Het Dolfinarium is een circus met wilde dieren en geen dierentuin met een missie, ondanks hun dierentuincertificaat.
Wie had gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen, maar echt, ik ben het absoluut eens met het Dolfinarium. Vorige week was ik bij de Universiteit Utrecht om een lezing te geven aan studenten diergeneeskunde over hondenhandel, toen ik werd gebeld door dagblad de Stentor. Of ik een reactie wilde geven op de nieuwe slogan van het Dolfinarium. Hmm… vervelend om te zeggen, maar ik weet niet wat de nieuwe slogan is. Ik ben zo ontzettend druk met de hulpactie voor Oekraïne, malafide hondenhandel en nog heel veel meer, dat de nieuwe slogan van het Dolfinarium mij even ontgaan is.
Even ter herinnering: ik heb een vorig jaar een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) vanwege de slogan ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’. Dat is natuurlijk hartstikke misleidend, want het wekt onder meer de indruk dat bezoekers dieren beschermen door een kaartje te kopen en dat is niet waar. Dolfinaria wereldwijd werken direct en indirect mee aan de dolfijnenjacht (denk aan Taiji in Japan), want ze houden de vraag in stand naar dolfijnenshows en ‘entertainment’ met andere zeedieren. Dat is het tegenovergestelde van bescherming, dat heet uitbuiting. Het Dolfinarium is een circus met wilde dieren en geen dierentuin met een missie, ondanks hun dierentuincertificaat. Circussen met wilde dieren zijn verboden in Nederland en dat alleen al is de reden om het het Dolfinarium per direct te sluiten.
De RCC heeft de slogan van het Dolfinarium onder het vergrootglas gelegd en kwam tot de conclusie dat hij inderdaad misleidend was. Ik kreeg dus gelijk. Het Dolfinarium zei daarop tegen de NOS in beroep te gaan tegen deze uitspraak, maar daar heb ik niets meer over gehoord. Dus de journalist van de Stentor overviel mij een beetje met de vraag over de nieuwe slogan, maar ik was benieuwd en wilde er graag een eerste reactie op geven.
En toen hoorde ik het derde woord voor het eerst: ‘Verdiep’. Nou ja zeg, briljant gekozen! Ik kan het echt niet anders zeggen. Verdiep je alsjeblieft eens in zeezoogdieren, dan kan je enkel tot de conclusie komen dat die niet in een zeezoogdierengevangenis thuishoren als het Dolfinarium in Harderwijk. Met alles wat we nu kunnen weten – door ons te verdiepen in wetenschappelijke feiten over het natuurlijke gedrag van deze zeedieren – kan je alleen maar concluderen dat het houden van deze prachtige wezens op deze wijze je reinste dierenmishandeling is.
Agnar, Jouw opmerkingen over abstracte taal bij dolfijnen neem ik voor kennisgeving aan, je bent duidelijk beter op de hoogte hiervan dan ik. Maar daar volgt op zichzelf geen moreel oordeel uit. Dit bijvoorbeeld: "Wat je niet met mensen zou doen, moet je ook niet met dolfijnen doen. Of met mensapen of olifanten." Volgt niet direct uit de wetenschappelijke feiten. Het volgt hooguit uit de wetenschappelijke feiten plus het more oordeel dat je wezens met abstracte taal moet behandelen als mensen. Dat is wat ik bedoelde.
Hoe luidt nu precies die slogan? Zoals Wokey hieronder schrijft? Is mevrouw Soeters zo druk dat ze dat ff vergeten was te vermelden?
John C. Lilly deed onderzoek naar dolfijnen. Hij meende te ontdekken, dat dolfijnen aangeleerd gedrag doorgaven aan wilde dolfijnen. Daaruit trok hij de conclusie, dat dolfijnen een abstracte taal hebben zoals mensen. En vervolgens trok hij de conclusie, dat zijn onderzoek ethisch niet door de beugel kon. Onderzoek dat je niet op mensen zou doen, zou je ook niet op dolfijnen moeten doen. Als je mensen gevangen zou zetten en voor vermaak naar koek zou laten happen, dan word je strafrechterlijk vervolgd. De vraag is, of de directie van het dolfinarium niet strafrechterlijk zou moeten worden vervolgd. Als de rechten van de mens ook voor dolfijnen gaan gelden, zou dat in beeld komen. Als je geinteresseerd bent, zoek dan eens op: "dolphin research" "language". Of ga naar: https://mashable.com/article/dolphins-spoken-language
"Met alles wat we nu kunnen weten – door ons te verdiepen in wetenschappelijke feiten over het natuurlijke gedrag van deze zeedieren – kan je alleen maar concluderen dat het houden van deze prachtige wezens op deze wijze je reinste dierenmishandeling is." Dit punt kwam laatst ook al naar voren ivm die abortuskwestie in Texas. De wetenschappelijke feiten als zodanig geven geen aanleiding tot deze conclusie. Daar gaat een moreel oordeel aan vooraf, en dat oordeel wordt je niet door de wetenschap gegeven.
Wetenschappers die dolfijnen onderzoeken, houden er rekening mee, dat dolfijnen abstracte taal gebruiken zoals mensen. Wat je niet met mensen zou doen, moet je ook niet met dolfijnen doen. Of met mensapen of olifanten.