Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik ben een CDA'er

  •  
30-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als Jacobine Geel gelijk krijgt moeten CDA en PvdA snel weer gaan samenwerken
Op het CDA congres gisteren zette Jacobine Geel uiteen waar het CDA wat haar commissie ‘Nieuwe woorden, nieuwe beelden’ betreft voor staat. In haar speech kan ik niets ontdekken waar ik het niet mee eens ben. Wat Geel definieert als de kern van het CDA is hetzelfde als de kern van de PvdA. Als Geel gelijk krijgt moeten CDA en PvdA snel weer gaan samenwerken.
De PvdA is de afgelopen jaren volop in verandering. Tot in de jaren negentig verwachtten we alle heil van de overheid. Daarna deed ‘de markt’ haar intrede is ons denken. Inmiddels is ons vertrouwen in beide vaak genoeg geschaad om langzaam maar zeker naar een gulden middenweg toe te bewegen. Ons geloof in de overheid heeft een samenwerking met het CDA lang dwars gezeten. Het CDA zag en ziet die overheid niet alleen als bron van goeds, maar ook als bedreiging voor het maatschappelijk middenveld. Op dat punt hebben we lang de confrontatie gezocht. Onterecht, blijkt nu.
Afstand Het CDA voelt zich al decennia aangetrokken tot de VVD. Maar ook dat is onterecht, concludeert Geel. Zij beschrijft drie ‘tendenzen van onze tijd’: het dwingende liberale vrijheidsbegrip, de dominantie van de economische logica en zelfredzaamheid die mensen terugwerpt op zichzelf. Tegen die tendenzen moet het CDA zich verzetten. De drie genoemde tendenzen zijn echter kernpunten van de VVD. Door daar het CDA gedachtegoed tegenover te zetten neemt Geel dus nadrukkelijk afstand van de VVD en van het regeringsbeleid van mening CDA/VVD-regering.
Vertrouwen De commissie van Geel heeft ervoor gekozen om compassie tot centrale begrip te kiezen. Daarnaast geven zij vier ‘oude’ begrippen een nieuw jasje. Hoewel ik sommige woorden liever anders kies, voel ik me thuis bij het pleidooi van Geel. Zo voerde de Leidse PvdA in 2006 campagne onder de slogan ‘Leiden maken we samen’. Geel heeft ‘Nederland maken we samen’ gekozen als vervanger van ‘gespreide verantwoordelijkheid’. Vertrouwen in iedereen die een positieve bijdrage wil leveren moet het uitgangspunt zijn. ‘Solidariteit’ wordt ‘betrokken en nabij’. Daarbij moet het persoonlijke, de menselijke maat, weer centraal komen te staan. Ook de andere twee begrippen (gerechtigheid en rentmeesterschap) zijn zo geformuleerd dat ze dicht komen bij waar de PvdA voor staat. Als dit is/wordt waar het CDA voor staat, ben ik een CDA’er.
Obstakels De vernieuwing van de boodschap is echter niet het belangrijkste, aldus Geel: “Het is met name het gemis van (voelbare) doorleving van de uitgangspunten dat de partij op het veelgehoorde verwijt van zielloosheid is komen te staan. Voorop staat daarom wat ons betreft dat de boodschapper zichzelf opnieuw moet uitvinden.” Dit is een frontale aanval op de partijtop en een nadrukkelijke opdracht om te veranderen. Er zijn genoeg PvdA-politici die deze schoen ook aan kunnen trekken.
Samen Het is nog afwachten of Geel het CDA begin volgend jaar meekrijgt met deze nieuwe koers en of de partij haar vertegenwoordigers zal dwingen te veranderen. Als dat lukt, dan kunnen en moeten PvdA en CDA samen werken aan een sterker en socialer Nederland. Nederland maken we samen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.