Joop

Ik ben zo'n zorgmedewerker, die zich de tandjes rent

  •    •  
02-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2193 keer bekeken
  •  
34763566765_f5321991f1_k

© cc-foto: Steve Austin

Pas las ik dat er bezuinigd moet worden in de toch al karige verpleeghuiszorg. Want, zo las ik, we konden best wel met minder personeel werken. Nog minder, dacht ik bij mezelf. We werken al met veel te weinig personeel. We kunnen de zorg niet leveren die wordt gevraagd door de steeds complexer wordende zorgvragers.

Zoals laatst, ik werkte een avonddienst. Een enorm drukke en chaotische avonddienst. Het is eigenlijk niet te doen en je kunt geen fatsoenlijke aandacht geven aan je zorgvragers. Net zo min als je aandacht kunt hebben voor jezelf. De hele avond ben je aan het rennen en hol je te vaak achter de feiten aan. 

Hoe zien ze dat in Den Haag dan voor zich, vraag ik me af? Met nog minder personeel werken. Hoe kunnen we dit onze ouderen aandoen, die ons land na de oorlog weer hebben opgebouwd. Is dit het fatsoen dat we aan de komende generaties leren? Het ziet er wel zo uit. Maar dit is niet van deze tijd. Deze tijd, waarin juist enorm veel mogelijk lijkt te zijn. Behalve dan voor de zorg. Ik vind het schandalig zoals het gaat. De zorgvragers betalen zich een ongeluk voor niet-fatsoenlijke zorg. Zelf zou je hiervoor ook niet willen betalen, een geleverde dienst die verre van ok is.

Ik ben zo'n zorgmedewerker, die zich de tandjes rent. Die niet kan leveren wat ze wil. En door de enorme werkdruk, maak ik fouten. Fouten maken is menselijk alleen een beetje jammer dat ik me eigenlijk geen fouten kan permitteren omdat ik met mensen werk. Fouten maken doordat de werkdruk hoog is en de regels steeds bureaucratischer worden.

Hierdoor wil de jonge generatie niet graag in de zorg werken. Daar in Den Haag moeten ze er voor zorgen. Ik hoop dat er iemand met een zorghart zit, dat werken in zorg weer sexy en aantrekkelijk wordt. Want zoals het nu is, is het niet meer van deze tijd.

Meer over:

politiek, opinie, #zorg
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Nicotientje
Nicotientje3 okt. 2022 - 15:59

Afgelopen zondag WNL gekeken. Een oudere dame, naam vergeten vertelde dat het in principe zo is dat de luier die ouderen om krijgen 5 kilo ontlasting kunnen dragen. En die moeten er ook in voordat een schone luier gebruikt mag worden. Om 5 kilo ontlasting te produceren ben je wel een weekje bezig met eten. Dat vanmorgen tegen de wijkverpleegster verteld. Die vertelde dat dit ook bij plasjes gebeurt. Iedere keer als een oudere per ongeluk de luier bevuild met urine moet een streepje op een vel papier worden doorgestreept. Iedere bedlegerige heeft een eigen vel papier zodat correct alle ongelukjes door verschillende verzorgers op hetzelfde velletje genoteerd worden. Net zolang tot het streepje de kleur blauw heeft bij doorstrepen. Dan mag een schone worden uitgedeeld. Als wat op de tv werd verteld en wat de wijkverpleegster vertelde echt waar is dan bid ik om alsjeblieft nooit daar te belanden. Dan is ons zorgstelsel inderdaad door en door verrot en kapot bezuinigd.

adriek
adriek3 okt. 2022 - 9:16

Het teveel aa bureacratie zal opgelost worden met méér bureaucratie, het systeem staat niets anders toe. Strakkere procedures, betere controles, (nog veel) minder ruimte om dingen buiten de strakgeregelde procedures te doen, nog ongelukkiger klanten die nooit meer een praatje over het weer met de zorgverlener kunnen maken, nog minder ruimte voor de zorgverlener om eens te reflecteren of deze klant wel in het juiste hokje gepast is en (uiteraard!) nog hogere kosten. Een visueuze cirkel waar we voorlopig nog niet uit kunnen.

Phantom3
Phantom33 okt. 2022 - 6:16

Maar je hebt applaus gehad. Wat wil je nog meer? /sarcasme mode off

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas3 okt. 2022 - 9:43

@Phantom3, eerlijk gezegd denk ik dat als we nu allemaal een foto maken van onze duim omhoog en dat nu op Facebook als profiel foto zouden zetten, dat dit stukken gaat schelen.

Gio Servas
Gio Servas3 okt. 2022 - 5:31

Het is heel simpel,. u werkt gewoon de ene client met 13 minuten af. U tikt 3x met de hakjes tegen elkaar en bent direct bij de andere client die u ook weer met 13 minuten af kan werken. Zo kunt u heleboel clienten in 1 dag afwerken toch? (Voor de mensen die het niet begrijpen, dit was sarcastisch bedoeld) Het vervelende is, zo lijkt de politiek er wel tegenaan te kijken. Ze trekken een blik met managers en planners open en gaan dan klagen dat er mensen weg moeten, echter ze sturen dan de mensen aan het bed weg. En waarom planners? Als thuiszorgmedewerk(st)er moet jij bijna je planning zelf doen. Als je vakantie wil moet je dit zelf regelen met je clienten, als je clienten even een andere dag moeten, moet je dit zelf ook regelen. De planning doet bijna niets en is toch een redelijk grote afdeling. Ze plannen clienten dan vaak ook zo dicht achter elkaar dat je bijna geen tijd hebt om te reizen en omdat dit vaak centraal geregeld is hebben de planningsmedewerkers ook geen flauw benul van de reistijden tussen de dorpen. In de (thuis)zorg werk je niet om geld te verdienen, je werkt in de (thuis)zorg omdat het je roeping is en alhoewel de overheid het je steeds meer onmogelijk maakt om goed je roeping te volgen, blijven (thuis)zorg medewerkers dat vaak toch proberen. Echter veel mensen kunnen het zich niet veroorloven de roeping te volgen, zij moeten geld verdienen.

Peace ....
Peace ....2 okt. 2022 - 20:16

De grootste schreeuwers krijgen voorrang. De grootste organisaties staan vooraan.

KritischKijken
KritischKijken2 okt. 2022 - 17:30

Dus is de vraag: Wat voor zorg willen we bieden, en wat is het verwachrings0atroon van diegene die zo graag de zorg in willen? Alleen t broodnoodzakelijke, of willen we ristog een praatje maken en moet er ook verl sociaal contact zijn? En waar is de familie of de mantelzorger? Want vader of moeder in een verzorgingsomgeving (ondergebracht, om t maar eens hard te stellen) betekent niet dat jouw 'zorg' voorbij is. Jouw vader of moeder, daar is niet de overheid verantwoordelijk voor.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 okt. 2022 - 18:52

Die oudere mensen hebben toch altijd belasting betaald, voor zorg...Dan vragen ze er ook iets voor terug Dus, wel de overheid belasting betalen, maar zij doet vervolgens niets voor je? Goed idee? Je bent niet zo goed in kritisch kijken hé

EenMening3
EenMening32 okt. 2022 - 17:11

Er is veel kritiek op de zorg, en soms wel terecht. Toch worden Nederlanders gemiddeld een jaar ouder dan Duitsers, terwijl velen de Duitse gezondheidszorg veel beter vinden dan de onze.

2 Reacties
EenMening3
EenMening32 okt. 2022 - 17:59

"Nederlanders worden gemiddeld een jaar ouder dan Duitsers." Dit is een controleerbaar feit terwijl veel kritiek gebaseerd is op anekdotisch bewijs en veronderstellingen. Duitser lijden onder obesitas, waarschijnlijk door de consumptie van grote hoeveelheden Bier und Bratwurst. Dat heeft te maken met tekortschietende preventie, een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg.

adriek
adriek3 okt. 2022 - 9:34

Volgens eurostat scheelt het slechts 0.6 jaar. Maar volgens datzelfde eurostat leven duitsers tot (ruim) 65 jaar gezond (en gaan op die leeftijd ook met pensioen), en Nederlanders slechts tot hun 61ste (maar moeten dan nog zes jaar werken): Nederlanders zijn dus bijna vijf jaar langer ziek aan het eind van hun leven! De Duitse gezondheidszorg (in de ruimste zin van het woord) zorgt blijkbaar voor gezondere ouderen. De uitgaven voor gezondheidszorg zijn in Duitsland wel 1.5pp hoger dan in Nederland. gezondheid heeft kennelijk een prijs. Nederland staan slechts veertiende in het lijstje van europese levensverwachting, en negentiende(!) op de lijst van gezonde levensjaren, van de achtentwintig landen is dat volgens mij niet iets om trots op te zijn, vooral niet als je je realiseert dat we in 'gpb per capita' het vierde land zijn - we zijn dus schatrijk, maar besteden niet veel aan onze gezondheid en zijn daarom al jong ziek.

Pietje Puk139
Pietje Puk1392 okt. 2022 - 16:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2022 - 15:33

Overigens; Respect. In Den Haag hebben ze dat niet, respect, en kunnen het dus blijkbaar ook niet geven! Ik vraag me weleens af of ze überhaupt weten wat dat is!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2022 - 14:28

In Den Haag zit iemand die precies zoals in de coronacrisis alleen maar aan de ziekenhuizen denkt als verdienmodel en hun (te) goed betaalde specialisten. Specialisten die alles bij elkaar frauderen als het even kan, en het kan! Konden de ziekenhuizen de patiënten al niet kwijt in het verpleeghuis waardoor langere ligtijden nu zal dat helemaal niet meer gaan. Dat wetende gaan ze toch de omgekeerde richting inslaan. Hoe is het mogelijk? Eerst de verzorgingshuizen om zeep, vervolgens de verpleeghuizen, de mantelzorgers moeten, let wel, 40 uur onbezoldigd gaan werken. Werk wat ze niet kunnen doen en niet aankunnen. Ze moeten daarnaast een betaalde baan nemen van 40 uur als het goed is. De ziekenhuizen konden nu al hun patiënten niet kwijt omdat de verpleeghuizen vol lagen. De enigen die niet in hoeven leveren van Cuypers zijn 'zijn' ziekenhuizen waar goud geld wordt verdiend door specialisten waarop nooit bezuinigd wordt. Maar toch frauderen?

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2022 - 16:14

Miijn moeder en (ex)schoonmoeder waren met geen geweld naar een verzorgingshuis te krijgen.

EUpiet
EUpiet2 okt. 2022 - 16:45

@Defoe, heel fijn voor je maar alleenstaande dementerende bejaarden daar zou het wel goed voor zijn als er ergens een plekje in een verzorgingshuis zou zijn. Of wil je ze alleen thuis laten verpieteren?

KritischKijken
KritischKijken2 okt. 2022 - 17:33

Maar Minous hoeveel mantelzorgers zijn dan wel bereid een aantal uren per week in zorg te steken? Ik zie, dat als puntje bij paaltje komt een hoop stuurlui, aan de wal, die vooral weten hoe een ander, en dus ook de overheid, t beter moet doen, maar zelf.... ?

EUpiet
EUpiet2 okt. 2022 - 21:55

@Kritisch kijken, mantelzorgers doen al ontzettend veel sinds jaar en dag en dat wordt alleen maar meer. En al helemaal sinds de geweldige privatisering van de zorg. Ik ben mantelzorger en gelukkig hoef ik daarnaast nu niet meer fulltime te werken maar heb dat wel jarenlang gedaan. ik zorg voor het huishouden, kook, help mijn lief met alle zaken qua lichamelijke verzorging die ze zelf niet kan, moet haar overal naar toe brengen, en natuurlijk altijd paraat staan als er iets mocht gebeuren. We wonen in een nogal rechtse gemeente dus ondersteuning is miniem. Maar klaarblijkelijk is dat nog niet genoeg voor u. U wilt meer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2022 - 7:34

De ouderen van de jaren 60-70 waren in diverse opzichten anders dan de huidige. Het bejaardentehuis van toen zou nu niet meer voldoen. De kentering kwam al in de jaren 70. https://anderetijden.nl/aflevering/223/Een-huis-voor-bejaarden

EUpiet
EUpiet3 okt. 2022 - 8:31

@Defoe, Ouderen die zichzelf nu niet meer kunnen verzorgen houden dure ziekenhuisbedden bezet omdat er nergens anders plaats is. Ziekenhuisbedden die keihard nodig zijn. Alleen daarom zijn verzorgingshuizen een uitstekende oplossing. Dan hoeft dat geen kopie te zijn van de jaren 70 bejaardentehuizen. Kom probeer eens een beetje creatief te denken. Wat dacht je van gemengde woonvormen zodat startende jongeren er ook een plekje kunnen vinden. Dat veranderd de dynamiek en maakt het een heel stuk beter betaalbaar. Verder centraliseer je dan de thuiszorg zodat die heel wat efficiënter wordt. Dat moet mensen die aan de rechterkant van het politieke spectrum staan toch als muziek in de oren klinken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2022 - 11:24

Bejaardenoorden moeten niet worden verward met verpleeghuizen.

Nicolay2
Nicolay22 okt. 2022 - 13:34

De kop van het artikel had moeten zijn!! Ik ben zo'n zorgmedewerker, die zich de tandjes rende en met gevaar voor eigen leven in de corona tijd en onderbetaald veel zieke kollegaas nooit meer op de werkvloer zal tegen komen omdat zij long covid klachten hebben. In den Haag moeten ze zich dood schamen.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 okt. 2022 - 14:47

Politici in Den Haag schamen ze zich niet dood, nooit. Ze verdienen goed, hebben macht, kunnen lekker interessant doen naar de buitenwereld toe Hun empathie reikt blijkbaar niet verder dan buiten hun eigen kringen en/of familie.

KritischKijken
KritischKijken2 okt. 2022 - 17:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

hgroen2
hgroen22 okt. 2022 - 13:22

Ik ben bang van niet. Het kabinet gaat gewoon bezuinigen ten koste van de zorg. Al het applaus dat jullie kregen als Zorgmedewerkers, was gewoon voor de buhne. dus ik snap prima dat meer en meer zorgmedewerkers afhaken. Hoe erg het ook is. maar zolang mensen in dit land liever op asociale rechtse partijen stemmen, zal het niet beter worden.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 okt. 2022 - 14:48

Je hebt niets aan applaus. In Applaus kan je niet wonen, applaus kan je niet eten, applaus bied geen perspectief 'pleur op' met je applaus, Rutte !

Jopie666
Jopie6662 okt. 2022 - 13:09

Ik heb de afgelopen 10 jaar 2 keer gesolliciteerd om te werken in de zorg. Ik was te hoog opgeleid, maar krijg geen vrijstellingen hoor, ben te dominant, praat te hard en ze durven me niet te zeggen dat ik eigenlijk te oud was. Met de huidige leidinggevenden in de zorg gaat de zorg in Nederland compleet instorten en ik ga er lekker naar kijken. Proost.

TheunT
TheunT2 okt. 2022 - 12:55

De vergrijzing is nogal problematisch en vraagt veel van een al overspannen arbeidsmarkt.

1 Reactie
adriek
adriek3 okt. 2022 - 9:38

Tuurlijk, het is de schuld van de ouderen. Die l#lkoek doet het altijd goed. Nederlanderland zit in de middenmoot voor wat betreft levensverwachting, maar Nederlanders werken het langst voor ze met pensioen mogen. De vergrijzing zou daarom in andere Europese landen een nog veel groter probleem moeten zijn dan in Nederland...

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 okt. 2022 - 12:17

Hoe zien ze dat in Den Haag dan voor zich, vraag ik me af Niet, het interreseert ze niets. Het is niet hun leven en ze verdienen 10,000 euro per maand, door jou en mij opgehoest (onder dwang). Voor de vorm doen ze af en toe quasi geïnteresseerd en mompelen ze iets over 'de samenleving' Heb je gezien hoe het NS personeel haar problemen heeft opgelost? Staken... Mensen in de zorg en mensen in het onderwijs, zijn veel te timide. Kom voor jezelf op, wees assertief. Staak de boel gewoon plat. Dat zou ik in ieder geval doen, als ik daar werkte. Ik laat mij niet afkatten, opjagen, uitbuiten.

5 Reacties
KritischKijken
KritischKijken2 okt. 2022 - 17:36

Laten we er maar aan wennen dat u zelf ook de handen uit de mouwen moet gaan steken. Er zijn landen waar vader of moeder in huis worden genomen, omdat ze dat zien als hun verantwoordelijkheid.....

Jopie666
Jopie6662 okt. 2022 - 18:15

Laat mij niet lachen kritisch kijken in jouw landen kan men leven van 1 inkomen. In Nederland is die tijd al voorbij hoor. Bovendien moeten we meer gaan werken toch. Dus wat je zegt is typisch nietszeggend rechts gelul.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 okt. 2022 - 18:31

Ik steek de handen niet uit de mouwen...? U kent mij niet...

adriek
adriek3 okt. 2022 - 9:44

"Er zijn landen waar vader of moeder in huis worden genomen, omdat ze dat zien als hun verantwoordelijkheid....." Dan doel je waarschijnlijk op Afrikaanse landen waar vrouwen niet mogen werken want in Nederland lukt dat niet. Als paps of mams hulpbehoevend worden moeten de kinderen gewoon twee voltijdsbanen vullen om rond te komen. De hulpbehoevende ouder zal dan in het huis van de kinderen tot zes uur 's avonds in zijn eigen moeten wachten tot er iemand thuis komt. Het zou de zorgkosten wel verminderen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2022 - 11:33

[Het zou de zorgkosten wel verminderen...]. Dat niet alleen. In een artikel op Joop werd ook al eens gewaarschuwd voor de financiele complicaties die het opnemen van ouders in huis oplevert voor uitkeringsgerechtigden.