Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJslands parlement heeft na hertelling toch niet voor het eerst meer vrouwen dan mannen

  •  
26-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
ICELAND - POLITICS - ELECTION

© Iceland's Prime minister Katrin Jakobsdottir and top candidate of the Left Green Movement casts a ballot at a polling station in Iceland's capital Reykjavik on September 25, 2021, during the

Update:
Na een hertelling is de uitslag bijgesteld, meldt de NOS. “Na de verkiezingen van zaterdag leek het er vanmiddag nog op dat vrouwen 33 van de in totaal 63 zetels in het IJslandse parlement, de Althing, toegewezen zouden krijgen. (…) Na de hertelling waren er 30 vrouwen in het parlement gekozen.” Het betekent dat de historische overwinning op het patriarchaat tot minstens de volgende verkiezingen is uitgesteld.
Eerder:
Het IJslandse parlement bestaat voor een meerderheid uit vrouwen. Dat is het resultaat van de verkiezingen die zondag uitmondde in winst voor de al regerende centrumpartijen. Op de 63 zetels zitten na de installering 33 vrouwen en 30 mannen. De huidige coalitie onder leiding van de groen-linkse Katrin Jakobsdottir behaalde drie zetels winst ten opzichte van de vorige regeerperiode en komt gezamenlijk uit op 37. De grootste partij werd de centrumrechtse, eurosceptische Onafhankelijkheidspartij. Die behaalde 16 zetels, 7 daarvan gaan naar een vrouw.
Vooraf was winst voorspeld voor de linkse partijen, die overwegend meer vrouwen op de lijst hebben dan mannen. Dat pakte anders uit, maar volgens de IJslandse politicologe Silja Bara Omarsdottir heeft links wel een onuitwisbare invloed gehad op het politieke landschap. Door het afgelopen decennium genderquota in te voeren, was de mannelijke dominantie in de politiek op de linkerflank al teruggedrongen tot een eerlijker verdeling. Andere partijen volgden al gauw het voorbeeld.
Behalve een primeur in de IJslandse politiek qua man-vrouw-verhoudingen, verwelkomt het nieuwe parlement ook zowel de oudste als jongste parlementariër ooit, namelijk 7e 72-jarige eigenaar van een hamburgertent Tomas Tomasson en de 21-jarige rechtenstudent Lenya Run Karim, een dochter van Koerdische immigranten namens de Piratenpartij haar parlementaire debuut maakt.
Ter vergelijking: in het 150 zetels tellende Nederlandse parlement, worden slechts 59 zetels bezet door een vrouw. In het kabinet zijn de verhoudingen niet veel eerlijker. Na de laatste personeelswissel telt de regering 23 demissionaire bewindspersonen, waarvan slechts 6 vrouwen. In het verleden heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd ook niet te streven naar een gelijke verdeling, maar te selecteren op kwaliteit. Dat leverde kabinetsposities op voor onder andere Halbe Zijlstra, Eric Wiebes en Stef Blok.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

RainB
RainB27 sep. 2021 - 10:55

De fixatie op geslacht en ras is stuitend te noemen en ook nog eens enorm ouderwets. Dat valt mij tegen van progressieve partijen.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 sep. 2021 - 15:28

RainB Welke fixatie bedoeld? Met hete idee, dat er nou eenmaal onvoldoende geschikte vrouwen zijn?

Eid
Eid27 sep. 2021 - 6:33

Net niet na hertelling.....

Greendutch
Greendutch26 sep. 2021 - 20:22

goed voorbeeld!

Tom Lucassen
Tom Lucassen26 sep. 2021 - 16:04

Zolang die vrouwen even goed of beter zijn dan het mannelijk equivalent, niets mis mee.

JohnVKR
JohnVKR26 sep. 2021 - 15:17

Dat gaat in Nederland voorlopige niet gebeuren. Daar is Nederland te seksistisch voor. Nederland behoort tot de groep onderontwikkelde, achterlijke landen die nog nooit een vrouw als minister-president heeft gehad. En als je wilt weten waarom, hoef je slechts naar het vuil te kijken dat Sigrid Kaag over zich heen krijgt sinds ze D66-partijleider is. De vuurspuwende ogen waarmee Telegraaf politiek 'analyst' Wouter de Winter over Kaag praat. Jack van Gelder die met zijn seksistische tweet over Kaag gigantisch door de mand viel. En het gaat in al die reacties op Kaag maar zelden over de inhoud. Ze is 'arrogant', 'hooghartig', 'blokkeert' de formatie, wordt mevrouw Al-Quag genoemd. Droevig voorbeeld van dit hardcore seksisme was ex-Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs, afgelopen week bij Op1. Over de tot op heden mislukte kabinetsformatie zei hij: "Ik weet niet wat er is gebeurd, maar als je het aan mij vraagt is het Kaag" Of je het nu inhoudelijk met haar eens bent of niet is hier niet relevant. Wat we zien gebeuren is dat een sterke vrouw in een machtige positie een regelrechte nachtmerrie is voor heel veel mannen in ons land. Inhoudelijke argumenten tegen de politiek van Kaag komen zelden uit de monden van al die mannen, de kritiek betreft vrijwel altijd haar houding. Wat er in IJsland gebeurt, kunnen we in Nederland voorlopig wel vergeten. Ons land zal eerst geciviliseerd moeten worden.

18 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 sep. 2021 - 17:37

Hoge bomen vangen veel wind. Mannelijke partijleiders krijgen ook drek over hen heen. Als het een vrouw is dan mag je niets zeggen? Dat is pas sexistisch. Het zou helpen als er in Nederland ook meer jonge vrouwen interesse hebben in de politeik. Als de aanwas aan de onderkant minder dan 50% is dan lijkt het me niet meer dan logisch dat het op de top ook geen 50% is.

Kaas2
Kaas226 sep. 2021 - 20:38

JohnVKR, Vergeleken met de drek die rutte hier over zich heen krijgt valt het wat over kaag gezegd word nog reuze mee. Ietwat seksistisch van je om het bij kaag op haar vrouw zijn af te schuiven maar er bij rutte niet over te beginnen...

JohnVKR
JohnVKR26 sep. 2021 - 22:22

"Als het een vrouw is dan mag je niets zeggen? Dat is pas sexistisch." Je mag alles zeggen. Maar als hetgeen dat wordt gezegd zelden politiek-inhoudelijk is, dan is duidelijk dat haar vrouw zijn 'het probleem' is.

EricDonkaew
EricDonkaew27 sep. 2021 - 3:19

@VKR: Daar is Nederland te seksistisch voor. Nederland behoort tot de groep onderontwikkelde, achterlijke landen die nog nooit een vrouw als minister-president heeft gehad. ----------------------------------------------------------- Joh, ga toch lekker emigreren.

Marcus A.2
Marcus A.227 sep. 2021 - 4:22

Wat een zuur verhaal John. Jammer dat je denkt dat vrouwen in Nederland nog niet zo ver zijn dat ze dezelfde mate van kritiek kunnen verdragen als hun mannelijke collega's.

RainB
RainB27 sep. 2021 - 5:37

@JohnVKR, we hebben in Nederland meer vrouwen dan mannen. Vrouwen hebben net als mannen stemrecht. Als zij allemaal op vrouwen zouden stemmen zouden we dus meer vrouwen in de 2e kamer kunnen hebben dan mannen. Als ik nu net zo rechtlijnig zou denken als dat u dit beschrijft in uw stuk houdt dat dan in dat de vrouwen in Nederland dus sexistisch zijn? Overigens heeft Nederland ruim 100 jaar vrouwelijke staatshoofden gehad, dus valt het best wel mee denk ik?

remiteuntje2
remiteuntje227 sep. 2021 - 6:12

Helemaal mee eens. Lees ook de commentaren bij de Telegraaf maar eens over de burgemeester van Amsterdam.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 6:37

[Mannelijke partijleiders krijgen ook drek over hen heen.] zeker, maar wel minder en vast ook niet gericht op hun uiterlijk of de schelheid van hun stemmen.

wittecisnoot
wittecisnoot27 sep. 2021 - 8:11

@Danielle: zie dit topic: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/coalitiekanshebbers-zijn-zo-lekker-gewoon-gebleven Je ziet, mannen worden daar op soortgelijke punten aangevallen. Zelf schreef je: "Rutte vertoont zich toch wel vaker in saaie vrijetijdskleding? Naar verluidt zijn zijn sobere pakken van excellente kwaliteit maar je moet deskundige zijn om dat te kunnen zien."

Marcus A.2
Marcus A.227 sep. 2021 - 8:45

@danielle "Zeker, maar wel minder en vast ook niet gericht op hun uiterlijk of de schelheid van hun stemmen." Naar dat stem geluid is onderzoek gedaan he. Het is voor een mannen brein daadwerkelijk lastiger om een vrouwen stem te volgen dan een mannen stem.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 9:58

@EricDonkaew: Joh, ga toch lekker emigreren. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Of in een tijdmachine stappen. Hieronder heb ik verwezen naar 'Het boek van de vrouwen van de stad' (1405) van Christine de Pizan wat een reactie was op de klaagzangen van Matheolus. Uit de vertaling naar het Brugs (1475) van Christine de Pizan: Ende hoe wel dat eenighe philo- zophen oft andere die hemlieden ouer clerc- ken droughen hier voor tijts oft noch ter tijt ghepoocht hebben oft noch pooghen schande schaemte oft blaemte van vrauwen te zeg- ghene te dichtene oft te scriuene als MATHEO- LUS ende andere. MATHEOLUS: http://www.theabsolute.net/misogyny/matheol.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 11:17

Zowel mannen als vrouwen kunnen op kledinggebied een "low profile" cultiveren. Rutte laat zich consistent in een beperkt aantal outfits zien. "Saai" is nauwelijks als een "aanval" te beschouwen, meer een constatering. Daarbij is "saai" niet seksistisch. Onopvallende kleding kan ook heel goed van excellente kwaliteit zijn. Ook daar is niets op tegen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 11:30

Bij de beoordeling van mannen resp vrouwenstemmen is "verstaanbaarheid" niet het enige criterium. Over verstaanbaarheid is ook het laatste woord niet gezegd.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 11:32

@DanielleDefoe: zeker, maar wel minder en vast ook niet gericht op hun uiterlijk of de schelheid van hun stemmen. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sigrid Kaag heeft een tamelijk lage stem. Daar zal ook wel weer wat van gezegd worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2021 - 12:20

Dronevliegenier 27 september 2021 at 13:32 Bij het stijgen der leeftijd gaat de stem omlaag en Kaag kan het niet goed doen ben ik bang.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 16:29

DanielleDefoe 27 september 2021 at 14:20 Dat kan. Ik ken een vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd als Sigfrid Kaag. Bij haar is niets te merken waarschijnlijk omdat zij meedoet met een zangkoor. Zelf heb ik me nog steeds niet kunnen betrappen op aversie tegen een politicus.Schiet ook niet op om te fulmineren tegen bijvoorbeeld de persoon Mark Rutte. Kun je beter een Zen-moment inlassen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 sep. 2021 - 17:14

@rdz Mannen krijgen geen drek over zich heen omdat ze man zijn.

nDialectics
nDialectics27 sep. 2021 - 19:57

Dronevliegenier 27 september 2021 at 11:58 http://www.theabsolute.net/misogyny/matheol.html Dit had ik nog nooit gelezen. Het is beklemmend. Het lijkt op een afvinklijkst die aan het eind femicide legitimeert (termination). Misschien was Matheolus een seriemoordenaar die nooit is gepakt. ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2021 - 14:31

Op 24 oktober 1975 gingen IJslandse vrouwen massaal in staking door al hun taken naast zich neer te leggen. De Women’s day off ontwrichte voor een etmaal de hele samenleving. Voor de mannen werd het een onverwachte ‘neem je kind mee naar werk’-dag. Ook scholen konden niet open blijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2021 - 14:26

In Finland geldt er in het parlement een genderbalans sinds 2007.

11 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen26 sep. 2021 - 16:06

Belachelijk. Stel dat er kwalitatief te weinig vrouwen zijn en dan per se evenveel vrouwen als mannen in het parlement is idioot. Ik vind dat ook als het andersom zou zijn overigens!

Satya
Satya26 sep. 2021 - 17:06

"Stel dat er kwalitatief te weinig vrouwen zijn en dan per se evenveel vrouwen als mannen in het parlement is idioot." Ga eens op een universiteit kijken. Dat je twijfelt of er in Nederland genoeg gekwalificeerde vrouwen zijn vind ik al jaw dropping.

Peterrr3
Peterrr326 sep. 2021 - 19:22

@Satya, wat vaak vergeten wordt in deze discussie is de vraag of er wel genoeg vrouwen zijn die een shitbaan in de politiek ambiëren. Ik heb niet het idee dat vrouwen uitgesloten worden van politieke functies, wel dat veel vrouwen liever hun leven anders invullen.

Dronevliegenier
Dronevliegenier26 sep. 2021 - 19:46

@Satya ???? Vraag en aanbod. Genoeg gekwalificeerde vrowuen. Het 'aanbod' is toereikend. Maar de 'vraag naar' is er te weinig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2021 - 22:12

Finland hanteert geen quota. Het ligt dus aan de kiezers. In Noorwegen is van de parlementariers momenteel 45% vrouw. Nederland loopt gewoon achter ....

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 5:03

@DanielleDefoe: Nederland loopt gewoon achter …. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Feminisme is een aspect van universalisme. Een waarschuwing tegen het op hol slaan van identiteitspolitiek en versnippering: "Kenmerkend aan postmodernisten is het voorstaan van een sociale ontologie van fragmentatie, niet met sociologische nauwkeurigheid als onderbouwing , maar met politiek als onderbouwing dat ieder andere ontologie uitsluiting is." (Vertaald uit 'Pluralism without postmodernism', Miranda Fricker) Bron: https://www.mirandafricker.com/uploads/1/3/6/2/136236203/pluralism_without_postmodernism.pdf

Satya
Satya27 sep. 2021 - 6:44

Peterrr Het gaat hier over kwalificatie. Ik denk dat vrouwen ook moeite hebben met de haantjescultuur.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 9:32

@Dronevliegenier: een sociale ontologie van fragmentatie ----------------------------------------------------------------------------------------------------------De postmodernistische ondergrond van de (originele) kartel partij theorie. Naast Thierry Baudet gebruikt ook Willem Schinkel, socioloog en adviseur van BIJ1, regelmatig de term kartelpartijen. Beiden zijn er echter zelf onderdeel van. Over kartelpartij is in het Nederlands niets te vinden. In het Engels is er een uitstekend Wiki-lemma: 1) "In politics, a cartel party or cartel political party is a party which uses the resources of the state to maintain its position within the political system, operating similar to a cartel." Het 'objectieve' WODC onderzoek naar het koffieshopbeleid dat afgesteld werd op de politieke wensen van Ivo Opstelten. 2.) "Above all, with the emergence of cartel parties, politics becomes increasingly depoliticised." Politiek is gedepolitiseerd probleem management geworden aldus Willem Schinkel en in dezelfde trant Thierry Baudet (alleen nog maar cijfers en getallen). 3.) "The mass party as an organizational model declined in many countries in the later 20th century due to political parties gradual moderation of policy ideas and breakdown of traditional group identities." Versplintering is inherent aan het kartelpartijen systeem. De verplinteringen FvD en BIJ1 zijn dus feitelijk kartelpartijen die beweren kartelpartijen te bestrijden. Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Cartel_party_theory

nDialectics
nDialectics27 sep. 2021 - 19:29

Dronevliegenier 27 september 2021 at 07:03 "Miranda Fricker" Je gaat snel. Niet iedereen heeft filosofie op school gehad. Omdat het leesstuk in het Engels is: Epistemology, the study of the theory of knowledge, is among the most important areas of philosophy. (Types of Knowledge) Philosophers typically divide knowledge into three categories: personal, procedural, and propositional. It is the last of these, propositional knowledge, that primarily concerns philosophers. However, understanding the connections between the three types of knowledge can be helpful in clearly understanding what is and what is not being analyzed by the various theories of knowledge. Personal Knowledge The first kind of knowledge is personal knowledge, or knowledge by acquaintance. This is the kind of knowledge that we are claiming to have when we say things like “I know Mozart’s music.” Procedural Knowledge The second kind of knowledge is procedural knowledge, or knowledge how to do something. People who claim to know how to juggle, or how to drive, are not simply claiming that they understand the theory involved in those activities. Rather, they are claiming that actually possess the skills involved, that they are able to do these things. Propositional Knowledge The third kind of knowledge, the kind that philosophers care about most, is propositional knowledge, or knowledge of facts. When we say things like “I know that the internal angles of a triangle add up to 180 degrees” or “I know that it was you that ate my sandwich”, we are claiming to have propositional knowledge.. Bron door een storing niet bereikbaar.

nDialectics
nDialectics27 sep. 2021 - 19:53

Dronevliegenier 27 september 2021 at 11:32 "Versplintering is inherent aan het kartelpartijen systeem." Dat is dus goed voorspeld. 'Cartel party' is geïntroduceerd in 1992 Ik herlees nu Jayne Svenungsson's kritiek op Alain Badiou's 'Paulus. De fundering van het unversalisme'. Zij stelt dat Badiou zich het universalisme van Paulus toeëigent om de teloorgang van politiek links te stoppen. Economische uitbuiting valt buiten het gezichtsveld. BLM en #metoo zijn bijzaken terwijl ze tradioneel hoog op de linkse agenda zouden moeten staan. Daarnaast vindt Jayne Svenungsson dat het christendom zelf mag uitmaken waar het unversalisme van Paulus voor staat. Badiou zit met zijn vrienden (Julia Kristeva etc.) opgesloten in een kooi van eigen fabrikaat. Gebabbel wordt gecaterogiseerd, het werd wel tijd, als gebabbel. Links en rechts (P. Cliteur e.a.). De (nieuwe?) nuchterheid van het midden kan de middenweg tot gulden middenweg maken.????

Dronevliegenier
Dronevliegenier29 sep. 2021 - 8:24

@Negatieve Dialectiek 27 september 2021 at 21:29 Many a thx. ???????????? Verbeterde versie: https://joop.bnnvara.nl/opinies/een-verbindende-partij-voor-het-algemeen-belang

Kaas2
Kaas226 sep. 2021 - 13:38

"In het verleden heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd ook niet te streven naar een gelijke verdeling, maar te selecteren op kwaliteit" Natuurlijk het enige juiste om te doen. Een excuus truus heeft niemand wat aan, behalve de vrouw in kwestie dan. Al vraag ik me af hoe blij je word van een baan die je gekregen hebt omdat er een vrouw nodig was. Overigens benieuwd hoe het zit met de verdeling van werkenden over de hele linie in IJsland. Zijn daar van alle werkenden ook 52% vrouw? Gelden er ook quota voor andere sectoren waar mannen de dienst uitmaken? Stratenmaker of visser bvb.

19 Reacties
Satya
Satya26 sep. 2021 - 14:38

Mijn ervaring met mannen die dit soort teksten schrijven is dat het uit een soort angst voortkomt. Ze zien ineens een groep vrouwen die veel beter tot de taak toeberust als hen en begrijpen dat het dan een beroep voor hen wordt dat op biologisch verschil meestal naar mannen gaat. Vandaar de drogredenaties en verdere onzin.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl26 sep. 2021 - 15:34

@Satya: Ok, en wat voor soort mensen hanteren genderquota?

Tom Lucassen
Tom Lucassen26 sep. 2021 - 16:08

@Satya, altijd weer die drogreden over angst. Onzin. Kijk gewoon naar kwaliteit. En bij gelijke kwaliteit, een vrouw prima, geen probleem. Maar als er te weinig vrouwelijke kwaliteit is per se een vrouw kiezen is onzin. Andersom ook trouwens. Heeft met angst 0,0 te maken.

Satya
Satya26 sep. 2021 - 17:01

"Ok, en wat voor soort mensen hanteren genderquota?" Mensen die gefrustreerd zijn omdat het al zo lang duurt. "Kijk gewoon naar kwaliteit. En bij gelijke kwaliteit, een vrouw prima, geen probleem. Maar als er te weinig vrouwelijke kwaliteit is per se een vrouw kiezen is onzin." Gebeurd dat dan zoveel Tom? Geloof er weinig van, een commercieel bedrijf zal altijd voor degene kiezen waarvan ze verwachten dat die het meest zal opleveren voor het bedrijf. Wat mannen aan de top met een denigrerende houding naar vrouwen zal eerder mannen aannemen. Gezien hoe veel haantjes er rondlopen die het jongens onder elkaar graag in stand houden is er niets tegen op gekwalificeerde vrouwen. Of denk je dat mannen nog voorlopen betreft kwaliteiten? Ga eens bij het hoger onderwijs en op universiteiten rondkijken dan. Niet iets van gisteren wat je dan ziet. Veel mannen die de drogredenen van Kaas aanvoeren zijn bang, zoals ze ook bang zijn voor gestudeerde of hoogopgeleide allochtonen.

Kaas2
Kaas226 sep. 2021 - 17:43

Satya, Ach mocht dat het geval zijn dan komen er vanzelf meer vrouwen op bepaalde posities. Uiteindelijk is er dan weer wetgeving nodig die vrouwen discrimineert door mannen voorrang te geven. Een gelijke verdeling gaar immers boven alles! Zo is het klokje weer rond... Overigens een leuk detail. Bij ons in het gemeente bestuur zijn het voor een groot gedeelte vrouwen. Ze doen het meer dan uitstekend! De reden is waarschijnlijk dat de mannen aan het werk zijn overdag en de vrouwen alle tijd hebben voor hobby's als gemeente politiek.

Knertel
Knertel26 sep. 2021 - 17:52

@Kaas Want nog nooit is een onbekwame man geselecteerd. Nog nooit is een man gestegen tot het niveau dat hij echt niet meer aan kan.

Dronevliegenier
Dronevliegenier26 sep. 2021 - 18:04

@Kaas: Overigens benieuwd hoe het zit met de verdeling van werkenden over de hele linie in IJsland. Zijn daar van alle werkenden ook 52% vrouw? Gelden er ook quota voor andere sectoren waar mannen de dienst uitmaken? Stratenmaker of visser bvb. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Alle deze gewenste informatie is te vinden met een zoekmachine. Bij voorbeeld: https://www.icelandreview.com/news/labor-market-iceland-gender-divided/

Jozias2
Jozias226 sep. 2021 - 21:29

@satya Laten we gaan voor een vrouwen quotum van 50% in de tweede kamer. Voorwaarde is wel dat er ook net zoveel vrouwen met een ambitie in de politiek zijn als mannen. Vraag even aan Volt hoe dat gaat. En waarom stoppen met de politiek? Laten we die 50% door de hele samenleving door voeren. Dat betekend dus dat de arbeidsparticipatie van vrouwen gelijk moet zijn aan die van mannen. Dat betekend dat heel veel vrouwen niet meer part time kunnen werken en dat veel vrouwen aan het werk moeten. En dan in het onderwijs, zorg, kinderopvang ook 50% mannen. Vrouwen in deze sectoren (maar bijvoorbeeld ook de rechterlijke macht) worden ontslagen. En 50% van de stukadoors, stratenmakers, militairen, vrachtwagenchauffeurs etc etc moeten vrouw zijn. Ik ben helemaal voor gelijke kansen voor man en vrouw bij gelijke ambitie en kwaliteiten en dat hobbels die dat in de weg staan weggenomen moeten worden. Maar quota klinkt leuk maar zijn niet de oplossing als je het echt door voert.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl26 sep. 2021 - 22:22

@Satya: En het is niet frustrerend voor de "uitverkorenen" dat ze misschien louter om de inhoud van hun onderbroek zijn geselecteerd? Zie ook de reacties op de diversiteitsbokaal van de NOS. Ik vond het eerlijk gezegd eigenlijk helemaal geen nieuws. Meer vrouwen, fijn voor ze... Ik hoop dat ze het beter doen dan onze politici, of op z'n minst transparanter. Maar als ik genderquota lees krijg ik jeuk. Seksisme bestrijden door seksistisch te zijn - progressief.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 4:46

@Kaas: Uiteindelijk is er dan weer wetgeving nodig die vrouwen discrimineert door mannen voorrang te geven. Een gelijke verdeling gaar immers boven alles! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Beschrijving van een machtsstrijd tussen androcentrisme en gynocentrisme? Circa 1295 schreef Mathieu de Bourgogne het anti-feministische ' Liber lamentationum Matheoluli'. Een uiting van virulente vrouwenhaat ingegeven door het gelijkstellen van feminisme aan gynocentrisme: gynocentrisch feminisme. Het 'Boek van de vrouwen van de stad' (Christine de Pizan, 1405) was een reactie hierop: humanistisch feminisme. @Kaas: De reden is waarschijnlijk dat de mannen aan het werk zijn overdag en de vrouwen alle tijd hebben voor hobby’s als gemeente politiek. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Voor het werk als gemeenteraadslid krijgt men een tegemoetkoming. Volksvertegenwoordiger (m/v) in het parlement is een beroep.

EenMening
EenMening27 sep. 2021 - 7:46

@kaas Zelfs de SGP heeft inmiddels zijn eerste vrouwelijke wethouder. De 27-jarige Paula Schot van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Satya
Satya27 sep. 2021 - 7:59

Jozias Voor mij zijn quota niet nodig. Kom alleen niet aan met drogredenen. Dat is toch echt wat dat gezeur over kwaliteit is. Het netwerk wat je hebt maakt het mogelijk dat mensen die niet goed gekwalificeerd zijn posities krijgen waar ze niet horen, al tijden, waarom zodra dit over vrouwen gaat ineens wel aangevoerd wordt begrjjp ik niet. Begrijp jouw vergelijkingen trouwens ook niet, biologische verschillen zijn er gewoon, niets mis mee maar ze dienen niemand tegen te houden zijn/haar ambitie na te streven omdat het een vreemde eend in de bijt is.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 8:49

@Jozias: Vraag even aan Volt hoe dat gaat. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Stropop. @Jozias: En 50% van de stukadoors, stratenmakers, militairen, vrachtwagenchauffeurs etc etc moeten vrouw zijn. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Beschrijving van een streven van het communisme. En wat is de beste verdediging tegen communisme? Antwoord: neoliberalisme!

Satya
Satya27 sep. 2021 - 11:00

"En het is niet frustrerend voor de “uitverkorenen” dat ze misschien louter om de inhoud van hun onderbroek zijn geselecteerd?" Dat is jaren beleid geweest! Er zijn boeken geschreven om die man die positie te geven waar een almachtig wezen dat rechtvaardigd. Wat is nu het verschil? Je drogreden kan ik echt niets mee.

Jozias2
Jozias227 sep. 2021 - 12:48

@dronevlieger Waarom een stropop? Als je het streven hebt dat 50% van het parlement uit vrouwen bestaat (waar ik op zich voor ben) dan moet je eerst een aantal stappen zetten om daar te komen. Als je dat niet doet verzand je in discussies over kwaliteit en de reden waarom iemand op een positie zit. Om daar te komen moeten er voldoende mensen op een kieslijst staan. Aangezien 50% van de kiezers vrouw is moet het daarmee mogelijk zijn. Om die vrouwen op de kieslijst te krijgen moeten er voldoende vrouwen zijn met een dergelijke ambitie en competenties. Als er belemmeringen zijn die dat in de weg staan moet je die wegnemen. Bij Volt was dat het streven. 50% op de kieslijst vrouw en anders doen we niet mee. Als er zich dan geen vrouwen aanmelden heb je toch een probleem. Je kan wel het streven hebben om de volksvertegenwoordiging of je eigen kieslijst uit 50% vrouwen te laten bestaan maar het is niet helemaal maakbaar. De eerste stap is dus meer vrouwen geïnteresseerd krijgen (en/ of onderzoeken waarom ze nu minder geïnteresseerd zijn)

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 16:27

Jozias 27 september 2021 at 14:48 Stropop omdat jij een karikatuur maakt van alle politieke partijen behoudens Volt. Volt wordt zo het lichtende voorbeeld. In het ontwikkelen een traject waarmee de 50% wordt gehaald.heb ik geen zin. Ik laat het aan de politieke partijen over wie ze op de kieslijst zetten.

Jozias2
Jozias227 sep. 2021 - 19:35

@dronevlieger Dan begrijp je mij verkeerd. Ik maak geen karikatuur van andere partijen, pvda doet het al jaren, maar ik schets de problemen bij volt waar het wel de ambitie is om mannen en vrouwen gelijk op de lijst te zetten maar waar dat niet lukt door gebrek aan animo. https://www.bd.nl/tilburg-e-o/volt-haakt-af-voor-verkiezingen-in-tilburg-eigen-voorwaarden-voor-kandidatenlijst-niet-gehaald~a92c7f3e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F @satya Excuus, uit je eerdere opmerking over een quantum kreeg ik de indruk dat je voorstander was.

Dronevliegenier
Dronevliegenier27 sep. 2021 - 21:16

@Jozias 27 september 2021 at 21:35 Nee = Nee

nDialectics
nDialectics28 sep. 2021 - 9:20

@Jozias Misschien een kookboek: https://www.kickstarter.com/projects/kaylacarnes/recipes-to-take-down-the-patriarchy-the-feminists-cookbook