Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik beken: ik heb last van sletvrees

  •  
17-06-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Seks is een van mijn favoriete activiteiten en ik vind het het meest bijzondere en intieme wat je met iemand kunt doen. Dus heb ik het met bijna niemand gedaan
Joyce Brekelmans schreef in een column op Joop over een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen net zo geil zijn als mannen. Je verwacht het niet. Stella Bergsma ging dan ook in deze column tekeer dat zo’n onderzoek helemaal niet nodig is, dat we heus wel weten dat we geil zijn, maar hier niet aan toe durven te geven. We leiden massaal aan sletvrees.
Uit hun columns komt duidelijk naar voren dat de dames zelf niet gehinderd worden door sletvrees, en het maakt me een beetje jaloers. Ik heb zelf namelijk wel ontzettende sletvrees. Ik ben 31 jaar oud en mijn bedpartners zijn op één hand te tellen. Nu kan ik net als de dames Brekelmans en Bergsma met onderzoeken en feministische pamfletten gaan smijten, maar liever leg ik uit waarom ik maar met zo weinig mannen naar bed ben geweest.
Mijn ouders – een hippie en een provo – hebben geloof ik in de jaren ’70 amper kleding aan gehad. Zij hebben mij, mijn broer en mijn zusje vrij opgevoed. Bloot is gewoon en je hoeft je niet te schamen voor je lijf. Ook de seksuele voorlichting ging heel relaxed en al vrij jong leerden wij dat niet alleen mannen en vrouwen met elkaar kunnen vrijen, maar ook mannen met mannen, of vrouwen met vrouwen. Dat was allemaal prima. Mijn broer en zus voeren hier wel bij, en hebben zich ontwikkeld tot zelfbewuste volwassenen, die geen enkel probleem hebben met naaktheid en seksualiteit. En ik? Ik deed als enige thuis de badkamerdeur op slot als ik ging douchen.
Mede door deze opvoeding en de losse seksuele moraal van de jaren ’90, had ik als puber geen last van sletvrees, maar van preutsvrees. Op school werd open gepraat over seks, op feestjes danste ik op liedjes met teksten als ‘if you’re horny, let’s do it, ride it, my pony’ (Wat overigens niets met pony’s te maken had, en meer met de lul van R&B zanger Ginuwine). Seks was overal. En ik voelde me er enorm ongemakkelijk bij.
Toch praatte ik stoer mee met mijn vriendinnen die seksueel actief waren. Ik had ook heus wel seks, maar dan in mijn eentje. Ik schaamde me er niet voor, maar toch loog ik dat al mijn daverende orgasmen met een jongen waren. Want geen seks hebben of er niet over willen praten, week af van de norm. Mijn ontmaagding was dan ook een praktische aangelegenheid. Ik vond dat het tijd was. Tijd om al mijn kennis om te zetten naar daden.
Ik vond er geen reet aan.
Het deed pijn en het was ongemakkelijk – maar daar was ik op voorbereid. Ik wist allang al dat de eerste keer zelden leuk was. Maar ook de tweede en derde keer vond ik niks aan. Ik vond seks pas echt leuk worden, toen ik met iemand naar bed ging waar ik verliefd op was. En het werd pas écht geweldig toen ik wild experimenteerde met iemand waar ik van hield.
Seks is een van mijn favoriete activiteiten en ik vind het het meest bijzondere en intieme wat je met iemand kunt doen. Dus heb ik het met bijna niemand gedaan. Met veel mannen – of vrouwen, for that matter – naar bed gaan, voelt voor mij verkeerd. Sletvrees. Het mooiste en fijnste wat ik heb, zomaar met iemand delen, vind ik compleet ongepast. In mijn omgeving sta ik hier redelijk alleen in. Ik heb geen moeite met mensen die wel lekker rondneuken (mits ze het veilig doen en niet liegen tegen eventuele partners), maar zelf heb ik die behoefte niet.
Ik heb geen problemen meer met mijn preutsheid of sletvrees. Wel heb ik problemen met mensen die voor andere mensen willen bepalen hoe ze zich moeten voelen of uiten, of wat normaal is. Seksualiteit is per definitie een individuele aangelegenheid. Geen wetenschapper of columnist (en al helemaal geen mannelijke reaguurder) kan bepalen wat voor jou goed is. Voel jij je er fijn bij om veel bedpartners te hebben? Doe je ding. Of heb je liever alleen maar seks binnen een monogame relatie? Als jij er blij van wordt, moet je dat lekker doen. Maar laat je alsjeblieft nooit leiden door sletvrees of preutsvrees, want seks is veel te lekker om zo krampachtig mee om te gaan.
Dit artikel verscheen eerder op Pink Bullets
Lees hier het artikel van Joyce Brekelmans en hier het artikel van Stella Bergsma

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

deltanine
deltanine17 jun. 2013 - 14:08

Pick up artists zijn een meester in het wegnemen van die Anti-Slet-Verdediging: http://www.pualingo.com/pua-definitions/anti-slut-defense-asd/ Quick Definition: Women’s internal mechanism to create plausible deniability before sex with a new man. It ensures that she doesn’t appear (to herself and others) that she’s too easily seduced.

VeelTeSerieus
VeelTeSerieus17 jun. 2013 - 14:08

Een wijs man (Nietzsche) schreef ooit: (en ik citeer letterlijk) --"De mens is een wezen die de beperkingen van de bronsttijd te buiten is gegaan, en die daarom niet bij speciale gelegenheden, maar altijd naar lust zoekt. Maar omdat er minder bronnen van lust zijn dan zijn voortdurende bereidheid tot lust verlangt, heeft de natuur hem in de baan van de lust-vinding gedwongen. Het bewustzijns-dier mens, met zijn horizon naar het verleden en naar de toekomst is maar zelden helemaal vol van het heden en ervaart daarom iets wat vermoedelijk geen dier kent, namelijk de verveling"-- het is hierom dat ik denk dat Mw. Valentijn lijdt aan het laatste. Seksualiteit is voor iedereen idd een persoonlijke aangelegenheid, ook als je, je WEL laat leiden door "slettenvrees"

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 jun. 2013 - 14:08

[Wel heb ik problemen met mensen die voor andere mensen willen bepalen hoe ze zich moeten voelen of uiten, of wat normaal is.] Precies. Mensen moeten niet voor anderen gaan bepalen wat ze "horen" te voelen.

vriest
vriest17 jun. 2013 - 14:08

MEID ,doe wat je lekker vind en stoor je aan niemand .

dirkzeeman
dirkzeeman17 jun. 2013 - 14:08

Beetje overbodige column dit. De boodschap van Brekelmans is dat je geen sletvrees hoeft te hebben. Judith Valentijn doet alsof ze van Brekelmans geen sletvrees mag hebben.

Noordkaapfujin
Noordkaapfujin17 jun. 2013 - 14:08

Volgens mij zijn sletvrees of niet en monogamie versus polygamie twee heel verschillende dingen. Sletvrees betekent dat je niet uit durft te komen voor je lusten, omdat je bang bent voor wat anderen er van vinden. Of die lusten nu monogaam of polygaam zijn, doet verder niet ter zake.

BasVV
BasVV17 jun. 2013 - 14:08

Het ontgaat met totaal waarom je je sexleven in het openbaar zou brengen.

KoningPruts
KoningPruts17 jun. 2013 - 14:08

Was er laatst niet een column dat elke vrouw wel een beetje slet is?

BasVV
BasVV17 jun. 2013 - 14:08

Misschien hebben jonge vrouwen nogal moeite met sex. Wat jammer. Hun moeders wisten wel beter. Met de pil in hun hand wisten zij wel raad met sex.

lancelot2
lancelot217 jun. 2013 - 14:08

Een slet op zijn tijd is héél lekker!

JandeBoer2
JandeBoer217 jun. 2013 - 14:08

== "Ik vond er geen reet aan. Het deed pijn en het was ongemakkelijk - maar daar was ik op voorbereid. Ik wist allang al dat de eerste keer zelden leuk was. Maar ook de tweede en derde keer vond ik niks aan." == Was dat met dezelfde jongen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jun. 2013 - 14:08

[Geen wetenschapper of columnist (en al helemaal geen mannelijke reaguurder) kan bepalen wat voor jou goed is.] Bedankt! Ik heb eindelijk een reden gevonden waarom ik niet met roken hoef te stoppen. Al die wetenschappers kunnen niet voor mij bepalen dat het goed is te stoppen.

marietjejansen
marietjejansen17 jun. 2013 - 14:08

Wat een openhartige column. Vind ik wel heel stoer.

AntonyDaniels
AntonyDaniels17 jun. 2013 - 14:08

NIets hoeft, maar alles mag. Het is niet nodig met je sletterigheid te koop te lopen, of met je preutsheid. Je hoeft alleen te weten waarom je het doet of niet doet.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2013 - 14:08

"Geen wetenschapper of columnist (en al helemaal geen mannelijke reaguurder) kan bepalen wat voor jou goed is." Dat dacht je maar! Moet je maar eens heel goed opletten wat er nu gaat gebeuren.

1 Reactie
RonaldMokens
RonaldMokens17 jun. 2013 - 14:08

...maar een man kan wel zijn mening geven, afgezien van hoe ondoorgrondelijk haar wegen mogen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2013 - 14:08

"Seks is een van mijn favoriete activiteiten en ik vind het het meest bijzondere en intieme wat je met iemand kunt doen. Dus heb ik het met bijna niemand gedaan" Prima toch. Ikzelf ben helemaal niet preuts en doe het met zoveel mogelijk vrouwen. Ook prima vind ik. Laten wij elkaar daar vrij in laten en niet op veroordelen.

1 Reactie
Joeri2
Joeri217 jun. 2013 - 14:08

hahaha... tuurlijk. Dat je het alleen met vrouwen wil doen vind ik anders aardig preuts.

Zjenny
Zjenny17 jun. 2013 - 14:08

Nogmaals..volg niet je kut maar je hart en alles sal reg kom.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer217 jun. 2013 - 14:08

Behalve als je hart je ingeeft om je kut te volgen. Vanwaar toch telkens die (morele) tegenstelling?