Joop

Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect

  •  
01-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Wanneer zijn we het leuk en 'grappig' gaan vinden om 'neukbaar' gevonden te worden?
Lang heb ik me er tegen verzet. Ik wilde geen feminist zijn. Feministen zijn dik, dragen tuinpakken en zijn zuur. Ze gaan ervan uit dat vrouwen hopeloze gevallen zijn die zonder (georganiseerde) steun niets kunnen bereiken. Wanneer je vindt dat je onrecht is aangedaan vanwege je geslacht, kun je daar prima zelf iets aan doen. Je hebt een mond, trek hem open en los het probleem op. We leven in Nederland, niet in Saudi-Arabië, zo meende ik.
Erg leuk bedacht van mezelf, maar ontzettend naïef.
De meeste vrouwen dragen in Nederland weliswaar geen niqaab, maar de onderdrukking is een stuk geniepiger. Hier hebben we een glazen plafond voor vrouwen en krijgen velen nog steeds een lager salaris voor hetzelfde werk vanwege het ontbreken van een klokkenspel. Hier wordt – gekscherend – beargumenteerd dat het terecht is dat vrouwen minder verdienen, want die zijn iedere maand ongesteld en dus een week minder productief.
Hier krijg ik van een man wel een hand, maar geen begeleidende naam en kiest een andere mannenhand ervoor om zich ongevraagd en zéér ongewild een weg te banen naar een plek die niet bedoeld is voor die hand. De vraag “wat had je aan?” wordt – als vanzelfsprekend – zelfs door vriendinnen gesteld, alsof er ooit sprake kán zijn van uitlokking. Hier gaan we ervan uit dat de man geen controle heeft over zijn eigen lichaam en handelen en het daarom wel aan de vrouw moet liggen. De dappere vrouw die hier een punt van maakt wordt – door man én vrouw – aan de schandpaal genageld zijnde lelijk en aanstellerig.
Hier worden vrouwen gedwongen te kiezen tussen een carrière of een kind. Kies je voor de eerste dan ben je harteloos, kies je voor de laatste dan ben je achterlijk. Kies je voor beiden, dan zit je in een mum van tijd thuis met een burn out en een op handen zijnde scheiding. Ben je moeder, BN’er én lekker? Dan maak je kans om de MILF van 2013 te worden.
538-DJ Ruud de Wild gaat dit jaar namelijk weer opzoek naar de meest sexy moeder van 2013. De idioot. Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd, MILF staat voor Mother I’d Like to Fuck, grofweg: een geil wijf dat minimaal één kind ter wereld heeft gebracht waar mannen graag mee zouden willen neuken. Want dat zijn wij vrouwen, wezens waar mannen hun pik in kunnen steken. Als je lekker bent ten minste.
In het persbericht kondigt 538 met misplaatste trots aan dat de MILF verkiezing ‘inmiddels vijf jaar een waar begrip onder de schoonheidswedstrijden’ is. Bij het samenstellen van de shortlist zou zelfs ‘massaal’ zijn meegedacht door de luisteraars. De lekkere kutjes waren kennelijk niet aan te slepen.
Waar de fuck is het misgegaan? Wanneer zijn wij vrouwen gestopt met demonstreren tegen deze belachelijke verseksualisering van ons algehele zijn? Wanneer zijn we het leuk en ‘grappig’ gaan vinden om ‘neukbaar’ gevonden te worden? Voorgaande generaties hebben zich uit de naad gewerkt om semi-gelijke vrijheden te verwerven en wat doen wij? We schikken ons weer heerlijk in de rol van ja-knikkers en klappen al giechelend terwijl we wachten op de uitslag van de MILF verkiezing. Ondertussen speculeren we wie het gaat worden, is het koningin Máxima? Of toch weer Doutzen?
Waar we ook afgedwaald zijn, ik doe er niet meer aan mee. Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect. Niet alleen van mannen, ook van alle vrouwen die om welke reden dan ook niet inzien dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat we echt kunnen zijn wie we willen. In de tussentijd hoop ik dat de vrouwen die de 538-shortlist hebben gehaald zich uitspreken tegen de verkiezing. Als een ander het niet doet, dan is er altijd nog zelfrespect.
Lees ook de reacties van Angela Carper: Seksualisering van vrouwen is toe te juichen   en Joyce Brekelmans: Wannabe MILFS slaan de plank mis

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (103)

Timotheus2
Timotheus21 mei 2013 - 16:04

LOL Want ze heeft overschot van gelijk. En waar is het fout gegaan? Ik kan mij enkel nog herinneren dat ik mij verzette tegen de maakbare wereld (de wereld is niet MAQBAR!). Nu schijnt de vrouw zelfs neuqbaar te moeten zijn? NUQBAR is niet zo ver van NIQAAB. Of toch? Mijn ex was een schone madam, zeker vanuit mannelijk perspectief. Maar dat maakte haar nog geen object. Ze was veel meer dan dat. Uiteraard. Waar is het fout gegaan? Wanneer is aantrekkelijk verworden tot nuqbar?

poelly12
poelly121 mei 2013 - 16:04

" en ik eis respect" Je zou toch moeten weten dat je respect moet verdienen, niet eisen. Ik respecteer mijn vrouw, mijn moeder om maar 2 vrouwen te noemen, maar die hebben dan ook niet o joop gepost, denk ik dan maar

sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

Respect kun je niet eisen dat moet je verdienen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 mei 2013 - 16:04

In sommige culturen sluiten mannen 'hun' vrouwen graag op in een sluier, in andere culturen worden vrouwen liever gefixeerd in de persona van een zestienjarige nymfo.

Ilja108
Ilja1081 mei 2013 - 16:04

Opmerkelijk dat de mannelijke bevolking met veel gemak zegt "respect eis je niet, maar moet je verdienen". Ik ben benieuwd hoeveel van deze mannen concreet kunnen aangeven hoe dit respect dan wel niet verdiend moet worden. De comment "respect moet je verdienen" is volkomen nietszeggend als reactie op dit opiniestuk en bevestigd alleen maar dat er totaal geen besef is over de situatie waar vrouwen mee te maken hebben.

Sternenstaub
Sternenstaub1 mei 2013 - 16:04

Laat ik voorop stellen dat ik de klacht en de oproep begrijp en respecteer, maar mijns inziens liggen de zaken toch een beetje anders, genuanceerder, dan El Maroudi in haar statement stelt. Mensen zijn uiteraard zintuigelijke, seksuele, emotionele wezens, behalve mentale, rationele, en het op pseudo-ethische, pseudo-rationele gronden onderdrukken en veroordelen van oerdriften en hun uitingen, leidt altijd nog tot meer ellende dan de inderdaad wat losgeslagen, hedonistische Veronica/RTL-stijl die Nederland in de laatste decennia als nieuwe gemeenschappelijke volkscultuur heeft geadopteerd. Freud heeft wat dat betreft nog net zo zeer gelijk als meer dan een eeuw geleden. Want we zijn minder ver verwijderd van de toenmalige cultuur van onderdrukking en taboes, dan velen denken. De huidige geseksualiseerde cultuur is immers nog steeds een reactie op vele eeuwen onderdrukking en veroordeling door kerk en staat van deze gevoelens en uitingen. We leven in de pubertijd van de gelijkheid, en daarmee vrijheid, want die is nog in wording, en we staan in feite nog aan het begin van de realisatie ervan. Tolereer, ook al is het soms al te infantiel en bot, zelfs grof, de puberale fase waarin wij in dezen verkeren, want die gaat ook wel weer over, net als alle overdrijving, overcompensatie en decadentie, en niet door slechts te stellen dat het maar eens afgelopen moet zijn met het gedonder, maar door er met zijn allen doorheen te gaan en er gaandeweg overheen te groeien. M.a.w.: mannen én vrouwen dienen nog steeds te emanciperen, en dat geschiedt gezamenlijk, middels gedeelde ervaring en onderlinge communicatie, en ook door persoonlijke ervaring en persoonlijke ontwikkeling. Het dient allemaal te gebeuren, anders werkt het niet. Anders blijft het bij een theorie, een idee, een ideologie zonder basis in de werkelijkheid, en zoiets leidt niet tot sociale progressie, emancipatie.

JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2013 - 16:04

Respect Hasna. ; )

JandeBoer2
JandeBoer21 mei 2013 - 16:04

== "Want dat zijn wij vrouwen, wezens waar mannen hun pik in kunnen steken. Als je lekker bent ten minste." == Klopt. Ik kan er niks aan doen. Overigens, wat zijn mannen?

marietjejansen
marietjejansen1 mei 2013 - 16:04

Dank je wel, Hasna! Ik ben het volkomen eens met deze column, en wat een opluchting dit eens te lezen, zwart op wit, in plaats van al die schrijfsters die zichzelf in het 'mutsenparadijs' wanen, of vinden dat vrouwen met een webshop ondergeschikt zijn. Reacties hier op Joop zijn wel weer typerend; meeste mannen hier zijn o zo progressief, behalve als het om feminisme/vrouwenrechten gaat.

Michiel Online
Michiel Online1 mei 2013 - 16:04

"voordat we echt kunnen zijn wie we willen" Wat willen jullie zijn dan? En waar denken mannen elke 10 seconden aan?

techneutje2
techneutje21 mei 2013 - 16:04

Heb je je wel eens afgevraagd waarom Mandela zoveel 'respect' krijgt in de gehele Wereld, terwijl hij daar nooit om gevraagd heeft!? Als je dat beantwoord hebt, dan zul je inzien dat 'Ik eis respect' juist het tegenovergestelde bewerkstelligd.

jooptheDutchman
jooptheDutchman1 mei 2013 - 16:04

(leven in Nederland en niet in Saoedi-Arabie..) "Hier worden vrouwen gedwongen te kiezen tussen een carrière of een kind. Kies je voor de eerste dan ben je harteloos, kies je voor de laatste dan ben je achterlijk. Kies je voor beiden, dan zit je in een mum van tijd thuis met een burn out en een op handen zijnde scheiding." De meeste ambitieuze jonge vrouwen maken nu de keus : eerst m'n carriere en daarna (na 35?) m'n kind. Als allebei successvol zijn is er dubbel respect. Gek genoeg, als je eenmaal 65 bent is de voldoening over een geslaagd moederschap (vaderschap trouwens ook) groter dan de voldoening over een geslaagde carriere.

TheRealHandyman
TheRealHandyman1 mei 2013 - 16:04

Nou Hasna, ik ben blij dat er geen foto bij staat dat je een "fucking vrouw" bent. (onderstaande geldt niet voor alle vrouwen, maar is wel iets wat opvalt) Verder is bijna alles om de vrouw heen veranderingen doorgemaakt, behalve de vrouw zelf. Vrouwen blijven moeten voldoen aan wat hun eigen groep standaard vinden, ze zijn erg beinvloedbaar voor mode, uiterlijk en noem maar op en zodra je dan niet voldoet aan het beeld wat je eigen vriendenkring voor ogen hebt, nou pas dan maar op. Dit gaat zo ver dat vrouwen er pijn voor over hebben om te voldoen aan die eisen en lukt dat niet, dan gooien we er nog even een psychisch probleem tegen aan. Geld verdienen is in Nederland grotendeels afhankelijk van CAO en dan is er wel sprake van gelijkheid. Wanneer is dat dan niet? Bij b.v. ICT. Daar kan je onderhandelen over salaris. Doe je dat niet, of niet goed, dan verdien je idd minder dan collegae. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat er vrouwen zijn die wel goed konden onderhandelen en die verdienden ook meer dan haar mannelijke collegae. Het lijkt er wel op dat vrouwen continue goedkeuring vragen aan anderen voor alles wat ze doen of zijn, als ze daar nu een keer mee zouden ophouden, dan zal er veel veranderen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 mei 2013 - 16:04

Allereerst word ik een beetje moe van iedereen die respect eist. Dat heb ik iets te vaak gehoord van mensen die het woord niet eens kunnen schrijven. In een tijdperk waarin ook mannen op deze manier worden bekeken is dit wel een beetje een navelstaarderig stukje. Verder, op zich heeft Hasna wel een punt natuurlijk maar kijk eens om je heen. Een kleine greep: http://www.glamourmagazine.co.uk/celebrity/celebrity-galleries/2012/07/sexiest-hottest-men-2012 http://nl.thefashionvogue.com/page/the-sexiest-man-alive-is-going-to-be-the-sexiest-dad-alive.html http://www.sevendays.nl/artikel/175208 http://www.people.com/people/package/0,,20315920,00.html

taconesaltos
taconesaltos1 mei 2013 - 16:04

Is er iets principieels mis met neukbaar zijn? Zo ja, is dat zo omdat mannen er niet doen aan neukbaar zijn? Maken mannen altijd de juiste keuzes en vrouwen de verkeerde? Ik dacht het niet dus! Ik ben neukbaar, daar doe ik mijn best voor en daar ben ik trots op. En ik ben geen slachtoffer want ik kan daardoor juist kieskeurig zijn. En dan kies ik voor een man die ook neukbaar is, die ook moeite heeft gedaan. Dus laten wij, neukbare meiden, onze girlpower gebruiken om jongens en mannen te boycotten die geen moeite doen om er lekker uit te zien. Je kan van Justin Bieber zeggen wat je wilt, maar hij doet zijn best om in de smaak te vallen. En wat let ons, meiden en vrouwen, om de lekkerste Filf (Father I'd like to fuck) te kiezen?

MichelReiziger
MichelReiziger1 mei 2013 - 16:04

De toon is wel gezet... Het beste om gewoon niet te reageren, net zoals op types als ruud de wild...maar nu doe ik het toch.

Gogol
Gogol1 mei 2013 - 16:04

Waardigheid moet vanzelfsprekend zijn. Respect, ofwel waardering, moet je verdienen, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. En kun je net zo hard weer verliezen. Dat gezegd hebbende, bovenstaand stuk doet voor mij weinig in het opbouwen van respect voor vrouwen. Agressief wat toon betreft en generaliserend naar mannen toe. Hasna wil seksisten wellicht bestrijden met hun eigen wapens, maar mijn respect verdient ze niet op deze manier.

JannemanRobinson
JannemanRobinson1 mei 2013 - 16:04

Grappig - en tekenend dat de meeste kritische reacties van mannen komen. Wat weten jullie er nou van? Hoewel ik het stuk van Hasna nogal generaliserend vind ben ik het met de grote lijnen wel degelijk eens. De kop is misleidend, natuurlijk moet je respect verdienen, ik denk dat er wordt gedoeld op een basisrespect, goede manieren tussen mensen onderling, en dat is naar vrouwen toe toch echt nog steeds anders. Neukbaar zijn is absoluut leuk, maar niet als je alléén maar daarop beoordeeld wordt en niet op wat je doet of welke andere kwaliteiten je hebt. Als je op straat loopt, en wordt nagefloten, leuk. Als je vervolgens uitgemaakt wordt voor kutwijf omdat je niet reageert is dat een stuk minder leuk, en toch gebeurt dat bijna dagelijks. Serieus genomen worden in je werk is als vrouw ook geen vanzelfsprekendheid, vrouwen moeten zich nog steeds dubbel bewijzen. Ik denk dat elke vrouw daar wel een voorbeeld van heeft. Overigens liggen de daadwerkelijke verkrachtingscijfers vele malen hoger, de meeste vrouwen doen geen aangifte omdat ze zich schamen of denken dat ze het zelf hebben uitgelokt, of zich onvoldoende hebben verzet. Nee, goed en terecht stuk, zelfs al is het hier en daar gechargeerd.

PeterDraman
PeterDraman1 mei 2013 - 16:04

Poe poe al die ophef. De paarse ribbroeken zullen van de schappen af vliegen als ik zo het commentaar lees.

snapdatdan!
snapdatdan!1 mei 2013 - 16:04

ik ben ook een vrouw beste Hasna. een vrouw die stomweg heeft moeten leren dat ze geen "fucking"vrouw is. .Dat leert u ook als u werkelijk en echt als zodanig in het leven tot in het diepst aan alle kanten genaaid wordt. mocht het zover komen wens ik u wijsheid,en doortastendheid ,.. in de zin : dat u niet te naaien bent..een "fucking vrouw"bent . simpel zat. de rest hier (uw aanklacht,zo vele reacties ) is m.i. brainwasch coming out of stupid ordinairy commerce.old and boaring ofwel het gat in de markt des vermaak en lege "winst" . u is nog jong ,.volg je weg en hart. daarin is uiteindelijk geen vrouw een "fucking"vrouw.

Rootman
Rootman1 mei 2013 - 16:04

Dit is nou het sentimentele fundament van radfem! Het lijkt een soort folklore, compleet met henna en fucking tuinbroek. De slimmeren komen in bestuursbaantjes en infecteren met name links met 'de nieuwe preutsheid'.

poelly12
poelly121 mei 2013 - 16:04

Hasna, heb je dat intervieuw gezien van Riham Said met de geestelijk Yusuf Badri ? Dat staat ny bij Memri TV, en dat is nou een vrouw die respect verdient, niet omdat ze het op hoge toon eist, maar omdat ze wat doet.

wvdstraat
wvdstraat1 mei 2013 - 16:04

"and never the twain shall meet"....... Veel vrouwen snappen mannen niet en evenzoveel mannen snappen vrouwen niet. Hoewel het de vraag is of het belangrijk is, twee voorbeelden ervan: 1) Vrouwen 'denken' dat ze weten wat mannen 'mooi' vinden en gaan dat vervolgens nadoen. Het beroemdste voorbeeld daarvan is Jackie Onassis/Kennedy. Sedertdien lopen alle vrouwen met een zonnebril in het haar. Maar voor de duidelijkheid: Mannen vonden haar helemaal niet mooi of zelfs maar 'lekker', in tegendeel zeg ik zelfs. 2) Zonder de behoefte om op te scheppen, prijs ik mijzelf gelukkig: Naast een lang huwelijk en mooie relaties, mag ik tenminste ruim 70 bedgenotes tellen, waarschijnlijk meer. "Neuken" was altijd een onderwerp en "ik wil met je neuken" bijna altijd de beste openingszin. Voor alle duidelijkheid betreft dat beschaafde, goed opgeleide dames met een fraai voorkomen. Wat ik wil zeggen is dat mw. Maroudi (helaas) een 19e Eeuws beeld in stand houdt, dat juist ver weg staat van emancipatie en van de 21e Eeuw. En dat is jammer !

steppewolf
steppewolf1 mei 2013 - 16:04

Neuken zonder echte liefde werkt voor mij niet; Het is een slap surrogaat van echte liefde waar ik altijd katers en spijt van kreeg. Dus dat doe ik al lang niet meer. Kijken naar en flirten met vrouwen blijft daarentegen altijd fijn zolang er maar een grens is. Met anoniem masturberen speelt dat onderscheid niet, maar daar doe je dan ook niemand kwaad mee want dat doe je in je eentje. Maar misschien ligt dat wel moeilijker als je in een relatie want zelf heb ik in een relatie nooit kunnen masturberen denkend aan of kijkend naar een andere vrouw. Met echte liefde is die behoefte er ook niet denk ik. Geen idee waarom ik dit instuur trouwens, maar ja waarom ook niet.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 mei 2013 - 16:04

Ja, vrouwenrechten zijn....bla bla....ooit babbelde ik het uit tegen mijn Hollandse beste vriendin die op de bank naast me stond een krant te lezen, want door haar geloof ik nu pas dat er mensen zijn die drie of vier dingen tegelijk kunnen doen, zij kan bijvoorbeeld de TV kijken en goed volgen en tegelijk de krant lezen en ruzie of een leuke discussie met mij maken.Bellen, TV kijken en krant lezen is voor haar alle makkelijkste. Door haar ben ik Mostafa geworden die nu ik ben, veel van haar geleerd. Ik weet het nog, toen ik dat woord'' vrouwenrechten'' uit mijn mond hoeste, werd zo erg boos en kreeg rode wagen van woede, op dat woord en mij, ''vrouwenrechten''.. Zij tegen mij en erg boos, meteen toen ik dat woord uitsprak:'' Godverd...Mostafa, gore verstand heb jij ook, klote zooi allemaal, Gódver....jij met je ''vrouwenrechten'' !! dat bestaat niet man !net zoals mannenrechten, kom op zeg, ik wil dat woord niet meer horen van je, snap je Mostafa?'' Vanaf dat momment, nu kennen wij elkaar 20 jaar en zien elkaar zeker 2 keer minimaal in de week, durf ik dat woord niet meer uit mijn mond te spreken als zij bij is. Mijn Hollandse beste vriendin is alle sterkste, intelligente en menselijke vrouw die ik ooit in mijn leven tegen kwam. Zij is gelovige Katholiek, maar heeft volle respect ook aan atheisten..laat staan andere gelovigen, maar je moet uitkijken als zij dat respect niet terug krijgt, maak niet uit of je een vrouw of man bent, kijk gewooin uit! weet je wat, ik hou uit mijn diepte van mijn hart van haar.

PeterDraman
PeterDraman1 mei 2013 - 16:04

Overigens snap ik de heisa om de milf-verkiezing niet. Geen van de vrouwen wordt gedwongen om mee te doen, en doen het dus uit eigen overweging. Ik dacht juist dat dat een feministisch doel was, vrouwen vrij te laten zijn om te doen wat ze willen. Dat er dan een aantal zijn die zich erop richten zich in hun uiterlijk schoon te laten beoordelen lijkt me net zo onvermijdelijk als dat er bodybuild wedstrijden zijn bij mannen. Salaris en het glazenplafond zijn inderdaad nog dingen waar aan gesleuteld kan worden om de gelijkheid recht te trekken.Net zoals er situaties zijn waar de vrouw meer gelijk is dan de man waar ook aan gesleuteld mag worden (alimentatie en voogdij bijv.), maar daar horen we de feministen nooit over...

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra1 mei 2013 - 16:04

== Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect == ik weet dat vrouwen vaak geod kunnen multitasken, maar "fucking" zo'n stuk tikken lijkt me eerlijk gezegd een rommelige bezigheid.

mattheus2
mattheus21 mei 2013 - 16:04

ik voel de behoefte om het salarisverschil uit te leggen aan de menigte hier: de verschillen in salaris variëren per sector en zelfs per bedrijf. het gemiddelde verschil in salaris licht in Nederland op 18.5%. Dit is heel veel op jaarbasis en geef ik ook toe, maar je moet dit verschil ook uit het perspectief van het bedrijf zien. vrouwen hebben heel veel kwaliteit, maar één nadeel aan vrouwen is de mogelijkheid tot zwanger worden en alle complicaties die daaraan vast zitten. u kunt mij niet vertellen dat de concentratie/productiviteit tijdens de eerste 3 jaar van het hebben van een kind gelijk zijn aan de tijden voor uw zwangerschap en ouderschap. nou moet ik zeggen dat ik weet dat het verschil in salaris is ontstaan door de ongelijkheid die er was in de vorige eeuw. maar dat het na zoveel jaar nog steeds bestaat heeft ermee te maken dat de reden achter dit verschil is veranderd. het is nu puur een manier van schadebeperking voor het aannemen van een vrouw. in hogere functies is een 120% mentaliteit vereist en is het moeilijk te omvatten dat een kind daar bij past. pas als vrouwen er actief voor kiezen (en ik zie de reacties binnenstromen) om zich te steriliseren om hun functie 100% productief uit te voeren, zal dit verschil blijven bestaan. Hasna zei het al: " Kies je voor beiden, dan zit je in een mum van tijd thuis met een burn out en een op handen zijnde scheiding." Het aannemen van een vrouw werkt niet perfect en is niet winstgevend voor een bedrijf als je het vergelijkt met een man.

JandeBoer2
JandeBoer21 mei 2013 - 16:04

Ach mensen, maak je niet druk. Mannen zijn nu eenmaal potentiële verkrachters en vrouwen potentiële hoeren.

elise1964
elise19641 mei 2013 - 16:04

Eerste keer dat ik een stukje lees van deze schrijfster. Erg waar en amusant geschreven!

neutralist
neutralist1 mei 2013 - 16:04

[Hier worden vrouwen gedwongen te kiezen tussen een carrière of een kind. Kies je voor de eerste dan ben je harteloos, kies je voor de laatste dan ben je achterlijk. Kies je voor beiden, dan zit je in een mum van tijd thuis met een burn out en een op handen zijnde scheiding.} Wees blij dat je een keuze hebt. En je moet gewoon je hart volgen, niet de mening van je vriendinnen. De problemen bij vrouwen ontstaan omdat ze zelf geen keuze durven maken en zich door de Opzij onzeker laten maken. Maar ik wou dat ik die keuze had zeg. Een luxepaardje ben je! Geniet van je keuzevrijheid, veel mannen hebben die niet.

Fatbirdsdontfly
Fatbirdsdontfly1 mei 2013 - 16:04

Beste Hasna El Maroudi, kunt u niet beter de mensen over de 2 kampen verdelen naar hun mening over de sekse dan naar hun daadwerkelijke sekse. U formuleert het namelijk alsof ik een tegenstander (zie mijn reaguurdernaam) van u ben, maar ik ben het volledig eens met elk argument dat u aandraagt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 mei 2013 - 16:04

Als je aan Adam en Eva nu kunt vragen wat het respect betekend, gaan ze u meteen uitlachen en tegelijk en zeggen:'' Dát kennen wij niet, maar hij klinkt onmenselijk,dat wel, het respect, want wij doen het gewoon. ''Maar jullie Nederlanders, zegt Eva verbaast, zeggen ook:'doe even normaal doe je gek genoeg? dus, doe normaal en juist zonder respect, wij, ik en Adam, zegt Eva nu vriendelijk, doen wij het heel gewoon en loopt naar wens en genieten van alles en nog wat, want het leven is nog mooier dan het respect''.

013er
013er1 mei 2013 - 16:04

Deze 'fucking vrouw' lijkt wel erg op die feministen zoals zij die zelf omschrijft. Tegenwoordig lijkt het wel 'in' te zijn om te laten zien dat je lange tenen hebt. Kan niemand meer tegen een stootje?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 mei 2013 - 16:04

Gefeliciteerd ;-)

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

Waarmee?

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Wat zijn de ideeën als een vrouw niet neukbaar gevonden wordt ?

2 Reacties
nagellak2
nagellak21 mei 2013 - 16:04

Dan is het óf een moeder, óf een heks.

Timotheus2
Timotheus21 mei 2013 - 16:04

Paul, wilt u dat eens uitleggen, want ik begrijp uw zin niet helemaal? Ik kan er eerlijk gezegd geen touw aan vastknopen.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Ik heb de indruk dat de auteur een fenomeen beschrijft dat, ironisch genoeg, uit de late jaren '60 en de jaren '70 van de vorige eeuw stamt. Achter de 'vrijheid, blijheid'-ideologie, en het nastreven van zoiets als 'vrije seks wanneer en met wie je zin hebt', zat een zwarte achterkant. Namelijk dat impliciet van vrouwen verwacht werd dat ze 'beschikbaar waren'. Dat heeft niets met vrijheid te maken. En mannen trokken aan het langste eind. Volgens mij loopt er historisch een vrijwel bewijsbare lijn van die hippie-filosofie (toegeven aan impulsen, directe behoeftenbevrediging via seks en drugs) naar het yuppie-dom van de late jaren tachtig en negentig, naar het turbokapitalisme van vandaag de dag. De middelen zijn anders, psychologisch komt het allemaal op hetzelfde neer: zelfzuchtigheid, en gebrek aan respect voor anderen. (Ik vind: 'ik ben een fucking vrouw' geen smaakvol taalgebruik, trouwens.)

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus21 mei 2013 - 16:04

Frank, volgens mij trokken wij hooguit aan het langste eind door middel van import van stupidity. Als je bedenkt dat een kwart van Brussel Arabisch spreekt en dat je in sommige wijken als vrouw -per definitie- wordt uitgescholden voor hoer en nagefloten alsof je publiek bezit bent, dan dènk ik dat iets als Geenstijl dankbaar gebruik heeft gemaakt van dat 'gat in de markt': zij dom, wij óók dom. Waarmee een tijdelijke degeneratie in gang is gezet die slecht is voor emancipatie van wie-dan-ook. Homo's, gekleurden, vrouwen, wat-hebben-we-nog?, intellectuelen?, wat nog?

lembeck
lembeck1 mei 2013 - 16:04

Join the real world. Nog altijd een mannenwereld. Ik steun overigens Frank met zijn herinneringen. Al voelde het toen heel anders en erg nieuw. Het was een diepgaans gevoel van vrijheid. En vrouwen zochten ook hun mannetjes wel uit, hoor, Frank. Ben het overigens eens met Frank dat de titel niet smaakvol is. En, ik vind je opmerking:"Ik eis respect!" te veel passen in de wereld van mensen van Marokkaanse afkomst die zich achtergesteld voelen en gillen om respect. Juist door dat niet te eisen, krijg je het sneller. Ligt helemaal aan jezelf.

3 Reacties
nagellak2
nagellak21 mei 2013 - 16:04

Wouw, racisme én misogynie in één comment. Applaus!

CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Ik ben het met je eens, Raven, waar je opmerkt dat het destijds inderdaad nieuw, revolutionair, bevrijdend was (heb alleen de staart meegemaakt, eigenlijk, ben nu 54). En er was niet heel veel zicht op de achterkant, de nadelen van zulk een omwenteling. Die dingen leert men pas door schade en schande. Vrouwen zullen zich niet gewillig naar de slachtbank hebben laten leiden. Maar instinctief meen ik achteraf te voelen dat 'willig' (mannen) en 'beschikbaar' (vrouwen) geen gelijkwaardige begrippen zijn. Ik ben geen verstokte conservatief, voor de duidelijkheid. En ik denk dat vrouwen, anders dan mannen, regelmatig pertinent geen zin in seks hebben; bij mannen ligt dat sneller, hitsiger, eenduidiger, volgens mij. Dat is van alle tijden, en dat is niet door een ideologie te veranderen. Niet voor niets werkte de eerste generatie feministes aan zowel seksuele bevrijding van vrouwen (weg met de onderdanigheid), als aan een verheffing die inhield: als een vrouw nee zegt, dan bedoelt ze nee - wat voor mij inhield dat die voorvechtsters heel goed zagen dat binnen het kader van 'vrije seksualiteit' makkelijk misbruik gemaakt kon worden van zo een vrijheidsopvatting.

sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

====te veel passen in de wereld van mensen van Marokkaanse afkomst die zich achtergesteld voelen en gillen om respect.===== Zo te zien ken jij geen Marokkanen, want al mijn Marokkaanse vrienden zijn juist heel trots.

nagellak2
nagellak21 mei 2013 - 16:04

Jongens, jongens, dat hele gedoe met 'respect moet je verdienen' is zo'n onzin; daarmee impliceer je dat er mensen zijn die totaal géén respect verdienen. Ieder mens verdient een modicum aan respect. En dat betekent óók dat ze het recht hebben om te worden behandeld als mensen met een eigen agency, en niet als neukbare objecten. Je bent het je medemensen verschuldigd ze een minimale hoeveelheid respect te geven; doe je dat niet, dan ben je een complete barbaar.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Hee hee, een beetje meer respect voor ons soort mensen, graag!

Gogol
Gogol1 mei 2013 - 16:04

Je haalt respect, ofwel eerbied of waardering, en waardigheid door elkaar. Het is je vergeven, dat doen veel mensen. 'What's in a name?' Nou, veel, in dit geval. Mensen verdienen altijd waardigheid. Dat is niet hetzelfde als respect verdienen. Respect, waardering dus, verdien je door méér te doen dan het minimum. Door je in te zetten voor anderen, door iets toe te voegen, door iets te maken of te doen dat het leven van anderen verrijkt. Door extra hard te studeren en cum laude af te studeren of gewoon door je eindexamen tegen alle verwachtingen in te halen. Door vrijwilligerswerk, door een goed boek te schrijven, door een goede vader of moeder te zijn, door een heldendaad, door je inzet in je werk, noem maar op. Sommige mensen krijgen een lintje als teken van die waardering. Als iedereen 'respect' zou verdienen moeten we dan allemaal maar een lintje krijgen? Dat ondermijnt het hele idee van lintjes krijgen... Respect kun je ook weer net zo snel verliezen. Als voorbeeld (en neem me mijn partijdigheid even niet kwalijk, ik wil alleen een recent voorbeeld geven en dit is het beste wat in mij opkomt): samsom had veel respect bij mensen vanwege zijn activistische verleden en kennis en kunde als natuurkundige. Dat respect, die waardering, is hij nu aan het verliezen, door zijn acties samen met de vvd en meest recent door de hele illegaliteits-affaire. Overigens hebben anderen voor dat laatste juist weer wel waardering. Wat alleen maar aantoont dat respect niet voor iedereen hetzelfde is en dus nooit vanzelfsprekend kan zijn. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard is een gevleugelde uitspraak. Dat geldt ook voor respect. Tl;dr Respect =/= waardigheid. Waardigheid moet vanzelfsprekend zijn, respect moet je verdienen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

"Ik ben een fucking vrouw" Zo had ik je nou nog nooit bekeken.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

=====Zo had ik je nou nog nooit bekeken.===== Jij kijkt niet naar vrouwen?

sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

Aanranding, wat Hasna hier in dit artikel beschrijft is strafbaar in Nederland ik snap de woede van Hasna als haar dit is overkomen maar ik zie het verband niet tussen aanranding en een onschuldig milf-verkiezinkje van 538. Het glazen plafond is naar mijn mening ook een verzinsel want waarom zou een bedrijf je niet willen aannemen als je voor meer winst zorgt?/goed bent in je vak?

GingerTed
GingerTed1 mei 2013 - 16:04

Het ideaal is dat een vrouw zich naar eigen maatstaven mooi, en als ze dat wil dus ook sexy, kan kleden, aldus over straat gaan, zonder last te hebben van vrijpostigheden waar ze duidelijk van aangeeft er niet op gesteld te zijn. Dat dat toenemend minder goed kan, zeker in bepaalde wijken, is een bittere constatering, zo duidelijk nog vertoond afgelopen jaar in een Belgische documentaire. Het antwoord is niet een gedragsverandering van de vrouwen zich zediger te kleden. Daarin moeten ze volledig vrij in blijven. Het enige waar ik in mee kan gaan is dat er andersom ook geen overdreven druk moet zijn om je juist sexy te kleden. Maar dat vermogen om in alle vrijheid te bepalen hoe zedig, en andersom, hoe sexy een vrouw zich zelf wenst te kleden valt volledig samen met het ontwikkelen van zelfbewustzijn, trots, en zelfbeschikking van vrouwen. Die maatschappelijke taak is nog steeds niet teneinde gebracht. Nog niet in een groot aantal delen van de westerse bevolkingen, en zoals bekend nog minder in grote delen van nieuwe burgers.

1 Reactie
nikita72
nikita721 mei 2013 - 16:04

Vrouwen hebben niet alleen last van vrijpostigheden op straat, maar ook in de media. Een MILF-verkiezing geeft het verkeerde voorbeeld, namelijk dat over vrouwen gepraat wordt als sex-objecten. Dat is respectloos, en het is normaal dat Hasna zich daaraan ergert, ook al zijn er misschien ook vrouwen die het leuk vinden dat ze begeerd worden. Ik stel voor dat alleen een MILF gekozen mag worden die zich zelf opgegeven heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Mijn respect heb je Hasna. Op straat valt een toenemende vergroving waar te nemen t.o.v. vrouwen. Niet alleen wordt er op straat gesist en geroepen maar ook in kroegen is het gedrag ten aanzien van vrouwen lomp en onbeschoft.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

=====Niet alleen wordt er op straat gesist en geroepen maar ook in kroegen is het gedrag ten aanzien van vrouwen lomp en onbeschoft.===== Dat is helaas een van de nadelen van de multiculturele samenleving.

Timotheus2
Timotheus21 mei 2013 - 16:04

*met als logisch gevolg dat oprechte interesse afgedaan wordt als 'seksistisch gedrag'. omdat vrouwen constant belaagd worden door mannen die ook niet meer weten hoe ze zich moeten gedragen, anders dan 'aapies die willen gepijpt worden'. Terwijl elke boerelul weet dat naar de hoeren gaan meer vergt dan geld alleen.

BasVV
BasVV1 mei 2013 - 16:04

Ik mag toch hopen dat vrouwen sex ook lekker vinden. En met alle voorbehoedsmiddelen hoeven ze hier geen kinderen te krijgen. Vreemd artikel.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 mei 2013 - 16:04

Waar denk je precies te lezen dat vrouwen sex niet lekker zouden vinden?

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Hasna, inderdaad leven jullie in Nederland en niet in Saoedie Arabie. Je konklusie dat jullie vrouwen daarom in een paradijs leven, vergeleken met de vrouwen in de meeste landen in de wereld blijft uit. Nee, zegt Hasna, het is even erg omdat de onderdrukking geniepiger is. Hasna overdrijft vreselijk! Het kan altijd beter, zeker als je de situatie van vrouwen vergelijkt met die Scandinavische landen, die ook hoog scoren in de wereld op het gebied van vrouwenrechten , emancipatie en respekt voor vrouwen. En de Nederlandse vrouwen laten statistisch gezien liever de mannen voor hun werken vergeleken met de vrouwen in andere EU landen. Dat betekent dat veel vrouwen maar al te graag zelf een glazen plafond creeeren. Nu met de economische crisis zal er wel meer druk worden uitgeoefend door vrouwen op de arbeidsmarkt, wanneer de inkomens van de man niet meer voldoen, manlief zelfs werkloos wordt, alimentatieregelingen aan een beperktere termijn worden gebonden en er meer alleenstaande vrouwen komen, die voor zichzelf een inkomen moeten zien te verwerven.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen1 mei 2013 - 16:04

Is Niek een vrouw? En die alimentatie; als de kinderen bij hun gescheiden vader wonen, en vrouwen op hun beurt eens in de twee weken een weekendje een bezoekregeling hebben, ja, dan is het een ander verhaal. Er zullen mannen zijn die dat graag zouden willen, maar mijn ervaring is dat ze meestal liever lekker fulltime willen blijven werken terwijl vrouwen de verantwoordelijkheid voor hun eigen kroost wèl op zich nemen. Omdat vrouwen dat verantwoordelijkheidsgevoel hebben, hoeven mannen dat niet meer te hebben. Lekker makkelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

"Waar de fuck is het misgegaan? Wanneer zijn wij vrouwen gestopt met demonstreren tegen deze belachelijke verseksualisering van ons algehele zijn?" Misschien hier: "Lang heb ik me er tegen verzet. Ik wilde geen feminist zijn. Feministen zijn dik, dragen tuinpakken en zijn zuur. " Een gratis tip; zet 538 niet aan, zou ik überhaupt niet doen trouwens. Dit was nieuw voor me: " Hier worden vrouwen gedwongen te kiezen tussen een carrière of een kind." Ik wist niet dat je hiertussen moest kiezen. Ik dacht dat vrouwen nog wel zo vrij waren om bv geen kinderen te nemen. Verder geeft de mevrouw El Maroudi zelf het goede voorbeeld, stel het duidelijk " Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect"

1 Reactie
JannemanRobinson
JannemanRobinson1 mei 2013 - 16:04

Nee, vrouwen zijn daarin zeer beperkt. Dat ligt aan een combinatie van factoren: vrouwen zijn nog steeds vaak de zorgers, maar je kunt je niet permitteren om een gat in je CV te hebben, dan loop je een forse achterstand in je carriere op. Als je zwanger op zoek bent naar een baan word je niet aangenomen. Daarnaast is kinderopvang enorm kostbaar, en krijg je als vrouw onmiddelijk kritiek als je je kind daar wil onderbrengen en fulltime wil werken. Veel mannen voelen zich nog steeds ontmand als ze huisman zijn. Dus het alternief volgens jou is dan maar gewoon geen kind nemen, maar wat als je ambitieus bent en toch een kinderwens hebt? Dan moet je dus keuzes maken, het een gaat noodgedwongen ten koste van het ander. Mannen hoeven dat niet of nauwelijks.

Zjenny
Zjenny1 mei 2013 - 16:04

Hasna, het is helemaal oke dat je respect eist voor wie je Bent. Wat je Doet, dat is waar mannen respect voor eisen. Zolang jij het onderscheid kunt maken tussen wie je Bent* en wat je Doet* ( de rollen die je in je leven vervult) , ben je een feministe. :)

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie21 mei 2013 - 16:04

=====Zolang jij het onderscheid kunt maken tussen wie je Bent* en wat je Doet* ( de rollen die je in je leven vervult) , ben je een feministe.==== Dus ik ben een feminist?

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

"Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect" en dat is dus precies waar het fout is gegaan, die achterlijke hiphop straatcultuur van respect en mysoginie, die iedereen maar cool vind, want ten minste niet burgerlijk/saai. en u gebruikt zelf die taal, u ziet het niet eens

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Heer Polz - U heeft hier beslist een punt. Mensen gebruiken zonder dat te beseffen de taal van hun tegenstanders. De hip-hop-straat-bling-bling-mafia-drugs-en-rotte-stampmuziek-beweging (cultuur zou ik het niet noemen), die is uitgeproken misogyn en piemelgericht. Ja, je kan je zelf altijd achter het misplaatste argument van de ironie verschuilen. Ben je tegen domme haantjes die vrouwen verachten, gebruik dan ook niet hun taal. Nauwgezette lezers zouden eens kunnen gaan denken dat U zelf Uw woorden niet werkelijk meent.

Rechterhand
Rechterhand1 mei 2013 - 16:04

Volgens mij werkt het andersom ook. Vrouwen die over mannen spreken als zijnde potentiele kandidaten voor gemeenschap. Alleen gebruiken vrouwen daar iets subtielere termen voor. Het principe blijft hetzelfde en daarom voelt deze column ook aan als hypocrysie. De vrouw bestaat niet, allen zijn anders. Respecteer dan ook degene die wel gevleid zijn na een kandidatuur voor een dergelijke verkiezing. Als zelfs vrouwen vinden dat je kleding daadwerkelijk uitdagend kan zijn, dan moet je dit maar gewoon accepteren. Ook ik krijg meer last van dierlijke neigingen bij bepaalde kleding, maar heb mij nog niet bezondigd aan ongewenste intimiteiten. Het is hoe dan ook fout als een man zich daar wel aan bezondigd, maar begrijp wel dat te korte rokjes bijvoorbeeld veel hormoontjes in mannen los kunnen maken, misschien voor sommigen meer dan ze aankunnen. In feite dus ook wel weer slachtoffer van hun natuur.

1 Reactie
JannemanRobinson
JannemanRobinson1 mei 2013 - 16:04

En in dat subtiele zit 'm nou precies de kneep. Veel mannen generen zich niet voor het openlijk uitspreken - en er zelfs naar handelen, en dat is het respectloze gedeelte. Dank voor het nog helderder maken. "Slachtoffer van hun natuur"??? Dus mannen zijn geen weldenkende wezens die zich kunnen beheersen? Dan doe je mannen toch ernstig tekort. Ik ben met je eens dat vrouwen zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en geen risicovolle situaties moeten opzoeken, maar al loopt er wel een in d'r blote kont over straat, het is nooit en te nimmer een excuus om je aan haar te vergrijpen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Een vrouw die fucking in haar mond neemt verdient in mijn ogen geen respect.

1 Reactie
cormol
cormol1 mei 2013 - 16:04

++

meijerlahn
meijerlahn1 mei 2013 - 16:04

"Waar de fuck is het misgegaan?" -------------------------------------- Ik blijf het zeggen: toen de commerciële TV zijn intrede deed met platvloerse bagger.

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Sterk, Isis!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 mei 2013 - 16:04

Dat zal het zijn. Toen is iedereen opeens anders naar vrouwen gaan kijken want dat gebeurde vroeger niet.

GingerTed
GingerTed1 mei 2013 - 16:04

Dat is niet begonnen door commerciële TV. De behoefte aan erotica, en dus afbeeldingen aan deze objets de désir heeft altijd al bestaan en aan de vraag werd dan ook in ruime mate voldaan met iedere nieuwe technische ontwikkeling die aan die behoefte kon bijdragen. Zo waren zowel de eerste fotografische afbeeldingen vanaf hun ontstaan vooral (!) succesvol in erotische vorm. De behoefte bestond er natuurlijk al voor. Hetzelfde gold voor de eerste films. Het enige verschil is dat er destijds nog vooral vrouwen erotisch afgebeeld werden. Tegenwoordig (sinds de jaren zestig) worden de behoeftes van vrouwen gelijk bediend. Zie bijvoorbeeld de gemiddelde tienermeisjeskamer qua posters uit speciaal op deze wensen gerichte media met vaak zeer sexy afgebeelde mannelijke popsterren en acteurs, maar ook de meeste volwassen vrouwenbladen (zelfs Opzij doet mee; zie verderop hieronder) die volstaan met vaak niet anders dan in seksuele aantrekkelijkheid poses afgebeelde celebraties, en discussies over welke man waarom ook, of het meest, seksueel aantrekkelijk is, naast natuurlijk hun overige kwaliteiten. Zoals ik hieronder ook al aangaf. Er is niet zoveel mis mee. Iedereen (man en vrouw) wordt óók aldus bekeken en beoordeeld door de omgeving, en die omgeving communiceert er onderling dus ook in ruime mate over. Je moet er alleen geen last van hebben in directe omgang, zeker niet als je aangeeft er niet van gediend te zijn bij directe opmerkingen, of bij beoordelingen waar het over andere kwaliteiten gaat. Je weet dat het altijd een rol zal spelen maar in de directe omgang mag men respect verwachten als je dat aangeeft bij opmerkingen of duidelijke "speciale behandeling". Maar je mag er dus ook mee spelen en gebruik van maken als je er geen of minder moeite mee hebt. Er is wel een reden tot zorg door de enorme toename van media, dus niet noodzakelijkerwijs de inhoud ervan (die is niet wezenlijk veranderd sinds de eerste foto's). Maar veel meer het overstelpende aanbod, en bijkomende toegankelijkheid van seksuele afbeeldingen en films, maar ook geweld, en überhaupt het gemak waarop er gefilmd en producten hiervan gedistribueerd kan worden van allerlei ongevraagde opnames, geeft reden tot zorg. Bijvoorbeeld door het probleem kinderen hiervandaan te houden (nagenoeg onmogelijk), maar ook degenen die gefilmd of gefotografeerd worden, in vervelende situaties, of op manieren die gênant zijn, of in privé situaties geven reden tot zorg. Daarover schreef o.a. Susan Sontag al in een vroeg stadium: "There are many ongoing questions about different aspects of photography. In her writing "On Photography" (1977), Susan Sontag discusses concerns about the objectivity of photography. This is a highly debated subject within the photographic community.[36] Sontag argues, "To photograph is to appropriate the thing photographed. It means putting one’s self into a certain relation to the world that feels like knowledge, and therefore like power."[37] Photographers decide what to take a photo of, what elements to exclude and what angle to frame the photo, and these factors may reflect a particular socio-historical context. Along these lines it can be argued that photography is a subjective form of representation. Modern photography has raised a number of concerns on its impact on society. In Alfred Hitchcock's Rear Window (1954), the camera is presented as promoting voyeurism. 'Although the camera is an observation station, the act of photographing is more than passive observing'.[37] Michal Powell's Peeping Tom (1960) portrays the camera as both sexual and sadistically violent technology that literally kills in this picture and at the same time captures images of the pain and anguish evident on the faces of the female victims.[citation needed] "The camera doesn't rape or even possess, though it may presume, intrude, trespass, distort, exploit, and, at the farthest reach of metaphor, assassinate - all activities that, unlike the sexual push and shove, can be conducted from a distance, and with some detachment."[37] Digital imaging has raised ethical concerns because of the ease of manipulating digital photographs in post-processing. Many photojournalists have declared they will not crop their pictures, or are forbidden from combining elements of multiple photos to make "photomontages", passing them as "real" photographs. Today's technology has made image editing relatively simple for even the novice photographer. However, recent changes of in-camera processing allows digital fingerprinting of photos to detect tampering for purposes of forensic photography. Photography is one of the new media forms that changes perception and changes the structure of society.[38] Further unease has been caused around cameras in regards to desensitization. Fears that disturbing or explicit images are widely accessible to children and society at large have been raised. Particularly, photos of war and pornography are causing a stir. Sontag is concerned that "to photograph is to turn people into objects that can be symbolically possessed." Desensitization discussion goes hand in hand with debates about censored images. Sontag writes of her concern that the ability to censor pictures means the photographer has the ability to construct reality.[37]" Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Photography

ruudh2
ruudh21 mei 2013 - 16:04

Vroeger, toen ik als jonge jongen nog naarstig op zoek was naar antwoorden op die onbeantwoordbare vraag "Was will das Weib?", toen heb ik zelfs eens enige boekjes uit de Boeketreeks verorberd. Het leitmotiv bleek telkens hetzelfde; een knappe en een machtig beroep uitoefende man lijkt in eerste instantie volkomen onbreikbaar, hij behandelt haar zelfs neerbuigend en kijkt daarbij 'sardonisch' uit zijn (vaak groene) ogen, ze ziet hem dan ook nog eens zoenen met een andere vrouw, die dan gelukkig altijd weer een zus of nichtje blijkt te zijn. Uiteindelijk blijkt zijn arrogantie slechts een door haar volkomen gemisinterpreteerde houding en blijkt hij toch heel erg 'in touch with his feminine side' te zijn. Allemaal thematiek die rechtstreeks gejat is van Jane Austen, die er rond 1800 mee begonnen is. Het mooiste is echter de indirecte beschrijving van erotiek in dit soort vrouwenpornoboekjes. Zo herinner me ik bijvoorbeeld deze beschrijving van de daad: "...zijn vurige barnsteen ging langzaam op in haar weke verlangen..." hetgeen, in meer op mannen gerichte werkjes (zonder plaatjes), zou worden: "hij stootte zijn keiharde pik krachtig in haar kletsnatte doos" Maar goed. Bovenstaande geeft het gemiddelde verschil in sexuele beleving tussen mannen en vrouwen mooi aan (Bell curves apply!). De elegante balans hiertussen is in onze beschaving echter gevonden door het ontwikkelen en naleven van een verfijnd stelsel van normen en waarden (waarvan er een aantal ook in de wet verankerd zijn). Maar die normen en waarden verschuiven met de tijd en ik ben het met Hasna eens dat ze er niet echt beter of prettiger op geworden zijn. Het is daarom zonde dat de jeugd heden ten dage veel minder normen en waarden of 'etiquette' bijgebracht wordt. Velen hiervan zijn in de jaren 60/70 gesloopt door vooruitstrevend cabaretiers, feministen en andere actiegroepen (alles en iedereen is gelijk, dus iedereen tutoyeren), maar natuurlijk ook later door de komst van het 'losgeslagen' anonieme Internet. Er zijn inmiddels veel nare taboes doorbroken, maar er zijn er ook een aantal mooie verloren gegaan. Zoals iemand hier eerder zei: “ze komen te voet en gaan te paard”. Daar ben ik het helemaal mee eens en het zal vrees ik vele jaren duren voor er opnieuw enige betere omgangsvormen gangbaar zullen worden. In ieder geval is het mij (door mijn moeder én vader) geleerd om vrouwen in/uit hun jas te helpen, de deur open voor hen te houden, ze voor te laten gaan bij het binnentreden van een kamer, ze netjes thuis te brengen, op te staan in de bus/tram en ze 's avonds niet alleen over straat te laten gaan, etc. Ik doe dit nu nog steeds allemaal, al moet ik eerlijk toegeven dat ik absoluut selectiever geworden ben in mijn hoffelijkheid naar bepaalde vrouwen toe. Het type van ‘houd jij die deur eens even voor mij open’, ontvangt absoluut minder van mijn galantie (en ik schep daar inmiddels zelfs enig genoegen in), dan de meer bescheiden vrouw die ook nog eens vriendelijk glimlachend ‘dank u’ zegt als prettige beloning van mijn welgemeende geste. Vrouwen die op hoge toon "Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect!" roepen, begrijpen daarom het subtiele spel tussen man en vrouw gewoon niet en zien kennelijk ook niet in dat je hiermee alleen maar het tegenovergestelde bereikt. Voor het type Hasna zou ik daarom de deur waarschijnlijk ook niet open houden, hoe 'neukbaar' (< not my words!) mijn oerdriftige ego haar op dat moment ook moge percipiëren.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 mei 2013 - 16:04

Mooie post, Ruud.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Volgens mij vinden de meeste vrouwen het heel belangrijk en prettig om 'neukbaar' te zijn. Degenen die dat niet zijn, zullen wel weer zeggen dat schoonheid van binnen zit. Same old story.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 mei 2013 - 16:04

[Volgens mij vinden de meeste vrouwen het heel belangrijk en prettig om 'neukbaar' te zijn. ] Dat hoor je wel vaker van mannen die volgens de meeste vrouwen niet neukbaar worden geacht ;-)

RonaldMokens
RonaldMokens1 mei 2013 - 16:04

Iemand die in controle is, hoeft geen respect te eisen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny1 mei 2013 - 16:04

Bedoel je niet 'gezag"? ipv controle?

RadiusLuns
RadiusLuns1 mei 2013 - 16:04

Volgens mijn zeer lange ervaring genieten de vrouwen in het algemeen evenveel van Sex als mannen, als het maar niet wordt opgedrongen of nog erger afgedwongen. Vrouwen hebben tegenwoordig en zeker in Nederland alle rechten en gelukkig ook power om nee te zeggen. Dat geldt in ieder geval niet voor landen waar de Islam het voor het zeggen heeft en daarom zou ik me daar maar oprichten als ik jouw was Hasna!

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn1 mei 2013 - 16:04

"Dat geldt in ieder geval niet voor landen waar de Islam het voor het zeggen heeft en daarom zou ik me daar maar oprichten als ik jouw was Hasna!" ----------------------------------------------------- Ook heel dichtbij, dus in Nederland, heeft een deel van de moslimvrouwen geen enkele vrijheid. Daar zou ook eens veel meer aandacht aan besteed moeten worden door de politiek en de media. Er is een groep vrouwen voor wie Amsterdam-Oost het paradijs is waar ze vanuit hun hel uitzicht op hebben http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16349_gekooide_vrouwen/

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Sinds vrouwen zich in allerlei bochten wringen om maar (seksueel) aantrekkelijk gevonden te worden.........Laat ik van boven naar beneden werken: haren verven kop laten gladtrekken lippen laten opspuiten hals rimpelvrij laten maken borsten laten oppompen buikvet laten wegzuigen kont laten liften schaamhaar scheren schaamlipcorrectie aars*bleaching* dijen laten corrigeren en dan had ik het nog niet over allerlei wilde make-up, tattoo's, pearcings e.d., dat schijnen sommigen ook erg sexy te vinden....... Zolang (en omdat) vrouwen zichzelf op een dergelijke manier tot lustobject optoddiken worden ze als zodanig gezien.

2 Reacties
Rootman
Rootman1 mei 2013 - 16:04

Vaak krijg ik de indruk dat ze het voor elkaar doen, niet voor de mannen. Zoals het eeuwige lijnen: de meeste mannen vinden een pondje extra eerder een pre...

eeweew
eeweew1 mei 2013 - 16:04

Ook degene die dat niet doen?

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen1 mei 2013 - 16:04

Gek dat je geen enkele vrouw hoort over de glazen vloer. Dus... een vrouwenquotum voor het aantal vrouwelijke medewerkers bij de vuilnisophaaldienst bijvoorbeeld. Daarnaast zie ik nog weinig vrouwen aan of langs de weg werken om maar een paar beroepen te noemen. En verder... dat glazen plafond geldt net zo goed voor mannen. Daar kom je niet zomaar tussen. Oja, als ik door een sauna loop is er geen enkele vrouw die niet in mijn kruis kijkt. Hoe eh... moet ik dat interpreteren?

2 Reacties
Reiger2
Reiger21 mei 2013 - 16:04

Mark, die vrouwen in 'vieze' beroepen zijn misschien geen vuilnisman, als verzorgende bejaarde na bejaarde in zijn volgepoepte luier verschonen lijkt me toch ook niet kwalificeren als 'schoon' werk. Zij (verzorgenden niveau 2) verdienen minder dan die vuilnisman, terwijl ze duidelijk hoger zijn opgeleid (geen opleiding versus MBO). Mannen hebben dus gelijk met de keuzes die ze maken: met minder investeren, meer geld verdienen. Omgekeerd kun je ook zeggen: vrouwen in deze 'vieze' functie worden, in vergelijking met 'vieze mannenberoepen' duidelijk onderbetaald. En dat is precies waar de gehele discussie om draait.

JannemanRobinson
JannemanRobinson1 mei 2013 - 16:04

Moest vreselijk lachen om de laatste opmerking. Dat heb je dan in de sauna, stel je voor dat dat de hele dag door en overal gebeurt? Kun je je er ook iets bij voorstellen :)

Derpie
Derpie1 mei 2013 - 16:04

Respect eis je niet, dat verdien je. Mensen die respect eisen zijn de mensen die het nooit zullen krijgen.

2 Reacties
Sonia2
Sonia21 mei 2013 - 16:04

Heb je wel eens van politie en soldaten gehoord?

Sonia2
Sonia21 mei 2013 - 16:04

Je hebt gewoon gelijk.

DeVliegendeRidder
DeVliegendeRidder1 mei 2013 - 16:04

Ik ben het met de auteur eens dat de schoonheids doctrine wel schadelijk is, maar de auteur doet hier zelf aan mee, haar foto breekt haar eigen stelling. Het feit dat mensen er sexy/aantrekkelijk willen uitzien vernietigt toch het hele argument? Ze wil niet dat mannen dat haar zien als lust object maar de foto die word gebruikt bij dit artikel is dan wel weer typisch. Daarnaast is de stikkende moraal van dit stuk wel duidelijk, als je hier tegenovergesteld over denkt zoals Stella doet in het volgende stuk dan is dit wel duidelijk: http://leven.thepostonline.nl/column/got-milf-lang-leve-mijn-neukbaarheid/

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 mei 2013 - 16:04

Hahaha, Erg goede column van Stella. ''Piemelhatsjoe''. Kan zo worden bijgeschreven in de "Dikke van Dale"

politiekistuig
politiekistuig1 mei 2013 - 16:04

538=John de mol=centjes generen ,en zoals iedereen weet sex sells.

1 Reactie
politiekistuig
politiekistuig1 mei 2013 - 16:04

Genereren

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 mei 2013 - 16:04

''Lijkt mij nergens voor nodig. De moderne vrouw staat haar mannetje. Echt wel!'' zei Heuscheuten. Hoeps, en de moderne man staat zijn vrouwtje. Gelijk monnikken gelijk kappen!

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 mei 2013 - 16:04

''Hoeps, en de moderne man staat zijn vrouwtje. Gelijk monnikken gelijk kappen! '' En zo is dat! Alleen is monniken in dit verband een slecht gekozen cliché, omdat monniken altijd mannelijk zijn. ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

[Citaat : Ik ben een fucking vrouw en ik eis respect] Een vrouw die zo een mensen benaderd in welke cultuur dan ook zal nooit respect krijgen van een man of een vrouw.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen1 mei 2013 - 16:04

Je stelling is bij deze ongegrond. Hasna, respect!

elise1964
elise19641 mei 2013 - 16:04

Bij nader inzien, met de kennis van nu, vindt ik Nanninga,s stukje op geenstijl vandaag toch wel een stuk treffender.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 mei 2013 - 16:04

''Bij nader inzien, met de kennis van nu, vindt ik Nanninga,s stukje op geenstijl vandaag toch wel een stuk treffender.'' Inderdaad, en dan heb je deze misschien nog niet eens gelezen: http://nieuws.thepostonline.nl/column/got-milf-lang-leve-mijn-neukbaarheid/

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2013 - 16:04

Ik zou je graag respect geven maar als ik in de titel al zo'n vreselijke Amerikaanse grofheid als "fucking" zie staan dan haak ik af, ben ik absoluut niet eens bereid om te lezen wat er verder volgt. Kwestie van beschaving, of het gebrek eraan. sorry. Respect moet niet alleen opgeëist worden maar ook gegeven en een van de manieren waarop ik respect geef en wil geven is door me beachaafd jegens mijn medemensen uit te drukken.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas1 mei 2013 - 16:04

In de Engelse taal is “fucking” inderdaad een veelgebruikt maar betekenisloos stopwoordje van aso’s waaraan alle anderen zich ergeren. In Engelstalige media wordt het stopwoordje daarom niet gebruikt, zeker niet door journalisten. Op televisie wordt “fucking” vervangen door een piepgeluid. Maar we schrijven hier in het Nederlands (de meesten althans). “Ik ben een fucking vrouw” klinkt lang niet zo plat als “I am a fucking woman.” Het is een soort Steenkolenengels dat Nederlanders gebruiken zonder de Engelse gevoelswaarde te kennen. Ergerlijker vond ik het gebruik van het woord “queers” om homo’s mee te duiden door Joyce Brekelmans in de Volkskrant. Ze had het over “de emancipatie van queers” en uit niets bleek dat ze anti-homo is. Waarom dan toch zo’n nare term? Zonder context vertalen we “that is queer” nog steeds met “dat is raar” en niet met “dat is nichterig,” want “raar” blijft de eerste betekenis van het woord, waardoor het nooit een politiek correcte term voor “homo” kan worden, althans niet in het Engels. Het kan zijn dat Nederlanders bij “queer” eerder aan homo’s denken dan aan iets raars, maar ook dan met de gevoelswaarde van “relnicht,” lijkt me. Had Joyce Brekelmans het over de emancipatie van relnichten? In het dagelijks leven spreken velen van ons allerlei talen door elkaar en dat kan mits gespreksgenoten dezelfde talen beheersen. In geschrifte moeten we, vanwege de anonieme lezer, ons zoveel mogelijk beperken tot één taal. Sommigen van ons doen daar erg veel moeite voor. In Nederland leren we allemaal Engels, Frans en Duits op school en daarom hoeven citaten uit die talen niet vertaald te worden, maar citaten gaan tussen aanhalingstekens en dat is nog heel wat anders dan de talen zomaar door elkaar gebruiken. Steenkolenengels schrijven is nog erger, want dat levert nog meer verwarring op. Hoe denkt Joyce Brekelmans nou over homo's?