Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Ik ben niet jouw Mocro!

  •  
07-04-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
87885107_7a09e32bf3_o

© cc-foto: Xosé Castro Roig

De Nederlandse onderwereld wordt nu gedomineerd door Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond, maar is dat daarmee ook typisch Marokkaans gedrag? Moet het woord 'Mocro' synoniem worden voor keiharde criminelen die toevallig een Marokkaanse achtergrond hebben?
Door Raja Felgata en Fati Benkaddour
Kunnen de mainstream media (msm) het woord ‘Mocro’ verbannen uit hun vocabulaire? We begrijpen dat het wordt gebruikt om een specifieke groep aan te duiden, maar het woord is al heel lang niet meer onschuldig zoals in Ali B’s ‘Leipe Mocro Flavour’. De term geeft daarentegen nu een negatieve lading aan de hele Marokkaanse gemeenschap door een link te leggen met de harde criminele onderwereld. Een hele gemeenschap die verder weinig van doen heeft met die criminaliteit. Sterker nog: er vallen onschuldige doden binnen diezelfde gemeenschap, net als daarbuiten. En vooralsnog blijft men het woord ‘Mocro’ gebruiken, omdat ‘Mocro’ Maffia lekker allitereert, clickbaits genereert en boeken verkoopt.
We hebben Leipe Mocro Flavour allemaal een keer meegezongen met Ali, maar de wakkere Marokkaan hoeft dit woord wat ons betreft niet meer klakkeloos aan te horen. #Ophef? Jazeker. De media gebruiken deze term inmiddels te pas en te onpas, zonder echt te beseffen wat voor negatief effect het heeft op een gemeenschap die al te vaak klappen moet opvangen vanuit diezelfde msm.
‘Mocro’ was leuk back in the days , het woord was toen nieuw, fris en onschuldig van de straat. Maar sinds een paar jaar wordt het woord gelinkt aan de zware criminaliteit, waardoor het zijn onschuld heeft verloren. De Marokkaanse gemeenschap lijkt maar lijdzaam te moeten accepteren dat het wordt gekaapt door schrijvers, journalisten en opiniemakers. Terwijl het woord ‘Marokkaan’ voor velen al ingewikkeld genoeg is en een spectrum aan lastige discussies omvat over integratie, sociale ongelijkheid, racisme en beeldvorming. Daar komt nu dus het woord ‘Mocro’ bij en daar passen wij voor.
We snappen het. De Nederlandse onderwereld wordt nu gedomineerd door Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond, maar is dat daarmee ook typisch Marokkaans gedrag? Moet het woord ‘Mocro’ synoniem worden voor keiharde criminelen die toevallig een Marokkaanse achtergrond hebben? En waarom rept niemand over criminaliteit die veelal een witte kleur of boord heeft, en meestal onzichtbaar is in het nieuws, dan wel wordt verzacht door psychische ‘omstandigheden’?
Wij vinden dat de msm bewuster moet omgaan met dit woord, of het nog liever helemaal moeten vermijden. Slachtoffers en daders binnen dit conflict hebben namelijk niet enkel en alleen de Marokkaanse nationaliteit. En waarom zou zo’n correlatie moeten worden gelegd die arbitrair is en niet op wetenschappelijk bewijs gebaseerd?
Ik scheld, dus ik ben Door iemand te labelen met het woord ‘Mocro’ beoordeel en misken je hem of haar direct. Door de kracht van het label, ontkracht je de persoon als geheel en steel je zijn of haar autonomie om een individu te zijn en het recht te worden gerespecteerd als een mens.
Het werkt ook andersom. De woordschutter associeert het Mocro-label met iets ‘negatiefs’ om zichzelf zo een sadistisch goed gevoel van superioriteit te geven. Immers, dit dualistisch model maakt door het ‘minderen’ van anderen jou direct tot een ‘meer’. Psychologisch dan. En dat is een motief voor het labelgeweld.
Om die positie van ‘meer’ te blijven behouden moet de target of choice van de woordschutters (dit keer zijn dat de Marokkanen) ook nog elke keer een nieuw label worden gegeven als het oude label (bijv. kutMarokkaan) aan kracht heeft verloren, domweg omdat het is uitgekauwd, uitgehoord of er genoeg aan is verdiend. Dan wordt er dus een ander woord verzonnen om zo de next wave van het label-geweld in te zetten.
Bij het woord Mocro zien we net als bij alle andere labels eenzelfde maatschappelijke cultivering en vervolgens de normalisering van het absurde. Pogingen om deze Mocro-mania aan de kaak te stellen met een tegengeluid worden daarbij structureel – in de msm – vermeden, dan wel afgedaan als: belachelijk, overtrokken, irreëel, een nietszeggende mening of een excuus voor het gewilde slachtofferschap. Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt meer dan eens ingezet om zelfs bij wet te concluderen dat het labelgeweld een basisrecht is en wel om de gebruiker bestaansrecht te geven: ik scheld, dus ik besta.
Waarom is het label ‘ Mocro’ schadelijk? Net als alle negatieve labels moet je het label vastpinnen op iemands huid, anders blijft het niet zitten. Iets dat de huid penetreert noemt men in de medische wereld een trauma. Dat is niet toevallig. We ontlenen onze bestaansrecht ook aan de (psychologische) veiligheid om ons heen. En constant geprikt, gepest en ontkend worden is zeer schadelijk voor de psychische gezondheid, vooral als je een opgroeiend kind bent dat de negatieve labels niet kan afwijzen en ze daarom dus internaliseert. Zo ontstaan er bij het kind innerlijke conflicten en psychische pijn. Of je nu onbewust of bewust labelt, of dat je je er niet tegen uitspreekt, je doet er aan mee en bent daarmee ook verantwoordelijk voor dit psychische geweld.
Als Marokkaanse Nederlanders in het publieke domein willen wij daarom een oproep doen aan ieder andere wakkere Marokkaan om het woord ‘Mocro’ voortaan te boycotten. Simpelweg omdat we niet meer accepteren dat dit woord als een soort geuzennaam wordt gebruikt, noch als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt, en dat wij de titel als een zwaar blok maar met ons moeten meeslepen en maar voor lief moeten nemen, alleen omdat de media doodleuk een boektitel blijven herhalen zodra er iets in zekere drugskringen gebeurt.
Wij zijn zelf gestopt met dit woord te gebruiken, ook als gimmick of grappige duiding, omdat we teveel respect hebben voor onze gemeenschap en de Marokkanen die elke dag opstaan om constructieve bijdragen te leveren aan deze samenleving. Een samenleving waarin om ‘minder minder’ wordt geroepen en waar de negatieve beeldvorming rond onze gemeenschap verder wordt uitgediept door ‘Mocro’ in de beeldvorming te normaliseren en te demoniseren door de link met criminaliteit te leggen.
Wij halen daarbij kracht en inspiratie uit de zwarte gemeenschap die strijdbaar is als het gaat om het N-woord en daar trekken wij ook lering uit. Namelijk door te stoppen met het woord ‘Mocro’ te gebruiken. Stoppen met het criminaliseren van een gemeenschap die geen associatie heeft en wil hebben met de criminele onderwereld. Stoppen met het normaliseren van het woord in de msm en stoppen met het woord te gebruiken als Marokkaanse Nederlander.
We begrijpen dat de context van het N-woord anders is, de geschiedenis laat dit zien. Maar wij willen NU voorkomen dat wij straks de geschiedenisboeken ingaan als ‘Mocro’s’ en dat de enige associatie die het oproept verderf is en dat wij als gemeenschap dit stempel moeten dragen van deze opportunistische media-terminologie. De luchtigheid van Leipe Mocro Flavour is verdwenen mensen; bij dit woord denken we nu alleen nog maar aan de maffia en de dood in zijn afschuwelijkste vormen.
Wij doen daarom een oproep aan onze fellow anti-Mocro’s om deze term uit hun vocabulaire te verbannen en zo een sociaal statement te maken. En we dagen msm uit om bij een volgend crimineel feit eens een kop te bedenken zonder het woord Mocro. Ik ben niet jouw Mocro!
Raja Felgata – journalist Fati Benkaddour – psychotraumatherapeut

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen8 apr. 2018 - 20:45

Het heet Mocro-mafia omdat "Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond-mafia nu eenmaal wat lastig bekt.

Piet de Geus
Piet de Geus8 apr. 2018 - 2:07

"De Nederlandse onderwereld wordt nu gedomineerd door Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond, maar is dat daarmee ook typisch Marokkaans gedrag?" Het is wat het is: typisch gedrag van het criminele deel van de Marokkanen. Je begaat hier dezelfde fout als degenen die dat om andere motieven veralgemeniseren tot typisch Marokkaans gedrag. Of zoals degenen die de opmerking van Oudkerk over kutmarokkanen veralgemeniseerden tot een opmerking over alle Marokkanen. Wat dat betreft is er maar weinig verschil tussen degenen die hem kapittelden en degenen die instemmend riepen dat alle Marokkanen zo zijn. In het omgekeerde geval geldt overigens hetzelfde: bij een knuffelmarokkaan als Ali B. of een succesvolle Marokkaanse zakenman of -vrouw. Die staat net zomin symbool voor alle Marokkanen en daar kun je dus als Marokkaan dus helemaal niets aan ontlenen, net zoals je je als Marokkaan op zich niets hoeft aan te trekken van het bestempelen van een bepaald deel van de maffia tot Mocromaffia. Dat zegt immers alleen iets over hoe een deel van de maffia eruit ziet en als je daar niet toe behoort heeft het geen donder met jou te maken.

michellekepen
michellekepen7 apr. 2018 - 23:39

De term mocro-oorlog staat voor een strijd binnen het criminele circuit. Aanleiding lijkt een onderschepte (of weggetipte) partij coke in 2012 te zijn. Intussen gewoon een strijd om de macht (en wraak). Het woord mocro-maffia wordt hier direct aan gerelateerd. Een groep bestaand uit overwegend criminelen met een Marokkaanse achtergrond. Daarnaast met name nog wat Surinaamse, Antilliaanse en autochtone achtergronden. Vanaf 2012 vindt er in dit kader een niet eerder vertoonde liquidatiegolf plaats. Met, zoals misdaadjournalist Wouter Laumans dat noemt, een voor Nederland ongekende serie van telkens weer nieuwe dieptepunten. Dus zaken die we daarvoor in Nederland nauwelijks kenden, en al helemaal niet op deze schaal. Zoals: - ongekend hoog aantal liquidaties - ongekend hoog aantal 'vergis'moorden (moord, maar verkeerde slachtoffer) - moeder voor de ogen van haar kinderen doodgeschoten - afgehakt hoofd op straat gezet (shisalounge) - poging tot uitbraak uit gevangenis mbv een helicopter - onschuldige familie van getuige vermoord (primeur in NL) - overval op gevangenentransport verijdeld - misdaadjournalisten die bedreigd worden. O.a. beveiligd en ondergedoken. - gebruik van automatische wapens - collateral damage schijnt de overwegend jonge (en onervaren) daders niet te deren. Veelal gebrekkige gewetensfunctie (in volksmond psychopaten genoemd) Meer dan 30 doden, 9 waarschijnlijke vergismoorden (kan zo gauw geen tweede bron vinden, maar deze cijfers zullen er niet ver naast zitten). En ja (speciaal voor sommige ontkenners en bagatelliseerders), natuurlijk heeft veruit het grootste deel van de 'slachtoffers' een Marokkaaanse achtergrond. Niet zo vreemd bij een strijd tussen twee overwegend Marokkaanse maffia-bendes. En dat geldt logischerwijs natuurlijk ook voor de onschuldigen, de vergismoorden.

Edwin8
Edwin87 apr. 2018 - 22:14

"Door de kracht van het label, ontkracht je de persoon als geheel en steel je zijn of haar autonomie om een individu te zijn en het recht te worden gerespecteerd als een mens." Mensen die zichzelf al als mocro bestempelen ontkrachten zelf hun autonomie en hun individualiteit. Ontworstel je aan de wij cultuur. Dat dat niet gemakkelijk gaat en niet zonder vallen en opstaan is maakte Nazmiye Oral bij de nieuwe maan maar weer eens duidelijk. Maar die strijd moet wel gevoerd worden. En wil je wel vasthouden aan die wij cultuur, dan moet je ook dealen met de slechte uitwassen. Dus dan wordt het tijd dat er leiders opstaan en zeggen, we gaan het anders doen. En dat begint al bij de opvoeding serieus te nemen en niet over te laten aan de straat. Wil je reële discriminatie op de arbeidsmarkt bestrijden heb je aan mij een medestander. Maar de woordpolitie gaan uithangen omdat men binnen bepaalde culturen de misstanden liever toedekt uit schaamte, sorry maar dan sla ik eventjes over.

Meta  Foor
Meta Foor7 apr. 2018 - 19:12

moeten we nu met zijn allen massaal gaan ''wegkijken'' ? of gaan we ons verdiepen in neutrale omschrijvingen.... Dat nu, beste mensen, is het resultaat van de Jip&Janneke taal die ons leven aan het indoctrineren is momenteel ... hapklare brokken en het wereldbeeld in 45 minuten tussen reclameblokken.ingepropt

NicoSchouten
NicoSchouten7 apr. 2018 - 17:07

Mogen we in deze gedachtegang nog wel spreken over de 'bende van Nijvel'? Wat moeten nijvere Nijvelaren hiervan denken? En de bende van Oss?

1 Reactie
Zandb
Zandb8 apr. 2018 - 6:48

Nico Wanneer het hier bv om een 'Nijvelse of Osse moorden' zou gaan, dan had u een punt.

DeRedeMist
DeRedeMist7 apr. 2018 - 16:57

De Mocro maffia bestaat uit Nederlanders, Antillianen, Surinamers, ex-Oostblokkers, Turken, en inderdaad ook Marokanen. De naam dekt de lading niet, zoals aspirientje niet de naam is voor elke pijnstiller, maar wel voor een deel ervan en ook voor het geheel wordt gebruikt.

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2018 - 16:23

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb8 apr. 2018 - 6:53

gerrit Dat heb je wel eens, dat mensen ook wel eens een ander aspect van een kwestie willen benoemen. Maar dat is onjuist volgens u? Je mag alleen iets t.a.v. kwesties opmerken, wanneer je ook daarbij een sluitend voorstelt voor een oplossing geeft? Kijk, dat is pas "typisch".

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 apr. 2018 - 16:03

Aan de auteurs: De Marokkaanse gemeenschap lijkt maar lijdzaam te moeten accepteren dat het wordt gekaapt door schrijvers, journalisten en opiniemakers. Gekaapt van wie?

Karingin
Karingin7 apr. 2018 - 15:59

Ach, de woordenpolitie. Dan komt er een nieuwe term en dan wordt die weer stigmatiserend. Nou ja, het verrijkt de taal dan weer wel.

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2018 - 14:44

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 apr. 2018 - 15:35

criminelen?

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 apr. 2018 - 8:58

stokkickhuysen 7 april 2018 at 17:35 criminelen? Nou vooruit, laten we de proef op de om nemen. In onderstaand krantenartikel heb ik alle etnische en geografische aanduidingen weggelaten, of indien nodig voor de zinsstructuur vervangen door 'criminelen' of afgeleiden daarvan. De namen van bekende criminelen heb ik daarnaast teruggebracht tot initialen. Kijk maar eens of er nog chocola van valt te maken. De serie liquidaties in de 'bendeoorlog' is niet te stuiten. Volgens schrijver van het boek 'criminele lieverdjes', criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder is er veel meer aan de hand, dan nu bekend is. Verdere escalatie voorkomen is moeilijk. De criminelen hebben een gesloten wereld met eigen wetten.Gisteravond werd M.G. (25) dood geschoten op de stoep van een café. De dag ervoor werd de 34-jarige L.L.X. voor de ogen van haar kinderen vermoord. Ze was de vriendin van de topcrimineel en kickbokser N.H. Of er bij de moord op G. een relatie is met de onderwereld is nog onbekend. Niettemin zijn volgens Werdmölder bij 14 van de 16 liquidaties in de afgelopen twee jaar criminelen betrokken. ,,Dat verbaast me niet," aldus Werdmölder, die al ruim twintig jaar onderzoek doet onder criminele jongeren in ons land. De 'maffiaoorlog' is volgens de onderzoeker niet één, twee, drie afgelopen, tenzij de politie er een vinger achter weet te krijgen. ,,Probeer dat maar eens, hopeloos," zegt Werdmölder. ,,De criminelen zullen nooit de vuile was buiten hangen, want dan liggen ze eruit. Ze lossen het zelf op. Waar criminelen elkaar een boete oplegden, zoals bij het gedoe rond vastgoedman W.E., grijpen criminelen direct naar hun wapen. Het is oog om oog, tand om tand. Wordt er iemand uit de groep omgelegd, dan volgt daarop een reactie." De vete wordt niet alleen uitgevochten door criminelen. N.H., de vriend van de vermoorde L.L.X., behoorde tot dezelfde groep als de in mei eveneens gelinquideerde G.M.. ,,Ik sluit niet uit dat criminelen en criminelen zich ook in die onderwereld begeven, maar de meeste zijn van criminele afkomst," zegt Werdmölder. ,,De liquidaties komen overeen: ze zijn openbaar en herkenbaar. Het gaat veelal om jongeren, waarvan de meeste bij de politie bekend zijn en vaak met een criminele achternaam. Dan kom ik toch tot de conclusie dat we te maken hebben met een crimineel element."

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 apr. 2018 - 9:11

proef op de SOM...

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 10:05

Nick the Stripper 8 april 2018 at 11:11 de informatieve waarde is duidelijk verminderd. Ik heb ooit een oratie meegemaakt waarin de term "gehandicapped" niet mocht voorkomen. In plaats daarvan werd een zo volledig mogelijke omschrijving gebruikt. Dat leverde een ernstig gekunstelde tekst op waarbij de spreker ook nog in tijdnood kwam. Voorlopig toch maar mocromaffia, wel zo efficient.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 apr. 2018 - 18:59

DanielleDefoe 8 april 2018 at 12:05 Als die speech over gehandicapten ging kan ik me voorstellen dat dat een probleem opleverde, ja.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 21:47

Nick the Stripper 8 april 2018 at 20:59 het ging over meervoudiggehandicapte kinderen. Dat zou al een hele mond vol zijn geweest

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 apr. 2018 - 19:21

@Nick Tja, 1 op 1 vervangen met find replace and dan zeggen dat de tekst er niet leesbaarder op wordt? goh, weer wat geleerd. Maar nu mijn vraag: wat leert het woord 'Mocromafia' jou over de cultuurverschillen binnen de verschillende criminele milieus?

Ziet Caiafas
Ziet Caiafas7 apr. 2018 - 13:48

Dan maar de term cultuurverrijkers-maffia gaan gebruiken. Iedereen blij!

Thuiszitter
Thuiszitter7 apr. 2018 - 13:32

Het gaat toch om het woord maffia ? Italiaanse maffia zegt toch verder niks over de Itilianen in zijn algemeenheid. De link met criminaliteit wordt dus niet met het woord Mocro gelegd maar met het woord maffia. Denk verder niet dat het oproepje zin heeft om het woord Mocro te gaan verbannen dat gaat niet werken .

Haastig
Haastig7 apr. 2018 - 13:10

Jammer, die selectiviteit. Waarom geen bezwaar tegen het 2e deel van het begrip “maffia”? Alsof elke pizzabakker tot de onderwereld behoort... “ En we dagen msm uit om bij een volgend crimineel feit eens een kop te bedenken zonder het woord Mocro” Misschien daag je de verkeerde groep uit? Misschien handiger de onderwerpen van gesprek -de betreffende criminelen- uit te dagen te stoppen met hun criminele activiteiten, mishandelingen en moorden. Dat zal effectiever zijn.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 apr. 2018 - 15:42

Misschien handiger de onderwerpen van gesprek -de betreffende criminelen- uit te dagen te stoppen met hun criminele activiteiten, mishandelingen en moorden. Dat zal effectiever zijn. ja dat is meestal effectief: vragen aan criminelen er mee te stoppen. Kom op: dit is iemand die vraagt de onvolledige verwijzing naar de de culturele achtergrond van bepaalde criminelen (er wordt nergens gezegd dat deze criminelen meestal 100% NL grown zijn, alleen maar dat hun afkomst terug naar Marokko te herleiden is) te stoppen, al was het alleen maar omdat verwijzen naar de culturele achtergrond eigenlijk alleen maar zou moeten gebeuren wanneer die achtergrond relevant is ten aanzien van hetgeen je over bericht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2018 - 16:37

De online vanDale vermeld als 2de definitie van maffia: fi­guur­lijk; on­gun­stig groep per­so­nen die ge­meen­schap­pe­lij­ke be­lan­gen heb­ben en naar bui­ten toe als een ge­slo­ten ge­heel op­tre­den. Als voorbeeld "de medische maffia". Mocromaffia is zodanig "ingeburgerd" dat het ook gewoon in de vanDale staat. Mocro-maffia betekent niet dat alle marokkanen maffioso zijn, maar wel dat sommige maffia-achtige groepen bestaan uit marokkanen. Valt moeilijk te ontkennen.

Haastig
Haastig7 apr. 2018 - 22:26

Tja “maffia” is natuurlijk een verwijzing naar Italiaanse criminelen. Zo ingeburgerd kennelijk dat we daar niet meer over vallen? “Maffia” en “Mocro maffia” verwijst naar een bepaald type criminelen: hardcore, gewelddadig. Je weet wel van het type dat onthoofde hoofden achterlaat in de grote stad, of woest schietend door de stad tegenstanders dood. Ik had deze lui nog geen moment gelinkt aan mensen als Raja, maar zij maakt mij wijzer: wij moeten onze taal aanpassen omdat zij zich associeert met de Mocro maffia. Laten we hopen dat ze niet in Adam woont, want met Holleeder zou ze zich ook bezwaard voelen over de “Amsterdamse penose” ? Of mag dat wel?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 9:36

Haastig, het woord maffia is al lang geleden de benamimg geworden voor een speciaal soort bendevorming. De term wijst vooral op typische kenmerken zoals geslotenheid naar buiten, zwijgplicht en dat soort zaken.

Haastig
Haastig8 apr. 2018 - 11:41

@Danielle “het woord maffia is al lang geleden de benamimg geworden voor een speciaal soort bendevorming. ” Zeker. Op basis van ethnische achtergrond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 13:54

"Op basis van ethnische achtergrond. " in dit geval wel maar bij de figuurlijke betekenis niet. We kennen ook de vlees- en de hormonenmaffia.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 16:46

Voor de duidelijkheid, de etniciteit zit hem in mocro.

Haastig
Haastig13 apr. 2018 - 11:54

Danielle Inderdaad, het Italiaans-etnische begrip “maffia” wordt nu te pas en te onpas gebruikt, des te stigmatiserender voor Italianen, nietwaar? Als mensen tegen het “Mocro” zijn vanwege de etnische verwijzing, zouden ze ook tegen het woord “maffia” moeten zijn, dat tevens een etnische verwijzing is. Dat het woord inmiddels ingeburgerd is, maakt qua etnische verwijzing geen bal uit.

punt2
punt27 apr. 2018 - 12:58

Zodat ik het ook begrijp, Ali B noemt Marokkanen Mocro's, en ik begrijp dat deze uitdrukking gemeengoed binnen de Marokkaanse gemeenschap is Nu is er , quote : "De Nederlandse onderwereld wordt nu gedomineerd door Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond" (zou ik deze groep mogen omschrijven als een groep met Marokkaanse culturele achtergrond? ) Deze Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond opereren met Mafia-achtige praktijken en gewoontes en worden dan ook op deze wijze afgeschilderd en benoemd door de pers en anderen. Maar dat mag niet meer omdat dit een negatieve klank geeft aan de de totale gemeenschap van deze Nederlanders met een specifieke achtergrond. Mag een andere verwijzing naar de achtergrond van de daders dan wel in combinatie met een verwijzing naar een organisatie waarmee deze zeer veel overeenkomsten heeft? Italiaanse Mafia geeft bij mij persoonlijk niet de indruk dat Italianen mafioso zijn, of New Yorkse mafia of noem maar op. mag de media niet de benaming gebruiken die deze groep zelf hanteert?.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 apr. 2018 - 12:40

A rose by any other name... Er bestaan nou eenmaal Marokkaanse misdaadbendes. Net zoals je Amsterdamse penose hebt en Chinese triades en 'maffia's' van Russische, Turkse of klassiek Italiaanse snit. Allemaal met hun eigen gewoontes en codes. Waardoor het zinvol is dat onderscheid te maken, dus. De ene criminele cultuur is nou eenmaal de andere niet. Of je die bendes met voornamelijk leden met Noordafrikaanse worteld nou bestempelt als 'mocro', 'marokkaans' 'marokkaans-nederlands' of anderzins: de gekozen naamgeving zal niets veranderen aan het feit dat ze bestaan en dat ze zich manifesteren met hun eigen vormen van geweld, hun eigen soort misdaden en hun eigen specifieke codes.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 apr. 2018 - 15:48

Nick, Er bestaan nou eenmaal Marokkaanse misdaadbendes. Net zoals je Amsterdamse penose hebt en Chinese triades en ‘maffia’s’ van Russische, Turkse of klassiek Italiaanse snit. Allemaal met hun eigen gewoontes en codes. Waardoor het zinvol is dat onderscheid te maken, dus. De ene criminele cultuur is nou eenmaal de andere niet. Wat heb jij geleerd van de toevoeging 'mocro' over de cultuur die in Marokkaanse criminele milieus heerst? Is dit algemeen bekend, deze culturele verschillen tussen criminele groepen ? indien niet, wat heeft dan de toevoeging voor zin, anders dan voortborduren op het negatieve beeld dat veel van de lieve lezertjes al hebben?

OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 17:59

@ Nick the Stripper: Het gaat er nu juist om, dat de bedoelde criminelen niet uitsluitend Marokkanen zijn, en er bovendien net zo goed Marokkaanse slachtoffers zijn. Het stigmatiserend effect van de term 'Mocro" wordt dus terecht aan de kaak gesteld.

punt2
punt28 apr. 2018 - 8:21

@OlavM, de Italiaanse mafia heeft ook bijzonder veel Italianen als slachtoffer gemaakt, dat de Mocro mafia ook Nederlandse Marokkanen tot slachtoffer maakt naast een variëteit tot anderen is niet stigmatiserend. Dat de hoeveelheid geweld en specifieke misdaden tot deze groep wordt gerekend maakt dat de Mocro Mafia zichzelf onderscheidt van andere misdaad groepen die dan ook andere namen hebben. Je kan dus niet zeggen dat deze specifieke groep zich onderscheidt qua uiterlijk maar wel qua modus operandi. En daarmee een "eigen plaats" hebben in de gehele misdaad.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 apr. 2018 - 8:36

OlavM 7 april 2018 at 19:59 [Het gaat er nu juist om, dat de bedoelde criminelen niet uitsluitend Marokkanen zijn,] Vertel eens wat nieuws. In de Italo-Amerikaanse maffia liepen vanouds ook joodse, Ierse en lieden met een andere etnische groepen mee, maar de toon werd/wordt gezet door de Italiaanse oprichters/bendeleiders. Marokkaanse maffia: hetzelfde verhaal. [ en er bovendien net zo goed Marokkaanse slachtoffers zijn. ] Dat is nou juist typerend voor etnisch georganiseerde criminaliteit, dat ze zich tegen mensen uit de eigen etnische groep richten. Daarom is het ook van belang om die etniciteit te kennen: alleen dan kun je uitleggen waarom er zoveel slachtoffers vallen binnen een bepaalde groep. [ Het stigmatiserend effect van de term ‘Mocro” wordt dus terecht aan de kaak gesteld. ] Voor mij hoeft de term 'mocro' niet, hoor. Maar hoe mogen we deze bende, die zich duidelijk onderscheidt van andere criminele organisaties, dan wél noemen volgens de schrijvers (of u)?

gravin2
gravin27 apr. 2018 - 10:26

Ik zou "marokkanen-maffia" veel erger vinden, Dan pas wordt het imho stigmatiserend, nu niet.

meester3
meester37 apr. 2018 - 10:20

Ik begrijp je punt, maar om nu zelf 23 keer het woord te gebruiken in een korte tekst...?

fluf
fluf7 apr. 2018 - 10:11

"Moet het woord ‘Mocro’ synoniem worden voor keiharde criminelen die toevallig een Marokkaanse achtergrond hebben?" Niet 'Mocro' maar 'Mocro Maffia' is daar synoniem voor "En waarom rept niemand over criminaliteit die veelal een witte kleur of boord heeft, en meestal onzichtbaar is in het nieuws, dan wel wordt verzacht door psychische ‘omstandigheden’?" Waarschijnlijk omdat er nogal wat brute liquidaties op klaarlichte dag worden gepleegd. Zoals afgehakte hoofden op de stoep voor een shishalounge, al 9 vergismoorden in een paar jaar tijd, de broer van een getuige die wordt afgeslacht en het zwaar bedreigen van journalisten die erover schrijven waardoor ze politiebescherming nodig hebben. Oh en natuurlijk een serieuze poging om Benaouf A. uit de gevangenis te breken met een helikopter, dan haal je het nieuws wel ja.

Rdetje
Rdetje7 apr. 2018 - 9:54

Had u het breder hetrokken naar bijv. Chinese, Turkse, Japanse enz. mafia dan was het een te prijzen oproep geweest. Nu wordt er specifiek de nadruk op 1 groep gelegd, wat op zich stigmatiserend werkt. U doet het voorkomen alsof de Marokkanen crimineel zijn , wat natuurlijk pertinent onwaar is. Aan de andere kant hebben deze criminelen Marokkaans wortels, wat niets zegt over Marokkanen. Een rode roos geeft de kleur aan van die roos, het zegt niet dat alle rozen rood zijn en evenmin dat alles wat rood is een roos is.

3 Reacties
OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 17:55

@ Rdetje: Het gaat om de op zich stigmatiserende term "Mocro". Het is een verkeerd woord, omdat het helemaal niet alleen om Marokkaanse daders gaat, en er bovendien ook Marokkaanse slachtoffers zijn. De auteurs leggen dat m.i. duidelijk uit.

Hiltermann
Hiltermann7 apr. 2018 - 19:59

" U doet het voorkomen alsof de Marokkanen crimineel zijn , wat natuurlijk pertinent onwaar is. " 20% van jonge Marokkanen heeft criminele antecedenten tegen 4% onder autochtone jongeren. • De meeste verdachten komen voor onder Marokkaanse jongeren, gevolgd door Antilliaanse en Surinaamse jongeren. Onder de autochtone jongeren komen de minste verdachten voor. Deze rangordening geldt zowel voor 12-17- als voor 18- 24-jarigen. Bron: Bevindingen uit de Monitor Jeugdcriminaliteit 2009

punt2
punt28 apr. 2018 - 10:19

@Hiltermann, de cijfers uit Monitor jeugdcriminaliteit 2016 : 2 Kijken we naar de relatieve aantallen, dan is in 2016 het aantal minderjarigen dat ten minste één keer als verdachte is geregistreerd het hoogst voor minderjarigen met als herkomstland de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba, en Marokko (respectievelijk 58 en 52 van elke 1.000 minderjarigen in de betreffende herkomstgroep. Dit aantal is ongeveer twee keer zo hoog als bij minderjarigen met een Turkse migratieachtergrond (28 per 1.000), drie keer zo hoog als bij minderjarigen met een westerse achtergrond (18 per 1.000) en viereneenhalf keer zo hoog als bij minderjarigen met een Nederlandse achtergrond (12 per 1.000) Van de jongvolwassen verdachten in 2016 hebben 14.000 een Nederlandse achtergrond (55%). Absoluut gezien is daarna, net als bij de minderjarigen, het aantal 18- tot 23-jarige verdachten van Marokkaanse herkomst het grootst (2.850 personen; 11% van de jongvolwassen verdachten). Het relatieve aantal jongvolwassen verdachten is in 2016 het hoogst onder personen met Marokkaanse herkomst (90 van elke 1.000 jongvolwassenen met Marokko als herkomstland). Dit is vijf keer zo hoog als het relatieve aantal verdachten onder jongvolwassenen met een Nederlandse achtergrond (18 per 1.000). Op de tweede plaats komen jongvolwassenen met als herkomstland de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba (65 per 1.000).

EricU
EricU7 apr. 2018 - 9:04

Ik zie niet echt het probleem, dat is eigen aan onze taal. Met voetbalfans worden bijv. zowel de relschoppers aangeduid als de brave mensen.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen7 apr. 2018 - 21:38

Ik denk eerder aan een ander woord dat dan verboden zou moeten zijn. En een heleboel andere woorden. De redenatie van de auteurs volgend zal hen ook niet kunnen bekoren: Voetbal-hooligans: combineert een sport met hooligans (objectieve) sport met iets negatiefs mocro-mafia: combineert mocro's (/marokkanen) met mafia (objectieve) groep mensen aan iets negatiefs Of is het gewoon een kwestie van willen doodzwijgen, niet mogen benoemen? Dat er een groep criminelen bestaat die ongekend (althans voor NL begrippen) gewelddadig is. En een achtergrond hebben die, behalve hun criminele en gewelddadige gedrag, in één woord samen te vatten valt.

Davy ????
Davy ????7 apr. 2018 - 9:00

Misschien beter om het probleem aan te pakken, de oververtegenwoordiging van Nederlanders met een specifieke culturele achtergrond in de onderwereld ipv een woord? Waarom zitten er zoveel jongeren in de criminaliteit? Deze criminelen maken het alleen maar zwaarder voor mensen met een culturele achtergrond die wel gewoon hun best doen en deel willen uitmaken van onze samenleving.

Opa2
Opa27 apr. 2018 - 8:55

te laat deze oproep is mijn mening; het is nu al een diepgeworteld begrip geworden, net als Belgenmop. Er moet wel heel veel ten goede gebeuren wil het begrip een positieve klank krijgen. Pas als het woord in de Van Dale opgenomen wordt, is het tijd voor demonstratie.

Hiltermann
Hiltermann7 apr. 2018 - 8:51

@ Raja Felgata, Ooit van pluralis majestatis gehoord? Mocro maffia is de aanduiding voor een criminele organisatie waarin Marokkanen, Antillianen en Surinamers actief zijn.

3 Reacties
OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 17:50

@ Hiltermann: Met "pluralis majestatis" heeft dit totaal niets te maken.

Hiltermann
Hiltermann8 apr. 2018 - 8:13

Lees het stukje nog eens.

DeRedeMist
DeRedeMist8 apr. 2018 - 17:14

En kaaskoppen niet te vergeten!