Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik ben evenveel waard als 's-werelds rijkste man Jeff Bezos

  •  
24-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
41061224225_895eb1f09e_k

© cc-foto: George W. Bush Presidential Center

Wie wat bijdraagt aan het welbevinden van anderen - of geld geeft aan organisaties die dat doen - is letterlijk goud waard
Van alles dat we nastreven, is geluk het enige dat we om zichzelf willen. Van al het andere – geld, gezondheid, status of vrijheid – hopen we dat het ons gelukkig maakt. Hoe kleurt dit inzicht van Aristoteles ons denken over het creëren van waarde?
De Covid-crisis bijt niet iedereen even hard. Het grootste online warenhuis ter wereld, Amazon, vaart er wel bij dat veel mensen de drukte van winkels mijden. Eigenaar Jeff Bezos werd daardoor in 2020 € 62 miljard rijker. Op de meest lucratieve dag mocht hij € 11 miljard bijschrijven. Voor deze dagwinst moeten 310.000 modale Nederlanders samen een heel jaar werken.
Ontwikkelingsorganisatie Oxfam noemt de rijkdom ‘obsceen’. Armoedebestrijding is onbegonnen werk als je bedenkt dat tekort komen ook wordt afgemeten aan verschillen in rijkdom. Vergeleken met Bezos is iedereen een sukkel. Het lijkt ook de betekenis weg te nemen van het tientje dat je dat je maandelijks schenkt aan Oxfam of de druppel op de gloeiende plaat van de voedselhulp van het Rode Kruis die in Nederland nodig is door corona.
Laten we dit nihilisme tegen het licht houden door niet het geld, maar het grootste geluk voor het grootste aantal centraal te stellen. Wat is het waard als je iets voor een ander betekent? Mijn eigen waarde als geluksonderzoeker kan ik inschatten aan de hand van een overzichtsstudie waarvoor ik samen met collega’s de resultaten van geluksgerichte interventies op een rij zette. Meestal gaat dit om relatief simpele oefeningen. Doe bijvoorbeeld een dag in de week minimaal vijf dingen extra voor anderen of sta één keer per dag stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit soort oefeningen leiden tot een vergroting van het geluk met gemiddeld half punt op een schaal van 10.
Hoeveel geld is nodig voor een vergelijkbare sprong in geluk? Voor een modaal huishouden volstaat € 1.250 euro per maand voor een half punt meer geluk. Per jaar is dus een extra inkomen van € 15.000 nodig. We kunnen nu uitrekenen hoeveel Nederlanders we zouden moeten bereiken die willen meedoen met een gelukstraining, om de economische waarde van een goede dag van Bezos te evenaren. We moeten dan 11 miljard delen door 15.000, oftewel 733.333 Nederlanders bereiken.
Dit getal lijkt enorm, maar de voetbalwedstrijd Italië – Nederland trok woensdag 2,2 miljoen kijkers. De pauze duurt lang genoeg om één werkzame interventie goed uit te leggen. Als een op de drie kijkers de oefening echt in praktijk brengt, dan hebben we een waarde in geluk gecreëerd, die de kapitaalwinst van Bezos evenaart. Ik ben met dertig jaar schrijven over geluk in kranten en tijdschriften misschien wel evenveel waard geweest als Bezos.
Natuurlijk weet ik dat ik mijn eigen rol in deze rekensom overschat. Als ik in een tijdschrift het werk beschrijf van topwetenschappers als Ruut Veenhoven , Evangelia Demerouti , Arnold Bakker of Wilmar Schaufeli , dan is het dwaas te stellen dat IK de wereld verbeter. Het is echter even onzinnig om te zeggen dat Bezos de wereld als individu heeft verrijkt, zonder hem de credits te laten delen met bezorgers, producenten, klanten, inpakkers en logistiek medewerkers. De moraal is simpel. Wie wat bijdraagt aan het welbevinden van anderen – of geld geeft aan organisaties die dat doen – is letterlijk goud waard.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Bouwman2
Bouwman226 okt. 2020 - 8:04

Je kunt gewoon domweg een moment gelukkig zijn lopend in de Dapperstraat op je weg naar de PC Hooftstraat. .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 9:15

Ben je daarom meer waard? Ik ben benieuwd wie van meer waarde is als jouw huis onder water loopt vanwege een waterleidingbreuk, de loodgieter of de bankdirecteur?

NoahAmber
NoahAmber25 okt. 2020 - 17:50

Ik ben evenveel waard als ‘s-werelds rijkste man Jeff Bezos Me2, alleen mijn bankrekening laat wat anders zien

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 9:16

Voor heel veel mensen ben ik meer waard als Jeff Bezos! Voor heel veel mensen in Jeff Bezos een ramp.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 3:12

als=dan

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2020 - 15:29

Geluk komt en gaat, het zijn momenten, vaak onverwacht, het kan je zomaar overvallen.

Grozny
Grozny25 okt. 2020 - 9:57

Als het bedrijf van Bezos in waarde toeneemt neemt de waarde van Bezos toe. Dit betekend ook dat onze pensioenfondsen in waarde toenemen.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber25 okt. 2020 - 17:42

Vandaar dat pensioenfondsen moeten gaan korten

JasDon
JasDon25 okt. 2020 - 21:23

"Vandaar dat pensioenfondsen moeten gaan korten" Wel als ze blijven doorgaan met geld pompen in nauwelijks renderende groene investeringen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 8:34

Waarde in geld ja, maar dat is een geheel andere waarde. Het is zo vreemd dat we enkel nog maar in waarde kunnen denken als het om geld gaat. De vraag is; Wat is waarde, waardevol?

Max6
Max625 okt. 2020 - 8:48

Ik denk dat de schrijver zichzelf een beetje overschat... "Meestal gaat dit om relatief simpele oefeningen. Doe bijvoorbeeld een dag in de week minimaal vijf dingen extra voor anderen of sta één keer per dag stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent." Ik lees ook wel eens van dit soort boeken, en probeer dan de oefeningen te doen... leuk voor een paar dagen, maar denk niet dat er veel mensen zijn die dit langer dan een paar weken volhouden.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker25 okt. 2020 - 8:22

Beste meneer Bergsma, Het klinkt erg mooi: 'het grootste geluk voor het grootste aantal'. Neem de maatstaf Bruto Binnenlands Product, ook die is ooit 'bedacht' om 'het geluk' van een land te meten, nu weten we dat het een niet samen hoeft te gaan met het ander. U doet hetzelfde door 'geluk' te kapitaliseren Bovendien kan kiezen voor 'het grootste geluk voor het grootste aantal' ook tot ellende leiden. Wat als kiezen voor 'het grootste geluk voor het grootste aantal' betekent dat we een kleinere groep in groot ongeluk storten? Zo zullen er velen zijn waarbij het weren van migranten een bijdrage levert aan hun 'geluksgevoel', dat 'weren' stort anderen in diep ongeluk. Als er bijvoorbeeld 3 miljoen mensen zijn, waarbij dit tot een 'geluksprong' van 0,5 punten leidt, dan levert dat een toename van geluk van 1,5 miljoen punten op. Daarvoor 100.000 in ellende storten waarbij hun 'geluk daalt van zeg 4 (want ze waren niet gelukkig op de plek waarvan ze vertrokken) tot 0, dan stijgt het totale geluk met 1,1 miljoen punten. Zegt u dan DOEN?

Paleocon
Paleocon25 okt. 2020 - 8:02

Wat de auteur (en vele met hem) lijkt te vergeten is dat als iedereen er in gelijke mate financieel op vooruit gaat, er de facto niemand op vooruit gaat. De beleving van welvaart is immers relatief ten opzichte van wat een ander heeft. Zo kan het zijn dat een stratenmaker het beter voor elkaar heeft wat betreft luxe dan een 15e eeuwse baron maar dat niet zo beleeft. Natuurlijk geldt dit niet voor mensen die zowat omvallen van de honger. Maar hoe graag links dat ook ziet in NL, het is er niet.

Roel2
Roel225 okt. 2020 - 7:36

Het gras van de buurman is altijd groener.... Ik denk dat de behoefte om jezelf te vergelijken met een, volgens velen, succesvol persoon (want rijk), toch voortvloeit uit een niet zo gelukkig gevoel. Schiet deze onderzoeker zichzelf nou in de voet?

Bouwman2
Bouwman225 okt. 2020 - 7:35

Het is nou eens een fijn stukje dat gaat over de waarde van een individu.. Stel, er liggen twee mensen in het Buiten IJ de verdrinkingsdood nabij. Jij staat op de dijk en je hebt één reddinsgboei met een lang touw. Als je die gooit redt je de een, maar verdrinkt de ander. Wat doe je? De vraag is in geval niet zo zeer een rekensommetje , maar een filosofisch probleem. Los je dat op door degene die het aankaart te zeggen dat dat niet is toegestaan omdat het probleem te groot of te irritant zou wezen? Laat ik het pobleem concreter maken en in plaats van dat het niet Jeff Bezos op de kade staat maar het de Overheid is die daar staat. met het zelfde probleem. Wie wordt er op de kant gehesen en wie zakt naar de bodem?

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber25 okt. 2020 - 17:48

@Bouwman 25 oktober 2020 at 08:35 Wat doe je? De vraag is in geval niet zo zeer een rekensommetje , maar een filosofisch probleem. Tegen de tijd dat je klaar bent met filosoferen zijn ze allebei verzopen. Probleem opgelost

LaBou
LaBou 26 okt. 2020 - 6:44

"Tegen de tijd dat je klaar bent met filosoferen zijn ze allebei verzopen. Probleem opgelost" Dat was ook de bedoeling. Het is een soort handenwassen in onschuld.

Bouwman2
Bouwman226 okt. 2020 - 8:00

Ik vroeg of je een denkbeeldig probleem oplost door het taboe te verklaren . En het antwoord van Amber en LaBou luidt bevestigend. Ja, als je problemen ontkent dat ze bestaan dan zijn er geen problemen. Dus wie hinder van iets heeft, bijvoorbeeld van een rondzingend virus, gewoon wegdenken.? Wellicht dragen jullie het niet medisch voorgeschreven mondneusmasker op de verkeerde plek?

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2020 - 18:50

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
ton14024
ton1402424 okt. 2020 - 22:01

Monden vullen? Sinds wanneer bepaald dat de waarde? Wat de gek ervoor geeft.

GMatth52
GMatth5224 okt. 2020 - 23:40

Sander: "Tuurlijk joh, heel misschien wel. Hoeveel monden heb jij weten te vullen, in verhouding tot Bezos?" Bezos vult niet één mond, behalve die van hemzelf. Hij laat duizenden werknemers voor hem werken, en steekt hun verdiensten in zijn zak, of brandkast.

Karingin
Karingin25 okt. 2020 - 0:05

Slaven kregen ook (meestal) te eten, maar ik denk toch niet dat we een slavenhouder erg waardevol vinden. Bezos doet niet veel onder voor een slavendrijver, met 't hongerloontje dat ie betaalt en de hoge eisen die hij daarvoor stelt

Abma
Abma25 okt. 2020 - 6:37

Sander. Wat een onwetendheid, echt stuitend

Berend5
Berend525 okt. 2020 - 9:23

Boeren vullen onze monden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2020 - 15:22

Sander bedoelt, kromme ruggen en alsnog armoede.

Hallahan2
Hallahan224 okt. 2020 - 18:01

Ik zou niet met hem willen ruilen denk ik, de helft vind ik ook wel genoeg...