Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJslandse meesterdief klimt uit gevangenisraam en vlucht met vliegtuig premier

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5161122228_d2abebdbfb_b
Het vermoedelijke meesterbrein achter een diefstal van zeshonderd computers die gebruikt werden om bitcoin te delven, is ontsnapt uit een IJslandse gevangenis door uit het raam te klimmen. Daarna wist de man naar Zweden te vluchten aan boord van het vliegtuig waarin ook de IJslandse premier zich bevond.
Sindri Thor Stefansson wist een raam te openen in de minimaal beveiligde Sogn-gevangenis in het zuiden van IJsland. Vervolgens wist hij de internationale luchthaven Keflavik te bereiken, 59 kilometer verderop. Daar kreeg hij vermoedelijk van een handlanger een paspoort met een andere naam, waarmee hij aan boord van het vliegtuig kon komen. Hetzelfde vliegtuig waarin op dat moment premier Katrín Jakobsdóttir zat, op weg naar Stockholm voor een ontmoeting met de Indiase premier Modi.
De cipiers in de Sogn-gevangenis, een instelling zonder omheining en waar gedetineerden vrij toegang hebben tot telefoon en internet, hadden Stefanssons vermissing pas door toen hij al onderweg naar Zweden was. Stefansson zat sinds februari in detentie en was net elf dagen geleden naar Sogn overgebracht.
Heigi Gunnlaugsson, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van IJsland, zegt dat gevangenisuitbraken niet zeldzaam zijn in het land met de laagste criminaliteitscijfers van Europa. ‘Maar dat betekent normaliter dat iemand erop uit gaat om dronken te worden. De onderwereld is klein en het is extreem lastig om je ergens te verbergen, laat staan om ongezien het land uit te vluchten.’
Wel zegt de hoogleraar dat het uitzonderlijk is dat een prominente gevangene als Stefansson naar een minimaal beveiligde gevangenis was overgebracht. Stefansson was een van elf gearresteerde personen in verband met de computerdiefstal. IJsland is een geliefde locatie voor datacenters en voor het delven van cryptovaluta. Door de overvloed aan hernieuwbare energie en het koude klimaat liggen de energietarieven er lager dan elders in Europa en is het voordeliger om de krachtige computers te koelen. De gestolen computers die bij elkaar zo’n 1,6 miljoen euro waard zijn, zijn nog altijd niet teruggevonden.
Bron: The Guardian / cc-foto: Superjet

Meer over:

ijsland, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.