijk gaat inzien dat de tijd is gekomen om iets te doen aan de twee belangrijkste problemen op aarde. De ongelijkheid en de uitbuiting van de aarde. Het geldt in ieder geval voor de kiezers in Amerika (hoewel het natuurlijk ongelooflijk is dat er toch nog meer dan 70 miljoen mensen op zijn idiote tegenstander hebben gestemd). Ook in Nederland lijkt het tij te keren.
De VVD presenteerde eind vorige week een verkiezingsprogramma waar heel Nederland stijl van achterover sloeg. Het is nog maar een concept, maar – zo meldt de website – het is wel geschreven samen met 25.000 VVD-leden. Nou, stem dat nog maar eens weg als partijbestuur, minister of loslopend VVD-lid. Klimaatverandering bestrijden, onderwijzers beter belonen, zorg uit de marktwerking, betaalbare huren en koopwoningen. Onze liberale middenpartij is sociaal progressief geworden!
Nog bemoedigender is het belastingplan waar de ChristenUnie gisteren mee kwam. De CU pakt de ongelijkheid aan. De partij citeert een onderzoek van de Rabobank waaruit blijkt de welvaartsgroei de afgelopen 40 jaar voor 0% bij de burger terecht is gekomen (60% bij het bedrijfsleven en 40% bij de overheid). De partij vindt dat het hele belastingstelsel op de schop moet. De toeslagen voor kinderopvang, en zorg, de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de hypotheek en zelfstandigenaftrek: weg ermee. Ze compenseren dat door een soort basisinkomen, de belasting voor de middeninkomens gaat 5% omlaag en het minimumloon 10% omhoog. (Je zou bijna denken dat ze mijn column op Joop daarover hebben gelezen).
Radicaal progressieve ideeën bij rechtse partijen: zou nu het populisme eindelijk een nekslag worden toegebracht?
Laten we niet overdrijven.
Iedereen in de politiek kan zien dat een steeds groter deel van de middenklasse door heeft dat er iets mis is in hun land. Dat de welvaart voor hen niet groeit, de ongelijkheid wel en grote problemen als klimaat en sociale voorzieningen steeds prominenter worden. Voor hen is er nog steeds woningnood, problemen in de zorg en het onderwijs en een onrechtvaardig belastingstelsel waarin grote bedrijven nagenoeg geen belasting betalen. De volksopstand die vier jaar geleden in de VS plaatsvond zien we natuurlijk – zij het in bescheiden vorm – ook in Nederland met groeiende partijen als PVV en FvD. En in de VS is die natuurlijk ook nog lang niet voorbij, ondanks de bemoedigende speech van Biden, waarin hij grote beloftes deed aan de morrende middenklasse.
Maar goed, ik klaag niet over de progressieve koers die partijen rechts van het midden nu inslaan. De CU spant de kroon met haar ideeën voor een sociaal belastingstelsel. Zij kunnen wellicht straks net het verschil maken  zoals ze dat nu ook vaak doen bij het stemmen. De CU zegt onverbloemd dat we niet langer zo met elkaar en met de planeet kunnen omgaan en komen met een plan dat zelfs de meest radicale linkse partij niet in zijn programma durft op te nemen.
Jezus Christus wat een partij! Hoewel ik een niet-gelovige anarchist ben en uit principe niet stem, begin ik nu toch te twijfelen.
Een minuut voor twaalf: eerlijke belastingen tegen ongelijkheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2020 - 9:41

Benieuwd wat hij met de kinderbijslag doet en met eenverdieners!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2020 - 9:42

En vergis je niet t.a.v. hun standpunt m.b.t. de boeren!

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2020 - 9:39

Ik heb ze niet gehoord over de hypotheken wel over de huurtoeslag. Maar dat zal niet lukken dat is nl. compleet verschillend per huishouden. Bovendien mensen in bepaalde groepen betalen weinig of geen belasting. Hoe wil je daar dan belastingkorting op geven. Misschien begrijp ik het niet maar zo werd het voorgesteld.

Satya
Satya10 nov. 2020 - 18:24

"Onze liberale middenpartij is sociaal progressief geworden!" Ach vluchtelingen demoniseren is sociaal progressief. Onderdrukking op grote schaal is sociaal progressief. Nog meer kolonialisme is sociaal progressief. Volgens mij zou het globale zuiden eens rechtvaardig behandelen sociaal progressief zijn.

Thuru
Thuru10 nov. 2020 - 17:57

Zowiezo is CU en SGP een betere keuze om op te stemmen dan DENK en NIDA.

Uitgekleed
Uitgekleed10 nov. 2020 - 17:57

Eindelijk aandacht voor de ommezwaai van de regeringscoalitie op Joop. Dat het mogelijk was de afgelopen 40 jaar de winsten van de Nederlandse productie te laten neerslaan in de financiële sector, notabene de sector die op geen enkele wijze bijdraagt aan onze productie capaciteit, kan alleen door de uiterst geraffineerde wijze waarop de rekening vereffend wordt. De wijze waarop de reële economie betaalt aan die sector. Het is niet toevallig dat het uitzuigen gestopt is met het kunstmatig laag houden van de rentevoet. Dit was nodig omdat alle economische globale projecten niet van de grond komen zoals gepland. Niet enkel in de EU maar overal in de wereld. De tegenstand kwam vanuit alle volkeren met als meest duidelijke indicatie de regering Trump en de regering Johnson. Het volk komt in opstand. Ook hier in Nederland waar het populisme wordt genoemd. Wel toevallig kwam plotseling de covid pandemie welke nu wordt aangegrepen om de ommezwaai te verantwoorden. Dat het zal bijdragen aan de ommezwaai zal wel, maar de oorzaak is de noodzaak de rentevoet laag te houden omdat er te veel geld in omloop is gebracht door de financiële sector Hierdoor kan de rente niet omhoog vanwege een totale crush in het financiële systeem tot gevolg. De lage rentevoet houdt de financiële markt in bedwang en stopt het leegzuigen van de reële sector. Gelukkig maar. Nu is er een vaccin wat de beurzen doet opleven het globalisatie fundament, vliegen, gaat weer als vanouds straks. Internationale handelsverdragen worden weer opgestart, allemaal prima als de rente maar niet oploopt want daar heeft de reële economie geen behoefte aan. Inflatie kunnen we missen als kiespijn.

Thuiszitter
Thuiszitter10 nov. 2020 - 17:51

Christen Unie is een conservatieve partij links van het midden.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen10 nov. 2020 - 16:59

De CU heeft zeker ook mooie standpunten. Maar de zin "Scholen mogen homoseksualiteit afkeuren, maar moeten wel toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen" kan alleen afkomstig zijn van een heel erg verwarde man.

Anoniempje5
Anoniempje510 nov. 2020 - 16:02

Ik hoop dat ze inderdaad het licht, een begin, hebben gezien maar kan me eigenlijk niet voorstellen dat rechtse partijen van hun geloof afvallen. Komt wel een reden al een crisis om maar deels de plannen uit te kunnen voeren. Wel "De toeslagen voor kinderopvang, en zorg, de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de hypotheek en zelfstandigenaftrek: weg ermee." eerst doorvoeren maar daarna stoppen o.i.d.

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 14:55

Je zou ook op het CDA kunnen gaan stemmen vanwege de manier waarop Peter Omzigt de belastingdienst aanpakt, maar dan moet je de hele rest waar het CDA voor staat wel vergeten.

1 Reactie
The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 14:56

Bovendien ben ik niet zo gek op meloenen en ik zou er nooit eentje in zijn geheel doorslikken.

Sonic2
Sonic210 nov. 2020 - 13:19

Segers is me deze kabinetsperiode echt heel erg zwaar tegen gevallen. Arie Slob ook trouwens met zijn anti homo uitspraken. Elke keer dat verhaaltje tegen het neoliberalisme en voor sociale rechtvaardigheid, maar ondertussen meloenen door slikken. CU was in eerste instantie voor afschaffing van de dividendbelasting. Ook daarmee in gestemd. Niemand neemt het CU kwalijk dat ze niet alles voor elkaar krijgen, maar aan de ene kant elke keer dromen in je verkiezing progamma's opschrijven. Segers is de nieuwe Samsom. Een flinke schrobbering en afstraffing op 17 Maart is wel gerechtvaardigd. Zal er niet komen overigens.

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 nov. 2020 - 16:52

Dromen opschrijven is niet het alleenrecht of een gewoonte van de CU. Ik heb de programma's van PvdA en GL inmiddels doorgenomen en ik vind ze getuigen van laag realiteitsgehalte. Samson is ook een idealist maar die bakte ze niet zo bruin.

nikita72
nikita7210 nov. 2020 - 18:04

FransAkkermans1947, De PvdA heeft in zoverre realiteitszin dat hij soms in de regering komt. Van de andere kant doet de PvdA daarvoor vaak zoveel concessies dat we wel kunnen twijfelen of de kamerleden nog gevoel voor realiteit hebben. Met name de "marktwerking" in het onderwijs leidt vooral tot bouwprojecten, en soms een failissement - niet tot beter onderwijs. Iets dergelijks geldt voor de woningcorporaties: die betalen nu allemaal voor het failliet van Vestia. Het is ook niet raar dat de PvdA soms spijt krijgt, bijvoorbeeld over de huurdersheffing.

Sonic2
Sonic210 nov. 2020 - 21:47

@ FransAkkermans Dromen en leugens opschrijven doen rechts radicale hooligans. Gesteund door een sneue aanhang. Die niet genoeg in de hoek gezet kan worden met hun uiterst stupide stemgedrag. Maar dat terzijde. Ik zie geen geloofwaardig pad voor ultra rechtse hooligans naar 76. Om het maar op zijn Amerikaans te zeggen. Niet voor proleet Wilders. Niet voor lavendel oplichter Baudet. Dus dat het allemaal opgeteld tot over 76 komt lijkt me onwaarschijnlijk. Overigens heeft nog nooit iemand hier echt geloofwaardig kunnen onderbouwen waarom een regering over rechts ook maar een serieuze mogelijkheid is. Dat houdt in dat zolang dit kabinet geen meerderheid haalt( en door het verlies van CDA en D66 lijkt het daar niet op) dat PvdA en Groenlinks een grote kans hebben om in het kabinet te komen. Voornamelijk PvdA. Al moet ik zeggen dat de peilingen van de Hond en IPSOS nogal veel van elkaar verschillen. Zou serieus rekening houden met een linksig kabinet. Dat bespaart weer wat rancuneus rechts gehuil en zuur gejank na de verkiezingen. Als ze weer eens voorspelbaar zichzelf in een hoek hebben geverfd. Wat al 100.000 keer voorspeld was.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 12:57

De Christenunie zit in het kabinet Dus je weet wat voor ellende die lui veroorzaken samen met Rutte De reclamefolder moet je nooit geloven

6 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap10 nov. 2020 - 13:49

Nederland is sowieso een grote christen unie hahaha VVD en CDA = SGP light. En die partijen regeren dit kikkerlandje altijd hahahaha

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 15:35

Altijd ook heel knap dat politieke christenen altijd de meest akelige bekrompen krenten uit de christelijke pap vissen . Alles wat leuk is in het leven moet verboden en het enige waar de mens goed voor is is werken. de beloning krijg je in de hemel wel. Lijkt me héel sterk als die hemel van de christenen vol zit met sex, drugs en rocknroll eerlijk gezegd. Schijnt dat als je heel veel ellende op aarde hebt dat je dan dicht bij Zijn troon mag zitten . Wat daar leuk aan is is mij een raadsel.

Aart van de aap
Aart van de aap10 nov. 2020 - 16:31

Christendom is het kwaad En God is dood

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 17:19

Nee, niet het kwaad je kunt uit die bijbel van alles halen lees de bergrede maar eens - altijd ook leuk om uit te citeren als een christen wat doms zegt

Aart van de aap
Aart van de aap10 nov. 2020 - 19:37

Nou, christendom het kwaad ? Ik ben daarin een beetje te voorbarig geweest. Wel vind ik het maar een kut geloof

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 nov. 2020 - 7:46

@Jaap De CDA is een partij voor VVD-ers die nog in de ontkennende fase zitten over het feit dat ze Geld belangrijker vinden dan God.

Joop Schouten
Joop Schouten10 nov. 2020 - 12:46

Hoewel ik sinds mij twaalfde van mij geloof afviel valt mij al jaren op dat de ChristenUnie empathische suggesties doet op sociaal vlak. Dit is een ander mooi voorbeeld. Maar wat te doen met het geld zelf. Dit is op schulden gebaseerd en heeft letterlijk de macht overgenomen. Denk aan de beurshandel en andere financiële instellingen. Allemaal emotie en vaak gebaseerd op lucht. Helaas zijn hier afspraken over gemaakt. Er bestaat een beter geldstelsel die zich bewezen heeft. Het hanteert Vrijgeld. Wellicht wil de ChristenUnie hier ook eens naar kijken en introduceren.: https://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/ ...Dan krijgen ze mijn stem.

Sam V
Sam V10 nov. 2020 - 12:43

Niet overdrijven met die afslag naar links. De VVD stelt bijvoorbeeld terecht tegenover een verhoging van het minimumloon wel een loskoppeling van de fluctuaties in de hoogte van dat loon met de hoogte van uitkeringen. Gelukkig nog steeds een partij die participatie aan de maatschappij voorop stelt.

1 Reactie
Martin007
Martin00710 nov. 2020 - 14:42

Meer dan anderhalve eeuw geleden werd het al geschreven. De kapitalistische productiewijze (fabriekswerk) zorgt voor een leger aan werklozen. Tel daar bovenop de tweeverdieners die beide een fulltime baan hebben en daar meer dan 6000 euro per maand mee verdienen, de tienduizenden kansloze asielzoekers die jaarlijks het land binnenkomen en je snapt dat "participatie" een woord zonder betekenis is. Je kunt dus 3 dingen doen. 1 Het werk verdelen en tweeverdieners een deel van hun uren afpakken, zodat iedereen wat te doen heeft. 2 Mensen zonder werk een fatsoenlijk bedrag geven om van te leven. 3 Mensen zonder baan geen cent uitkering geven. Nummer 1 en 2 betekenen dat de overheid zich er actief mee moet bemoeien en dat vinden de liberale partijen, die de meerderheid hebben, geen goed plan. Dus 40.000 daklozen is nog niet genoeg. Nummer 3 houdt in dat niet de overheid voor de burger zorgt, maar dat de burger voor zichzelf zorgt. En DAT vinden de liberale partijen nu weer een geweldig plan. Geen werk betekent dus: gedwongen tot criminaliteit en dus een enkeltje richting gevangenis. Maar, wie heeft er last van die criminaliteit? De egoïsten die stemden op de liberale partijen.

Grietje Genot
Grietje Genot10 nov. 2020 - 12:38

Goed, dat is na 2020 jaar natuurlijk niets te vroeg (wie in 2012 'The Price of Inequality' had gelezen, had ook toen al van de hoed en de rand kunnen weten en zich niet met de krachten van het kwaad in hoeven laten). Nochtans laat ik me niet encanailleren en zal dus weer niet stemmen op een burgerlijke partij van welke snit dan ook. Het obscurantisme neemt (wereldwijd gesproken) overigens nog hand over tand toe: https://dekanttekening.nl/gastcolumn/india-arresteert-tientallen-wetenschappers-waar-blijft-de-verontwaardiging/ Geen reden tot vreugde van welke aard dan ook.

Aart van de aap
Aart van de aap10 nov. 2020 - 12:38

Ik ga op de Satan unie stemmen

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot10 nov. 2020 - 13:12

Bij de VVD nemen ze zalvend glimlachend hun hoed af.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 15:36

Inderdaad Grietje - de VVD is denk ik wel de satanunie

Aart van de aap
Aart van de aap10 nov. 2020 - 19:38

In Amerika is 'satanisme' een politiek fenomeen. The church of satan. Ik ken wel Amerikanen die er serieus mee bezig zijn. Ik heb er zelf niet zoveel mee.

adriek
adriek10 nov. 2020 - 12:21

De afgelopen jaren hebben veel traditioneel linkse partijen een 'ruk naar rechts' gemaakt, nu lijkt het erop dat de traditioneeel rechtse partijen een ruk naar links maken. De keuze zal er niet makkelijker op worden, de populisten blijven zich onderscheiden en de kiezers willen graag verandering: ik voorspel een groei van de onzinpartijen en een gelijkmatige zetelverdeling over de traditionele partijen. Dat wordt samenwerken, de keus is samenwerken met de schreeuwerige gekken met hun stompzinnige aanhang of een veel te brede coalitie waarin zo ongeveer alle traditionele partijen hun ei kwijt moeten zien te raken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 nov. 2020 - 12:19

Wel eerst even de anti-homoverklaring tekenen, Fons.