Joop

Ik ben er klaar mee om als racist weggezet te worden omdat ik opkom voor dieren

  •  
04-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
rundvleesslachthuis

© cc-foto: Jai79

Een dier zonder stress, angst en pijn doden is onmogelijk. Halal vlees bestaat daarom niet.
Ik ben er helemaal klaar mee om door mensen als Fati Benkaddour in haar opiniestuk ‘ Het Slachtofferfeest ’ (Joop, 3 augustus 2020) weggezet te worden als racist, Moslimhater en Jodenhater omdat ik tegen het offeren van dieren ben. Het is goedkoop en oneerlijk om mensen zo weg te zetten en een manier om inhoudelijk niet in te gaan op de kritiek over het offerfeest. Namelijk: Is het in de huidige tijd nog wel geoorloofd om een dier te offeren? Een offer is iets van jezelf, iets wat je pijn doet om het af te staan, en dat is niet het leven van een ander. Ik zou voor mijn gevoel eerder een racist zijn als ik expres niet het dierenleed aan de kaak zou stellen omdat het om iemand van Turkse, Marokkaanse, Joodse of Surinaamse komaf zou gaan.
Uiteraard gaat al het andere dierenleed in de ‘gewone’ slachthuizen tijdens het offerfeest ook door. Het klopt helemaal wat Fati Benkaddour hierover zegt. De dieren in de bio-industrie hebben een verschrikkelijk dieronwaardig leven, het vangen van de dieren is wreed, het transport naar het slachthuis is dieronterend en de slacht is gruwelijk. Alle slacht is afschuwelijk en gaat gepaard met hoe dan ook veel dierenleed. Daar protesteren dan ook genoeg dierenvrienden tegen. Fati Benkaddour geef ik het grootste gelijk in haar mening over de Nederlandse bio-industrie. Waar het mis gaat in haar opiniestuk is dat zij volledig voorbijgaat aan het feit dat ook het gros van de moslims net als de meeste andere Nederlanders dit dierenleed uit de bio-industrie gretig consumeren. Bij moslims is het enige verschil dat het dier geen varken is en de dieren halal geslacht zijn. Maar het leven is even ellendig geweest, vrijwel al deze dieren komen ook uit de bio-industrie die zij zelf zo hekelt.
“Het slachtmes moet vlijmscherp zijn, het dier mag geen ander dier geslacht zien worden en het dier moet een goed leven hebben gehad”, aldus Fati Benkaddour over het halal slachten. Koosjer en halal omgaan met het dier betekent inderdaad dat het dier tijdens het leven en de slacht geen stress mag ervaren. Maar er zijn maar zeer weinig moslims die dat naleven en om die reden enkel biologisch vlees, zuivel en eieren kopen. Bovendien is een dier zonder stress, angst en pijn doden onmogelijk. Halal vlees bestaat daarom niet. Tenzij het dier door een ongeluk gestorven is of van ouderdom. Echt halal is het helemaal niet om dieren te eten. Fati Benkaddour hekelt het dat over deze ‘humane’ regels nooit gesproken wordt. Maar als die regels niet nageleefd worden, wat zij zelf ook betwijfelt, is het de vraag of dat zo zinvol is, zeker als er onder moslims zelf hier weinig over gesproken en gediscussieerd wordt.
In haar opiniestuk maakt Fati Benkaddour onderscheid tussen de Nederlander die kritiek heeft op het offerfeest en meedoet aan de bio-industrie en de moslims. Letterlijk schrijft zij: “Samengevat is het racistische afweermonster duidelijk een herkauwer, hypocriet en blind voor het eigen comfort dat stoelt op de eigen bloederige en mishandelende industrie.” Dat onderscheid maken klopt niet, want het meeste halal vlees komt ook uit deze bloederige en mishandelde industrie. Waar dus ook moslims deel van uit maken net zoals iedere andere Nederlander die vlees eet. En ook de kooi-eieren liggen nog in de meeste Turkse en Marokkaanse buurtsupers te koop. Dat is niet bepaald halal.
Het doden is enkel de manier die verschilt. Ongeacht dat de ‘gewone’ slacht ook gruwelijk is, is het onverdoofd slachten vaak nog een langere lijdensweg. 40 seconden mag een dier gruwelijk lijden voor het alsnog verdoofd wordt. Iedere seconde met pijn en angst duurt heel lang en is een seconde te veel. Bij runderen kan deze doodstrijd tot wel een kwartier duren.
Ik ben tegen iedere vorm van dierenleed, onderdrukking en uitbuiting van dieren. Ik vind dat dieren met respect behandeld moeten worden en recht hebben op hun eigen leven. En ja, ik heb een hekel aan het gedrag van mensen die dat doen. Of zij nu moslim, jood, christen of ongelovig zijn, of een andere huidskleur hebben, dat doet er niet toe. Als joden hier Jom Kippoer zouden vieren en met een kip boven hun hoofd zouden slingeren om hun zonden weg te wassen, dan zou ik actievoeren. Net zoals ik ieder jaar actievoer tegen het vele vlees vreten tijdens het christelijke vredesfeest Kerstmis. En daarom protesteer ik tegen het offeren van dieren op het Offerfeest. Iets wat naast wreed ook helemaal niet nodig is: men mag ook geld offeren voor hulp aan arme mensen en andere diersoorten. Ik vraag me af wat er gebeurd was als Ibrahim zijn zoon wel had moeten doden… Dan zouden we toch ook niet toestaan dat moslims hun zonen offeren?
Volgens Fati Benkaddour heeft de kritiek op het offeren van dieren een heel ander motief: Moslim- of Jodenhaat. Volgens haar heeft het niets met dieren te maken, hun zware leed, hun wrede leven of lugubere dood. Maar met de eigen onstilbare honger naar dominantie en zelfverrijking. Dat zijn nogal wat harde beschuldigingen en harde woorden van haar kant. Ik ben geen racist. Integendeel, ik ben tegen iedere vorm van discriminatie, ook die op andere diersoorten. Ik kom voor niet menselijke dieren op en ben juist tegen dominantie en zelfverrijking. En ik ben het spuugzat dat mensen zoals Fati Benkaddour keer op keer de discussie of het ethisch wel kan om een dier te offeren en onverdoofd te doden op een ander spoor brengen door hen die opkomen voor dieren uit te maken als racist.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (176)

Mostafa
Mostafa5 aug. 2020 - 11:02

Beste Sandra, Een vraagje: Ik hoor vaan Nederlanders het volgende zeggen als zij boos worden op iemand: '' Wat een beest ben je''...is dat geen discriminatie van de beesten in de Nederlandse traditie ?!!

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens6 aug. 2020 - 4:15

@Mostafa "Wij zijn het Zeuren, klagen zaniken Zat…." Dat begrijp ik best. Maar dat zit in de mens. Wij zeuren, klagen en zaniken nu eenmaal graag. In het algemeen, maar zéker hier op Joop! Daar zijn wij reaguurders voor. Dat is onze hobby! De jouwe net zo goed als de mijne. En dat is niet zomaar voor niks, niet zomaar alsof er iemand jarig is, of op een ander feestje. Nee, dat is een serieuze zaak. Dat is om onze mening te vormen. Dat gaat erover hoe wij de wereld, de maatschappij willen inrichten. Wat wij vinden beesten en mensen en hoe we met elkaar moeten omgaan. Soms gaat het over kleine dingetjes (spechten en rivierkreeftjes), soms over grote dingen (bio-industrie, godsdienst, discriminatie). Stootjes uitdelen, stootjes krijgen. Niks met rust laten. Reaguren, een leuke hobby toch?

Mostafa
Mostafa6 aug. 2020 - 11:43

Eric, Natuurlijk, maar een discussie beteken niet dat je namens mij mag denken, zeggen en dingen verzinnen, alles naar je eigen wens?!!. Sommigen hier zeggen en roepen dingen die ik niet zeg en boetseren hun eigen mening namens mij ?! Zij weten precies hoe ik denk en voel en dat is bezopen. Geef een vraag krijg je het antwoord en niet vragen en antwoorden in mijn naam. zulke gedrag accepteer ik niet en ik begin ook wild te reageren! Discussiëren betekend niet dat je je mond wijd open doet en maar dingen uit je mond gooien....ik hou van inhoud en een beetje respect en dat dit beschaving. Absoluut, ik ben geen God en ik maak ook fouten maar niet zulke nare onbeschofte fouten: praten als een heilige definitie namens mij ?! Bij deze .

Seva Randeep
Seva Randeep5 aug. 2020 - 9:40

En dat terwijl de profeet zelf heel weinig vlees at. Gelukkig zijn er ook andere geluiden te horen, zoals die van de site Vegan Muslims: https://veganmuslims.com

Richard58
Richard585 aug. 2020 - 9:26

Ach dit hele stuk gaat in de discussie hieronder toch niet meer over dierenleed. Het gaat de meeste om zich af kunnen zetten tegen moslins, niet meer niet minder. Met welke prachtige en gevoelige verhaaltjes ook gelardeerd. De PVV en FVD hier denken echt dat de gemiddelde JOOP lezer infantiel is ofzo. Ze overtuigen hier niemand behalve zichzelf.

2 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong25 aug. 2020 - 13:52

Onderbouw het dan?

Richard58
Richard585 aug. 2020 - 18:13

Jouw reactie is de onderbouwing en je hebt het niet eens door ook!!

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz5 aug. 2020 - 8:59

Interessant dat veel mensen vinden dat het onverdoofd doden van dieren door het de keel door te snijden beter voor het dier is dan het te verdoven. Zijn deze lieden dan zo stoer om bij tandarts en chirurg ook aan te geven dat een verdoving niet nodig is omdat dat alleen maar extra leed en stress veroorzaakt? Vinden ze het ook ok dat bij euthanesie van hun geliefde de keel wordt doorgesneden? Anders begrijp ik er helemaal niets meer van.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens5 aug. 2020 - 10:17

@Hellewina "Vinden ze het ook ok dat bij euthanesie van hun geliefde de keel wordt doorgesneden?" Scherp argument. Al is in de islam actieve euthanasie verboden. (Passief, onthouden van medicatie e.d., is wél toegestaan.)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 11:30

@Hellewina De methodes die men gebruikt om te 'verdoven' zijn niet zo vriendelijk als het woord doet voorkomen. Men gebruikt elektrocutie of co2, beide gevallen zijn erg onaangenaam voor het dier en veroorzaakt enorme stress. Veder hoef ik u vast niet te vertellen dat de bioindustrie geen huppelweide voor dieren is. Het totaalplaatje van geboorte tot biefstuk is wat we eigenlijk niet moeten willen. Lees je de regels van halalslacht dan zie je dat die juist gemaakt zijn om dierenleed te minimaliseren.

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz5 aug. 2020 - 12:43

Ik eet geen vlees, Griezel, dus voor mij hoeft er niet geslacht te worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 14:34

Ik denk dat het probleem is dat veel dierenvrienden zo tegen slachten in het algemeen zijn dat ze vergeten dat ze in hun kruistocht tegen vlees de verkeerde keuzes maken. Zo helpen ze de PVV met moslims pesten en jagen ze de armen op kosten door vleesbelasting (terug naar vlees is een luxe voor de rijken).

Zandb
Zandb5 aug. 2020 - 17:44

Hellewina Ik ben benieuwd wie dat dan gezegd heeft, dat onverdoofd slachten beter is dan verdoofd. Ik heb hier niets in die richting gelezen. U heeft het over "veel mensen", wie bedoelt u dan? Wanneer we zaken met elkaar gaan vergelijken, moeten we wel in de gaten houden wat we dan precies vergelijken. Bijvoorbeeld - zoals ik al deed - het onverdoofd slachten van beesten die prettig geleefd hebben stellen tegenover dieren uit de bioindustrie die en masse verdoofd en geslacht worden. Daar zou je iets zinnigs van kunnen vinden, waarbij ik al maar vast bij aanteken, dat ik er geen enkel bezwaar tegen heb, wanneer dieren die prettig geleefd hebben ook prettig doodgaan. Sterker nog, dat heeft mijn voorkeur. Maar in de discussie hier, wanneer het om ritueel slachten gaat en verontwaardiging daarover, heb je daar niets aan. Het zou mij persoonlijk veel uitmaken of ik bv onverdoofd bij de tandarts zit of onverdoofd maar wel snel dood moet gaan. Het is wat raar zeggen maar u werpt dat op: Wanneer ik dood moet worden gemaakt, dan het liefst op een manier die ik elk dier gun. En ook al eet u geen vlees, dan worden er toch nog dieren voor u geslacht. Dat is een. En twee is, dat maakt in de discussie wat dan eventueel erger zou zijn natuurlijk helemaal niets uit of u geen vlees eet.

FransBrinkman
FransBrinkman5 aug. 2020 - 8:56

Gelukkig ben ik vegetariër, da's weer een probleem minder. Wel mee eens dat mensen die tegen onverdoofd slachten zijn, nogal selectief kritisch zijn. Zo laden ze de verdenking op zich dat ze simpelweg tegen islamieten zijn en het hen spijt dat de joden ook een verbod te moeten krijgen. Als joden zeggen bij dit slachtverbod Nederland onleefbaar dreigt te worden, hoor je maar weinig mensen zeggen: als het je niet bevalt, rot je maar op naar je eigen land.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2020 - 8:13

Halal slacht is op papier in ieder geval vele malen diervriendelijker dan bioindustrie. Schijnt nu te zijn dat dat in de praktijk vaak tegen valt. In dat geval was er veel winst te boeken geweest wanneer de kritiek zich had gericht op het niet halal zijn van halalslacht. Dan waren er moslims geweest die aan je kant stonden. Maar dus val de de diervriendelijkere methode aan . Dan wek je de indruk dat het je niet om de dieren gaat maar om de mensen.

Eric Minnens
Eric Minnens5 aug. 2020 - 4:23

"Ik ben er klaar mee om als racist weggezet te worden omdat ik opkom voor dieren" Lijkt me een volstrekt logische uiting. Hoeft niet eens beargumenteerd te worden. Opkomen voor dieren heeft per definitie niets met racisme te maken. Wie iemand wegzet als racist, omdat hij/zij opkomt voor dieren, spoort niet helemaal.

13 Reacties
Mostafa
Mostafa5 aug. 2020 - 8:38

Ik ben met u eens en helemaal. Sandra van Dierennoodhup mag inderdaad alles zeggen en heeft niets te maken met racisme. Maar PVV- ers en PVD- ers die hier schuilen als dieren vriendelijk en zien hun kans om moslims te schofferen daar heb ik een probleem mee....want wij zijn niet gek!

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 9:47

[Wie iemand wegzet...] laat het helemaal maar weg.

Eric Minnens
Eric Minnens5 aug. 2020 - 9:57

@Mostafa Sandra de Werd is tegen dierenleed, én in de bio-industrie, én tijdens het offerfeest. Ze is tegen allebei. Zij heeft niets tegen moslims of joden, maar wordt wél beschuldigd van moslim--en jodenhaat, o.a. door Fati Benkaddour. Dat is raar toch? Van mij mag jij moslims en joden verdedigen als je denkt dat dat nodig is. (Vooral tegen PVV en FvD!) En je mag feest vieren en zoveel vlees eten als je maar opkan. Maar Fati Benkaddour is begonnen met het beschuldigen van racisme.

Eric Minnens
Eric Minnens5 aug. 2020 - 10:03

@Danielle Wat bedoel je?

2e kans
2e kans5 aug. 2020 - 10:03

Mostafa, Waar ik een probleem mee heb zijn mensen die kritiek niet willen horen, maar direct naar anderen wijzen. Dus Mostafa, durf ook eens te benoemen wat er niet goed is aan de Islam. Ook binnen dat geloof zullen mensen met de tijd mee moeten gaan. U heeft het over moslims schofferen. Kritiek hebben op halal slachten is al een brug te ver?

Mostafa
Mostafa5 aug. 2020 - 10:16

Eric, Niet alle Nederlandse moslims heten Fati...maar om de uitspraak van Fati als excuus om moslims aan te vallen is slap. Plaats het artikel van Sandra naast het artikel 1 van de Grondwet en trek de conclusie....anti religieuze tradities mag niet...maar ja...zij mag alles...het gaat toch over zwakke gemeenschap, de moslimse. De discussie over halal slachten door extreemrechts reageerder lijkt of wij Canibalen zijn ! Wij zijn het Zeuren, klagen zaniken Zat....wij hebben op dit moment andere dingen aan onze hoofd...wij hebben genoeg aan Corona...laat ons met rust en draag j́e mondkapje...vas je handen constant en hou 1’5 me5er afstand....is brod nodig dan zulke Gore discussie over ge halal van je. Ik bedoel met ‘ je’ niet jij maar algemeen! Fijne dag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 11:59

"Wie iemand wegzet als racist, omdat hij/zij opkomt voor dieren, spoort niet".

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 12:05

Als de Noorse moslims geen moeite hebben met halal slachten met voorafgaande verdoving zie ik niet in waarom Nederlandse moslims daar geen genoegen mee kunnen nemen.

Mostafa
Mostafa5 aug. 2020 - 12:55

Danielle, Dus moslims en joden zijn meer dan 20 eeuwen verkeerd bezig met het omgaan met dieren, andere gelovigen doen het altijd goed en zijn dierenvriendelijk ? Ik strijd in eerste plaats altijd voor mensenrechten en ik hou van dieren en ik heb altijd een poes thuis. het houd nooit op, straks beginnen zij over de hoofddoek....ect....en zo gaat maar door....hebben jullie niets te doen....maak jullie geen zorgen meer over halal slachten en de hoofddoek dan over Corona....kom op corona hangt in de lucht en daar moet jullie energie en hoofd investeren! Succes met het bestrijden van Corona.

Auslander
Auslander5 aug. 2020 - 13:10

@ DanielleDefoe Hoe weet je dat moslims er geen moeite mee hebben? Hoe weet je dat zij niet importvlees maar met verdoving geslachte vlees consumeren? Voor wie gelooft is met verdoving geslachte vlees niet halal. (Hetzelfde verhaal geldt ook voor de gelovige joden).

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 14:18

Auslander mogelijkerwijs importeren ze vlees uit het buitenland. Gelovige joden zijn er daar nauwelijks. Noorse moslims zouden liever de schapen bij vol bewustzijn om zeep helpen maar dat mag niet van de wet. In 2011 heeft de Islamsk Råd Norge meegewerkt aan een protocol voor binnen de wet blijvende halal slacht, met verdoving, en verwerking. Dit schapenvlees wordt ook naar moslimlanden geexporteerd voorzien van een halalcertificaat. Noorse schapen lopen zomers buiten in de bergen met hun lammeren zonder bewaking van een herder en/of honden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 14:23

De Vikingen praktiseerden ook veelwijverij en handelden in slaven. Er zijn wel meer zeer oude tradities waar we om goede redenen afscheid van hebben genomen.

Zandb
Zandb5 aug. 2020 - 17:45

Eric Klopt wat u zegt. Niemand maakt dan ook, wie opkomt voor dieren, uit voor racist.

Joop den Uil
Joop den Uil4 aug. 2020 - 18:36

overigens: had ik niet verwacht dat een dergelijk artikel hier gepubliceerd zou worden. Complimenten dus en excuses voor vooringenomenheid.

Ivan61
Ivan614 aug. 2020 - 17:55

De beide dames tonen hoge percentage van intolerantie en slachtofferschap.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 aug. 2020 - 17:50

Mostafa en Oki Doki. En wat te denken van goudvissen in veel te kleine viskommen? Die mishandelde en afgedankte ezeltjes waar ik al jaren lang voor doneer en menig traantje om moet weg pinken. Of de arme slangen in handen van meedogenloze slangenbezweerders op het grote plein in Marrakesh? Daar hoor je ze in "Den Haag" nooit over, zullen we het daar eerst eens over hebben ipv zoiets triviaals als ritueel slachten?

4 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 aug. 2020 - 17:52

jarenlang wegpinken

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 18:06

Deplorable, En wat ga je doen met je krokodil tas, riem en schoenen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty5 aug. 2020 - 5:47

@ Mostafa Al mijn "redneck" vriendjes in het zuiden van de VS dragen alligator shoes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 9:49

PvdD heeft zich dacht ik wel uitgelaten over goudvissenkommmen. Maar ik heb het niet nagezocht.

NoahAmber
NoahAmber4 aug. 2020 - 16:51

Volgens Fati Benkaddour heeft de kritiek op het offeren van dieren een heel ander motief: Moslim- of Jodenhaat Volgens mij moet dat zijn Moslim-en Jodenhaat

5 Reacties
Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 17:16

Goed gezien.

Paul250371
Paul2503715 aug. 2020 - 2:52

" Volgens mij moet dat zijn Moslim-en Jodenhaat" Inderdaad. Welk geloof zal deze dame "het onverdoofd slachten" het meest nadragen, uiteraard met alleen de liefde voor (het lijden van) het dier in acht genomen? Of het was een spelfout?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 9:56

Mijn Zweedse moslimfamilieleden doen niet aan halal. De meiden zijn vegetarier.

Mostafa
Mostafa5 aug. 2020 - 13:24

Danielle, Ik ben dol op rouwe haring met uitjes, ik slik elk dag 1 rouwe haring....toch voel ik me schuldig....rouw de beesten eten ?!...maar goed ik vind het lekker en gezond. Hier moet ik denken aan Wilders die ooit zei : '' ik lus de hoofddoek rouw'' bedoelde hij rouwe haring ?!

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 14:28

Mostafa ik ken Wilders niet persoonlijk. Volgens mij houdt hij net als u en ik ook van poezen. Wat hij zoal eet al dan niet gekookt of gebraden is mij onbekend.

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 16:35

Waarom is er trouwens een alleenrecht om er klaar mee te zijn als je als racist wordt neergezet? Waarom maken we ons alleen daar druk om? Nooit meegemaakt dat iemand zich druk om maakt dat je als antisemiet wordt weg gezet als je Israel( en dan alleen het beleid) bekritiseert. Nooit meegemaakt dat mensen zich druk maken om verschillende nette linkse reageerders hier en op allerlei sites die worden weg gezet als landverraders als ze pro EU standpunten hebben? Of pro immigratie. Nooit enige vorm van verontwaardiging gehoord. Nooit. Het interesseert niemand een bal. SP'ers communisten of antisemieten noemen is volledig ingeburgerd. GL de Groene Khmer noemen is ook normaal. Dus je mag je eindeloos door allerlei rechtse hooligans voor antisemiet, landverrader, communistisch laten uitmaken? Daar hoor je niemand over. Alleen maar omdat je het Palestijnse standpunt deel of socialistische plannen hebt over de economie. Of niet meteen uit de EU wilt. Waarom mag ik niemand weg zetten als racist? Waarom is dat zo erg? Waarom is weg gezet worden als antisemiet niet erg? Of als profiteur? Wat we al tientallen jaren normaal vinden. En wat VVD en CDA normaal vinden om hardop te zeggen over mensen in een uitkering. Waarom is dat allemaal niet erg? En moeten we medelijden hebben met mensen die worden weg gezet als racist? Het is eenrichtingsverkeer. Dat is het.

7 Reacties
Carbonarius
Carbonarius4 aug. 2020 - 18:32

Omdat iemand wanneer je iemand wegzet als racist, je die beschuldigt een strafbaar feit te hebben gepleegd. Daar komt nog bij dat het vandaag de dag nogal snel wordt geroepen, wat ook weer irritatie opwekt bij de luisteraar. Met name omdat het veelal dom overkomt. Linkje: http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/137c.html

Viso
Viso4 aug. 2020 - 19:10

Omdat racisme niet bestaat sinds bekend is geworden dat we genetisch gezien allemaal tot 1 ras behoren.

Marco de Jong2
Marco de Jong24 aug. 2020 - 19:49

'SP’ers communisten ' De SP staat letterlijk voor 'socialistische partij'.

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 21:04

@ Carbonarius Het komt vooral dom over dat mensen zich meer druk maken over dat ze racist worden genoemd als over racisme. Dat komt dom over. @ Viso Sneu definitie geneuzel. @ Marco de Jong Socialisme( al dan niet democratisch) is niet hetzelfde als communisme. Maar u gooit alles op 1 hoop. Zoals gebruikelijk.

Paul250371
Paul2503715 aug. 2020 - 3:13

Sterker. Ik denk dat treurig rechts al jaren een platform creëert ("wij mogen niets zeggen, miemiemie,) dat als doel heeft racisme en fascisme tot zo een leeg begrip te maken zodat ze racisme en (gedeeltelijk) fascisme in alle openheid kunnen etaleren. Door het in de slachtofferrol te plaatsen kan je tegenwoordig Hitler links noemen, Eigen Volk eerst roepen, Europa blank willen houden, vluchtelingen laten verzuipen, maar het achterlijk en verwerpelijk vinden als je dan voor racist wordt uitgemaakt, en het nazieste van deze situatie is dat heel veel burgers van dit land deze NSB mentaliteit als een passende mantel hebben aangetrokken. "Ik ben er klaar mee om als racist weggezet te worden omdat ik opkom voor dieren" Dat wordt de columnist helemaal niet, dat wil ze wel blijkbaar.

Carbonarius
Carbonarius5 aug. 2020 - 12:33

@Sonic Dit is wat veel mensen hierover zeggen: iedereen uitmaken voor racist leidt af van het echte racisme in onze maatschappij. Natuurlijk maken mensen zich eerder druk wanneer ze zelf onheus bejegend worden, dan om iets wat verder van hen verwijderd is, zoals racisme in het algemeen. Dat vind ik best logisch. Of je dit dan dom moet noemen.. Naja dat denk ik persoonlijk niet. Ik zou zelf heel terughoudend zijn met woorden als 'racist', 'xenofoob', etc.

Viso
Viso7 aug. 2020 - 2:24

@ Viso Sneu definitie geneuzel. Wetenschappelijk bewijs afdoen als sneu definitie geneuzel? Over sneu gesproken.

Wilco4
Wilco44 aug. 2020 - 16:23

Zo snel mogelijk dit soort barbaarse rituelen verbieden, we leven toch niet meer in 1520? Tijd dat religie maar een toontje lager gaat zingen...

1 Reactie
Zandb
Zandb5 aug. 2020 - 17:50

Wilco Als vissen een religieuze bezigheid was, dan moest het verboden worden?

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 14:53

Sandra, Juist de Dierentuinen moet verboden zijn. Wilde dieren horen vrij te zijn in de natuur en niet opgesloten worden in ruimtes voor het geld ?! De wilde dieren hebben het recht om te leven hoe zij graag het willen en hoe het hoort en de mensen mogen niet bepalen hoe wilde dieren mogen leven. opsluiten van wilder dieren in Dierentuinen is marteling, vind ik. Maar hierover kraait geen haan !

6 Reacties
sjaakie2
sjaakie24 aug. 2020 - 15:49

Wat is een wild dier? En daarnaast zou ik liever een dier zijn in de dierentuin dan een dier in de bio-industrie.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 17:23

Een wilde dier is een dier die andere dier opeet, voor de lol! Deze horen in een wilde bos en niet in een Dierentuin.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 aug. 2020 - 18:56

Mostafa, Waarom mag er nooit kritiek op moslims, Marokko of de islam zijn bij u. U probeert maar steeds andere zaken er bij te halen om het maar niet over de olifant in de kamer te hebben. Is dat nu niet moeilijk, niet met kritiek te kunnen leven?

Hank Nozemans
Hank Nozemans4 aug. 2020 - 19:05

Ik denk dat veel dieren in een dierentuin een beter leven hebben dan in het wild. Continue stress om niet opgegeten te worden is niet fijn. De meeste prooidieren eindigen hun leven door opgegeten te worden.

Marco de Jong2
Marco de Jong24 aug. 2020 - 19:59

@Mostafa 'Een wilde dier is een dier die andere dier opeet, voor de lol! ' Voor de lol ja? Een dier gaat dood als het niet eet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 8:04

"Het is ingewikkeld om de mate het lijden te “meten” ". Geen reden om het niet zo goed mogelijk te proberen.

Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2020 - 14:36

Ik ben bang dat er nog vele diersoorten zijn die het veel slechter hebben dan de schapen in kwestie. Kijk maar eens naar het verschrikkelijke leed dat veel honden en katten moeten doorstaan overal ter wereld. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden over het redden van dieren, misschien is het gepaster om daar eerst eens naar te kijken.

1 Reactie
????
????5 aug. 2020 - 0:44

Dus je maakt ook niet druk om racisme in NL dan, want elders op de wereld is het veel erger (ook daarvoor moet je op youtube kijken) slavernij is op sommige plekken nog heel gewoon en heroovoedingskampen voor minderheden ook. Wat zeg je? Whataboutisme? Oh.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 14:26

Het gaat uiteraard niet aan om slachtmethoden te vergelijken als de overige omstandigheden niet hetzelfde zijn. Is dat wel het geval dan brengt volgens onderzoek onverdoofd slachten meer dierenleed teweeg dan reguliere slacht. Voor gevogelte schijnt het geen verschil te maken. Voorlopige conclusie lijkt mij helder.

5 Reacties
Zandb
Zandb4 aug. 2020 - 14:33

Danielle Een voorlopige conclusie is juist niet helder. Iets wat helder 'schijnt' is niet helder. Verder zijn uitslagen van "een onderzoek" niet meer dan uitslagen van een onderzoek. Daar valt niets van te zeggen of te vinden, zolang je niet precies weet wat onder welke omstandigheden, hoe gemeten is. En hoe die uitslagen geïnterpreteerd zijn. Tot slot heb ik geen idee, of hoe we ook onderzoeken, dat iets als "leed" in het algemeen te meten valt. Ik heb daar op voorhand ernstige bedenkingen bij.

Jaco38
Jaco384 aug. 2020 - 17:10

Wat voor mij meeweegt is dat het verbieden van onverdoofd slachten de meeste Nederlanders, waaronder mijzelf, op geen enkele manier raakt, terwijl dit voor een religieuze minderheid wel degelijk een zeer belangrijk punt is. Dit vraagt juist van meerderheid een zorgvuldige afweging van dit belang tov een m.i nauwelijks te objectiveren reductie van dierenleed anderzijds. Het is veel emotie waar wel degelijk - vast niet bij de auteur - racistische of anti-religieuze motieven een rol kunnen spelen. Het zou naïef zijn daar geen oog voor te hebben. Wat overblijft is dan een mogelijke reductie van dierenleed, maar zeer marginaal als je dit afzet tegen een veel groter dierenleed dat wordt veroorzaakt door de niet-religieuze vleesproductie en slachtpraktijken. En dan is het wel makkelijk mee toeteren voor alle vleeseters (waaronder ikzelf) om onverdoofd slachten te verbieden en eigen vleesconsumptie ongemoeid te laten. Dus iedereen die tegen onverdoofd slachten is vanwege het “grote dierenleed” dat hiermee gepaard gaat, is op z’n minst hypocriet als tengevolge van eigen vleesconsumptie zeker zo niet meer dierenleed wordt bewerkstelligt. Dat is mijn moeite met deze discussie, graag wat reflectie. Niet bij de auteur want zij is is begrijp ik tegen elke vleesconsumptie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 19:27

Zandb u mag de WUR rapporten er zelf bijzoeken.

Jaco38
Jaco384 aug. 2020 - 21:03

“@DanielleDefoe: 4 augustus 2020 at 21:27 Zandb u mag de WUR rapporten er zelf bijzoeken” Maar er was ook kritiek van het TNO. Het is ingewikkeld om de mate het lijden te “meten” bij rituele slacht zodat deze kan worden vergeleken met de mate van lijden bij reguliere slacht. Bovendien is het - vooral nu een grondrecht in geding is - proportioneel om eerst te kijken hoe eventueel “extra” lijden tov reguliere slacht kan worden gereduceerd zonder naar een verbod op rituele slacht te grijpen. Dat is ook gedaan middels een protocol waarin aanvullende voorwaarden zijn gesteld aan de rituele slacht. Als dieren sinds dat dit protocol van kracht werd nog steeds onnodig lijden bij de rituele slacht (ik weet niet of dat onderzocht is) is bovendien de vraag of dat komt omdat het protocol ontoereikend is of dat dit protocol niet wordt nageleefd, in dat het laatste geval is het zaak dat dit wordt gehandhaafd. Wat ik meeweeg is dat de kritiek (o.a PvdD) vooral uit de hoek komt van partijen / personen die überhaupt tegen vleesconsumptie zijn. Dat is een respectabel standpunt, maar betekent wel dat deze partijen uiteindelijk met geen enkele uitkomst tevreden zijn waarbij vleesconsumptie en dus slachten van dieren bestaat. https://www.trouw.nl/nieuws/tno-bewijs-tegen-rituele-slacht-rammelt~bb4db563/

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 8:09

Grandin is de meest bekende deskundige. Zij is geen lid van de PvdD . Van medewermers van de WUR weet ik hun verdere affiliaties niet.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 aug. 2020 - 14:07

Goed van Joop dat dit artikel geplaatst wordt. Eindelijk weer 's een kritische noot tav bepaalde religies. Of het nu rituele slacht van joden of moslims is of vrouwenbesnijdenis, in 2020 zouden dit soort zaken verboden en bij niet naleven streng vervolgd moeten worden. Als je dan een racist bent, so be it. In 2020 zou deze idioterie vergelijkbaar moeten worden gesteld met het ontkennen van het klimaatprobleem.

Jaco38
Jaco384 aug. 2020 - 13:48

Sandra, bij mij roept je artikel ook vragen op omdat je je expliciet richt op rituele slacht. Bottom line rest de vraag of onverdoofd slachten groter dierenleed teweeg brengt dan reguliere slacht. Zo ja dan heb je een punt en is het terecht een onderscheid te maken zo nee dan komt je in de sfeer van discriminatie. Als ritueel slachten zodanig gebeurt dat dit geen extra stress teweeg brengt waarom zou je joden / moslims dan een voor hun belangrijk religieus gebruik ontnemen? Temeer daar het een in de totale slacht een marginaal verschijnsel is.

1 Reactie
JoostV52
JoostV524 aug. 2020 - 14:03

Volgens mij keurt mevrouw in het artikel de 'gewone slacht' ook af, maar omdat zij reageert op het eerdere stuk over de rituele slacht, krijgt dit de meeste aandacht.

Martin007
Martin0074 aug. 2020 - 13:24

Het is uiteraard heel goed mogelijk om een dier te doden zonder dat het stress heeft ervaren. Ik heb een halve eeuw geleden gezien hoe een verschrikkelijk zieke koe midden in de wei werd gedood door de veearts, met een pistool. Het dier heeft geen notie van een wapen. De boer staat er naast zodat het lijkt of er niets aan de hand is en de koe kent de veearts. Elke dokter kan je vertellen dat een kogel in je slaap de meest "humane" dood is omdat de dood onmiddelijk intreedt. Maar, dit is natuurlijk een uitzondering. De meeste andere dieren lopen in deze kapitalistische tijden niet meer buiten en worden gruwelijk behandeld op weg naar en in het slachthuis. Als we eens begonnen met de helft minder vlees te eten, dan zouden de dieren die wél nog worden gehouden voor de slacht, misschien een redelijk leven kunnen hebben. Bij nader inzien, ik zie het niet gebeuren.

Goku2
Goku24 aug. 2020 - 13:20

Ik zou sowieso niet zoveel geven om hoe anderen je noemen, je kent jezelf toch wel.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 13:19

Beste Sandra, u komt op voor alle dieren, dus ook de muizen. Bent u ook tegen het vergiftigen van muizen en ratten? En als u zoiets op Internet leest wat is reactie : Snel en effectief van muizen af. specialist in het bestrijden van muizen. neem contact op!

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 13:55

Af en toe wandelt er een bosmuis naar binnen. Daar heb ik een vangkooitje voor. Gevangen muizen worden in het bos verderop losgelaten.

JoostV52
JoostV524 aug. 2020 - 14:04

Wat denkt u zelf wanneer u 'Sandra van de Werd (1963) is veganist en oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp' leest?

Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2020 - 14:23

Het is inderdaad zo dat er veel meer dierenleed is waar je je eerst toe zou moeten wenden omdat deze dieren veel meer lijden dan de dieren waar de columnist het over heeft. Kijk bijvoorbeeld naar honden en katten bijvoorbeeld, die worden over de hele wereld verschrikkelijk mishandeld, als je het nog mishandeling kunt noemen want het komt dichter in de buurt bij marteling. Kijk maar eens op YouTube naar filmpjes van Stray Paws of Animal Rescue dogs.

Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2020 - 14:26

Dan gaat het om honden bij wie de ogen worden uitgestoken door het baasje, in paniek wegrent en ergens op straat zonder eten of drinken in een hoekje gaat schuilen totdat iemand hem of haar komt redden. Dat zijn geen incidenten maar komt heel veel voor jammer genoeg.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 14:43

Danielle, Firma's Muizenbestrijding denken heel anders over. Muizenbestreding ? het woord alleen maar, zeg veel !! De muizenbestrijding en dierenbescherming op 1 kantoren gebouw ?!….hhhh

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 14:46

Beste V52, Wij hebben Dieren vertegenwoordig in de Tweede Kamer en dat is genoeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 10:09

Firma’s Muizenbestrijding hebben bij mij binnen niets te zoeken. Recentelijk spotte de bewakingscamera een buizerd, maar daar bemoei ik me niet mee.

Marcus A.2
Marcus A.24 aug. 2020 - 13:02

"En ik ben het spuugzat dat mensen zoals Fati Benkaddour keer op keer de discussie of het ethisch wel kan om een dier te offeren en onverdoofd te doden op een ander spoor brengen door hen die opkomen voor dieren uit te maken als racist." Maar als je opkomt voor kinderen, omdat je geen demonstraties cq rellen wilt tijdens de feestelijke intocht van sinterklaas ben je wel een racist toch?

3 Reacties
Zandb
Zandb4 aug. 2020 - 14:40

Marcus Ik zou niet weten wie u een racist wil noemen, wanneer u geen demonstraties wilt tijdens de intocht van sinterklaas. Sterker nog; ik geloof niet, dat ooit direct een racist genoemd bent, omdat u geen demonstraties wil tijdens de intocht van sinterklaas. Dat verzint u gewoon zelf.

Marcus A.2
Marcus A.25 aug. 2020 - 12:00

@zandb Maar werden bijvoorbeeld die Friezen die die demonstranten tegenhielden niet massaal als racisten weggezet? Of vergis ik me?

Zandb
Zandb5 aug. 2020 - 18:00

Marcus Dat waren mensen die meenden dat niet iedereen dezelfde rechten heeft. Dat zou je heel goed een discriminerend, of zelfs een racistisch standpunt kunnen noemen. Maar dat is ook niet eens waar u het over hebt; u zegt, dat u voor racist wordt uitgemaakt omdat u geen demonstraties WENST. U zegt niet, dat er alles er aan wilt doen om te verhinderen dat mensen van hun recht om te demonstreren gebruiken.

Middenman
Middenman4 aug. 2020 - 12:39

Dierenwelzijn is iets van mensen en wordt mede bepaald door menselijke normen en waarden van een samenleving. Het zijn ethische kwesties die heel moeilijk door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd kunnen worden. Net als de vraag vanaf welk punt mensen pijn, stress en angst kunnen ervaren. Daarom is het goed dat iedereen eigen keuzes kan maken bij ethische kwesties, zoals de schrijver van dit artikel. Maar het is niet goed als wij een ethische mening als algemene waarheid gaan opleggen aan een maatschappij die niet homogeen is. Op het gebied van ethiek dient een overheid voorzichtig te opereren.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf4 aug. 2020 - 13:53

Helemaal eens met deze reactie. Wel een aanvulling: ik vind dat je als overheid wel kunt eisen dat het mesten en slachten van beesten hygiënisch en zo pijnloos mogelijk moet gebeuren. Als dat betekent dat halal, kosjer etc niet meer kan, dan moeten de betreffende consumenten die dergelijk vlees willen, maar afzien van vleesproducten of die eten in landen waar dat wel is toegestaan.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 12:32

Een kalkoen offeren door christenen voor de Kerst mag wel een schaap offeren door moslims voor Abraham niet ?! Zijn jullie gek geworden of zo ?!

9 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.24 aug. 2020 - 12:56

Offeren jullie schapen voor Abraham?

2e kans
2e kans4 aug. 2020 - 13:05

Daar gaat het niet over Mostafa. Het gaat erom dat Fati Benkaddour aangeeft dat commentaar op halal slachten racistisch is.

Tampert
Tampert4 aug. 2020 - 13:10

Is niet offeren ter eer en meerdere glorie van een imaginair opperwezen maar dit beest is ter consumptie.

Goku2
Goku24 aug. 2020 - 13:21

Het gaat erom dat Niet-moslims het dier verdoven en moslims juist niet.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 15:32

Marcus, Nee, ik heb het niet over Abraham je buurman! Zit uw buurman weer zonder vlees?!..hhh

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 15:34

Beste 2e, Nee hoor, geen racistisch, anders zijn de anti zwarte Piet ook racisten.

Mostafa
Mostafa4 aug. 2020 - 15:37

Tampert, Doe gewoon doe je gek genoeg ! Dus, denk alleen aan je wat voor lekker groeten gaat vanavond koken en laat je vleeshebbers overburen met rust.

2e kans
2e kans4 aug. 2020 - 16:10

Mostafa 4 augustus 2020 at 17:34 Beste 2e, Nee hoor, geen racistisch, anders zijn de anti zwarte Piet ook racisten Volgens de schrijfster wel. Want iedereen die commentaar heeft op halal slachten is een racist. En jij bent volgens haar ook een racist, want jij begint over een christen die een kalkoen offert. Snap je nu dat het geschreven stuk niet klopt?

Marcus A.2
Marcus A.25 aug. 2020 - 12:03

@Mostafa Begrijp je niet, mijn buurman heet Ben. Maar die van jou heet dus Abraham en voor hem wil je schapen slachten? Dat is ergens ook wel weer sympathiek van je!

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz4 aug. 2020 - 11:09

"Een dier zonder stress, angst en pijn doden is onmogelijk. Halal vlees bestaat daarom niet." Exact, dat is dan ook de kern van het hele verhaal.

Letloverule
Letloverule4 aug. 2020 - 11:05

Bijzonder dat je het voor dieren opneemt maar waarschijnlijk niet doorhebt dat we toch echt al duizenden jaren vlees eten. Er zijn mensen op de wereld die hun vlees niet eens koken. Waarom zie je dat als iets vies en begrijp je niet dat we vlees nodig hebben? De meeste veganisten willen toch graag iets eten wat op vlees lijkt . Hoe zou dat nou komen? Blame a Foreigner..

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 12:09

Ja, weetje wat het ding is. Al zou je geen problemen hebben met vlees eten hé. Dan nog is het een probleem, omdat de bio-industrie de hele aarde aantast. De opwarming van de aarde, de bio industrie heeft daar een groot aandeel in Dat we iets al duizenden jaren doen, is op zich geen argument. Wel heb je een punt, dat in vlees iets zit, dat we nodig hebben. Daar moet ik je helaas een punt geven en dat is dan ook een probleem. Een probleem waar de wetenschap mee aan de haal moet gaan.

fluffie3
fluffie34 aug. 2020 - 12:43

Het stuk gaat over de manier van slachten Letloverule. Dat zonder verdoving slachten onnodig dierenleed veroorzaakt en dat die dieren tijdens hun leven in een gruwelijke bioindustrie vetgemest worden. Dat we al duizenden jaren vlees eten maakt de gang van zaken in de bioindustrie en slachthuizen niet ineens goed. Bovendien toont het bestaan van veganisten aan dat we vlees niet nodig hebben. Dat veganisten af en toe naar imitatie vlees of wat dan ook grijpen betekent niet dat zij vlees ook nodig hebben, want dat is het immers niet.

Aart van de aap
Aart van de aap5 aug. 2020 - 10:39

Fluffie Ik weet niet precies wat het was ( ik heb niet veel verstand van voeding en biologie ) Maar in vlees en vis zit iets, waar je heel veel aan hebt, wat je alleen uit vlees en vis kan halen Waarmee ik niet wil zeggen dat we allemaal vlees en vis moeten eten want als vegetarier ga je niet meteen dood ofzo. Roken en drinken is veel slechter voor je, dan vegetarier zijn. Het gaat er ook om wat voor vlees je eet en hoeveel en hoe vaak. ( geloof ik )

Zandb
Zandb4 aug. 2020 - 10:56

Ik ben er helemaal voor om het offeren van beesten (die overigens anders ook geslacht zouden worden) af te schaffen. En om het halal slachten in het vervolg verdoofd plaats te laten vinden. Ik blijf me echter ook verzetten tegen de hypocriete wijze van denken, dat dierenleed om religieuze redenen aangedaan, erger zou zijn, dan om andere redenen. En zo heb ik dat stuk van Bankaddour opgevat. Dat de verontwaardiging maar al te vaak een stok is om het dier - hoe zinvol in dit verband - te slaan en om de afkeer met name tegen de moslims bot te vieren. Wanneer je opkomt voor de dieren, doe dat dan zo, dat je opkomt voor de dieren. Te doen als ritueel onverdoofd slachten om te offeren zoveel erger is dan verdoofd slachten op de manier en de schaal schaal die wij 'normaal' vinden, dat is dan ook weer waard om veroordeeld te worden. En dan heb ik het gemakshalve nog maar niet over de vraag, wat welke dieren dan onze liefde wel of 'verdienen'.

2 Reacties
Richard58
Richard584 aug. 2020 - 14:09

Prima reactie Zandb. Dit gevoel kreeg ik ook bij het lezen. Het is grote klets dat ritueel slachten erger zou zijn dan wat er dagelijk plaatsvindt in de bio-industrie.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa24 aug. 2020 - 19:01

Hoi Zandb. Mee eens.

Auslander
Auslander4 aug. 2020 - 10:38

“Ik zou voor mijn gevoel eerder een racist zijn als ik expres niet het dierenleed aan de kaak zou stellen omdat het om iemand van Turkse, Marokkaanse, Joodse of Surinaamse komaf zou gaan.” Je “gevoel” grenst echt aan racisme. Als jij had alleen beweerd: “Ik zou voor mijn gevoel eerder een racist zijn als ik expres niet het dierenleed aan de kaak zou stellen” Dan had je alle gelijk aan je kant: de (huidige) mensenras versus andere dieren. Dat doe je niet en je overschakelt naar de “origine” van de mens achter dat ritueel. Ook hierbij als jij bedoelt het achterblijven van kritiek de positieve discriminatie zou zijn, omdat het dan over het ontzien van misstand onder “Turkse, Marokkaanse, Joodse of Surinaamse komaf” ging, had je gelijk. Maar je noemt dat geen (positieve) discriminatie maar racisme. Dus je ziet “Turkse, Marokkaanse, Joodse of Surinaamse komaf” als andere rassen. Is dat niet racisme? En komt het niet als islamofobie over? Het wordt nog erger als jij de tradities en gebruiken van (volgens je) andere rassen die eens per jaar plaatsvindt aan de kak stelt, terwijl het van de wet toegestaan is, en je eigen (aldus je) “ras” nog ergere “rituelen” elke dag toepast, welke “gevoel” moet die andere erbij krijgen? Is de “gevoelsmatige” benadering van Fati Benkaddour anders dan die van je? Want zij “voelt” eigenlijk zichzelf en al haar geloofsgenoten vanwege haar geloof “weggezet te worden als “raciaal anders”. Gelet op het feit dat onverdoofd slachten niet een islamitische doel maar een middel is om de islamitische voorschriften voor eten te waarborgen (namelijk geen bloed in vlees), als de alternatieven er niet zijn, ieder afwijzing van islamitische slachten praktisch het afwijzen van islam zelf zal betekenen. Ik raad Sandra van de Werd niet eenzijdig naar rechter te gaan. Ook onder moslims zijn velen die het anders wensen mits ze aan hun geloof kunnen voldoen.

2 Reacties
Passenger
Passenger4 aug. 2020 - 12:42

Je was volledig verbijsterd toen je haar artikel las geloof ik..?

Auslander
Auslander4 aug. 2020 - 13:12

@ Passenger Ik sta achter haar ideeën wat de dieren betreft. Valt tegen he? Pass the way, you are a strenger Passenger!

Rechtse Bal5
Rechtse Bal54 aug. 2020 - 10:30

zeer dapper van Sandra haar mening als artikel te publiceren ... wie kan tegen sadisme op dieren zijn ? in mijn Bijbel staat zeer terecht: wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook aan een ander niet.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 12:10

Want christenen zijn collectief vegetarisch ? :__)

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 13:46

Dan mogen we 5 december tegen zwarte piet demonstreren.

Rechtse Bal5
Rechtse Bal54 aug. 2020 - 16:28

@Ton, uw veelheid aan stupide grollen kunnen mij niet bekoren; laat maar achterwege en ga maar los op hen die hetzelfde gedachtengoed aanhangen (en dat zijn er nogal wat)

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 10:29

Als je Partij voor de Dieren stemt of Groenlinks dan geloof ik je wel. Dat zijn geen racisten, maar echt bezig met de belangen van dieren. Alles wat uit de hoek komt van vunzig rechts( FvD en PVV) doen het wel uit racistische overwegingen en motieven. En die kunnen niet hard genoeg worden aangepakt. Het gaat dat soort mensen helemaal niet om het dier. Het gaat niet om vrouwen. Het gaat niet om seksueel geweld. Het gaat erom dat ze weer een gelegenheid hebben voor hun moslim haat. Wat dan weer islam kritiek heet. En voor de rest komt het op mij over alsof sommige expres verkeerd lezen om maar beledigd te kunnen zijn. Nergens zie ik in het betoog van Benkaddour de suggestie dat brave Groenlinks stemmers en PvDD stemmers racisten zijn. Alleen dat de discussie van rituele slachten een stok is om moslims mee te slaan. Volgens mij gewoon waar. Ik sta bijvoorbeeld ambivalent tegen over Zwarte Piet. Het maakt mij niet zoveel uit of hij zwart of wit is of blauw. Voor afschaffing pleit ik niet. Dan zal ik vast een racist zijn of zoiets. Ik ben geen racist en voel me geen racist. En in tegenstelling tot een heleboel hier klaag ik ook niet hardop dat ik mogelijk als een racist kan worden weg gezet. Want als je een racist ( onterecht)wordt genoemd, moet dat kennelijk voor iedereen duidelijk zijn. Je moet een platform voor iedereen hebben. Over hoe onterecht het is als je als een racist worden neergezet. Nooit heb ik Sandra als een racist gezien. Nooit heb ik ook maar enig idee dat Fati dat voor ogen heeft. Om mensen die voor Dieren nood hulp werken als racist neer te zetten. Volgens mij is het volstrekt duidelijk dat Fati mensen bedoeld die al racistische denkbeelden hebben en dierenleed aangrijpen om dat te uiten. En die kunnen niet hard genoeg worden aangepakt. Het gebeurt mij ook vaak genoeg. Als je ultra rechts aanpakt dan pak je voor sommige kennelijk ook alles wat rechts staat van Groenlinks aan. Zodat je ze kunnen weg zetten als een hokjesdenker of als een hater van anders denkenden. Zijn zinloze kreten.

11 Reacties
Verdi2
Verdi24 aug. 2020 - 10:42

@Sonic Ik reageer hier even om mijn waardering voor uw blik en onvermoeibare ijver welke niet onopgemerkt voorbijgaan, te uiten.

Fredje3
Fredje34 aug. 2020 - 10:55

Het leukste is nu Sonic, dat je zelf enorm aan het discrimineren bent doordat je iedereen die eventueel voor FvD of PVV zou stemmen bijvoorbaat een enorme racist noemt. Daarmee behandel je deze mensen niet gelijk en Artikel 1 van de grondwet zegt toch echt het volgende: ""Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.""

snieanders
snieanders4 aug. 2020 - 11:08

Het is gewoon barbaars om onverdoofd te slachten en dat moet absoluut verboden worden. Dat maakt mij geen racist dat ik hier tegen ben en nee ik ben zeker niet voor Groenlinks of de PvDD. In jouw ogen ben ik dus gelijk ultra. Die godsdiensten moeten eens met de tijd mee. Er zijn vandaag de dag genoeg mogelijkheden, in de tijd van de Batavieren was er geen verdoving mogelijk. Ik vind mensen die alleen Halal vlees eten inderdaad achterlijk.

KM2
KM24 aug. 2020 - 11:32

Alles wat FVD of PVV stemt kan niet hard genoeg aangepakt worden, ...hoe zie je dit voor je en is er een limiet op wat men die groep aan mag doen ...en... zit er verschil tussen een racist* die niet stemt en een racist die wel stemt? *(Racist ben je tegenwoordig al heel erg snel, het woord begint voor mij aan waarde dalen en zie het in sommige gevallen als een compliment maar dat terzijde).

Middenman
Middenman4 aug. 2020 - 12:46

@Snieanders - het gaat om een ethische kwestie die wetenschappelijk niet hard aangetoond kan worden. Ethiek wordt bepaald door menselijke normen en waarden waar groepen in onze samenleving verschillend naar kijken. Ik raad u aan om dit goede, onpartijdige artikel over ritueel slachten te lezen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-discussie-rond-ritueel-slachten/ Strooien met termen als 'achterlijk' en 'godsdiensten moeten met hun tijd mee' zijn inderdaad extreem. Wie bepaalt namelijk wat 'hun tijd' is en wat ze moeten veranderen? Het wordt heel erg griezelig als een staat dat gaat doen. @Sonic - respect voor de zuivere manier van discussiëren.

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 13:11

@ Verdi Heel veel dank. @ Fredje Er wordt mij wel eens verweten dat ik lichtgeraakt ben. U beschuldigt mij van het overtreden van het anti discriminatie beginsel. Wat ik doe is mensen zonder bijbedoelingen scheiden van mensen die WEL bijbedoelingen hebben. U zit er dus volkomen 100 procent naast. Beschamende reactie. En over bij voorbaat. Het is niet zodat ik Wilders in 1990 al een racist noemde. En Baudet in 2000. Dat is gekomen zeg maar omdat Baudet bij Jared Taylor aan tafel zat om maar wat te noemen. Wilders legt Orban dit weekeinde nog in de watten. Niet discrimineren. Niets uitsluiten. Ik geef PVV en FvD aanhangers en hun "leiders" de behandeling die ze verdienen. Respect moet je verdienen en PVV en FvD aanhangers hebben niets gedaan waarvoor ze dat zouden verdienen. Jerry Bidet is hier trouwens iemand die FvD sympathie heeft. Alleen Bidet heeft wel de klasse om Baudet volslagen belachelijk te maken. Om zijn ongelijk toe te geven. Om in ieder geval naar anders denkenden te luisteren. Die wel wat met terechte kritiek doet. Geen enkel probleem met Bidet. Dat zou al heel veel helpen. Als FvD en PVV aanhangers ook eens hun eigen leiders aanpakken. Eens zelfreflectie tonen. Eens hun ongelijk kunnen toegeven. Niet altijd de schuld buiten hun zoeken. Niet de boodschapper aan vallen, maar eens de schuld bij zichzelf zoeken. Je mag best een hekel aan mij hebben. De enige die u en ook snie anders discrimineren ben ik. Onvoorstelbaar vooringenomen zijn jullie. En dat bedoel ik niet eens als een belediging. Als dat blauwe icoontje op popt dan zijn sommige hier net een stier. Gisteren nog een betoog gehouden hier waar ik kritisch was op Woke Links. Als u en nog een paar hier niet zo vooringenomen waren hadden jullie dat ook eens gemeld. In plaats van die ziekelijke persoonlijke obsessie. @ Snie Anders Nee. Wat u en anderen hier doen is elke keer herhalen dat ik elke keer beweer dat alles rechts van GL racisme is. En dat ik iedereen een racist vind. Heel wat anders als wat ik betoog. Stop gewoon die mensen met ziekelijke bijbedoelingen. En of u een racist bent. Geen idee. Het is niet dat ik s'ochtends op sta en bedenk wie ik dan wel weer een racist ga noemen. U kunt het zo mooi maken als u zelf wilt. U eigen definitie er op los laten. En dat is precies een situatie waar veel Nederlanders zich prettig in voelen. Een zeer, zeer onduidelijk beeld schetsen. Waar je dan weer het ene zegt en dan weer het andere. Zodat je op een gegeven moment alle kleuren van de regenboog ziet. Zodat de andere een soort achterdochtige complot denker is om er iets in de te zien. Dus of u een racist bent. Geen idee. Pak het liever aan zou ik zeggen. Net als KM. Misschien ben ik niet meer op Joop in 2021. U blij. En alles wat hier rechts van het midden staat. De champagne gaat open als ik hier weg ben bij sommige. Ik ben volstrekt onbelangrijk. Dat zegt deze "narcist" ;) . Dat hele grote probleem van racisme en discriminatie is een enorm probleem. Doe er wat aan. @ KM Ik dacht eigenlijk om PVV en FvD stemmers in kampen te doen. Ze op te sluiten zonder eten. Er elke dag een bewaker met een stok op te laten los gaan. Als dat klaar is stuur ik ze naar de goelag. Waarna vervolgens CDA en VVD kiezers zullen volgen. De bovenste alinea is met een ondertoon geschreven. Het enige antwoord wat u verdient. Maar om een serieuze noot er aan toe te voegen. Als je PVV of FvD stemt, jank niet over dat je wordt uitgesloten want je stemt op solisten. Klaag niet dat je soms bakken met kritiek krijgt want je stemt op dubieuze figuren. De bedreigingen aan Vlaardingenbroek zijn van een extreem laag niveau, maar ze zoekt de problemen met haar domme stemgedrag op. Ga een boek schrijven. Gewoon stom dat ze Baudet steunt. Als je FvD of PVV stemt, klaag niet dat je dan via een omweg GL of D66 in het zadel helpt. Ik vind een stem op PVV en FvD achterlijk. Ik vind dat ze heel veel tegen reacties volstrekt over hun zelf afroepen. Ze worden niet gedemoniseerd. Ze worden behandeld zoals ze zich gedragen. Dat sommige bazen liever niet met PVV en FvD kiezers willen werken snap ik wel goed, omdat veel PVV en FvD kiezers gewoon onaangename mensen zijn. Erg drammerig en dergelijke. En over racist. Dat is dus een frame en een beeld. Dat je altijd een racist bent. Of het heel snel bent. Ik ben ook een racist, want ik ben niet elke dag bezig met Zwarte Piet afschaffen. Zwarte Piet is symbool politiek. Het gaat om het diepere probleem dus. Racisme is gewoon een verschrikking. Dus een strenge definitie. Wat is nu precies het probleem? Dat je anti racisme bent? En misschien schieten Simons en dergelijke door. Nou en? Wat is nu het hele punt?

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 13:19

@ Middenman We moeten het niet te klef maken en dat zal ik ook niet doen, maar was het politieke midden overal in Europa maar zoals u. U bent namelijk ECHT midden. Dat betekent dus respect voor normaal links en normaal rechts. Een ferme middelvinger naar de flanken. Optreden tegen onverkwikkelijke en onzuivere ideologie. En respect voor normale anders denkenden. Geen normaliseren van het abnormale. U bent het echte midden. En met u zouden veel problemen er niet zijn, omdat u bij u echte midden ideologie blijft. Niet overhelt naar de flanken. U verkiest inhoud boven toon. U verkiest inhoudt boven goedkoop effect bejag waar vele anderen mee bezig zijn. En u kunt door dingen heen kijken. Enorm veel respect voor u. Het echte midden. Niet het fake midden. Niet het " ik ben het niet eens met Wilders en Baudet, maar" midden. Maar het echte midden. Waar het bij u goed gaat, gaat het bij andere mensen richting het Von Papen midden.

KM2
KM24 aug. 2020 - 13:39

Beste Sonic, Het was een vraag, niet bedoelt om een punt te maken. Bedoelt om een antwoord te krijgen op een vraag die ik stelde omdat ik nieuwsgierig was/ben naar je mening. Die heb ik vervolgens van je gekregen en dat respecteer ik ongeacht het antwoord, dus bedankt.

Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 14:32

@ KM Dan spijt het me dat ik u wat al te hard heb bejegend. Het is soms moeilijk om tussen de trollen hier de mensen te zien die wel van goede wil zijn.

KM2
KM24 aug. 2020 - 15:33

Haha, Sonic, is goed joh, geen probleem. Zeg maar je en jij tegen me hoor, ik kan een hele hoop hebben. Het kan zijn dat we het nooit eens zullen worden over bepaalde dingen en dat hoeft ook niet, maar ik probeer altijd de beweegredenen en nuance van iemand te vinden zodat ik er begrip voor kan laten groeien en evt mijn eigen mening bijstellen. Het is (mijn ervaring) steeds lastiger om je eigen mening te hebben zonder linksom of rechtsom veroordeelt te worden, met name op het internet tussen mensen die je niet kennen maar precies weten wie je bent en wat je denkt. Ben ik een trol? Is niet mijn bedoeling, kom ik zo over?, geen idee...

????
????5 aug. 2020 - 0:04

@Middenman 4 augustus 2020 at 14:46 @Sonic – respect voor de zuivere manier van discussiëren - Zonder enige vorm van bewijs beweren dat iedereen die bij de laatste verkiezingen op wilders of baudet heeft gestemd, een grotere hekel aan moslims heeft dan aan dierenleed of sexueel geweld vind u een zuivere vorm van discuseren?

Norsemen
Norsemen4 aug. 2020 - 10:03

De discussie zou moeten gaan over of het ethisch verantwoord is om met dieren om te gaan zoals we nu doen, namelijk het gebruik van dieren als productiemiddel. Wat Sandra van de Werd doet is te vergelijken met de discussie in sommige Amerikaanse staten over de doodstraf d.m.v. een dodelijke injectie.

Handige harry
Handige harry4 aug. 2020 - 9:51

Dat is zo jammer van de reacties. Het is gelijk in een hokje plaatsen. Met mensen die zo in de discussie staan valt niet te praten. Ik eet vlees, van de slager met eigen vee. Ik in me dat veroorloven een ander misschien niet. Dat is ook vervelend. Vroeger kreeg ik maximaal 2 a 3 dagen per week vlees, meer geld was er niet. Ik ben er toch 1.95 mee geworden. Het zou dus goed zijn als er een minimale leefruimte wapent gesteld. Dan wordt hetvlees misschien duurder en kan niet iedereen het elke dag eten. Ik zou nu ook wel commentaar krijgen op deze opmerking.

2 Reacties
Sonic2
Sonic24 aug. 2020 - 10:52

Het pleidooi tegen hokjes denken ben ik met u eens. Je moet niet in hokjes willen denken. Naar mijn mening moet het heel ver gaan, wil je in hokjes gaan denken. Bij zeer gevaarlijk gedachtengoed maak ik dus die uitzondering. Dan is het juist gevaarlijk en onjuist om niet het hokje er om heen te zetten. We moeten abnormaal niet normaal maken. We moeten derde weg socialisme geen socialisme noemen. We moeten niet het misverstand maken alt right weg te zetten als rechts. En zeker ook niet het misverstand maken om Woke Links op 1 hoop met links te gooien. Of zeggen dat links en rechts niet bestaat. Want dan is de VVD en D66 ook opeens links. En dan is het einde echt helemaal zoek. Juist de mensen die met verwijten komen over hokjes denken, denken zelf in hokjes. Gisteren was daar nog een mooi voorbeeld van. Er werd mij verweten dat ik Zwarte Piet wilde afschaffen, omdat als je erg anti alt Right ben dat je dan kennelijk in het hokjes past van Woke Links. Of je bent anti PVV of FvD. Dan zal je wel voor volledig open grenzen zijn. En voor de rest is uw reactie ook exemplarisch van dat van de auteur hierboven. Ik vind het prima dat Sandra opkomt voor dieren. Ik vind het uw eigen keuze dat u vlees eet. Van mij geen pijnlijk oordeel. En dat u geld mee neemt in uw keuzes. Dat is volgens mij ergens wel logisch. Goed dat u opkomt voor de leefruimte. En goed dat u vlees duurder wilt maken. En dat u er naar streeft dat niet iedereen het elke kan eten. En uw opmerking is in die zin exemplarisch dat u vooraf al denkt dat u wordt aangesproken en in de slachtoffer rol kruip. Dat vind ik zo fascinerend. Z_edje, Korheiden, Jerry Bidet. Ik heb ze NOOIT maar dan ook nooit als een racist gezien. In sommige gevallen zelf in tegendeel. Misschien moet ik dat duidelijker communiceren. En dat is ook het rare van deze discussie. Er zijn serieus mensen die denken dat ik de champagne open trek als Trump/ Wilders of Baudet een kogel krijgen. Die weten helemaal niet hoe ik in elkaar zit en maken dus op basis van hun eigen vooroordelen, hun eigen ingeprente slachtofferschap hun eigen wereld. Hun eigen illusies. En hun eigen gekwetstheid. Doet de auteur ook. Zich gekwetst voelen terwijl de vorige auteur helemaal niet haar pijlen nu zo sterk op haar richtte. Dat is een misverstand.

Letloverule
Letloverule4 aug. 2020 - 11:01

Vroeger at je 2 a 3 x per week vlees en nu?

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP24 aug. 2020 - 9:46

Ik kan me niet voorstellen, dat dat de bedoeling is of was van F.B. Ik kan me wel voorstellen, dat jij dat ervan maakt. Omdat het je in je betoog uitkomt. Demonisering noemt men dat. Mensen doden dieren sinds het begin van zijn bestaan. De fanatische dierenknuffelaars maken van hun aktionisme een fundamentalistische ideologie. Met alle gevolgen van dien : slagers,die met de dood bedreigd worden omdat ze slager zijn, is slechts een voorbeeld. Het is projectie : halal slachten is verantwoord. Ik kan me een passage herinneren in Berlin Alexanderplatzvan Alfred Dublin. Een slager leidt een dier naar de slachtbank.Het dier schenkt de man vertrouwen. Dan wordt de halsslagader doorgesneden. Lees de beschrijving in het boek ,het is de moeite waard.

2 Reacties
axetothehead
axetothehead4 aug. 2020 - 11:41

Met deze post bewijs jij dus het gelijk van de schrijfster.

Handige harry
Handige harry4 aug. 2020 - 16:00

Beste Sonic. Ik hou gewoon van een eerlijke en feitelijke discussie, door het jij bakken van links naar rechts komt er geen normale discussie op gang. Dat bedoel ik met hokjesdenken. Beste let love rule. 4 keer per week eet ik vlees. Alles bij de boer vandaan

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 9:46

Schapen en geiten in Nederland hebben inmiddels ook een even ellendig leven als de overige landbouwdieren.

5 Reacties
ton14024
ton140244 aug. 2020 - 13:23

Dus waarom dan eenzijdig met de nadruk op religie het dierenleed benoemen? Onze huidige westerse slachtmethoden zijn niet humaner dan de oude Oosterse.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 13:51

Voor grotere zoogdieren zeker runderen is halal slachten nog minder geschikt dan de westerse methoden.

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 14:00

DD, juist bij grotere runderen is de halsslagader makkelijk te vinden en daarom Halal-vriendelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 19:39

"Uit het onderzoek kwam als voornaamste conclusie naar voren, dat onbedwelmd ritueel slachten in vergelijking met slachten na bedwelming op diverse punten nadelig is voor het welzijn van het dier." Ritueel slachten en het welzijn van dieren Rapport 161 Aize Kijlstra en Bert Lambooij

Marco de Jong2
Marco de Jong24 aug. 2020 - 19:51

@Ton 'Onze huidige westerse slachtmethoden zijn niet humaner dan de oude Oosterse.' Dit zuig je uit je duim.

Debby Teusink
Debby Teusink4 aug. 2020 - 9:44

Het onverdoofd slachten is iets wat mij als slagersdochter tegen staat. Zo ook de besnijdenis van jongens en meisjes. Maar tolerantie is niet het verdragen en respecteren waar je zelf mee eens bent, maar juist die gewoonten en gebruiken waar je het niet mee eens bent. Als iemand het vandaag zou verzinnen zou ik zeggen, moet je niet doen. Maar deze tradities zijn in de eerste plaats religieus en in de tweede plaats duizenden jaren oud. Het is niet aan mij om joden of moslims een traditie te verbieden die zij van hun vaders en overgroot vaders overerft hebben. Dat heet vrijheid van godsdienst.

4 Reacties
Zandb
Zandb4 aug. 2020 - 11:08

Debby De besnijdenis van meisjes gelijkstellen aan die van jongens, dat is waanzin. In Nederland is het eerste uitdrukkelijk verboden, het tweede niet. Onverdoofd slachten staat u tegen. Hoe bedoelt u dat precies? We slachten bv geen vissen maar we doden ze wel. En hoe zit dat met de dieren die gejaagd worden? Wanneer mensen proberen aan dierenleed allerlei niet passende mouwen te passen, dan ben ik daar op tegen; we moeten het er nog maar eens over hebben, als het gaat om hoe we dierenleed in de wet vastleggen. Als er voor de economie bv allerlei veren met enorme gevolgen op dat gebied (let wel, ik heb het over dierenleed) gelaten worden, dan zie ik niet waarom we ons om zo'n ritueel veertje, zo druk moeten maken.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa24 aug. 2020 - 18:47

Hoi Zandb. "De besnijdenis van meisjes gelijkstellen aan die van jongens, dat is waanzin.". Wettelijk heeft u gelijk, maar het blijft natuurlijk wel mutilatie. Het kind heeft er namelijk niets over te zeggen. Mijn persoonlijke mening is dat besnijdenis bij baby's alleen zou mogen in het geval dat medisch noodzakelijk is. In andere gevallen gaat t wat mij betreft tegen de grondwet in en had de wet die t toestaat nooit aangenomen mogen worden.

????
????5 aug. 2020 - 0:38

Harba Lorifa 4 augustus 2020 at 20:47 - Je zou verwachten dat mensen het niet leuk vinden dat kinderen worden blootgesteld aan wrede, inhumane en/of vernederende handelingen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa25 aug. 2020 - 9:45

Hoi ???? , inderdaad. Blijkbaar houdt niet iedereen van zijn kinderen.

Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 9:40

Hindoes en boeddhisten offeren vaak snoep en chocola, aan de boeddha of een andere entiteit. Daar heeft mevrouw van de Werd geen moeite mee. Het gaat haar namelijk niet om het offer, maar om wat voor offer Mensen als Bekaddour willen alles in de raciale mal drukken. Zij willen alles zien vanuit de 'rassenstrijd' die er in Nederland ( zogenaamd) gaande is. Als jij dan kritiek uit op iets dat moslims toevallig doen, dan lezen zij : ik haat moslims. Dat is namelijk wat ze willen lezen, want zo werkt hun wereldbeeld. Ze hebben het idee dat iedere witte een inherente haat heeft voor moslims en dat alles slechts een afleidingsmanoeuvre is, om dat racisme te verbloemen. We hebben dus te maken met een paranoide beweging, die dingen ziet die er niet zijn. Christenen vonden dat de winkels dicht moesten op zondag, socialisten ook. Beide vanuit verschillende invalshoeken. Totaal andere redenen sneden ze aan, hiervoor. De PVV is tegen offers van dieren en de PVDD ook. Zoals je weet denken ze allebei vanuit een totaal andere richting.

4 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 10:07

Correctie inherente haat heeft voor moslims en dat alles slechts een afleidingsmanoeuvre is, om die islamofobie te verbloemen.

snieanders
snieanders4 aug. 2020 - 11:11

eens

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 13:15

Snoep wordt meestal aan monniken geofferd, het schaap consumeert men zelf. Het heet een offerfeest, maar het gaat ons hier om de slacht. Vergelijk die met elkaar, niet de religie erachter.

Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 14:05

@Ton Ik heb minder problemen met dit ritueel, dan de schrijfster van het stuk

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 aug. 2020 - 9:34

Hear hear.

Joop den Uil
Joop den Uil4 aug. 2020 - 9:32

100% eens met wat er in het artikel staat. En wat er tussen de regels door te lezen is , ben ik het ook volledig eens. Het is van de malle dat men zich momenteel moet verdedigen tegen het onnodig martelen van dieren. Wat mij betreft mag het artikel afgedrukt worden en uitgedeeld op alle (basis-) scholen. Heeft te maken met respect voor het leven.

1 Reactie
ton14024
ton140244 aug. 2020 - 13:00

Misschien moet je even opzoeken wat martelen betekend, maar eigenlijk denk ik dat je het nieuws over die martelcontainers niet met je tere zieltje kon aanzien.

Rick Hofland
Rick Hofland4 aug. 2020 - 9:27

Het is een goed beargumenteerde kijk op halal slachten, maar helaas vergeet Sandra dat het eigenlijk niet mogelijk is voor moslims om een stukje van hun geloof in twijfel te trekken. Niet dat ik meer heb met andere religies, het liefst zou ik zien dat iedereen op aarde die religies niet meer zo serieus nam, maar wie zich wil laten bekeren tot de islam moet zich eerst onvoorwaardelijk onderwerpen aan de leer van de profeet en de koran en mag daarbij niets in twijfel trekken. Er wordt van moslims verwacht dat zij leven volgens de voorschriften van de islam en zich er aan onderwerpen, dat is in principe de basis. Door dan sommige gebruiken als niet wenselijk te beschouwen staat haaks op de totale onderwerping van de leer. Het universele probleem met alle grote religies is dat die in een totaal ander tijdperk zijn ontstaan en dat is terug te zien aan sommige van de denkbeelden die vertaald zijn in de heilige geschriften. Inmiddels leven we zo ontzettend anders en hebben we zo veel meer kennis dan dat men destijds had dat veel van de “wijsheden” van toen eigenlijk niet meer toe te passen zijn. Sandra geeft namelijk het enige echt goede argument waarom het toepassen van het verdoofd slachten als offer niet meer van deze tijd is. In de tijd dat Abram / Ibrahim / Abraham / leefde hadden de meeste mensen vaak maar een paar dieren en het offeren/slachten daarvan betekende dat men een zeer waardevol “reservepotje” aansprak. Helaas is dit in veel landen op de wereld nog steeds het geval, maar voor moslims in Nederland is et absoluut geen persoonlijk offer om een lam te laten slachten.

KM2
KM24 aug. 2020 - 9:15

Beste Sandra, Ik geef je helemaal gelijk. Trek je er niets van aan en leg het naast je neer. Voor racist uitgemaakt worden is niet leuk maar ondertussen nietszeggend omdat het te pas en te onpas gebruikt wordt, in dit geval te onpas met als gevolg dat het waarde verliest. Je weet zelf beter, weglachen en negeren en doorgaan waar je mee bezig bent. Jezelf verdedigen, jezelf beledigd voelen of aangevallen voelen is precies waar men op uit is, laat ze lekker, je bent goed bezig en dat weet je van jezelf. Iemand racist noemen is een zwaktebod met gebrek aan argumenten: ze pakken je op de makkelijkste manier bij gebrek aan goede argumenten. Dat zie je hier en op meerdere andere plaatsen, in sommige gevallen komt het over als een compliment om racist genoemd te worden, maar zo zie ik het. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 10:11

Laatst zei een 'intersectie' ridder op twitter : het hebben van een gemengde relatie, dat is racisme. Hij probeerde dit met allerlei kronkels te beredeneren. Dus, als ik een zwarte vriendin heb, dan ben ik een racist......... Het racisme anno 2020... Dus ja, inderdaad, als je in deze tijd 'racist' genoemd wordt, betekend het écht helemaal niets meer hahaha Dat hebben de 'intersectie' brigades dan bereikt. Dat het woord racisme al haar betekenis heeft verloren.

Dehnus
Dehnus4 aug. 2020 - 9:04

Maar u moet toch well toegeven dat uw standpunt wel heel erg gretig gebruikt word door racisten. Ook is er een zeker nazi element binnen de beweging die wij maar niet willen aankaarten laat staan bestrijden. Laten wij one daar eens op concentreren Dan kunnen de Islamitische en practiserende joodse veganisten zich op het ritueel slachten fixeren.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 10:32

Dehnus. Kan je nadenken ? Wilders is tegen ritueel slachten omdat hij tegen moslims is PVDD is tegen ritueel slachten, omdat men tegen het slachten van dieren is. Dus de twee zijn hetzelfde, dus de twee gaan uit van dezelfde denkbeelden ? Nee hé

JasDon
JasDon4 aug. 2020 - 9:03

Tja, dat je vanuit je white privilege de ruimte hebt om de veganist uit de hangen verbaast me niet. Maar het offerfeest is niet iets waar deze mensen zomaar mee kunnen stoppen, ze zijn er immers als kind mee opgevoed en dat leer je niet zo snel af. Het is niet redelijk te verwachten dat deze minderheid opeens zijn tradities opzij zet. Dat kost tijd en die moet je ze gunnen. Door die onnodige druk krijg je inderdaad een tegenreactie, mensen voelen zich als (religieuze) minderheid een makkelijk doelwit van de mensen die wel de ruimte hebben/hadden om keuzes te maken.Dit allemaal tegen de achtergrond met een grote (witte) meerderheid die de beestjes die ze eten als vuil behandelen en nauwelijks een meer waardige dood geven.

5 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 10:35

Hahaha wat kraam jij nou weer uit. Het klinkt in ieder geval weer heel interessant. Maar de keizer heeft geen kleertjes aan, helaas. Vanuit je 'white privalge' kan je veganist zijn. Want donkere mensen kunnen geen veganist zijn ? Als je donker bent, ga je vanzelf vlees eten..... Wie heeft je dat geleerd ? Iemand op 'one world' ? Ze hoeven van mijn hun tradities niet opzij te zetten. I couldn't care less, son. Maar ga nou niet doen alsof de Werf een racist is, omdat zij een keer kritiek heeft op iets dat moslims doen. Je mag dus geen kritiek meer op moslims hebben ? Wilders hekelt moslims, dus wij mogen nooit meer kritiek op de islam hebben ? Moslims zijn nu heilig verklaart ? Redeneren ? Ken je dat ?

GHS
GHS4 aug. 2020 - 11:55

Het is ook niet gemakkelijk om mensen die een Sinterklaasfeest gewend zijn met een Zwarte Piet te vieren, zomaar dit af te nemen. Staat niet geschreven in een religie, maar toch.

Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 12:44

@GHS Voor mij persoonlijk is het geen probleem als zwarte piet veranderd I couldnt care less. Het is niet een traditie waar ik heel erg aan gewend ben.

KM2
KM24 aug. 2020 - 12:48

Jasdon, Dat "white privilege" dat je noemt, je bent zelf keihard aan het etnisch profileren, heb je dat zelf in de gaten?

Cogito Ergo Boom
Cogito Ergo Boom4 aug. 2020 - 13:31

@Jasdon, is Lewis Hamilton ook vanuit "white privelege" veganist geworden?

Paul250371
Paul2503714 aug. 2020 - 9:01

Mooie column. Ik begrijp alleen niet waarom de columniste het haar persoonlijk aantrekt, haar aangevallen voelt? . Het gaat denk ik om het onderscheid tussen de rechtse houwdegens waar het halal geslachte dier een stok is om moslims mee te slaan en geen moer geven om de bio industrie. Dat is bij haar niet het geval lees ik, waarom maakt zij zich dan druk?

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2020 - 13:38

In Noorwegen is onverdoofd slachten van dieren verboden. De moslims hebben zich daar bij neergelegd. Waarom kan dat hier niet?

Paul250371
Paul2503715 aug. 2020 - 2:46

Weet ik veel, daar zijn tig redenen voor te verzinnen. "een broeibad van 60 graden Celsius gehaald. De koolzuurgasmethode is al sinds 1978 in opspraak vanwege het aanverwante leed en heeft veel kritiek gekregen maar haalt de legalisering in 2000 alsnog. Na het verdovingsritueel komen veel dieren vaak bij bewustzijn terwijl ze opengesneden aan de vleeshaken spartelen of in het broeibad terecht zijn gekomen en door een pijnlijke verdrinkingsdood ten onder moeten gaan." Is deze industriële genocide in Noorwegen ook verboden of liggen de moslims weer dwars?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 8:17

De behandeling van varkens is overal in Europa verschrikkelijk. Niet alleen naar en in het slachthuis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2020 - 8:26

Noorse schapen lopen buiten. Vlees wordt geexporteerd. https://www.foodnavigator.com/Article/2015/04/22/Norwegian-firm-obtains-certification-for-new-halal-slaughter-method

2e kans
2e kans4 aug. 2020 - 8:50

Prima stuk! Persoonlijk erger ik mij enorm aan het feit dat direct de racisme-kaart getrokken wordt. Er zijn meerdere zaken waarbij je een vreemd of naar gevoel kunt krijgen. Halal vlees, Burka of Niqab, vrouwen die niet met mannen in de Moskee mogen zitten, vrouwen die minder mogen dan mannen, het onbegrip tegen homo's enzovoort enzovoort. Maar als je aangeeft dat je bepaalde gebruiken van de Islam niet snapt of raar vindt, ben je een extreem rechtse gek die slaapt onder een dekbed met een foto van Geert Wilders erop. Er komt geen gesprek of discussie als je direct mensen wegzet als racist.

5 Reacties
snieanders
snieanders4 aug. 2020 - 11:15

goed verwoord, ik word ook zo moe van dat eeuwige deug vingertje

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 12:50

Onbegrip voor homo´s en vrouwen die minder mogen dan mannen noem jij ´´bepaalde gebruiken van de Islam´´ terwijl die er in deze discussie totaal niet toe doen. Dat is racisme. Je noemt immers bijvoorbeeld de Joden en Christenen niet.

2e kans
2e kans4 aug. 2020 - 13:40

Ton14024, Het doet er in deze discussie zeker toe! Elk ding wat je vreemd vindt of een naar gevoel geeft, wordt als racisme weggezet. Jij doet het ook! Ik geef een algemeen feit aan, en jij zegt dat ik racistisch ben. Maar om jou een goed gevoel te geven, ook in het Christendom vind ik sommige dingen vreemd. Al ben ik wel heel blij dat daar zaken aangepast kunnen worden. Vrouwen zijn nu gelijk, en ook homo's worden meer geaccepteerd. En nog niet overal, maar het begint er op te lijken. En helaas is de Islam nog niet bereid om zaken anders te zien dan vroeger. Halal slachten is daar een voorbeeld van.

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 14:06

@e kans Juist jij grijpt een algemeen ding aan en wrijft dat de islam aan. En bagatelliseren geeft nooit een goed gevoel.

2e kans
2e kans4 aug. 2020 - 16:05

Ton14024, Ik benoem geen andere groep, dan ben ik een racist. Ik benoem wel een andere groep, dan bagitaliseer ik.. En ik wrijf de Islam halal voedsel aan? Verder alles goed?

Tampert
Tampert4 aug. 2020 - 8:45

Volledig met je eens Sandra. Ben trouwens veganist dus redelijk gepreoccupeerd maar ben daar wel eerlijk over. Ben ook nog steeds verbolgen over het feit dat Fati Benkaddour alle tegenstanders van het onverdoofd slachten wegzet als haters van Joden of Moslims. Steeds maar weer die slachtofferrol opzoeken, ik kan het niet meer horen, echt niet! Als ze nu eerlijk was geweest en gezegd had dat ze vanuit haar islamitische achtergrond onverdoofd slachten wel moet toestaan dan kon ik daar nog wel inkomen zonder het er mee eens te zijn. Maar nee, steeds maar weer de islamofobie-kaart trekken...

JaapBo
JaapBo4 aug. 2020 - 8:42

Tja, als de PvdD protesteert tegen rituele slacht dan is er geen reden om aan te nemen dat er racistische motieven zijn. Maar als de PVV er over begint dan is daar wel alle reden toe, a) omdat de PVV islamofoob is, en b) omdat de PVV anders nooit maalt over dierenrechten. P.S. al die vleesconsumptie met kerst heeft trouwens niks te maken met dat het oorspronkelijk een christelijk feest was, dat komt gewoon met de moderne consumptiemaatschappij.

1 Reactie
Marco de Jong2
Marco de Jong25 aug. 2020 - 13:51

'omdat de PVV anders nooit maalt over dierenrechten.' Onzin, Dion Graus zet zich altijd in voor dierenrechten.

Hansch2
Hansch24 aug. 2020 - 8:40

Ik zou me er niet zo druk om maken voor racist uitgemaakt te worden. Het is zo´n nietszeggend uitgehold begrip geworden. Als je kijkt naar diegenen die je zo benoemen wordt het steeds minder een verwijt en steeds meer een geuzennaam...

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2020 - 8:35

Tja, ik begrijp wat je zegt, ik ben er ook wel kaar mee.