Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Iers rundvlees: idyllische reclame versus wrede werkelijkheid

  •  
15-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
iersekoe
Nederlandse consumenten krijgen via idyllische reclamefilmpje het beeld voorgeschoteld dat Ierse runderen een fantastisch leven hebben gehad voordat ze dood op hun bord belanden. “Veel gras, veel ruimte en veel liefde,” zegt de commentaarstem van Irish Beef. “Een heerlijke smaak beging met een heerlijk leven.”
Wakker Dier deed onderzoek naar hoe het werkelijk is gesteld met dat zogenaamde ‘heerlijk leven’ van de Ierse runderen. In de zomer lopen de dieren inderdaad buiten in de wei maar vier tot vijf maanden per jaar staan ze op stal. En dat blijkt de hel, zo valt te lezen in het rapport ‘Misstanden bij Ierse runderen’ :
"De omstandigheden in die stallen zijn niet te vergelijken met de ruime weilanden. (…) Het overgrote deel van de stallen heeft een betonnen roostervloer. Het is niet verplicht om volwassen dieren daarnaast een zachte plek te geven om te liggen. Veel Ierse runderen staan en liggen dus vier tot vijf maanden op beton. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel welzijnsproblemen kunnen optreden als runderen langere tijd enkel op beton staan. Ze hebben bijvoorbeeld vaker last van pijn, kreupelheid en verwondingen aan klauwen of gewrichten, vergeleken met dieren die op stro leven. Er zijn in Ierland maar beperkt regels over de beweegruimte per rund in de stal. Tijdens een steekproef in de winter van 2017 bezochten onderzoekers in opdracht van Wakker Dier dertien stallen. Bij acht boerderijen waren zij geschokt over de hoge bezetting van de stallen. Als een rund te weinig beweegruimte krijgt, levert dat stress op, wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Wat tijdens de bezoeken ook opviel was dat alle bezochte stallen bevuild waren met mest, in sommige gevallen in ernstige mate. Vieze vloeren verhogen de kans op infecties aan de klauwen. In één geval stonden de dieren tot over hun hoeven in de mest. Bij elk bezoek zagen de onderzoekers dieren met ernstig vervuilde vacht. En bij ieder bezoek waren er meerdere koeien met kale plekken te zien, waarschijnlijk veroorzaakt door klonten aangekoekte mest of infecties. Naast de winterhuisvesting spelen er nog andere welzijnsproblemen bij Ierse runderen. Ze worden op grote schaal onthoornd door middel van ‘disbudding’ en gecastreerd. Beide ingrepen mogen onverdoofd; onthoornen totdat de kalfjes twee weken zijn, castratie tot de stieren zes maanden zijn. In sommige gevallen castreren de Ierse boeren door de ballen op jonge leeftijd af te knijpen met een rubberen ring, zodat het scrotum afsterft. Dit resulteert in wekenlange pijn voor de jonge stiertjes."
Liefde, ruimte en herlijk leven, het is er allemaal niet bij voor de dieren. Wakker Dier wijst er op dat de Ierse regelgeving weinig tot geen rekening houdt met welzijn van de dieren. Een schril contrast met het Nederlandse Beter Leven-keurmerk van de Dierenbeschermingm, schrijven de onderzoekers: “Bij één ster is onverdoofd onthoornen (inclusief disbudding) en castreren verboden, weidegang is verplicht voor ossen en moederkoeien met kalfjes, en er zijn ruime eisen voor beweegruimte op stal. Bij harde vloeren moet een deel daarvan bovendien verplicht een zachte rubberen bovenlaag hebben, of er moet een zachter ligbed zijn van bijvoorbeeld stro. Vanaf 1 januari 2019 voldoet rubber niet meer.” In Ierland is daar allemaal geen sprake van. Het gaat om negentig procent van het vlees dat geïmporteerd wordt. Het zo geroemde Ierse rundvlees is in feite gewoon kiloknallervoer:
"Ierse runderen kunnen daardoor op stal een rotleven hebben dat ver afstaat van de plaatjes van runderen in uitgestrekte groene weides. Zeker een derde van het jaar brengen zij dan door in vieze stallen en op harde vloeren. In jaren met veel regen nog langer. Veel van hen ondergaan pijnlijke ingrepen. Het Ierse keurmerk dat veel van het vlees in onze supermarkten draagt, lost deze problemen niet op. Wakker Dier vraagt supermarkten daarom te stoppen met de verkoop van dit kiloknallervlees. Ook Iers rundvlees moet volgens de organisatie minimaal voldoen aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming."
koeirishbeef
Beeld: Wakker Dier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Hiltermann
Hiltermann16 okt. 2018 - 12:52

Vlees is leed. Zolang de inkopers van supermarkten de dienst uitmaken zijn dieren en dierenwelzijn het sluitstuk van de rekening. De concurrentie drift van supermarkten leidt tot dit soort excessen. Wanneer er dan toch vlees op tafel moet komen koop dat dan bij een biologische slager. Dat heeft het voordeel dat het vlees ook nog ergens naar smaakt. Twee keer in de week vlees op tafel is meer dan voldoende.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus17 okt. 2018 - 1:47

"Zolang de inkopers van supermarkten de dienst uitmaken zijn dieren en dierenwelzijn het sluitstuk van de rekening." Precies. Maar het is natuurlijk ook een keuze van de Ieren geweest, want die inkopers hoeven helemaal de dienst niet uit te maken. Ierland had met het rundvlees een fantastisch product in handen, doordat er daar een overmaat aan grasland was. Dus scharrelden die dieren zoveel mogelijk buiten rond en leverden superieur vlees: mooi dooraderd en van een kwaliteit waar iedere chef in geïnteresseerd is en een goede prijs voor wil betalen. De Ieren waren dus helemaal niet overgeleverd aan de inkopers van de supermarkten. Maar na de crisis wilde Ierland zijn economie baseren op iets meer dan opgeblazen huizenprijzen en daartoe kozen ze de agribusiness als speerpunt. In plaats van de kwaliteit (hun sterke punt) daarbij als uitgangspunt te nemen kozen ze echter voor het produceren van volume. En ja, dan gaan de eisen van de supermarktklant (want dat is waar die inkopers voor op pad gaan) ineens een grote rol spelen: zoveel mogelijk produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. En het moet vooral ook mager rundvlees zijn, dus het randje vet dat het vlees zijn smak geeft snijden ze eraf voor de supermarkten. Logisch dat de kwaliteit dan op een gegeven moment weinig meer is dan een echo van de reputatie uit het verleden en dat het dierenwelzijn onder druk komt te staan. Voor een groot deel van de productie is de kwaliteit weinig meer dan een misleidend plaatje op het etiket. Maar dat is dus wel een keuze geweest. Ierland had niet op prijs hoeven concurreren met Oost-Europese fokkerijen, want ze hadden door omstandigheden iets unieks in handen. Om het nog gekker te maken: gras is er in Ierland inmiddels niet meer in overvloed maar het begint zelfs schaars te worden. Terwijl Ierland erop mik om nog veel grotere markten (de VS en China) te gaan bedienen. De gevolgen daarvan laten zich raden. Dat had dus allemaal niet gehoeven als ze voor kwaliteit waren blijven kiezen. Dan was er geen prijsdruk ontstaan maar hadden de Ierse veetelers op een relaxte manier een goede boterham kunnen verdienen. Zoals een deel overigens nog steeds doet, want niet iedereen is meegegaan met die gekte. Hetzelfde verhaal gaat overigens op voor Latijns-Amerikaanse vleesproducerende landen als Argentinië. Daar zijn de pampa's inmiddels ook niet meer zo eindeloos als ze ooit waren, omdat ze volume tegen een lage prijs willen leveren voor de supermarkten. En ook daar is het dierenwelzijn (en de daarmee verbonden kwaliteit) het kind van de rekening.

M7
M715 okt. 2018 - 16:13

Tja, daarmee vergeleken hebben de nederlandse koeien een princessebestaan....

madbako
madbako15 okt. 2018 - 14:05

Zolang wij ons vol willen vreten aan vlees zal je dit niet kunnen vermijden. Er is steeds meer vraag naar en dat doet de zorg voor de dieren te niet.

Piet de Geus
Piet de Geus15 okt. 2018 - 13:28

Iers rundvlees had een uitstekende reputatie, onder andere omdat het voornamelijk gras eet en veel buiten rondloopt. Maar met de export voor supermarkten werd het een beetje al te succesvol: in sommige jaren steeg de omzet met meer dan twintig procent. Zijn er dan geen strenge controles maar is die export een beleidsspeerpunt, dan kun je wachten op de misstanden. Onder andere door de prijsdruk: supermarkten betalen een heel andere prijs voor de inkoop van rundvlees dan chefkoks en ze hanteren ook heel andere criteria.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf15 okt. 2018 - 14:09

Ik ben niet zo goed op de hoogte van de exacte cijfers, maar ik lees dat het aantal melkkoeien in Ierland hard steeg wegens verdwijning melkquotum, maar aantal vleeskoeien daalde afgelopen jaren juist tot 1 miljoen. Bron: http://www.landbouwleven.be/3359/article/2018-07-14/ierland-vleesvee-en-schapen-melkvee-zonder-stal Daarmee is jouw stelling natuurlijk niet per se onjuist (minder binnenlandse consumptie), maar wel opvallend. Doet trouwens vraag oprijzen of Wakker Dier leefomgeving koeien voor Irish Beef heeft onderzocht. Stelling dat boeren veel minder krijgen dan prijs winkel is volledig juist. Er zitten natuurlijk wel handelingen tussen (uitsnijden, distributie, verpakking, soms dry aging). Maar verschil is te groot. En vooral: consumentenprijs is te laag.

Piet de Geus
Piet de Geus15 okt. 2018 - 17:29

"aantal vleeskoeien daalde afgelopen jaren juist tot 1 miljoen" De grote groei ligt in de jaren daarvoor, toen Ierland om de crisis te boven te komen de agro-industrie tot speerpunt maakte. Dat waren de jaren waarin het Ierse rundvlees in Nederland (een van de grootste afnemers) ineens in alle supermarkten kwam te liggen. Die markt is inmiddels wel verzadigd maar Ierland maakt zich op voor een volgende groeispurt: richting VS en China. Daarbij gaat het helemaal over enorme volumes.

Eric Minnens
Eric Minnens15 okt. 2018 - 10:36

Ze lopen een halve eeuw achter in Ierland. Hebben nooit de 'eye opener' van Ruth Harrison gelezen (Animal machines,1964). In die tijd heette Wakker dier nog Lekker dier, prima club. Animal machines was ook hun bijbel, maar ze legden nog veel meer misstanden bloot.

ton14024
ton1402415 okt. 2018 - 10:26

Die koe op de onderste foto is zeker niet blij, maar wat ligt daar op de grond, is dat ijzerdraad?

Markzelluf
Markzelluf15 okt. 2018 - 9:48

Vervelend nieuws. Het land ken ik; enorm veel ruimte, zeker ook voor vee. Stallen zag ik nooit van binnen, maar ik twijfel niet aan de juistheid van de bevindingen van Wakker Dier. Hopelijk leidt de publiciteit tot een betere regelgeving en handhaving van de regels. Dat laatste is in veel landen (ook hier) en veel sectoren (van agrarisch tot accountancy en van onderwijs tot uitkeringsinstanties) vaak een heikel punt. Zelfinzicht bij de sector is overigens nog beter. Toen de Nederlandse tomaten door de Duitse pers als Wasserbomben werden bestempeld, twijfelde de sector geen moment en ontwikkelde tal van smakelijker varianten. Die mentaliteit wens ik de Ieren ook toe.

2 Reacties
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks15 okt. 2018 - 11:24

[...maar ik twijfel niet aan de juistheid van de bevindingen van Wakker Dier. ] Niet zo slim, de club verzint wel meer. Zo genetisch sneller groeiend kippenras door hen tot plofkip gebombardeerd. Hierdoor wordt op langzamer groeiende rassen overgeschakeld. Dat veroorzaakt meer CO2 en ammoniak uitstoot, meer watergebruik, meer gebruik van voedsel dat ook naar hongerige mensen kan gaan en ga zo maar door.

rvb2
rvb215 okt. 2018 - 12:54

@DDS: wakker dier is dan ook geen natuurbeschermingsorganisatie, het is een organisatie die de behandeling van dieren aan de kaak stelt. Dierenwelzijn en natuurbescherming zijn 2 verschillende dingen, zoals uw voorbeeld al aangeeft.

Sanaya Khan
Sanaya Khan15 okt. 2018 - 9:41

De vuistregel is, als er reclame voor wordt gemaakt, is er ergens anders in de productie op bezuinigd. Soms omdat een inferieur product gemaakt is dat toch verkocht moet worden, in dit geval kun je er van uitgaan dat het niet ten bate is van dierenwelzijn.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf15 okt. 2018 - 10:53

Welnee, hoe kom je daar nu bij. Bij zo’n stellige uitspraak horen wetenschappelijke bronnen. Ga je niet vinden. Logisch ook, want er is een premie inde verkoopprijs die ruim opweegt tegen extra marketingkosten. Dat is toch geen rocket science? De vraag is alleen: is de perceptie juist die via de marketingcommunicatie is gecreëerd?

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 okt. 2018 - 15:57

'De vuistregel is, als er reclame voor wordt gemaakt, is er ergens anders in de productie op bezuinigd.' Flauwekul. Al is het ultiem bio en eco, zolang de mensheid niet van het bestaan weet verkoop je nog niks. Ergo je moet ergens je handel promoten en dat brengt kosten met je mee. Kosten die je vanaf het begin incalculeert.

adriek
adriek15 okt. 2018 - 9:32

"Wakker dier vraagt supermarkten te stoppen met de verkoop...." Vraag ook de consument om verstandiger keuzes te maken. Als 'wij' alleen nog maar twee of drie 'beter leven' sterrenvlees kopen stop de super vanzelf met aanbieden. Het is niet altijd 'zij' die iets moeten doen, veel vaker kunnen 'wij' dat en we zouden dat ook vaker moeten doen.

1 Reactie
Humpty Dumpty
Humpty Dumpty16 okt. 2018 - 4:44

Helemaal mee eens. Met een blik vol verontwaardiging wijzen en dan wachten tot een andere partij alles oplost is een beetje nationale sport geworden. Zowel overheid, producent, handelaar als consument zullen in denkwijze en handelen moeten veranderen om van dit soort ellende af te raken.