Joop

IJsberen nemen intrek in verlaten dorp

  •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-31 om 16.35.54
De Russische fotograaf Dmitry Kokh droomde er al lange tijd van ijsberen te fotograferen. En zo belandde hij op het eiland Koljoetsjin in de Noordelijke IJszee, een van de weinige plekken op aarde waar nog grote aantallen ijsberen rondlopen. Als gevolg van de klimaatcrisis is veel van het ijs in het gebied ontdooid, wat het jachtgebied van de beren ernstig verkleint. Op Koeljoetsjin hebben de beren hun intrek genomen in een verlaten dorp.
IJsbeerexpert Anatoly Kochnev legde Kokh uit waarom de beren in de huizen leven. Ten eerste zijn het nieuwsgierige dieren die al gauw open deuren en ramen doorgaan om te kijken wat er aan de andere kant is. Maar daarnaast bleken de huizen een welkome bescherming tegen jagers.
Omdat het te gevaarlijk was om daadwerkelijk aan land te gaan – ondanks hun aaibare uiterlijk zijn ijsberen bepaald geen ongevaarlijke dieren – schoot Kokh zijn beelden met een drone. Bekijk de video hieronder, of de fotoreportage bij The Guardian :
Video niet te zien? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

agnar123
agnar1232 feb. 2022 - 13:31

Leuk bericht. Maar voor degenen die zich zo druk maken over de ijsberen: IJsberen zijn gewoon een witte variant van de Grizzly beer. Wanneer een grizzly en een ijsbeer dezelfde prooi willen, gaat de ijsbeer er gewoonlijk vandoor. Vermoedelijk minder sterke en minder moedige varianten van de grizzly. In het poolgebied hebben ze tijdelijk een gebied gevonden, waar ze niet hoefden de concurreren met de grizzly. Veel Nederlandse dierentuinen hebben tegenwoordig ijsberen. Uiterst saaie beesten in enorme saaie verblijven in een zinloze poging om de soort te behouden. Zonder dat men de vraag stelt of het zinvol is om deze soort te behouden. Men kan zich beter inzetten voor het behoud van kleinere dieren. Wanneer de mensenplaag vermindert en er weer ruimte komt voor andere dieren, dan kan men die weer uitzetten.

Sustainaboy
Sustainaboy1 feb. 2022 - 9:02

Zouden ze ook hun eigen broodjes smeren? En de was ophangen?

fluffie3
fluffie31 feb. 2022 - 7:44

Misschien een idee om hier Wolvega of Hongerige Wolf aan de wolven te schenken?

1 Reactie
agnar123
agnar1232 feb. 2022 - 13:26

Wil je huizen die niet van jou zijn weggeven? En de bewoners? Moeten die maar asiel aanvragen in Noord Korea of Iran?

Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2022 - 23:18

"IJsberen nemen intrek in verlaten dorp" Terwijl die huizen toch voor walrussen bedoeld waren... (Koeljoetsjin betekent oude walrus met een boze geest.) Misschien hebben die beren eerst de walrussen verdreven. Zo'n beetje wat de Spanjaarden met de Indianen hebben gedaan. Lijken me toch geen gemakkelijke jongens, die walrussen. Was waarschijnlijk een slachtpartij. Waarbij ook enkele beren zijn gevallen. ???? Als je goed kijkt zie je trouwens duidelijk de contouren van een walrus in de vorm van dat eiland!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 14:08

De gebouwen zijn geen woonhuizen maar een verlaten weerstation (vervangen door weersatellieten). De walrussen zijn er nog wel voor zover ik weet en de jagers hebben het daar waarschijnlijk nog steeds op voorzien. Inmiddels is het ook ontdekt als bestemming voor Arctisch toerisme al is er aan land gaan nu niet zo verstandig.

korheiden2
korheiden231 jan. 2022 - 23:00

Een van de weinige plekken op aarde waar nog grote aantallen ijsberen rondlopen. Deze zin suggereert dat er steeds minder ijsberen zijn, maar de populatie is de afgelopen decennia juist gegroeid, met name door het afnemen van de jacht. Dat de opwarming een feit is is daarmee niet minder waar. IJsberen zijn er al heel lang, minstens 400000 jaar en misschien wel langer. De soort heeft dus in het verleden wel vaker warme periodes overleefd.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 14:17

Dat het (in zijn algemeenheid) goed zou gaan met ijsberen is een vorm van nep-nieuws oa. verspreid door Susan Crockford. Zij hield een blog over de ijsbeer bij dat werd overgescheven door anderen. Crockford heeft voor zover bekend geen veldwerk gedaan en ook nooit artikelen gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke media.

Backtobasics
Backtobasics31 jan. 2022 - 19:23

Zouden ze wel een koelkast hebben?

OlavM
OlavM31 jan. 2022 - 17:31

Die ijsberen zijn verstandig en hebben groot gelijk. Kraken is dus tot hun cultuur gaan behoren. Niemand zal hen eruit kunnen procederen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2022 - 18:04

De huizen worden ook gebruikt door jagers.

EenMening
EenMening31 jan. 2022 - 19:49

IJsberen zijn de enige beren die ook mensen opvreten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2022 - 21:21

Blijf uit de buurt is nog steeds een verstandig advies en er zijn goede redenen om dit mini-eiland met rust te laten. Zoveel olie zit er ook niet.

Sustainaboy
Sustainaboy1 feb. 2022 - 9:02

EenMening: succes als je ooit een Grizzly tegenkomt!

dirk den boer
dirk den boer31 jan. 2022 - 16:27

In Frankrijk , Spanje en Giekenland zijn ook veel verlaten dorpen. Als je de beer en de wolf beschermt volgens europese riichtlijnen, krijgen we hier binnenkort ook soortgelijke taferelen. Er moet dan ook wat te eten zijn natuurlijk, iets vlezigs, wat zal het worden? Huisdieren, afval, of zo nu en dan ook een mensje??

1 Reactie
OlavM
OlavM31 jan. 2022 - 17:33

Nieuwe samenlevingsvormen en culturen geven sjeu aan het leven.