Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsberen gijzelen wetenschappers op eiland in Noordelijke IJszee

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
4247966225_91305f5701_b

© Cc-foto: ijsberen begroeten elkaar, Stefan Cook

Vijf Russische wetenschappers worden al weken gegijzeld door een groep van ongeveer tien volwassen ijsberen en hun welpen. De wetenschappers, onder wie twee echtparen, werken op een weerstation op het piepkleine eiland Troynoy in de Noordelijke IJszee. Een van de twee honden die het weerstation nu bewaken werd twee weken geleden gedood door een ijsbeer en de voorraad seinpatronen waarmee de beren op afstand kunnen worden gehouden is op.  Het vijftal moet misschien nog wel een maand wachten op een vracht met nieuwe honden en seinpistolen die hen tegen de ijsberen moeten beschermen. Meteorologisch werk waarvoor de wetenschappers naar buiten moeten is tot nader orde opgeschort.
Het is niet de eerste keer dat ijsberen in conflict komen met bezoekende wetenschappers op het eiland. Volgens Vassiliy Shevchenko, hoofd van het Sevgidromet netwerk dat eigenaar is van het weerstation, zullen de beren echter vanzelf vertrekken wanneer de kustwateren eind oktober of begin november bevriezen en het territorium van de beren groeit. De organisatie zegt er alles aan te doen om de veiligheid van zowel de wetenschappers als de ijsberen te beschermen.
Cc-foto: ijsberen begroeten elkaar, Stefan Cook

Meer over:

wereld, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.