Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Ik ga bewijzen dat Feda Amiri onschuldig is

  •  
09-09-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
RTEmagicC_tinkebel_amiri_01.jpg
Deze vluchteling verdient een eerlijk proces en als de overheid niets doet, dan doe ik het
Niemand is in ons land schuldig tot dat dit is bewezen. Toch? Een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt en waar we trots op zijn. Sterker nog: we tikken landen waar mensen geen eerlijk proces krijgen op de vingers. Amnesty International is er groot mee geworden. Onlangs kwam ik er echter achter dat ook in Nederland een uitzondering op deze afspraak wordt gemaakt.
Er zijn mensen die zonder proces het nadeel van de twijfel krijgen. Feda Amiri is een van die mensen. Hij kreeg het stempel SCHULD – totdat hij zelf bewijst dat hij onschuldig is. Het gevolg is dat hij is losgerukt van zijn familie en met geweld is gedeporteerd naar Afghanistan. Ik geloof in hem. Maar vooral: ik geloof in de rechtvaardigheid van een eerlijk proces. En dus ga ik hem helpen. Samen met zijn dochter, Tamana Amiri. Want wat is er gebeurd? (in het kort en zeer beknopt, – een compleet verhaal is altijd complexer)
Met grof geweld gedeporteerd Op 5 januari 2015 werd de Afghaanse Feda Amiri na 18 jaar legaal in Nederland te hebben gewoond gedeporteerd naar Kabul. Dit zonder dat hij spullen of geld mee mocht nemen. Zonder dat hij afscheid van zijn gezin mocht nemen. En met grof geweld: zijn knie werd gebroken en ernstig getraumatiseerd belandde hij in een ziekenhuis in Kabul. De reden van dit gebeuren? Feda werkte ruim 25 jaar geleden tijdens het communistisch regime voor de Afghaanse overheidsdienst Khad. Dit regime werd overmeesterd door de Taliban, gefinancierd vanuit Pakistan.
Ambtsbericht uit Pakistan Omdat het gevaarlijk voor hem werd vluchtte hij 19 jaar geleden met zijn gezin naar Nederland. Op dat moment was het nog zo dat iedereen die voor de Khad had gewerkt, in Nederland een verblijfsvergunning kreeg. Zo ook hij en zijn gezin. Tot er in 2001 een ambtsbericht uit Pakistan kwam waarin stond dat iedereen die voor de Afghaanse overheidsdiensten had gewerkt, zich schuldig had gemaakt aan oorlogsmisdaden. We hebben het hier over ruim 110.000 mensen. Echter, dit ambtsbericht is weinig betrouwbaar omdat het uit Pakistan komt, en omdat Pakistan zoals gezegd de Taliban financierde. De UNHCR heeft onderzoek gedaan naar de genoemde beweringen in dit ambtsbericht, maar vond absoluut geen bewijs dat het bericht klopte.
‘1F status’ Toch heeft Nederland dit ambtsbericht overgenomen en met terugwerkende kracht iedereen die voor de Khad werkte een zogenaamde ‘1F status’ gegeven. Dat is de titel die je krijgt wanneer je er van wordt verdacht iets te maken te hebben gehad met oorlogsmisdaden, of dat je weet dat iemand anders daar mee te maken had. Mensen met een 1F status hebben geen rechten. Ze kunnen dus geen asiel krijgen en als ze het hadden, dan wordt dit teruggedraaid. Daarnaast geldt een omgekeerde bewijslast: je wordt slechts verdacht, maar wel direct als schuldig behandeld totdat je zelf aantoont dat je onschuldig bent.
Feda Amiri heeft 110 (!) parlementsleden in Afghanistan zover gekregen dat ze een verklaring tekenden dat hij onschuldig is. Echter, Nederland accepteert geen bewijslast uit Afghanistan omdat Afghanistan als corrupt wordt gezien. Dit is niet geheel onterecht, maar dit maakt wel dat hij in een onmogelijke situatie terecht is gekomen. Die situatie is heel concreet een verscherpt inreisverbod voor 10 jaar voor heel Europa.
Dit is niet rechtvaardig. Zelfs al zóu hij schuldig zijn, dan nog hebben we met elkaar afgesproken dat iedereen een eerlijk proces verdient. Er is nooit onderzoek gedaan naar zijn achtergrond. Ook al heeft hij daar zelf om gesmeekt en aangeboden dit zelf te bekostigen en daar zijn hele leven voor te werken.
In een wenselijke situatie had de Nederlandse overheid gehoor gegeven aan zijn smeekbedes door een onderzoek in te stellen naar zijn achtergrond. Maar dit is niet het beleid, het is kostbaar en complex, dus is dit niet gebeurd.
En daarom heb ik besloten dat ik ga doen waar ons land in faalde. Ik ga graven in het verleden van Feda Amiri. Ik ga uitzoeken wie hij was, wat hij deed, hoe de situatie was en met wie hij omging. Ik ga aantonen, of in ieder geval aannemelijk maken door het maken van een zo helder mogelijke situatieschets, dat Feda Amiri niet schuldig is aan oorlogsmisdaden. Met als doel en als wens dat zijn inreisverbod wordt ingetrokken en hij veilig terug kan keren naar zijn vrouw en drie kinderen.
Crowdfundingactie En daar heb ik jullie hulp bij nodig. Heel praktisch. In donaties. We zijn een crowdfundingsactie begonnen om een start te kunnen maken in het onderzoek naar de achtergrond van Feda.
Feda zit op dit moment in New Delhi. Hij mag hier nog een paar maanden blijven tot zijn tijdelijke visum verloopt. Hij moet dan terug naar Afganistan. Levensgevaarlijk.
Samen met Feda’s dochter Tamana Amiri wil ik hem in New Delhi bezoeken om een paar weken lang in zijn geheugen te graven en al zijn herinneringen aan Afghanistan te documenteren. Mét die documentatie, onder andere met namen en aanknopingspunten, zal ik daarna op zoek gaan naar zo veel mogelijk getuigen. Waar ze ook zijn in de wereld. In de hoop dat zij mij willen vertellen wat ze nog weten. Om een duidelijk beeld te schetsen van de situatie van het leven van Feda Amiri, 25 tot 30 jaar geleden. In een land in oorlog.
Met deze crowdfundingsactie hoop ik genoeg geld op te halen om deze eerste reis naar New Delhi te maken, samen met Tamana Amiri. Maar uiteraard is dit slechts het startpunt van onze zoektocht. Mocht het ons lukken om nu al meer donaties te krijgen dan noodzakelijk voor deze eerste reis, dan gaat dat naar de volgende reizen die we hoe dan ook moeten gaan maken om voldoende verklaringen te verzamelen. Ook dank alvast namens Tamana en de hele familie Amiri. We hopen er aan bij te dragen dat er straks in Nederland niemand meer schuldig is, totdat dat is bewezen.
Lees hier een achtergrond artikel op de NPO website.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

JonasTH
JonasTH9 sep. 2015 - 18:48

Aan de redactie: in de link onder "een crowdfundingsactie" ontbreekt een "w" - is nu "http://ww.dreamordonate.nl/3034-bewijzen-onschuld-feda-amiri", moet natuurlijk zijn "http://www.dreamordonate.nl/3034-bewijzen-onschuld-feda-amiri".

Zonde
Zonde9 sep. 2015 - 18:48

Als je van tevoren al weet wat je gaat 'bewijzen' met je onderzoek dan houd ik mijn centjes nog even op zak.

GingerTed
GingerTed9 sep. 2015 - 18:48

Als je "110 (!) parlementsleden in Afghanistan zover gekregen dat ze een verklaring tekenden dat hij onschuldig is." waarom zou hij dan nog er vandaan moeten vluchten en een verblijfsstatus elders nodig hebben? En dan: "heb ik besloten dat ik ga doen waar ons land in faalde. Ik ga graven in het verleden van Feda Amiri." Dat wordt dan een via verzamelen voor anderen ongecontroleerd naar een verlangd doel selecteren (!) van "herinneringen" (!), zoals je zelf schrijft, die dus ook als ze niet via selectie al onvermijdelijke tot een niet betrouwbaar geconstrueerd beeld zullen leiden. En daar moeten mensen dan geld voor bijeen brengen? Laat meneer en zijn familie, waarvan het idee dat hij onschuldig is in feite op een persoonlijke wensgedachte en vriendschappelijke gevoelens berust, in hun tegenwoordig hem dus blijkbaar ook in het parlement gunstig gezinde vaderland toch gewoon zijn veilige leven leidden. Ga er zo af en toe op visite als je er behoefte aan hebt. Ondertussen zijn er genoeg gevallen die wél enige ondersteuning behoeven met niet alleen financiële middelen in de regio van vele landen en ook in Nederland zelf.

123456zeven
123456zeven9 sep. 2015 - 18:48

Wel het hele verhaal vertellen. De Khad was niet zomaar een overheidsdienst, maar de Geheime Dienst. Met een reputatie waar ze bij de Gestapo jaloers op zouden zijn. Grootschalige martelingen en zo. En om die reden is besloten dat leden van de Khad waarvan aannemelijk was dat ze hadden moeten weten van die martelingen de F1 status zouden krijgen. De rechter heeft later nog geoordeeld dat in het geval van Amiri het inderdaad redelijk was dat hij had moeten weten van die martelingen, gezien de door hem gevolgde carriere binnen genoemde dienst. Het is dus niet zo dat Amiri zomaar die status heeft gekregen. Die status is bevestigd in een eerlijk proces. Door dezelfde rechterlijke macht die ook over verdere bewijzen zal gaan oordelen, mochten die ooit aangeleverd worden.

Jerry3
Jerry39 sep. 2015 - 18:48

De onschuld van Amiri is irrelevant, zijn werk voor de Khad is reden genoeg om hem in Afghanistan verantwoording af te laten leggen, dus is er geen grond voor asiel, dat is immers voorbehouden aan degenen die zonder legitieme grond worden vervolgd.

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2015 - 18:48

Ik doe niet mee aan die crowd funding hoor. Ik steek mijn handen niet in een wespennest. Als ik het verhaal over de Khad lees in de Engelse Wikipedia borrelt er stank omhoog uit troebel water. Stank uit een heel andere tijd. Uit de tijd dat de Sovjets nog de 'macht' hadden of probeerden te vestigen in Afghanistan. Toen niet het westen, maar het communisme de Afghaanse jihadi (moedjahedien) bestreed. En de Khad was een instrument van dat communisme. NU zouden we gejuicht hebben. Nu bestrijden 'we' zelf de jihadi, ditmaal van IS, zij het niet in Afghanistan. Maar toen? Toen waren we vóór de jihadi, vóór de moedjahedien, immers tegen de Sovjets. Een wespennest? De jihadi waren (en zijn) geen lieve jongens, maar de Afghaanse sovjets (inclusief Khad) ook niet. Amnesty International schreef daar rapporten over. Er zijn in Den Haag rechtszaken geweest tegen leiders van de Khad, die lui zijn veroordeeld. Wie lid was van de Khad, was geen lieverdje. Martelingen, schijnprocessen, executies waren aan de orde van de dag. En we hebben het over duizenden en duizenden. Dat rapport van ISI (Taliban, Pakistan) op basis waarvan aan Khad-medewerkers in Nederland de F1-status is verleend, wordt als dubieus beschouwd, want van de Taliban, maar wie had dat rapport dan moeten schrijven? De Khad zelf? Bovendien lijkt het me dat de rapporten van Amnesty International duidelijk genoeg zijn. De Khad was gewoon de Afghaanse Stasi. In het kwadraat. https://en.wikipedia.org/wiki/KHAD http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2692071/1999/11/29/Afghanistan-niemand-kon-zich-onttrekken-aan-beulswerk.dhtml

pakmelk
pakmelk9 sep. 2015 - 18:48

Ik hoop Tinkerbell, dat je objectief en eerlijk blijft, ook als de informatie die je boven gaat halen 'tegen' valt. Ga je, mocht dit zo zijn, dit dan ook in een opinie neerzetten vraag ik me af? Wat als deze man wel martelingen heeft uitgevoerd, zou dat invloed hebben op jouw bezigheden hem toch weer naar Nederland te halen, of..is dat al zo lang geleden, dat er maar zand overheen moet?

thunderbird2
thunderbird29 sep. 2015 - 18:48

Gebroken knie...Really ? http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3873271/2015/02/25/Afghaanse-Feda-Amiri-niet-gewond-geraakt-bij-uitzetting.dhtml

opgeheven
opgeheven9 sep. 2015 - 18:48

Hey uitgangspunt van het betoog is al fout, het is dus geen verassing dat het hele betoog geen stand houdt. De schuldvraag is helemaal niet aan de orde en wij houden geen processen over wat buitenlanders in het buitenland uitspoken. Wil je een eerlijk proces, probeer het dan eens in Kabul. De mogelijke misdaden zijn daar gepleegd, en de meneert heeft een Afghaans paspoort. Voor een eerlijk proces moet je dus daar zijn

IJsbrant
IJsbrant9 sep. 2015 - 18:48

[..Feda zit op dit moment in New Delhi. Hij mag hier nog een paar maanden blijven tot zijn tijdelijke visum verloopt. Hij moet dan terug naar Afganistan. Levensgevaarlijk...] Na zijn uitzetting kwam deze man in een Afghaanse privé kliniek terecht. Duur en slechts weggelegd voor de elite. Daarna werd de man in Dubai gesignaleerd. Het is daar duur om te leven. Verder kom je er zonder arbeidscontract niet binnen. Hij wel. Wie betaalde dat. Nu schijnt de man zich in New Dehli op te houden. Waar leeft hij van of wie betaalt dat allemaal. Zonder aanwijsbare middelen van bestaan houdt die man het aardig vol.

Opinius
Opinius9 sep. 2015 - 18:48

"Ik ga bewijzen dat Feda Amiri onschuldig is Deze vluchteling verdient een eerlijk proces en als de overheid niets doet, dan doe ik het " Doen Tinkerbel ! Ga oorverdovend nu aan de Tinkerbel dat dit slordig gezeik het hart niet meer heeft om in herhaling te blijven vervallen . kus

Haastig
Haastig9 sep. 2015 - 18:48

Volgens mij is dat alleen maar mogelijk door proberen aan te tonen dat hij een dader was. Pas al je daar niet in slaagt kan je zijn onschuld "bewijzen".

BasVV
BasVV9 sep. 2015 - 18:48

Het is een wespennest. Dit is geschiedenis. En die kan op zoveel manieren geinterpreteerd en ervaren zijn. Zelfs wetenschappers weten niet alles. Maar als ik zie dat over dat kleine jongetje in het water nu al zorgt voor zoveel interpretaties vraag ik me af waar je aan begint. Waarheid in die landen is niet altijd de waarheid. Als er al een waarheid bestaat. En ook nog of die dan oosters of westers beleefd is. Je maakt hier geen schijn van kans mee. Begin er niet aan.

Gewoneman
Gewoneman9 sep. 2015 - 18:48

Een verzoek van een ander land om een iemand uit te leveren die voor en geheime dienst heeft gewerkt en verdacht wordt van misdaden in dat land. Volgens bovenstaand verhaal moeten wij daar dus geen gehoor aan geven ? Terwijl wij al weten dat deze man voor deze dienst gewerkt heeft en niet als postbode. Zo kan je iedere oorlogsmisdadiger wel vrijpleiten het proces moet in het betreffende land plaatsvinden zorg dat hij daar een goede advocaat heeft.

omaoeverloos
omaoeverloos9 sep. 2015 - 18:48

Die 1F status is natuurlijk een gedrocht zolang zowel de kampbeul als de sokkenteller onder dezelfde regeling vallen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 sep. 2015 - 18:48

Waar licht de grens van schuld of onschuld, de heer Feda Amiri heeft een uitstekende carrière gemaakt binnen een gruwel organisatie. Het is zoiets als vrijwillig naar het Oost-front gaan en carrière maken als SSer en dan daarna beweren dat je onschuldig bent aan de daar gepleegde gruwelen. Onschuldig kun je niet zijn bij het maken van zo'n keuze.

ton14024
ton140249 sep. 2015 - 18:48

''welcome to the entertainment'' Macho City- Steve Miller Band. Nog altijd 16.35 rillingen.

panterarosso65
panterarosso659 sep. 2015 - 18:48

beetje stiekem "Afghaanse overheidsdienst Khad" was de geheime dienst "De KhAD wordt in verband gebracht met grootschalige schending van mensenrechten in de betreffende periode, waaronder het martelen en executeren van gevangenen. Na de communistische machtsovername in 1978 die bekend werd als de Saur-Revolutie leidde het opsporen en verwijderen van politieke tegenstanders tot grootscheepse en bloedige zuiveringen. In genoemde periode zouden er zo'n 150.000 tot 200.000 Afghanen zijn gearresteerd door de KhAD/WAD op verdenking van politieke misdrijven en tijdens de ondervragingen "stelselmatig" zijn gefolterd." als je daarvoor gewerkt hebt ben je dan onschuldig? maxima's vader werkte ook maar voor de argentijnse regering

2 Reacties
dino_radja
dino_radja9 sep. 2015 - 18:48

nee, die was er onderdeel van. Hij gaf als minister de bevelen die geheime diensten uitvoerden.

Mark Gh
Mark Gh9 sep. 2015 - 18:48

Maxima's vader is hier dan ook maar heel beperkt welkom. Enkel voor familiebezoek met tijdelijke visa. Net zoals meneer Amiri dat zou kunnen, denk ik.

JonasTH
JonasTH9 sep. 2015 - 18:48

Dapper initiatief, maar wel alleen, als je de mogelijkheid open houdt, dat je inschatting over zijn onschuld ook verkeerd zou kunnen blijken te zijn.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH9 sep. 2015 - 18:48

En daar zit hem nu net de kruks, want ze weet van te voren al 100% hoe het zit en de uitkomst van haar onderzoek staat al vast

boosje
boosje9 sep. 2015 - 18:48

Het is op zich al schandalig dat mensen die al een verblijfsvergunning hadden die met terugwerkende kracht zijn kwijtgeraakt, en dat om zeer dubieuze redenen. Het is een basisregel in het bestuursrecht dat wetten en maatregelen die nadelig zijn voor burgers NOOIT met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Invoeren met terugwerkende kracht mag alléén met wetten en regels die VOORdelig zijn voor burgers. En deze man is ook een burger, want hij was op het moment van invoering al inwoner van Nederland met een geldige verblijfstitel. Maar in Nederland zijn wij kampioen met het opgeheven vingertje als het om andere landen gaat. Ondertussen vegen wij ons eigen gat af met alle mensen- en kinderrechtenverdragen en ons natte naveegdoekje zijn de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het met terugwerkende kracht invoeren van die 1F-regel is volkomen in strijd met deze beginselen, want het is een regel die nadelig is voor de betrokken personen. Maar ja, het mag allemaal geen cent kosten: als de overheid vindt dat deze mensen schuldig zijn, vervolg ze dan en bewijs het tegenover een rechtbank! Dat geldt ook voor die andere man (uit Angola?) die onderlaatst met uitzetting werd bedreigd, dit keer zelfs met zijn hele gezin terwijl die kinderen het bloedgoed doen op school! Nederland, quo vadis???

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh9 sep. 2015 - 18:48

Het VN verdrag waar dit artikel in staat stamt uit de jaren '50, voor het laatst gewijzigd in '67. Zo lang was Amiri nou ook weer niet in Nederland...