© cc-foto: Charlie Jackson https://flic.kr/p/2gUa4VH
Een paar jaar terug (2016) heb ik een heel jaar in IJsland gewoond en kom er nog altijd ten minste één keer per jaar op bezoek. Destijds lag walvisvlees (hrefnusteik) letterlijk in de supermarkten. In de vele (toeristische) restaurants kon men toen ook walvisvlees of samples bestellen. In de jaren er na is het walvisvlees verdwenen uit de schappen en ook uit de menu kaarten. De walvisvloot is al jaren niet meer uitgevaren en ligt aangemaard in Reykjavik. Ironisch genoeg bijna naast de walvistour boten. Het enige wat ik de laatste jaren nog te koop zie is 'Súr hvalur' walvisblubber maar ik vraag me af hoe het te koop kan zijn als er nauwelijks walvissen gevangen worden. Import uit Japan? Het laatste overgebleven walvisvaart bedrijf wordt geleid door een persoon die walvissen ziet als welke andere zeevangst dan ook. Hopelijk zet de IJslandse regering er definitief een punt achter na 2024. Ondanks dat walvis aantallen deels hersteld zijn vind ik het persoonlijk niet meer van deze tijd om hier mee door te gaan.
Noorwegen vangt ook nog steeds walvissen. De walvissen die worden verwerkt zijn vooral drachtige vrouwtjes en ze zijn niet zelden een marteldood gestorven. Er zijn nog diverse Noorse firma's die walvisproducten leveren vnl voor export oa. naar Japan.
Ik vermoed dat er dmv toeristen inkomsten voor IJsland meer geld valt te verdienen met levende dan met dode walvissen. Een goede zaak
Om eerlijk te zijn waren toeristen juist een grote groep van walvisvlees consumenten.