Joop

Ik ben boos

  •    •  
29-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14360124494_4b735766e5_z

© cc-foto: Feed my starving children

Nee, dit is niet het zoveelste zielige verhaal uit Afrika. Ik ben de stations van verdriet en medelijden allang gepasseerd
Op maandag bezwijkt een pasgeboren meisje aan tetanus.
Op dinsdag overlijdt een zwangere vrouw en haar tweeëntwintig weken oude foetus ook. Oorzaak onbekend.
Op woensdag gaat een jongen van vijf onderweg van de eerste hulp naar de afdeling dood.
Op donderdag hoor ik een vrouw kermen om haar man. Die sterft op de afdeling in het ziekenhuis zonder door een arts te zijn gezien.
En op vrijdag stel ik zwijgend de dood vast bij een jongeman van vierentwintig, na een paar dagen koorts.
Nee, dit is niet het zoveelste zielige verhaal uit Afrika. Ik ben de stations van verdriet en medelijden allang gepasseerd. Dit is een boze brief.
Ik ben boos omdat dit een willekeurige greep is uit talloze onnodige sterfgevallen, die stuk voor stuk voortkomen uit armoede. Ik ben boos omdat dit geen nieuws is maar als vanouds. Een j’accuse heeft een momentum nodig, maar mijn Dreyfus zal nooit komen. Het onrecht van wereldwijde ongelijkheid is de actualiteit van dag in dag uit.
Ik ben boos omdat een bevriende docent zevenentwintig duizend kwacha per maand verdient, omgerekend ongeveer een euro per dag. Net genoeg om te overleven als je je eigen mais en groenten verbouwt en zolang je maar geen tegenslagen kent. Hoe kan hij zich toeleggen op zijn vak en de perspectieven van zijn leerlingen veiligstellen?
Op het platteland zijn de mensen bijzonder kwetsbaar. Geld voor transport naar het ziekenhuis is moeilijk op te brengen en de akkers kunnen hun boer niet missen. Vaak is het ziekteproces al onomkeerbaar als men eindelijk komt. Medisch gezien is het dan te laat, maar voor velen is het te vroeg om naar de dokter te gaan zolang er nog kans is op spontaan herstel. Ik ben boos omdat een eenvoudige bewoner van het Afrikaanse platteland nooit bij Jinek aan zal schuiven.
Ik ben boos omdat de ellende grotendeels terug te voeren is op problemen die met de juiste wil al lang zouden zijn opgelost. Onderwijs, infrastructuur, een veilig leefgebied en basale gezondheidszorg. We hebben de werkelijkheid van landen als Malawi in het schemergebied van ons bewustzijn geparkeerd. Hoe groot is onze samenleving? Waar houdt het gemeenschapsgevoel op, en hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van een welvarende staat? Toen een groep Nederlandse artsen ons ziekenhuis onlangs bezocht, begreep ik uit hun geschokte gezichten dat men zich eerder niet had gerealiseerd wat extreme armoede impliceerde.
Met deze brief raak ik mijn woede kwijt. Gelukkig maar, want een goede arts is hard van binnen en zacht van buiten. Maar ik hoop dat deze brief iets ontketent, in u, in een van u.
Thijs Feuth is arts en momenteel werkzaam in Malawi. Lees hier zijn vorige artikel ‘Duurzaam geluk
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Archie Bunker
Archie Bunker30 jan. 2019 - 17:49

Malawi is een land dat al lange tijd gebukt gaat onder corruptie. Je kunt dan wel de schuld bij onze gemeenschap leggen, maar meer doneren is geen oplossing. Noem mij een land met een normaal functionerende democratie waar honger heerst.....

2 Reacties
Satya
Satya30 jan. 2019 - 19:46

United States of America.

Zandx
Zandx31 jan. 2019 - 2:33

@ Satya: over honger in de usa: Everyone has the right to be stupid, but some people abuse the privilege too much!

jambo2
jambo230 jan. 2019 - 15:47

Medeleven ja, maar schuldgevoel is misplaatst. Misschien een beetje omdat al die miljarden aan ontwikkelingshulp blijkbaar verkeerd zijn besteed. En ja, omdat we te weinig betalen voor de grondstoffen e.d. uit de Derde Wereld; 40 cent voor drie bananen en 20 theezakjes voor 1 euro, dat kan toch alleen maar op kosten van de armen aldaar? Schuldig is de politieke elite in de meeste DW - landen die een dolce far niente bestaan lijdt. Zij geven niks om de arme sloebers in eigen land. Ben overigens bang dat de ellende alleen maar zal toenemen omdat de bevolking ook groeit. Pessimisme is hier op zijn plaats omdat een oplossing niet makkelijk is. De politieke elite is baas in eigen huis en daar kun je niet aankomen.

1 Reactie
Satya
Satya30 jan. 2019 - 19:45

Jambo Vergeet vooral niet de samenwerking met de corrupte regimes. Sawa

Sanaya Khan
Sanaya Khan30 jan. 2019 - 12:16

Deze brief ontketent wel iets in mij ja. Misschien is het niet wat je hoopt, maar wat dat iets moet zijn zeg je ook verder niet. dank zn. ‘erkentelijkheid’ Onl. thankis (genitief) ‘uit vrije wil, om niet’ [10e eeuw W.Ps.]; mnl. danc ‘erkentelijkheid’ [1240; Bern.], sonder smesters danc ‘tegen de wil van de meester’ [1284; CG I, 830]... T. Pluim (1911), Dank, verwant met denken; het gevoel van erkentelijkheid, dat zich niet in daden, maar in gedachten, in woorden uit. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/dank Het lijkt mij de beste remedie voor boosheid tegen niemand specifiek, of in andere woorden tegen het lot, 'tegen' de wil van de meester, god, etc. En daar kom je niet zonder eerst goed boos te worden lijkt mij ook. Net zo goed als dat je eerst extreme armoede moet ervaren om te weten wat het is.

FreeWilly2
FreeWilly230 jan. 2019 - 9:41

Ja en nu, woon deels zelf in Azië en zag gister 2 jochies binnenkomen in het ziekenhuis, zag er niet leuk uit, brommer ongeluk en waarschijnlijk geen verzekering. Een collega recentelijk terminale kanker, geen geld voor een behandeling. Een vere familielid, moet gedotterd worden en heeft medicijnen nodig, helaas geen geld. Kennis problemen met nieren, geen geld voor medicijnen en een operatie. Van de 7 miljard mensen hebben er misschien een kleine 500 miljoen toegang tot correcte gezondheidszorg. Afrika is niet speciaal of zieliger in dit opzicht. Vraag is alleen is dit op te lossen of de verbeteren, met boos zijn komen wij er niet!

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 6:17

Nee die Nederlandse artsen zitten vooral in hun eigen comfortabele bubbel. Dat doen ze m.b.t. mensen in Nederland en dat doen ze zeker m.b.t. het buitenland. Armoede bestaat volgens hen niet toch? Eigen verantwoordelijkheid? En zo zal er wel heel veel volgen. Nederlandse artsen over het algemeen leven in een decadente wereld van congressen, die vooral bestaan uit leuke betaalde tripjes, een week lang, met een dagje informatie-uitwisseling op een Congres. Zoals tandartsen zoals... ach ja. Het is de nieuwe kapitalistische ingegroeide mindset. Wat ze niet zien bestaat niet, maar wat bestaat daar kijken ze niet naar, dat zien ze dus niet. Zoiets. Zoals de Nederlandse overheid. Handel als wij er beter van worden en dat benoemen als hulp! Maar eerlijke prijzen voor in die landen geproduceerde goederen, landbouwproducten ho maar. Eerlijke lonen betalen door in die landen neergestreken Nederlandse bedrijven aan die mensen die voor hen werken, ho maar. Ik heb ook nog weet dat iemand voor een kapitale villa met privestrand ooit ergens eens een kippenren neerzette in Afrika ter compensatie voor verlies van strand en inkomen, en dat een schooltje noemde, een paar gaten in de grond bijmaken, hygiënische toiletten noemden etc..etc... Ach laat maar. En dat noemen ze; Doe goed en kijk niet om! Ik heb wel begrepen waarom ze niet omkijken!

6 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 30 jan. 2019 - 8:51

Ach, Minoes, wat ontzettend makkelijk én goedkoop om een hele beroepsgroep over één kam te scheren. Klaplopers heb je in alle geledingen van de maatschappij. Van putjesscheppers tot landsbestuurders. Van links tot rechts. Laten we niet wijzen naar elkaar maar onze eigen verantwoordelijkheid pakken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2019 - 9:13

De artsen die ik ken/kende zijn hardwerkende professionals die werk en gezin combineren en geen tijd hebben voor decadente uitspattingen. Andere bubble veronderstel ik.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2019 - 10:22

"Nederlandse artsen over het algemeen leven in een decadente wereld van congressen, die vooral bestaan uit leuke betaalde tripjes, een week lang, met een dagje informatie-uitwisseling op een Congres. " Een onredelijke en onrechtvaardige generalisatie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2019 - 9:04

DanielleDefoe Heb ik ooit gezegd dat artsen niet hard werken om hun gezin te 'onderhouden'? Heb ik ooit gezegd dat alle artsen hetzelfde zijn? Die twee sluiten elkaar nl. helemaal niet uit! Die decadente uitspattingen die ik met naam noem, kwam ik overigens vooral tegen bij tandartsen, maar ook artsen in bepaalde sectoren. Ik praat over grote groepen niet over iedere individuele arts. Uitzonderingen bevestigen vele regels. Het gaat om de steeds verdergaande segregatie in de samenleving waardoor de kennis van en over de ander steeds verder achteruit holt. Kijk de verschillende onderzoeken over de steeds groter wordende bubbels alleen in Nederland er maar eens op na. Daarom is de opmerking van die arts hierboven en zijn persoonlijke ervaring helemaal niet meer zo vreemd. De ongeïnteresseerdheid in de ander neemt zienderogen af. Als je wil weten wie er echt hard moet werken om zijn gezin te 'kunnen onderhouden' en niet meer dan dat, dan zijn het mensen in die andere bubbels. Ik wist dat ik hier mensen over me heen zou krijgen als ik dit schreef. Ik had niet anders verwacht. Daarom zal ik het over de hier gebezigde verregaande 'generalisaties' maar niet hebben. Maar oké die gaan natuurlijk altijd over mensen waar een andere maatstaf voor gehanteerd mag worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2019 - 9:31

DanielleDefoe Heb ik ooit gezegd dat artsen niet hard werken om hun gezin te 'onderhouden'? Heb ik ooit gezegd dat alle artsen hetzelfde zijn? Die twee sluiten elkaar nl. helemaal niet uit! Die decadente uitspattingen die ik met naam noem, kwam ik overigens vooral tegen bij tandartsen, maar ook artsen in bepaalde sectoren. Ik praat over grote groepen niet over iedere individuele arts. Uitzonderingen bevestigen vele 'regels'. Het gaat om de steeds verdergaande segregatie in de samenleving waardoor de kennis van en over de ander steeds verder achteruit holt en daarmee de interesse in elkaar. Kijk de verschillende onderzoeken over de steeds groter wordende bubbels alleen in Nederland er maar eens op na. Daarom is de opmerking van die arts hierboven en zijn persoonlijke ervaring helemaal niet meer zo vreemd. De geïnteresseerdheid in de ander neemt zienderogen af wat betreft de menselijke maat. Als je wil weten wie er echt hard moet werken om zijn gezin te 'kunnen onderhouden' en niet meer dan dat, dan zijn het overwegend mensen in een andere categorie. Ik wist dat ik hier mensen over me heen zou krijgen als ik dit schreef. Ik had niet anders verwacht. Daarom zal ik het over de hier gebezigde verregaande 'generalisaties' maar even niet hebben. Maar oké die gaan natuurlijk altijd over mensen waar een andere maatstaf voor gehanteerd mag worden, mensen uit een andere categorie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2019 - 23:10

Minoes "Ik praat over grote groepen ". Waar haalt u die gegevens vandaan? Met uw rant kan ik verder niet zoveel, sorry.

Uitgekleed
Uitgekleed29 jan. 2019 - 22:20

Het is voor het eerst dat extreme armoede duidelijk als oorzaak van het foute monetair systeem met als gevolg alle sterfgevallen, aandacht krijgt.

Satya
Satya29 jan. 2019 - 18:32

Mij raak je zeker. Ik heb de vorige keer al geschreven dat ik niet weet of iedereen in leven houden de juiste weg is. Ik weet wel dat de juiste maatregelen niet getroffen worden. Ik vind je een schat thijs, een topper.

14 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 6:55

Satya Niets is zwart wit. Mensen laten sterven omdat ze gebrek hebben kan echt niet. Ik begrijp dat je het gebrek moet oplossen aan de voorkant, maar dat is geen reden om ze maar met bosjes dood te laten gaan. Ik vind dat inderdaad hardvochtig. De oorzaak moet worden aangepakt. Zo simpel als jij je dat voorstelt met het 'laat ze maar sterven verandert nl. ook niets. Ze sterven nl. al maar verandert dat iets? Dat is een soort van genocide plegen en lost niets op en is het summum van uitbuiting en ongeïnteresseerde hardheid, het kapitalisme eigen. Vanuit je comfortabele stoel is dat zo gemakkelijk gezegd toch? Maar als dat je niet meer beroert waarom verlang je dan van mensen die dit in stand houden, die dit mede op hun geweten hebben, dat die mensen daar, de Afrikanen hen nog beroeren? Waarom zouden ze ze dan een opleiding gaan geven, eerlijke lonen etc...laat ze maar werken tot ze er dood bij neervallen. Mensen hebben daar kinderen nodig om überhaupt te kunnen overleven, handen om enig inkomen te verwerven. Als je aan de voorkant begint gaat dat vanzelf beter worden, dat begrijpen de meeste mensen. Dat gebeurt echter niet, omdat mensen zeggen laat ze maar dood gaan, voor hen tien anderen. Dat is dus geen enkele reden mensen nu dan maar dood te laten gaan. Je predikt hier feitelijk gewoon het recht van de sterkste gelijk die anderen die dit in stand houden dat doen., Je bent ook inconsequent. Want als het om Afrikaanse bootvluchtelingen gaat ( niet eens de armste groep) dan praat je totaal anders. Dan zeg je ook niet, laat ze maar verzuipen, ze opnemen lost niets op. Misschien zou je daar eens over moeten nadenken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2019 - 10:23

Ik kan me niet voorstellen dat u dit meent.

Satya
Satya30 jan. 2019 - 18:32

Minoes&tuin Allereerst begrijp ik de vergelijking tussen mensen die gezond zijn en verdrinken in de middellandse zee op de vlucht voor de welvaart van het westen en mensen die ziek zijn niet. Ten tweede is Afrika niet in staat zijn bevolking te onderhouden en verergert het de ellende om mensen in leven te houden vaak alleen maar. Een vriend van mijn vader legt in Congo communicatie systemen tussen de armste dorpen aan waar kinderen aan diarree dood gaan. De bevolkingsgroei heeft daar dramatische gevolgen voor de bevolking. Er heerst meer honger en ziektes nemen alleen maar toe. Ook het geweld tussen de groepen die daar leven neemt toe, met vooral voor kinderen en vrouwen een dramatische situatie, verkrachting, mishandeling en uitbuiting. Ik denk dat je mij nu een hardheid verwijt die niet terecht is, hoop ik. Ik zie ook in de steden en dorpen in beter ontwikkelde gebieden mensen doodgaan aan simpele ziektes, de kinderen steeds meer het slachtoffer worden van de overbevolking. In mombasa drinken weeskinderen uit plassen die zwaar vervuild zijn, daar worden ze uiteraard ziek van. Volgens mij moet eerst dat bestreden worden. Vind je me nu onterecht hard? Zo ja waarom. Ik ben van mening dat je een bevolking niet moet laten groeien als het land niet in de basis kan voorzien. Ik denk dat een genocide eerder voedingsbodem vind bij overbevolking. Bij mij is er geen sprake van onverschilligheid, integendeel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2019 - 21:27

" Ik ben van mening dat je een bevolking niet moet laten groeien als het land niet in de basis kan voorzien." Moet ik nu concluderen dat u Afrika heeft opgegeven?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2019 - 21:36

@Satya Fatalisme is de vijand. (https://www.landbouwleven.be/4521/article/2019-01-27/fatalisme-onze-grootste-vijand)

Zandx
Zandx31 jan. 2019 - 2:37

@Satya, Knap om het zo te verwoorden als Afrikaanse. Lijkt me moeilijk om het zo op te schrijven en te posten. Wat ik me dan afvraag, hoe kan de bevolking overal in Afrika zo exploderen? Aan armoe en ziektes geen gebrek... waarom gebeurt het nu en niet een paar eeuwen geleden? Iets met het westen te maken ook?

Tom8
Tom831 jan. 2019 - 7:37

@Satya "Een vriend van mijn vader legt in Congo communicatie systemen tussen de armste dorpen aan waar kinderen aan diarree dood gaan." Die communicatie daar is iets waar ik mezelf veel bij afgevraagd heb. In Nigeria, is het hebben van zeker drie smartphones heel normaal kreeg ik het idee. Maar bij ging er een lampje knipperen, tijdens een rit van Conakry naar Kamsar in Guinee, de armoe in welvaartszin vliegt je dan in het gezicht. Kapotte wegen, kapotte bruggen, kleding wassen in de rivier, kleine scharrige dorpjes etc.., maar wel overal in de Bush Telefoonmasten. Daar zit ergens een pijnpunt, het geheel is uit zijn verband gerukt, als ergens de Vervreemding heeft toegeslagen dan is dat wel in het mooie Afrika.

Satya
Satya31 jan. 2019 - 18:53

Frans 'Moet ik nu concluderen dat u Afrika heeft opgegeven?' Nee maar dat lijkt me duidelijk. Ik begrijp de conclusie ook niet. Ik geloof niet dat je Afrika begrijpt gezien jouw link. Het is niet ontwikkeld op een Nederlandse manier. De volkeren zijn vaak nog zeer traditioneel en hebben bij lange na niet het solidariteits gevoel als in Nederland. Daar wordt misbruik van gemaakt. Vooral van jonge vrouwen komen hoopgevende initiatieven maar die krijgen vaak meer tegenwerking dan steun. Zandx Is niet makkelijk nee. Ik voel me er niet fijn bij. Wat minoes schreef raakte me diep ook al hoop ik realistisch te zijn. Het is de schuld van de bedrijven die blijven samenwerken met de dictators dat de armoede blijft voortbestaan. Ik denk dat als Europa in armoede was blijven steken hetzelfde was gebeurd. Tom Door mc bakjes, dit gaat over het gebied rond het tanganyika meer. Normale wegen zijn daar niet, sommige dorpen zijn alleen met boten te bereiken. Dit systeem wordt gebruikt om elkaar te bereiken bij uitbraak van ziektes en dergelijke.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2019 - 19:53

Satya Ik vraag je enkel om na te denken met wat je zegt. Ik probeer te verklaren. Enkel in die zin wil ik je raken. Ik wil je niet kwetsen, dat is geenszins de bedoeling. Vorige keer toen je je jezelf afvroeg of je niet hardvochtig overkwam heb ik met opzet niet gereageerd alhoewel eerlijk gezegd mijn vingers jeukten. Ik wilde zo graag dat je jezelf antwoord gaf op de vraag die je toen jezelf stelde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2019 - 20:01

Ik vind overigens die link van FrankAkkermans heel goed antwoorden op de vraag die hier gesteld wordt. Je spreekt jezelf ook tegen Satya.

Tom8
Tom81 feb. 2019 - 6:02

@Satya Okay MC bakjes, dat is andere koek. Top.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2019 - 8:32

Tom MC bakjes om door te geven of mensen ziek zijn etc.. maar geen wegen waarover men vervoerd kan worden naar een arts, ziekenhuis etc? Of geen geld?

Tom8
Tom81 feb. 2019 - 16:40

@Minoes&Tuin Dat zou kunnen, en dat is dan wrang, zie het idee meer als een eerste hulp middel. Maar ik doelde meer naar misschien wel een soort van fatalisme waar Frans naar toe wil. De smartphone opent vergezichten die sprookjesachtig kunnen lijken, waar de eigen omgeving uitzichtloos lijkt of is. En dat is jammer heb er zulke veerkrachtige mensen gezien, en zo snel in staat om toch ook nog ondanks de shit veel plezier te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2019 - 12:33

Tom Ik kan altijd genieten van vooral, vergeef me, Afrikaanse vrouwen. Kleurrijk en met een enorm doorzettingsvermogen. En dan die samenzang en dans waaruit dit alles spreekt. Dus daar ligt het niet aan. Het gaat me om de mensen waarvan ondanks dit alles het licht uit de ogen begint te doven. Ik heb een beetje moeite met soms heel, nee totaal tegenstrijdig uitspraken.